Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    15-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Americain met frieten


    Americain met frieten

    voor 4 personen:
    200 g rundvlees per persoon (liefst onglet), 1/2 el kappertjes op azijn,
    1/2 el augurkjes (in stukjes), 1/2 el gesnipperde peterselie,
    1/2 el gesnipperde ui, 3 eidooiers, 1,5 dl olie, 1 kl mosterd, enkele druppels azijn,
    1 el piccalilly (waarvan de groenten fijn worden gehakt),
    enkele druppeltjes worcestershiresaus, enkele druppels tabasco, peper en zout.


                                      

    Bereidingswijze:

    Hak het vlees met een vlijmscherp mes tot een nog wat grof gehakt.

    Vermeng met de kappertjes, de augurkjes, de peterselie, de ui, peper en zout.

    Maak mayonaise van één eidooier, de olie, mosterd, azijn, peper en zout.

    Roer een beetje mayonaise door het vlees.

    Vermeng dan de rest van de mayonaise met de resterende 2 eidooiers, de piccalilly, worcestershiresaus, tabasco, peper en zout.

    Serveer de americain met frietjes, een slaatje en de piccalillysaus.




    bron; nieuwsblad.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:rundsvlees, kappertjes, augurkjes, piccalilly, mosterd,
    14-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenbouten met sjalotten en trappistenbier
           

           Konijnenbouten met sjalotten en trappistenbier
                

             Voor 4 personen
    • 1 of 2 eetlepels express bindmiddel voor bruine sauzen
    • 1 eetlepel blonde cassonadesuiker (facultatief)
    • 0,5 fles bruine Florival (16 cl), 3 dikke sjalotten
      een noot boter, 2 eetlepels fijngehakte peterselie
    • 4konijnenbouten, 1kruidentuiltje, 1 eetlepel olie
    • peper en zout, 0,5vetarm gevogeltebouillonblokje

      Konijnenbouten met sjalotten en trappistenbier

      Bereiding 30 min.
    • Smelt boter en olie in een grote sauteerpan. Bak hierin de konijnenbouten aan beide kanten snel goudbruin op een vrij hoog vuur. Neem de bouten uit de pan en fruit er de fijngesnipperde sjalotten in op een zacht vuur.
    • Voeg na 5 min. het bier toe, 20 cl water, het verkruimelde bouillonblokje en het kruidentuiltje. Leg de bouten in deze saus, dek af en laat 40 min. sudderen op een zacht vuur. Draai de bouten halverwege de baktijd om.
    • Neem het vlees uit de saus en hou het warm. Verwijder het kruidentuiltje en bind de saus met het bindmiddel. Breng op smaak met peper en zout, en voeg naar eigen smaak eventueel de suiker toe.
    • Overgiet de bouten met de saus en bestrooi met de fijngehakte peterselie. Serveer met een groentekrans.

           
            Tip;
    Vervang de cassonade door wat honing.



    bron; delhaize.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:konijn,sjalot,bier,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstsalade met kip en appels


    Rijstsalade met kip en appels

    Voor 4 personen;
    • 2Bio appels, 125 g Bio basmatirijst, 2 eetlepels Bio ciderazijn
      2 eetlepels Bio citroensap, 2Bio kipfilets (ong. 300 g)
      2 eetlepels Bio olijfolie
    • 2Bio selderstengels, 2 eetlepels fijngehakte Bio peterselie
      peper en zout, 2 eetlepels vloeibare honing
      1pot Bio mengeling van droge vruchten voor salade (100 g)

      Rijstsalade met kip en appels

      Bereiding 10-30 min.

    Breng 1 l licht gezouten water aan de kook. Doe er de rijst in, roer, zet een deksel op de pot en laat 10 min op heel zacht vuur sudderen. Giet af en spoel lange tijd onder koud water, laat uitlekken. Bak de kipfilets ondertussen in 1 eetlepel olie in een braadpan op middelhoog vuur.
    Snij de ongeschilde appels in kleine stukken en meng ze goed onder het citroensap.
    Doe de azijn, de honing, peper en zout in een grote kom, roer met de garde, voeg dan 4 eetlepels olie toe en de peterselie. Doe er de fijngesneden selder bij, de appels, de vruchtenmengeling voor salade, de rijst en de in reepjes gesneden kip.
    Meng en breng op smaak met peper en zout. Dek af en zet minstens 1 u in de koelkast.
    Serveer koel als hoofdgerecht of als buffetgerecht of om mee te nemen op een picknick!

    bron; delhaize.be


    Categorie:RIJSTGERECHTEN
    Tags:appels, rijst, kip, selder, honing, droge vruchten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roerbak van pangasius met rode en gele paprika

    Roerbak van pangasius met rode en gele paprika

    Voor 4 personen;
         
    500 gram pangasiusfilet, 1 eetlepel chilipoeder, 3 eetlepels olijfolie
    2 rode uien (dunne partjes), 1 grote rode paprika (reepjes)
    1 grote gele paprika (in reepjes),100 g zwarte olijven zonder pit (gehalveerd)
    1/2 citroen, 2-3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    zout en versgemalen zwarte peper

                                       Roerbak van pangasius met rode en gele paprika
    Bereiding

    Snijd de pangasiusfilets in stukken van 3 cm en kruid ze pittig met zout, peper en chilipoeder. Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de ui en paprika in 3-5 minuten beetgaar. Schep de blokjes vis en olijven erdoor en roerbak nog 2-3 minuten. Schep de vis heel voorzichtig om. Pers de citroen boven de vis en paprika uit en schep de peterselie erdoor. Warm het gerecht nog heel even door en breng het op smaak met zout en peper.

    Lekker met pasta, rijst of couscous en een salade van komkommer.

    Tip; schep met de vis ook beetgaar gekookte roosjes broccoli door het gerecht.        Vervang de chilipoeder eens door Mexicaanse kruiden of tacokruiden


    bron; visrecepten.be


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:pangasius, uien, paprika, olijven, citroen,
    13-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blanquette met hondshaai

    Blanquette met hondshaai

    Hondshaai heeft smeuïg, vast visvlees en geen graten
    enkel kraakbeen.

    Voor 4 personen

    600 g hondshaai in mootjes
    250 g Parijse paddenstoelen, Een klontje boter

    Voor de court-bouillon
    1 ui, 1 wortel, 1 takje tijm, 1 blad laurier, 1 teentje knoflook,

    1/2 l droge witte wijn, 1/2 l water, peper en zout

    Voor de saus
    30 g boter, 30 g bloem, 2 eierdooiers
    Een scheutje room, 1 citroen, 1 eetl fijngehakte peterselie

                                          image

    Bereidingswijze :

    1.    Maak eerst de court-bouillon. Doe de schoongemaakte en grof gesneden groenten in een pot. Voeg tijm en laurier toe. Overgiet met witte wijn en water. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook en laat een half uur stevig doorkoken onder een deksel.

    2.    Schep de groenten en kruiden uit de bouillon. Doe de vis in de kokende bouillon. Zet het vuur lager en laat gedurende 10 minuten tegen het kookpunt zweven.

    3.    Zet een pan op het vuur en laat warm worden. Laat een klontje boter uitsmelten en voeg er de in schijfjes gesneden paddenstoelen aan toe. Bak op hoog vuur gedurende 5 minuten. Roer zeer regelmatig.

    4.    Schep de vis uit de court-bouillon. Houd even apart in een lauwe oven, afgesteld op 80°C. Zeef de bouillon.

    5.    Laat 30 g boter uitsmelten in een pot. Voeg de bloem toe in de schuimende boter. Roer met een garde en laat nog 2 minuten zachtjes doorbakken.

    6.    Voeg 2 dl van de court-bouillon toe aan deze roux. Breng al roerend aan de kook. Doe de gebakken paddenstoelen in de saus. Laat even doorkoken.

    7.    Meng een scheut room met de eierdooiers. Haal de saus van het vuur en wacht even tot ze niet meer kookt. Giet het mengsel van eierdooiers en de room al roerend in een fijn straaltje in de saus. De saus bindt zich automatisch. Meng vlug nog een beetje citroensap in de saus. Giet de warme saus over de warm gehouden vis. Werk af met gehakte peterselie en serveer.

    bron; visinfo.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Hondshaai, paddenstoelen,court-bouillon, room,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cocktail van king crab, ei en truffel


    Cocktail van king crab, ei en truffel
          Voor 4 personen;
      - 1 blikje king crab van 240 g, 2 eieren, 3 el room (bij eitjes)
      - 4 el room (bij krab), 1/2 kl tomatenpuree
      - 4 el truffel-pasta, 30 g boter op kamertemperatuur
      - peper en zout, 2 el water, toastbrood, handvol veldsla




      Bereiding

      - Blikje king crab openen en het vlees goed laten uitlekken. Verwijder eventueel harde stukjes kraakbeen.
      - Verdeel de king crab in stukjes en vermeng met de room, tomatenpuree en peper en zout. Zet apart koud.
      - Laat een pan met een klontje boter heet worden, voeg er de eitjes aan toe. Roer de eitjes los met een vork en voeg de room toe. Laat vooral het roerei niet te droog worden. Afkruiden met peper en zout.
      - Vermeng de truffelpasta met de boter, peper en zout en een lepeltje water. Laat het brood toasten en besmeer met de opgewerkte truffelpasta.
      - Kies cocktail-glaasjes en vul achtereenvolgens met veldsla, krab, en roerei. Werk het glaasje af met het toastje met truffelpasta.


      bron; nieuwsblad.be
      H. Verdurme


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:crab, eieren, trufel-pasta, toastbrood, veldsla,
    12-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baklava's van zalm
      

    Baklava's van zalm


    Fantaseren met filodeeg, hebt u zich nog nooit aan filodeeg gewaagd?
    Heerlijke kleine, knapperige bereidingen kunt u er mee maken.
    Van het voorgerecht over de hoofdschotel tot het dessert.

    Voor 4 personen;

    12 velletjes filodeeg, olijfolie, 150 g verse spinazie,
    8 sneden gerookte zalm, peper.
     
                                       filodeeg

    1. Snij elk velletje filodeeg in vier vierkantjes. bestrijk ze met olijfolie.

    2. Spoel de spinazie en sla ze uit. Verhit een eetlepel olie in een sauteerpan en stoof de spinazie gedurende enkele minuten. Laat uitlekken.

    3. Snij de gerookte zalm in vierkantjes die even groot zijn als de velletjes filodeeg.

    4. Verwarm de oven voor op stand 6 (180°C). Bedek de ovenplaat met boterhampapier. Bouw op als een baklava: twee velletjes filodeeg, een plakje zalm, wat spinazie erop, peper en herhaal deze laagjes, eindig met vier velletjes filodeeg.

    5. Zet in de oven en laat 10 minuten bakken. Meteen opdienen. 



    bron; knack.be 
    Francoise plume


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:filodeeg, spinzie, zalm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nestjes met sla, vijgen en feta


    Nestjes met sla, vijgen en feta

     

    Voor 4 personen

    300 g filodeeg, 50 g gesmolten boter, boter voor de vormpjes, 400 g feta,
    4 tomaten, 8 gedroogde vijgen, 2 kleine takjes verse tijm, 1 onbehandelde citroen,
    2 eetlepels olijfolie, zout, peper van de molen, acaciahoning, kappertjes. 

                                              

    1. Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de vellen filodeeg open en snij er
        24  vierkante velletjes uit van 12 x 12 cm.
        Bestrijk 12 velletjes met boter en leg er telkens een tweede velletje op.
        Leg ze in muffinvormpjes en laat ze gedurende 5 minuten goudgeel
        worden in de oven. Haal ze meteen uit de vormpjes en laat afkoelen.

    2. Verbrokkel de feta, was de tomaten, snij ze in vier, haal er de zaadjes uit en snij 
         het tomatenvlees in blokjes.

    3. Snij de vijgen in reepjes. Was en droog de tijm en haal er de blaadjes af.

    4. Was de citroen onder heet water, haal er de schil af en pers het sap.

    5. Meng de feta met de vijgen, de tomaten, de tijm, olie en 1 eetlepel citroensap.
       Voeg peper en zout toe en ook een beetje honing.

    6. Verdeel de sla over de nestjes en versier met schijfjes citroenschil en kappertjes.


    bron; knack.be
    Francoise plume


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:filodeeg, feta, tomaten, vijgen, tijm, citroen, honing, kappertjes,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beursjes met geitenkaas en peer


    Beursjes met geitenkaas en peer

     

    Voor 4 personen;

    30 g boter, 4 vellen filodeeg, 2 peren, 200 g verse geitekaas (type Chavroux),
    4 koffielepels vloeibare honing, peper van de molen. 

                                                     

    1. Verwarm de oven voor op stand 6 (180°C). Laat intussen de boter smelten en bestrijk er de vellen filodeeg mee. Spreidt ze uit op de werkplank.

    2. Schil de peren, haal het hart en de pitten eruit. Snij in kleine blokjes.

    3. Verdeel de kaas in vier delen van 50 g. Leg in het midden van een vel filodeeg en verdeel er de stukjes peer over.

    4. Besprenkel met een koffielepel honing. Bestrooi met peper uit de molen.

    5. Vouw de filodeegvelletjes toe als een beursje en houdt ze dicht met een tandenstoker.

    6. Zet in de oven en laat 10 minuten bakken tot de beursjes een mooi kleurtje hebben.

    Dien meteen op.


    bron; knack.be
    Francoise plume


    Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
    Tags:filodeeg, peren,geitenkaas, honing,
    11-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griesmeeltaartje


    Griesmeeltaartje

    Voor 4 personen;


    - 600 ml melk, 250 g ricotta, 150 g suiker, 120 g griesmeel
    - 2 eieren, 1 vanillestokje, schil van 1 citroen
     
             

                                                                                                        Foto; Heikki Verdurme
    Bereiding;
    - Giet de melk in een kookpotje en voeg er een gesplitst vanillestokje aan toe, samen met een stukje citroenschil. Breng aan de kook.
    - Voeg het griesmeel toe onder voortdurend roeren in de melk. Kook het griesmeel ongeveer 5 minuten op een zacht vuur. Verwijder de schil en het vanillestokje.
    - Laat het mengsel wat afkoelen en voeg dan de ricotta toe samen met de losgeklopte eitjes.
    - Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de taartvorm met bakpapier en giet het deeg erin. - Afbakken in de oven: 25 min op 180°C.


    recept Claudia Allemeersch
    bron; nieuwsblad.be

     


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:melk, ricotta, griesmeel, suiker, eieren,
    10-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quiche met spruitjes en spek

    Quiche met spruitjes en spek


     Voor 4 personen:

    300 g spruiten, 4 eieren, 100 g spek, 1 vel kruimeldeeg
    peper en zout, nootmuskaat,1 eetl fijngesnipperde peterselie
    25 cl room
    4 bakvormpjes van 5 à 6 cm diameter of 1 bakvorm van ca. 15 cm diameter

              quiche met spruitjes en spek

    Bereiding :

    1 Verwijder de buitenste blaadjes van de spruiten en blancheer de spruiten in kokend, gezouten water in 7 à 8 minuten, verfris onmiddellijk in ijskoud water. Als het grote spruiten zijn, snijd ze dan in 2 of in 4.

    2 Snijd het spek in fijne reepjes en bak de spekreepjes lichtjes aan in een weinig olie.

    3 Meng de spekreepjes en de peterselie onder de spruitjes.

    4 Meng de eieren met de room en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

    5 Vet vier bakvormpjes in met olie, snijd 4 smalle repen uit een vel bakpapier en leg de repen in de vormpjes, dit helpt om de quiches gemakkelijk uit de vormen te nemen.

    6 Steek 4 cirkels uit het kruimeldeeg, zorg dat de cirkels ongeveer 4 cm diameter groter zijn dan de bakvormen. Prik het kruimeldeeg in met een vork en druk het deeg in de bakvormen.

    7 Schik de spruitjes met de spekreepjes in de bakvormen en overgiet met het eiermengsel.

    8 Bak de quiches af in een voorverwarmde oven van 180°C in ongeveer 15 minuten tot wanneer ze mooi goudbruin zijn. Laat ze ongeveer 1 minuut afkoelen en ontvorm de quiches.

    Tip; Deze quiches zijn perfect op voorhand te maken,
    je hoeft ze dan enkel nog op te warmen in de oven voor het serveren!
    Deze quiches serveer je het best warm of lauw-warm!

    Dit recept komt uit Ambiance.
    bron; gva.be


    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:spruiten, eieren, spek, deeg, room,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipsalade

    Kipsalade

    Eieren na pasen, daar maken we toch een lekkere kipsalade mee.

    Voor 4 personen:

    6 eieren, 400 g kipfilet in stukjes, 1 kleine komkommer, grof geraspt,
    250 ml yoghurt, 2 teentjes knoflook, gehakt, sap van 1 citroen,
    30 ml munt, gehakt, zout en zwarte peper, 45 ml olijfolie,
    6 sneetjes brood, in blokjes, 1 krop sla.

                                      
    Bereiding:

    Braad de kip en laat afkoelen. Kook de eieren vijf minuten (of langer naar smaak). Laat ze afkoelen, pel en snij doormidden. Meng de yoghurt met de komkommer en voeg ook de knoflook, citroensap en munt toe. Breng op smaak met zout en peper. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de broodblokjes goudbruin.
    Doe de sla in een schaal en voeg de kipstukjes, ei en broodblokjes toe en
    schep het yoghurtmengsel er op.




    bron; telegraaf.nl 
    Foto: Hollandse-Hoogte

     

     


    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:eieren, kip, komkommer,yogurt,look,citroen,munt,brood, sla,
    09-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleurrijk broodje ei


    Kleurrijk broodje ei

    Voor 4 personen:

    4 eieren ,8 el mayonaise, 4 tl mosterd, 4 tl sesamzaadjes, zout, peper,
    1 paprika, 8 el bieslook in stukjes, 4 plakken ham of kalkoen.
    4 sneetjes bruin brood.
     
                                  

    Bereiding:

    Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze schrikken, pel ze en hak fijn.    
    Vermeng het ei met de mayonaise, mosterd, sesamzaadjes, zout en peper.
    Was de paprika, snij in kleine stukjes en meng met de helft van de bieslook.
    Snij de ham in reepjes. Besmeer het brood met de eiercrème, beleg met
    paprika en ham en bestrooi met overige bieslook.

    bron; telegraaf.nl 
    Foto: JAHRESZEITEN VERLAG / Coco Lang


    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:eieren, mayonaise, sesamzaadjes, paprika, bieslook, ham, kalkoen, brood,
    08-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle eieren even gezond
     

    Alle eieren even gezond

    Voor je gezondheid maakt het niet uit welke eieren je eet


    Foto: Flickr.com BPheonix

    Een biologisch ei of een gewoon scharrelei, voor je gezondheid maakt het niets uit.

    Vaak wordt gedacht dat witte eieren gezonder zijn dan bruine. Dat blijkt niet het geval. Het kippenras bepaalt de kleur van de schaal. De gele kleur van de dooier is te danken aan het kippenvoer en zegt ook niets over de voedingswaarde. In omega-eieren zit wel meer gezonde vetten dan in andere eieren.

    Uiteraard maakt het voor de kip wel uit welke eieren je koopt. De biologische komen van kippen die vrij rondlopen en een beter leven hebben gehad dan scharrelkippen.

    De consumentenbond testte 17 merken biologische, vrijeuitloop- en scharreleieren. Daaruit blijkt dat de samenstelling van vet en cholesterol bij alle eieren vrijwel hetzelfde is.


    bron; telegraaf.nl


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:ei, eieren,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmmoot met honing en appelschijfjes

     

    Zalmmoot met honing en appelschijfjes  

    Voor 4 personen;

    4 Atlantische zalmmoten van elk 200 g, 2 grote appels (bv. Jonagold)
    50 g honing, 0,5 dl wijnazijn, 0,5 dl olijfolie extra vierge
    8 blaadjes munt, Een snuifje kaneel, 75 g boter, Peper en zout

          
    Bereiding;

    - Bereid een marinade met olijfolie, wijnazijn, honing, peper en zout.
    - Schik de zalmmoten in een beboterde magnetronschaal en overgiet ze met de marinade.
    - Dek de zalmmoten af en laat ze zes minuten garen bij 850W (of acht minuten bij 750W)
    - Schil de appels en verwijder het klokhuis.
    - Snij de appels in plakjes, bestuif ze met kaneel en strijk ze in met honing en wat gesmolten boter.
    - Beboter een bakplaat, leg de appelplakjes erop en laat ze lichtjes kleuren onder de ovengrill.

    - Verwarm vier borden en schik de warme appelplakjes in kransjes centraal op de borden.
    - Leg daarop de zalmmoten met een lepeltje marinade eromheen.
    - Versier met enkele blaadjes munt en werk af met rode ui en dille.
    - Serveer met aardappelpuree of duchesse-aardappelen.


    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:zalm, appels, honing, munt,
    07-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte aspergesalade met garnalen en munt



    Witte aspergesalade met garnalen en munt

     

    Voor 10 personen;
    250 gram garnalen, 500 gram witte asperges,
    4 takjes munt, sap en rasp van een halve citroen
    3 eetlepels walnootolie, 10 kleine glaasjes.
                                        Witte aspergesalade met Hollandse garnalen en munt

    Bereiding; 30 - 45 min.

    Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden, draai de asperges tijdens het schillen steeds een slag. Snijd 1½ - 2 cm van de harde onderkanten af. Snijd de aspergepunten op 4 cm af. Leg de punten in een stoommandje en stoom ze in een stoompan (of steamer) in 4-6 minuten beetgaar.
    Laat ze afkoelen en halveer de aspergepunten inde lengte.
    Snijd of schaaf de asperges schuin in flinterdunne plakjes.

    Leg de aspergeplakjes in een vergiet en schenk er ongeveer een liter kokend water over. Laat de plakjes goed uitlekken en afkoelen. Pluk de blaadjes munt van de takjes. Houd 10 kleine blaadjes achter voor garnering en hak de resterende munt heel fijn. Klop in een kom 2 eetlepels citroensap met de walnootolie en wat zout en versgemalen peper tot een dressing. Roer de citroenrasp, de fijngehakte munt en de aspergeplakjes erdoor. Laat de aspergesalade minstens 15 minuten staan.

    Schep de aspergesalade in de glaasjes en verdeel de garnalen erover.
    Steek in elk glaasje een aspergepunt en garneer met een blaadje munt.


    bron; visrecepten.nl


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:garnalen, asperges, munt, citroen,
    06-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept voor een paaskonijn in het gras

    Lekkernijen voor Pasen!

    Recept voor een paaskonijn in het gras

    Deze worteltaart in de vorm van een konijn zal de kinderen zeker gelukkig maken.
    Ze zullen niet alleen kunnen helpen bij het maken van het deeg, maar ook met de kleine versieringen in marsepein.

    Voor 4 personen;

    300 gr wortelen, 150 gr amandelpoeder, 150 gr bloemsuiker
    40 gr bloem, 150 gr geraspte kokosnoot, 1 pakje gist (11 g)
    3 eieren, 25 cl zeer koude room, 1 of 2 druppels groene eetbare kleurstof
    Gekleurde suiker, marsepein.


            Recept voor een paaskonijn in het gras

    Bereiding: 25 min.
    Baktijd: 45-50 min.

    Verwarm de oven voor op 160°. Vet een bakvorm in in de vorm van een konijn van ongeveer 24 cm.

    Schil en was de wortelen. Rasp ze. Doe in een grote kom het amandelpoeder, de suiker, de bloem, de kokosnoot en de gist. Doe er de eieren bij en meng goed. Voeg er ten slotte de geraspte wortelen aan toe. Meng het deeg nog eens rustig met behulp van een spatel.

    Doe het deeg in de vorm en zet gedurende 10 minuten in de oven. Verhoog vervolgens de temperatuur tot 180°C en laat nog 35 à 40 minuten bakken. Check of de taart goed gebakken is door een mes in de taart te steken: komt het mes er proper uit, dan is de taart klaar. Haal de taart uit de vorm en laat afkoelen op de grilplaat.

    Klop de room tot slagroom en verdeel ze in twee kommen. Smeer het ene deel over de taart. Kleur het andere deel met de groene kleurstof, doe de slagroom in een spuitzak en spuit aan de onderkant van de taart het gras waarin het konijn zit. Werk af volgens je eigen fantasie met gekleurde suiker en marsepein.
    Smullen maar!



    bron; skynet.be     
    Larousse, Chocolats et Desserts de Paques,  Foto; Massimo Pessina.

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:wortelen, amandelpoeders, kokosnoot, eieren, room, marsepein,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gefrituurde visfilets met wortelpuree


    Gefrituurde visfilets met wortelpuree

     Voor 4 personen;
     
    600 g pladijsfilets, 400 g wortelen, 400 g aardappelen (bintjes),
    1 eierdooier, 100 g bloem, 50 g boter, een mespuntje gemalen nootmuskaat,
     peper en zout, tuinkers, melk.   

                      

    Bereiding;


    Snijd de aardappelen en wortelen in stukken van gelijke grootte, kook samen gaar
    en stamp daarna fijn. Roer er melk en een nootje boter door.

    Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

    Doe de bloem, het zout en enkele draaien van de pepermolen in een kom. Meng.

    Snijd de visfilets in porties van vier tot vijf centimeter lengte en wentel door de gekruide bloem.

    Frituur de visreepjes op 170°C of bak ze in de pan.

    Laat uitlekken en houd warm. Dien onmiddellijk op met de wortelpuree.
    Werk af met tuinkers.

    Weetje: Wortelen danken hun oranje kleur aan het vele bètacaroteen dat ze bevatten. Als een van de weinige carotenoïden kan bètacaroteen in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Daarom wordt het ook pro-vitamine A genoemd. Eén middelgrote wortel per dag levert ons genoeg vitamine A voor stralende ogen.



    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:pladijs, wortelen,aardappelen, tuinkers,
    05-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmcurry met peultjes


    Zalmcurry met peultjes

    Voor 2 personen;

  • 250 gram zalmfilet, 1 eetlepel limoensap, 100 gram peultjes
  • 3 bosuitjes, 1 rode ui, 2 eetlepels (roerbak)olie, 1 eetlepel kerriepoeder
  • 150 gram Griekse yoghurt, zout en versgemalen peper.
  •                                          Zalmcurry met peultjes
    Bereiding; 20 min
    .

    Snijd de zalm in blokken van 3 cm en wrijf ze in met limoensap, zout en peper. Halveer de peultjes. Kook ze in een pan met ruim kokend water en wat zout in 2-3 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Snijd de bosuitjes in stukken van 2 cm. Pel de rode ui en snijd hem in dunne partjes. Verhit de olie in een wok en roer het kerriepoeder erdoor. Voeg de rode ui en bosui toe en roerbak ze 2 minuten. Schep de zalm en peultjes erdoor en roerbak alles nog 2 minuten. Roer voorzichtig de yoghurt erdoor en laat het gerecht nog 2-3 minuten zachtjes sudderen.

    Lekker met basmatirijst en wortelsalade.

    Tip; vervang de Griekse yoghurt door 200 ml romige kokosmelk en
            het kerriepoeder door Indiase of Thaise currypasta.


    bron; visrecepten.nl


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:zalm, peultjes, lente-ui, yogurt,
    04-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergehapjes met meloen


    Aspergehapjes met meloen

    Voor 4 personen;
    • 1,5 eetlepel balsamicoazijn, 0,25Charentais meloen (ong. 200 g)
      een mespunt mosterd, 4groene asperges
    • 3 eetlepels olijfolie, peper en zout
    • 6 sneetjes rauwe Italiaanse ham (« Prosciutto »)

    Aspergehapjes met meloen

    Bereiding; 10 - 30 min.

    (voor 12 stuks)

    • Schil de groene asperges niet, verwijder alleen het harde onderste gedeelte. Kook gaar in 5 à 7 min (afhankelijk van de dikte) in kokend water. Laat voorzichtig uitlekken en dompel in koud water.
    • Maak ondertussen de vinaigrette: giet de azijn in een kleine bokaal, kruid met peper en zout, voeg de mosterd en de olie toe. Sluit de bokaal en schud goed.
    • Schil de meloen en snij in 12 schijfjes. Halveer de hamsneetjes in de lengte. Laat de asperges uitlekken op keukenpapier en snij in 3.
    • Leg op elk half sneetje ham, een schijfje meloen en een stukje asperge. Rol op en steek vast met een cocktailprikker.
    • Dien fris op, bedropen met wat balsamicovinaigrette. Serveer de resterende vinaigrette apart.

    Variant:
    Voor een typisch Belgische versie gebruik je witte asperges en kwartjes hardgekookt ei, opgerold met beenham en bedropen met een mayonaisevinaigrette en fijngehakte peterselie.

    Tip:
    Aarzel niet om deze hapjes vooraf te bereiden en bewaar ze, afgedekt met cellofaan, in de koelkast.

    bron; delhaize.be


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:meloen, asperges, ham,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!