Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    18-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Knäckebröd met tartaar en zalmeitjes



    Knäckebröd met tartaar en zalmeitjes




    foto; pierreelitaire.wordpress.com

    Ingrediënten:
    knäckebröd
    potje zalmeitjes
    4 hardgekookte eieren
    Zure room
    fijngehakte verse dille, bieslook en sjalot
    mierikswortel
    peper
    radijsjes in fijne schijfjes voor afwerking

    Bereiding:
    Eieren pellen en pletten met een vork, zure room eronder roeren, verse dille en een beetje mierikswortel toevoegen. Kruid af met peper, bieslook en fijngehakte sjalot. Meng alles goed door elkaar.

    Schep op een sneetje knäckebröd een lepel tartaar en doe er wat zalmeitjes op. Versier met schijfjes radijs en wat verse dille.

    bron; platprefere.canvas.be


    Categorie:ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Linzen- en bulgursoep



    Linzen- en bulgursoep

     Pittige linzensoep: Turks 'comfort food' bij uitstek. In Turkije wordt soep de hele dag gedronken.

    Ingrediënten;

    Voor 6: personen
    250 g gewassen rode linzen
    50 g bulgur
    1 el tomatenpuree (indien mogelijk vermengd met Turkse paprikapuree)
    1 el boter en wat plantaardige olie
    1 el gedroogde munt
    1 el Turkse chilipepervlokjes (‘kırmızı biber’ of ‘red pepper flakes’, iets zoeter en minder pikant dan wat wij kennen) of 1 kl ‘gewone’ chilivlokken
    5 glazen kippenbouillon of water met een bouillonblokje
    1 kl bloem
    6 citroenpartjes

    Bereidingswijze;

    Kook de linzen 15 à 20 minuten in dubbel zoveel ongezouten water, tot ze uiteenvallen. Schuim af en laat ondertussen de boter smelten in een grote pan. Roer de bloem erdoor tot deze lichtbruin kleurt. Voeg munt en pepervlokken toe en bak al roerend enkele minuten mee.

    Doe de tomatenpuree en eventueel paprikapuree erbij en roer een minuut tot alles droog en korrelig is. Voeg koud water en het bouillonblokje of de kippenbouillon toe en de linzen. Breng al roerend aan de kook. Voeg de bulgur toe en laat enkele minuten meekoken. Breng op smaak met peper en zout.

    Serveer met citroenschijfjes, en voor wie van pittig houdt, nog meer rode peper.

     

    Bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    17-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti met venusschelpjes.
     




    Spaghetti met venusschelpjes.

     

    pasta met venusschelpjes

     

    Benodigdheden:

    • 400 gr pasta
    • 1 kg venusschelpjes
    • 4 takjes bladpeterselie
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 dl witte wijn
    • olijfolie
    • zwarte peper en zout

     Bereiding;

    1. Spoel de schelpjes in ruim water. Snipper de peterselie. Pel en hak de knoflook.
    2. Kook de pasta al dente in 4 liter gezouten water.
    3. Verwarm de knoflook en de peterselie zachtjes in een pan met drie el. olijfolie. Voeg er de venusschelpjes aan toe en, voor de knoflook begint te kleuren, ook de wijn. Laat de schelpjes op hoog vuur openkoken.
    4. Giet de pasta af, verdeel over de borden en schep er de schelpen bij. Sprenkel er nog een lepeltje olijfolie over.

      bron; kookjuffertje.skynetblogs.be

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept: Gebakken makreel



    Recept: Gebakken makreel


     gerookte makreel Foto; Lec

     Makreel is een ondergewaardeerde vis en dat is jammer want de vis erg gezond vanwege het hoge percentage onverzadigde vetzuren die een positieve invloed op hart en bloedvaten hebben. De vis wordt vooral gerookt (of gestoomd) gewaardeerd, maar 'vers' is de vis ook op talloze manieren te bereiden. 

    Makreel kan wel zo'n tot 65 cm lang worden, maar  wanneer ze op de markt verschijnen hebben ze meestal zo'n 35 - 40 cm lengte en wegen ca. 400-500 g. In Frankrijk worden de kleinere soorten het meest gewaardeerd; die hebben over het algemeen een lengte van zo'n  kleine 20 cm. Vraag de visman de vis te fileren. Bij 'vette' vis zorgt zuur (citroen in dit geval) altijd voor het juiste evenwicht.

    Ingrediënten 4 personen;

    4-8 makreelfilets
    1 citroen
    2 courgettes
    Ca.12 kleine trostomaten
    Olijfolie
    Zout, peper
    Tijm

    Bereiding;

    Spoel de vis onder stromend water af en dep droog.  Kijk de filets na op eventuele graten en verwijder deze met een pincet. Snijd uit het midden van de citroen 4 dunne plakjes en  pers de resterende stukken citroen uit. Snijd de courgettes schuin in mooie plakken. Was en halveer de kleine tomaten.

    Roerbak in een wok of in een hapjespan de plakken courgette, Voeg de halve tomaten toe en warm mee. Bestrooi met zout, peper en tijm. Bak of grill intussen de makreel (eerst op velkant) in enkele minuten gaar. Verdeel de courgettes met tomaten over de borden en schik hierop de vis. Lekker met pasta maar ook met krieltjes of aardappelpuree.

    (JANNY VAN DER HEIJDEN)
     bron; parool.nl

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oman in smaken en geuren



    Oman in smaken en geuren




    De geografische ligging van Oman wordt weerspiegeld in de keuken. Zowel invloeden uit de Indische keuken als uit het Midden-Oosten zijn terug te vinden in de Omaanse gastronomie. Er wordt veel gebruikgemaakt van kruiden, specerijen en marinades, net zoals in de Indische keuken, met dit verschil dat de Omaanse gerechten niet pikant zijn.

    Gerechten als mezze shoarma en falafel komen duidelijk uit het Midden-Oosten overgewaaid. Verder staan ook curry's, soepen, salades en veel verse groenten op het menu. Rijst vormt de basis van  verschillende gerechten, aangevuld met gekookt vlees, meestal kip of lamsvlees. Aangezien Oman over een lange kustlijn beschikt, worden er ook vaak vis en zeevruchten gegeten.

    Oman staat bekend om zijn gastvrijheid. Een uitnodiging bij iemand thuis zal meestal gepaard gaan met een kopje koffie. Voor de kahwa, Omaanse koffie, worden versgeroosterde koffiebonen gemalen en gemixt met kardemom. De bittere koffie wordt geserveerd met dadels en halwa, een nationale zoetigheid gemaakt van bruine suiker, eieren, honing en specerijen.

    Andere populaire drankjes zijn laban (een soort gezouten botermelk) en yoghurtdrankjes. In toeristische gebieden is alcohol verkrijgbaar, maar Omanen zelf drinken meestal geen alcohol. Zeker tijdens de ramadan is het een teken van respect voor de plaatselijke bevolking om geen alcohol in het openbaar te drinken. Kraantjeswater is relatief veilig, maar flessenwater is aanbevolen en ook makkelijk te vinden.
     
    Wist je dat
    Showia is een typische Omaanse delicatesse die alleen bij speciale   gelegenheden klaargemaakt wordt. Het vlees wordt eerst gekruid en  in  bananenbladeren gewikkeld en daarna heel traag in een ondergrondse kleioven gegaard. Traditioneel helpt het hele dorp mee met de bereiding van showia en wordt er zelfs een hele geit of koe bereid. Dat kan tot twee dagen duren, over slow food gesproken.
     
     bron; demorgen.be

    Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeders koken vaakst spaghetti voor gezin



    Moeders koken vaakst spaghetti voor gezin




    De gemiddelde moeder heeft een basis van 9 gerechten waar ze op terug valt om haar gezin te voeden, zo blijkt uit een rondvraag bij 4.000 Britse gezinnen. Spaghetti komt het vaakst op tafel, gevolgd door rosbief, shepherd/cottage pie, een pasta en een simpel 'vlees met groentjes'. De rest van de top-9 bestaat uit pizza, een stew, frietjes of puree met worst en een Indische curry.

    Kieskeurig en hectisch
    Hectische levens, kieskeurige kinderen en onregelmatige uren zijn de reden voor deze relatief lage variatie aan maaltijden. Moeders zeggen geen inspiratie te hebben voor keukenexperimentjes.

    Hetzelfde op dezelfde dag
    Daarom geeft 90 procent van de moeders toe bijna elke week hetzelfde te maken. Een kwart serveert dezelfde maaltijd zelfs altijd op dezelfde dag. Twee op drie vrouwen voelt zich daar schuldig over.

    Snel klaar vs gezond
    Het eten maken kost de gemiddelde moeder 35 minuten. Snel klaar is het belangrijkste criterium, gevolgd door het plezier en de smaak. Gezondere maaltijden die langer duren om klaar te maken worden aan de kant geschoven.

    Op veilig spelen
    De kieskeurige kinderen maken experimenteren ook al niet gemakkelijk. 8 op tien vrouwen kookt twee of meer gerechten per dag om aan iedereen tegemoet te komen. Een kwart zegt altijd hetzelfde te maken omdat de kinderen niets anders lusten, en vier op tien geeft toe 'op veilig te spelen'.

    Geen geld verspillen
    Eén op drie moeders zegt geen geld en tijd te willen verspillen aan iets waarbij de kinderen toch hun neus gaan optrekken. 44 procent zegt geen tijd te hebben om te experimenteren.

    Kookboeken: enkel voor de show
    Nochtans heeft de gemiddelde moeder acht kookboeken in huis, waarvan ze zo'n vijf recepten heeft geprobeerd. De belangrijkste reden dat ze het opgeven is de dure en moeilijk te vinden ingrediënten en omdat de maaltijden niet worden zoals verwacht. Eén op tien gaf toe in de war te geraken als er geen prentjes in het boek staan.  De kookboeken dienen voor de show, al durft een derde wel een nieuw recept te proberen als er bezoek komt.

    En in België?
    We vermoeden dat de gerechten in België er iets anders uitzien, maar dat ook hier moeders vaak hetzelfde klaarmaken. Spaghetti, macaroni, croque monsieurs, gegratineerd witloof, bloemkool of worteltjes en erwtjes.

    bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geflambeerde eendenborstfilet met witloof en witbier



    Geflambeerde eendenborstfilet met witloof en witbier




     

    Ingrediënten;

    - 8 stronkje witloof
    - 50 g boter (bakboter)
    - 12.5 cl witbier
    - 0  peper
    - 0  zout
    - 1 mespuntje vleesextract
    - 2  eendenborstfilet
    - 5 eetlepel cognac
    - 1  sjalotje
    - 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

    Bereiding;

    De oven voorverwarmen op 180 graden.Het witloof schoonmaken, de bittere kern eruit snijden en de stronkjes wassen. De boter smelten in een braadpan, de stronkjes witloof naast elkaar op de panbodem schikken en even aanbakken. Het witbier erop gieten, kruiden met peper en zout en op smaak brengen met vleesextract. Het deksel op de pan zetten en 20 minuten zachtjes laten smoren.

    Het vel van de eendenborstfilets enkele keren insnijden tot op het vlees en aan de velkant aanbakken in een pan met antikleeflaag. Kruiden met peper en zout, in een ovenschaal leggen en 20 minuten laten bakken in de oven.

    Het meeste eendenvet weggieten en het vlees flamberen met cognac.Het fijngehakt sjalotje erdoor roeren en blussen met het kookvocht van het witloof. Eendenborst en witloof warm houden in de witloofpan en de saus tot op een derde inkoken.
    Opdienen met gekookte aardappelen en bestrooien met gehakte peterselie.

    bron; skynet.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Makreel en kruisbessen



    Makreel en kruisbessen


    Vorige week ben ik even in Ierland geweest. Het ging om de mosselen. Een aantal jaar geleden was er in Nederland een ziekte onder de mosselen en toen brachten de Ierse wilde mosselen uitkomst. Inmiddels is daar een complete industrie opgezet. Het gekke is, Ieren eten zelf nauwelijks mosselen. Ik zat nog even in een mooi Iers kookboek te bladeren en vond daar dit mooie recept. Kruisbessenjam kan je in ieder geval bij Ikea kopen.


       

      Foto: Frank van der Vleuten

      Meng ingrediënten voor marinade door elkaar. Schenk ze over de makreel. Laat 20 minuten marineren. Meng de ingrediënten voor de saus. Zet op matig vuur en laat even pruttelen. Neem de munt er uit, druk even door een zeef en hou warm. Haal de filet door de bloem en druppel hier de olijfolie over. Leg de filet drie minuten aan ieder kant onder een hete gril. Tot ze mooi bruin zijn. Strooi er de pepers over en geef de saus er aan tafel bij.
       
      bron; telegraaf.nl


      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept: Siciliaanse pesto



      Recept: Siciliaanse pesto


      Foto Smleon

      Waar ik ook ter wereld ben, binnen een uur na een ontmoeting met anderen lijkt het gesprek altijd op restaurants, ingrediënten  en koken terecht te komen. Deze zomer ontmoette ik tijdens een reis 2 flamboyante Italiaanse vrienden; de één regisseur; groots (in de dubbele betekenis van het woord) en meeslepend en zijn vriend en partner; ingetogen  wetenschapper, slank, blond én Siciliaan.

      Van Roberto's liefde voor en kennis van  restaurants en patisserie zou ik inmiddels een boek vol kunnen schrijven met de geheimste adressen van Italië. Maar toen het onderwerp op een avond op Siciliaanse pesto kwam werd ook Giancarlo enthousiast en kon ik niet voorkomen dat 'Mama' in Sicilië ter plekke werd gebeld voor het beste recept en de juiste ingrediënten! Ik deel haar Pesto alla Siciliana  hier met u.

      Ingrediënten;
      3  flinke tenen knoflook
      50 g amandelen
      100 g zongedroogde tomaten
      4 eetlepels ricotta
      2 eetlepels geraspte Pecorino (evt. Parmesan)
      Enkele takjes basilicum
      Enkele takjes platte peterselie
      Olijfolie
      Zout, peper én cayenne

      Bereiding;
      Pel de knoflook en doe ze met de amandelen in de blender en meng kort. Voeg de tomaten, ricotta en kruiden toe en meng onder toevoeging van een scheutje olie tot een smeuïge pasta. Breng op smaak met zout, peper én cayenne- of chilipeper.

      Eigenlijk behoort deze pesto met een vijzel te worden gemaakt, maar ook op Sicilië wordt de laatste jaren de blender of keukenmachine gebruikt, al zal dat niet hardop uitgesproken worden. Er bestaat ook een versie met verse tomaat maar die heet volgens Giancarlo's 'Mama': Pesto alla Trapanese. Het is maar dat u het weet.

      (JANNY VAN DER HEIJDEN);
      bron; parool.nl

      Categorie:SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S
      16-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britten slikken Fisherman's Friend tegen Mexicaanse griep



      Britten slikken Fisherman's Friend tegen Mexicaanse griep


      britten slikken fisherman s friend tegen mexicaanse griep

      In Groot-Brittannië is de kwakkel dat pastilles van Fisherman's Friend beschermen tegen de Mexicaanse griep een eigen leven gaan leiden. Het gevolg: de verkoop van het snoepje is op korte tijd met 40 procent gestegen. Britten zijn blijkbaar kuddedieren.

      De fabrikant van de pastilles benadrukt dat er geen enkel bewijs is dat het zou helpen. Het volksgeloof ziet dat anders, omdat anijs zowel in Fisherman's Friend zit als in het vaccinatiemiddel Tamiflu.

      Fisherman's Friend is al 65 jaar op de markt en kan de vraag nu amper bijhouden.

      bron; gva.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen mag dagelijks 400 calorieën meer eten



      Iedereen mag dagelijks 400 calorieën meer eten


      iedereen mag dagelijks 400 calorieen meer eten


      Mannen en vrouwen zouden eigenlijk 400 calorieën per dag meer mogen innemen dan eerst aangenomen. Het aantal komt daarbij voor vrouwen op 2000 calorieën, mannen stranden op 2500 calorieën.

      Een nieuw onderzoek naar vetverbranding door beweging leidde tot een opvallende conclusie. Zo mogen we dagelijks eigenlijk heel wat meer calorieën innemen dan aanvankelijk aangenomen. Volgens de onderzoekers kan het aantal extra calorieën tot 400 oplopen. Diëtisten waarschuwen echter al voor de negatieve gevolgen en vrezen dat mensen nu denken veel meer te kunnen eten dan ze eigenlijk mogen.

      bron; gva.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cranberrysorbete
       

      Recept; Cranberrysorbete

       


      Ingrediënten voor 4 personen:


      1 onbehandelde sinaasappel
      300 ml cranberrysap
      75 g poedersuiker
      150 g cranberry's (vers of diepvries)


      Bereiding:

      1. Sinaasappel met heet water wassen, afdrogen. 1 Eetlepel schil raspen, sap uitpersen. Cranberrysap en suiker op matig vuur aan de kook brengen. 5 Minuten zonder deksel laten koken. Van het vuur nemen, cranberry's, sinaasappelsap en rasp erdoor roeren en laten afkoelen. Het mengsel pureren, in een koudebestendige kom doen en in het vriesvak zetten.

      2. Na ongeveer een uur het geheel goed doorroeren en weer in het vriesvak zetten. Dit proces 2-3 maal herhalen. Sorbet ongeveer 15 minuten voor de verdeling in porties uit het vriesvak halen. In goed gekoelde glazen opdienen.

      bron;www.cranberries-usa.nl 



      Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemaakt in het koude Rusland : Borsjt



      Gemaakt in het koude Rusland : Borsjt

                         

      Ingrediënten voor 4 personen:

      1 kg mager rundvlees
      1 1/2 Liter vleesbouillon (tablet)
      1-2 laurierblaadjes
      500 g rode bieten
      1 preistengel
      250 g aardappels, liefst vastkokend
      250 g witte kool
      1-2 EL citroensap
      100 g gedroogde Cranberries
      40 g Californische walnoten
      zout, peper
      2 EL gehakte peterselie


      Bereiding:

      1. Het vlees afspoelen en in een grote braadpan leggen. Bouillon en laurier toevoegen en aan de kook brengen. Schuim afscheppen en dan nog 90 minuten laten koken.
      2. Rode bieten schillen en de laatste 45 minuten mee laten koken met het vlees.
      3. Prei schoonmaken, afspoelen en in ringetjes snijden. Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Witte kool schoonmaken en in reepjes snijden. De groenten en aardappel de laatste 30 minuten ook met het vlees laten meekoken.
      4. Rode bieten uit de vleessoep halen, kort af laten koelen en in reepjes snijden. Citroensap erover druppelen. Kort laten intrekken en dan samen met de Cranberries en de gehakte walnoten terug doen in de vleessoep.
      5. Vleesblokjes terug doen in de soep en met peper en zout op smaak brengen. Met peterselie garneren voor het opdienen.

      Bereidingstijd: Ca. 1 ¾ uur 

      Tip: Naar wens extra zure room of crème fraîche toevoegen.

      bron;www.cranberries-usa.nl
       


      Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sneeuwvlokken en Haardvuur



      Sneeuwvlokken en Haardvuur


      Dit boek is meer om visueel van te genieten dan daadwerkelijk als kookboek te gebruiken. De maagdelijk witte pagina's zijn gevuld met letterlijk hartverwarmende gerechten uit Scandinavië, Rusland en winters Europa. Veel aardappels, vlees en groente. Allemaal schitterend gefotografeerd! Sneeuwvlokken & Haardvuur spoort in ieder geval aan om lekker te genieten in de koude maanden.

        Jane Lawson is kok en auteur van vele kookboeken over onder andere de Spaanse en Japanse keuken. Onlangs verscheen haar boek Specerijen.

        ISBN: 978 90 475 1020 8

        Prijs € 29,95

        bron; telegraaf.nl


        Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mignonnettes met blauwe kaas en muskaatdruiven




        Mignonnettes met blauwe kaas en muskaatdruiven




         

        Ingrediënten


        - 4  mignonnette
        - 50 g boter (bakboter)
        - 0  peper
        - 0  zout
        - 5 cl jenever
        - 1 dl wijn (wit/droog)
        - 400 g druiven (ontpit)
        - 200 g Pas de Bleu-kaas
        - 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)

        Bereiding

         De mignonnettes gaarbakken in de hete boter. Uit de pan halen en in een ovenschotel schikken.
        De braadjus deglaceren met jenever en wijn, de ontpitte muskaatdruiven toevoegen en laten doorwarmen.
        Op elke mignonnette een plakje kaas leggen en smeuïg laten smelten onder de hete ovengrill.

        De mignonnettes op warme borden schikken en de druivensaus eromheen gieten. Bestrooien met gehakt bieslook.

        bron; skynet.be

        Categorie:VLEESGERECHTEN,
        15-11-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarmerd bosvruchtendessert



        Gemarmerd bosvruchtendessert




         

        Ingrediënten

        - 250 g kwark (vol)
        - 0.25 dl room
        - 0.2 dl melk (halfvol)
        - 125 g bosvruchtenconfituur
        - 0.5 eetlepel citroensap
        - 50 g amandelschilfers
        - 2 takje citroenmelisse

        Bereiding

         Mix de kwark met de room en de melk ongeveer 1 minuut tot een romige crème en schenk in glazen schaaltjes.
        Pureer de confituur glad met het citroensap. Schep een deel voorzichtig door de crème, gebruik de rest later voor de garnering.

        Laat de crème afgedekt in de koelkast opstijven. Rooster in een droge pan de amandelen goudbruin en laat afkoelen.
        Garneer de crème voor het opdienen met de confituur, de amandelen en takjes citroenmelisse.

        bron; skynet.be

        Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijtingsoep



        Wijtingsoep




        Tip :

        Bij ons goedkoop, in Frankrijk duur. Een zalig verfijnde, zuiver smakende vissoort. Zeer mager en fijndradig visvlees. Lekker met courgette, tomaat, appel.

        Benodigdheden :

        - voor 4 personen -

        600 g wijtingfilet

        1 ui

        1 wortel

        1 wit van prei

        ½ venkelknol

        1 teentje knoflook

        1 aardappel

        1 takje tijm

        1 blad laurier

        2 dl droge witte wijn

        1 klontje boter

        peper en zout

        Bereidingswijze : (15 + 40 minuten)

        • 1. Snipper ui, wortel, venkel en prei in fijne stukjes.
        • 2. Laat de groenten gedurende 5 à 10 minuten zacht stoven in een pot met een klontje boter.
        • 3. Snijd de aardappel in stukjes.
        • 4. Voeg samen met knoflook, tijm en laurier toe aan de groenten en overgiet met een liter water en breng aan de kook.
        • 5. Laat 15 minuten hard koken.
        • 6. Snijd de wijting in stukjes en doe ze in de soep.
        • 7. Laat nog 10 minuten zacht koken.
        • 8. Verwijder tijm en laurier.
        • 9. Mix de soep.
        • 10. Zeef, voeg de witte wijn toe en laat opnieuw aan de kook komen.
        • 11. Serveer met in boter gebakken broodkorstjes.

          bron; visinfo.be

        Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijting onder de grill



        Wijting onder de grill



         image

        Wijting onder de grill


        Tip :

        Wijting is, door zijn eigen lichtheid, een ideale klant voor zeer verteerbare gerechten. Hij heeft heel weinig tijd nodig om gaar te worden. Het fijndradige visvlees zorgt ervoor dat wijting ook veel gebruikt wordt in vispâtés.

        Benodigdheden : - voor 4 personen –

        8 wijtingfilets zonder vel
        30 + 50 g boter
        2 eetlepels paneermeel
        2 theelepels Worchestershiresaus
        peper en zout
        1 koffielepel fijngehakte bieslook

        Bereidingswijze :

        1. Laat 30 g boter smelten in een pannetje.
        2. Leg de wijtingfilets naast elkaar in een ingeboterde ovenschotel. Bestrijk de vis met gesmolten boter. Peper en zout. Bestrijk de vis opnieuw met boter.
        3. Strooi een laagje paneermeel op de wijtingfilets. Naast de vis gieten we één eetlepel water.
        4. Schuif de schotel met vis dicht onder de voorverwarmde gril in de oven. Na vijf minuten grillen, als hij en mooi bruin kleurtje gekregen heeft, is de vis gaar.
        5. Maak intussentijd de saus. Laat opnieuw een klontje boter uitsmelten. Giet bij de lopende, niet gekeurde boter twee eetlepels water en de Worchestershiresaus. Breng aan de kook.
        6. Haal zodra het begint te koken van het vuur en klop met een garde tot de saus zich lichtjes bindt. Voeg de fijngehakte bieslook toe.
        7. Overgiet de vis met de saus en serveer.

          bron; visinfo.be

        Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOZZARELLA DI BUFALA - RECEPTEN
         

        MOZZARELLA DI BUFALA RECEPTEN;
        SALTIMBOCCA DI SORRENTO
        &
        MOZZARELLA IN CARROZZA



        mozzarelladibufala



        Er zijn twee soorten Mozzarella:

        (Traditionele) Mozzarella die bereid is met melk van zwarte waterbuffels en mozzarella van koemelk (die elders gemaakt wordt en eigenlijk een soort 'namaak' Mozzarella is).

        Weetje: Italianen hebben het - als er koemelk voor deze kaas gebruikt wordt - niet over Mozzarella, maar over Fior di latte (bloem van melk).

        De meeste Mozzarella heeft een bolvorm (het gewicht kan variëren, meestal is het zo'n 20 tot 400 gram). De kleinste zijn zo groot als een walnoot en hebben een eigen naam, ze heten bocconcini (= lekkernij). Ook een dikke vlecht is een typische mozzarellavorm.


        De traditionele Mozzarella van buffelmelk (die al vanaf 1600 in delen van Italië gemaakt wordt) kreeg in 1993 een beschermde handelsnaam(DOP).

        De kaas wordt nu (exclusief) geproduceerdin Italië in de regio's Campania en Lazio en heet officieel: Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. (en die naam moet, als het om echte mozzarella gaa,t ook op het etiket staan).

        Mozzarella van buffelmelk is zacht en goed snijdbaar. Erg verse Mozzarella heeft van binnen een soort laagjesstructuur die door rijpen verdwijnt. De kaas heeft een speciaal mild en romig aroma.

        Mozzarella di Bufala wordt vaak koud en puur gegeten (bijvoorbeeld in Insalata Caprese met tomaat en basilicum).
        Mozzarella di Bufala heeft een vetgehalte van circa 50 %. De bolletjes Mozzarella van koemelk- die samen met wei (het vocht dat ontstaat bij de productie) verpakt in plastic zakjes in het koelvak van de supermarkt te vinden zijn - worden meestal in Duitsland of Denemarken gemaakt.Mozzarella van koemelk is zacht, licht elastisch en makkelijk snijdbaar. De smaak is vlak, maar ondanks het feit dat het 'koemelk' is, is deze mozzarella toch erg populair omdat de kaas niet uitloopt en lekker draderig wordt als hij smelt.Dit type

        Mozzarella wordt vaak gebruikt voor warme bereidingen (bijvoorbeeld op een pizza of om een gerecht te gratineren).Mozzarella (van koemelk) bevat circa 25 procent vet. Er is ook een halfvolle variant met circa 15 procent vet en een magere mozzarella met 0 procent vet



        Bereidingswijze:

        Voor Mozzarella wordt eerst aangezuurde melk gestremd. Daarna wordt de wrongel gesneden en de vrijgekomen wei afgetapt. De wrongel wordt - na rijping - overgebracht in rond draaiend heet water. Daar ontstaan lange draden kaas die snel samenklonteren. Als de juiste structuur bereikt is wordt de klomp kaas gekneed en in stukken gescheurd, die - met de hand of machinaal - tot bolletjes verwerkt worden. De bolletjes worden in koud water of koude wei gegooid om af te koelen (omdat ze dan hun vorm bewaren en niet uitdrogen). .

        Weetje: De naam mozzarella is afgeleid van het Italiaanse werkwoord mozzare wat afscheuren betekent

        RECEPTEN;

        SALTIMBOCCA DI SORRENTO


        Per persoon: 1 zeer dun sneetje rundsvlees, 1 sneetje salame uit Napels, 1 snede mozzarella di bufala

        Ingrediënten voor de saus:
        olio extra vergine, een vleugje boter, zout, peper, 5 lepels tomatenpulp,een lepeltje oregano

        Bereiding; warm enkele eetlepels olie en de boter op in een pan op een middelmatig vuurtje
        bak het vlees en neem het uit de pan
        laat het bakvocht in de pan en voeg de tomatenpulp, zout, peper en oregano toe laat eventjes pruttelen totdat de saus wat geconcentreerd lijkt

        andere ingrediënten:
        een lepeltje rode wijn en een lepel geraspte grana padano

        neem een klein ovenschaaltje en doe er de wijn en wat boter in

        leg er eerst het gebakken vlees in en daarop een sneetje salami, een sneetje

        mozzarella en daarover het tomatensausje en bestrooi uiteindelijk met de

        parmigiano of grana padano

        zet 10 minuten in de oven op 180°C


        MOZZARELLA IN CARROZZA




        Ingrediënten per persoon;
        2 sneden wit brood, 1 snede mozzarella, 2 eieren, bloem, zout, eventueel kruiden (oregano)

        bereiding;
        snij de korstjes van de sneden brood snij de mozzarella in dunne sneetjesleg een snede mozzarella op een van de sneden brood en bestrooi eventueel met kruiden

        strooi op de randen van het brood rondom de mozzarella wat bloem

        leg er de 2de snede brood bovenop en druk een beetje aan met vlakke hand maak je vingers wat nat en bevochtig het brood aan de randen en druk een beetje zodat de sneetjes aan elkaar kleven (d.m.v. de bloem)en de mozzarella er niet tussenuit komt bij het frituren

        klop 2 eieren los in een diep bord en doe er wat zout bij dompel de “mozzarella in carrozza” in de losgeklopte eieren totdat het brood goed doordrenkt is

        frituur in zeer hete olie langs beide zijden, wanneer langs twee kanten een goudbruine kleur ontstaat, uit de olie halen en met keukenpapier droogdeppen dien warm op.

        bron; wijnuititalie.skynetblogs.be


        Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
        14-11-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen



        Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen

         


        Ingrediënten

        Voor 4:
        4 grote el roomkaas
        2 el fijngehakt bieslook
        witte peper en zout
        2 gerookte palingfilets
        4 dikke sneden bruinbrood, ongeveer 2 cm dik
        1 bos radijzen, schoongemaakt en in plakken gesneden

        Bereidingswijze

        Roer de roomkaas los en meng er het fijngehakt bieslook onder. Kruid met peper en zout. Snij het overtollige vet van de paling en snij de paling dan in stukken van 3 cm. Leg kriskras op het brood.

        Verdeel de bieslookroomkaas en paling rijkelijk over het brood en werk af met de radijzen.

        bron; knackweekend.rnews.


        Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,


        >

        Blog tegen de regels? Meld het ons!
        Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!