:lol:
Speculaas en vet spek krijgen Vlaamse erkenning als streekproduct. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Aerts Speculaas uit Waasmunster krijgt de Vlaamse erkenning streekproduct voor zijn traditionele speculaas. Het is daarmee de vijfde speculaasbakker met dit Vlaamse label. Spek, ooit basisvoedsel voor de Vlaamse bevolking, krijgt pas nu voor het eerst een Vlaamse erkenning als traditioneel streekproduct. Het bedrijf V.O.F. Janssens uit Mol is de fiere fabrikant ervan.
Speculaas kent in de Lage Landen een zeer lange traditie als feestelijk gebak. Begin 20ste eeuw ontstonden, in navolging van de Engelse koekjesfabrikanten, de eerste Belgische kleinschalige koekjesbakkers. In de meeste gevallen bakkers die zich gingen specialiseren als beschuit- of speculaasbakker. Zo verging het ook de familie Aerts uit Sombeke, Waasmunster. Zij specialiseerden zich eerst als beschuitbakker en schakelden tussen de 2 wereldoorlogen over op speculaas. De speculazen van Aerts hebben hun traditionele vorm en smaak behouden. Het zijn stevige speculazen, rechthoekig versierd met een bloempje en licht gekruid met kaneel. Rond sinterklaas bakken ze sintspeculazen gevormd in houten planken tot xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />85 cm groot.
Belgische speculaas van Aerts Speculaas bvba
Warandestraat 6, 9250 Waasmunster (Sombeke)
052 46 18 53
www.aertsspeculaas.be
In de Kempen lust men nog steeds graag spek en dan vooral vet spek. Jef Janssens en zoon bereiden hun spek zoals vroeger op basis van zware Belgische varkens die 120 à 130 kg wegen. Het vakkundig uitgebeende en kantgesneden spek wordt gemasseerd met een mengeling van grof zeezout en fijn zout en droogt vervolgens 8 dagen. Dan wordt het zout weggespoeld en worden de buiken opgehangen om opnieuw te drogen. Zo bekomen ze stevige stukken spek bestaand uit 60% mooi wit
vet en 40% donkerrood vlees.
Dit spek was vroeger basisvoedsel in heel Vlaanderen maar vormt nu eerder een uitzondering. De nostalgische smaak verdient echter een plekje in de pure keuken.
Vlaams vet spek
V.O.F. Janssens
Pastorijstraat 1, 2400 Mol
014/810034
www.vofjanssens.be
|