-1 rol kruimeldeeg -4 eetlepels frambozenconfituur (gebruik zelfgemaakte als je kan) -100 zachte boter -80gr bloem -20 gr geschaafde amandelen -1 ei -1/4 theelepel bakpoeder
ook nodig-bakpapier-bonen of andere steunvulling
bereiding:
-vorm bekleden met deeg -inprikken met vork hier en daar -afdekken en 30 min in koelkast -oven voorverwarmen op 190gr -deeg bedekken met bakpapier en vullen met steunvulling -15min bakken -laten afkoelen zonder steunvulling -bodem bestrijken met jam -daarover deegmengsel uitspreiden -framboosjes erover verdelen -oven voor 30 a 35min
-bestrooien met bloemsuiker -serveren met schepje vers opgeslagen room of bolletje vers vanilleijs
-oven voorverwarmen op 160gr warme lucht (anders 180gr) -alle ingredienten behalve appel en rietsuiker samenvoegen en mixen tot beslag -helft beslag in ronde springvorm van 22cm -appeltje in fijne schijfjes snijden en deeg bedekken met appel (=ongeveer de helft van één grote appel of ene hele als hij klein is) -beleggen met de walnoten en pijnboompitjes -andere helft deeg erop -dan beleggen met rest van appelschijfjes -bestrooien met rietsuiker en amandelschilfers
-bakken 1u15min ongeveer tot goudkleurig -afkoelen op rooster
-250gr ricotta -350 gr bladerdeeg (grote lap of kleine vierkantjes!) -100 bloemsuiker -1 eidooier en 1 ei -100 geconfijte vruchtjes (alternatief vr gekonfijt fruit? sinaasappelrasp, en partjes sinaasappel (eventueel scheutje appelsienlikeur-voeg dan wel 2 eetlepels gemalen amandelen toe)
Bereiding:
-alles mengen, kan gewoon met garde -bladerdeeg openleggen -schepje ricottamengsel in midden -zijkanten naar binnenplooien -beetke randen dichtdoen met vork -besmeren me losgeklopt ei -oven 180 gr-15 minuutjes