De geschied- en heemkundige kring De Gaverstreke richt in zijn 46e jaarboek de spots op het bevrijdingsoffensief anno 1918 in de Leiestreek. Desselgemnaar Gil Bossuyt specialiseerde zich in deze materie en maakte een powerpointvoorstelling die bij de voorstelling van het jaarboek op dinsdag 11 december wordt vertoond. Andere hoofdthema’s zijn de wilsbeschikking van baljuw Jan De Coninck (1569-1642) van Filips Benoit en de bewoning en gebouwen tussen Leie en Gaverbeek (3) van Etienne Ducatteeuw.
Vlaamse geschied- en heemkundige kringen die gedurende 46 jaar ononderbroken een jaarboek uitgaven, mogen nu de hand opsteken. E.H. Guy Algoet en zijn team van De Gaverstreke horen bij die uitzonderingen die bijna een halve eeuw actief zijn. Het is logisch dat in deze editie, precies honderd jaar na datum, het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. Desselgemnaar Gil Bossuyt verdiept zich al jaren in deze dramatische periode door het organiseren van geleide trips naar de Westhoek en de streek van de Somme. Hij schreef nu ook een omstandige bijdrage over het bevrijdingsoffensief anno 1918 in de Leiestreek die hij toelicht bij de presentatie van het jaarboek, op dinsdag 11 december (20 u.) in Cultuurcentrum De Schakel. Ook de bijdrage van De Statievrienden sluit hier gedeeltelijk bij aan met het verhaal van de gearresteerde statie-overste Charles Léon De Bremaecker, die in 1918 terugkeert naar Waregem en hier zijn station in puin aantreft. Tevens worden de figuren belicht van ‘cheminot’ Jean Claude Vander Rasieren en bedrijfsleider Norbert Vergotte.
Filips Benoit graaft nog een stuk dieper in de lokale historiek met bijdragen over baljuw Jan De Coninck (1569-1642) en het Goed Te Lepelbooms. Rik Castelain waagt zich aan enkele aspecten van de historische ecologie en André Vandewiele bespreekt de herkomst en het belang van Ayshove. Etienne Ducatteeuw publiceert het derde deel van de bewoning en gebouwen tussen Leie en Gaverbeek vanaf de middeleeuwen.
De randgemeenten komen aan bod met artikels over de beginjaren van de elektriciteit in Anzegem door F. Speleers en E. Devogelaere en het verhaal over de families D’Haveloose en De Ruydt van de Wakkense Coornmarkt in de 17e eeuw door G. Desmet. Luc Cappon legt uit waarom Vijve aan het Heilig-Hart werd toegewijd en hij haalt ook in de mengelmaren de ‘wolfijzers en schietgeweren’ uit de kast. Nadat Etienne Ducatteeuw nog toelicht hoe een Deerlijks grafmonument uit 1679 in de kerk van Desselgem terechtkwam, mag de onvermoeibare voorzitter E.H. Guy Algoet het orgelpunt zetten met de nieuwjaarswens van een postbode anno 1914. Maar vooral door het verhaal van Gil Bossuyt over het eindoffensief tijdens de Eerste Wereldoorlog is het 46e jaarboek van De Gaverstreke niet te missen in de boekenkast van elke rechtgeaarde Waregemnaar.
Reserveren kan door overschrijving van 22 euro op rekening IBAN: BE12 0680 5030 1092 – BIC GKCCBEBB van de Geschied- en Heemkundige Kring Waregem. De boeken kunnen afgehaald worden op 11 december 2018 in De Schakel of bij een van de medewerkers van De Gaverstreke.Voor info tel. 056 44 35 32.


|