:-8)
eat!
BRUSSELS : de deelnemende restaurants
2012
was, op initiatief van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest,
werkelijk hèt jaar van de gastronomie, onder het label Brusselicious. En het
Festival eat! BRUSSELS dat bij die gelegenheid voor het eerst werd opgezet, was
ongetwijfeld meteen één van de orgelpunten.
Aan de editie 2013 nemen volgende restaurants deel:
Atelier du Sushi, Bab Dar, Callens Café, El Vasco, Garuda, Guignol, Jaïpur,
Jaloa (Brasserie), L'Hirondelle d'Or, La Cité du Dragon, La Soeur du Patron, La Truffe Noire, Le
Chalet Robinson, de Martin's group Restaurants Genval les Bains, La Sucrerie
and Icones, Le Tibet, O Liban, Restaurant Big Boss, Restaurant de l'Atomium,
Ricotta & Parmesan, Strofilia, Tram Experience, Villa Natka en WY
Brasserie. Sinds de lancering in
februari 2012 kent de Tram Experience een daverend succes en moest het gebeuren
dus duidelijk een plaatsje krijgen tijdens eat! BRUSSELS. De gerechten ter
gelegenheid van het festival werden samengesteld door de peter van het project,
Lionel Rigolet, de chef van het mythische Comme Chez Soi.
Het
festival in deze internationale en kosmopolitische stad en regio is de kans bij
uitstek om volop de schijnwerpers te richten op de wereldkeukens die in Brussel
aanwezig zijn. De regios, provincies en steden-partners die op het voorstel
ingingen, krijgen dus een plaats in het culinaire dorp om er hun specialiteiten
en lokale producten voor te stellen.
Partners
uit alle hoeken van de wereld zijn o.m. Szechuan
is een provincie in het westen van China met een oppervlakte van 485 000 km²,
90 miljoen inwoners en heel wat hulpbronnen. In de voorbije jaren, en ondanks
de grote aardbeving van 2008 en de internationale financiële crisis, wist het
land de economische problemen te overwinnen. Szechuan staat bekend voor zijn
pandas, maar zeker ook voor zijn gastronomie. Zijn keuken behoort tot de
belangrijkste acht van China. onomie. De Szechuanese gastronomie zal
schitterend vertegenwoordigd zijn door de chefs van het zeer vermaarde
restaurant Daronghe in Chengdu.
Met
haar 497.000 km² en bijna 6 miljoen inwoners is de provincie Katanga, in het zuiden van de
Democratische Republiek Congo, al even pluricultureel als uitgestrekt.
De
Katangese keuken is een keuken van de zon, met veel pit, maar vooral ook
gemoedelijk en familiaal! Katanga wordt vertegenwoordigd door een typisch
Katangese keuken in Brussel, namelijk deze van Madame Jeanine Mwadi van het
Café Baraka in Elsene.
In
Boedapest zijn, op de twee oevers van
de Donau, Boeda en Pest, duizenden restaurants, bars, cafés en plekjes om te
feesten te vinden. Hongarije biedt het beste van Boedapest op het vlak van
gastronomie en wijnbouw. Meesterchef Áron Barka fascineert het Brusselse
publiek met zijn recepten op basis van ganzenlever, goulash in nouvelle
cuisine stijl en traditionele Hongaarse strudel met maanzaad en krieken,
terwijl meester-sommelier Jim Bauters een waaier aan Hongaarse wijnen voorstelt.
Dit
jaar biedt Boedapest ook zijn traditionele Hongaarse goulash van de grote
vlaktes van Hongarije, bereidt door een echte schaapherder volgens de oeroude
traditionele techniek. De Hongaren zullen voor eens en altijd bewijzen waarom
Budapest het Parijs van het Oosten wordt genoemd.
|