xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zes nieuwe streekproducten erkend in Vlaanderen
Boerenbrood uit Pede, Antwerpse witte pensen, Waterkers uit de Ijsevallei, Leuvense mosterd, Droge ringworst uit het Meetjesland en Filet dAnvers.
Het bekendste stukje gerookt rundvlees in Vlaanderen is wel Filet dAnvers. Hiervoor gebruikt men een zeer specifiek stuk vlees, namelijk de spier van het muisstuk of in beenhouwersvaktermen de Antwerpse filet. Een traditie die ooit waarschijnlijk in Antwerpen ontstaan is en nadien door andere slagers doorheen heel Vlaanderen werd overgenomen, ondermeer via de vakboeken van de Antwerpse Slagersschool. Bij Schepers Vleesbedrijf worden de stukken vlees licht gepekeld en warm gerookt met beukenhoutschilfers.
Meer informatie over het Vlaamse en de Europese labels is te vinden op de website www.streekproduct.be. Binnenkort zijn hier ook de fiches van de nieuwste streekproducten te vinden.
|