Vanaf half oktober kunnen Waregemnaren die aan bepaalde voorwaarden voldoen gratis een laptop uitlenen via de stad. Na een infosessie zijn ze helemaal klaar om digitaal aan de slag te gaan. Stad Waregem werkt voor dit project samen met het Waregemse IT-bedrijf Alfa Solutions. Wellicht zullen velen voor wie dit bericht bedoeld is niet tot bij e-Waregem geraken : Kunt u hen daarvoor benaderen en hen naar hulp begeleiden!
Uitleen van laptops
De stad wil iedereen meekrijgen op de digitale trein en heeft daarbij ook oog voor digitaal kwetsbare Waregemnaren. De aankoop van een laptop is niet goedkoop waardoor kansengroepen uit de boot dreigen te vallen. De stad komt daaraan tegemoet door laptops gratis uit te lenen aan deze doelgroep. Ben je Waregemnaar en beantwoord je aan bepaalde criteria (je bent houder van een UiTPAS met kansentarief, je ontvangt een studietoelage, je hebt een inkomensgarantie voor ouderen…), dan kan je na doorverwijzing van het welzijnshuis gratis een toestel ontlenen in de bib.
Digihelpers staan klaar om te helpen
Heb je een laptop uitgeleend en loop je vast op een probleem? Dan kan je gratis hulp vragen in een digipunt. Er zijn zeven digipunten: wijkcentrum Eikenhove, bib Waregem, bib Desselgem, bib Sint-Eloois-Vijve, ’t Kelderke, deelgemeentehuis Beveren-Leie en het welzijnshuis.
Hardwareprobleem
Voor dit project ging het stadsbestuur in zee met het Waregemse IT-bedrijf Alfa Solutions. Zij ondersteunen gratis bij hardware problemen aan de uitgeleende toestellen, zoals problemen met de batterij of het scherm. Zo wordt ook die financiële drempel weggewerkt.
Iedereen digitaal mee
De uitleen van laptops en de digipunten kaderen in het overkoepelende project Digibank. In heel Vlaanderen willen gemeentes hun inwoners digitaal meekrijgen door allerlei diensten aan te reiken. Ook stad Waregem wil het risico op digitale uitsluiting verkleinen. Zo zijn er naast de digipunten en de uitleen van laptops ook verschillende opleidingen en digihulp aan huis. In november staat de digitale week op de agenda, met heel wat lezingen en workshops. Je leest er alles over op www.waregem.be/samendigitaal .
Al die digitale inspanningen zijn broodnodig. Technologie verandert onze samenleving bijzonder snel en niet iedereen kan mee. In 2021 kende 46 procent van de bevolking een situatie van digitale kwetsbaarheid. 39 procent had toen beperkte digitale vaardigheden en 7 procent gebruikte zelfs geen internet. Vooral kwetsbare doelgroepen zoals oudere of laaggeletterde personen en personen met lage inkomens ondervinden problemen.
|