Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    17-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Makreel en kruisbessen



    Makreel en kruisbessen


    Vorige week ben ik even in Ierland geweest. Het ging om de mosselen. Een aantal jaar geleden was er in Nederland een ziekte onder de mosselen en toen brachten de Ierse wilde mosselen uitkomst. Inmiddels is daar een complete industrie opgezet. Het gekke is, Ieren eten zelf nauwelijks mosselen. Ik zat nog even in een mooi Iers kookboek te bladeren en vond daar dit mooie recept. Kruisbessenjam kan je in ieder geval bij Ikea kopen.


       

      Foto: Frank van der Vleuten

      Meng ingrediënten voor marinade door elkaar. Schenk ze over de makreel. Laat 20 minuten marineren. Meng de ingrediënten voor de saus. Zet op matig vuur en laat even pruttelen. Neem de munt er uit, druk even door een zeef en hou warm. Haal de filet door de bloem en druppel hier de olijfolie over. Leg de filet drie minuten aan ieder kant onder een hete gril. Tot ze mooi bruin zijn. Strooi er de pepers over en geef de saus er aan tafel bij.
       
      bron; telegraaf.nl


      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept: Siciliaanse pesto



      Recept: Siciliaanse pesto


      Foto Smleon

      Waar ik ook ter wereld ben, binnen een uur na een ontmoeting met anderen lijkt het gesprek altijd op restaurants, ingrediënten  en koken terecht te komen. Deze zomer ontmoette ik tijdens een reis 2 flamboyante Italiaanse vrienden; de één regisseur; groots (in de dubbele betekenis van het woord) en meeslepend en zijn vriend en partner; ingetogen  wetenschapper, slank, blond én Siciliaan.

      Van Roberto's liefde voor en kennis van  restaurants en patisserie zou ik inmiddels een boek vol kunnen schrijven met de geheimste adressen van Italië. Maar toen het onderwerp op een avond op Siciliaanse pesto kwam werd ook Giancarlo enthousiast en kon ik niet voorkomen dat 'Mama' in Sicilië ter plekke werd gebeld voor het beste recept en de juiste ingrediënten! Ik deel haar Pesto alla Siciliana  hier met u.

      Ingrediënten;
      3  flinke tenen knoflook
      50 g amandelen
      100 g zongedroogde tomaten
      4 eetlepels ricotta
      2 eetlepels geraspte Pecorino (evt. Parmesan)
      Enkele takjes basilicum
      Enkele takjes platte peterselie
      Olijfolie
      Zout, peper én cayenne

      Bereiding;
      Pel de knoflook en doe ze met de amandelen in de blender en meng kort. Voeg de tomaten, ricotta en kruiden toe en meng onder toevoeging van een scheutje olie tot een smeuïge pasta. Breng op smaak met zout, peper én cayenne- of chilipeper.

      Eigenlijk behoort deze pesto met een vijzel te worden gemaakt, maar ook op Sicilië wordt de laatste jaren de blender of keukenmachine gebruikt, al zal dat niet hardop uitgesproken worden. Er bestaat ook een versie met verse tomaat maar die heet volgens Giancarlo's 'Mama': Pesto alla Trapanese. Het is maar dat u het weet.

      (JANNY VAN DER HEIJDEN);
      bron; parool.nl

      Categorie:SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S
      16-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britten slikken Fisherman's Friend tegen Mexicaanse griep



      Britten slikken Fisherman's Friend tegen Mexicaanse griep


      britten slikken fisherman s friend tegen mexicaanse griep

      In Groot-Brittannië is de kwakkel dat pastilles van Fisherman's Friend beschermen tegen de Mexicaanse griep een eigen leven gaan leiden. Het gevolg: de verkoop van het snoepje is op korte tijd met 40 procent gestegen. Britten zijn blijkbaar kuddedieren.

      De fabrikant van de pastilles benadrukt dat er geen enkel bewijs is dat het zou helpen. Het volksgeloof ziet dat anders, omdat anijs zowel in Fisherman's Friend zit als in het vaccinatiemiddel Tamiflu.

      Fisherman's Friend is al 65 jaar op de markt en kan de vraag nu amper bijhouden.

      bron; gva.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen mag dagelijks 400 calorieën meer eten



      Iedereen mag dagelijks 400 calorieën meer eten


      iedereen mag dagelijks 400 calorieen meer eten


      Mannen en vrouwen zouden eigenlijk 400 calorieën per dag meer mogen innemen dan eerst aangenomen. Het aantal komt daarbij voor vrouwen op 2000 calorieën, mannen stranden op 2500 calorieën.

      Een nieuw onderzoek naar vetverbranding door beweging leidde tot een opvallende conclusie. Zo mogen we dagelijks eigenlijk heel wat meer calorieën innemen dan aanvankelijk aangenomen. Volgens de onderzoekers kan het aantal extra calorieën tot 400 oplopen. Diëtisten waarschuwen echter al voor de negatieve gevolgen en vrezen dat mensen nu denken veel meer te kunnen eten dan ze eigenlijk mogen.

      bron; gva.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cranberrysorbete
       

      Recept; Cranberrysorbete

       


      Ingrediënten voor 4 personen:


      1 onbehandelde sinaasappel
      300 ml cranberrysap
      75 g poedersuiker
      150 g cranberry's (vers of diepvries)


      Bereiding:

      1. Sinaasappel met heet water wassen, afdrogen. 1 Eetlepel schil raspen, sap uitpersen. Cranberrysap en suiker op matig vuur aan de kook brengen. 5 Minuten zonder deksel laten koken. Van het vuur nemen, cranberry's, sinaasappelsap en rasp erdoor roeren en laten afkoelen. Het mengsel pureren, in een koudebestendige kom doen en in het vriesvak zetten.

      2. Na ongeveer een uur het geheel goed doorroeren en weer in het vriesvak zetten. Dit proces 2-3 maal herhalen. Sorbet ongeveer 15 minuten voor de verdeling in porties uit het vriesvak halen. In goed gekoelde glazen opdienen.

      bron;www.cranberries-usa.nl 



      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemaakt in het koude Rusland : Borsjt



      Gemaakt in het koude Rusland : Borsjt

                         

      Ingrediënten voor 4 personen:

      1 kg mager rundvlees
      1 1/2 Liter vleesbouillon (tablet)
      1-2 laurierblaadjes
      500 g rode bieten
      1 preistengel
      250 g aardappels, liefst vastkokend
      250 g witte kool
      1-2 EL citroensap
      100 g gedroogde Cranberries
      40 g Californische walnoten
      zout, peper
      2 EL gehakte peterselie


      Bereiding:

      1. Het vlees afspoelen en in een grote braadpan leggen. Bouillon en laurier toevoegen en aan de kook brengen. Schuim afscheppen en dan nog 90 minuten laten koken.
      2. Rode bieten schillen en de laatste 45 minuten mee laten koken met het vlees.
      3. Prei schoonmaken, afspoelen en in ringetjes snijden. Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Witte kool schoonmaken en in reepjes snijden. De groenten en aardappel de laatste 30 minuten ook met het vlees laten meekoken.
      4. Rode bieten uit de vleessoep halen, kort af laten koelen en in reepjes snijden. Citroensap erover druppelen. Kort laten intrekken en dan samen met de Cranberries en de gehakte walnoten terug doen in de vleessoep.
      5. Vleesblokjes terug doen in de soep en met peper en zout op smaak brengen. Met peterselie garneren voor het opdienen.

      Bereidingstijd: Ca. 1 ¾ uur 

      Tip: Naar wens extra zure room of crème fraîche toevoegen.

      bron;www.cranberries-usa.nl
       


      Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sneeuwvlokken en Haardvuur



      Sneeuwvlokken en Haardvuur


      Dit boek is meer om visueel van te genieten dan daadwerkelijk als kookboek te gebruiken. De maagdelijk witte pagina's zijn gevuld met letterlijk hartverwarmende gerechten uit Scandinavië, Rusland en winters Europa. Veel aardappels, vlees en groente. Allemaal schitterend gefotografeerd! Sneeuwvlokken & Haardvuur spoort in ieder geval aan om lekker te genieten in de koude maanden.

        Jane Lawson is kok en auteur van vele kookboeken over onder andere de Spaanse en Japanse keuken. Onlangs verscheen haar boek Specerijen.

        ISBN: 978 90 475 1020 8

        Prijs € 29,95

        bron; telegraaf.nl


        Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mignonnettes met blauwe kaas en muskaatdruiven




        Mignonnettes met blauwe kaas en muskaatdruiven




         

        Ingrediënten


        - 4  mignonnette
        - 50 g boter (bakboter)
        - 0  peper
        - 0  zout
        - 5 cl jenever
        - 1 dl wijn (wit/droog)
        - 400 g druiven (ontpit)
        - 200 g Pas de Bleu-kaas
        - 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)

        Bereiding

         De mignonnettes gaarbakken in de hete boter. Uit de pan halen en in een ovenschotel schikken.
        De braadjus deglaceren met jenever en wijn, de ontpitte muskaatdruiven toevoegen en laten doorwarmen.
        Op elke mignonnette een plakje kaas leggen en smeuïg laten smelten onder de hete ovengrill.

        De mignonnettes op warme borden schikken en de druivensaus eromheen gieten. Bestrooien met gehakt bieslook.

        bron; skynet.be

        Categorie:VLEESGERECHTEN,
        15-11-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarmerd bosvruchtendessert



        Gemarmerd bosvruchtendessert




         

        Ingrediënten

        - 250 g kwark (vol)
        - 0.25 dl room
        - 0.2 dl melk (halfvol)
        - 125 g bosvruchtenconfituur
        - 0.5 eetlepel citroensap
        - 50 g amandelschilfers
        - 2 takje citroenmelisse

        Bereiding

         Mix de kwark met de room en de melk ongeveer 1 minuut tot een romige crème en schenk in glazen schaaltjes.
        Pureer de confituur glad met het citroensap. Schep een deel voorzichtig door de crème, gebruik de rest later voor de garnering.

        Laat de crème afgedekt in de koelkast opstijven. Rooster in een droge pan de amandelen goudbruin en laat afkoelen.
        Garneer de crème voor het opdienen met de confituur, de amandelen en takjes citroenmelisse.

        bron; skynet.be

        Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijtingsoep



        Wijtingsoep




        Tip :

        Bij ons goedkoop, in Frankrijk duur. Een zalig verfijnde, zuiver smakende vissoort. Zeer mager en fijndradig visvlees. Lekker met courgette, tomaat, appel.

        Benodigdheden :

        - voor 4 personen -

        600 g wijtingfilet

        1 ui

        1 wortel

        1 wit van prei

        ½ venkelknol

        1 teentje knoflook

        1 aardappel

        1 takje tijm

        1 blad laurier

        2 dl droge witte wijn

        1 klontje boter

        peper en zout

        Bereidingswijze : (15 + 40 minuten)

        • 1. Snipper ui, wortel, venkel en prei in fijne stukjes.
        • 2. Laat de groenten gedurende 5 à 10 minuten zacht stoven in een pot met een klontje boter.
        • 3. Snijd de aardappel in stukjes.
        • 4. Voeg samen met knoflook, tijm en laurier toe aan de groenten en overgiet met een liter water en breng aan de kook.
        • 5. Laat 15 minuten hard koken.
        • 6. Snijd de wijting in stukjes en doe ze in de soep.
        • 7. Laat nog 10 minuten zacht koken.
        • 8. Verwijder tijm en laurier.
        • 9. Mix de soep.
        • 10. Zeef, voeg de witte wijn toe en laat opnieuw aan de kook komen.
        • 11. Serveer met in boter gebakken broodkorstjes.

          bron; visinfo.be

        Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijting onder de grill



        Wijting onder de grill



         image

        Wijting onder de grill


        Tip :

        Wijting is, door zijn eigen lichtheid, een ideale klant voor zeer verteerbare gerechten. Hij heeft heel weinig tijd nodig om gaar te worden. Het fijndradige visvlees zorgt ervoor dat wijting ook veel gebruikt wordt in vispâtés.

        Benodigdheden : - voor 4 personen –

        8 wijtingfilets zonder vel
        30 + 50 g boter
        2 eetlepels paneermeel
        2 theelepels Worchestershiresaus
        peper en zout
        1 koffielepel fijngehakte bieslook

        Bereidingswijze :

        1. Laat 30 g boter smelten in een pannetje.
        2. Leg de wijtingfilets naast elkaar in een ingeboterde ovenschotel. Bestrijk de vis met gesmolten boter. Peper en zout. Bestrijk de vis opnieuw met boter.
        3. Strooi een laagje paneermeel op de wijtingfilets. Naast de vis gieten we één eetlepel water.
        4. Schuif de schotel met vis dicht onder de voorverwarmde gril in de oven. Na vijf minuten grillen, als hij en mooi bruin kleurtje gekregen heeft, is de vis gaar.
        5. Maak intussentijd de saus. Laat opnieuw een klontje boter uitsmelten. Giet bij de lopende, niet gekeurde boter twee eetlepels water en de Worchestershiresaus. Breng aan de kook.
        6. Haal zodra het begint te koken van het vuur en klop met een garde tot de saus zich lichtjes bindt. Voeg de fijngehakte bieslook toe.
        7. Overgiet de vis met de saus en serveer.

          bron; visinfo.be

        Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOZZARELLA DI BUFALA - RECEPTEN
         

        MOZZARELLA DI BUFALA RECEPTEN;
        SALTIMBOCCA DI SORRENTO
        &
        MOZZARELLA IN CARROZZA



        mozzarelladibufala



        Er zijn twee soorten Mozzarella:

        (Traditionele) Mozzarella die bereid is met melk van zwarte waterbuffels en mozzarella van koemelk (die elders gemaakt wordt en eigenlijk een soort 'namaak' Mozzarella is).

        Weetje: Italianen hebben het - als er koemelk voor deze kaas gebruikt wordt - niet over Mozzarella, maar over Fior di latte (bloem van melk).

        De meeste Mozzarella heeft een bolvorm (het gewicht kan variëren, meestal is het zo'n 20 tot 400 gram). De kleinste zijn zo groot als een walnoot en hebben een eigen naam, ze heten bocconcini (= lekkernij). Ook een dikke vlecht is een typische mozzarellavorm.


        De traditionele Mozzarella van buffelmelk (die al vanaf 1600 in delen van Italië gemaakt wordt) kreeg in 1993 een beschermde handelsnaam(DOP).

        De kaas wordt nu (exclusief) geproduceerdin Italië in de regio's Campania en Lazio en heet officieel: Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. (en die naam moet, als het om echte mozzarella gaa,t ook op het etiket staan).

        Mozzarella van buffelmelk is zacht en goed snijdbaar. Erg verse Mozzarella heeft van binnen een soort laagjesstructuur die door rijpen verdwijnt. De kaas heeft een speciaal mild en romig aroma.

        Mozzarella di Bufala wordt vaak koud en puur gegeten (bijvoorbeeld in Insalata Caprese met tomaat en basilicum).
        Mozzarella di Bufala heeft een vetgehalte van circa 50 %. De bolletjes Mozzarella van koemelk- die samen met wei (het vocht dat ontstaat bij de productie) verpakt in plastic zakjes in het koelvak van de supermarkt te vinden zijn - worden meestal in Duitsland of Denemarken gemaakt.Mozzarella van koemelk is zacht, licht elastisch en makkelijk snijdbaar. De smaak is vlak, maar ondanks het feit dat het 'koemelk' is, is deze mozzarella toch erg populair omdat de kaas niet uitloopt en lekker draderig wordt als hij smelt.Dit type

        Mozzarella wordt vaak gebruikt voor warme bereidingen (bijvoorbeeld op een pizza of om een gerecht te gratineren).Mozzarella (van koemelk) bevat circa 25 procent vet. Er is ook een halfvolle variant met circa 15 procent vet en een magere mozzarella met 0 procent vet



        Bereidingswijze:

        Voor Mozzarella wordt eerst aangezuurde melk gestremd. Daarna wordt de wrongel gesneden en de vrijgekomen wei afgetapt. De wrongel wordt - na rijping - overgebracht in rond draaiend heet water. Daar ontstaan lange draden kaas die snel samenklonteren. Als de juiste structuur bereikt is wordt de klomp kaas gekneed en in stukken gescheurd, die - met de hand of machinaal - tot bolletjes verwerkt worden. De bolletjes worden in koud water of koude wei gegooid om af te koelen (omdat ze dan hun vorm bewaren en niet uitdrogen). .

        Weetje: De naam mozzarella is afgeleid van het Italiaanse werkwoord mozzare wat afscheuren betekent

        RECEPTEN;

        SALTIMBOCCA DI SORRENTO


        Per persoon: 1 zeer dun sneetje rundsvlees, 1 sneetje salame uit Napels, 1 snede mozzarella di bufala

        Ingrediënten voor de saus:
        olio extra vergine, een vleugje boter, zout, peper, 5 lepels tomatenpulp,een lepeltje oregano

        Bereiding; warm enkele eetlepels olie en de boter op in een pan op een middelmatig vuurtje
        bak het vlees en neem het uit de pan
        laat het bakvocht in de pan en voeg de tomatenpulp, zout, peper en oregano toe laat eventjes pruttelen totdat de saus wat geconcentreerd lijkt

        andere ingrediënten:
        een lepeltje rode wijn en een lepel geraspte grana padano

        neem een klein ovenschaaltje en doe er de wijn en wat boter in

        leg er eerst het gebakken vlees in en daarop een sneetje salami, een sneetje

        mozzarella en daarover het tomatensausje en bestrooi uiteindelijk met de

        parmigiano of grana padano

        zet 10 minuten in de oven op 180°C


        MOZZARELLA IN CARROZZA




        Ingrediënten per persoon;
        2 sneden wit brood, 1 snede mozzarella, 2 eieren, bloem, zout, eventueel kruiden (oregano)

        bereiding;
        snij de korstjes van de sneden brood snij de mozzarella in dunne sneetjesleg een snede mozzarella op een van de sneden brood en bestrooi eventueel met kruiden

        strooi op de randen van het brood rondom de mozzarella wat bloem

        leg er de 2de snede brood bovenop en druk een beetje aan met vlakke hand maak je vingers wat nat en bevochtig het brood aan de randen en druk een beetje zodat de sneetjes aan elkaar kleven (d.m.v. de bloem)en de mozzarella er niet tussenuit komt bij het frituren

        klop 2 eieren los in een diep bord en doe er wat zout bij dompel de “mozzarella in carrozza” in de losgeklopte eieren totdat het brood goed doordrenkt is

        frituur in zeer hete olie langs beide zijden, wanneer langs twee kanten een goudbruine kleur ontstaat, uit de olie halen en met keukenpapier droogdeppen dien warm op.

        bron; wijnuititalie.skynetblogs.be


        Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
        14-11-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen



        Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen

         


        Ingrediënten

        Voor 4:
        4 grote el roomkaas
        2 el fijngehakt bieslook
        witte peper en zout
        2 gerookte palingfilets
        4 dikke sneden bruinbrood, ongeveer 2 cm dik
        1 bos radijzen, schoongemaakt en in plakken gesneden

        Bereidingswijze

        Roer de roomkaas los en meng er het fijngehakt bieslook onder. Kruid met peper en zout. Snij het overtollige vet van de paling en snij de paling dan in stukken van 3 cm. Leg kriskras op het brood.

        Verdeel de bieslookroomkaas en paling rijkelijk over het brood en werk af met de radijzen.

        bron; knackweekend.rnews.


        Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde eitjes



        Gevulde eitjes




         

        Ingrediënten;

        - 4  ei
        - 1 eetlepel mosterd
        - 3 eetlepel mayonaise
        - 0  zout
        - 0  peper
        - 1 krop sla
        - 1  tomaat
        - 1 bosje peterselie

        Bereiding;

        Breng  in de kookpan genoeg water met het zout aan de kook om de eieren onder water te laten staan. Prik een gaatje in de eieren en laat de eieren in 9 minuten hardkoken. Laat ze afkoelen. Pel de eieren. Snij de eieren in de lengte door. Haal het eigeel eruit. Voeg de mayonaise, mosterd, zout en peper toe en roer alles tot een gladde massa.

        Vul de halve eieren met het eidooiermengsel. (Hiervoor kan u een lepel of een spuitzak gebruiken). Leg de eieren op het bord, met onder de eieren, de sla en de tomaten. Op de eieren legt u nog een beetje peterselie.

        bron; skynet.be

        Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
        13-11-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème brûlée met aardbeien



         

        Crème brûlée met aardbeien


        De aardbeien wassen, de kroontjes verwijderen en goed laten uitlekken.
        De aardbeien verdelen in aparte vuurvaste schoteltjes en besprenkelen met grand-marnier.
        Het eigeel met de vanillesuiker opkloppen tot een schuimig, bleek mengsel. Ook de slagroom lichtjes opkloppen en voorzichtig door het eigeel mengen.
        Dit luchtig mengsel verdelen over de vuurvaste schoteltjes. De bruine suiker erover strooien en gedurende 1 minuut onder de grill zetten.
        Als de bovenlaag gekarameliseerd is, is het gerecht klaar.
        Koel serveren.


        Ingrediënten;
        300 g aardbeien
        3 eierdooiers
        1 zakje vanillesuiker
        2 cl grand-marnier
        4 dl room
        4 eetlepels bruine suiker

        bron; flandria.vlam.be

        Crème brûlée met aardbeien

        Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges van Pertuis, vinaigrette met koriander en wijnsinaasappel, krokante boterham van speltbrood met ham



        Asperges van Pertuis, vinaigrette met koriander en wijnsinaasappel, krokante boterham van speltbrood met ham

         

        Kok: Guy Van Cauteren ('t Laurierblad)

        Benodigdheden

        • 28 asperges
        • 1 wijnsinaasappel
        • zeste van de sinaasappel
        • 1 soeplepel zure room
        • 1 dl pistacheolie
        • nootmuskaat
        • peper en zout
        • 1 bussel verse koriander
        • 4 plakken gekookte beenham
        • 8 plakken speltbrood
        • 50g boter

        Bereiding

        Schil de asperges van kop naar staart, tot 5 cm onder de kop. Bind ze per 7 op met keukentouw. Kook de asperges in licht gezouten water. Verfris ze na 9 minuten in een gezouten ijsbad om de kleur te bewaren en het garen te stoppen.

        Maak een vinaigrette met de geraspte zeste en het sap van de wijnsinaasappel, de zure room, nootmuskaat en fijn versneden koriander. Voeg de pistacheolie toe en breng op smaak met peper en zout.

        Pak 4 plakken speltbrood, besmeer met boter, beleg met de beenham, druk flink aan met een tweede boterham en rooster even in de oven. Schik de asperges op het bord, voeg de vinaigrette toe en leg de boterham erbovenop

        bron; weekvandesmaak.be


        Categorie:VLEESGERECHTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe smaak in het gamma van chocolatier Pierre Marcolini



        Nieuwe smaak in het gamma van chocolatier Pierre Marcolini

        'Chuao', de nieuwe smaak in het gamma van Marcolini


        'Chuao', de nieuwe smaak in het gamma van Marcolini

        Chocolatier Pierre Marcolini brengt een nieuwe, gelimiteerde chocolade op de markt, ‘Chuao-chocolade’.

        De smaak van Marcolini’s laatste nieuwe is subtiel en bitter in het begin, gevolgd door een uiterst zacht en fruitig aroma. De cacao die gebruikt wordt om deze chocolade te maken komt uit Chuao, een klein dorp aan de noordkust van Venezuela. Vandaar ook de naam ‘Chuao-chocolade’. Jaarlijks wordt er slechts 20 ton van deze cacao geproduceerd, waardoor de chocolade een uitzonderlijk karakter heeft.

        De Chuao-tablet is reeds te koop in de winkels van Pierre Marcolini, aan €9,50 per stuk. Er is ook een doosje van 32 chocolaatjes verkrijgbaar aan €22,50
        .

        Hanne Vandevoorde
         bron; knackweekend.rnews.be


        Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topchefs promoten Vlaamse kust in warenhuis Harrods



        Topchefs promoten Vlaamse kust in warenhuis Harrods



        Topchefs uit Vlaanderen gaan vanaf 25 november twee weken lang koken in het wereldberoemde warenhuis Harrods in Londen om promotie te maken voor de Vlaamse kust.

        "Gastronomie is een belangrijk element bij de keuze van de kust als vakantiebestemming", zegt regiomanager Pieter Koten van Westtoer. "Door de samenwerking met Harrods benadrukken we ook de topkwaliteit van de kustregio."

        De chefs de meewerken zijn Bart Desmidt van Bartholomeus in Knokke-Heist, Luc Declerck en David Servranckx van Bistro Mathilda uit Oostende, Piet Devriendt van De Oesterput in Blankenberge, en Vincent Florizoone en Lore Cogghe van Grand Cabaret in Nieuwpoort.

        Harrods: 42.000 bezoekers per dag

        De "Belgian Waffles" die bij de lancering van de campagne op 25 november worden verdeeld, worden gebakken door Mario Cattoor van De Vlaamsche Pot in Brugge. "We mogen best fier zijn op onze Belgische keuken en de gastronomie aan de kust", zegt Bart Desmidt. "Weinig regio's hebben zo'n aanbod aan sterrenrestaurants."

        Harrods is goed voor 42.000 bezoekers per dag. De campagne komt ook aan bod in het magazine van het warenhuis en op zijn website.

        bron; hln.be

        Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept: Carbonara met peperreepjes



        Recept: Carbonara met peperreepjes


        Foto Pieter Musterd

        Hoofdgerecht, 4 personen

        Een stevig pastagerecht dat 'pit' krijgt door de toevoeging van reepjes peper. Pasta met carbonarasaus wordt meestal gemaakt met héle eieren, maar wanneer de saus met allleen eidooiers wordt gemaakt is niet alleen de smaak zachter, maar ook de textuur van de saus. Eiwit heeft namelijk de neiging te korrelen en de pasta plakkerig te maken. Zorg dat alles van te voren klaarstaat zodat alles snel gemengd kan worden.

        Ingrediënten
        400 g spaghetti
        1 bosje platte peterselie
        1 rode peper
        6 plakjes gedroogde ham
        1,5 dl room
        4 eetlepels melk
        3 eierdooiers
        50 g geraspte Parmezaanse kaas
        zeezout en zwarte peper

        Bereiding
        Kook de pasta in een grote pan met gezouten water 'al dente'. Hak intussen de peterselieblaadjes fijn. Halveer de peper, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Scheur de Parmaham of andere gedroogde ham in reepjes. Klop in een kom de room, melk en eierdooiers los. Meng er de Parmezaanse kaas door.

        Giet de pasta af en stort deze terug in de pan. Voeg de room met eierdooiers aan de pasta toe en roer op laag vuur ca. 2 minuten of totdat de kaas gesmolten is en de pasta bedekt. Bestrooi met de gehakte peterselie, versgemalen peper en zout en meng opnieuw goed dooreen.Verdeel de pasta over 4 borden en bestrooi met de gescheurde reepjes ham. Lekker met een salade.

        (JANNY VAN DER HEIJDEN)
        Bron foto:
        Pieter Musterd
        bron; parool.nl

        Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie beter voor kinderen dan fruitsap



        "Koffie beter voor kinderen dan fruitsap"



        De meeste ouders zouden er nog niet over dénken om hun kinderen koffie of thee te geven, maar diëtiste Carrie Ruxton zegt dat dat best mag. "Het is zelfs gezonder dan fruitsap", zegt ze.

        Onterecht gedemoniseerd
        Ruxton doet haar uitspraken naar aanleiding van haar literatuurstudie over de effecten van cafeïne. Drankjes met cafeïne in worden onterecht afgeschilderd als ongezond, beweert Ruxton. "Vooral thee heeft een goede invloed op de gezondheid."

        47 studies
        Ruxton analyseerde 47 gepubliceerde studies over cafeïne en kwam tot de conclusie dat 400 mg cafeïne per dag voordelen biedt voor hersenen en hart zonder neveneffecten.

        Alert
        Koffie, cola, thee en warme chocolademelk zorgen er elk voor dat de alertheid wordt verhoogd, het welzijn verbeterd en het kortetermijngeheugen aangescherpt.

        Sterfte
        Regelmatig thee drinken verkleint de sterftekans en de kans op een hartaanval. Bovendien verlaagt het ook de cholesterol. "Wie nooit iets drinkt met cafeïne, mist de belangrijke gezondheidseffecten", besluit de diëtiste. (edp)

        bron; hln.be

        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID


        >

        Blog tegen de regels? Meld het ons!
        Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!