Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    16-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes uitspraakregels voor het Italiaanse restaurant


    Zes uitspraakregels voor het Italiaanse restaurant

    Het Italiaanse restaurant is een regelrechte valkuil voor pseudosnobisme, weet de Moderne Man. Gnocchi is bijvoorbeeld geen ‘gnotsjie’, maar ‘nokkie’. En bestel vooral geen ‘taliatelle’, maar ‘tagliatelle’. Wij gidsen u veilig door de menukaart.

    Regel 1
    Is er een courante Nederlandse vertaling van wat u wenst te bestellen, dan gebruikt u die. De Moderne Man vraagt niet naar parmigiano reggiano, maar naar parmezaan.

    Regel 2
    Is er geen courante vertaling, maar wel een courante Nederlandse uitspraak voorhanden, dan houdt u het daarbij. Bestel geen ‘taliatelle’, maar ‘tagliatelle’, en vermijd dat uw disgenoot een glimlach moet onderdrukken.

    Regel 3
    Is er noch een courante vertaling noch een courante Nederlandse uitspraak, dan hanteert u de Italiaanse uitspraak. De Moderne Man weet dat een ‘g’ zelden wordt uitgesproken en een ‘ch’ altijd een ‘k’ is voor een ‘i’. Gnocchi is geen ‘gnotsjie’, maar ‘nokkie’.

    Regel 4
    Vernederlands de klemtonen, minimaliseer de zangerigheid. Het restaurant is geen plaats om uw cursus Italiaans te etaleren.

    Regel 5
    Verbeter uw tafelgenoot niet. Vraagt uw disgenoot naar ‘broeshetta’, dan zwijgt u over de correcte uitspraak ‘broesketta’ en houdt u het bij een inwendige glimlach. De Moderne Man blijft in de eerste plaats een gentleman.

    Uitzondering op Regel 5
    Is uw tafelgenoot een pretentieuze bal, dan mag u corrigeren. Probeer het evenwel sober te houden. Fijntjes “bedoel je een ‘kianti’ of is een ‘tsjianti’ iets anders?” opmerken, volstaat.

    Regel 6
    Streng verboden voor niet-Italianen: het gebruik van de woorden grazie mille, scusi, perdono, il conto en ciao. Enkel een lulhannes zegt bellissimo als zijn linguine alle vongole geserveerd wordt.
     
    (GZ)
    bron:weekend.knack.be


    Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
    Tags:Italiaanse restaurants,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maaseikse chocolatiers en Nederlandse kok maken 'Limbu praline'



    Maaseikse chocolatiers en Nederlandse kok
    maken 'Limbu praline'

    maaseikse chocolatiers en nederlandse kok maken limbu praline 2

    De 'Limbu praline', een Limburgse lekkernij gecreëerd door Nederlands- en Belgisch-Limburgse fijnproevers, werd gisteren ten doop gehouden in het Nederlands-Limburgse restaurant Thull in Schinnen. De praline heeft de vorm van een appeltje en is gemaakt van witte Belgische couverture met een vulling van Nederlandse appelstroop.

    De lekkernij is bedacht en gemaakt door de Maaseikse chocolatiers Eveline en Maurice Geerts-Dumas samen met de Nederlands-Limburgse kok Otmar Pregled uit Schinnen.

    Ruim een jaar hebben de chocolatiers en kok gewerkt aan hun praline. "De beste couverture van bij ons hebben we gecombineerd met de meeste verfijnde appelstroop van Schinnen, dat gekend is om zijn stropen. De witte chocolade haalt het zachte zuurtje van de stroop mooi naar boven", verklapt Eveline Geerts-Dumas.

    Ray Simoen
    bron; gva.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:chocolade, appelstroop,
    15-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voordelen van aardpeer


    De voordelen van aardpeer

     
    de voordelen van aardpeer

    De aardpeer is aan een ware comeback bezig. De verloren groente heeft dan ook de nodige gezondheidsvoordelen.Hier enkele van de weldadige effecten voor jullie op een rijtje.


    De aardpeer is stoelgangbevorderend en helpt bij het verteringsproces. Daarnaast stimuleert het de gal, drijft het het vocht af uit het lichaam, is het libidostimulerend en, mooi samenhangend, verbetert het de kwaliteit van het sperma.

    Doordat aardpeer bomvol koolhydraten zit die de bloedsuikerspiegel niet verhogen is het bijzonder weldadig voor diabeten. De groente zou ook helpen bij reuma en jicht.

    Beeld: Ambiance
    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Aardpeer,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne met tomaat-tonijnsaus

    • Lasagne met tomaat-tonijnsaus

      500 gram broccoli, in roosjes verdeeld,
      1/2 pot pastasaus di Mare 425 gram, 1 pak lasagnebladen
      1 pot Bechamel 400 ml, 1 courgette, in plakjes
      2 blikjes tonijnstukken in water 185 gram, uitgelekt
      75 gram geraspte oude kaas, 30 gram geschaafde amandelen

                                       Lasagne met tomaat-tonijnsaus
    Bereiding;

    Kook de broccoli met zout en giet af. Verwarm de pastasaus samen met 1 blikje tonijn en de broccoli. Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met 1/3 van de saus.

    Maak daarna lagen van: lasagnebladen, de helft van de bechamel, de helft van de courgetteplakjes, zout en peper, lasagnebladen, 1/3 van de saus, het tweede blikje tonijn, lasagnebladen, de rest van de saus, de rest van de courgette, zout en peper en de rest van de bechamelsaus. Meng de kaas en de amandelen en strooi over de lasagne.

    Bak de lasagne goudbruin in 30-35 minuten.

    bron; visrecepten.nl

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:brocoli, lasagne, pastasaus, courgette, kaas, amandelen, tonijn, bechamel,
    14-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Velouté van cantharellen en aardpeer met salie


    Velouté van cantharellen en aardpeer met salie

     Ingrediënten :

    1 grote ui, 1 teentje knoflook, 2 takjes tijm, 800 ml gevogeltebouillon, 500 g cantharellen (ook hanenkammen genoemd), 350 g aardpeer (topinambour), peper en zout, olijfolie, 1 scheutje xeresazijn, 4 blaadjes verse salie.

                                              veloute van cantharellen en aardpeer met salie
    Bereiding :

    1 Schil de aardperen en snijd ze in fijne plakjes. Houd een handvol plakjes apart als garnituur.

    2 Maak de cantharellen schoon met behulp van een borsteltje en snijd het uiteinde van de steeltjes af. Houd 20 kleine cantharellen apart als garnituur.

    3 Pel de ui en snijd in fijne plakjes. Stoof deze samen met de aardpeer glazig in wat olijfolie. Voeg nu de cantharellen toe en bevochtig alles met de gevogeltebouillon. Breng het geheel aan de kook en voeg de tijm en knoflook toe. Laat de soep 25 à 30 minuten zachtjes trekken, verwijder de tijm en de knoflook en mix de soep grondig met een staafmixer of in een blender. Zeef de soep door een fijne zeef.

    4 Smelt een weinig boter in een pan en bak hierin de overige schijfjes aardpeer goudbruin. Voeg de resterende cantharellen toe en bak ze kort mee, kruid met peper en zout en voeg de fijngesneden salie toe.

    5 Verdeel de soep over de borden en schik er telkens het garnituur bij in het midden.

    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:ui, look, cantharellen, aardpeer, xeresazijn, salie, tijm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stevia niet langer verboden in Europa


    Stevia niet langer verboden in Europa

     
    stevia niet langer verboden in europa

    Het zoetmiddel Stevia is niet langer verboden in Europa. Chocoladeproducent Barry-Callebaut kondigde alvast een heel gamma snoep aan op basis van het nieuwe zoetmiddel.

    Stevia is een Zuid-Amerikaanse plant die 300 keer zoeter smaakt dan suiker en, dit is het leuke gedeelte, geen calorieën bevat. In erg hoge dosissen helpt het zelfs de bloeddruk en cholesterol verlagen.

    In het buitenland werd de plant al langer geprezen omwille van zijn 'weldadige' effecten, maar Europa bleef sceptisch staan tegenover het zoetmiddel. Anno het najaar van 2011 lijken hun laatste argumenten pas van de baan waardoor Stevia nu ook in Europa wordt toegelaten.

    Chocoladefabrikant Barry-Callebaut reageert alvast verheugd op het nieuws en komt nog dit najaar, in december, op de proppen met een heel gamma caloriearme Stevia-chocolade.

    Beeld: Photonews
    bron; gva.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Chocolade, Stevia,
    12-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde eend met peperkoek, spruitjes en paddestoelen


    Wilde eend met peperkoek, spruitjes en paddestoelen

    Voor 4 personen:
    4 wilde eendenborstfilets, zonder vel, zwarte peper en zeezout
    4 dl gevogelte- of wildfond, 1 dikke plak peperkoek
    mosterd, 350 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
    olijfolie, 250 gram cantharellen, of andere paddestoelen
    twee tenen knoflook, fijngehakt, citroensap.

    © GETTY
    Bereiding;
    Zout en peper de eendenborsten, en laat ze op kamertemperatuur komen. Laat de fond inkoken tot 1,5 dl. Besmeer de peperkoek royaal met mosterd, en laat in de fond oplossen. Roer met een garde totdat de saus is gebonden. Blancheer de spruitjes 3 minuten in gezouten kokend water en laat uitlekken. Verhit wat olie in de pan en bak de paddestoelen totdat ze beginnen te slinken. Doe de spruitjes en de knoflook erbij, schep goed om, en bak nog 2 minuten. Breng op smaak met zout, peper, en citroensap.

    Bak de eendenborsten in olie of boter op niet al te hoog vuur, 2 minuten per kant. Laat ze daarna 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Verdeel de spruitjes en paddestoelkunde over de borden. Snijd de eend in dunne plakken, en leg die op de groenten. Lepel wat van de peperkoeksaus eromheen, en voilà!

    Marcus Huibers
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:Eend, peperkoek, spruitjes, cantharellen, paddestoelen, look,
    11-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten-paprika soep


    Tomaten-paprika soep


    Voor 4 personen:

    1 blokje groentebouillon en 1 blokje vleesbouillon opgelost
    in 1 l kokend water, 1 pak/pot gezeefde tomaten,
    1 bokaal Paprika Piquillos, 5 cl room
    een handvol fijngesnipperde verse kruiden
    (peterselie, kervel, basilicum, koriander, bieslook), zout en peper.



                                                                                     Foto's; Hobbyfotografie J & G E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

    Bereidingswijze;

    Snijd de uitgelekte paprika's in stukjes en doe ze samen met de gezeefde tomaten bij de bouillon. Laat tien minuten doorkoken.
    Pureer de soep met de staafmixer. Kruid eventueel nog bij met peper en zout. Giet de soep over in een (liefst voorverwarmde) terrine,
    giet de room er in een dunne straal op volgens eigen creativiteit.
    Strooi er de verse kruiden over.

    bron; knackweekend.rnews


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:bouillon,paprika,tomaat,feestelijk,
    10-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 goede redenen om dagelijks soep te eten


    4 goede redenen om dagelijks soep te eten

    Je moet nooit twijfelen om een tas soep te eten... en dit zijn vier goede redenen daarvoor:

    1) Soep helpt afvallen

    Hoe? Simpel: soep vult de maag, waardoor je minder eet. Neem je soms expres geen soep, zodat je meer kan smullen van het hoofdgerecht? Denk dan twee keer na: waarom niet gewoon trager eten en bewuster genieten van de smaken, in plaats voor grote porties te gaan? Zo win je dubbel: je eet minder én geniet meer.

    2) Soep = groenten

    Iedereen weet dat soep propvol groenten zit. Beter nog één tas soep telt voor één van de twee broodnodige porties groenten per dag. Een gemakkelijke manier dus om meer groenten in je eetpatroon te smokkelen.

    3) Soep maakt het leven gemakkelijk

    Soep kan je in grote hoeveelheden maken, invriezen en ontdooien wanneer nodig. Als je laat thuiskomt van een sportsessie bijvoorbeeld: in plaats van in de koekjes te vliegen, kan je er een bord soep bijnemen. 

    4) Soep is goedkoop
    Een bundel wortels, een ajuin, een paar liter water en je hebt soep voor een week. Goedkoper gezond eten is quasi onmogelijk.

    Opgelet: niet alle soepen zijn gezond. Bereide of oplossoepen bevatten vaak veel vet, suiker en/of zout. Roomsoepen zijn ook een no go voor wie wil afvallen, net als grote klonters boter om de groenten in te stoven. Vermijd tenslotte ook (te veel) bouillonblokjes: ook zij bevatten te veel zout.

    (edp)
    bron; kln.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Soep,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stamppotje selderij met mosterd

    Stamppotje selderij met mosterd

    Maak hem niet heel fijn maar kluitig en smeuïg tegelijk, met proefbare
    stukjes bleekselderij er tussen.

    Kan met vlees of vis gekombineerd worden

    Voor vier personen:
    1,2 kg aardappels, geschild, in stukken,
    1/2 selderijknol, geschild, in stukken
    4 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
    100 gram komijnekaas, geraspt of kleingesneden
    2 dikke eetlepels grove mosterd
    2 eetlepels roomboter, 4 dl melk.

           
                                                                                                                                © GETTY

    Bereiding;
    Kook de aardappels gaar met de knolselderij. Kook de bleekselderij apart, en niet plat en gaar maar precies goed, met een beetje beet, in zo'n 10 minuten. Maak de melk heet. Giet de aardappels/knolselder af en stamp ze samen tot stamppot.

    Voeg ondertussen de kaas, mosterd, boter en zoveel melk toe als nodig om het smeuïg te maken. Meng er dan de bleekselderij door, en zout, peper, meer mosterd, als je dat nodig vindt.


    Onno Kleyn
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappels, selderijknol, bleekselderij, kaas, mosterd,
    09-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pekingeend met pannekoekjes


    Pekingeend met pannekoekjes

    Je kan het echt gewoon zelf maken. Je hebt niet eens een hele eend nodig. Pootjes zijn voldoende.

    Voor 4 personen;
    6 eendenpootjes, zout, five-spicepoeder, citroen
    2 komkommers, geschild en zonder zaadjes
    5 bosuitjes, 1 potje hoi-sinsaus,40 pannenkoekjes.

                   
                                                                                                                        © GETTY

    bereiding;
    Zet de oven op 140 graden. Smeer de eend in met citroenschilrasp en five-spicepoeder, en veel zout. Leg de gekruide eend op een braadslee met rooster. Zet haar in de oven. Controleer of de pootjes niet in het gesmolten vet liggen. Na een uurtje is het gaar.

    Haal de pootjes uit de oven, laat ze bekoelen, pluk het vlees eraf en snij het in reepjes. Schik op een schaal met het vel naar boven. Snij komkommer en bosui in dunne strookjes. Al naar gelang het soort hoi-sinsaus eet u het zo, of lengt u het aan met water.

    Gril vlak voor het opdienen de eend nog even, dan wordt ze extra warm en knapperig. Ontdooi de pannenkoekjes conform de verpakking. Vul met komkommer, bosui, saus en dun gesneden eend, rol op, en geniet.
    En dan nog een keer. En nog een keer.

    Tip; Wil je een hele eend? doe die drie uur in de oven.

    Tallina van den Hoed
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:eend, komkommer, bosuitjes, hoi-sinsaus, pannekoekjes,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipfilet met Maredsous-bier


    Kipfilet met Maredsous-bier

    Voor 4 personen:
    • 4 kipfilets, boter, 1 flesje maredsous, 3 dl gevogelte fond
    • 150 gr spekblokjes, 200 gr zilveruitjes, 250 gr champignons
    • 1 eetlepel luikse stroop, peper, zout

    Bereiding:

    • Kruid de kippenfilets en bak ze in boter mooi bruin. Schuif in de oven en laat verder garen.
    • Smelt de sjalot in wat warme boter, giet het bier erbij en laat inkoken.
    • Voeg de gevogelte fond en de Luikse stroop toe, laat inkoken tot je een mooi gebonden saus hebt.
    • Kruid met peper en zout.
    • Bak de spekblokjes, de champignons en de uitjes, voeg ze bij de saus en laat even sudderen.
    • Dien de kipfilet op met saus en aardappelpuree.

    Tip:

    • Maak de champignons schoon met een vochtig keukenpapiertje of een zacht borsteltje. Doe dit pas vlak voor bereiding. Je maakt champignons trouwens droog schoon, want als je ze in water legt, zuigen ze zich vol. Dat water laten ze bij het bereiden weer los en daarmee gaat wat van de smaak verloren. Snijd de onderkant van het steeltje en snijd de champignons daarna in plakjes.
    bron; nieuwsblad.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:kip, bier, spek, zilveruitjes, champignons,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van kort gebakken witlof en appel met brie


    Salade van kort gebakken witlof en appel met brie

    Vandaag geen ingewikkeld gedoe in de keuken.
    Gewoon een lekker frisse en knapperige salade van kort
    gebakken witlof en appel.
    Brie erbij en met vers brood en boter maak je er een heerlijk eetmaaltje van.

    Voor 4 personen:

    2 appels, 2 eetlepels pijnboompitten, halve limoen, 4 stronkjes witlof

    1/3 rode peper, 300 gr brie, 10 blaadjes basilicum


     
    Foto: Serge Ligtenberg  

    Bereiding:

    Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in plakjes. Verhit een pan met een beetje olie en voeg de appel en pijnboompitten toe. Blus af met het sap van de limoen toe zodra de pitten bruin kleuren en voeg de hele blaadjes witlof en fijngehakte peper zonder zaadjes toe. Breng op smaak met een beetje zout en draai het vuur uit. Snijd de brie in stukjes.

    Serveren:

    Verdeel het witlofmengsel over de borden en leg er de stukjes brie op. Garneer met reepjes basilicum.

    bron; DeTelegraaf.nl


    Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
    Tags:appels, pijnboompitten, limoen, witlof, rodepeper, kaas, brie, basilicum,
    08-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken haas met mosterdsaus, witloof, rodekool en aardappelpuree


    Gebakken haas met mosterdsaus, witloof,
    rodekool en aardappelpuree

    Eenvoudig en lekker wildgerecht

    Voor 4 personen;
    4 stronken witloof, boter, ½ kleine rodekool, bruine suiker
    balsamicoazijn, 4 middelgrote aardappelen, 1 hazenruggen
    2 dl wildfond, 3 el graanmosterd, nootmuskaat, peper, zout

                                             
    Bereiding

    Verwijder het harde deel van het witloof en snijd het loof in middelgrote stukken. Stoof gaar in boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Snijd de rodekool fijn, stoof aan in boter en bestrooi met peper, zout, bruine suiker en een klein beetje balsamicoazijn. Laat garen onder deksel en roer af en toe om.

    Kook de aardappelen in gezouten water, giet af en prak met een pureestamper. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Kruid de (ontvliesde) hazenruggen met peper en zout. Kleur ze aan in bruine boter en plaats 10 tot 15 minuten in de oven op 180°C. Leg het vlees onder aluminiumfolie op de snijplank en laat 10 minuten rusten. Giet het overtollige vet weg, blus de braadslede met de wildfont, voeg de mosterd toe en laat voor de helft inkoken.

    Afwerking

    Leg laagjes puree, rodekool en witloof in een dresseervorm. Haal het vlees van het karkas, snijd in plakjes en schik op de borden. Lepel er wat saus naast.

    Recept; Wild in de keuken, Dirk Van Steen, Johan Vanbecelaere, Davidsfonds uitgeverij,
    144 p., ISBN 9789058268266, € 22,50

    bron; plusmagazine.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:witlof, rode kool, aardappelen, hazerug, mosterd,
    07-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beursje gerookte zalm en taboulé van rode biet
     
    Beursje gerookte zalm en taboulé van rode biet

    Voor 4 personen :

    200 g gerookte zalm in plakjes, 2 kleine gekookte rode bieten, 100 g taboulé, 1/2 busseltje munt, geraspte schil van 1/2 sinaasappel, sap van 1 sinaasappel, peper van de molen en zeezout, 2.5 dl groentebouillon, 1 sjalot, 2 eetlepels olijfolie, 200 ml yoghurt, 2 eetlepels olijfolie, zeezout, de rest van het sinaasappelsap.

                             beursje gerookte zalm en taboule van rode biet

    Bereiding :

    1 Snijd de rode biet in kleine blokjes en snipper de sjalot.

    2 Breng de groentebouillon aan de kook en voeg dit bij de taboulé, dek goed af met folie en laat ongeveer 5 minuten wellen.

    3 Kruid de taboulé met peper en zout en roer goed los met de olijfolie, geraspte sinaasappelschil en het sap van de sinaasappel. Laat afkoelen en meng er vervolgens de blokjes rode biet, de gesnipperde sjalot en de fijngesnipperde muntblaadjes onder.

    4 Schik de plakjes zalm in 4 met folie bedekt schaaltjes of kommetjes, de plakjes zalm moeten over de schaaltjes hangen zodat je alles mooi kan afsluiten.

    5 Druk er de taboulé in aan en sluit de pakjes af met de folie. Zet de schaaltjes in de koelkast.

    6 Meng de yoghurt met de rest van het sinaasappelsap, de olijfolie, peper en zout.

    7 Haal de pakketjes uit de vormen en verwijder de folie, plaats ze op een bord en omring met de saus, draai er nogmaals wat peper van de molen over en werk af met een blaadje munt, je kan de pakketjes insnijden om de presentatie wat kleurrijker te maken...

    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:zalm, bietjes, taboule, munt, yogurt,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde everzwijnfilet met bloemkoolmousse en gestoofde spruitjes


    Licht en eenvoudig wildgerecht

    Wild heeft de reputatie zwaar te zijn en moeilijk te bereiden. Dit recept bewijst het tegendeel.
    Geen helse zoektocht naar ingrediënten, uren marineren en complexe bereidingen!  

    Gegrilde everzwijnfilet met bloemkoolmousse, gestoofde spruitjes, krielaardappelen en mosterdsaus

    Voor 4 personen

    500 g everzwijnfilet,1 bloemkool,1 l groentebouillon, 150 g spruitjes
    300 g krielaardappelen, tijm, 1 dl rode wijn, 3 el mosterd
    2 dl bruine fond, 100 g hoeveboter, nootmuskaat, peper, zout

                           wild

    Bereiding

    Snijd het vlees in nootjes, kruid met peper en zout en gril 2 tot 3 minuten aan elke kant. Houd het vlees warm onder aluminiumfolie. Kook de bloemkool gaar in bouillon, mix glad en kruid met peper en zout. Stoom de spruitjes halfgaar, kruid met peper, zout en nootmuskaat. Kleur ze aan in wat boter. Kook de krielaardappelen met schil in gezouten water, kruid met peper, zout en tijm. Kleur ze aan in wat boter. Laat de wijn, de mosterd en de fond samen inkoken en werk af met klontjes koude boter.

    Afwerking

    Leg het vlees in het midden van het bord en schep er vier hoopjes bloemkoolmousse rond. Overgiet met een streepje saus en schik de aardappelen en spruitjes rond het vlees.

    Tip; Det drie recept komt uit het boek 'Wild in de keuken', waarin vijf jonge koks stap voor stap tonen hoe u wild het best kunt bereiden. Wild in de keuken bevat vijftig originele en gezonde recepten om in uw keuken uit te proberen. Ideaal om klaar te maken op lange herfst- en winteravonden. Duif, fazant, haas, hert, eend, everzwijn... just go wild!


    Wild in de keuken, Dirk Van Steen, Johan Vanbecelaere, Davidsfonds uitgeverij,
    144 p., ISBN 9789058268266, € 22,50

    bron; plusmagazine.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:everzwijn, bloemkool, spruitjes, aardappel, wijn, mosterd,
    06-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krab met slaatje

    Krab met slaatje en mayonaise

    U huivert bij de gedachte levende krabben te kopen, laat staan in de pot te gooien?
    Komaan. Al het dierlijke wat we in onze mond steken,
    is ooit levend geweest, daar moeten we niet flauw over doen.
    Vers gekookte krab kun je niet vergelijken met kant en klaar produkt.
    Het is echt dat half uurtje bereidingstijd waard.
    Een lekker slaatje of een stukje stokbrood erbij is meer dan genoeg. 

    Voor 4 personen;
    4 middelgrote levende krabben
    bouquet garni (laurier, tijm, peterselie), 1 el peperbolletjes
    1 bakje veldsla, 1 tomaat, vers zelfgemaakte  mayonaise 

             

    Bereiding;
    Neem je grootste pot, doe er ruim water in, de bouquet garni, de peperbolletjes en de krabben. Doe het deksel op de pot en zet het vuur hoog.
    De dieren slapen in door het warmer wordende water. Van zodra het water kookt, zijn de krabben na twintig minuten klaar.
    Laat de krabben een tiental minuten afkoelen. Schik wat gewassen veldsla en versneden tomaat op de borden.

    Tip; Gekookte krab, eten we met de handen! Het maagzakje nemen we er uit.Hebt u geen of onvoldoende krabbentangen, opteer dan voor een notenkraker om de poten en de schaal te breken. De krabben middendoor snijden, helpt ook. Het knoeien, het pulken en het slurpen aan scharen en poten, de rondspattende brokken: dat hoort er allemaal bij,
    en geniet vooral van de zoetzilte smaak.

    bron; hln.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:krab, veldsla, tomaat, mayonaise,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maaltijdsoep met chili


    Maaltijdsoep met chili

    Deze voedzame en pikante soep zal de liefhebbers van chili con carne bekoren. 
     
    voor 4 à 6 personen
    • 250 g rundergehakt niet bereid, 1 ui, 2 eetlepels olijfolie
    • 1 knoflookteentje, ½ koffielepel chilipoeder
    • 1 koffielepel gemalen komijn en gemalen koriander
    •  1 blik gepelde tomaten in blokjes (400 g)
    • 2 vetarme bouillonblokjes, 1 cup tomatenpuree (70 g)
    • 1 blik rode bonen (240 g, uitgelekt gewicht)
    • 2 eetlepels gehakte, verse koriander
    • cheddar om erbij te serveren, peper en zout

      Maaltijdsoep met chili

    Bereiding:
    Verwarm de olie in een stoofpot. Bak er de gehakte ui en het rundergehakt in aan. Roer en breek het vlees in kleine stukjes met behulp van een spatel.
    Voeg, wanneer alles mooi bruingebakken is, het geperste knoflookteentje en de specerijen toe, meng 1 min, doe er de gepelde tomaten bij. Vul het lege blik met warm water en voeg het water toe aan de bereiding. Doe dit 3 x. Doe er de verkruimelde bouillonblokjes en de tomatenpuree bij, zet een deksel op de pot en laat 15 min sudderen op zacht vuur.

    Giet de rode bonen af, spoel ze goed onder koud water en voeg ze toe aan de bereiding. Laat nog 2 min sudderen.
    Breng op smaak met peper en zout en voeg de gehakte koriander toe.
    Serveer heel warm met grofgeraspte cheddar en knapperig brood.

    Tips:
    Zet ook het flesje Tabasco op tafel : de liefhebbers van pikant
    kunnen zelf enkele druppels toevoegen.




    bron; delhaize.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:rundsvlees, tomaten, rode bonen, ui, koriander, cheddar kaas,
    05-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met eekhoorntjesbrood en fourme d’Ambert


    De herfst staat voor de deur...

    De herfst betekent paddenstoelentijd! Bij het aperitief, als hoofdschotel...
    hoe je ze ook bereidt, paddenstoelen vallen altijd in de smaak.

    Varkenshaasje met eekhoorntjesbrood en fourme d’Ambert

    voor 4 personen
    • 2 kleine varkenshaasjes, 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood
    • een noot boter, 1 eetlepel olijfolie, 2 sjalotten
    • 15 cl droge, witte wijn, 125 g fourme d’Ambert
    • 20 cl verse room, peper en zout

      Varkenshaasje met eekhoorntjesbrood en fourme d’Ambert


      Bereiding:

      Laat het eekhoorntjesbrood 30 min op voorhand weken in een kom met warm water.
      Verwarm de boter en de olie in een grote, diepe pan en bak er de varkenshaasjes aan alle kanten goudbruin in op vrij hoog vuur. Kruid met peper en zout. Neem ze uit de pan en fruit dan de fijngesnipperde sjalotten in dezelfde pan op zacht vuur.
      Voeg na 5 min de witte wijn toe, roer de aanbaksels los en leg het vlees in de pan. Dek af en laat 15 min sudderen op heel zacht vuur.

      Draai de varkenshaasjes om, voeg het eekhoorntjesbrood toe en laat nog 10 min sudderen.
      Prak de kaas met de room, meng en voeg toe aan de saus. Laat nog 5 min sudderen en breng op smaak met peper en zout.
      Serveer de haasjes, gesneden in plakjes van 1 cm dikte, met de saus.
      Dien op met een puree met kruiden of mini-rösti.
                    bron; delhaize.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:varkensvlees, eekhoorntjesbrood, sjalot, wijn, fourme d' ambert, kaas, room,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine clafoutis met bospaddenstoelen en parmezaan


    Kleine clafoutis met bospaddenstoelen en parmezaan

    Kleine clafoutis heel eenvoudig te bereiden. 
     
    Serveer warm als voorgerecht met een salade met rucola
    of als bijgerecht bij steak, wild, enz.


    voor 4 personen
    • 300 g gemengde bospaddenstoelen (2 schaaltjes)
    • 1 eetlepel olijfolie , 1 knoflookteentje; 1 eetlepel bloem
    • 3 eieren, 30 g geraspte parmezaan, 25 cl lichte, verse room
    • 2 eetlepels gehakte bladpeterselie, een noot boter, peper en zout

               Kleine clafoutis met bospaddenstoelen en parmezaan

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C.
    Borstel de paddenstoelen schoon, spoel ze indien nodig, maar laat ze zeker niet weken. Hak ze grof, voeg het geperste knoflookteentje toe. Bak op vrij hoog vuur in de olie in een braadpan tot het vrijgekomen vocht verdampt is.
    Meng, met behulp van de garde, de bloem met 1 ei, voeg de 2 overige eieren toe, de parmezaan, de room en de peterselie. Meng, voeg de paddenstoelen toe en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over 4 met boter ingesmeerde soufflékommetjes.

    Bak 20 min in de oven.

    Tips:
    Om er miniquiches van te maken, doe je deze bereiding in met bakpapier beklede taartvormpjes die je 20 min in de oven bakt


    bron; delhaize.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:paddestoelen, room, eieren, kaas, petersekie,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!