Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    23-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodje gevuld met warme mosselen


    Broodje gevuld met warme mosselen

    Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak. Mosselen kunnen op veel manieren bereid worden. Al is de klassieke wijze van klaarmaken met witte wijn, prei, ui,
    wortel en selderij natuurlijk het bekendst. 

    Voor 2 personen;

    150 gram gekookte mosselen, 2 bosuitjes, 25 g boter
    ½ eetlepel mosterd, ½ eetlepel fijngehakte dragon
    citroensap, 2 harde bruine broodjes, zout en versgemalen peper

                                       Broodje gevuld met warme mosselen

    Bereiding; 20min.

    Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Smelt de boter in een pan en roer de mosterd erdoor. Schep de uiringetjes, mosselen en dragon erdoor en smoor ze afgedekt 2-3 minuten. Breng de mosselen op smaak met enkele druppels citroensap en zout en peper. Snijd van de bovenkant van de broodjes een flinke kap af en hol de broodjes uit. Zet de broodjes op twee borden en schep de mosselen erin.
    Zet de kapjes van de broodjes er op.

    bron; visrecepten.nl


    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:mosselen, bosuitjes, broodjes, mosterd,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti Vongole


    Spaghetti Vongole

    Frank Sinatra Ol’ Blue Eyes was het prototype van de Amerikaanse Italiaan:
     hij hield van pizza, cannoli, veal Milanese én Pasta Vongole.

     voor 4 personen
    1 kg venusschelpen, 500 g spaghetti, Een half kopje olijfolie
    1 ui, versnipperd, 10 teentjes look, 20 g platte peterselie, fijngehakt

              
                                                                                                                        foto;sunphilao.it

    Bereiding:
    Spoel de venusschelpen 4 keren in water en zout zodat ze geen zand meer bevatten.
    Kook de pasta al dente in gezouten water.
    Verhit de olijfolie en doe er de teentjes knoflook in om de olie de parfumeren.
    Als ze bruin worden, haal je de teentjes eruit.

    Stoof de uien aan in olijfolie.
    Voeg de venusschelpen toe en laat ze onder een deksel gaar stomen.
    Schud alles regelmatig op.
    Als de schelpjes open staan, zijn ze gaar.
    Strooi de peterselie over de venusschelpen en roer er de spaghetti door. Afwerken met peper en olijfolie.

    bron;platprefere.canvas.be


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:venusschelpen, spaghetti, olijfolie, look, peterselie,
    22-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalen met gepocheerde eieren en aardappelpuree


    Garnalen met gepocheerde eieren en aardappelpuree

    Eieren pocheren wordt door vele mensen gezien als een moeilijke bereidingstechniek.
    Volg deze bereidingswijze en het kan haast niet mislukken!

    Voor 4 personen;
    250 g handgepelde grijze garnalen
    150 g gesmolten boter, enkele gesnipperde sprietjes bieslook

    Voor de aardappelpuree:
    2 kg bloemig kokende aardappelen, 2-3 dl volle melk • boter
    nootmuskaat, peper en zout

    Voor de gepocheerde eieren:
    4 eieren, water, azijn, zout

                                    image

    Bereidingswijze : ( + 30 minuten)

    1. Maak eerst de aardappelpuree: schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook deze beetgaar in lichtgezouten water. Giet af en laat drogen op het vuur. Duw de aardappelen nadien door een roerzeef. Breng de melk aan de kook met een flinke klont boter, peper, zout en nootmuskaat. Roer onder de aardappelpuree.
    2. Breng voor de gepocheerde eieren lichtgezouten water met een flinke scheut azijn aan de kook. Breek de eieren elk apart in een kopje, maak met een lepel een draaiende beweging in het water en laat elk ei apart voorzichtig in de draaikolk glijden. Pocheer 2 à 3 min. en geef het ei vorm met een lepel; lepel daarbij het stollend eiwit over de dooier. De dooier moet helemaal omgeven zijn met gestold eiwit, maar binnenin vloeibaar blijven. Laat de eieren nadien uitlekken op een keukendoek.
    3. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden, schik er de gepocheerde eieren op en strooi er de garnalen rond. Werk af met de gesmolten boter en het bieslook.

    bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Garnalen, aardappelen, boter, melk, eieren,
    18-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde Tijgergarnalen, salade met witte bonen


    Gegrilde Tijgergarnalen, salade met witte bonen

    Voor 4 4 44  personen;

    ·        250 g kerstomaten, in 2 gesneden, 1(400 g – 340 g netto) cannellini

    ·        600 g gepelde tijgergarnalen, 1 teentje look, geperst

    ·        2 eetlepels olijfolie, 50 g rucola, sap van 1 citroen

    ·        3takjes selder, in schijfjes gesneden, zout, peper

    Gegrilde tijgergarnalen salade met witte bonen 

    Bereiding;

    1.    Meng in een slakom de witte bonen met de selder, de kerstomaten, de look, het citroensap en de olijfolie. Doe er zout en peper op.

    2.    Doe de rucola erbij. Zet opzij.

    3.    Laat de grill voorverwarmen.

    4.    Hul de garnalen in olijfolie.

    5.    Laat ze 2 min. grillen aan elke zijde.

    6.    Verdeel de bonensalade in borden of kommetjes. Verdeel de garnalen over de borden. Doe er zout en peper op.

    Tip; Heerlijk als de garnalen vervangen worden door gegrilde vis.

    De voedingswaarde:
    Dit licht recept, arm aan vetten, verzadigde vetzuren en calorieën is zeer rijk aan voedingsvezels, ijzer en magnesium. Dit compenseert de cholesterol van de garnalen, waardoor een evenwichtige maaltijd ontstaat.

    Bron;delhaize.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:garnalen, selder, rucola, tomaten,cannelli,
    17-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijk Italiaans
     

    Pasta met boschampignons en artisjokken

    Heeerlijk Italiaans 

    Voor 4 personen;

    500 gr pasta naar keuze, 200 gr verse of gedroogde boschampignons
    Enkele halfgedroogde tomaten op olie, 5 verse artisjokken (of gegrild in bokaal)
    3 soeplepels room, 2 takjes verse tijm, olijfolie, peper en zout
    Optioneel: geraspte Parmezaanse kaas


    Pasta met boschampignons en artisjokken
                                                                                             © La cuisine de Françoise

    Bereiding:

    Als je verse artisjokken hebt: snijd de steel en het bovenste van de artisjokken eraf en doe ze in een grote kookpan zodat ze tijdens het koken allemaal onder water komen te staan. Als je geen grote kookpan hebt, kook ze dan in verschillende keren.

    Doe kokend water bij de artisjokken en voeg er ongeveer 4 soeplepels olijfolie en een snuifje zout aan toe. Leg een deksel op de kookpan dat kleiner is dan de kookpan zelf, zodat de artisjokken tijdens het kookproces onder water blijven.

    Laat op matig vuur koken gedurende 12 à 15 minuten. Laat uitlekken en afkoelen. Dep de artisjokken droog met absorberend keukenpapier.

    Leg ze gedurende enkele minuten op de barbecue of op een elektrische grill. Laat vervolgens afkoelen en snijd de artisjokken in vier stukken.

    Gebruik je artisjokken uit een blik of bokaal, laat ze dan uitlekken en zet even opzij.

    Kies je voor gedroogde champignons, maak ze dan even vochtig in een grote kom volgens de instructies op de verpakking.

    Heb je verse champignons, was ze dan en zet ze even opzij.

    Verwarm de olijfolie in een pan, doe er de champignons en artisjokken bij en laat ongeveer 5 à 7 minuten bakken, maar blijf roeren en probeer de champignons in hun geheel te laten. Kruid met peper en zout. Doe er de room bij en roer goed. Voeg ten slotte de verse tijm toe. Proef en kruid bij indien nodig.

    Breng water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Laat vervolgens uitlekken.

    Voeg de halfgedroogde tomaten toe net alvorens op te dienen.

    Doe eerst de pasta en vervolgens de saus op de borden.

    Eindig eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas.

    bron; skynet.be

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:pasta, champignons, tomaten, artisjokken, tijm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steaks op Florentijnse wijze


    Steaks op Florentijnse wijze

    Voor 4 4 14      personen;

    ·        100 tot 150 g jonge spinazieblaadjes (zakje klaar voor gebruik)

    ·        Balsamicoazijn, olijfolie, 100 g parmezaan in schilfers,

    ·        peper en zout, 4steaks (naar keuze)

    Steaks op Florentijnse wijze

    Bereiding;

    ·        Neem de steaks 1 uur op voorhand uit de koelkast (het geheim van het perfecte grillen, anders blijft het vlees binnenin volledig rauw en zelfs koud).

    ·        Verwarm de grillpan zonder vetstof op een vrij hoog vuur, maar niet maximaal.

    ·        Verdeel ondertussen de spinazieblaadjes over de borden. Bedruip ze met wat olijfolie en balsamicoazijn.

    ·        Smeer de steaks aan beide kanten in met olie met behulp van een keukenkwastje. Leg ze in de warme pan en laat ze 1 tot 1,5 min. aan elke kant bakken op een hoog vuur, verlaag het vuur en laat ze nog verder bakken, afhankelijk van de dikte van het vlees en van je eigen smaak.

    ·        Kruid de steaks met peper en zout, bedek ze met kaasschillfers en leg ze op de spinazieblaadjes. Serveer meteen met in de oven gebakken aardappelkwartjes. Geef er eventueel nog een tomatenslaatje bij.

    Tip
    Is een steak grillen met olijfolie voor jou een taboe, vervang de olie dan door gesmolten boter.

     bron; Delhaize.be 


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:spinazie, balsamico, olijfolie, parmezaan, rundsvlees,
    15-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijken naar pizza maakt gezond eten lekkerder



    Kijken naar pizza maakt gezond eten lekkerder


    © Thinkstock.


    Onderzoek toont aan dat eten beter smaakt bij het bekijken van foto's van voedsel met veel koolhydraten, zoals pizza of gebak. Het tegenovergestelde, kijken naar foto's van voedsel met weinig koolhydraten zoals watermeloen of sperziebonen,
    doet het eten minder smaken.

    Veertien vrijwilligers namen deel aan het experiment. Om het effect te testen deden ze een elektrische smaaktest: ze kregen een schokje dat de tong stimuleert, maar een neutrale smaak heeft. Daarop moesten de proefpersonen beoordelen hoe intens en lekker ze de smaak vonden. Ook werd hun reactie gemeten met behulp van hersenscans. De onderzoekers ontdekten dat diegenen die foto's van voedsel met veel calorieën hadden bekeken, meer smaak hadden van wat ze daarna proefden.

    Volgens wetenschappers speelt wat je ziet een belangrijke rol in wat je proeft. Dokter Johannes le Coutre vertelt: "De resultaten leveren het bewijs dat voedsel met veel calorieën signalen geven om de smaak te verbeteren. Het onderzoek geeft nieuwe inzichten in crossmodale sensorische interacties die aan de basis liggen van onze smaak en waarschijnlijk ook voedselevaluatie en -consumptie. De hersenscans geven ook meer inzicht in hoe de hersenen smaak en zicht verwerken om eetlust op te wekken."

    Die inzichten kunnen interessant zijn voor de behandeling van eetstoornissen. Verdere studies zullen meer duidelijkheid moeten brengen. Zo zal er verder onderzocht worden in welke mate bepaalde gebieden van de hersenen betrokken worden in de interacties tussen het visuele en de smaak.


    Bron; hln.be & Daily Mail & onderzoekers PLoS ON


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:pizza,
    11-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ragout van doperwten, gember en grapefruit


    Ragout van doperwten, gember en grapefruit

    Voor 4 personen;
    1 kg doperwten, 4 jonge uitjes, een gemberknol van 5 cm
    200 g boter, een bundel koriander, 1 roze grapefruit, fleur de sel

                        

    Bereidingswijze

    Haal de erwten uit de dop. Pel en versnipper de uitjes. Schil de gember en
    snij in plakjes. Verhit een klont boter en stoof de erwten beetgaar met de gember en de uitjes. Smelt 100 g boter met een glas water en klop tot emulsie.

    Haal de blaadjes van de koriander en vermaal ze in de mixer met de boteremulsie. Zeef de puree. 
    Haal de huid van de grapefruit en snij de partjes los van tussen de vliezen. 

    Meng nog een klontje boter door de erwten en kruid met fleur de sel. Schik de erwtjes met de doormidden gesneden partjes grapefruit in glaasjes en giet er koriandersaus over.

    Tip:
    Jonge erwtjes kan je ook mengen met primeurwortels en munt en zo eten
    ('à la fermière'). Jonge erwtjes smaken ook lekker wanneer ze worden
     gemengd met een versneden bodem van gekookte artisjok.


    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:Erwtjes, uitjes, gember, boter, koriander, grapefruit,
    09-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Empanada met zalm


    Empanada met zalm

    Laat deze lekkere empanada’s minstens een kwartiertje rusten voordat u ze aansnijdt.

    Voor 4 personen:

          250 gram bloem, 2 eieren, 4 eetlepels olijfolie

         
    75-100 ml witte wijn, 2 blikjes rode zalm op olie (185 gr)

         
    3 eetlepels olijfolie, 1 ui, grof gesnipperd

          1 rode paprika, in dunne reepjes, 1 gele paprika, in dunne reepjes

         
    ½ eetlepel pittige paprikapoeder, zwarte peper, versgemalen

         
    2 eetlepels verse oregano, fijngehakt.
                                           .Empanada met zalm
     Bereiding; tijd 30 - 45min;

    Verwarm de oven voor op 200 °C.
    Meng de bloem in een kom met 1 theelepel zout, 1 ei, de olijfolie en wijn al roerend tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg door tot het soepel is en laat het afgedekt rusten.

    Verhit de olijfolie in een hapjespan en schep de ui en paprika met de paprikapoeder en zout naar smaak erdoor. Smoor de paprika afgedekt in 15-20 minuten zachtjes gaar. Laat de zalm in een zeef uitlekken, verwijder de velletjes. Verdeel het deeg in vier gelijke stukken en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak een voor een uit tot dunne ronde lappen met een doorsnede van 15 cm. Strijk de gesmoorde paprika over het deeg uit. Verdeel de zalm over een helft van de deeglappen. Strooi de oregano met wat zout en peper erover.

    Vouw de andere deeghelft over de zalm en druk de rand tussen duim en wijsvinger dicht. Leg de empanada ’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Bak ze een richel onder het midden in de oven in 25-35 minuten goudbruin en gaar.

    Weetje;
    Zalm is roze van kleur doordat de vis garnalen eet. Garnalen bevatten veel caroteen, een rode natuurlijke kleurstof die wordt opgenomen door het visvlees.
    Zalm die gekweekt word, krijgt voeding met dezelfde kleurstof.
    De zalm heeft deze kleurstoffen nodig om zich goed te voelen en zich voort te planten.
    Zalmen die opgroeien in aquacultuur krijgen uitsluiten, voer van grondstoffen
    die ze in het wild ook eten, zoals visjes en plankton.


    bron; visrecepten.nl


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:zalm, wijn, paprika, oregano, ui,
    08-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelkoekjes met Boerenjongens



    Amandelkoekjes met Boerenjongens

    Ingrediënten;

    · 75 gr amandelen (geheel, met vlies er nog aan)

    · 200 gr bloem, 2 eieren, 125 gr suiker

    · 1 vanillestokje, 1 th lepel zout

     
    Rozijnen op alcohol (boerenjongens)

    · 1/2 l alcohol voor opleggen van fruit (40°)

    · 1 kaneelstokje, 400 gr rozijnen, 250 gr suiker, 2 dl water



    Bereidingswijze;

    1. Verwarm de oven op 190°

    2. Meng de bloem met de suiker, het zout en de eieren. Snijd de vanillestok in de lengte doormidden en schraap het merg eruit met de punt van een mes. Vermeng het merg in het deeg.

    3. Meng er vervolgens de amandelen door.

    4. Leg een blad bakpapier op je ovenplaat. Stort het deeg erop. Maak 2 zo smal mogelijke worsten. Laat 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven van 190°.

    5. Haal het gebak uit de oven en snijd onmiddellijk in schijven van een kleine centimeter dikte. (Je moet dit meteen doen omdat je makkelijk door de amandelen kan snijden als het gebak nog warm is.)

    6. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een doos.

    7. Voor de 'boerenjongens': Verwarm het water en los er de suiker in op. Voeg de alcohol eraan toe. Doe de rozijnen, de kaneelstok en het alcoholwater in een weckpot en laat minimum 3 weken staan.

    8. Doop het koekje in de boerenjongens.


    Recept P.Huysentruyt
    Bron; zesta.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:amandelen, rozijnen,
    06-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentewrap met geitenkaas


    Groentewrap met geitenkaas

    4 wraps:
    wit van 1/2 prei, 1/2 rode paprika, 1/2 gele paprika
    1/4 komkommer, 2 rijpe tomaten, 150 g witte champignons    
    100 g verse geitenkaas, chilisaus, 1 dl dressing naar keuze
    een halve bussel koriander.

    Groentewrap met geitenkaas

    Bereidingswijze

    Snij het wit van de prei in julienne en spoel grondig. Snij de komkommer, champignons en tomaat in blokjes. Snij de paprika in flinterdunne reepjes. Bak de wraps, zonder vetstof, in een hete pan. Enkele seconden volstaan. Verdeel de groenten over de wraps, verdeel er de geitenkaas over, de dressing, koriander en de chilisaus. Rol strak op, snij in 2.

    Tip; lekker om mee te nemen.   

    bron; alldaylong.be

     


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Prei, paprika, komkommer, tomaten,champignons,geitenkaas, koriander,
    25-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisgemaakte oliebollen


    Huisgemaakte oliebollen

    Voor personen; ong. 36 stuks
    • bloemsuiker, 15 cl blond bier, 50 g boter, 3 eieren « L »
    • 50 g griessuiker,, 0,5 koffielepel zout
               Huisgemaakte oliebollen

    Bereiding;
    • Neem het mandje uit de frituurpan en verwarm de olie tot 180°C.
    • Giet ondertussen het bier en 10 cl water in een grote steelpan. Voeg de in stukjes gesneden boter toe, de griessuiker en het zout. Breng aan de kook en neem meteen van het vuur. Voeg de bloem in één keer toe en meng krachtig met een houten lepel tot het deeg een bol vormt die van de bodem loskomt.
    • Voeg de eieren één voor één toe en bewerk het deeg met de mixer tot het dik is maar soepel, een beetje elastisch.
    • Neem telkens één koffielepel deeg ongeveer zo groot als een dikke kers en laat het deeg met behulp van een tweede lepeltje in de warme olie glijden. Laat 6 à 10 oliebollen per keer bakken, afhankelijk van de grootte van de frituurpan. Keer de bollen tijdens het bakken regelmatig met een schuimspaan om zodat ze rondom goudbruin gebakken zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
    • Serveer meteen met veel bloemsuiker!

    Tip
    De olie mag niet te heet zijn: de oliebollen zouden te snel bruin bakken en nog lang niet gerezen zijn.

    bron; delhaize.be

    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:suiker, bier, eieren,
    24-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen met zalm-bieslookroom


    Aardappelen met zalm-bieslookroom

    Voor
    personen

    • 750 g aardappelen (licht bloemig), 15 bieslooksprietjes

      150 g gerookte zalm, 0,2 l room,

      1 sjalot, 0,1 l visfond, 0,1 l witte droge wijn, zout, peper
                                       Aardappelen met zalmbieslookroom
    Bereiding 30 - 20 min.

    Halveer de aardappelen, snij grote exemplaren in kwarten en kook ze gaar. Kook ondertussen de wijn, fijngehakte sjalot en fond tot 1/2 dl in, laat het geheel iets afkoelen en roer dan de room erdoor. Hak de bieslook fijn, snij de zalm in reepjes en roer kruiden en zalm door de saus.

    Giet de aardappelen af, laat ze even uitstomen tot ze droog zijn, schep de saus erdoor en dien het gerecht meteen op. Lekker met een salade van beetgaar gekookte sperziebonen, stukjes tomaat, uitgebakken spekjes en een olie-azijn-mosterddressing.

    bron; delhaize.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:aardappelen, bieslook, zalm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratin met Oud Brugge

    Gratin met Oud Brugge

     voor 4-6 personen;

    Voor de saus:

    • 75 g bloem, 75 g boter, ¾ l visbouillon,
      250 g gemalen oud brugge kaas,
      een mespuntje peper, zout en muskaatnoot

    Voor de vis:

    • +/- 200 g St. Jacobsnoten (zonder kuit)
    • +/- 200 g zalmfilet
    • +/- 200 g champignons
    • +/- 200 g tijgergarnalen

                                        
    Bereiding:

    De roux maken met bloem en boter, daarna de visbouillon toevoegen en ¾ van de gemalen Oud Brugge of de Brugge Prestige kaas.

    Even bijkruiden.

    De zalmfilet in stukken snijden en samen met de tijgergarnalen, de St. Jacobsnoten en de champignons verdelen over de ovenschaaltjes.

    De saus over de vis gieten en +/- 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C plaatsen.

    De rest van de gemalen kaas over de schaaltjes verdelen en nog even onder de grill plaatsen tot je een mooie bruine kleur bekomt.

    Tip: Een fruitig wijntje hierbij is op z'n plaats.

    bron; kazenvanbijons.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:zalm, jacobsnoten, champignons, garnalen,
    23-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenvoudige appeltaart


    Eenvoudige appeltaart

    Een eenvoudige appeltaart met weinig werk.  

    • 7 eetlepels patisseriebloem
    • 7 eetlepels fijne suiker
    • 7 eetlepels olie (geen olijfolie)
    • 7 eetlepels halfvolle melk
    • 2 hele eieren -2 pakjes vanillesuiker
    • 1/2 pakje bakpoeder

    *doe alles in een kom en roer goed onder elkaar *deeg in een ingevette bakvorm doen *appelschijfjes opleggen (deze kan je ook onder het deeg mengen) -oven voorverwarmen op 150°C  en 45 minuten bakken op 170°C

                                        

    Tip; De appelschijfjes kan je boven op de taart leggen of onder het deeg mengen. Als je niet graag werkt met bakpoeder kan je de patisseriebloem vervangen door zelfrijzende bloem.


    door holiday8
    bron; yunomi.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:bloem, suiker, melk, appels,
    22-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grondwitloof is echt het beste


    Grondwitloof is echt het beste"


    grondwitloof is echt het beste poll


    grondwitloof is echt het beste poll

    Grondwitloof heeft een aparte erkenning gekregen. "Grondwitloof is dan ook een ware delicatesse ten opzichte van al de rest."


    In België zijn er nu officieel twee soorten witloof. De grondgeteelde soort en al de rest, die in bakken of in water wordt geteeld. "België is het enige land waar grondwitloof wordt gekweekt. Het werd hoog tijd dat we dat op een voetstuk plaatsen", vertelt culinair recensent Dirk De Prins in een krant van Corelio.

    Grondwitloof is het witloof dat in vaste grond is geplant waardoor de wortels rechtstreeks in contact komen met de volle grond, met het oog op het activeren van de groeifase van de witloofkrop, zo laat de officiële definitie althans weten. Al het andere witloof mag zich dus niet langer profileren als grondwitloof. En daar zijn de kwekers enorm blij mee. Hun 'witte goud' vraagt namelijk een boel werk om zo te kweken.

    "Dat watergedoe kan bovendien echt niet tippen aan ons grondwitloof. Ik wil dat zelfs van de daken schreeuwen. Brussels grondwitloof is een van onze weinige internationale paradepaardjes. Elke kans om dat op een voetstuk te plaatsen moeten we grijpen. Volgens de waterkwekers is het wetenschappelijk bewezen dat hun witloof dezelfde samenstelling heeft als grondwitloof. Dat vind ik nu eens klinkklare onzin. De vraag is: hoe fijn is de wetenschappelijke zeef waar je mee werkt? In de aquacultuur krijgen de wortels een uitgekiend mengsel van meststoffen, maar in de grondcultuur zuigt die wortel alles op wat de grond te bieden heeft. Dat is een veel rijker, veel gevarieerder menu", besluit De Prins.

    bron; gva.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:witloof,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeewier verlaagt bloeddruk


    Zeewier verlaagt bloeddruk

    Het is een tikje slijmerig, populair bij Japanners en geen sushi zonder dit product: zeewier. De groene draden zien er misschien niet erg eetbaar uit,
    maar ze zijn wel hartstikke goed voor je bloeddruk.

      Onderzoekers van het Ierse Teagasc Food Research Centre legden
      100 studies naar zeewier naast elkaar en kwamen tot de conclusie dat het bloeddrukverlagend werkt. Zeewier bevat veel zogenaamde bio-peptiden, ook gevonden in melk.

      Zeewier in sushi

      Wij zijn vooral bekend met eetbaar zeewier, ook wel 'wakame' genoemd. Dit is de zeewiervariant die je in je miso soepje vindt en die als bladen gedroogd wordt voor sushi (nori).

      Caloriearm

      Zeewier bevat weinig calorieën en het zou een goed product zijn in je strijd tegen de kilo's. Ratten die zeewier kregen, verloren 10 procent van hun gewicht.

      Bron telegraaf.nl

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:zeewier,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      Eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      eet jezelf een weg naar een gezonde huid

      In de winter heb je al eens last van een droge, schilferige huid. Enkele voedingstips kunnen je nochtans voorzien van een stralende winterse teint.

      Suikers

      Eet in de winter iets minder suiker dan tijdens de lente, zomer en herfst. Door te veel suiker gaan je collageenvezels namelijk beschadigd raken. "Dat zorgt voor een minder soepele huid en rimpels", aldus Laurent Chemda, verantwoordelijke van bioshop La Feuille in Brussel in Elle.

      Water

      Drink voldoende water, ook in de wintermaanden, om het vochtgehalte in je lichaam en dus ook in je huid op peil te houden. In de winter kan je eventueel opteren voor een water met extra mineralen. Noten zitten bomvol goede vetten, ideaal om uitdroging van de huid te helpen voorkomen. Kies bij voorkeur voor cashew- of pecannoten. Om dezelfde reden eet je best enkele keren per week vette vis.

      Beeld: Photo News

      bron; gva.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:suiker, noten, vis,
      20-02-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chipolatapudding


      Chipolatapudding

        1 ei ~ 4 eidooiers ~ 100 g suiker ~ 10 g gelatine, geweekt ~ 15 g rum ~
        25 g marasquin ~ 500 ml slagroom ~ 350 g vers fruit + fruit voor garnering (geen kiwi of ananas) ~ 40 g bitterkoekjes, in kleine stukjes

         
        Foto: FieldenFotografie

        Bereidingtijd 40 min. (verdeeld over 2 dagen)

        Klop dag van tevoren het ei met eidooiers en suiker licht en schuimig. Klop het mengsel au bain-marie tot het mengsel bindt. Verwarm in magnetron 80 ml water, los hierin uitgeknepen gelatine op en voeg toe aan eimengsel.
        Roer rum en marasquin erdoor en laat afkoelen.

        Klop slagroom stijf en spatel door eimengsel. Spatel fruit en bitterkoekjes erdoor en doe in een puddingvorm. Laat 1 dag in koelkast rusten zodat de smaken goed op elkaar inwerken. Stort pudding de volgende dag op een serveerschaal en garneer met vers fruit. Lekker met slagroom.

         recept komt uit Topkoks voor Thuiskoks deel 5
        Uitgeverij Lannoo, ISBN 9 789081 789608)

        bron; telegraaf.nl

        Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
        Tags:gelatine, marasquin, slagroom, aardbeien, bitterkoekjes,
        19-02-2012
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Supervoedsel: zeewier
         

        Supervoedsel: zeewier

        Welke producten móet je in de kast hebben liggen, wil je een gezonde
        levensstijl aanhangen?
        Goed voor je hart, je bloedvaten, lichaam en geest
         
        Zeewier 
        Foto: Kristin Duvall


          Lekker en gezond

          Zeewier is niet alleen de belangrijkste maar tevens ook de rijkste bron aan mineralen. Onderzoeken wijzen uit dat zeewier onder andere veroudering , een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht tegengaat. Ook zou het de vrije radicalen aanpakken die kanker kunnen veroorzaken. Verder bevat zeewier jodium, ijzer, kalk, vitamines en vitamine B12.
          Niet geheel onbelangrijk: het is ook heel lekker.

          Zoveel soorten

          Er zijn honderden soorten zeewier. Sommigen kun je wel eten, anderen niet. De bekendste is Nori, een geperste soort en die wordt ook in sushi gebruikt en dit is demeest bruikbare soort zeewier. Wakame is een bekende soort, die kun je rauw eten. Maar er zijn nog veel meer heerlijke, gezonde, mooie zeegroenten, die gebruikt kunnen worden in soepen, salades, groente-, bonen- en granengerechten.
          Met het zeewierproduct agar-agar kun je zelfs heerlijke desserts maken!

          bron; telegraaf.nl

          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Tags:zeewier, wakame,


          >

          Blog tegen de regels? Meld het ons!
          Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!