In de Vaucluse staan op kerstavond liefst 13 desserts op het menu
De Vaucluse in de Provence houdt tal van mooie tradities in ere, die je vakantie extra kleur geven. We kunnen nu niet meteen naar deze prachtige streek reizen, maar wel een stukje Vaucluse in huis halen. Bijvoorbeeld met de traditionele 13 kerstdesserts.
We kennen allemaal de Provence van de geurige lavendel, tjirpende krekels, mistral, platanen en okerkleurige aarde en gebouwen. We kennen minder de Vaucluse in de winter, met haar korte maar zonnige dagen, de persing van de eerste olie, de truffelmarkten en de unieke kersttradities. In deze eindejaarsperiode zullen we misschien niet kunnen reizen, maar dat belet ons niet enkele mooie Provençaalse tradities eens thuis te beleven. Met Kerst is er de Provençaalse, hartverwarmende traditie van de dertien desserts. Deze traditie is enkele eeuwen geleden ontstaan, maar er bestaan geen nauwkeurige schriftelijke bronnen over het exacte aantal desserts dat op kerstavond werd geserveerd.
Ruim 50 soorten desserts
Traditioneel wordt er in de Provence op kerstavond geen zwaar diner geserveerd. Hoewel het ‘gros souper’ wordt genoemd, bestaat het in werkelijkheid uit zeven karige gerechten, zonder vlees. Het diner duurt tot de middernachtmis. Terug van de kerk serveert elke zichzelf respecterende Provençaalse familie de langverwachte zoetigheden: de dertien desserts! De samenstelling ervan staat niet vast en hangt veeleer af van ieders smaak. Er bestaan ruim 50 verschillende mogelijkheden!
De lijst van die desserts varieert van streek tot streek, zelfs van familie tot familie, maar er zijn een aantal must-haves. In de Vaucluse worden over het algemeen gedroogd fruit, gekonfijt fruit en fougasse (Provençaals brood) geserveerd. Een ideaal menu bevat clementines, kweeperensnoepjes, witte nougat (zacht) en zwarte nougat (hard), ‘pompe à huile’ (fougasse op basis van olijfolie en suiker met een vleugje oranjebloesem), ‘quatre mendiants’ (amandelspijs versierd met noten, gedroogde vijgen, amandelen en krenten), gekonfijte meloen, witte druiven, dadels, ‘oreillettes’ of ‘merveilles’ (beignets met oranjebloesem) of nog, waarom niet, Elzasser geïnspireerde koekjes.
Het belangrijkste is het aantal desserts. Want dat verwijst naar het aantal tafelgenoten op het laatste avondmaal: de 12 apostelen. De traditie in de Provence wil dat er dus 12 tafelgenoten zijn voor het kerstdiner en dat de 13e plaats wordt ingenomen door een hulpbehoevende die onderdak vraagt om zich tegen de koude te beschermen. Er moet dus altijd een plaatsje worden vrijgehouden voor een verrassingsgast! Volgens de traditie moeten de restjes na de maaltijd worden behouden, zodat de zielen van de overledenen ook kunnen genieten van de kerstgerechten. foto's A. Hocquel.
|