Merkwaardige gehuldigde op het Feest van de Cultuurraad was Mohammed Mansouri. Hij woont niet meer in Waregem maar is ondermeer oprichter en animator voor vzw De Brug, die in Waregem al ruim vijf jaar actief is voor maatschappelijke ontplooiing van families met een migratieachtergrond. Vorig jaar ontving Mansouri de tweejaarlijkse Hugo Van Mierloprijs voor zijn doctoraat over vaders met een migratieachtergrond en hun rol in de opvoeding. Het project waarmee Mansouri die vaders daarin begeleidt, draagt de naam Tarbiyya, het Arabische woord voor opvoeding. Zijn aangeboren positieve ingesteldheid en warme persoonlijkheid maken indruk op al wie op zijn weg komt. Hij is het levende bewijs van hoe diversiteit onze samenleving verrijkt.
Mohammed Mansouri is van Marokkaanse afkomst en kwam op zijn 22ste naar België. We konden hem al jaren geleden leren kennen als buurtwerker bij vzw Darussalaam, een socio-cultureel integratiecentrum in Waregem, waarbij Marokkaanse ouders hun kinderen een zinvolle tijdsbesteding willen geven. Ze kwamen zeven jaar geleden in het nieuws bij de aankondiging van verbouwingswerken van het rijksschooltje in de Lindestraat tot internaat. In die gebouwen organiseerde Darussalaam tot dan een buurtwerking met meer dan driehonderd leden die activiteiten organiseerde voor jongeren en volwassen van taal- en computerlessen tot voetbalcompetities. Heel wat allochtone, maar ook autochtone buurtbewoners waren dagelijks te vinden in het schooltje dat door de vzw werd gehuurd. Ze moesten op zoek naar een nieuwe thuis.
Na anderhalf jaar zonder gebouw kon Massouri en co eind 2014 hun Waregemse multiculturele activiteiten verder zetten onder nieuwe naam vzw De Brug in de voormalige kringloopwinkel in de Stormestraat. Ze wilden allochtone jongeren een opvangplaats bieden in een jeugdhuis. Vzw De Brug werd eern vereniging die mensen met verschillende talenten, interesses en achtergronden samenbrengt om een coherent maatschappelijk project in elkaar te steken. Zo zijn er educatieve uitstappen en filmprojecten voor kinderen en kunnen jongeren zich via allerlei activiteiten en workshops ontplooien tot kritische, solidaire en verantwoordelijke burgers. De ouders worden actief betrokken bij de werking en er worden regelmatig lezingen over opvoeding, infosessies over onderwijs en debatten georganiseerd. Alle activiteiten staan steeds in het teken van de maatschappelijke ontplooiing van families met een migratieachtergrond. Anderzijds wil De Brug Waregem een brug zijn in de samenleving om harmonie, respect en begrip te promoten tussen de verschillende componenten van de samenleving.
Twee jaar geleden startte Mohammed Mansouri met zijn project Tarbiyya, waarbij hij vaders met een migratieachtergrond laat nadenken over hun vaderrol bij de opvoeding. Als islamleraar en opvoedkundige pleit hij ervoor bij de gezinsondersteuning extra aandacht te schenken aan de vader als onontbeerlijke sleutelfiguur, om de kinderen te kunnen ondersteunen in hun groeiproces. “Met het project nodig ik vaders uit om over opvoeding na te denken, via workshops en debatten. Alle thema’s komen aan bod, gaande van opvoeden tussen culturen tot de verschillen tussen de relatie van de moeder en de vader of de adolescentie als conflictueuze periode.”
Op donderdag 6 junji 2019, toevallig net op Vaderdag, kreeg dit project de Prijs Hugo Van Mierlo. De prijs en het fonds, vernoemd naar pedagoog Hugo Van Mierlo, wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en beloont tweejaarlijks een project dat de vader-kindrelatie ondersteunt. Eerder ging de prijs al naar projecten van de brailleliga en de Gezinsbond. In 2017 ging de prijs naar Vrijwilligers van A Place To Live, die al jaren uitstappen en vakanties organiseren voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen in Brussel.
|