Erfgoedvereniging De Statievrienden zijn ingegaan op de oproep van vzw Réveil om hun project ook in Waregem op gang te trekken en zoals momenteel al in een honderdtal gemeenten in Vlaanderen op 1 november met muziek, verhalen en poëzie een respectvol eerbetoon te brengen aan overleden streekgenoten. De muziekacademie en het stadsbestuur schaarde zich achter het initiatief. Waregem wordt de 100e gemeente in Vlaanderen die hieraan deelneemt. Het ingetogen aandenken gaat door op 1 november om 17 u. op de oude stedelijke begraafplaats Olm met klarinetoptreden van vier muzikanten olv. docent Peter Valck.

Vzw Reveil moedigt artiesten aan om 1 november nieuw leven in te blazen. In bijna 1 op de 3 gemeentes dompelen muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers hun lokale begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Zo is een Reveilmoment een eerbetoon aan de wortels van elke gemeente. Met het diepste respect voor elke overtuiging. Vzw Réveil won dit jaar voor haar project de Ultima Award voor Immaterieel Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Het is voor hen een aanmoediging om van het initiatief een traditie te maken in alle gemeenten van Vlaanderen.
Réveil is de dag van de vergeten verhalen. De eerste editie ging door op 1 november 2014 in Deerlijk, waar zanger Pieter Deknudt samen met de Deerlijkse Cultuurraad tussen 17 en 18 u. onder begeleiding van de lokale fanfare hulde brachten aan vier onlangs overleden jonge mensen uit hun vriendenkring. De mensen achter Réveil ontdekten dat veel mensen de behoefte hebben om op 1 november iets meer te doen dan een chrysant op een graf te leggen. Sindsdien laat Reveil elk jaar op 1 november Vlaamse begraafplaatsen opleven met muziek, poëzie en vergeten verhalen. Dit jaar sluit ook Waregem aan bij de honderdtal gemeenten om even ingetogen na te denken, naar muziek, poezie en verhalen te luisteren.
Achter elk graf schuilt een eigen verhaal dat mag verteld worden. Een verhaal van herinneringen en verlies, pijn en verdriet, vreugde en dankbaarheid. De Statievrienden willen dit jaar Réveil op gang trekken met het verhaal van Roger Vansteenbrugge en August Cras, figuren van de Statiewijk omdat ze daar nu mee bezig zijn. Maar elk verhaal is evenwaardig, is telkens een verlies en verdient om niet vergeten worden.
Met Roger Vansteenbrugge gedenken we 75 jaar na de bevrijding van Waregem de gefusilleerden van mensen van het verzet, die op 6 september 1944 werden gefusilleerd. Nagedachtenis gaat ook over Marcel Windels, Jozef Duthoy en Henri Lebbe die ook begraven liggen naast Roger op de begraafplaats Olm. Het jaar voordien in juli 1943 werd Waregem waren er ook de slachtoffers van het bambardement op Gernay. Na de oorlog kreeg August Cras de taak om het gehavende Waregem weer op de goede weg te zetten. Hij was op de Statiewijk omringd door zijn buren/vrienden Medard Verheylesonne en Arthur Dewever, die ook in zelfde grond op de begraafplaats Olm rusten.
Réveil brengt ingetogen muziek en daarvoor konden de Statievrienden rekenene op de medewerking van de Muziekacademie en het stadsbestuur. Vier klarinetspelers brengen onder leiding van hun docent Peter Valck klassiek werk van Beethoven, Handel en Tschajkowsky.
- Aria & Finale / L. von Beethoven en Sonatina / L. von Beethoven door Piet Vanhuyse(klarinet) en Jency De Clercq(basklarinet).
- Prelude / G.F.Handel en Neapolitan song / P.Tschaikowsky door Renee Spriet & Nathan Vandamme( beiden op es-klarinet.
http://www.reveil.org/
|