Zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober presenteert Vooruit Waregem haar eerste zes kandidaten en de partij koppelt daaraan meteen haar vijf speerpunten, programmapunten die de campagne zullen beheersen. Dat huidig gemeenteraadslid en voorzitter Frederic Mortier de lijst zou trekken, stond al enige tijd vast, maar nu zijn ook de andere namen uit de top vier bekend en wordt duidelijk dat Vooruit met een ervaren duo lijstduwers naar de kiezer trekt.
“We kiezen voor een groep van heel diverse burgers, die elk hun redenen, visie en ervaringen hebben om op onze lijst te staan”, zegt de 44-jarige lijsttrekker, die ook opkomt bij de provincieraadsverkiezingen. “Waregem kende de voorbije jaren heel wat veranderingen. Die evolutie valt toe te juichen, al moeten we in de komende jaren enkele andere accenten durven leggen om van Waregem een stad te maken waar elke inwoner zijn gading vindt en blijft vinden.”
Top vier
De plaatsen twee tot en met vier worden ingenomen door nieuwkomers, al doen de meeste namen wel een belletje rinkelen. Op plaats twee staat de 51-jarige Angelina Dewaegemaecker. Zij woont met haar drie dochters in het Torenhof, werkt als zorgkundige in WZC De Meers en werkte tot voor kort bij Pita Pyramide in de Stationsstraat. Zorgen voor betaalbare en kwalitatieve zorg in Waregem is één van de redenen waarom ze op de lijst staat.
De 40-jarige Wim Careel maakt de top drie rond. Careel woont in Nieuwenhove, is getrouwd met Eva Scherpereel en werkt als adviseur bij ABVV-Metaal. Als papa van drie jonge kinderen zet hij zich in voor een sociaal, veilig en bruisend Waregem. Bij de federale verkiezingen in juni kreeg hij als nieuwkomer ook al een plaats op de federale lijst van Vooruit.
Dat de deelgemeenten belangrijk zijn voor Vooruit Waregem, blijkt uit de lijstvorming. Lijsttrekker Frederic Mortier woont in Beveren-Leie, terwijl ook plaats vier naar een inwoner uit de deelgemeenten gaat. Quentin Delroeux, uitbater van het Sportkaffee te Desselgem, is een naam als een klok. De ex-handballer groeide op in Moeskroen, maar kent Waregem en – vooral – de deelgemeenten als zijn broekzak. Ondanks de vraag van meerdere andere partijen om op hun lijst te staan, koos de 50-jarige Delroeux vol overtuiging voor het project van Vooruit.
Sterk duo lijstduwers
Delroeux is niet de enige verrassende naam op de lijst. Ook onderaan de lijst springen de namen van Sophie Deryckere en Mario Verhellen in het oog. Ex-OCMW-raadslid Deryckere krijgt de voorlaatste plaats, terwijl ere-gemeenteraadslid Verhellen de rij sluit. Sophie Deryckere (51) is tevreden met haar ondersteunende rol. “Met een gezonde mix van nieuwe en ervaren kandidaten willen we een waardig alternatief bieden aan de Waregemse kiezer. Ik wil onze nieuwe mensen op weg helpen en hen bijstaan waar nodig.”
Mario Verhellen zetelde bijna 25 jaar in de gemeenteraad en koos er bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ook al voor om het lijstduwerschap op te nemen. Hij werd op een handvol stemmen na net niet verkozen. In de loop van de voorbije zes jaar kwam hij als opvolger in aanmerking om alsnog te zetelen, maar hij besliste om Frederic Mortier de kans te geven en nam een politieke sabbatical van zes jaar. Zijn motivatie om opnieuw deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen luidt als volgt: ”Met mijn kandidatuur wil ik ten eerste Frederic, Angelina en Wim steunen en samen met hen proberen om een tweede of misschien zelfs een derde gemeenteraadslid verkozen te krijgen. Ten tweede vind ik dat Waregem m.b.t. betaalbaar wonen, verkeersveiligheid en netheid de voorbije 6 jaar eerder achteruit boerde dan vooruit ging. Verandering van beleid is nodig. Mijn slagzin is dan ook ‘Verandering voor een beter Waregem voor iedereen’.”
Vijf speerpunten
Dat Vooruit duidelijke ambities heeft, toont de partij met haar baseline ‘Waregem wil Vooruit!’. “Na de verkiezingen van 13 oktober willen wij de partij zijn die andere accenten legt”, weet Mortier. “Daarom kiezen we voor vijf grote thema’s. Ten eerste willen we een stad die opnieuw vlot bereikbaar is en waar verkeersveilige schoolomgevingen een prioriteit zijn, want voor ons telt elk kind en elke school. Daarnaast moet betaalbaar wonen terug echt betaalbaar worden en willen we rekening houdend met de maatschappelijke tendensen inzetten op andere woonvormen. Kinderen en jongeren moeten voor ons van meet af aan alle kansen krijgen. Vandaar ook ons vierde speerpunt waarbij we meer willen inzetten op de bestrijding van armoede. Daaraan gekoppeld willen we het welzijn van onze ouderen verhogen. En tot slot, en misschien wel het allerbelangrijkste, willen we dat de stem van elke inwoner telt en dat de deelgemeenten meer middelen krijgen. Het is onze bedoeling om iedereen vooruit te laten gaan, maar de kiezer heeft zoals altijd het laatste woord.”
|