:-?
Terug naar de roots ZuidTiroolse boerderijen openen hun deuren voor het Törggelenseizoen
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In Zuid-Tirol, de verrassende regio in de Italiaanse Dolomieten, staat de herfst gelijk met Törggelen. Van zodra de tamme kastanjes rijp zijn, openen de wijnboerderijen hun deuren en kunnen wandelaars en fietsers op hun tocht genieten van een goed glas jonge wijn met een marende (typisch vieruurtje) in een authentieke omgeving.
Törggelen is een eeuwenoude traditie die teruggaat naar de tijd waarin de wijnhandelaren de wijnboeren bezochten om de jonge wijn te proeven. Dit typisch Zuid-Tiroolse gebruik -de term ontstond in Valle Isarco/Eisacktal -is uitgegroeid tot een gastronomisch gebeuren dat culinaire trotters weet te bekoren.
De Zuid-Tiroolse 'marende' -het typische vieruurtje -is ver buiten de provinciegrenzen beroemd. Het bestaat uit zelfgemaakt boerenspek, 'kaminwurzen' of gerookte worstjes, gerookt vlees, worst, kaas en hartig boerenbrood. Een goed glas wijn mag daarbij uiteraard niet ontbreken. De Büschenschänke of boerencafés zijn op die manier uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor een restaurant.
Doordat je bijna letterlijk in de eetkamer van de boerderij zit, geniet je van al het goede dat Zuid-Tirol te bieden heeft, meteen bij de bron: vers, onbespoten, traditioneel en gevarieerd.
Boerencafé van het Jaar
De Zuid-Tiroolse boerenbond verkiest naar jaarlijkse gewoonte het Boerencafé van het Jaar. De boerensfeer en typische boerenkeuken, met de nadruk op de zelf geproduceerde wijn, staan daarbij centraal. Deze herfst valt de eer te beurt aan Schnalshuberhof in Langundo/Algund. Op deze biologisch gevoerde boerderij geniet je van een exquise maaltijd in een authentieke omgeving: de Stuben van Schalshuberhof is een beschermd monument. Specialiteit van het huis zijn o.m. de Schlutzer (ravioli met spinazievulling), kaminwurzen (gerookte worstjes) of knoedels. RVH.
www.rodehaan.it
|