Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    17-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hagelands suikerbrood

    HAGELANDS SUIKERBROOD

    Ongeveer 3 uur 15

    Ingrediënten

    • - 300 g bloem
    • - snuifje zout
    • - 15 g gist
    • - 2 dl lauwe melk
    • - 1 ei
    • - 20 suikerklontjes

    Werkwijze

    • - Maak een luchtig gistdeeg van 300 g bloem, een snuifje zout, 15 g gist,

    2 dl lauwe melk en 1 ei.

    • - Laat het deeg onder doek en plastic folie 1 u rijzen.
    • - Neem 1/8 van het deeg af en houd het even apart.
    • - Vermeng de rest met een 20 tal suikerklontjes (U kunt ook suikerparels nemen).
    • - Vorm het tot een rond broodje.
    • - Rol het apart gehouden deeg uit tot een grote plak, rol het broodje in deze plak en knip de deegwikkel bovenaan met de schaar los.
    • - Laat alles nog 1 u rijzen onder doek en plastic folie.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C.
    • - Bak het brood af in ca 40 minuten tot het brood hol klinkt als u erop tikt.
    • - Laat het brood afkoelen op een rooster.



    17-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde koeken

    GEVULDE KOEKEN

    Ongeveer 1 uur 30

    Ingrediënten voor ca 25 stuks

    • - 425 g bloem - 5 g zout
    • - 50 g ei - 5 g koolzuur (bakpoeder kan ook)
    • - 5 g kaneel - citroenessence
    • - 25 halve amandelen - 250 g basterdsuiker
    • - 225 g boter - 325 g water

    Vulling:

    • - 400 g amandelspijs
    • - 50 g ei
    • - citroenessence
    • - 1 el slaolie

    Werkwijze

    • - Voeg het koolzuur en de kaneel bij de bloem en zeef deze.
    • - Roer de boter, suiker, zout, citroenessence en het ei zacht en voeg hierbij de bloem.
    • - Maak van het deeg een bal en laat een half uur in de koelkast rusten.
    • - Roer intussen de amandelspijs aan met het ei, slaolie en citroenessence.
    • - Rol nu het deeg uit ter dikte van een euro en steek met een gekartelde ronde steker van ca 9 cm doorsnede, 2 x 25 plakken.
    • - Smeer de bakplaat in met boter en leg hier maximum 25 rondjes in verband neer.
    • - Spuit met een gladde spuitmond hierop wat amandelspijs, maar laat de rand vrij.
    • - Rol het restant deeg tot een pil en snij hiervan 25 kleine rondjes.
    • - Leg op iedere koek in het midden zo’n rondje.
    • - Bestrijk de randen met wat water of ei en bedek ze nu met evenveel plakken , maar zorg er voor dat de kartels op elkaar vallen en druk het deeg aan.
    • - Twee keer afstrijken met strijksel van eidooier vermengd met iets water. Leg op het midden van iedere koek een halve amandel.
    • - Bak ze in ca 20 minuten mooi lichtbruin en gaar af in een oven op 200°C.
    • - Laat ze uitzweten op een rooster.



    15-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemengde bolletjes

    GEMENGDE BOLLETJES

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    Voor het deeg

    • - 500 g witte tarwebloem
    • - 1 el zout
    • - 60 g zachte boter
    • - 30 g gist
    • - 3 dl water

    Voor de verschillende smaken

    • - 20 g rode of groene paprika’s, ontdaan van zaadjes en fijngehakt, en 20 g ui, gepeld en fijngehakt.
    • - 20 g verkruimelde Stilton (Engelse kaas bleu, anders een andere bleu) en

    30 g gehakte walnoten.

    - 75 g Brie in kleine stukjes en een flinke handvol vers basilicum, gehakt.

    Werkwijze

    • - Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom totdat alle bloem is opgenomen.
    • - Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak, doe het terug in de kom en laat het 1 u rusten.
    • - Bekleed meerdere platen met bakpapier en bestuif licht met bloem.
    • - Verdeel het deeg in drieën.
    • - Meng de paprika en ui door één deel en maak daar ballen van 75 g van. Leg ze op een bakplaat en kerf een kruis in elke bovenkant.
    • - Door een tweede deel kneedt u de Stilton en walnoten, en ook nu verdeelt u het deeg in porties van 75 g. Rol elke portie uit tot een vrij lang worstje, leg er een knoop in en schik ze op een bakplaat.
    • - Rol het resterende deeg uit tot een rechthoekige lap van 1 cm dik en strooi er Brie en basilicum over. Begin bij de lange kant met het oprollen en druk de zijkanten op elkaar zodat de vulling er niet uit kan vallen. Snijd de worst in stukken van 5 cm dik en leg ze met de snijkant omlaag op een bakplaat.
    • - Laat de broodjes 1 u rusten.
    • - Verwarm de oven voor op 220°C.
    • - Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.



    13-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    11-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fries suikerbrood

    FRIES SUIKERBROOD

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten voor 2 kleine of 1 groot suikerbrood:

    • - 600 g bloem - 30 g gist
    • - 12 g zout - 12 g basterdsuiker
    • - 15 g melkpoeder - 30 g boter
    • - 325 g water

    Vulling:

    - 400 g suikerchips 
    - 5 g kaneel
    - 20 g citroenrasp
    - sucade, gekonfijte gember en/of gehakte bigarreaux naar wens

    Voor de broodblikken:

    Boter - suiker - kaneel

    Oven:

    210° Celsius

    Werkwijze

    • - Kneed op de klassieke wijze een soepel en glad deeg.
    • - 1ste rijs ca 20 minuten onder doek en plastiek folie.
    • - Vulling doorwerken. Dit kunt u het beste doen door het gerezen deeg enigszins plat te drukken en de vulling er op te storten en in te vouwen. Hierna snijdt u met een deegschraper het deeg door en legt het ene afgesneden deel op het andere. Dit herhaalt u net zo lang tot een redelijke vermenging van de vulling tot stand gekomen is. Iedere keer als er losse chips uit het deeg rollen drukt u ze er maar weer voorzichtig in. Het is aan te bevelen om het deeg niet te kneden, daar men dan alle gasbelletjes van het rijzen weer dichtdrukt.
    • - Afwegen (ingeval van 2 kleine).
    • - Aanpunten.
    • - Puntrijs ca 10 minuten. Intussen kunt u het broodblik dik met boter insmeren en bestrooien met suiker welke vermengd is met kaneel.
    • - Opmaken en in voorbereide blikken leggen.
    • - Narijs ca 30 minuten onder doek en plastiek folie.
    • - Met een schaar de bovenkant in de lengterichting inknippen.
    • - 25 minuten bakken met water op de onderplaat.
    • - Direct na het bakken uit de vorm op een rooster storten. (Rondom de suiker zal het brood nog wat kleverig zijn en de suiker aan de buitenkant is gekarameliseerd).



    11-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    09-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestbroodjes

    FEESTBROODJES

    Ongeveer 2 uur 15

    Ingrediënten

    Voor 12 broodjes

    • - 475 g bloem - 2 els boter
    • - 1 tl kristalsuiker - 1 tl zout
    • - 15 g verse gist - 2 ¾ dl water

    Voor de garnering

    • - 1 eierdooier voor het glazuur - maanzaad of zwart mosterdzaad
    • - sésamzaad - venkelzaad
    • - paprikapoeder - takjes verse rozemarijn
    • - grofgemalen cajunkruiden - grof zeezout

    Werkwijze

    • - Doe de bloem in een mengkom, wrijf de boter met uw vingertoppen erdoor totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Roer de suiker en het zout erdoor.
    • - Verbrokkel de gist erover en voeg voldoende warm water toe voor een soepel deeg.
    • - Kneed het deeg 5 minuten op een licht bestoven werkblad tot het zacht en elastisch is.
    • - Leg het deeg terug in de kom en dek af met doek en plastic folie. Laat het op een warme plaats 1 u rijzen totdat het in omvang is verdubbeld.
    • - Stort het deeg op een bestoven werkblad, kneed het goed en snijd het in 12 stukken. Geef elk stuk een van onderstaande vormen. Leg de deegvormen op ingevette bakplaten.
    • - Bedek het deeg met doek en plastic folie en laat het op een warme plaats 20 minuten rijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C.
    • - Bestrijk het deeg met de eierdooier vermengd met 1 el water.
    • - Bestrooi de vormen met zaden, kruiden of zout.
    • - Bak de broodjes 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
    • - Laat ze afkoelen op een rooster.

    Spiraal: neem 2 stukken deeg en rol die tot een 25 cm lange sliert. Rol elke deegsliert spiraalvormig op.

    Klaverblad: neem 2 stukken deeg en verdeel elk stuk in 3 bolletjes. Leg 3 bolletjes in de vorm van een driehoek tegen elkaar aan.

    Ster: neem 2 stukken deeg en vorm van elk stuk een cirkel. Knip met de schaar elke bol 5 of 6 keer tot het midden in (als de spaken van een wiel).

    Strik: neem 2 stukken deeg. Rol elk stuk tot een 20 cm lange sliert, maak een lus in een einde en haal het andere einde door de lus om zo een strik te maken. Herhaal dit bij het andere stuk deeg.

    Kruidenbroodjes: neem 2 stukken deeg en vorm van elk een ovaal. Knip met de schaar 4 sneetjes boven in elk ovaal en steek er takjes rozemarijn in. (Steek er na het bakken nog wat verse takjes in).



    09-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    07-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Falluches

    FALUCHES (STUDENTENBARET)

    (Voor 7 individuele faluches of voor 4 middelmatig grote faluches)

    Ongeveer 3 uur 15

    Ingrediënten

    • - 600 g bloem (2/3 gewone witte bloem en 1/3 Surfina)
    • - 1 kl zout
    • - 25 g verse gist of 3 kl droge gist
    • - 2 el olijfolie
    • - 360 ml water (of ½ water en ½ melk)

    Werkwijze

    • - Breng het water (of water-melk) in een grote kom.
    • - Doe de gist erbij.
    • - Begin met het meel te mengen.
    • - Doe er de olie bij.
    • - Doe er het zout bij.
    • - Doe er de rest van het meel bij tot u een glad en elastisch deeg bekomt.
    • - 10 minuten kneden.
    • - Laat onder doek en plastic folie 1u30 rijzen.
    • - Stort het deeg op een licht bestoven werkblad en kneed even door.
    • - Verdeel in 4 of 7 delen (grootte van een sandwich pita).
    • - Maak bollen die u eerst met de handpalm en daarna met een deegrol platdrukt tot ca 0,5 cm.
    • - Laat opnieuw onder doek en plastic folie 1u rijzen.
    • - De oven voorverwarmen op 180°C.
    • - Voorzichtig insmeren met olijfolie.
    • - Bepoederen met meel.
    • - 15 minuten afbakken. De broodjes moeten nog wit blijven.
    • - Laten afkoelen op een rooster.


    07-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    05-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engels gevlochten brood

    ENGELS GEVLOCHTEN BROOD

    Ongeveer 2uur

    Ingrediënten

    • - 375 g bloem
    • - 20 g verse gist
    • - 125 cl lauwe melk
    • - 60 g suiker
    • - 50 g boter
    • - 3 g zout
    • - 2 eieren

    Voor de vulling: 100 g marmelade – 50 g rozijnen – 40 g gehakte amandelen

    Om in te strijken voor het inovenen: 1 losgeklopt ei met iets water

    Om in te strijken 10 minuten voor einde baktijd: 1 el suiker – 1 el water

    Werkwijze

    • - Los de gist op in de lauwe melk en laat het even rijzen.
    • - Voeg de gezeefde bloem, de suiker, de boter en de eieren toe en kneed het deeg 10 minuten.
    • - Maak een bal en laat het onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.
    • - Sla het deeg neer en rol er een rechthoek uit van 35 cm lang en 30 cm breed.
    • - Verdeel het deeg in gedachte in 3 banen van 10 cm.
    • - Bestrijk de middelste strook met de marmelade en bestrooi dit afwisselend met rozijnen en de amandelen.
    • - De 2 buitenste stroken snijd u horizontaal in repen van 2 cm en deze vouwt u per toerbeurt over het middelste vak. Als het goed gebeurt, ontstaat er een soort visgraat figuur.
    • - Leg het brood voorzichtig in een ingevet broodblik van 35 cm en laat het hierin afgedekt 30 minuten rijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C.
    • - Bestrijk het deeg met eistrijksel bestaande uit een eierdooier losgeklopt met iets water.
    • - Bak het brood in ca 30 minuten gaar.
    • - Kook een el water met een el suiker en bestrijk het brood hiermee 10 minuten voordat de tijd verstreken is.
    • - Haal het brood uit het blik en laat het op een rooster afkoelen.



    05-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    01-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eierbrood

    EIERBROOD

    Ingrediënten

    • - 500 g broodbloem
    • - 6 g droge gist (15 g verse gist)
    • - 10 g suiker
    • - 10 g margarine( mag ook roomboter)
    • - 2 eierdooiers
    • - 275 ml water lauwwarm
    • - 10 g zout

    Werkwijze

    Zoals een gewoon brood.



    01-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    28-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Zoete vlechtbroodjes of Paasbroodjes

    ZOETE VLECHTBROODJES OF PAASBROODJES

    Zoete vlechtbroodjes of paasbroodjes (8 stuks)

    Vrij van koemelk, kippenei en sojavrij


    Soms is het leuk om aan de ontbijt- of lunchtafel te kunnen variëren met brood. Deze zoete vlechtbroodjes, die qua smaak een beetje doen denken aan de Franse Brioche, zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens mooi om te zien!

    Ingrediënten

    • - 500 g bloem
    • - 5 el vloeibare honing
    • - 1 zakje gedoogde gist
    • - 2 dl lauwe rijstdrank (of indien toegestaan sojamelk)
    • - 2 tl zout
    • - 50 g zachte margarine
    • - als versiering wat rozijnen of krenten

    Werkwijze

    • - Zeef de bloem in een kom en roer zout, gist en honing erdoor.
    • - Voeg de rijstedrank met de margarine toe en meng het geheel tot een bal. Kneed de bal op het met bloem bestoven aanrecht ca 10 minuten.
    • - Bestrijk de deegkom met boter, leg het deeg hierin en dek de kom af met plastic folie.
    • - Laat het deeg ongeveer 1 u op een rustige plek rijzen (een normaal verwarmde kamer is voldoende; nooit dicht bij de verwarming plaatsen!) tot het volume verdubbeld is.
    • - Vet een bakplaat in of bekleed hem met bakpapier of met een siliconenvel.
    • - Kneed in 2 à 3 minuten de lucht uit het deeg en verdeel het in 8 gelijke delen. Vorm van elk deel drie rolletjes van ca 14 cm lang. Knijp de uiteinden aan een kant tegen elkaar en maak een korte vlecht. Druk ook aan de onderkant de drie uiteinden samen.
    • - Laat de broodjes 10 minuten rusten, druk ze daarna iets plat en laat ze nog 30 minuten onder een theedoek narijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C.
    • - Bestrijk de broodjes met water en bak ze in ca 10 minuten gaar.
    • - Gebruik voor een mooi bruin kleurtje de laatste minuten de grill. Laat ze afkoelen op een rooster.

      Variatietip:


    Voor het Paasontbijt kunnen 8 haasjes worden gemaakt. Vorm in dit geval van het gerezen deeg voor ieder broodhaasje eerst twee oortjes en daarna 1 groter en 1 iets kleiner bolletje. Leg deze bolletjes tegen elkaar aan op de bakplaat en plaats de oortjes tegen het kleinste bolletje. Geef de haasjes om en om een staartje of twee oogjes van rozijn of krent. Voor “gewone” ronde zoete broodjes maakt u 15 gelijke bolletjes van het gerezen deeg. Verwerk de deegfiguurtjes verder als hierboven beschreven onder punt 4.



    28-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    26-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Witte bolletjes

    WITTE BOLLETJES

    Vrij van koemelk, kippenei, soja

    Ingrediënten

    • - 500 g gezeefde patentbloem
    • - 1 zakje gedroogde gist
    • - 2 tl zout
    • - 1 el witte basterdsuiker
    • - 40 g zachte margarine
    • - 2 ½ dl lauw water

    Werkwijze

    • - Doe bloem, suiker, zout en gist in een kom.
    • - Meng het water erdoor en kneed het geheel tot een bal.
    • - Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht ca 10 minuten.
    • - Laat het dan in een kom, afgedekt met plasticfolie ongeveer 1 u rijzen tot het volume verdubbeld is.
    • - Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet hem in.
    • - Kneed het gerezen deeg even door, en vorm er 15 bolletjes van.
    • - Leg deze op de bakplaat en laat ze 10 minuten rusten.
    • - Druk ze hierna iets plat en leg er een met bloem bestoven theedoek over.
    • - Laat 30 minuten narijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 200ºC.
    • - Bestrijk de gerezen bolletjes met wat water en bak ze in 10 minuten gaar.
    • - Gebruik eventueel nog twee minuten de grill voor een mooi bruin kleurtje.
    • - Neem de broodjes meteen hierna uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

     



    26-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    24-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Sojabrood

    SOJABROOD

    Ingrediënten

    • - 400g tarwebloem
    • - 100g sojameel
    • - 1/2tl zout
    • - 1pakje gedroogde gist
    • - 1/2els suiker
    • - 400ml sojamelk
    • - 20g olie

    Werkwijze

    • - Meng alle ingrediënten.
    • - Bedek het deeg met een vochtige doek en laat het rijzen op een warme plaats tot het volume verdubbeld is.
    • - Kneed opnieuw.
    • - Doe het deeg in een goed geoliede bakvorm. Het deeg mag de bakvorm maar tot de helft vullen.
    • - Laat het nog eens rijzen.
    • - Doe het in de oven wanneer het midden van het deeg gerezen is tot de hoogte van de bakvormen.
    • - Zet het in een voorverwarmde oven op 180° à 200°C en bak het sojabrood gedurende 50 à 60 minuten.



    24-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    22-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Olijvenbroodjes

    OLIJVENBROODJES

    Olijvenbroodjes (12 stuks)
    Vrij van koemelk, kippenei, pinda, noten, soja

    Ingrediënten

    • - 250 g volkoren tarwemeel
    • - 250 g witte tarwebloem
    • - 1 zakje gedroogde gist
    • - 6 els olijfolie (vierge)
    • - 1 tl zout
    • - 250 ml lauw water
    • - 100 g zwarte olijven zonder pit, goed uitgelekt, drooggedept met keukenpapier en in stukjes gehakt
    • - 1 flinke ui, fijn gesnipperd
    • - 1 el versgehakte of 1 tl gedroogde rozemarijn

    Werkwijze

    • - Doe de twee soorten bloem met het zakje gist in een kom en voeg het zout, 3 el olie en het water toe.
    • - Kneed dit samen ca 15 minuten met de hand (of 5 minuten in een keukenmachine) tot een soepel, elastisch deeg. Dek af met keukenfolie en laat het op een warme plaats minstens 1 u rijzen, tot het volume verdubbeld is.
    • - Verwarm intussen de helft van de olijfolie in een koekenpan en stoof de uisnippers ca 5 minuten tot ze zacht zijn. Kneed deze, samen met de olijfstukjes en rozemarijn zeer goed door het gerezen deeg, tot al het vocht uit deze ingrediënten is opgenomen.
    • - Vorm 12 bolletjes van het deeg, leg ze op een met olijfolie ingevette of met bakpapier beklede bakplaat en laat ze ca een half uur rusten op een warme plaats.
    • - Verwarm intussen de oven voor op 200ºC, bestrijk de bolletjes met wat water en bak ze in 15 minuten gaar. Gebruik voor een bruin korstje de laatste minuten nog even de grill.

      Van het deeg kunnen ook 2 grote platte broden worden gevormd. Verhit de oven in dat geval op 190ºC en bak de broden in 25 minuten gaar.



    22-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    20-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Gezond en feestelijk brood

    GEZOND EN FEESTELIJK BROOD

    Vrij van koemelk, kippenei, riet- of bietsuiker, pinda en eventueel soja en noten

    Ingrediënten

    • - 250 g roggemeel - 100 g honing
    • - 225 g tarwemeel - geraspte schil van 1 sinaasappel
    • - 100 g havermout - 100 g geraspte worteltjes
    • - 1 tl zout - 100 g gemalen amandelen
    • - 1 ½ zakje gedroogde gist
    • - 2 dl sojamelk (of rijstdrank)
    • - ½ sinaasappelsap

    Werkwijze

    • - Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
    • - Meng alle ingrediënten op een werkblad tot een soepel deeg (ca 10 minuten). Laat het deeg in een afgedekte kom op een warme plaats 1 à 2 uur rijzen.
    • - Beboter een cakevorm.
    • - Kneed het deeg opnieuw goed door.
    • - Vorm een rol en leg die in de vorm.
    • - Laat afgedekt opnieuw ca 30 minuten narijzen op een warme plaats.
    • - Verwarm de oven voor op 180°C.
    • - Bak het brood op een rooster in het midden van de oven in 50 à 60 minuten gaar en bruin.
    • - Laat even rusten in de vorm en laat het daarna op een rooster uitwasemen.



    20-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    18-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Broodjes met soja eiwit

    BROODJES MET SOJA EIWIT

    Ingrediënten

    • - 2els plantaardige olie
    • - 1el suiker
    • - 250ml sojamelk
    • - 250ml water
    • - 4tls bakkersgist
    • - 600g tarwemeel
    • - 150g soja-eiwit

    Werkwijze

    • - Meng het tarwemeel, soja-eiwit, droge bakkersgist en zout.
    • - Voeg hieraan toe het water en de sojamelk.
    • - Meng met de handen tot een vast en elastisch deeg wordt bekomen.
    • - Voeg extra soja-eiwit of tarwebloem toe indien het deeg te lopend is.
    • - Laat het brooddeeg 30 minuten rijzen op een warme plaats (25 à 30°C).
    • - Kneed het deeg opnieuw en vorm 12 broodjes. Plaats ze op een ingevette en bebloemde bakplaat en laat de broodjes 10 à 20 minuten rijzen op een warme plaats tot het volume verdubbeld is.
    • - Bak de broodjes in een voorverwarmde oven bij 180°C gedurende 30 minuten.
    • - Verwijder de soja-eiwit broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.



    18-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    03-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eierkoeken

    EIERKOEKEN
    Ongeveer 1 uur

    Ingrediënten voor ca 20 stuks:

    • - 130 g bloem
    • - 4 g bakpoeder
    • - 70 g basterdsuiker
    • - 2 eieren
    • - snuifje zout

    Oven:

    200°C

    Werkwijze

    • - Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
    • - Klop de eieren met de suiker tot een stevig schuim.
    • - Zeef de bloem, bakpoeder en het zout op het schuim en spatel dit voorzichtig en zo kort mogelijk door het schuimmengsel (niet langer dan tot alles grotendeels is opgenomen).
    • - Leg met 2 lepels (een ijstang is ook handig) ca 8 bergjes op een ingevette bakplaat.
    • - Bak ze in ca 15 minuten gaar en lichtbruin.
    • - Af laten koelen op een taartrooster (inmiddels de volgende charge klaarmaken en bakken)



    03-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: boekweitbrood

    BOEKWEITBROOD

    Vrij van gluten, koemelk, gist

    Ingrediënten

    • - Wat olijfolie om in te vetten
    • - 200 g rijstmeel
    • - 200 g volkoren boekweitmeel
    • - 50 g quinoa of 50 g amaranth
    • - 50 g gierstvlokken of 50 g rijstvlokken
    • - 2 el wijnsteenpoeder
    • - 2 tl zout
    • - 1 tl koud geperste lijnzaadolie
    • - 4 à 5 dl koolzuurhoudend water

    Werkwijze

    • - Zet op de bodem van de oven een platte (lasagne)schaal met water (dit zorgt ervoor dat het brood straks niet te hard wordt) en verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een cakeblik in met olijfolie.
    • - Meng alle benodigdheden goed door elkaar met een mixer met deeghaken.
    • - Doe het deeg in de ingevette cakevorm en plaats onmiddellijk in het midden van de oven op een rooster.
    • - Na ca 50 minuten is het brood klaar!



    01-01-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    29-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: bagels

    BAGELS

    Vrij van koemelkeiwit, kippenei, soja, noot, pinda

    Ingrediënten

    • - 500 g bloem
    • - 10 g zout
    • - 20 g gist (of 1 zakje droge gist)
    • - 210 ml water
    • - 30 g kristalsuiker
    • - 50 g olie
    • - 10 g honing of moutstroop

    Werkwijze

    • - Kneed een deeg van alle ingrediënten.
    • - Verdeel dit deeg in 9 stukjes en leg ze 45 minuten onder een doek en plastic folie te rusten.
    • - Vorm ze dan als volgt: rol de deegbolletjes met de hand tot slierten, doe deze om de hand en rol de sluiting vast tegen het aanrecht. Leg ze op bakpapier en laat ze 30 minuten rijzen.
    • - Breng een pan met water aan de kook en verwarm de oven voor, zeer heet (ca 260°C). Pocheer ze in de pan met zachtjes kokend water tot de bagels gaan drijven (ca 1 minuut per kant). Schep ze uit het water en leg ze terug op het bakpapier. (Indien toegestaan en gewenst kunnen de bagels nu worden gedecoreerd met sésamzaad, maanzaad of ei voor een mooie glans; dit is echter niet nodig!)
    • - Bak de bagels in de voorverwarmde oven en haal ze eruit wanneer ze kleur beginnen te krijgen (na ongeveer 8 à 10 minuten. Hoe korter ze bakken, hoe beter het is!).
    • - Laat de bagels afkoelen op een rooster.


    29-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    26-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couronne

    COURONNE

    Ongeveer 2 uur 30

    Ingrediënten

    • - 500 g ongebleekte patentbloem           - 1 ½ tl zout
    • - 2 tl poedersuiker                                 - 15 g verse gist
    • - 200 g yoghurt naturel                           - 1 ¾ dl water

    Werkwijze

    • - Doe de bloem in een grote kom en roer er het zout en de suiker doorheen.
    • - Brokkel de gist erover.
    • - Voeg de yoghurt en voldoende warm water toe voor een soepel deeg.
    • - Kneed het deeg 5 minuten op een licht bestoven werkblad totdat het zacht en elastisch aanvoelt.
    • - Leg het terug in de kom, dek af met doek en plastic folie en laat ca 1 u op een warme plaats rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld.
    • - Leg het deeg op een licht bestoven werkblad en kneed het goed door.
    • - Vorm er een platte cirkel van en maak in het midden een gat dat u met uw vuist vergroot tot het ca 12 cm breed is, terwijl de broodring zelf 20 cm in diameter is. (Maak in het midden met uw wijsvinger een kuiltje. Maak het langzaam groter door het deeg rond uw gebalde vuist te draaien die u goed met bloem hebt bestoven.)
    • - Leg het brood op een ingevette bakplaat en snijd het desgewenst 3 of 4 keer in. Vet de onderkant van een kleine ronde bakvorm in en zet die in het gat zodat de ring niet krimpt.
    • - Dek het deeg af met doek en plastic folie en laat het op een warme plaats 30 minuten rijzen totdat het anderhalf keer zo groot is.
    • - Verwarm de oven voor op 220°C.
    • - Verwijder de bakvorm, bestrooi het deeg met bloem en bak het in 20 à 25 minuten totdat het goudbruin van kleur is en hol klinkt als u erop tikt. Om te verhinderen dat het verbrandt kunt u na 15 minuten het brood bedekken met aluminiumfolie.
    • - Laat het brood afkoelen op een rooster.



    26-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse broodpudding

    BRUSSELSE BROODPUDDING

    Ongeveer 3 uur 30

    Ingrediënten

    • - 1 kg oud brood
    • - 5 el bruine suiker
    • - 5 el poedersuiker
    • - 4 eieren
    • - 1 dl melk
    • - 1 tl kaneelpoeder
    • - 200 g rozijnen
    • - snuifje zout
    • - beetje boter om de vorm in te vetten

    Werkwijze

    • - Doe het brood in een grote schaal. Schenk er wat warm water overheen en laat het 2 u weken.
    • - Druk het door een zeef om alle water eruit te krijgen.
    • - Verwarm de oven voor op 160 à 180°C.
    • - Voeg de bruine suiker, de poedersuiker, de losgeklopte eieren, de melk, de kaneel, de rozijnen en het zout toe. Meng alles goed met elkaar.
    • - Beboter een brood- of cakevorm.
    • - Doe daar het deeg in.
    • - Laat het gebak in 60 à 80 minuten gaar worden.
    • - Even laten afkoelen en dan uit de vorm halen.
    • - Verder laten afkoelen op een rooster.


    23-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    20-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodvlecht

    BROODVLECHT

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    • - 500 g tarwebloem
    • - 1 zakje droge gist of 14 g verse gist
    • - 50 g suiker
    • - 1 zakje vanillesuiker
    • - 150 g rozijnen
    • - zout
    • - 2 eieren
    • - 1 eiwit
    • - 25 cl lauwe slagroom

    Werkwijze

    • - Van al de ingrediënten een deeg maken, met de mixer eerst even op de laagste, dan op de hoogste stand in ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg kneden. Is het te kleverig voegt u wat meer bloem toe. Het moet goed zacht blijven.
    • - Het deeg op een warme plaats 30 minuten laten rijzen.
    • - Opnieuw met de mixer op de hoogste stand doorkneden.
    • - 150 g rozijnen even met de mixer op de middelste stand erdoor kneden en uit 2/3 van het deeg 3 ca 40 cm lange rollen vormen, deze vlechten en op een ingevet bakblik leggen. Met een deegroller in de lengte een gleuf drukken.
    • - 1 eierdooier met 1 cl melk loskloppen. De gleuf ermee bestrijken en van de rest van het deeg 3 lange rollen vormen van ca 35 cm. Deze vlechten en boven op de grote vlecht leggen. Eveneens met de losgeklopte eierdooier bestrijken. De vlecht op een warme plaats laten staan tot hij goed gerezen is (30 minuten).
    • - De oven voorverwarmen op 175 à 200°C.
    • - Het bakblik in de oven schuiven en in ca 35 minuten afbakken.
    • - Laten afkoelen op een rooster.



    20-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!