Ananas, symbool van gastvrijheid.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ze lijkt op een grote dennenappel met een bos harde groene bladeren op haar kruin. Maar onder de geschubde schil schuilt een ware bron aan vitaminen en vezels. Geen wonder dus dat de tropische ananas altijd al een geliefde vrucht was. s Werelds grootste ananasproducent Dole die vanuit de voornaamste exportlanden, Honduras, Costa Rica en Equador de nieuwe, zoete variëteit Super Sweet exporteert neemt je mee op ontdekkingstocht en geeft enkele handige tips en leuke weetjes.
Ananas is een caloriearme vitaminebom. Met amper 51 kcal per 100g is de ananas caloriearm omdat ze haast geen eiwitten en vetten bevat en weinig koolhydraten. Maar bovendien is de ananas zeer gezond. Zo is de vrucht rijk aan vitaminen ( A, E, K, B1, B6, foliumzuur en vooral zeer veel vitamine C) en mineralen ( natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, chloor, ijzer, zink, koper, mangaan en fluor). Verder bevat de ananas veel vezels die de darmtransit en dus de spijsvertering bevorderen.
Als je een verse ananas bij zuivelproducten voegt, doe dat dan vlak voor je het gerecht of dessert serveert. Anders is de kans groot dat de mix gaat klonteren of waterig wordt. Wel lenen ananassen zich uitstekend voor vleesmarinades, ze zorgen voor een zachte, zoete smaak en maken taai vlees mals dankzij hun eiwitsplitsend enzym. Ook heerlijk bij gevogelte, zeevruchten of zuurzoete bereidingen. Ananas is alvast bijzonder populair in Antilliaanse, Creoolse en Aziatische keukens. RVH. www.doleeurope.com
|