Gastronomisch genieten in de Kitzbüheler Alpen – Brixental met ‘KochtArt’, sterrenkok en meer
Het Oostenrijkse wintersportgebied Kitzbüheler Alpen - Brixental in Tirol, dat de drie dorpen Brixen im Thale, Kirchberg en Westendorf beslaat, kent behalve goede pistes vele culinaire hoogstandjes. Het skiparadijs sluit hiermee naadloos aan op de huidige foodcation trend dat toeristen zich ook op gastronomisch gebied steeds meer willen verrijken tijdens hun (wintersport)vakantie. Hoewel de bekende Wiener schnitzel op zijn tijd erg lekker is, loopt voor de echte fijnproever het water in de mond bij de regionale delicate specialiteiten van sterrenkok Simon Taxacher, de zogenoemde Brixentaler KochArt-bedrijven en overige streekproducenten.
Vernieuwde Tiroolse kookkunsten met traditionele streekproducten. De regio Kitzbüheler Alpen – Brixental is rijk aan traditionele restaurants die typisch Tiroolse kookkunsten toepassen. Tien daarvan zijn benoemd tot echte Brixentaler KochArt bedrijven; restaurants die de kwaliteitsproducten van kleine boeren gebruiken en een nieuwe uitvoering van oude recepten uit de regio presenteren. Zo tref je op hun menukaarten authentieke gerechten aan als ‘Brixentaler Schöpsernes’, ‘Tiroler Knödel’, ‘Almschweinernes’, ‘Gröstl’ en diverse soorten wild, allen in een modern jasje gestoken. De basisingrediënten voor deze gerechten zijn (vaak biologische) boerenproducten uit het omliggende almgebied met het keurmerk ‘Urig & Echt’, ofwel origineel en authentiek.
Culinair vuurwerk met beroemde 4-sterrenkok Simon Taxacher: Wie op zoek is naar een exclusieve gastronomische ervaring kan terecht bij het Relais & Châteaux Hotel-Restaurant Rosengarten. Dit Hotel-Restaurant is opgericht door de succesvolle sterrenkok Simon Taxacher en zijn partner Sandra Kobald in Kirchberg, in de directe omgeving van de Maierbahn (500m), de Pengelstein (1.500m) en de KiWest (2.000m). In 2001 werd hun avantgardistische onderneming opgenomen in de elitaire Hotelvereniging Relais & Châteaux en werd Simon benoemd tot ‘Grand Chef Relais & Châteaux’, een titel die wereldwijd slechts door 160 chefkoks wordt gedragen. In 2012 kreeg Simon Taxacher de onderscheiding ‘Trofee Gourmet a la Carte’ in de categorie Creatieve Keuken en dit jaar gaf Gault Millau hem maar liefst 4 sterren en 19 punten, waarmee hij is bekroond tot beste kok van Oostenrijk. Een avond dineren bij Rosengarten betekent gegarandeerd een unieke beleving voor je smaakpapillen!
Fijnproeven in Brixental: Ook ben je in Brixental aan het juiste adres voor een zogenaamd ‘kijkje in de keuken’. Zo kun je in de knusse berghut van Kasplatzl, aan de voet van de grote Rettensteinberg, zien hoe de regionale kaas wordt gemaakt onder het genot van een vers kaasplankje. Bij het Biohof Obertreichl leer je bovendien meer over tientallen verschillende kruidsoorten in de zogenaamde kijk-kruidentuin. Tot slot aanschouw je bij de 400-jaar oude brouwerij Erber in Brixen im Thale het traditionele brouwproces van de typisch Tiroolse schnapssoorten en brandewijnen, die je vervolgens natuurlijk ook mag proeven. www.brixental.com
|