15 januari 1963: De Noordzee bevriest gedurende verscheidene dagen. België en Nederland beleven de koudste winter van de 20ste eeuw. Deze winter begint, met onderbrekingen, al in november 1962, en duurt tot in maart 1963.
Paus Johannes XXIII sterft in Vaticaanstad. In de lente vierde ik mijn Plechtige Communie en mijn Vormsel in de Kapellekerk in Brussel, toegediend door de pauselijke nuntius Mgr. Oddi.
De Britse minister van defensie John Profumo treedt af wegens zijn relatie met callgirl Christine Keeler, die tevens een verhouding had met Sovjet-diplomaat Ivanov.
President Kennedy bezoekt Berlijn in juni en brengt zijn verbondenheid met de gesplitste stad tot uiting met de beroemde woorden "Ich bin ein Berliner".
De grote treinroof (The Great Train Robbery) is de naam die gegeven is aan een nachtelijke overval op 8 augustus 1963 op de posttrein tussen Londen en Glasgow in Groot-Brittannië. Deze roof werd gepleegd door een goed georganiseerde bende. Bij deze grootste treinroof uit de geschiedenis maakten de rovers 2,6 miljoen Britse pond buit. De mannen gingen nauwgezet en vrijwel zonder geweld te werk; alleen de machinist van de trein raakte gewond. De treinrovers werden in 1964 veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot 30 jaar. Een bandiet wist in 1965 te ontsnappen en, na vele omzwervingen, te emigreren naar Brazilië. Hij bleef 30 jaar uit de handen van het gerecht tot hij vrijwillig terugkeerde naar Engeland en daar alsnog in de gevangenis terechtkwam.
Martin Luther King spreekt zijn “I Have a Dream” toespraak uit, tijdens een nationale betoging voor rassengelijkheid te Washington, bijgewoond door ongeveer 200.000 zwarten en blanken.
1 september 1963: In België worden de taalwetten, die al sinds 1873 gestemd werden, van kracht. De taalgrens verdeelt het land in een Nederlands, Frans, tweetalig Frans-Nederlands en Duits taalgebied.
22 november 1963: Vijf dagen vóór mijn twaalfde verjaardag wordt de Amerikaanse president John F. Kennedy vermoord. Hij wordt tijdens een rijtoer in Dallas doodgeschoten. Lee Harvey Oswald, de vermoedelijke moordenaar van John F. Kennedy wordt op 24 november vermoord door Jack Ruby. Hij wordt doodgeschoten terwijl hij door 2 rechercheurs naar een gereedstaande auto wordt gebracht.
Gelukkig was er muziek om het droevig nieuws hier en daar door te spoelen.
- Chris Montez – ‘Let’s Dance’; - The Beatles – ‘From Me To You’ (De 4 uit Liverpool gingen samen met Chris Montez op tournee!);
- Chubby Checker – ‘Limbo Rock’;
- Cliff Richard met 3 hits (solo maar ook met The Shadows): ‘Bachelor Boy’ – ‘Lucky Lips’ – ‘Summer Holiday’;
- Connie Francis – ‘Paradiso’;
- Elvis Presley – ‘Devil in Disguise’ (In het Verenigd Koninkrijk op nr. 1, ondanks het feit dat John Lennon de single bij het Britse televisiedebuut afkraakte en zei dat Presley "nu als Bing Crosby klonk”.);
- The Beatles – ‘Please Please Me’.
Het rijk van Elvis Presley en Cliff Richard was bijna over want de Fab Four bestormden de Europese hitlijsten en de Amerikaanse charts zouden in 1964 volgen, met nog meer succes!
In het jaar 1962 werd ik elf jaar oud. Ik was in die periode hevig in de ban van de ruimtevaart en stilaan ook van muziek. Een onbekend groepje, The Beatles, deden auditie bij platenmaatschappij Decca maar werden prompt afgewezen. In oktober zouden ze hun eerste single uitbrengen. ‘Love Me Do’ behaalde de 17de plaats in de Britse hitlijsten. Maar dat zou ik pas veel later te weten komen!
Astronaut John Glenn was de eerste Amerikaan in een baan om de aarde. De eerste beelden in de ruimte werden door de Amerikaanse Telstar satelliet doorgeseind.
Net zoals het jaar voordien werden vele kolonies onafhankelijk.
Het Amerikaans sekssymbool Marilyn Monroe werd in de VS dood teruggevonden in bed. Pleegde ze zelfmoord of werd ze vermoord?
Nelson Mandela werd in Zuid-Afrika gearresteerd. Hij zou van 1964 tot 1982 vastzitten in de gevangenis op Robbeneiland.
De allereerste James Bond film kwam uit in het Verenigd Koninkrijk en de muzikale films van Elvis Presley trokken toen nog een massa fans naar de bioscoop.
De muziek uit 1962 vind ik nog altijd beslist de moeite waard en ik luister er nog heel vaak naar, zoals deze kleppers:
• Ray Charles - ‘I Can’t Stop Loving You’ en Sue Thompson - ‘Norman’;
• The Shadows met ‘Guitar Tango’ en ‘Wonderful Land’;
• Brenda Lee - ‘All Alone Am I’ en Monty Norman - ‘James Bond Theme’;
• Petula Clark - ‘Coeur blessé’; • Toots Thielemans - ‘Bluesette’. Deze instrumentale compositie van het Brussels ketje zou zijn “social security number” worden! De titel is een samentrekking van “blues” en “musette”.
(wordt vervolgd) - Tot later want het boeiende jaar 1963 is in aantocht!
1962 is het jaar waarin ik elf jaar oud werd. In die periode was ik hevig in de ban van de ruimtevaart en stilaan ook van muziek.
Een onbekend groepje, The Beatles, doet op 1 januari 1962 auditie bij Decca en wordt afgewezen. Maar dat kwam ik pas veel later te weten.
De Mercury MA-6 wordt gelanceerd met aan boord John Glenn. Hij is daarmee de derde Amerikaan in de ruimte, maar wel de eerste Amerikaan in een baan om de aarde.
Stilaan moesten alle boeken over aardrijkskunde herdrukt worden want de trend van onafhankelijkheid van de vroegere kolonies zette zich ook in 1962 voort. Rwanda en Burundi zijn voortaan onafhankelijk en weer gescheiden. Door de Volkenbond werden de beide toenmalig Duitse Oost-Afrikaanse gebieden, in 1919, onder de voogdij van België geplaatst en kregen ze de provincienaam Ruanda-Urundi. Hoofdplaats van Ruanda wordt Kigali, terwijl Usumbura (later herdoopt tot Bujumbura) hoofdplaats wordt van Burundi. De Franse president Charles de Gaulle verklaart, dat op 3 juli 1962 om 10u.38 officieel een einde is gesteld aan 132 jaar Frans bewind over Algerije. Jamaica wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Nederland en Indonesië ondertekenen het Akkoord van New York waarin Nederland Nieuw-Guinea overdraagt aan Indonesië. Oeganda wordt een onafhankelijke republiek.
Tijdens de tv-nieuwsuitzending van 12 juli om 8 uur 's avonds, bereiken ons de eerste beelden die door de Amerikaanse Telstar-satelliet worden doorgeseind.
Op 5 augustus wordt Marilyn Monroe in de VS dood teruggevonden in bed en wordt Nelson Mandela in Zuid-Afrika gearresteerd.
De eerste single van The Beatles, ‘Love Me Do’, wordt uitgebracht op 5 oktober 1962. Toen de Fab Four de Verenigde Staten veroverden in 1964 werd het plaatje opnieuw uitgebracht, met veel meer succes.
‘Dr. No’, de eerste James Bondfilm, wordt uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk met onder anderen Sean Connery en Ursula Andress, naar het gelijknamige boek van Ian Fleming.
Mijn zus en ik gingen vaak naar de lokale bioscoop Select in Watermaal. 007 zagen we toen niet maar wel ‘Girls Girls Girls’, een muzikale film met onder anderen Elvis Presley.
Ook de muziek was toen meer dan de moeite waard!
- The Tornados – ‘Telstar’;
- Conny Froboess – ‘Zwei kleine Italiener’ (De Duitse zangeres werd slechts 6de op het Eurovisiesongfestival); - Astrud Gilberto – ‘The Girl From Ipanema’ (de bossa nova uit Brazilië bereikte stilaan West-Europa);
- Chubby Checker – ‘Let’s Twist Again’. Met ‘The Twist’ had hij hier geen succes maar met de opvolger des te meer. - Cliff Richard – ‘The Young Ones’;
- Henry Mancini – ‘Moon River’ en Pat Boone – Speedy Gonzales.
Zoals beloofd volgt hierna het derde deel van 1961.
Het jaar 1961 was zowel nationaal als internationaal een heel bewogen jaar, denk maar aan de stakingen en betogingen tegen de Eenheidswet in België, de lancering van de eerste mens in de ruimte, de kosmonaut Joeri Gagarin, de mislukte invasie in de Cubaanse Varkensbaai, de moord op Lumumba in Katanga en de ongeregeldheden in Congo, en de Berlijnse Muur die Oost- en West-Europa in tweeën deelde. Dankzij de kersverse president John F. Kennedy hebben we toen een derde wereldoorlog vermeden. Hij weigerde namelijk het communistisch gezinde Cuba binnen te vallen zoals zijn voorganger Eisenhower had bevolen.
Maar de muziek maakte veel goed zoals o.m.
- Digno Garcia – ‘Brigitte Bardot’ (er was ook een versie van Jorge Veiga die meer bijval kende in Nederland) en The Shadows – ‘Kon-Tiki’;
- Helen Shapiro – ‘Walking Back To Happiness’ en Del Shannon – ‘Runaway’;
- Ralf Bendix – ‘Baby Sittin’ Boogie’ en The Allisons – ‘Are You Sure’(Eurovisiesongfestival Verenigd Koninkrijk);
- Melina Mercouri – ‘Les enfants du Pirée’ (uit de film ‘Never On Sunday’ (1960) van haar echtgenoot Jules Dassin) en Xavier Cugat – Sucu Sucu (er waren verscheidene versies in omloop!);
- Johnny Hoes – ‘Och was ik maar bij moeder thuis gebleven’ en Tony Sheridan & The Beat Brothers (later The Beatles) – ‘My Bonnie’ (geproducet door Bert Kaempfert in West-Duitsland). Het plaatje deed weinig of niets in 1961 maar bij de heruitgave in 1964, nadat The Beatles de Verenigde Staten hadden veroverd, kon het op heel wat meer succes rekenen!
Op naar 1962, het jaar waarin ik mijn elfde verjaardag zou vieren.
Het jaar 1961 was zowel nationaal als internationaal een heel bewogen jaar, denk maar aan de stakingen en betogingen tegen de Eenheidswet in België, de lancering van de eerste mens in de ruimte, de kosmonaut Joeri Gagarin, de mislukte invasie in de Cubaanse Varkensbaai, de moord op Lumumba in Katanga en de ongeregeldheden in Congo, en de Berlijnse Muur die Oost- en West-Europa in tweeën deelde.
Maar de muziek maakte veel goed zoals o.m.
- The Marcels met ‘Blue Moon’ en Timi Yuro met ‘Hurt’;
- Ricky Nelson met ‘Hello, Mary Lou’ (een fantastisch nummer van Gene Pitney) en - Bob Moore met ‘Mexico’;
- Ben E. King met ‘Stand By Me’ (de frontzanger van The Drifters solo); - Bobby Vee met ‘Rubber Ball’ (hij verving met zijn begeleidingsband The Shadows Buddy Holly op die fatale 3 februari 1959 en dat is eraan te horen);
- Eddie Hodges met ‘I’m Gonna Knock On Your Door’ (toen amper 14 jaar oud) en - Fats Domino met ‘My Girl Josephine’;
- The Drifters met ‘Save The Last Dance For Me’ en Edith Piaf met ‘Non, je ne regrette rien’.
Al deze nummers zouden nog jàren nadien enorm populair blijven dankzij de radio, de jukeboxen en de kermisreizigers.
Morgen volgt het laatste muzikale deel van het jaar 1961 waarin ik tien kaarsjes mocht uitblazen.
Het jaar 1961 was zowel nationaal als internationaal zeer bewogen.
- Stakingen en betogingen tegen de Eenheidswet van premier Gaston Eyskens (besparingen en saneringen, fiscale druk, controle op werkloosheidsuitkeringen en het pensioenstelsel en de gevolgen van de onafhankelijkheid van Congo). In Luik worden twee manifestanten door de Rijkswacht neergeschoten. Een derde slachtoffer valt in Chenée. Het gevolg is een politieke crisis!
- De gevangengenomen Congolese premier Patrice Lumumba wordt door aanhangers van kolonel Mobutu in Katanga vermoord.
- Lancering van de capsule Vostok 1 met daarin de Rus Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte.
- Mislukte invasie in de Varkensbaai in Cuba.
- De Duitse Democratische Republiek begint aan de bouw van de Berlijnse Muur.
Maar de belangrijkste gebeurtenis voor een bijna 10-jarige was mijn luchtdoop dankzij de Melkbrigade van Nonkel Bob: “Milleke melleke mol, karwitsel karditsel kardol en doe de glazen nog eens vol!”. Ik vloog toen van Melsbroek naar Antwerpen en terug in een Flying Boxcar C-119.
Op muzikaal gebied bleven meer en meer deuntjes in mijn geheugen hangen zodat ik dit jaar in drie stukken moet delen!
- The Tokens – ‘The Lion Sleeps Tonight’ en de grappige cover van De Strangers (‘Oeka‘Ndana’);
- Jimmy Dean – ‘Big Bad John’ en John Leyton – ‘Johnny Remember Me’;
- Jacques Brel – ‘Le moribond’ en ‘Marieke’;
- The Highwaymen – ‘Michael’ en Roy Orbison – ‘Crying’;
- The String-A-Longs – ‘Wheels’ en Ferrante and Teicher – ‘Exodus’ (uit de gelijknamige film van 1960);
- Ray Charles – ‘Hit The Road Jack’ en Ernie K-Doe – ‘Mother-in-law’.
In de jaren ’50 kwamen Amerikaanse liedjes veel later terecht in onze contreien. Soms met maanden of zelfs jaren vertraging. Zo bereikte ‘Take Five’ van het Dave Brubeck Quartet uit 1959 ons pas in 1960. Het instrumentale lied is een van de grootste jazz-successen. Hoogtepunten zijn de heldere en melodieuze saxofoonpartij van Paul Desmond, de lange drumsolo van Joe Morello in het middendeel en de ongewone pianopartij. Daardoor is het bijna onmogelijk om op dit nummer te dansen.
De allereerste rock-‘n-rollplaat in het Nederlands gezongen is zonder twijfel Peter Koelewijn. Hij nam met zijn band Peter en zijn Rockets ‘Kom van dat dak af’ in 1959. In januari 1960 werd het plaatje uitgebracht met een ongekend succes in de Benelux. Al was Sylvain Vanholme er ook al heel vlug bij en zijn groep The Seabirds zong in het Frans ‘Nous protestons’ en in het Nederlands ‘Protest-Rock’ (1960). Maar dat belangrijk muzikaal feit leerde ik pas vele jaren later kennen…
“♫♫♫ In de Sahara, tussen twee kamelen ♫♫♫”… zongen wij heel vaak dankzij Bob Azzam en zijn heel leuke ‘Mustapha’. Het Eurovisiesongfestival werd gewonnen door de Franse zangeres Jacqueline Boyer met ‘Tom Pilibi’.
Een van mijn vele favorieten aller tijden is beslist het instrumentale ‘Apache’ van The Shadows want als 8/9-jarige jongen speelde ik toen heel vaak “cowboy en indiaan” met mijn makkers. Uit hetzelfde jaar herinner ik mij ook ‘I’m Sorry’, smachtend gezongen door een jonge Brenda Lee.
Elvis Presley was na zijn dienstplicht van twee jaar in West-Duitsland terug te vinden in de hitlijsten met twee grote hits: ‘It’s Now Or Never’, een bewerking van ‘O Sole Mio’ en ‘Are You Lonesome Tonight’.
Maar de grootste hit was waarschijnlijk ‘Ramona’ van The Blue Diamonds, een Nederlands duo bestaande uit de broers Riem en Ruud de Wolff. De broers, van Nederlands-Indische afkomst, braken in 1960 wereldwijd door, vaak ook met covers van The Everly Brothers, wat niet altijd in dank werd afgenomen door hun platenmaatschappij.
In België werd het Nationaal Instituut voor de Radio-Omroep (NIR) omgedoopt tot Belgische Radio en Televisie (BRT). Ons land verleende Congo onafhankelijkheid. Dit was het begin van vele ongeregeldheden. Congolese troepen onder bevel van stafchef Joseph Mobutu bezetten de provinciale hoofdstad Bakwanga en richtten er een bloedbad aan.
1960 was internationaal een zeer woelig jaar want naast Congo werden talloze landen onafhankelijk zoals Frans Kameroen, Frans Togo, Malagasië (Madagaskar), Brits-Somaliland en Italiaans-Somaliland (Somalië), Dahomey, Cyprus, Katanga (1960-1963, nadien terug een provincie van Congo), de Mali-Federatie, Nigeria, Ivoorkust, en Mauritanië. Alle aardrijkskundeboeken moesten zo vlug mogelijk herdrukt worden.
Tijdens een vergadering van de Verenigde Naties werd de Sovjet-afgevaardigde Nikita Chroesjtsjov geïnterpelleerd door de Filipijnse afgevaardigde over het recht op onafhankelijkheid van Oost-Europese landen. Woedend hamerde Chroesjtsjov met zijn schoen op de lessenaar om zijn woorden kracht bij te zetten. De voorzitter kon met moeite de rust doen weerkeren en sloeg zijn hamer stuk wat voor de Rus het bewijs was dat de VN uiteen zouden vallen. Achteraf bleek dit een mythe te zijn en deden getrukeerde foto’s de ronde. Hij sloeg wel met zijn schoen op zijn bureau en daar bestaat een echte foto van.
John F. Kennedy versloeg Richard Nixon in de verkiezingen om het Amerikaans presidentschap. Vanaf 20 januari 1961 was hij de 35ste en jongst gekozen president van de Verenigde Staten.
Op 15 december 1960 huwde Koning Boudewijn van België met de Spaanse Doña Fabiola de Mora y Aragón. Na 25 jaar had België weer een koningin!
(wordt vervolgd) – Nog een fijne zondag en tot later!
Van het jaar 1959 herinner ik mij minder dan van het jaar van Expo 58. Ik was ondertussen 7 jaar geworden en in november zou ik mijn 8ste verjaardag vieren. In de lente van 1959 werd naar goede katholieke gewoonte mijn Eerste Communiefeest gevierd. Ik vond het geweldig dat mijn grootouders naar het verre Brussel kwamen met geschenken.
In het Belgisch Koningshuis werd er ook gevierd: Prins Albert was zijn oudere broer Koning Boudewijn te snel af en trouwde met de Italiaanse Donna Paola Ruffo di Calabria. Ik herinner mij bij mijn grootmoeder Mathilde nog altijd de koekendoos met de kleurenfoto van het prinselijk echtpaar erop.
Op internationaal vlak kregen de Verenigde Staten van Amerika er twee nieuwe staten bij: in januari Alaska (49ste staat, al in 1867 door Rusland verkocht aan de VS) en in augustus Hawaï (50ste staat), een eilandengroep van vulkanische oorsprong. Maar dat zou ik pas veel later op school leren.
Volgende muzikale hoogtepunten (volgens mij) zijn mij altijd bijgebleven:
- Cliff Richard & The Drifters (later hernoemd als The Shadows want die groep bestond al in de VS) met het geweldige ‘Move It’. - The Kingston Trio met ‘Tom Dooley’: Tijdens een busrit doorheen Brussel met mijn ouders zag ik een bioscoopaffiche van de gelijknamige film en de afbeelding van de ter dood veroordeelde zal ik nooit vergeten.
- Bobbejaan Schoepen – ‘Café zonder bier’. - Rocco Granata – ‘Marina’, een b-kant die succes kreeg dankzij de jukeboxen in de talrijke cafés.
- Neil Sedaka – ‘Oh! Carol’ en Paul Anka – ‘Put Your Head On My Shoulder’.
- Johnny & The Hurricanes – ‘Red River Rock’ en Cliff Richard – ‘Living Doll’.
- Eddie Cochran – ‘C’mon Everybody’ en Peggy Lee – ‘Fever’.
Elvis Presley vervulde tussen maart 1958 en maart 1960 zijn militaire dienstplicht in West-Duitsland. In de maand december 1959 kregen wij vanuit dat land een brief met daarin een wenskaart voor een voorspoedig 1960 van mijn elf jaar oudere neef Willy die daar toen ook gelegerd was en zelfs een optreden van The King of Rock & Roll heeft mogen bijwonen!
Zonder twijfel zal ‘Wake Up Little Susie’ van The Everly Brothers (1957) in de loop van het jaar 1958 nog vaak te horen zijn geweest op de radiogolven.
Alles werd in gereedheid gebracht om de Wereldtentoonstelling in Brussel plaats te laten vinden van 17 april tot 19 oktober 1958 op de Heizel. Menig familielid bracht ons een bezoekje en samen gingen we dan kijken naar Expo 58. Ik herinner mij vooral de lange, warme periode van april tot oktober net alsof de weergoden ons gunstig gezind waren en de zomer zeven maanden duurde!
Wat mij, ondanks mijn jeugdige leeftijd, is bijgebleven is natuurlijk het Atomium, de dubbele kabelbaan (jammer genoeg te duur voor ons), het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren, Oud België waar naar hartenlust gedanst en gezongen werd, het Afrikaans dorp en een tekenfilmpje met eendjes die lustig dobberden onder de tonen van ‘Reet Petite’ van Jackie Wilson. Ik meen mij te herinneren dat dit een reclamefilmpje was voor het wasmiddel Persil.
Het jaar 1958 bracht schitterende muziek voort zoals onder meer: ‘Lollipop’ van The Chordettes; ‘Tequila’ van The Champs;
‘La Bamba’ van Ritchie Valens; ‘Buona Sera’ van Louis Prima;
‘The River Kwai March’ van Mitch Miller en zijn orkest; ‘Nel blu dipinto di blu’ dat iedereen eigenlijk kende onder de naam ‘Volare’. Hiermee won Domenico Modugno het Eurovisiesongfestival niet, hij werd slechts derde! Later waren er daarvan toch ontelbare versies in omloop! Frankrijk won dit songfestival met het nummer ‘Dors, mon amour’, uitgevoerd door André Claveau. Een lied en een zanger die de meesten onder ons al lang vergeten zijn.
Al deze liedjes waren te horen op Expo 58 en bleven immens populair tot zelfs in 1959 en later, vooral op de jukeboxen in de talloze cafés die België toen nog telde.
In het Russisch paviljoen werd een replica van de Spoetnik satelliet voorgesteld en een deel van het Amerikaans paviljoen zou door het NIR jarenlang gebruikt worden als studio’s voor radio- en televisieshows. Het gebouw werd dan ook snel het “Amerikaans Theater” genoemd.
Op 2 augustus 1958 vierde ene Arthur Blanckaert zijn 18de verjaardag en trad hij diezelfde nog voor het eerst op onder zijn artiestennaam Will Tura! Maar dat wist ik toen nog niet…
Liep alles van een leien dakje tijdens die tentoonstelling?
Niettegenstaande er meer dan 42 miljoen bezoekers werden geteld verliep alles redelijk vlot en vredig. Wel klaagde een jonge Wilfried Martens de vele overtredingen op de taalwet aan want de voertaal was toen het Frans, zowel gesproken als geschreven. In het Afrikaans dorp werden Congolese meisjes gevoederd en tentoongesteld alsof ze in een menselijke zoo rondliepen. Mobutu Sese Seko, als journalist aanwezig op Expo 58, werd twee jaar later de sterke man van Congo.
De grootste blunder betrof echter de manier waarop het originele manuscript van Mozarts ‘Requiem’ werd behandeld. Velen vroegen zich af wat die laatste notitie van de stervende kunstenaar nu precies was. Volgens velen is het de aanduiding ‘quam Olim d: C.’ in de rechterbenedenhoek van de ‘Hostias’. Dat was ongetwijfeld ook de mening van de man of vrouw die, toen de zaalwachter even de andere kant opkeek, diezelfde rechterbenedenhoek afscheurde in de herfst van 1958. Sindsdien is het spoorloos. Noch de dader, noch het stukje 18de-eeuws papier zijn ooit gevonden…
Koning Boudewijn omringd door Gina Lollobridgida en Frank Sinatra. In de roddelpers verschenen berichten dat onze koning zijn aanstaande vrouw had gevonden in Hollywood!
Voor de goede orde moet ik erop wijzen dat het jaartal achter de liedjes de datum is waarop het plaatje werd uitgebracht (zie deel 1-3). Aangezien de muziek uit de Verenigde Staten meestal enkele maanden of jaren met vertraging succes had in onze contreien kan het zijn dat ik die deuntjes later leerde kennen. Ik geef die data als een soort indicatie van de tijdsgeest van toen.
Zo is er ‘Rock Around The Clock’ van Bill Haley & His Comets dat officieel werd uitgebracht in 1954 zonder succes en opnieuw in 1955 maar waarschijnlijk pas later bij ons op de radio of tijdens de kermissen te horen was, zo omstreeks 1956.
Het jaar 1957 kondigde zich aan als een jaar vol bedrijvigheden want een jaar later moest de Wereldtentoonstelling in Brussel gehouden worden. Men startte toen met de bouw van het Atomium, een monument in het Heizelpark van onze hoofdstad. Het gebouw werd ontworpen door ingenieur André Waterkeyn. Maar daarover later meer, vooral wat betreft Expo 58.
Ondertussen was ik opgegroeid tot een vrolijke krullenbol!
Ook in 1957 opende Delhaize zijn eerste warenhuis op het Flageyplein in Elsene, op slechts enkele kilometer van mijn ouderlijk huis.
De Limburgse Zusjes hadden in 1957 succes zowel in Nederlands-Limburg als in ons land (waarschijnlijk vooral in Limburg en Brabant) met ‘De boerinnekesdans’. Ik hoor het mijn tante Karolien nog zingen!
De Amerikaanse zanger Johnnie Ray was toen een idool in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en zijn ‘Yes Tonight, Josephine’ kan ik nu nog altijd smaken.
The Crickets was een Amerikaanse rock-'n-rollband uit Lubbock in Texas die in de jaren vijftig werd opgericht door Buddy Holly. Samen hadden ze hun eerste hit in 1957 met ‘That'll be the day’. In 1958 verliet Holly de band. Het legendarisch nummer zou op 12 juli 1958 gecoverd worden door de Britse groep The Quarrymen die jaren later zouden evolueren tot The Beatles. De band bestond toen uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison met nog een pianist en een drummer.
Toen ‘Diana’ van Paul Anka in de herfst van 1957 werd uitgebracht was de zanger slechts 16 jaar oud. Het nummer werd een wereldhit!
De heupwiegende Elvis Presley (bijgenaamd Elvis The Pelvis) had eind 1957 een geweldige hit in de VS en het VK met ‘Jailhouse Rock’. De single werd op 24 september 1957 uitgegeven ter promotie van de gelijknamige film. Begin 1958 stond Elvis hiermee nog altijd in de Britse hitlijsten.
Op naar het fantastisch jaar 1958 dat overheerst werd door de Wereldtentoonstelling in de Eeuwfeestpaleizen die ik driemaal zou bezoeken tussen april en oktober. De Expo bevond zich in vogelvlucht op amper 13 km van ons huis maar dat was in die dagen met het openbaar vervoer een hele tocht.
Ondanks de nogal donkere eerste helft van de jaren vijftig had ik een onbezonnen kindertijd want na 1955 braken er betere tijden aan. Het leed van de tweede wereldoorlog was zo goed als doorgespoeld en ondanks de Koude Oorlog kregen de gezinnen meer koopkracht.
Terwijl de Angelsaksische muziek (zeg maar rock-‘n-roll) stilaan begon door te breken waren er op de radio nog altijd veel liedjes in het Nederlands (soms in een Vlaams dialect), het Frans en het Duits te horen. ‘Tout va très bien Madame la Marquise’ van Ray Ventura et ses Collégiens uit 1935 werd twintig jaar later nog vaak gespeeld (toen nog NIR, de voorloper van de BRT).
Vlaamse volksmuziek uit 1955 kon je horen dankzij Romain Deconinck die immens populair was met zijn rubriekje “De Peperbus”. Mijn ouders, mijn zus en ik zaten dan gekluisterd rond de radio te luisteren naar de mop van de Gentenaar die hij vertelde in het “schoon Vlaams” maar als de pointe eraan kwam schakelde hij over op plat Gents dat wij dan weer niet begrepen vooral door het schaterlachen van het aanwezige publiek in de studio! Nu is dat geen probleem meer want in 1971 zou ik een schattig meisje leren kennen waarmee ik nu meer dan 44 jaar getrouwd ben. Haar ouders kwamen namelijk uit Gent en Oostakker. Uit 1955 kwamen ook The Platters met ‘Only You’, een toepasselijke slow die ik twintig jaar later zou kiezen als openingsdans op ons huwelijk!
Terug naar de jaren vijftig! Dankzij kermisreizigers en marktkramers waren Engelse en Amerikaanse plaatjes te horen, vooral bij de botsauto’s en de rups! Jaarlijks kwam ik in de zomer op bezoek bij mijn grootouders (zowel langs vaders als langs moeders kant) en de kermis in het dorp was toen één groot feest! Vaak denk ik terug aan die gelukkige momenten die ik doorbracht bij mijn tante Karolien en mijn neef Willy en nicht Gilberte.
Wat ik uit het jaar 1956 onthou is vooral het grappige ‘De Kaspische Zee’ van Jaak De Voght en het melancholische ‘Heimweh’ van Freddy Quinn.
Maar de opkomst van het Engels in de muziek was niet meer te stuiten dankzij vaandeldragers The Platters met ‘My Prayer’ of Fats Domino met het fantastische ‘Blueberry Hill’. Bij die eerste klaviernoten krijg ik nu nog altijd kippenvel!
Mijn vader had de grappige gewoonte mij ’s morgens wakker te maken met de gevleugelde woorden “Hallo, piotten debout en doe de schoenen maar toe” gevolgd door getrompetter dat hij nabootste met getuite lippen. Hij zei ook vaak “Prosper joplaboem!” terwijl hij met zijn handen een draaiend gebaar maakte alsof hij ging goochelen. Vele jaren later ontdekte ik dat ‘Prosper (Yop la boum!)’ een liedje is van Maurice Chevalier uit 1935…
Mijn moeder daarentegen hield meer van Nat King Cole, Frankie Laine, Frank Sinatra, Bing Crosby en andere crooners. Aangezien mijn grootouders aan moeders kant slechts enkele kilometers verwijderd waren van de grens met Limburg waren Nederlandse zangers uit Nederlands-Limburg ook enorm populair in die dagen! Zij zong dan ook vaak aan mijn bedje over ‘’t Huikske’ van Jo Erens (1955) en ‘Limburg allein’ van Frits Rademacher (1954).
De radio stond bij ons thuis de hele dag aan, jeweetwel zo’n grote bruine kast met een groen oogje. Het is dan ook niet te verwonderen dat het instrumentale ‘Jeux interdits’ van Narciso Yepes uit de gelijknamige film (1952) vaak te horen was.
De Angelsaksische muziek begon langzaam maar zeker de overhand te halen zodat ‘Darling, je vous aime beaucoup’ van Nat King Cole (1955) en ‘Sixteen Tons’ van Tennessee Ernie Ford (1955) ook geen onbekende nummers waren voor mijn moeder.
Ondertussen was ik al vrij onbezorgd vier jaar oud geworden alhoewel ik toen voor het eerst in een ziekenhuis belandde en er na een ingreep terug buiten kwam zonder amandelen. De wereld liep toen gebukt onder de koude oorlog, een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld. Maar dat besefte ik in die dagen helemaal niet. Net zomin als de tweede schoolstrijd die toen in alle hevigheid woedde in België. Die schoolstrijd was de strijd tussen het rijksonderwijs (ingericht door de staat, provincies en gemeenten) en het katholieke onderwijs.
Mijn grootste plezier was toen met een ballon spelen of tegen een bal schoppen…
Van mijn eerste levensjaren zal ik niet veel meer weten maar mijn muzikale genen kreeg ik mee van mijn ouders. Zij werden geboren in hetzelfde dorp in het Hageland, op de grens tussen Brabant en Limburg, daar waar De Velp stroomt. Mijn vader (°1915) was een uitstekend danser en bij elke jaarlijkse kermis in het dorp was hij een veelgevraagd partner om te walsen, wat hij trouwens als de besten kon. Hij was ook een fervent liefhebber van het Decap orgel en Vlaamse volksmuziek. Mijn moeder (°1925) hield meer van Doris Day, Nat King Cole, The Platters en later van de opkomende rock-‘n-roll met als boegbeeld Elvis Presley (°1935).
Felix en Maria huwden in 1945 en emigreerden naar Wallonië, meer bepaald naar Huy (Hoei) waar zij werkzaam waren in de horeca. Na één jaar verhuisden zij naar de groene rand van Brussel (Watermaal-Bosvoorde). In 1946 werd mijn broer Jozef geboren die jammerlijk kort na de geboorte overleed en een jaar later zag mijn zus Mariette het levenslicht.
Mijn vroegste muzikale herinneringen heb ik dus te danken aan mijn beide ouders die vaak bij mijn wieg zongen. Zo herinner ik mij ‘Twee oogen zoo blauw’ van Willy Derby (1935) en van dezelfde zanger ‘Het plekje bij den molen (Daar bij dien molen)’ (1936) en ‘Heidewitzka’ (1937). Mijn pa zong het steevast als “Poldewitzka”, vraag mij niet waarom.
Uit de jaren veertig kwam een zeer droevig lied dat mij altijd is bijgebleven: ‘Les trois cloches’ gezongen door Edith Piaf en Les Compagnons de la Chanson (1945/1946).
Vroeger bleven de liedjes veel langer in de ether dan nu en daarom moet ik altijd glimlachen als ik ‘Ziede gij me geire’ van Will Ferdy uit 1951 hoor alsook ‘Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen’ van Annie de Reuver & The Skymasters (1952). Maar van het dramatisch gezongen ‘Jezebel’ van Frankie Laine kan ik ook nog altijd genieten. Ik ontdek nu pas dat zijn versie uit 1951 werd ondersteund door het Norman Luboff Choir en het Mitch Miller Orchestra, welbekend van ‘The Yellow Rose of Texas’ uit 1955.
Het is niet de bedoeling dat deze reeks compleet is, het is de neerslag van wat er mij nu door het hoofd schiet en het is niet omdat er liedjes ontbreken dat ik die niet graag hoor.
Dit was het voor vandaag, luister vooral naar onderstaande links, en geen nood want dit schrijfsel wordt vervolgd.
"Zelfkennis is het begin van alle wijsheid!" dacht Céline Dion en zij verscheen dan ook in onderstaande sobere en stijlvolle zwart/wit videoclip van 'Imperfections' haast zonder schmink. En kijk, hiermee had de Canadese zangeres alweer een hit te pakken. Nieuw in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 23 november 2019.
"Schoonheid zit vanbinnen" zong Clouseau jàren geleden al. Anno 2019 waren Koen en Kris Wauters terug van eigenlijk nooit weggeweest met een nieuw album dat de titel 'Tweesprong' kreeg. 'Tijdmachine' was de eerste single daaruit en de opvolger heette toepasselijk 'Tweesprong'. Tweede nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 23 november 2019.
Jelle en Jonas zijn niet alleen boezemvrienden maar ze zingen of schrijven samen ook liedjes. De derde nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 23 november 2019 nestelde zich al heel snel in mijn geheugen: 'Aan de liefde ten onder' van Cleymans & Van Geel.
De hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 23 november 2019 was de single 'Everything I Wanted' van Billie Eilish, een Amerikaans zangeresje dat 18 jaar wordt op 18 december. Ze groeide op in een acteurs- en muzikantenfamilie. Ze heeft het syndroom van Gilles de la Tourette.
Op zaterdag 23 november 2019 kregen de luisteraars een gloednieuwe nummer één te horen en de volledige Top-3 was toen als volgt samengesteld:
1. Regard steeg na 6 weken van 2 naar 1 met 'Ride It'. 2. Tones and I zakte na 11 weken met 'Dance Monkey' van 1 naar 2. 3. Lost Frequencies steeg na 14 weken van 4 naar 3 met 'Sun Is Shining'.
Laura Tesoro had nog maar net in de Radio 2 Top 30 gestaan met 'Limits' of de opvolger diende zich op zaterdag 30 november 2019 aan. 'Press Pause' kwam ook uit haar album 'Limits'. Zij was toen de enige nieuwkomer in onze wekelijkse hitlijst.
Grote verrassing op zaterdag 30 november 2019 want toen was er alweer een andere nummer één te horen. Dit was toen de volledige Top-3:
1. Tones and I steeg na 12 weken opnieuw naar de top met 'Dance Monkey'! De Australische zangeres kwam van 2. 2. Dua Lipa steeg van 8 naar 2 met 'Don't Start Now'. Hiermee verbleef ze nog maar 4 weken in onze hitparade! 3. Regard was de eerste plaats kwijt want 'Ride It' zakte van 1 naar 3. Zijn single stond al 7 weken genoteerd.
Slechts 5 nieuwkomers in de Radio 2 Top 30 van 23 en 30 november 2019 maar wel tweemaal een andere nummer één! Altijd welkom trouwens, bedankt voor jullie reacties en tot later!
Henry Smithson, vooral bekend onder zijn artiestennaam Riton, is een Engelse dj en producer van elektronische muziek. Olivier L.J. Heldens is een Nederlandse diskjockey en muziekproducent in de genres futurehouse en deephouse. Vula Malinga is een Britse zangeres. Geboren in de Verenigde Staten van Zuid-Afrikaanse ouders, groeide ze op in Hackney, Londen. Haar religieuze ouders ondersteunden haar zangtalenten door haar toe te laten tot het kerkkoor, wat resulteerde in een van de leidende zangers voor het London Community Gospel Choir. De samenwerking tussen deze drie artiesten leidde tot 'Turn Me On'. Daarin is de instrumentale loop van 'Don’t Go', de nummer 2-hit van Yazoo uit 1982, nadrukkelijk te horen. Al deed 'Dr. Love' mij ook eventjes aan de Miami Sound Machine denken. Deze versie is gebaseerd op het origineel van Kevin Lyttle uit 2003. Eerste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 16 november 2019.
Een grote hit in 1982 voor Alison Moyet – zangeres en Vince Clarke – synthesizers staat links en rechts het origineel van Kevin Lyttle uit 2003:
Meduza is een Italiaans productietrio bestaande uit Luca de Gregorio, Mattia Vitale en Simone Giani. Becky Hill, artiestennaam van Rebecca Claire Hill, is een Britse zangeres. Het Britse poptrio Goodboys vervolledigde het samenwerkingsverband 'Lose Control', een single die op zaterdag 16 november 2019 als tweede nieuwkomer terechtkwam in de Radio 2 Top 30.
Maar het was de alomtegenwoordige Angèle die met de pluimen ging lopen want haar nieuwste single 'Oui ou non' kwam op zaterdag 16 november 2019 als hoogste nieuwkomer binnen in de Radio 2 Top 30 op nummer 12. Het nummer waarin de Brusselse zangeres kritiek uit op de dolgedraaide reclamewereld, staat niet op 'Brol' maar wel op 'Brol la suite', haar tweede album. Nog even meedelen dat Angèle in dezelfde hitlijst na 7 weken ook nog op nummer 27 stond met 'Flou'.
Slechts 3 nieuwkomers in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 16 november 2019. Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en tot later!
Laura Tesoro tastte duidelijk haar grenzen af en voor zo'n jonge artieste had ze al een indrukwekkend palmares. Op zaterdag 2 november 2019 kwam haar nieuwste single 'Limits' nieuw binnen in de Radio 2 Top 30.
Coldplay gaat de planeet redden door niet meer te touren de komende twee jaar. Dat verklaarden Chris Martin & Co in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Hoe ze dan thuisgeraakt zijn is mij een raadsel of hebben ze dan toch het vliegtuig genomen? Wat er ook van zij, op zaterdag 2 november 2019 was de single 'Orphans' de hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30.
Op zaterdag 2 november 2019 kregen de luisteraars tijdens de Radio 2 Top 30 een andere nummer één (geen nieuwe!). De volledige Top-3 geef ik hierna integraal weer:
1. Shawn Mendes en Camila Cabello hadden met 'Señorita' al op één gestaan op 24 augustus; 7, 14, en 21 september en stegen nu na 19 weken van 2 naar 1! 2. Suzan & Freek zakten na 10 weken van 1 naar 2 met 'Blauwe dag'! 3. Tones and I steeg van 4 naar 3 met 'Dance Monkey', een vrolijk schijfje dat al 8 weken in onze hitparade vertoefde!
Dua Lipa werd almaar bekender in onze contreien en haar nieuwste single 'Don't Start Now' kwam dan ook op zaterdag 9 november 2019 als eerste nieuwkomer binnen in de Radio 2 Top 30 van die bewuste dag.
Selena Gomez heeft ooit een relatie gehad met Justin Bieber. Daarna heeft ze ook nog een relatie gehad met zanger The Weeknd. 'Lose You To Love Me' was de tweede nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 9 november 2019.
Zoals ik een tijdje geleden meldde was de single 'Good As Hell' van Lizzo al na één week uit de Radio 2 Top 30 verdwenen. Op zaterdag 9 november 2019 kwam de remix van Lizzo & Ariana Grande als hoogste nieuwkomer (meteen op nummer 12) binnen in de Radio 2 Top 30.
En alsof dat nog niet genoeg was kregen wij in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 9 november 2019 een gloednieuwe nummer één! De volledige Top-3 bestond toen uit deze drie singles:
1. Tones and I steeg na 9 weken eindelijk van 3 naar 1 met het grappig schijfje 'Dance Monkey'! 2. Post Malone steeg van 11 naar 2 met 'Circles'. Hij had er slechts 4 weken voor nodig! 3. Suzan & Freek zakten van 2 naar 3 met 'Blauwe dag'. Zij stonden tenslotte al 11 weken genoteerd!
Slechts 5 nieuwkomers in de Radio 2 Top 30 van 2 en 9 november 2019 maar wel tweemaal een andere nummer één! Altijd welkom, bedankt voor de reacties en tot later!
- 5 november 2019: Die dag slaat het noodlot toe want ik beland in de spoedafdeling van Gasthuisberg t.e.m. 9 november. Ik besef dat ik door het oog van de naald ben gekropen en dat ik enorm veel geluk heb gehad dankzij mijn attente vrouw! De revalidatie zal een lange tijd in beslag nemen…
- 5 november 2019: Het kabinet-Trump zegt het Akkoord van Parijs op, waardoor het vanaf 4 november 2020 niet meer van kracht is in de Verenigde Staten.
- 10 november 2019: De Boliviaanse president Evo Morales treedt af en vlucht het land uit richting Mexico nadat er op 22 oktober protesten uitbraken na zijn herverkiezing. Eerder had de politie zich al aangesloten bij de protesten, riep het OAS op tot nieuwe verkiezingen en verzocht het leger hem om op te stappen.
- 10 november 2019: De vierde Spaanse verkiezingen in vier jaar tijd in worden gewonnen door zittend minister-president Pedro Sánchez. Het parlement is na deze verkiezingen verdeelder dan ooit.
- 15 november 2019: Japanse wetenschappers ontdekken, samen met IBM, 143 tot nu toe onbekende Nazcalijnen in de pampa's van Peru. Hierbij is gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie en satellietfoto's.
- 24 november 2019: Bij anti-regeringsdemonstraties in het zuiden van Irak vallen zeker 13 doden en 150 gewonden.
- 25 november 2019: In het Grünes Gewölbe, een beroemd kunsthistorisch museum in het Duitse Dresden, wordt een juwelenroof ter waarde van mogelijk honderden miljoen euro's gepleegd.
- 27 november 2019: Die dag vieren Chantal en ik tot mijn grote opluchting mijn 68ste verjaardag in ons plaatselijk restaurant. Het gaat gelukkig heel wat beter met mijn gezondheid.
- 29 november 2019: Desi Bouterse, de president van Suriname, wordt door de krijgsraad tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982.
- 29 november 2019: Bij een aanslag nabij London Bridge worden vijf mensen neergestoken, van wie er twee overlijden. De dader wordt door de politie doodgeschoten.
Waar een tv-programma op een boot al niet goed voor is. Op zaterdag 19 oktober 2019 deden Verhulst, Smit, en Cooke een triootje want toen kwamen ze terecht in de Radio 2 Top 30 met hun oorwurm 'Altijd'. Gert Jan James stond er op hun hoesje en dat was voldoende...
Mathias Vergels had nog maar net gezongen over ene 'Helena' of hij was weer present in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 19 oktober 2019 met de opvolger en die heette '1 keer voor altijd'. Net als Gert Jan James zong hij dus ook over "altijd". Knap nummer maar toch vond ik dat hij fel overdreef toen hij "En over vijfentachtig jaar, kijk ik over m'n schouder terug, zijn wij nog altijd bij elkaar" zong.
Dardan Aliu is een Kosovaarse deejay die soms ook aangesproken wordt als DJ Regard. Op zaterdag 19 oktober 2019 was de single 'Ride It' van Regard de derde nieuwkomer in de Radio 2 Top 30.
Post Malone, artiestennaam van Austin Richard Post (Syracuse, New York, 4 juli 1995), is een Amerikaanse zanger, songwriter, platenproducer en gitarist. Hij behaalde met 'Circles' meteen een zestiende plaats in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 19 oktober 2019. Post Malone is herkenbaar door de vele tattoos in zijn aangezicht. In onderstaande videoclip acteert hij als een middeleeuwse ridder die een "onmondige" prinses redt uit haar kerker, net zoals in het sprookje van Raponsje.
Op zaterdag 19 oktober 2019 kregen we een nieuwe nummer één in de Radio 2 Top 30. De volledige Top-3 verklap ik hierna:
1. Suzan & Freek klommen van 3 naar 1 met het wondermooie 'Blauwe dag', zoals ik 8 weken ervoor had gehoopt! 2. Shawn Mendes en Camila Cabello stegen na 17 weken van 4 naar 2 met 'Señorita'. Dat nummer was met geen stokken uit de Top-10 weg te slaan! 3. Tones and I zakte na 6 weken één plaatsje met het grappig nummer 'Dance Monkey'!
Melissa Viviane Jefferson (Detroit, 27 april 1988), beter bekend als Lizzo, is een Amerikaanse zangeres, rapper, songwriter en actrice. Op zaterdag 26 oktober 2019 kwam zij terecht in de Radio 2 Top 30 met haar nummer 'Good As Hell'. Na één week was ze alweer verdwenen maar in november zou de remix samen met Ariana Grande opnieuw scoren in onze hitlijst! De remix van Lizzo en Ariana Grande is rechts te bekijken en te beluisteren.
De mannen van Maroon 5 scoorden in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 26 oktober 2019 met een mooi nummer dat de titel 'Memories' meekreeg. Ik werd er zowaar stil van...
In de Radio 2 Top 30 van 19 en 26 oktober 2019 waren er 6 nieuwkomers en zelfs een nieuwe nummer één te horen! Bedankt voor jullie reacties, nog altijd welkom trouwens en tot later!
Haar single 'Dans' was nog maar net uit de Radio 2 Top 30 verdwenen of Sabien Tiels kwam terecht in onze hitparade van zaterdag 5 oktober 2019 met haar nieuwste schijfje: 'Wildste ritme'! En daarop was het ook aangenaam dansen...
Angèle van haar kant nam het qua ritme rustiger aan en zij kwam opnieuw binnen in de Radio 2 Top 30 met haar nieuwste single. 'Flou' was het zevende liedje dat uit haar album 'Brol' op single werd uitgebracht! Volgens mij een unicum... Hoogste nieuwkomer op zaterdag 5 oktober 2019. Meteen op nummer 13.
Tourist LeMC zocht het in Afrika want zijn single 'Tramontane' was nog maar net uit de hitlijsten weggevlogen of daar was de opvolger al. De media blokletterden het volgende: "Tourist LeMC levert met 'Ubuntu' het campagnelied voor 11.11.11. Voor het eerst in de geschiedenis van 11.11.11 schreef een artiest een exclusief nummer voor de najaarscampagne.". Eerste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 12 oktober 2019.
Marco Borsato heeft lef. Hij reed een scheve schaats met een pianiste en lippenstift verraadde hem. Toch bracht hij samen met rapper Snelle en John Ewbank, een Nederlands songwriter, muziekproducent en ondernemer, de single 'Lippenstift' uit! Tweede nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 12 oktober 2019 (op nummer 25) terwijl hij samen met Armin van Buuren en Davina Michelle na 18 weken nog altijd op één stond met 'Hoe het danst'.
Dermot Joseph Kennedy is een Ierse singer-songwriter. Hij verwierf bekendheid in Nederland en België door zijn single 'Power Over Me' die de Nederlandse Top 40 en de Vlaamse hitlijsten heeft bereikt. De opvolger, 'Outnumbered', kwam op zaterdag 12 oktober 2019 nieuw binnen in de Radio 2 Top 30.
Lars Bos (Gorssel, 3 oktober 1995), beter bekend onder de artiestennaam Snelle, is een rapper uit Deventer. Bos werd geboren met een schisis. Hij werd vroeger gepest om zijn uiterlijk want hij heeft een aangeboren spleet in zijn lip. Zijn nummer 'Reünie' is autobiografisch en gaat over dit pestgedrag. Snelle stond op zaterdag 12 oktober 2019 dus tweemaal in de Radio 2 Top 30: op nummer 25 samen met Marco Borsato en John Ewbank ('Lippenstift') en op nummer 20 solo.
Maar de hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 12 oktober 2019 was Dana Winner die met haar nieuwste schijfje 'Mag ik je nog even' alweer scoorde in onze diverse hitlijsten.
In de Radio 2 Top 30 van 5 en 12 oktober 2019 noteerde ik niet minder dan zeven nieuwkomers! Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en tot later!
De brexit-saga: - 2 oktober 2019: De Britse premier Johnson stuurt aan het Europees Parlement een nieuw brexit-plan met een speciale regeling voor de Ierse backstop, als laatste mogelijkheid om een no deal-brexit te voorkomen. - 19 oktober 2019: De Britse premier Johnson vraagt bij de EU om uitstel van de brexitdatum van 31 oktober, nadat hij door een speciaal amendement van Oliver Letwin zijn brexit-akkoord niet in het Lagerhuis ter stemming heeft kunnen brengen. - 28 oktober 2019: De Europese Unie gunt het VK uitstel van de Brexit tot 31 januari 2020 op voorwaarde dat het laatste akkoord met Boris Johnson niet opnieuw ter onderhandeling wordt voorgelegd.
Terreur en oorlog: - 3 oktober 2019: Bij een steekpartij op het hoofdcommissariaat van de politie in Parijs vallen vier doden. De dader, een 45-jarige kantoormedewerker, wordt hierna doodgeschoten. - 7 oktober 2019: Na een telefonisch overleg met de Turkse president Erdoğan kondigt president Trump aan dat de Amerikaanse troepen definitief worden teruggetrokken uit Rojava, een autonome Koerdische regio in Noord-Syrië. - 9 oktober 2019: De Turkse president Erdoğan begint een militair offensief tegen de YPG in Rojava onder de naam "Operatie Vredeslente". De Volksbeschermingseenheden (Koerdisch: Yekîneyên Parastina Gel, YPG) zijn een Koerdische militie in Rojava, opgericht in 2004 ten tijde van de Kamishli rellen, waar Syrische Arabieren en Syrische Koerden slaags raakten voor aanvang van een voetbalwedstrijd en later opgevolgd werd door protesten tegen het Ba'ath regime. - 9 oktober 2019: In het Duitse Halle vallen twee doden bij een aanslag op een synagoge en een nabijgelegen döner kebab-zaak. De dader is een 27-jarige man met vermoedelijk neonazisympathieën. - 10 oktober 2019: De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dreigt miljoenen Syrische vluchtelingen in Turkije naar Europa te sturen als de EU de Turkse inval in het noordoosten van Syrië behandelt als een invasie of bezetting. - 14 oktober 2019: De Koerdische YPG sluit een deal met het Syrische leger waarin zij het bewind in de grotere steden die onder hun bewindt stonden overdraagt aan het Syrische leger in de strijd tegen de Turkse inval. De EU veroordeelt de Turkse inval en stopt wapenleveranties aan Turkije. - 17 oktober 2019: De Amerikaanse vicepresident Mike Pence meldt dat er in overleg met president Erdoğan een akkoord is bereikt over een wapenstilstand van ten minste vijf dagen in de strijd van het Turkse leger tegen de YPG in Noordoost-Syrië. - 27 oktober 2019: Bij een Amerikaanse militaire operatie nabij het Syrische Idlib komt Abu Bakr al-Baghdadi om nadat hij zelfmoord pleegt.
Protesten en betogingen allerhande: - 3 oktober 2019: In Ecuador wordt de noodtoestand afgekondigd door president Moreno, nadat in het hele land protesten uitbreken als gevolg van de maatregel om de subsidie op brandstof af te schaffen. De maatregel was bedoeld om te voldoen aan de eisen die het IMF had opgelegd om in aanmerking te komen voor de lening die eerder in maart was overeengekomen. - 14 oktober 2019: In Catalonië breken protesten uit nadat de leiders van het onwettige onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017 tot gevangenisstraffen waren veroordeeld in de rechtszaak tegen de leiders van het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. - 17 oktober 2019: In de Libanese hoofdstad Beiroet breken demonstraties uit uit protest tegen de belasting op VoIP-diensten zoals WhatsApp. Na terugtrekking van de maatregel bleven de protesten aanhouden tegen de andere belastingplannen. - 19 oktober 2019: De Chileense president Sebastián Piñera roept de noodtoestand uit voor de hoofdstad Santiago, nadat de dag ervoor door demonstraties het metronetwerk stilgelegd moest worden. De demonstranten kwamen in het verweer tegen de prijsverhoging van metrotickets. - 22 oktober 2019: In Bolivia breken protesten uit nadat de kiescommissie de telling van de stemmen voor de presidentsverkiezingen korte tijd staakt en vervolgens bekend maakt dat zittend president Evo Morales genoeg stemmen heeft om voor een vierde termijn te gaan zonder de noodzaak van een tweede kiesronde.
Goed nieuws uit Afrika: - 11 oktober 2019: De Ethiopische eerste minister Abiy Ahmed krijgt de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen in het vredesproces tussen Ethiopië en Eritrea.
- 12 oktober 2019: De Keniaan Eliud Kipchoge rent in Wenen als eerste mens de marathon onder de twee uur in een tijd van 1:59:40.
Bizar nieuws uit Nederland: - 14 oktober 2019: De politie valt een boerderij in het Drentse Ruinerwold binnen en vindt een gezin dat negen jaar lang in een afgesloten ruimte van de boerderij heeft geleefd. Het gezin, bestaande uit zes mensen tussen de 18 en 25 jaar, zou daar leven vanwege het 'einde der tijden'.
Politiek nieuws uit België: - 27 oktober 2019: Sophie Wilmès volgt Charles Michel op en wordt daarmee de eerste vrouwelijke eerste minister van België van de regering in lopende zaken.