Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    19-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westmalle meest bekend en geliefd trappistenbier



    Westmalle meest bekend en geliefd trappistenbier



    Van alle trappistenbieren is Westmalle het meest bekend en tegelijk ook het meest geliefd. Dat blijkt uit de masterproef waarmee Nick Vandevelde afstudeerde als Master in de Handelswetenschappen aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Vandevelde ondervroeg in het kader van zijn studie 215 volwassen Belgen van uiteenlopende leeftijd.
     
    "Naast Westmalle zijn ook Chimay, Orval en Westvleteren behoorlijk bekend. Daarna volgt Rochefort. Achel en La Trappe zijn duidelijk het minst bekend", aldus de onderzoeker. Westmalle viel bij de meeste ondervraagden het best in de smaak. Dat bier werd door 110 ondervraagden aangeduid als het beste trappistenbier. Chimay kreeg 79 stemmen, Orval 69 en de Westvleteren 58.
     
    Uit de bevraging blijkt dat het publiek de trappist vooral waardeert wegens volle en bittere smaak en de lage afdronk. "Wat de volheid van de smaak betreft scoort Westmalle het beste. Orval wordt als de bitterste ervaren en Westvleteren is degene die de meeste punten haalt als het gaat om de lange afdronk van het bier", aldus Vandevelde. (belga/sps)

    bron; demorgen.be

    Categorie:BIEREN & BIERWEETJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hollandse cupcakes

     

    Hollandse cupcakes

     
    Wat te doen als je op citytrip bent in New York en daar verzot raakt op de vrolijke, romige eenpersoons gebakjes? Je gaat ze zelf maken en noemt de Hollandse versie Lily’s Cupcakes.

      Bewoners van Amerikaanse en Engelse steden (inclusief modellen als Heidi Klum en Kate Moss) staan letterlijk in de rij voor de hippe, kleurige gebakjes. Verbaasd dat deze trend nog niet was overgeslagen naar ons land, besloten de vriendinnen zelf de eerste echte Amerikaanse cupcakes in Nederland te lanceren.

      Echter, na zelf een aantal malen cupcakes te hebben gebakken in eigen keuken kwamen ze erachter dat ze een partner moeten zoeken die de productie en logistiek kan uitvoeren. Die partner is de Dudok bakkerij in Numansdorp geworden waar nu naast de befaamde appel- en andere taarten, ook de cupcakes van Lily worden gebakken.

      Lily’s Cupcakes zijn er in 7 verschillende smaken met klinkende namen als 'Death by Chocolate' 'Sparkling vanilla'.

      www.lilyscupcakes.nl

      bron; telegraaf.nl


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walen koken liever dan Brusselaars en Vlamingen



      Walen koken liever dan Brusselaars en Vlamingen



      Walen genieten meer van koken (56,9 procent) dan Brusselaars (52,3 procent) en Vlamingen (42,7 procent). Vlamingen (68,2 procent) en Brusselaars (63,2 procent) geven ook meer dan Walen (56,2 procent) de voorkeur aan snelle, eenvoudige schotels. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 Belgen door Pyrex, producent van keukengerei in glas.
       
      Moeder of kookboek?
      Tachtig procent van de Belgen verklaart goed te kunnen koken. Jonge vrouwen leerden het van hun moeder, jonge mannen eerder uit kookboeken.
       
      De traditie van het doorgeven van familierecepten leeft nog steeds in Wallonië en Brussel, maar minder in Vlaanderen. Bij koppels is het eerder de vrouw die de culinaire geheimen van het gezin bewaart dan de man.
       
      Minder dan ouders
      Iets minder dan de helft zegt minder tijd te spenderen in de keuken dan zijn ouders. Bij mannen loopt dat percentage op tot 51,1 procent, bij vrouwen blijft het beperkt tot 41,6 procent.
       
      Wie draagt de keukenschort?
      Net geen 80 procent van de vrouwen noemt zichzelf de chef-kok van dienst en 44,7 procent van de mannen beweert hetzelfde. (belga/edp)

      bron; hln.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      18-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beef à la Lindstrom



      Beef à la Lindstrom



       Beet-packed beef

      Ik zou dit gerecht serveren met gebakken aardappelen, maar Garbo at het met wilde rijst, zoals haar dieetgoeroe Gayelord Hauser het haar aanraadde…

      Ingrediënten:
      500g rundergehakt
      1 ui, of sjalot
      2 el kappertjes
      2 el opgelegde rode biet
      4 eierdooiers
      1 tl Worcestershiresaus
      Verse peterselie
      zout en peper
      olijfolie

      300g prinsessenboontjes
      2 sjalotjes
      3 el balsamico-azijn
      snuifje suiker

      wilde rijst

      Bereiding:

      Meng het gehakt met de fijngesneden sjalot, een beetje peterselie, de kappertjes, en worcestershiresaus. Snij de opgelegde rode biet heel fijn en doe ze bij het gehaktmengsel. Doe er de eierdooiers bij, peper en zout en goed mengen.

      Verdeel het vlees in gelijke porties en vorm met je handen tot hamburgers.

      Stoof een sjalot aan in en voeg de wilde rijst toe. Laat even aanstoven en bevochtig met water. Laat rustig garen.

      Kook de prinsessenbonen al dente. Verwarm olijfolie, stoof sjalot aan en voeg de boontjes toe. Bak even op.
      Voeg snuifje suiker toe en blus af met de balsamico-azijn. Kruid af met peper en zout.

      Bak de hamburgers in olijfolie gedurende 3-8 min. op beide kanten, al naargelang je persoonlijke smaak.

      Schik de rijst met een lepel op een bord, leg de hamburgers erbovenop en werk af met wat boontjes.

      bron; platprefere.canvas.be
      fotou.unncs.com


      Categorie:VLEESGERECHTEN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde komkommer



      Gemarineerde komkommer



      Ingrediënten:
      2 komkommers
      5el azijn
      4el suiker
      1 tl mosterdzaad
      1 el fijngehakte peterselie

      Bereiding:

      Schil de komkommers. Maak met een vork groeven over de lengte van de komkommer, zodat de randen gekarteld zijn. Zo neemt hij gemakkelijker de marinade op, en het ziet er mooier uit. Snij de komkommer in schijfjes.

      Los de suiker op in de azijn. Voeg mosterdzaad en versgehakte peterselie toe. Giet over de komkommerschijfjes zodat ze onderstaan en laat een uurtje staan.


      bron;platprefere.canvas.be
      foto; paulvermast.nl


      Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Knäckebröd met tartaar en zalmeitjes



      Knäckebröd met tartaar en zalmeitjes




      foto; pierreelitaire.wordpress.com

      Ingrediënten:
      knäckebröd
      potje zalmeitjes
      4 hardgekookte eieren
      Zure room
      fijngehakte verse dille, bieslook en sjalot
      mierikswortel
      peper
      radijsjes in fijne schijfjes voor afwerking

      Bereiding:
      Eieren pellen en pletten met een vork, zure room eronder roeren, verse dille en een beetje mierikswortel toevoegen. Kruid af met peper, bieslook en fijngehakte sjalot. Meng alles goed door elkaar.

      Schep op een sneetje knäckebröd een lepel tartaar en doe er wat zalmeitjes op. Versier met schijfjes radijs en wat verse dille.

      bron; platprefere.canvas.be


      Categorie:ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Linzen- en bulgursoep



      Linzen- en bulgursoep

       Pittige linzensoep: Turks 'comfort food' bij uitstek. In Turkije wordt soep de hele dag gedronken.

      Ingrediënten;

      Voor 6: personen
      250 g gewassen rode linzen
      50 g bulgur
      1 el tomatenpuree (indien mogelijk vermengd met Turkse paprikapuree)
      1 el boter en wat plantaardige olie
      1 el gedroogde munt
      1 el Turkse chilipepervlokjes (‘kırmızı biber’ of ‘red pepper flakes’, iets zoeter en minder pikant dan wat wij kennen) of 1 kl ‘gewone’ chilivlokken
      5 glazen kippenbouillon of water met een bouillonblokje
      1 kl bloem
      6 citroenpartjes

      Bereidingswijze;

      Kook de linzen 15 à 20 minuten in dubbel zoveel ongezouten water, tot ze uiteenvallen. Schuim af en laat ondertussen de boter smelten in een grote pan. Roer de bloem erdoor tot deze lichtbruin kleurt. Voeg munt en pepervlokken toe en bak al roerend enkele minuten mee.

      Doe de tomatenpuree en eventueel paprikapuree erbij en roer een minuut tot alles droog en korrelig is. Voeg koud water en het bouillonblokje of de kippenbouillon toe en de linzen. Breng al roerend aan de kook. Voeg de bulgur toe en laat enkele minuten meekoken. Breng op smaak met peper en zout.

      Serveer met citroenschijfjes, en voor wie van pittig houdt, nog meer rode peper.

       

      Bron; knackweekend.rnews.be


      Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
      17-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti met venusschelpjes.
       




      Spaghetti met venusschelpjes.

       

      pasta met venusschelpjes

       

      Benodigdheden:

      • 400 gr pasta
      • 1 kg venusschelpjes
      • 4 takjes bladpeterselie
      • 2 teentjes knoflook
      • 1 dl witte wijn
      • olijfolie
      • zwarte peper en zout

       Bereiding;

      1. Spoel de schelpjes in ruim water. Snipper de peterselie. Pel en hak de knoflook.
      2. Kook de pasta al dente in 4 liter gezouten water.
      3. Verwarm de knoflook en de peterselie zachtjes in een pan met drie el. olijfolie. Voeg er de venusschelpjes aan toe en, voor de knoflook begint te kleuren, ook de wijn. Laat de schelpjes op hoog vuur openkoken.
      4. Giet de pasta af, verdeel over de borden en schep er de schelpen bij. Sprenkel er nog een lepeltje olijfolie over.

        bron; kookjuffertje.skynetblogs.be

      Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept: Gebakken makreel



      Recept: Gebakken makreel


       gerookte makreel Foto; Lec

       Makreel is een ondergewaardeerde vis en dat is jammer want de vis erg gezond vanwege het hoge percentage onverzadigde vetzuren die een positieve invloed op hart en bloedvaten hebben. De vis wordt vooral gerookt (of gestoomd) gewaardeerd, maar 'vers' is de vis ook op talloze manieren te bereiden. 

      Makreel kan wel zo'n tot 65 cm lang worden, maar  wanneer ze op de markt verschijnen hebben ze meestal zo'n 35 - 40 cm lengte en wegen ca. 400-500 g. In Frankrijk worden de kleinere soorten het meest gewaardeerd; die hebben over het algemeen een lengte van zo'n  kleine 20 cm. Vraag de visman de vis te fileren. Bij 'vette' vis zorgt zuur (citroen in dit geval) altijd voor het juiste evenwicht.

      Ingrediënten 4 personen;

      4-8 makreelfilets
      1 citroen
      2 courgettes
      Ca.12 kleine trostomaten
      Olijfolie
      Zout, peper
      Tijm

      Bereiding;

      Spoel de vis onder stromend water af en dep droog.  Kijk de filets na op eventuele graten en verwijder deze met een pincet. Snijd uit het midden van de citroen 4 dunne plakjes en  pers de resterende stukken citroen uit. Snijd de courgettes schuin in mooie plakken. Was en halveer de kleine tomaten.

      Roerbak in een wok of in een hapjespan de plakken courgette, Voeg de halve tomaten toe en warm mee. Bestrooi met zout, peper en tijm. Bak of grill intussen de makreel (eerst op velkant) in enkele minuten gaar. Verdeel de courgettes met tomaten over de borden en schik hierop de vis. Lekker met pasta maar ook met krieltjes of aardappelpuree.

      (JANNY VAN DER HEIJDEN)
       bron; parool.nl

      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oman in smaken en geuren



      Oman in smaken en geuren




      De geografische ligging van Oman wordt weerspiegeld in de keuken. Zowel invloeden uit de Indische keuken als uit het Midden-Oosten zijn terug te vinden in de Omaanse gastronomie. Er wordt veel gebruikgemaakt van kruiden, specerijen en marinades, net zoals in de Indische keuken, met dit verschil dat de Omaanse gerechten niet pikant zijn.

      Gerechten als mezze shoarma en falafel komen duidelijk uit het Midden-Oosten overgewaaid. Verder staan ook curry's, soepen, salades en veel verse groenten op het menu. Rijst vormt de basis van  verschillende gerechten, aangevuld met gekookt vlees, meestal kip of lamsvlees. Aangezien Oman over een lange kustlijn beschikt, worden er ook vaak vis en zeevruchten gegeten.

      Oman staat bekend om zijn gastvrijheid. Een uitnodiging bij iemand thuis zal meestal gepaard gaan met een kopje koffie. Voor de kahwa, Omaanse koffie, worden versgeroosterde koffiebonen gemalen en gemixt met kardemom. De bittere koffie wordt geserveerd met dadels en halwa, een nationale zoetigheid gemaakt van bruine suiker, eieren, honing en specerijen.

      Andere populaire drankjes zijn laban (een soort gezouten botermelk) en yoghurtdrankjes. In toeristische gebieden is alcohol verkrijgbaar, maar Omanen zelf drinken meestal geen alcohol. Zeker tijdens de ramadan is het een teken van respect voor de plaatselijke bevolking om geen alcohol in het openbaar te drinken. Kraantjeswater is relatief veilig, maar flessenwater is aanbevolen en ook makkelijk te vinden.
       
      Wist je dat
      Showia is een typische Omaanse delicatesse die alleen bij speciale   gelegenheden klaargemaakt wordt. Het vlees wordt eerst gekruid en  in  bananenbladeren gewikkeld en daarna heel traag in een ondergrondse kleioven gegaard. Traditioneel helpt het hele dorp mee met de bereiding van showia en wordt er zelfs een hele geit of koe bereid. Dat kan tot twee dagen duren, over slow food gesproken.
       
       bron; demorgen.be

      Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeders koken vaakst spaghetti voor gezin



      Moeders koken vaakst spaghetti voor gezin




      De gemiddelde moeder heeft een basis van 9 gerechten waar ze op terug valt om haar gezin te voeden, zo blijkt uit een rondvraag bij 4.000 Britse gezinnen. Spaghetti komt het vaakst op tafel, gevolgd door rosbief, shepherd/cottage pie, een pasta en een simpel 'vlees met groentjes'. De rest van de top-9 bestaat uit pizza, een stew, frietjes of puree met worst en een Indische curry.

      Kieskeurig en hectisch
      Hectische levens, kieskeurige kinderen en onregelmatige uren zijn de reden voor deze relatief lage variatie aan maaltijden. Moeders zeggen geen inspiratie te hebben voor keukenexperimentjes.

      Hetzelfde op dezelfde dag
      Daarom geeft 90 procent van de moeders toe bijna elke week hetzelfde te maken. Een kwart serveert dezelfde maaltijd zelfs altijd op dezelfde dag. Twee op drie vrouwen voelt zich daar schuldig over.

      Snel klaar vs gezond
      Het eten maken kost de gemiddelde moeder 35 minuten. Snel klaar is het belangrijkste criterium, gevolgd door het plezier en de smaak. Gezondere maaltijden die langer duren om klaar te maken worden aan de kant geschoven.

      Op veilig spelen
      De kieskeurige kinderen maken experimenteren ook al niet gemakkelijk. 8 op tien vrouwen kookt twee of meer gerechten per dag om aan iedereen tegemoet te komen. Een kwart zegt altijd hetzelfde te maken omdat de kinderen niets anders lusten, en vier op tien geeft toe 'op veilig te spelen'.

      Geen geld verspillen
      Eén op drie moeders zegt geen geld en tijd te willen verspillen aan iets waarbij de kinderen toch hun neus gaan optrekken. 44 procent zegt geen tijd te hebben om te experimenteren.

      Kookboeken: enkel voor de show
      Nochtans heeft de gemiddelde moeder acht kookboeken in huis, waarvan ze zo'n vijf recepten heeft geprobeerd. De belangrijkste reden dat ze het opgeven is de dure en moeilijk te vinden ingrediënten en omdat de maaltijden niet worden zoals verwacht. Eén op tien gaf toe in de war te geraken als er geen prentjes in het boek staan.  De kookboeken dienen voor de show, al durft een derde wel een nieuw recept te proberen als er bezoek komt.

      En in België?
      We vermoeden dat de gerechten in België er iets anders uitzien, maar dat ook hier moeders vaak hetzelfde klaarmaken. Spaghetti, macaroni, croque monsieurs, gegratineerd witloof, bloemkool of worteltjes en erwtjes.

      bron; hln.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geflambeerde eendenborstfilet met witloof en witbier



      Geflambeerde eendenborstfilet met witloof en witbier




       

      Ingrediënten;

      - 8 stronkje witloof
      - 50 g boter (bakboter)
      - 12.5 cl witbier
      - 0  peper
      - 0  zout
      - 1 mespuntje vleesextract
      - 2  eendenborstfilet
      - 5 eetlepel cognac
      - 1  sjalotje
      - 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

      Bereiding;

      De oven voorverwarmen op 180 graden.Het witloof schoonmaken, de bittere kern eruit snijden en de stronkjes wassen. De boter smelten in een braadpan, de stronkjes witloof naast elkaar op de panbodem schikken en even aanbakken. Het witbier erop gieten, kruiden met peper en zout en op smaak brengen met vleesextract. Het deksel op de pan zetten en 20 minuten zachtjes laten smoren.

      Het vel van de eendenborstfilets enkele keren insnijden tot op het vlees en aan de velkant aanbakken in een pan met antikleeflaag. Kruiden met peper en zout, in een ovenschaal leggen en 20 minuten laten bakken in de oven.

      Het meeste eendenvet weggieten en het vlees flamberen met cognac.Het fijngehakt sjalotje erdoor roeren en blussen met het kookvocht van het witloof. Eendenborst en witloof warm houden in de witloofpan en de saus tot op een derde inkoken.
      Opdienen met gekookte aardappelen en bestrooien met gehakte peterselie.

      bron; skynet.be

      Categorie:WILD & GEVOGELTE
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Makreel en kruisbessen



      Makreel en kruisbessen


      Vorige week ben ik even in Ierland geweest. Het ging om de mosselen. Een aantal jaar geleden was er in Nederland een ziekte onder de mosselen en toen brachten de Ierse wilde mosselen uitkomst. Inmiddels is daar een complete industrie opgezet. Het gekke is, Ieren eten zelf nauwelijks mosselen. Ik zat nog even in een mooi Iers kookboek te bladeren en vond daar dit mooie recept. Kruisbessenjam kan je in ieder geval bij Ikea kopen.


         

        Foto: Frank van der Vleuten

        Meng ingrediënten voor marinade door elkaar. Schenk ze over de makreel. Laat 20 minuten marineren. Meng de ingrediënten voor de saus. Zet op matig vuur en laat even pruttelen. Neem de munt er uit, druk even door een zeef en hou warm. Haal de filet door de bloem en druppel hier de olijfolie over. Leg de filet drie minuten aan ieder kant onder een hete gril. Tot ze mooi bruin zijn. Strooi er de pepers over en geef de saus er aan tafel bij.
         
        bron; telegraaf.nl


        Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept: Siciliaanse pesto



        Recept: Siciliaanse pesto


        Foto Smleon

        Waar ik ook ter wereld ben, binnen een uur na een ontmoeting met anderen lijkt het gesprek altijd op restaurants, ingrediënten  en koken terecht te komen. Deze zomer ontmoette ik tijdens een reis 2 flamboyante Italiaanse vrienden; de één regisseur; groots (in de dubbele betekenis van het woord) en meeslepend en zijn vriend en partner; ingetogen  wetenschapper, slank, blond én Siciliaan.

        Van Roberto's liefde voor en kennis van  restaurants en patisserie zou ik inmiddels een boek vol kunnen schrijven met de geheimste adressen van Italië. Maar toen het onderwerp op een avond op Siciliaanse pesto kwam werd ook Giancarlo enthousiast en kon ik niet voorkomen dat 'Mama' in Sicilië ter plekke werd gebeld voor het beste recept en de juiste ingrediënten! Ik deel haar Pesto alla Siciliana  hier met u.

        Ingrediënten;
        3  flinke tenen knoflook
        50 g amandelen
        100 g zongedroogde tomaten
        4 eetlepels ricotta
        2 eetlepels geraspte Pecorino (evt. Parmesan)
        Enkele takjes basilicum
        Enkele takjes platte peterselie
        Olijfolie
        Zout, peper én cayenne

        Bereiding;
        Pel de knoflook en doe ze met de amandelen in de blender en meng kort. Voeg de tomaten, ricotta en kruiden toe en meng onder toevoeging van een scheutje olie tot een smeuïge pasta. Breng op smaak met zout, peper én cayenne- of chilipeper.

        Eigenlijk behoort deze pesto met een vijzel te worden gemaakt, maar ook op Sicilië wordt de laatste jaren de blender of keukenmachine gebruikt, al zal dat niet hardop uitgesproken worden. Er bestaat ook een versie met verse tomaat maar die heet volgens Giancarlo's 'Mama': Pesto alla Trapanese. Het is maar dat u het weet.

        (JANNY VAN DER HEIJDEN);
        bron; parool.nl

        Categorie:SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S
        16-11-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britten slikken Fisherman's Friend tegen Mexicaanse griep



        Britten slikken Fisherman's Friend tegen Mexicaanse griep


        britten slikken fisherman s friend tegen mexicaanse griep

        In Groot-Brittannië is de kwakkel dat pastilles van Fisherman's Friend beschermen tegen de Mexicaanse griep een eigen leven gaan leiden. Het gevolg: de verkoop van het snoepje is op korte tijd met 40 procent gestegen. Britten zijn blijkbaar kuddedieren.

        De fabrikant van de pastilles benadrukt dat er geen enkel bewijs is dat het zou helpen. Het volksgeloof ziet dat anders, omdat anijs zowel in Fisherman's Friend zit als in het vaccinatiemiddel Tamiflu.

        Fisherman's Friend is al 65 jaar op de markt en kan de vraag nu amper bijhouden.

        bron; gva.be


        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen mag dagelijks 400 calorieën meer eten



        Iedereen mag dagelijks 400 calorieën meer eten


        iedereen mag dagelijks 400 calorieen meer eten


        Mannen en vrouwen zouden eigenlijk 400 calorieën per dag meer mogen innemen dan eerst aangenomen. Het aantal komt daarbij voor vrouwen op 2000 calorieën, mannen stranden op 2500 calorieën.

        Een nieuw onderzoek naar vetverbranding door beweging leidde tot een opvallende conclusie. Zo mogen we dagelijks eigenlijk heel wat meer calorieën innemen dan aanvankelijk aangenomen. Volgens de onderzoekers kan het aantal extra calorieën tot 400 oplopen. Diëtisten waarschuwen echter al voor de negatieve gevolgen en vrezen dat mensen nu denken veel meer te kunnen eten dan ze eigenlijk mogen.

        bron; gva.be


        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cranberrysorbete
         

        Recept; Cranberrysorbete

         


        Ingrediënten voor 4 personen:


        1 onbehandelde sinaasappel
        300 ml cranberrysap
        75 g poedersuiker
        150 g cranberry's (vers of diepvries)


        Bereiding:

        1. Sinaasappel met heet water wassen, afdrogen. 1 Eetlepel schil raspen, sap uitpersen. Cranberrysap en suiker op matig vuur aan de kook brengen. 5 Minuten zonder deksel laten koken. Van het vuur nemen, cranberry's, sinaasappelsap en rasp erdoor roeren en laten afkoelen. Het mengsel pureren, in een koudebestendige kom doen en in het vriesvak zetten.

        2. Na ongeveer een uur het geheel goed doorroeren en weer in het vriesvak zetten. Dit proces 2-3 maal herhalen. Sorbet ongeveer 15 minuten voor de verdeling in porties uit het vriesvak halen. In goed gekoelde glazen opdienen.

        bron;www.cranberries-usa.nl 



        Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemaakt in het koude Rusland : Borsjt



        Gemaakt in het koude Rusland : Borsjt

                           

        Ingrediënten voor 4 personen:

        1 kg mager rundvlees
        1 1/2 Liter vleesbouillon (tablet)
        1-2 laurierblaadjes
        500 g rode bieten
        1 preistengel
        250 g aardappels, liefst vastkokend
        250 g witte kool
        1-2 EL citroensap
        100 g gedroogde Cranberries
        40 g Californische walnoten
        zout, peper
        2 EL gehakte peterselie


        Bereiding:

        1. Het vlees afspoelen en in een grote braadpan leggen. Bouillon en laurier toevoegen en aan de kook brengen. Schuim afscheppen en dan nog 90 minuten laten koken.
        2. Rode bieten schillen en de laatste 45 minuten mee laten koken met het vlees.
        3. Prei schoonmaken, afspoelen en in ringetjes snijden. Aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. Witte kool schoonmaken en in reepjes snijden. De groenten en aardappel de laatste 30 minuten ook met het vlees laten meekoken.
        4. Rode bieten uit de vleessoep halen, kort af laten koelen en in reepjes snijden. Citroensap erover druppelen. Kort laten intrekken en dan samen met de Cranberries en de gehakte walnoten terug doen in de vleessoep.
        5. Vleesblokjes terug doen in de soep en met peper en zout op smaak brengen. Met peterselie garneren voor het opdienen.

        Bereidingstijd: Ca. 1 ¾ uur 

        Tip: Naar wens extra zure room of crème fraîche toevoegen.

        bron;www.cranberries-usa.nl
         


        Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sneeuwvlokken en Haardvuur



        Sneeuwvlokken en Haardvuur


        Dit boek is meer om visueel van te genieten dan daadwerkelijk als kookboek te gebruiken. De maagdelijk witte pagina's zijn gevuld met letterlijk hartverwarmende gerechten uit Scandinavië, Rusland en winters Europa. Veel aardappels, vlees en groente. Allemaal schitterend gefotografeerd! Sneeuwvlokken & Haardvuur spoort in ieder geval aan om lekker te genieten in de koude maanden.

          Jane Lawson is kok en auteur van vele kookboeken over onder andere de Spaanse en Japanse keuken. Onlangs verscheen haar boek Specerijen.

          ISBN: 978 90 475 1020 8

          Prijs € 29,95

          bron; telegraaf.nl


          Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mignonnettes met blauwe kaas en muskaatdruiven




          Mignonnettes met blauwe kaas en muskaatdruiven




           

          Ingrediënten


          - 4  mignonnette
          - 50 g boter (bakboter)
          - 0  peper
          - 0  zout
          - 5 cl jenever
          - 1 dl wijn (wit/droog)
          - 400 g druiven (ontpit)
          - 200 g Pas de Bleu-kaas
          - 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)

          Bereiding

           De mignonnettes gaarbakken in de hete boter. Uit de pan halen en in een ovenschotel schikken.
          De braadjus deglaceren met jenever en wijn, de ontpitte muskaatdruiven toevoegen en laten doorwarmen.
          Op elke mignonnette een plakje kaas leggen en smeuïg laten smelten onder de hete ovengrill.

          De mignonnettes op warme borden schikken en de druivensaus eromheen gieten. Bestrooien met gehakt bieslook.

          bron; skynet.be

          Categorie:VLEESGERECHTEN,


          >

          Blog tegen de regels? Meld het ons!
          Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!