Discipelen Auguste Escoffier Benelux introniseren nieuwe leden.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Auguste Escoffier is 160 jaar na zijn geboorte in blakende gezondheid aldus Daniel Lassaut, voorzitter van de Beneluxvereniging van de Discipelen Escoffier. Geen lachwekkende verklaring aldus Daniel, maar pure ernst. De Escoffierbijbel uit 1902 die stelde dat Koken een Kunst is, en aandrong op respect voor smaak en origine van de producten zodat licht en makkelijk verteerbare gerechten worden gepresenteerd, is meer dan ooit actualiteit.
De waarschuwing van destijds dat de keuken in permanente evolutie zou zijn en men ten allen tijde het beroep moest beschermen is nog steeds pure waarheid. Alhoewel de principes van Auguste Escoffier in meerdere landen worden opgevolgd, bezitten enkel België en Japan een meer gestructureerde vereniging. In eigen contreien komt de vereniging op voor de bescherming van de leden tegen een overlast van taksen, belastingen en zinloze reglementen. Bovendien onderneemt de vereniging regelmatig diverse acties met als doel het unieke artisanale klimaat van het beroep te vrijwaren.
De wisselwerking bestuur-leden is aldus Daniel Lassaut quasi perfect en komt tijdens drie manifestaties tot uiting. De ledenvergadering vindt in februari plaats, het banket in juni en de culinaire reis in september. Tijdens de jaarlijkse reis worden hoogstaande gastronomische restaurants in het buitenland bezocht, terwijl het geheel met culturele maar vooral voor het beroep aantrekkelijke items o.m. bezoeken aan wijnregios, kaasproducenten edm, wordt aangevuld. Dit jaar staan enkele gastronomische toprestaurants in Berlijn op de agenda die worden aangevuld met de ontdekking van regionale culinaire facetten. De aanzet tot de jaarlijkse reis was een trip naar Villeneuve-Loubet, de geboorteplaats van Auguste Escoffier, waar tevens het gelijknamige museum huist, gekoppeld aan een culinaire ontdekking van de regio Nice-Monaco. Sedertdien werden o.m. bezoeken aan Londen, Parijs, Barcelona en Wenen georganiseerd.
De vereniging laat de leden vrij in hun menusamenstelling al is er een zachte dwang om ook een uitgesproken Escoffiermenu te presenteren. Toch wil men geen overlast veroorzaken omdat alle leden bij hun suggestieve items reeds ruime aandacht aan de Escoffierwaarden besteden. Het bakent 2006 werd feilloos verzorgd door Lieve de Brabandere in de Leuvense Facultyclub, alle 25O couverts genoten van een onberispelijke presentatie en een uitermate rijk smakenpalet. Het banket was meteen de gelegenheid tot de officiële intronisatie van drie nieuwe leden, nl. Peter Gast van Restaurant t Schulten Hues in Zutphen - Nederland, David Demey van Restaurant Het Bourgondisch Kruis in Kuurne en Patrick Verbrugghe van Restaurant Le Sauvoir, Marriott Hotel Brussel.
Tijdens de vakbeurs Horeca Expo in de lokalen van Flanders Expo in Gent eind november 2006, organiseert de vereniging een wedstrijd voor jong talent tussen de 20 en 23 jaar. De laureaat wordt tevens finalist voor een internationale Escoffier competitie die in april 2007 in Frankrijk wordt georganiseerd. Door deze en andere acties kan de vereniging zich extra accentueren op een verdere ontplooiing en groei.
In het algemeen vecht de vereniging permanent voor de uitbouw van een goede keuken die rekening houdt met de wensen van de klanten maar tevens gebruik maakt van nieuwe bereidingstechnieken. Ongeacht het keukentype blijft aldus Daniel Lassaut, één gegeven centraal staan, nl. het respect voor de smaak en de origine van de producten. Voor de eindconsument is dit facet zeer belangrijk terwijl het anderzijds de rijdkom van de artisanale kookkunst ten volle ondersteunt. RVH.
|