:roll:
Symposium
Brussels : Wetenschappers onderschrijven het belang van melk en melkproducten
als onderdeel van een gezonde voeding
VLAM
organiseerde in samenwerking met het European Milk Forum (EMF) in Brussel het
symposium De natuurlijke nutriëntenrijkdom en meerwaarde van melk en
melkproducten als onderdeel van een gezonde voeding. Van wetenschap naar
praktijk.
Het
symposium bracht een stand van zaken over de nutriëntenrijkdom van melk en
melkproducten in relatie tot voeding en gezondheid. Het is bekend dat melk rijk
is aan calcium. Wat nogal eens wordt vergeten is dat melk van nature ook een
goede bron is van andere essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, kalium en
de vitaminen B2 en B12. Actueel wetenschappelijk onderzoek wijst op een verband
tussen het verbruik van melk en melkproducten en een verminderd risico op
cardiovasculaire aandoeningen en type 2-diabetes, een lagere bloeddruk en een
gezond gewicht. Zuivelproducten dragen als onderdeel van een gezonde voeding
ook bij tot gezonde botten en een goede spierconditie. Er werden ten slotte
handvatten aangereikt over hoe we deze kennis kunnen omzetten naar de praktijk.
Het
Symposium Brussels was onderdeel van een uniek concept: drie internationale
experten brachten een gemeenschappelijk programma in drie landen die
participeren aan het EMF-informatieproject Milk nutritious by nature. Het
programma bereikte zo voedingsdeskundigen, beleidsmakers, voedings-en
gezondheidsorganisaties en artsen in Kopenhagen, Brussel en Den Haag.
Dr
Michaël Laurent (afdeling Gerontologie en Geriatrie, UZ Leuven) richtte zich op
osteoporose, een frequente aandoening. Vanaf 50 jaar loopt 1 op 2 vrouwen en 1
op 5 mannen een fractuur op. Calcium, eiwitten en vitamine D zijn elementair
voor een gezond skelet. Uit grote wetenschappelijke studies blijkt duidelijk
dat de combinatie van calcium en vitamine D-supplementen nuttig zijn om
osteoporotische breuken bij vrouwen na de menopauze die te weinig van deze
bestanddelen innemen, te helpen voorkomen.
|