Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    15-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair Ontdekt: Meloen


    Culinair Ontdekt: Meloen

    Meloen
    © nt


    Brussel - Waarom moeten meloenen van Cavaillon komen? Op de markt worden ze luidkeels aangeprezen als rechtstreeks van de oevers van de Durance, zelfs wanneer er duidelijk op de kistjes staat vermeld dat ze vanuit Italië of de Charente werden getransporteerd. Charentais heeft blijkbaar een minder goede reputatie, ook al is een cavaillon tuinbouwkundig een charentaismeloen, en niet omgekeerd.

    Een cavaillon (charentais) is een wratmeloen (Cucumis melo cantalupensis), in tegenstelling tot de Amerikaanse netmeloenen (C. melo reticulatus).  Van oorsprong komen meloenen uit onze Oude Wereld, ze werden al gesnoept door de antieke Grieken en Romeinen. Het was Columbus die er meenam naar Amerika, waar dan die verschillende nieuwe rassen uit groeiden. Onder hetzelfde genus van meloen valt ook nog de kiwano (Cucumis metuliferus). De watermeloen (Citrullus sp.) staat dan weer verder af van deze zoete versie.

    Leuk om weten, de naam canteloup, zoals deze meloen ook wel genoemd wordt, stamt van het stadje Cantalupo de Sabina, in de Sabijnse bergen ten Noorden van Rome. Ooit woonde de familie van Cicero daar. Maar de Amerikanen noemen hun netmeloenen ook canteloups. Tuinbouw, een verwarrende bezigheid!

    De reputatie van de Cavaillon moet uit Parijs stammen. Toegegeven, Cavaillon ligt zuidelijker dan de Charente, en zal dus vroeger zoetere meloenen kunnen leveren. Maar dat is niet automatisch zo. Ik denk dat het vooral iets met de eerste spoorwegverbindingen te maken heeft.

    Sponsoring
    In 1870 schreef Alexandre Dumas het volgende: "Op een dag kreeg ik een brief van de gemeenteraad van Cavaillon waarin stond dat ze daar een openbare bibliotheek wilden openen. Ze zochten de beste boeken die er te krijgen waren  en vroegen mij twee of drie van mijn romans uit te kiezen die, volgens mij, de beste plaats verdienden.

    Ik heb een zoon en een dochter, ik denk dat ik evenveel van beide hou. Ik heb vijf- of zeshonderd boekdelen, ik denk dat ik voor elk evenveel sympathie koester. Ik antwoordde de stad Cavaillon dat het niet aan de auteur was om te oordelen over de waarde van zijn boeken, dat ik al mijn boeken goed vond, maar dat ik de meloenen van Cavaillon uitstekend vond; dat ik, bijgevolg, de stad Cavaillon een verzameling van mijn volledige oeuvre zou zenden, het is te zeggen, vier- of vijfhonderd boeken, indien de gemeenteraad mij een lijfrente zou toekennen van twaalf groene meloenen. (Melon vert is een oude term voor canteloup, naar de kleur van de schil, NT). De gemeenteraad van Cavaillon meldde mij per kerende dat mijn voorstel unaniem was aanvaard en dat ik dus nu genoot van een lijfrente, de enige naar alle waarschijnlijkheid die ik ooit zal krijgen.
    Het is nu al twaalftal jaar dat ik van deze rente geniet, en ik moet zeggen dat ze elk jaar weer verschijnen, zonder te missen, in het seizoen wanneer de groene meloenen, een beetje later dan de andere, rijp worden. Nu weet ik niet of ze daar in de gemeenteraad van Cavaillon zo vriendelijk zijn een keuze te maken tussen de beste meloenen, maar ik herhaal dat ik er nooit verser, smakelijker en sappiger heb gegeten, dan de meloenen van mijn rente. Ik heb dus maar één wens te uiten, dat de Cavaillonezen evenveel charme vinden in mijn boeken als ik in hun meloenen. Ik neem deze gelegenheid te baat om mijn dankbaarheid te uiten aan mijn vrienden in Cavaillon en er voor heel Europa op te wijzen dat hun meloenen de beste zijn die ik ken."

    Iedereen weet dat de auteur van De Drie Musketiers en De Graaf van Monte-Cristo een levensgenieter was en daarenboven niet vies van een beetje sponsoring. Zou het kunnen dat de reputatie van de cavaillon door hem werd gemaakt?

    Horror vacui
    Een canteloup is een volle zomervrucht. Koop ze enkel als ze u van op een meter of twee al liefdevol toegeuren. Onrijpe meloenen smaken naar nepkomkommer, zonder het knapperige dat echte komkommer zo interessant maakt. Een meloen mag ook niet te hard zijn aan het ‘kontje’, de bloemaanzet onderaan. Vlekken en kraters wijzen op bederf. In bijzondere jaren barsten ze van zoetheid en zijn er zo veel dat ze in Frankrijk langs de baan worden weggegeven.

    Fransen eten meloen als voorgerecht. Dat is een gebruik uit de Middeleeuwen, toen men fruit en groente nog verdacht vond. Het kon nog net als er daarna iets ‘ernstigs’ werd gegeten. Bij een kleine snijdt u er het hoedje af, grotere worden dwars door de lengterichting in twee gesneden en van pitjes ontdaan. Vroeger strooide men er wat zout over! Bij grote zomerhitte is dat niet eens zo’n slecht idee. En dan staart u in dat grote gat. De horror vacui van de kookkunst wil dat dit wordt opgevuld. Dat kan met iets anders fruitigs, maar ik herinner me ook de melon au porto. Bij goede meloenen is dat zonde en de mode is gelukkig verdwenen, al zijn er Charentezen die hun meloen nu aanprijzen met een scheut Pineau (des Charentes, évidemment). Niet aan meedoen. Hou de holte ledig en luister. Misschien hoort u er wel het tjilpen van de krekels in? Smakelijk.

    bron; Nick Trachet © Brussel Deze Week

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe gezond is pasta?


    Hoe gezond is pasta?

    Over spaghetti, spirelli en penne


    Pasta is al lang niet meer het voorrecht van de Italianen, maar neemt steeds meer plaats in onze Belgische keukens in. Gemakkelijk en snel klaar, goedkoop, eenvoudig en toch gezond: je zou voor minder overstag gaan.


    pasta



    Hoe lang de Italiaanse pasta al bestaat is niet geweten, maar er doen allerlei verhalen over de ronde. De legende wil dat Marco Polo aan het einde van de dertiende eeuw pasta meebracht vanuit Azië naar Italië. Andere bronnen zeggen dat de Arabieren tijdens hun veroveringen in de twaalfde eeuw als eerste een gekookte, noedelachtige pasta introduceerden in Sicilië.

    Feit is dat pasta over de eeuwen heen alleen maar aan populariteit heeft gewonnen en tegenwoordig over de hele wereld wordt gegeten. Doordat er zo veel export is, moet Italië zelfs tarwe invoeren om aan de pastavraag te kunnen voldoen.

    Voedingswaarde?
    Pasta wordt gemaakt met een deeg van bloem, water en eventueel eieren. Een groot deel van de voedingswaarde wordt dus bepaald door de gekozen bloem. Traditioneel wordt harde tarmebloem gebruikt, de zogenaamde semolina, maar er kunnen ook andere granen gebruikt worden.

    Andere granen leveren vaak een meer plakkerige pasta, maar hebben dan weer als voordeel dat ze geen gluten bevatten. Daardoor zijn ze een handig alternatief voor mensen met coeliakie, een allergie voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in rogge, tarwe, haver en gerst.

    Er bestaan ook meergranenpasta’s en volkorenpasta’s. Deze laatste zijn de meest voedzame. Volkorengranen bevatten veel zemelen en ze kunnen het risico op coronaire hartziekten, diabetes en bepaalde kankers verminderen tot 30 procent.

    Het pastadeeg kan ook aangevuld worden met eieren. Deze maken het deeg elastischer, sterker en zachter, en ze verrijken de voedingswaarde ervan.

    bron; gezondheidsnet.rnews.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerd witloof met garnalen



    Gegratineerd witloof met garnalen
    Het witloof reinigen, wassen en fijnsnijden. Wat citroensap aan het water toevoegen om verkleuring van het witloof te voorkomen.
    Het uitgelekte en fijngesneden witloof fruiten in de boter. Room toevoegen, kruiden en zachtjes laten gaarstoven.
    De pan van het vuur nemen en er de garnalen door roeren. De bereiding binden met losgeklopte eierdooiers.
    Controleren of de bereiding voldoende gekruid is. Het witloofmengsel over diepe borden verdelen en onder de grill plaatsen. Zeer warm serveren met stukjes stokbrood.

    Ingrediënten
    Voor 4 personen:
    8 stronkjes Flandria witloof
    200 g Noordzeegarnalen (gepeld)
    4 dl room
    4 eierdooiers
    15 g boter (bakboter)
    2 eetlepels citroensap
    peper
    zout
    nootmuskaat

    bron; flandria.vlam.be

    Gegratineerd witloof met garnalen

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bord leegeten of anders boete in Nederlandse restaurants



    Bord leegeten of anders boete in Nederlandse restaurants

    Een aantal oosterse restaurants in Nederland laat gasten extra betalen als ze hun bord niet leegeten. Het gaat om eetgelegenheden die voor een vast bedrag onbeperkt sushi serveren. Ze willen voorkomen dat de klanten meer van de hapjes bestellen dan ze op kunnen.

    Eigenaar Shao Ming Hu van restaurant Asian Palace bevestigde een bericht hierover in De Telegraaf. Behalve zijn etablissement hanteren ook collega's in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag dit beleid.

    Verschillende boetes
    De boete in Asian Palace, waar de nieuwe sushikeuken vorige week open ging, bedraagt een euro voor elk overgebleven koud gerecht en 3 euro voor de warme lekkernijen.

    Volgens de eigenaar reageren de gasten met begrip. "Ze vinden het logisch dat het gebeurt. Het gaat niet alleen om kostenbesparing. Het is gewoon zonde om goed voedsel weg te gooien", zegt hij verder. (anp/adv)
    bron; demorgen.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofslaatje met kip en paprika




    Witloofslaatje met kip en paprika




    De kippenfilet in blokjes snijden en de knoflook en de uien fijnsnipperen. Kruiden met zout, peper en paprikapoeder en goudbruin bakken in de hete olie. Vervolgens laten uitlekken op keukenpapier.
    De schoongemaakte paprika's in reepjes snijden en het witloof vrij grof snipperen of in rondjes snijden.
    De kippenblokjes door het witloof en de paprika's mengen.
    Voor de vinaigrette de honing los roeren met de mosterd, gehakte dragon, peper, zout, olie en azijn en over het slaatje gieten.

    Ingrediënten
    Voor 4 personen:
    500 g kippenfilet
    2 teentjes knoflook
    2 uien
    peper
    zout
    paprikapoeder
    5 cl olijfolie (extra vierge)
    4 stronkjes witloof
    1 paprika (rood)
    1 paprika (groen)
    1 paprika (geel)
    3 eetlepels mosterd
    10 cl dragonazijn
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    1.5 eetlepels honing (vloeibaar)
    1 eetlepel dragon (fijngehakt)


    bron; flandria.vlam.be

    Witloofslaatje met kip en paprika

    14-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van gemarineerde komkommer en grijze garnalen, met mousse van verse platte kaas geparfumeerd met koriander



    Salade van gemarineerde komkommer en grijze garnalen, met mousse van verse platte kaas geparfumeerd met koriander

     

    Ingredienten


    RCA-Garnalen2-FOTO.jpg


    Bereiding

    ( 20 à 35 min. )

    Schil de komkommer en snij hem in kleine blokjes (brunoise) van ± 1,5 cm3. Haal de pitjes uit de chilipeper en hak hem fijn, versnipper de rode ui en meng alles in een kom, samen met een beetje rijstwijnazijn, olijfolie en enkele druppels limoensap.
    Hak de verse koriander en het teentje knoflook fijn en meng onder de platte kaas. Klop de room op en roer voorzichtig onder de platte kaas. Laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
    Meng de grijze garnalen op het laatste moment door de komkommersalade, proef even en kruid eventueel met wat gemalen peper en rijstwijnazijn.
    Schik de mengeling in een ‘shot’-glaasje en werk af met een lepeltje platte kaas en een fris groen blaadje koriander.

    Recept door: Marc Germonprez
    Fotografie door;Frank Croes
    bron; grijzegarnaal.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topjaar Pieter Nijdam


    Topjaar

    Pieter Nijdam 

    Wanneer u dit stukje leest, ben ik onderweg naar een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. We gaan met de kids naar opa en oma in de Vaucluse. Ze genieten er al meer dan vijftien jaar van hun pensioen en ik kan ze geen ongelijk geven in deze met truffel en pistou gezegende streek.


      Wel, allereerst gaan we het dit keer over rood hebben, zeg maar de klassieke Châteauneuf-du-Pape. Én, wat nog belangrijker is, we hebben het over 2007. Een superjaar in deze regio. Misschien wel het beste jaar sinds 1949. Voor de zuidelijke Rhône was 2007 ook een van de droogste jaren van de afgelopen twee decennia. In augustus viel wat regen, maar de mistral voorkwam enge ziektes. De föhn uit het Rhônedal zorgt op natuurlijke wijze dat de druivenstokken schimmel- en rotvrij blijven. Dankzij koele zomerse nachten deed een langzame gelijkmatige rijping de rest, waarna de oogst begon onder een strakblauwe hemel. Kortom, ideale omstandigheden. En dan heeft het jaar nog een bijkomend voordeel. Door de rijpe ronde tannines en een relatief bescheiden zuurgraad zijn veel wijnen uit 2007 nu al op dronk. U hoeft ze dus niet per se vijf jaar weg te leggen. Mag overigens wel, maar niet veel langer.

      Wij kozen dit keer voor de zeer betaalbare Domaine du Vieux Lazaret 2007 (Poot 0174-512561, Wijnhandel de Gouden Leeuw 071-5613736, €14,95). Barstensvol rijp rood fruit, kersen en zwarte bessen van gemiddeld veertig jaar oude stokken grenache, syrah en mourvèdre. Een mooie balans met aangenaam lauriertje in de afdronk. Heerlijk bij een stukje lamsvlees van de grill, liefst licht gekoeld.

      Voor wie meer wil weten over de wijnen uit deze bijzondere streek, is het onlangs verschenen The Chateauneuf-du-Pape Wine Book van Harry Karis verplichte kost. Een buitengewoon leesbaar handboek (Engelstalig) met zowel de grote lijnen als de kleinste details over Châteauneuf (www.cdpwebshop.com , €69).

      bron; telegraaf.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Giftig kruid aangetroffen in voorverpakte sla


      Giftig kruid aangetroffen in voorverpakte sla



      Inname van grote hoeveelheden kruiskruid kan de lever aantasten.
      In een Duits warenhuis heeft een klant sporen van een giftig kruid in voorverpakte sla gevonden. Supermarktketen Plus heeft meteen al de pakken van de betrokken sla-mix uit de rekken gehaald.

      Kruiskruid
      Volgens de klant, toevallig een hobby-plantkundige, gaat het om Senecio Vulgaris of kruiskruid. In grote hoeveelheden kan deze plant de lever aantasten.

      In een laboratorium van de universiteit van Bonn werden inmiddels stalen van de sla onderzocht. In 150 gram van de groente werd 2.500 microgram kruiskruid gevonden. Dat is 2.500 keer meer dan de toegelaten dagelijkse dosis. (eb)
      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carpaccio van tomaat met garnalen


      Carpaccio van tomaat met garnalen

       


      Carp_garnaal_10x15_RGB_HR1.jpg

      Bereiding

      ( 10 à 20 min. )

      Verdeel de salade in 4 porties en schik in het midden van de gekoelde borden. Dompel de tomaten enkele tellen in heet water en pel ze. Ontpit ze en snij het vlees in plakjes. Leg deze mooi plat rond de salade. Meng olijfolie, azijn, sojasaus, peterselie en koriander en roer tot een sausje. Breng op smaak met peper. Lepel het mengsel over de groenten. Verdeel de garnalen over de 4 borden en werk af met enkele pluksels koriander.

      Tips:

      Van dit voorgerecht kan een hoofdgerecht gemaakt worden door op ieder bord de hoeveelheden te verdubbelen.

      Extra informatie:

      Facultatief voor de afwerking: Enkele gefrituurde basilicumblaadjes.
       

      Fotografie &Recept door:

      Studio De Meyer
       bron;grijzegarnaal.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien goed voor fitheid hersenen


      Aardbeien goed voor fitheid hersenen



      aardbeien goed voor fitheid hersenen


      Oudere mensen die regelmatig aardbeien eten takelen cognitief minder af dan hun leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Tufts University in Medford.

      De antioxidanten aanwezig in aardbeien beschermen de membranen van onze zenuwcellen tegen infecties en oxidatie, daardoor vertragen ze echter ook het verouderingsproces in het lichaam en dat van de hersenen. Vooral vrouwen hebben baat bij het eten van aardbeien. Bij hen verminderde de cognitieve aftakeling met maar liefst 16,2% wanneer ze aardbeien aten.
      bron; gva;be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken zonder knoeien


      Koken zonder knoeien


      koken zonder knoeien


      Tijdens het kokkerellen toveren we ons aanrecht vaak om tot een oorlogszone. Een spatje saus hier, een beetje bloem daar, en voor je het weet heb je een dikke brei over je hele keuken. Daarom ontwikkelde het keukenmerk Joseph Joseph keukenartikelen die knoeien onmogelijk maken.

      De ontwerpen van designer Gillian Westley zijn zo simpel dat ze bijna geniaal genoemd kunnen worden. Westley gaf al het keukengerei een extra steunzooltje onderaan, waardoor de spatels, lepels en vorken nooit het aanrecht aanraken. Dit verhoogt niet alleen het hygiëneniveau maar houdt je werkblad ook volledig proper!

      De reeks kreeg de toepasselijke naam Elevate toebedeeld.
      bron; gva.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Junkfood tast intelligentie aan


      Junkfood tast intelligentie aan



      Het eten van te veel hamburgers, frieten en kebab maakt je al na tien dagen dommer. Verder blijkt uit een recent onderzoek dat te veel vette voeding ook al na vier dagen je spieren aantast.

      Spieren en fouten
      De wetenschappers vergeleken een groep ratten die weinig vetten (7,5 procent van de dagelijkse calorieën) opnamen met een groep die veel vet (55 procent) eten. Na slechts vier dagen produceerden de spieren van de 'vette' dieren minder zuurstof om energie aan te maken nodig om te sporten. Hierdoor moest hun hart harder werken en werd het groter. Na negen dagen duurde het bij hen ook langer om door een doolhof te lopen en maakten ze meer fouten dan hun 'magere' lotgenoten. Het kortetermijngeheugen en de mentale alertheid lijden dus ook onder slechte eetgewoonten.

      Minder efficiënt
      Vervolgens bestudeerden de wetenschappers de oorzaak hier van in de spiercellen. Ze ontdekten dat een bepaald proteïne de cellen minder efficiënt maakten. "Eigenlijk kun je het verschijnsel een kater van te veel vet noemen." Volgens de onderzoekers bewijst dit dat er een belangrijk verband bestaat tussen wat mensen eten, hoe ze denken en hun lichamelijke prestaties.

      Korte termijn
      Onderzoeker Andrew Murray: "Het westerse eetpatroon is erg rijk aan vetten en dat wordt geassocieerd met ernstige gevolgen op lange termijn als obesitas, diabetes en hartfalen, maar de gevolgen op korte termijn kregen weinig aandacht. We hopen dat deze resultaten mensen helpen na te denken over hun dagelijkse vetopname want hun algemene gezondheid, welzijn en alertheid zal er wel bij varen." (ep)
      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Energiedrankje Simply Cocaine ligt onder vuur


      Energiedrankje Simply Cocaine ligt onder vuur



      Britse antidrugactivisten zijn niet te spreken over het nieuwe energiedrankje Simply Cocaine. Het drankje, met cartoonfiguur Charlie op de fles, bevat dubbel zoveel cafeïne als Red Bull.

      Energiedrankjes met hoge dosissen cafeïne kunnen hartproblemen veroorzaken, maar de tegenstanders struikelen vooral over de naam van het drankje. Ze noemen het een "gewild provocerende en cynische marketingstunt". Ze voegen er nog aan toe dat het onverstandig is een illegale drug op dergelijke manier te bagatelliseren.

      De makers van Simply Cocaine zien er echter geen graten in. "Ons product is honderd procent legaal, wat niet kan gezegd worden van sommige politici". (lb)
      bron; demorgen.be

      13-08-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondshaai in een zuiders stoofpotje

      Hondshaai in een zuiders stoofpotje



      image

      Vissoorten :

      Hondshaai in een zuiders stoofpotje

      Tip :

      Dit gerecht is ook heerlijk met rogvlerkjes of palingmootjes.


      Benodigdheden : - voor 4 personen -

      600 g hondshaaimootjes
      1 rode, 1 groene en 1 gele paprika
      3 sjalotjes
      1 ui
      3 gepelde tomaten
      1 dl witte wijn
      0,5 dl groentebouillon
      1 koffielepel tomatenpuree
      enkele blaadjes basilicum
      peper en zout
      Bereidingswijze : (5 + 20 minuten)

      1. Kruid de vismootjes met peper en zout, bak ze halfgaar (4 minuten) in olijfolie en houd ze warm.
      2. Snij de paprika's, sjalotten en ui in fijne reepjes. Stoof ze even in olijfolie, blus met de witte wijn en de groentebouillon, meng de tomatenpuree eronder en laat alles inkoken tot sausdikte.
      3. Voeg de vismootjes bij de stoofpot en laat ze 4 minuten sudderen tot ze volledig gaar zijn.
      4. Verdeel de stoofpot over de borden, versier met basilicumblaadjes en met gestoofde (opzij gehouden) paprikareepjes. Serveren met gebakken aardappeltjes.
      bron; visinfo.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedachte aan kopje thee of koffie kalmeert je


      Gedachte aan kopje thee of koffie kalmeert je



      Thee bevat verschillende ingrediënten die stress verminderen, maar uit Brits onderzoek blijkt nu dat het ritueel rond het maken van koffie en thee ons al kalmeert. Mensen ontspannen al vanaf het moment dat ze het water op het vuur zetten.

      Minder stress
      Mensen associëren thee en koffie zo met troost dat het denken aan een kopje ons al beter doet voelen. Wetenschappers gaven 42 mannen en vrouwen moeilijke wiskundige oefeningen om op te lossen. Vervolgens kreeg de helft van hen thee en de andere helft water. Daaruit bleek dat degenen die water dronken na de oefening 25 procent meer stress hadden achteraf. Uit een rondvraag bleek dat gedachte van thee op het einde had geholpen om de stress van het experiment van hen af te zetten. Ook waren de theedrinkers kalmer voor de oefening. Onderzoeker Malcolm Cross: "Het geheugen is verbonden met veel dingen: smaak, geur en beelden. Blijkbaar associëren onze hersenen thee met ontspanning."

      Britten en thee
      Een enquête bij 3.000 mannen en vrouwen steunt de resultaten van dit onderzoek. In een stresserende situatie zullen Britten eerder een tas thee zetten dan raad aan hun ouders te vragen. In Groot-Britannië zit thee ingebakken in de cultuur, daarom maakt het bij de bevolking deze sterke gevoelens los. (ep)
      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandade van voorgezouten kabeljauw met asperges



      Brandade van voorgezouten kabeljauw met asperges


      image
       

      Brandade van voorgezouten kabeljauw met asperges


      Tip :

      Bradade is een grove puree van gezouten vis en aardappelen.

      Benodigdheden : - voor 4 personen -

      600 g kabeljauw
      200 g aardappelen
      200 g grof zeezout
      2 sjalotten
      8 asperges
      1 teentje look
      20 g verse dragon
      4 kwarteleieren
      1 piment
      1 dl olijfolie
      1 dl bouillon
      1 dl witte wijn
      100 g broodkruim
      3 dooiers (voor de mousseline
      40 g boter
      room


      Bereidingswijze :

      1. Schik het grof zeezout over de kabeljauw en laat 1 uur rusten in de koelkast. Spoel goed af en dep droog. Snijd 4 gelijke stukken van 100 g en versnijd de rest in brunoise. Bak de stukken kabeljauw.
      2. Kook de aardappelen gaar.
      3. Maak de brandade: stoof 1 gesnipperde sjalot, look, piment, de helft van de brunoise en eventueel wat citroensap aan in olijfolie. Meng met de gekookte aardappelen.
      4. Voor de kroket: vries de dooiers van de kwarteleitjes in. Wentel er de rest van de burnoise rond. Paneer tweemaal met broodkruim en frituur.
      5. Schil de asperges en snijd de uiteinden af. Kook gedurende 4 minuten in gezouten water. Koel onmiddellijk in ijswater. Warm op in boter.
      6. Laat voor de saus de bouillon, witte wijn en gesnipperde sjalot inkoken. Voeg room en dragon toe en mix.
      7. Maak een mousseline en meng 1/3 bij de saus.
      8. Schik alles op een bord en serveer.

        bron; visinfo.be

      12-08-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier voorkomt broze botten bij vrouwen


      Bier voorkomt broze botten bij vrouwen



      Het regelmatig drinken van bier kan vrouwen helpen zich te beschermen tegen osteoporose. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de botten van bierdrinkers sterker zijn.

      Ook matige drinkers
      De onderzoekers vroegen 1.700 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar naar hun drankgebruik. Uit ultrasone scans blijkt dat bierdrinkers gezondere botten in de handen hebben. Dit lichaamsdeel vertoont namelijk vaak de eerste tekenen van osteoporose. Zowel vrouwen die dagelijks minder als een pint bier als degenen die meerdere glazen per dag dronken, hadden gezondere botten.

      Siliconen
      Het hoge gehalte van siliconen in bier vertraagt het verdunnen van de botten, wat breuken kan veroorzaken. Het stimuleert ook de vorming van nieuw bot. Bier is rijk aan phytoestrogenen, een plantaardige variatie van oestrogeen, een stof die de beenderen gezond houdt. "Siliconen zijn ontzettend belangrijk bij de vorming van beenderen. Bier is hier één van de belangrijkste bronnen van." (ep)
      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canadese koffiebroodjes


      Canadese koffiebroodjes

      Felix Wilbrink

      Iedere vakantie weer staat mijn zoon waar we ook zijn met een grote grijns achter het fornuis om de dag met American Pancakes te beginnen. Dan bakt hij vrolijk fluitend door tot hij er een stuk of twintig heeft en eet er met dezelfde grijns tien van op. Met lekker veel maple stroop er overheen. We hadden ergens, en ik weet echt niet meer waar, een enorme jerrycan van dat spul gekocht, die al ruim een jaar meeging voordat ik eens op de zijkant las wat er eigenlijk inzat.

      Dat bleek dus gewoon suikerstroop te zijn met maple smaak. Onmiddellijk weggegooid natuurlijk en naar de reform voor echte maple stroop. Wat een verschil, wat heerlijk. En toeval of niet, een lezeres stuurde me een recept dat ze van een reis door Canada overhield. Hier dus haar Koffiebroodjes met pecannoten en maplestroop met echte, let op hé, echte maple stroop. Gekopieerd naar de broodjes van Tim Hortons Canada. Met de waarschuwing er niet teveel van te eten!



       

      Foto: Frank van der Vleuten

      Koffiebroodjes: 1 pakje diepvries bladerdeeg, 1 pakje Mon Chou, 50 gram poedersuiker, 1 ei, 70 ml maple stroop, 1 zakje vanillesuiker, 50 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram grof gehakte pecannoten

      Glazuur: half pakje Mon Chou, 120 gram poedersuiker, 1 eetlepel melk of water, 1 eetlepel maple stroop, 50 gram grof gehakte pecannoten

      Oven voorverwarmen op 200 C. Ontdooi de vellen bladerdeeg en rol ze uit tot twee keer de grootte en leg ze op bakpapier. Klop een pakje Mon Chou, 50 gram poedersuiker, het ei, de vanillesuiker, de maple stroop en het bakmeel tot een romige massa. Voeg 100 gram grof gehakte pecannoten toe. Smeer het mengsel op een kant van het bladerdeeg, laat de randen vrij. Vouw de plakken dubbel en bak ze 15 minuten op 200 C, zet de ovenstand op 175 C. en laat de broodjes nog 10 à 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Klop de ingrediënten voor het glazuur tot het smeuïg is, spreid het over de broodjes en bestrooi ze met de overgebleven 50 gram gehakte pecannoten.

      bron; telegraaf.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Original New York hamburger


      Original New York hamburger


      600 g niet te mager rundergehakt~ 2 sjalotjes, fijngesnipperd ~1 ei, losgeklopt ~4 zachte, witte broodjes met sesamzaadjes ~2 el zachte roomboter ~2 el mayonaise ~1/2 krop ijsbergsla, in reepjes~ 1 augurk,in plakjes~ 2 el tomatenketchup ~2 el scherpe, Franse mosterd ~1 grote ui, in ringen ~peper en zout

        Kleed de hamburger eventueel nog verder aan met uitgebakken spek, gebakken uiringen, kaas of een gebakken ei.

        BEREIDING 20 minuten
        bron; telegraaf.nl


        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terrasjes om van te watertanden


        Terrasjes om van te watertanden


        De Boshoeve in Stekene.
        Het Pomphuis in Antwerpen.
        Het Pomphuis in Antwerpen.
        De Kristallijn in Genk.
        De Kristallijn in Genk.
        De Markten in Brussel.
        De Markten in Brussel.
        's Gravenmolen in Grimbergen.
        's Gravenmolen in Grimbergen.
        B-In in Brugge.
        B-In in Brugge.

        Zin om een terrasje te doen, maar je weet niet goed waar naartoe? Wij gingen op stap en kozen in elke Vlaamse provincie het mooiste exemplaar uit.

        De Boshoeve in Stekene: voor echte lekkerbekken
        Al vele jaren is Restaurant De Boshoeve een begrip in Stekene en ver daarbuiten. Wie gesteld is op ontspannen én genieten, zit hier goed. Bij de inrichting van het sfeervolle terras is geen detail ongemoeid gebleven en werd bijzonder gul omgesprongen met schitterende planten en struiken.

        In De Boshoeve is dagvers en huisbereid de gulden regel en de gerechten op het menu brengen elke lekkerbek in vervoering. Net als de uitgebreide wijnkaart waar zowel een smaakvolle landwijn als een grand cru tussen prijken. Voor de kinderen is er een aangepast menu met leuke attenties en achterin de tuin kunnen zij zich uren bezighouden op een mooi speelterrein met zelfs een groot springkasteel.

        Meer info: Koestraat 10, 9190 Stekene, tel. 03/779.67.00 en
        http://sites.resto.com/deboshoeve. Elke dag open vanaf 11.30 uur.

        Het Pomphuis in Antwerpen: met zicht op de haven
        In de haven van Antwerpen op zo'n 5 minuten van het Eilandje is het indrukwekkend restaurant Het Pomphuis in enkele jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in gastronomisch Vlaanderen. Na een grondige renovatie werd het schitterende monument met prachtige hoge rondboogvensters en originele metalen galerijen in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Sindsdien slaan meesterchefs hier hun gasten met verstomming met hun verbluffende combinaties van Westerse en Oosterse keuken. Dit alles wordt geserveerd met verrukkelijke wijnen op een uiterst charmant terras, waar je overdag het havenverkeer in alle rust kan gadeslaan en 's avonds met kaarsen dineert in het licht van de ondergaande zon.

        Meer info: Siberiastraat z/n, 2030 Antwerpen, tel. 03/770 86 25 en
        http://www.hetpomphuis.be. Elke dag open vanaf 10 uur.

        De Kristallijn in Genk: middenin het groen
        De locatie van het gastronomisch restaurant De Kristallijn is op zijn minst idyllisch te noemen, temidden van het groen van een golfterrein en met uitzicht op de schitterende bossen rondom. Het elegante terras is de plek bij uitstek om stress even helemaal te laten varen en zalig tot rust te komen terwijl je geniet van heerlijke seizoensgebonden culinaire hoogstandjes. De Kristallijn is ook een zeer gewild adres voor de zondagsbrunch. Vaak is het restaurant weken vooraf al volgeboekt. Ruim op voorhand reserveren is dus de boodschap.

        Meer info: Wiemesmeerstraat 105, 3600 Genk, tel. 089/35 58 28 en
        http://www.stiemerheide.be. Elke dag open vanaf 12 uur.

        De Markten in Brussel: tussen cultuurminnaars
        Op de Oude Graanmarkt in hartje Brussel is Café De Markten al jaren een begrip. Met de Grote Markt op wandelafstand, vlakbij concertzaal AB en tussenin hippe en trendy boetieks op de Antoine Dansaertstraat hoeft het geen betoog dat De Markten een druk bezocht etablissement is waar het bij mooi weer aanschuiven is voor een plekje op het gezellige terras. De Markten is een sociaal cultureel centrum waar voorstellingen en concerten plaatsvinden, tentoonstellingen en cursussen worden georganiseerd. En voor, na en tijdens dit alles geniet een mix van cultuurminnaars en levensgenieters van een frisse pint en een lekkere hap.

        Meer info: Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel, tel. 02/513.98.55,
        http://www.demarkten.be. Elke dag open, maandag tot zaterdag vanaf 8.30 uur, zondag vanaf 10 uur.

        's Gravenmolen in Grimbergen: gezellig genieten
        Al jaren is 's Gravenmolen de gezelligste bistro in Grimbergen en omstreken. Het is er heerlijk rustig genieten op het zonneterras met zicht op een mooie grote vijver. Op het menu zijn Vlaamse keukentraditie en gerechten met wereldse invloed mooi afgewisseld zodat iedereen er zijn gading vindt. En ook aan de allerkleinsten is gedacht. Terwijl hun ouders keuvelen bij een heerlijk glaasje lekkers, kunnen zij zich naar hartenlust uitleven op alle speeltuigen die in de tuin zijn opgesteld.

        Meer info: 's Gravenmolenstraat 70, 1850 Grimbergen, tel. 02/269 11 65,
        http://www.gravenmolen.be en e-mail: info@gravenmolen.be. Elke dag open vanaf 12 uur.

        B-In in Brugge: tussen historische gevels
        Het is maar weinig restaurants gegeven om een mooi groot terras te kunnen opstellen temidden van historische gevels en bovendien met zicht op een kanaal in de meest romantische stad van het land. Met topchefs achter het fornuis vertaalt zich dit in een ware weldaad voor alle zintuigen. Geen wonder dus dat het meestal zoeken is naar een vrije stoel op het zonovergoten terras van B-In. ?s Avonds opent ook de loungebar en verzamelt hip Brugge hier maar wat graag om te zien en gezien te worden.

        Meer info: Zonnekemeers - Oud Sint Jan, 8000 Brugge, tel. 050/31 13 00 en
        http://www.b-in.be. Zondag en maandag gesloten.

        bron; hln.be



        >

        Blog tegen de regels? Meld het ons!
        Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!