:roll:
eat!
BRUSSELS : partnerregios 2
Bratislava vormt een echte grensregio die gelegen is aan
Hongarije, Oostenrijk en Tsjechië. Hoewel het de kleinste Slowaakse regio is,
met een oppervlakte van 2.053 km² en iets meer dan 600.000 inwoners vormt het
de economische motor van het land. Geografisch gezien verdelen de bergen van de Malé Karpaty
of de Kleine Karpaten het gebied in 2 laaglanden: het Záhorie-laagland en het
vruchtbare Donau-laagland. Het gebied van de kleine Karpaten vormt een rijk
wijngebied dat doordrongen is van een verbazend rijke wijncultuur. Zo biedt een
wijnroute een kijk op de aloude wijntraditie. Maar ook culinair heeft de regio van Bratislava
heel wat te bieden. Te beginnen met een rijke verscheidenheid aan groenten in
alle kleuren van de regenboog over gans met een stoofschotel van rode en witte
kool tot gevulde snoek en meervalsoep tot loke, een soort pannenkoek, en
gebakjes met welluidende namen als fánky en koblihy.
Rabat-Salé-Zemmour-Zaër is de regio van Marokko waarvan de hoofdplaats ook
de hoofdstad van het land is, namelijk Rabat. De culinaire kunst van de hoofdstad
van Marokko staat hoog aangeschreven. De beroemdste specialiteit van Rabat is
lams- of schapenvlees aan het spit (mechoui) of in een stoofpot (tajine). Bij
deze langdurig bereide ragout met hartige vruchten zoals dadels, pruimen of
citroen, wordt meestal couscous geserveerd. Dadels en melk zijn trouwens de
basisvoedingsmiddelen van de regio. De gastronomie van
de Regio Rabat-Salé-Zemmour-Zaër is gestoeld op mengelingen van pittige
kruiden, onder meer kama, een mix van nootmuskaat, zwarte peper, gember, kurkuma
en komijn. De typische drank, de muntthee, is erg lekker bij de Marokkaanse
gebakjes zoals de ghoriba of de pannenkoeken in laagjes. De Regio wordt
vertegenwoordigd door traiteur Samraa uit Rabat.
Peking, de hoofdstad van de Volksrepubliek China, is een
megapolis van 16 800 km² en 20 miljoen inwoners. De Pekinese gastronomie is
complex, verfijnd, hartig en vol smaak. Het is een keuken waarin zowel het
varken als het schaap zijn plaats heeft, sinds de Yuan- en vervolgens de Ming-
en de Qing-dynastie. Dat is onder meer toe te schrijven aan de invloed van de
Mongoolse en Mantsjoerijse eetgewoontes. Maar in feite put ze uit alle grote
Chinese culinaire tradities, in het bijzonder deze van Shandong, die tot de
belangrijkste acht keukens van China behoort. De
overheerlijke gerechten worden bereid met eenvoudige
ingrediënten en zeer aangename smaakgevers. Dit jaar is het Beijing Golden
Million Restaurant de vertegenwoordiger.
Québec telt 7 700 000 inwoners voor een territorium dat 51
keer groter is dan België. In Québec heeft de passie voor goede maaltijden de
loop der tijden doorstaan en leeft ze er meer dan ooit in de 21ste eeuw. Als
smeltkroes van Franse, lokale en Britse invloeden kenmerkt de keuken van Québec
zich tot op heden door een verscheidenheid aan lokale producten en de
vindingrijkheid van zijn koks en vaklui.
Tijdens
het Festival stelt Kanata u voor Québec te ontdekken met zijn bieren, thee en
infusies, ahornsiroop, zoetigheden, sterke drank en andere streekproducten. De
deelnemers kunnen het typische maïspelfeest proeven tijdens de maaltijden.
Sofia, hoofdstad van Bulgarije, heeft 1,4 miljoen inwoners,
of 17 % van de nationale bevolking. Het is tegelijk het politiek, cultureel en
industrieel hart van het land, maar ook een groot universitair centrum. De
keuken van Sofia is doordrongen van Slavische en mediterrane invloeden. Het is
een zeer gezonde keuken, die veel plaats inruimt voor groenten, kruiden en
andere smaakmakers, zoals knoflook, ui, chubritza, peterselie, munt en dille.
Sofia
wordt dit jaar vertegenwoordigd door het beroemde restaurant Shades of Red van
het Grand Hotel Sofia
en zijn talentvolle chef Joro Ivanov. Hij behaalde zijn diploma aan het
befaamde French Culinary Institute in New York en beoefende zijn kunst daarna
in Frankrijk, Duitsland en Italië. Hij nam twee keer deel aan de prestigieuze
wedstrijd Bocuse dOr. Joro Ivanov heeft trouwens nauwe banden met Brussel,
want hij was vroeger de chef van sterrenrestaurant La Truffe Noire. Hij
biedt een schitterende fusion keuken aan met heerlijke Bulgaarse toetsen.
|