Nadat in Frankrijk vorig jaar de eerste laureaat 'rijzende ster van de gastronomie' werd uitgereikt; nam België dit initiatief over. Bedoeling van het initiatief is om een chef-kok jonger dan 35 jaar te belonen die nog geen Michelinster heeft gekregen.
Een jury van gastronomische kroniekschrijvers onder voorzitterschap van Philippe Bidaine, selecteert een aantal mogelijke kandidaten die aan diverse criteria moeten beantwoorden zoals originaliteit van de kaart, kwaliteit en presentatie van de gerechten, verscheidenheid van de schotels, bediening, edm. Kortom elementen die ook door diverse culinaire gidsen worden gewaardeerd.
Voor de eerste editie van deze wedstrijd waaraan tevens de trofee Jacquart, is verbonden, werden een 15-tal restaurants geselecteerd. In de loop van de selecties zorgde de Michelingids evenwel voor de verrassing om drie van de kandidaten met een ster te belonen. De uiteindelijke finale werd betwist tussen Anthony Delhasse, Hostellerie du Postay in Wegnez, Gert de Mangeleer, Kook en wijnaelier Hertog Jan in Brugge en Nicolas thomas, Château Peltzer in verviers.
De Trofee Jacquart voor de rijzende ster in de Belgische gastronomie 2006, met als beschermheer meervoudig sterrenkok Yves Matagne van het restaurant Sea Grill in het Radisson SAs hotel Brussel, ging uiteindelijk naar Anthony Delhasse. De speciale prijs met felicitaties van de jury viel te beurt aan Gert de Mangeleer.
|