Vorige vrijdag 27 september vierde Werkplus haar 25-jarig jubileum. Wat in 1999 startte als een afdeling van het OCMW, is op vandaag uitgegroeid tot een collectief maatwerkbedrijf met 75 personeelsleden. Werkplus is de naam van zowel een maatwerkbedrijf als een lokaal diensteneconomiebedrijf binnen Waregem. Werkplus wil begeleiding en opleiding bieden aan mensen met een arbeidshandicap of een al dan niet tijdelijke afstand tot de arbeidsmarkt. Dit met als minimale doelstelling de persoon te versterken als lid van de samenleving, en als maximale doelstelling de integratie in het normale arbeidscircuit.
Directeur Koen Van Steenbrugge : “25 jaar geleden, op 27 september 1999, werd de sociale werkplaats opgericht als een vervolg van het project Pasklaar van het OCMW van Waregem. Sinds 1991 liep het project Pasklaar voor dames die het moeilijk hadden hun weg te vinden op de reguliere arbeidsmarkt, om die bij te scholen, op te leiden en toe te leiden naar een job. Een van onze meest ervaren medewerkers, Caroline, was al betrokken van in het begin van Pasklaar. Pas in 1999 met de oprichting van de sociale werkplaats werden ook zelf medewerkers aangeworven. Het begin was een bescheiden werking als een retoucheatelier. Het was een werkplaats, met enkel dames aan het werk, die al snel werd uitgebreid met een strijkatelier, vandaar de naam Strijkijzer. Onze langst dienende doelgroepmedewerker Victoria kwam in februari 2000 erbij en heeft straks ook 25 jaar op de teller.
Maar zoals de gewoonte is in Waregem, stilstaan is niet in ons woordenboek te vinden. Men vond dat er ook voor een mannelijke doelgroep een aanbod moest worden ingericht. We zijn in een tijdperk waar de nieuwe man nog in volle ontwikkeling was en voor strijken werden geen mannen gevonden. Fietsherstel dan maar. In 2003 zetten we onze volgende stap: de oprichting van Veloods, een fietsatelier waar ook mannen hun weg vonden. De nodige centen werden ingebracht door OCMW Waregem, er werd een directeur aangesteld, Marc Fourneau, een nieuwe huisvesting aan de Oude Vijvestraat en de aanwerving van de eerste werkbegeleider vond even later plaats. Jan, ook wel Jantje Veloods, is vandaag nog steeds te bewonderen in het fietsatelier. De VZW werd omgedoopt tot Tandem, de samenwerking tussen Veloods en Strijkijzer.
Toen in 2008 de klusdienst van het RSVK zonder subsidies dreigde te vallen, werd snel geschakeld. Dienamo vzw werd opgericht en de klusdienst werd overgenomen. Een veelzijdige ploeg die instaat voor klusjes, groenonderhoud en ook als een van de eerste grote opdrachten het onderhoud van hydranten. Onze diensten voor algemeen economisch belang, breidden zich steeds verder uit, en onze missie werd alleen maar sterker: het bieden van zinvol werk aan wie elders moeilijker kansen krijgt. Groeien betekent ook een grotere accommodatie en meer werkcomfort. Het was dan ook geen eenvoudig gegeven dat het OCMW van Waregem grond kocht in de nieuwe ambachtelijke zone hier op de Transvaal. Visionair, maar zo belangrijk in de ontwikkeling van de sociale economie in Waregem. Een eigen stek in het centrum, een grote bereikbaarheid voor medewerkers en de kans om te groeien. Met de eerste steenlegging in 2013 en de intrek in 2014, 10 jaar geleden, werd het verhaal verder geschreven.
En dan kwam 2019, opnieuw een sleutelmoment in ons bestaan. Het moment waarop Werkplus officieel een maatwerkbedrijf werd en ook officieel Werkplus mocht genoemd worden, het sluitstuk van jarenlange inzet en groei. 2 maand na de oprichting ben ik in dienst gekomen met de mooie opdracht om het maatwerkbedrijf verder uit te bouwen. 2019 was ook het jaar waarin we afscheid namen van het strijkatelier, dat toegevoegd werd aan DCO Waregem, de dienstenchequeonderneming, de 2de vzw die vandaag nog in ons hoofdgebouw gevestigd is en ook het jaar waar we de klus- en groendienst van het OCMW (LDE-werking) overnamen. Vorig jaar werd LDE volledig overgenomen in het maatwerkbedrijf, waardoor we nu 1 grote familie geworden zijn in Werkplus.
Wat begon als een sociaal werkplaats groeide uit tot een krachtig symbool van ons maatwerk, niet alleen in Waregem, maar in de hele regio. Bijzonder trots zijn we op het pionierschap van Werkplus in het kader van de hydranten, een werking die met provinciale steun werd uitgerold over gans West-Vlaanderen en waarbij op heden 12 maatwerkbedrijven deze controles over de provincie uitvoeren. Ten tweede het circulaire karakter van ons fietsatelier, waarbij we tweedehandsfietsen met zorg herstellen en aanbieden aan een sociale doelgroep, is iets waar we bijzonder trots op zijn. Het toont onze toewijding aan duurzaamheid en vakmanschap. En tenslotte het behalen van het kwaliteitslabel QforWSE, toont aan dat we een belangrijke partner zijn voor onze klanten, particulieren, lokale besturen en diverse bedrijven regio Waregem.
Vandaag telt Werkplus 75 fantastische medewerkers. Elk van onze mensen is een onmisbare schakel in onze organisatie, en ik ben enorm trots op wat we samen en alle mensen voor mij hebben bereikt. Jullie inzet, enthousiasme en doorzettingsvermogen maken van Werkplus een uniek bedrijf. Jullie bewijzen elke dag opnieuw dat een bedrijf veel meer is dan alleen werk. Wij zijn, zoals ik graag zeg, een opleidingscentrum vermomd als bedrijf. We bieden kansen, opleiding, ondersteuning en bovenal een plek waar iedereen zich gewaardeerd voelt of zou moeten voelen. Daar moeten we elke dag aan blijven werken.
Ik wil dan ook van deze gelegenheid gebruik maken om enkele mensen en instanties in het bijzonder te bedanken.
- Allereerst, OCMW en stad Waregem, haar medewerkers en haar beleidsmakers. Jullie hebben altijd geloofd in de kracht van sociale economie en ons gesteund in ons groeiproces. We zijn dankbaar voor de steun en de samenwerking door de jaren heen.
- Ook een oprecht woord van dank aan het onze collega's uit de sociale sector en onze samenwerkingsverbanden. Koepelorganisatie Herw!n, 4Werk, de West-Vlaamse samenwerking tussen maatwerkbedrijven, Bike&Co, onze coöperatieve binnen de sociale fietsateliers. Bedankt voor de begeleiding, inspiratie en de steun. Dankzij jullie kunnen we onze ambities waarmaken en ons netwerk steeds verder uitbreiden. Dank aan de VDAB en alle diensten die ons ondersteunen in de toeleiding van medewerkers. Jullie samenwerking is essentieel voor ons succes. Dankzij jullie hulp en betrokkenheid kunnen we blijven groeien en kansen bieden aan wie ze het meest nodig heeft.
- Bedankt aan alle specialisten die ons dagelijks begeleiden in onze werking, boekhoudkantoor Accto, Sociaal secretariaat Wij Helpen, de preventiediensten van IDEWE, … Jullie expertise zorgt ervoor dat wij ons kunnen richten op onze kerntaken: het begeleiden van onze doelgroep. Dank aan onze klanten, klein en groot, die ons opdrachten verschaffen, waardoor wij mensen aan het werk kunnen houden. Doe zo voort.
We staan hier vandaag niet alleen om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken. Met nieuwe projecten, zoals de nieuwe leefgroepwerking in De Meers, zorg en sociale economie gaan hand in hand, en onze sterke basis in de Windhoek met kans op verankering en uitbreiding, kijk ik met vertrouwen naar de toekomst. Samen zullen we blijven groeien, innoveren en kansen bieden. Wij hebben onze werking kort en krachtig samengevat in een bedrijfsfilm, 90 seconden wie we zijn en wat we doen.”
|