Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
21-11-2011
Granaatappel panna cotta
Granaatappel panna cotta
200 ml granaatappelsap, 2 blaadjes gelatine, 400 ml room, 2 el suiker,1 vanillestokje, in lengte doormidden gesneden, 4 glaasjes van 100 ml inhoud, 2 eetlepels zonnebloemolie, 3 eetlepels granaatappelpitjes
BEREIDING 30 minuten (+ 3 uur koelen)
Doe granaatappelsap in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat inkoken tot de helft. Week gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Breng room met suiker en vanillestokje aan de kook. Laat 4 minuten zachtjes trekken.
Verwijder vanille, schraap merg eruit en roer door room. Haal pan van vuur, knijp gelatine uit. Roer helft van granaatappelstroop door de room tot de gelatine opgelost is. Laat 10 minuten afkoelen.
Verdeel room over de glaasjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Druppel rest granaatappelstroop op de pannacotta en garneer met granaatappelpitjes.
204 kcal, 0,9 g eiwit, 18 g vet waarvan 7,8 g verzadigd 11 g koolhydraten, 0,1 g vezel
Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de ui, knoflook en venkel toe en laat 5 minuten zachtjes bakken. Voeg de bloem toe en laat kort garen. Voeg de sherry toe en laat al roerend goed opnemen. Voeg in delen al roerend de bouillon toe zodat een stevige saus zonder klontjes ontstaat.
Laat de zalm uitlekken, verwijder graatjes en vel en prak de vis fijn. Roer de zalm door de saus en breng op smaak met zout en peper. Laat goed afkoelen en opstijven. Snijd de kapjes van de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Vul ze met de zalmragout. Snijd elke paprika in plakken van 2 cm, bestrooi met bieslook en serveer.
1 pakje kruidenkaas, 2 paprika's (geel en rood), 1 courgette
450 gram krieltjes
Bereiding; Snijd de varkenshaasjes open in de lengte. Bestrijk één helft met de kruidenkaas.
Pel en snipper het sjalotje, snijd de champignons in vieren en bak dit samen met de spekjes aan in een koekenpan. Verdeel het champignon- spekmengsel over de varkenshaashelften met de kruidenkaas. Leg nu de ander helft er weer op en zet de varkenshaasjes vast met cocktailprikkers.
Bak de varkenshaasjes gedurende 15 minuten op middelmatig vuur. Snijd ondertussen de courgette en de paprikas in stukken en wok deze op hoog vuur in 5 minuten gaar. Bak tegelijkertijd de krieltjes op middelmatig vuur in 10 minuten goudbruin.
Maak de pepersaus klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Bestrooi de varkenshaasjes met peper en zout. Snijd het vlees in schuine stukken en leg ze mooi op de borden. Schep daarover de pepersaus en schep de groenten ernaast. Serveer met de gebakken krieltjes er apart bij.
Langs de oevers van de Loire, vlakbij de oceaan, strekken de wijngaarden zich uit over een prachtig heuvellandschap. De wijnen zijn uiteraard onlosmakelijk verbonden met de keuken van Nantes. Profiteer dan ook van de uitgelezen kans om een verblijf in de stad te combineren met een bezoek aan een wijnboer en een proeverij.
Italiaanse charme Toeristen kunnen er een volledige daguitstap van maken waarbij ze eveneens een bezoek brengen aan het mooie Clisson. Begin negentiende eeuw oefende Clisson een bijzondere aantrekkingskracht uit op Italiaanse kunstenaars die speciaal naar Frankrijk kwamen voor dit dorpje. En dat zie je nog aan de prachtige, warme Toscaanse kleuren. Na een lunch bij de wijnboer, midden in de wijngaarden, staat nog een bezoek gepland aan het kasteel van Goulaine met een indrukwekkende serre met tropische vlinders. Of spreekt Jules Verne meer tot jouw verbeelding? Nantes is het vertrekpunt van vele wonderbaarlijke reizen. Treed in de voetstappen van de beroemde schrijver en sluit de toer af met een bezoek aan het Jules Verne museum.
12 sint-jakobsnoten, 1/2 kleine broccoli 6 dl warme, heldere kippenbouillon, volle melk nootmuskaat, bieslook, boter, peper en zout
Bereidingswijze :( + 25 minuten)
Snijd de broccoli in roosjes en kook beetgaar in lichtgezouten kokend water. Giet af, voeg boter, een weinig melk, peper, zout en nootmuskaat toe. Mix tot een gladde, maar dikke puree.
Bak de sint-jakobsnoten 1 min. aan beide kanten in boter. Halveer ze nadien overlangs, schik wat broccolimousse op de helft van de zeevruchten en dek af met de resterende plakjes sint-jakobsnoot. Werk af met enkele sprietjes bieslook.
Giet de warme kippenbouillon in vier diepe borden en schik er de sint-jakobsnoten in.
Tip: Het reinigenvan sint-jakobsschelpen is een hele klus maar je visspecialist zal dit graag voor je klaren.
Ik heb dit recept ooit eens gemaakt op een kookles, lang geleden. Je kunt het goed van tevoren maken en is zowel koud als warm erg lekker. Vooral bij koud weer is dit een smakelijk gerecht.
Nodig:
500 gr zuurkool, 5 plakjes bladerdeeg, 1 goudrenet (of andere appel)
Oven voor verwarmen op 200 graden. Zuurkool goed uit laten lekken in een zeef. Fijn snijden. Springvorm invetten en met bladerdeeg bekleden. Met een vork gaatjes in de bodem prikken. Deegbodem bestrooien met 2 eetl. bloem.
Spekjes uitbakken. Appel in blokjes snijden. Eieren los kloppen met mosterd, room, peper en zout.
Zuurkool, appel en spekjes door eimengsel mengen. Rozijnen over de bodem verdelen. Hierop het zuurkoolmengsel scheppen. Kaas erover verdelen. In de oven zetten onder het midden: 40 - 50 minuten. En zoals de kookjuf altijd zei: "visueel contact houden" met de quiche, laat hem niet verbranden.
Anne Marie Hofman Felix Wilbrink bron; telegraaf.nl
Voor 4 personen: 3 fijngehakte sjalotten, 3 el fijngehakte peterselie, boter 1 glas droge witte wijn, 650 g gestroopte paling in stukken van 5 cm peper en zout, nootmuskaat, handvol fijngehakte zuring een kwart van dezelfde hoeveelheid fijngehakte spinazie 2 el van elk van de volgende kruiden: bladpeterselie, rozemarijn, dragon, bonekruid, tijm, citroentijm en salie.
Bereidingswijze;
Fruit de sjalot en peterselie glazig in boter. Blus met de witte wijn en laat 2 min. inkoken. Voeg de paling toe en bak onder voortdurend roeren aan op hoog vuur. Zorg ervoor dat de paling niet kleurt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Dek de pan gedeeltelijk af en zet het vuur lager.
Voeg een 6 min. voor het einde, als de paling bijna gaar is, de groene kruiden toe. Laat het geheel nog 6 min. doorwarmen. Serveer er brood of frieten bij.
Tip: Bind de saus niet met bindmiddel, dat maakt de bereiding slijmerig.
Bereid de borden bedekt met fijne sneden rauw rundvlees op voorhand. Dek toe met een versfolie en plaats in de koelkast. Vermeng zout, peper en enkele citroendruppels met de room. Met behulp van een penseeltje de saus over het vlees verdelen. Bestrooi met stukjes Bouquet des Moines en fijngehakte verse kruiden. Garneer met fijne champignonschijfjes en het geheel op smaak brengen met peper. Vergezel bijvoorbeeld met lauw stokbrood.
Tip;Bouquet des Moines de l'Abbaye du Val-Dieu is een zachte witschimmelkaas met zachte en fijne smaak. Voortreffelijk op brood of op een kaasschotel.
Thermidor is een klassieke bereiding die teruggaat tot Escoffier. Andere klassieke bereidingen met kreeft zijn à larmoricaine (genappeerd en geglaceerd met saus op basis van ui, sjalot, tomaat, tomatenpuree en groene kruiden). En bellevue (versneden, mooi opgeschikt en lauw geserveerd met salade).
Voor 4 personen: ingrediënten voor court-bouillon (fijngesneden ui, bleekselderij, wortel) 2 levende kreeften van 750 g elk, 2 fijngehakte sjalotten boter, 1 tl mosterd, 2 dl droge witte wijn, 2 dl visfumet 1 dl kaassaus (bechamelsaus met geraspte kaas) 3 el fijngehakte peterselie.
Bereidingswijze;
Breng water aan de kook in een grote pan en doe er de ui, selderij en wortel in. Kruid met peper en zout. Laat 5 min. koken en leg er dan de kreeften in, met de kop eerst. Dek de pan onmiddellijk af om opspattend water te vermijden.
Laat de kreeften 8 min. koken. Haal ze nadien meteen uit de pan en koel ze onmiddellijk af onder ijskoud stromend water om het kookproces te stoppen. Snij de kreeften in de lengte in tweeën, breek de scharen open en haal er het vlees uit.
Fruit voor de saus de sjalot glazig in boter. Bevochtig met de mosterd, wijn en visfumet en breng aan de kook. Laat inkoken tot de helft. Voeg de kaassaus toe en laat op een laag vuur binden.
Werk af met de fijngehakte peterselie en een klontje boter. Nappeer de kreeft met de saus en gratineer 3 min. onder een hete grill.
Dit is een echt feestelijk recept. De sint-jakobsschelp is een gastronomische specialiteit die erg gewild is voor het melkwitte vlees dat rijk is aan ijzer. In restaurants wordt vaak de Franse benaming 'Coquille St-Jacques' gebruikt.
Voor 4 personen;
4 grote sint-jakobsvruchten (in de schelp), 75 g champignons 1 fijngehakte sjalot, 2 dl visfumet, 1 dl room 2 eetlepels blanke roux, een scheut droge witte wijn handvol geraspte kaas, boter, peper en zout
Bereidingswijze :( + 35 minuten)
Steek de sint-jakobsschelpen open, maak ze schoon en verwijder de sint-jakobsvruchten. Schrob de lege schelpen goed schoon en zorg dat er geen onreinheden meer achterblijven. Laat drogen.
Breng de visfumet en room aan de kook, draai het vuur uit en pocheer er de sint-jakobsvruchten 1 min. in. Haal ze nadien onmiddellijk uit de pan en snij het vlees in stukjes.
Fruit de sjalot met de in plakjes gesneden champignons in boter. Blus met de witte wijn.
Bind de romige visfumet met de roux en laat goed indikken. Meng er de sjalot, champignons en fijngesneden sint-jakobsvruchten onder. Kruid met peper en zout.
Lepel in de droge schelpen tot ze voor twee derde vol zijn. Bestrooi met geraspte kaas en gratineer in een oven van 220°C of onder de grill. Serveer meteen en geef er brood bij.
Voor 4 à 6 personen: Voor het deeg: 300 g bloem, 100 g griesmeel, snuifje zout, 1 zakje bakpoeder 250 g boter, 100 g poedersuiker, 1 zakje vanillesuiker 2 of 3 eieren (hangt af van de grootte) waarvan 1 eigeel gescheiden ca. 30 hazelnoten
Voor de siroop: 600 ml water, 400 g suiker, sap en schil van 1/2 citroen
Bereidingswijze;
Meng alle droge ingrediënten zodat het bakpoeder goed vermengd is. Kneed vervolgens alle deegingrediënten in een ruime kom met de hand samen tot een bal. Kneed verder op een koud oppervlak door met de handpalmen het deeg plat te drukken tot de boter goed gemengd is.
Verdeel het deeg in balletjes ter grootte van een okkernoot. Leg ze naast elkaar op een ingevette bakplaat (met rand). Druk voorzichtig een hazelnoot met de puntige top naar boven in elk balletje (iets onder het oppervlak maar wel nog zichtbaar).
Borstel over elke Åekerpare wat eigeel en zet ze 20 tot 25 minuten in een licht voorverwarmde oven (180-200°C) tot ze goudbruin kleuren. De oven mag niet te heet zijn want dan zou de buitenkant verbranden zonder dat de binnenkant gaar wordt.
Breng de ingrediënten voor de siroop aan de kook. Zet het vuur lager en laat enkele minuten verder koken tot alle suiker is opgelost.
Haal de gebakjes uit de oven en giet er de hete siroop over. Zorg ervoor dat ook de top goed doordrenkt is. Er moet ongeveer 1 cm siroop op de bakplaat drijven. Tijdens het afkoelen zuigen de sponsgebakjes de siroop volledig op.
Versier met gemalen kokos- en pistachenoot. Serveer op kamertemperatuur.
Gesmoorde hoevekip met morieljes en basmatirijst 'pilav'
Gesmoorde hoevekip met morieljes en basmatirijst 'pilav'
Voor 4 personen: 1 hoevekip uit de Landes van 2 kg, 1 l kippenbouillon 1/3 fles witte wijn, grofgesneden sjalotten, 40 g gedroogde morieljes 1 fijngesneden ui, 1 dl room, 350 g basmatirijst 5,6 dl bouillon, 50 g boter, peper en zout.
Bereidingswijze
Laat de morieljes een uur weken in lauw water. Top de steeltjes af en snij de grote in stukken. Bewaar het weekvocht.
Bak de kip kort aan alle kanten. Voeg de bouillon, enkele pollepels gezeefd weekvocht van de morieljes, wijn, peper en zout toe. Leg enkele grofgesneden sjalotten rond de kip. Laat één uur zacht sudderen onder deksel. Laat afkoelen in de gesloten kom.
Fruit de ui enkele minuten, doe de rijst erbij en meng. Giet de bouillon er in één keer bij en kruid met peper en zout. Breng aan de kook, laat afgedekt 20 minuten sudderen tot al het vocht is opgenomen. Voeg de boter in klontjes toe en roer met een vork door de rijst.
Stoof de morieljes met een versnipperd sjalotje in wat boter. Voeg na een paar minuten de room toe en laat nog een tweetal minuten koken.
Neem de kip uit de kom en zeef het vocht. Schep na een paar minuten de bovendrijvende vetlaag af. Kook het vocht in en voeg de room met morieljes toe. Ontvel de kip en snij in 8 stukken. Overgiet met de saus met morieljes.
Zes uitspraakregels voor het Italiaanse restaurant
Zes uitspraakregels voor het Italiaanse restaurant
Het Italiaanse restaurant is een regelrechte valkuil voor pseudosnobisme, weet de Moderne Man. Gnocchi is bijvoorbeeld geen gnotsjie, maar nokkie. En bestel vooral geen taliatelle, maar tagliatelle. Wij gidsen u veilig door de menukaart.
Regel 1 Is er een courante Nederlandse vertaling van wat u wenst te bestellen, dan gebruikt u die. De Moderne Man vraagt niet naar parmigiano reggiano, maar naar parmezaan.
Regel 2 Is er geen courante vertaling, maar wel een courante Nederlandse uitspraak voorhanden, dan houdt u het daarbij. Bestel geen taliatelle, maar tagliatelle, en vermijd dat uw disgenoot een glimlach moet onderdrukken.
Regel 3 Is er noch een courante vertaling noch een courante Nederlandse uitspraak, dan hanteert u de Italiaanse uitspraak. De Moderne Man weet dat een g zelden wordt uitgesproken en een ch altijd een k is voor een i. Gnocchi is geen gnotsjie, maar nokkie.
Regel 4 Vernederlands de klemtonen, minimaliseer de zangerigheid. Het restaurant is geen plaats om uw cursus Italiaans te etaleren.
Regel 5 Verbeter uw tafelgenoot niet. Vraagt uw disgenoot naar broeshetta, dan zwijgt u over de correcte uitspraak broesketta en houdt u het bij een inwendige glimlach. De Moderne Man blijft in de eerste plaats een gentleman.
Uitzondering op Regel 5 Is uw tafelgenoot een pretentieuze bal, dan mag u corrigeren. Probeer het evenwel sober te houden. Fijntjes bedoel je een kianti of is een tsjianti iets anders? opmerken, volstaat.
Regel 6 Streng verboden voor niet-Italianen: het gebruik van de woorden grazie mille, scusi, perdono, il conto en ciao. Enkel een lulhannes zegt bellissimo als zijn linguine alle vongole geserveerd wordt.
Maaseikse chocolatiers en Nederlandse kok maken 'Limbu praline'
Maaseikse chocolatiers en Nederlandse kok maken 'Limbu praline'
De 'Limbu praline', een Limburgse lekkernij gecreëerd door Nederlands- en Belgisch-Limburgse fijnproevers, werd gisteren ten doop gehouden in het Nederlands-Limburgse restaurant Thull in Schinnen. De praline heeft de vorm van een appeltje en is gemaakt van witte Belgische couverture met een vulling van Nederlandse appelstroop.
De lekkernij is bedacht en gemaakt door de Maaseikse chocolatiers Eveline en Maurice Geerts-Dumas samen met de Nederlands-Limburgse kok Otmar Pregled uit Schinnen.
Ruim een jaar hebben de chocolatiers en kok gewerkt aan hun praline. "De beste couverture van bij ons hebben we gecombineerd met de meeste verfijnde appelstroop van Schinnen, dat gekend is om zijn stropen. De witte chocolade haalt het zachte zuurtje van de stroop mooi naar boven", verklapt Eveline Geerts-Dumas.
De aardpeer is aan een ware comeback bezig. De verloren groente heeft dan ook de nodige gezondheidsvoordelen.Hier enkele van de weldadige effecten voor jullie op een rijtje.
De aardpeer is stoelgangbevorderend en helpt bij het verteringsproces. Daarnaast stimuleert het de gal, drijft het het vocht af uit het lichaam, is het libidostimulerend en, mooi samenhangend, verbetert het de kwaliteit van het sperma.
Doordat aardpeer bomvol koolhydraten zit die de bloedsuikerspiegel niet verhogen is het bijzonder weldadig voor diabeten. De groente zou ook helpen bij reuma en jicht.
Beeld: Ambiance bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Aardpeer,
Lasagne met tomaat-tonijnsaus
Lasagne met tomaat-tonijnsaus
500 gram broccoli, in roosjes verdeeld, 1/2 pot pastasaus di Mare 425 gram, 1 pak lasagnebladen 1 pot Bechamel 400 ml, 1 courgette, in plakjes 2 blikjes tonijnstukken in water 185 gram, uitgelekt 75 gram geraspte oude kaas, 30 gram geschaafde amandelen
Bereiding;
Kook de broccoli met zout en giet af. Verwarm de pastasaus samen met 1 blikje tonijn en de broccoli. Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met 1/3 van de saus.
Maak daarna lagen van: lasagnebladen, de helft van de bechamel, de helft van de courgetteplakjes, zout en peper, lasagnebladen, 1/3 van de saus, het tweede blikje tonijn, lasagnebladen, de rest van de saus, de rest van de courgette, zout en peper en de rest van de bechamelsaus. Meng de kaas en de amandelen en strooi over de lasagne.
1 grote ui, 1 teentje knoflook, 2 takjes tijm, 800 ml gevogeltebouillon, 500 g cantharellen (ook hanenkammen genoemd), 350 g aardpeer (topinambour), peper en zout, olijfolie, 1 scheutje xeresazijn, 4 blaadjes verse salie.
Bereiding :
1 Schil de aardperen en snijd ze in fijne plakjes. Houd een handvol plakjes apart als garnituur.
2 Maak de cantharellen schoon met behulp van een borsteltje en snijd het uiteinde van de steeltjes af. Houd 20 kleine cantharellen apart als garnituur.
3 Pel de ui en snijd in fijne plakjes. Stoof deze samen met de aardpeer glazig in wat olijfolie. Voeg nu de cantharellen toe en bevochtig alles met de gevogeltebouillon. Breng het geheel aan de kook en voeg de tijm en knoflook toe. Laat de soep 25 à 30 minuten zachtjes trekken, verwijder de tijm en de knoflook en mix de soep grondig met een staafmixer of in een blender. Zeef de soep door een fijne zeef.
4 Smelt een weinig boter in een pan en bak hierin de overige schijfjes aardpeer goudbruin. Voeg de resterende cantharellen toe en bak ze kort mee, kruid met peper en zout en voeg de fijngesneden salie toe.
5 Verdeel de soep over de borden en schik er telkens het garnituur bij in het midden.
Het zoetmiddel Stevia is niet langer verboden in Europa. Chocoladeproducent Barry-Callebaut kondigde alvast een heel gamma snoep aan op basis van het nieuwe zoetmiddel.
Stevia is een Zuid-Amerikaanse plant die 300 keer zoeter smaakt dan suiker en, dit is het leuke gedeelte, geen calorieën bevat. In erg hoge dosissen helpt het zelfs de bloeddruk en cholesterol verlagen.
In het buitenland werd de plant al langer geprezen omwille van zijn 'weldadige' effecten, maar Europa bleef sceptisch staan tegenover het zoetmiddel. Anno het najaar van 2011 lijken hun laatste argumenten pas van de baan waardoor Stevia nu ook in Europa wordt toegelaten.
Chocoladefabrikant Barry-Callebaut reageert alvast verheugd op het nieuws en komt nog dit najaar, in december, op de proppen met een heel gamma caloriearme Stevia-chocolade.
Wilde eend met peperkoek, spruitjes en paddestoelen
Wilde eend met peperkoek, spruitjes en paddestoelen
Voor 4 personen: 4 wilde eendenborstfilets, zonder vel, zwarte peper en zeezout 4 dl gevogelte- of wildfond, 1 dikke plak peperkoek mosterd, 350 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd olijfolie, 250 gram cantharellen, of andere paddestoelen twee tenen knoflook, fijngehakt, citroensap.
Bereiding; Zout en peper de eendenborsten, en laat ze op kamertemperatuur komen. Laat de fond inkoken tot 1,5 dl. Besmeer de peperkoek royaal met mosterd, en laat in de fond oplossen. Roer met een garde totdat de saus is gebonden. Blancheer de spruitjes 3 minuten in gezouten kokend water en laat uitlekken. Verhit wat olie in de pan en bak de paddestoelen totdat ze beginnen te slinken. Doe de spruitjes en de knoflook erbij, schep goed om, en bak nog 2 minuten. Breng op smaak met zout, peper, en citroensap.
Bak de eendenborsten in olie of boter op niet al te hoog vuur, 2 minuten per kant. Laat ze daarna 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Verdeel de spruitjes en paddestoelkunde over de borden. Snijd de eend in dunne plakken, en leg die op de groenten. Lepel wat van de peperkoeksaus eromheen, en voilà!