Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    21-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken als een topchef




    Koken als een topchef





    ‘De essentie: de hedendaagse keuken’stelt de Belgisch haute cuisine in de kijker.

    Bent u benieuwd naar de juiste gaartemperatuur voor vis of wilt u meer te weten komen over het roken van voedingsmiddelen? Haast je naar de dichtstbijzijnde boekenhandelaar: Unilever heeft een boek ‘De essentie: de hedendaagse keuken’ uitgebracht dat honderd procent Belgisch haute cuisine in de kijker stelt.

    Zeven topchefs, ondermeer Peter Goossens - Hof van Cleve - en Yves Mattagne - Sea Grill -, geven aan de hand van schematische voorstellingen advies. In tegenstelling tot andere kookboeken staan hier vooral de ingrediënten, de techniek en de uitrusting in een keuken centraal. Het 416 pagina’s dik kookboek zal alle huismoeders in een topchef omtoveren.

    Joëlle Verstraeten
    bron; knackweekend.rnewsbe


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zomerfruit gezonder dan je denkt



     Zomerfruit gezonder dan je denkt


    Zomerfruit, zoals aardbeien, rode en blauwe bessen, frambozen en bramen is ook in de winter verkrijgbaar. De vruchten leveren tal van belangrijke stoffen die je nodig hebt om gezond te blijven.


       

      Foto: Eck, Akke van

      Zo kunnen aardbeien, bessen, bramen en frambozen verkoudheid helpen voorkomen, bijdragen aan mooi haar en een gezonde huid, je helpen ‘scherp’ te blijven en het risico op hart- en vaatziekten en diverse soorten kanker helpen te verminderen.

      In blender en wok

      Met een blender en wok kun je van aardbeien, frambozen, bramen en bessen tal van verrassende heerlijkheden bereiden. Bijvoorbeeld een heerlijke smoothie gemaakt van frambozen en vruchtensap. Zo simpel, maar o zo lekker. Probeer zelf maar eens.

      Smoothie

      Voor 2 personen, bereiding ca. 10 minuten

      Nodig:

      - 200 gram frambozen

      - 4 dl vruchtensap (aardbeien)sinaasappel

      - 2 takjes rode bessen en

      - enkele frambozen als garnering

      Maak de frambozen schoon. Spreid ze uit in een bakje of op een bord en plaats de frambozen ongeveer 1 uur in de vriezer. Doe de bevroren frambozen met het vruchtensap in een blender. Laat de blender circa 15 seconden draaien, wacht 15 seconden en laat weer 15 seconden draaien. Schenk de smoothie in mooie hoge glazen. Garneer met de takjes bessen en enkele frambozen. Serveer met een rietje.

      Tip: Maak ook eens een smoothie van bevroren aardbeien, melk en vanillesuiker of een scheutje aardbeiensiroop of sinaasappelsap.

      Fruit per persoon: circa 110 gram (exclusief vruchtensap)

      bron; telegraaf.nl


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      20-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stukje kabeljauw krokant gebakken op het vel, met schaaldieren en ...



      Stukje kabeljauw krokant gebakken op het vel, met schaaldieren en........




      Ingrediënten;
      personen 4

      160 g kabeljauwhaasje (per persoon)
      2 langoustines van Bretagne (per persoon)
      1 gekookte Noorse kreeft van 600 g (voor 4 personen)
      1 coquille St.-Jacques (per persoon)
      3 stukjes prei en een beetje kervel
      1 ajuin
      2 wortels
      1 klein doosje tomatenpuree
      1 glaasje witte wijn
      1/4 liter water
      1 bouillonblokje

      Bereiding;

      Maak een soepje van kreeft met een wolkje van verse room.
      Plet de karkassen van de kreeft en de langoustinekopjes. Aanbakken met wat boter.
      Snijd de ajuin en de wortels fijn en stoof ze. Voeg de tomatenpuree, de wijn, het water en het bouillonblokje toe en laat alles goed sudderen en inkoken. Kook hierin 300 g verse mosselen. Doe alles door een fijne zeef. Laten inkoken en opwerken met room.
      Bak de kabeljauw, de langoustines en de coquille in de pan.
      Stoof de prei en de kervel in een weinig gesuikerd water.
      Schik dit alles samen met de gekookte kreeft op het bord en overgiet rijkelijk met de saus.

      bron; vt4.be


      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenteman



       

      Groenteman
      De aanvoer van groene selder is groot. Prijzen zijn gekelderd tot op een zeer laag niveau. Ideaal voor het bereiden en kruiden van soepen. 

      Andere aanraders deze week
      De aanvoer van prei neemt verder toe. Prijzen blijven aan de lage kant. Geniet van deze lekkere veelzijdige groente in soep, ovenschotels, quiche,...    

      De aanvoer van bloemkolen bleef groot. Prijzen verliepen stabiel. Goedkoop!!
      De aanvoer van tomaten bleef vrij normaal. Prijzen bleven zeer goedkoop. Nog nooit geziene lage tarieven voor de tijd van het jaar.
      Savooikool; zeer goedkoop. Aanvoer van spruiten neemt toe, samen met het verbruik. Alle spruiten werden spotgoedkoop.

      Duur of duurder geworden

      Veldsla
      kent vrij stabiele prijzen. Slasoorten kennen eveneens een stabiele prijs. Allemaal nog zeer goed betaalbaar. De aanvoer van knolselder verliep normaal. Prijzen bleven stabiel en stevig.
       Fruit
      Alle appel en perenvariëteiten zijn spotgoedkoop.


      bron; flandria.vam.be

       


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiensoep met kaas



       
      Uiensoep met kaas


      De ui, de aardappelen, de selderij en de prei schoonmaken. Een derde van de ui zeer fijn snipperen en apart houden. De rest van de groenten grof hakken en aanstoven in de helft van de boter. Een beetje water toevoegen en nog enkele minuten laten sudderen.
      Kruiden en de rest van het water toevoegen.

      Het geheel onder deksel aan de kook brengen, het vuur matigen en zachtjes laten gaar worden. De soep door een roerzeef halen en opnieuw enkele minuten laten koken.
      Ondertussen de apart gehouden fijngesnipperde ui in de rest van de boter bruinen en vervolgens bij de soep voegen.
      In elk soepbord een met kaas bestrooide beschuit leggen. De soep hierover uitscheppen. Heet serveren.

      Ingrediënten
      Voor 4 personen:
      • 3 uien
      • 2 aardappelen
      • 1 preiwit
      • 1 stengel groene selderij
      • 10 dl water
      • 60 g boter (bakboter)
      • 1 takje tijm
      • 1 blaadje laurier
      • peper
      • zout
      • 4 beschuiten
      • 40 g kaas

        bron; flandria.vlam.be 

       
      Uiensoep met kaas

      Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenfilets met peren en blauwgeaderde kaas




      Konijnenfilets met peren en blauwgeaderde kaas


      Konijnenfilets met peren en blauwgeaderde kaas


      Bereiding;

      De blauwgeaderde kaas gladroeren met de roomboter en er de gehakte tuinkruiden bijvoegen.
      De helft van de geschilde en gehalveerde peren beetgaar koken in de wijn met de suiker en het citroensap.
      De overige peren in dobbelsteentjes snijden, kort afbakken in boter en het kooknat van de halve peren erbij gieten. De honing erdoor roeren en laten indikken.
      De peerhelften bestuiven met kaneel en net voor het opdienen kort onder de ovengrill zetten.
      De konijnenfilets afbakken in boter, kruiden met peper en zout en warm houden.
      Het braadvet afgieten, deglaceren met de kippenbouillon en de room en laten inkoken.
      De kaasmengeling erdoor roeren tot een gladde smeuïge saus.
      De in plakken gesneden konijnenfilets opwarmen in de saus, op warme borden schikken en garneren met blokjes peer en halve peren met kaneel.


      Ingrediënten voor 4 personen

      • 400 g konijnenfilet
      • 150 g Château d'Arville
      • 100 g roomboter
      • 4 peren (Conférence)
      • 1 eetlepel honing (vloeibaar)
      • 25 g boter (bakboter)
      • kaneelpoeder
      • 5 dl wijn (wit/zoet)
      • 4 eetlepels citroensap
      • 5 g suiker
      • 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
      • 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
      • 1 eetlepel kervel (fijngehakt)
      • 2 eetlepels kippenbouillon
      • 2 dl room
      • peper
      • zout

        bron; flandria.vlam.be
         




      Categorie:WILD & GEVOGELTE
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bereidingswijze vis essentieel voor omega-3-vetzuren



      Bereidingswijze vis essentieel voor omega-3-vetzuren


      bereidingswijze vis essentieel voor omega 3 vetzuren


      Vis eten is gezond, dat klopt, maar toch moet je uitkijken hoe je die vis precies bereidt om van de voordelen te kunnen genieten. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek over omega-3-vetzuren.

      Mensen nemen gemiddeld tussen de 0,8 en 3,3 gram omega-3-vetzuren per dag op. Vooral mannen zijn gevoelig voor de effecten van deze vis. De vetzuren zorgen er namelijk voor dat je risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk daalt.

      Toch lijken veel mensen te denken dat elke bereidingswijze van vis ok is. Wat ze niet weten is dat vis frituren alle goede omega-3-vetzuren teniet doet. De voordelen van vis eten gaan met andere woorden volledig verloren. Vis bakken of koken mag wel, maar best maak je een bereiding met sojasaus en tofu. Dan bleken de voordelen van omega-3-vetzuren het grootst te zijn. 

      bron; gva.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken leren we van la mamma

       

      Koken leren we van la mamma


      koken leren we van la mamma


      80,2% van de Belgen zegt goed te kunnen koken. De beste gerechtjes en trucjes leren we van onze eigen moeder. Dat blijkt uit een enquête van keukenproducent Pyrex bij 1.000 Belgen.

      80,2% van de Belgen verklaart goed te kunnen koken. 87,7% van de Belgen meent dat hun moeder een echte ster is in de keuken. We leren het koken dan ook nog steeds van onze ouders, maar steeds meer Belgen kijken ook op naar rolmodellen als Jamie Oliver, Piet Huysentruyt, Paul Bocuse en Yves Mattagne die hun geheimen en recepten delen in tal van kookboeken en tv-programma's. Vooral mannen zijn gevoelig voor de invloeden van deze topchefs. Vrouwen blijven trouw aan de keuken van hun moeder.

      Tradities

      De traditie van het doorgeven van familierecepten leeft nog steeds in Wallonië (51,6%) en in Brussel (44,2%) maar minder in Vlaanderen (32,9%). Bij koppels blijkt het eerder de vrouw die de culinaire geheimen van het gezin bewaart (47,1%) dan de man (35,9%).

      Wie draagt er de short?

      Mannen en vrouwen hebben de neiging om hun bijdrage in de keuken te overschatten. 79,9% van de vrouwen zegt de chef-kok van het huis te zijn, terwijl ook 44,7% van de mannen dat bevestigt. Wanneer mannen toegeven door de week niet te koken zegt de meerderheid dat goed te maken tijdens het weekend. Maar ook daar lijkt de man zichzelf te overschatten, zo kookt slechts 6% ook effectief in het weekend.

      De helft van de Belgen associeert koken met genot (49,2%) en 40% van de bevolking beschouwt koken als een manier om vrienden te ontvangen. Volgens 32% is koken eenvoudig en gemakkelijk en 31% zegt dat het de creativeit stimuleert. Voor 3,2% van de Belgen staat koken gelijk aan paniek. Hoe begaafder de kok, hoe minder het koken als een verplichte en vervelende bezigheid beschouwd wordt.

      bron; gva.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Beaujolais vanaf vandaag in de winkel

       


      Nieuwe Beaujolais vanaf vandaag in de winkel


      nieuwe beaujolais vanaf vandaag in de winkel 2


      De Beaujolais Nouveau ligt vanaf vandaag in de winkel. Ooit was de eerste wijn van het oogstjaar de 'top of the bill'. Maar de laatste jaren blijft van dit succes weinig over. Dat joeg verscheidene wijnboeren de dood in.

      Tot begin jaren '90 leidde de lancering van de Beaujolais Nouveau, tot knotsgekke taferelen. Iedereen die maar een beetje van wijn hield, stond de derde donderdag van november ongeduldig aan te schuiven om het rode goud uit de Franse Beaujolaisstreek als eerste te bemachtigen.

      Zure bocht

      "Het was elk jaar opnieuw een groot volksfeest", zegt wijnspecialist Gido Van Imschoot. "In Parijs hebben ze zelfs ooit Beaujolais uit de fontein op de Place De La Republique laten vloeien. Maar ook in Japan en Amerika, én uiteraard in ons land, was het een ongelooflijk succesnummer."

      Toch kwam aan de opkomst van de Beaujolais snel een einde. "De vraag was zó groot geworden dat de wijnboeren meer druivenstruiken moesten aanplanten dan hun land aankon. Hierdoor ging de kwaliteit van de druiven, én dus van de wijn, sterk naar beneden. De consument kreeg steeds vaker zure bocht voorgeschoteld. En dat pikte hij niet."

      Depressies

      De teloorgang van de Beaujolais heeft in Frankrijk voor menselijke drama's gezorgd. "Veel boeren moesten er noodgedwongen de brui aan geven. Sommigen werden depressief, anderen pleegden zelfs zelfdoding. Al is dit momenteel niet enkel in de Beaujolaisstreek een hardnekkig zeer."

      KoVe bron; gva.be


      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratin van zoete aardappelen en granny smith met esdoornsiroop



      Gratin van zoete aardappelen en granny smith met esdoornsiroop




      Ingrediënten;

      Voor 8-10:
      5 el boter
      2 el bloem
      1,75 dl esdoornsiroop
      ½ tl gemalen kaneel
      ½ tl zout
      3 oranje zoete aardappelen
      3 granny smithappels


      Bereidingswijze;

      Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschotel in met 1 eetlepel boter. Smelt de rest van de boter en meng er de bloem door. Laat 1 minuut opkoken. Voeg esdoornsiroop, kaneel en zout toe. Laat al roerend zacht koken tot de suiker is opgelost en de saus is ingedikt.

      Schil de zoete aardappelen en de appels, verwijder het klokhuis van de appels met een appelboor. Snij de aardappelen en appels in dunne plakjes, schik beide in laagjes in de ovenschotel. Giet er de esdoornsaus over en dek af met aluminiumfolie. Bak 40 minuten. Verhoog de oventemperatuur tot 230°C. Verwijder de folie en bak de gratin nog 20 minuten. Serveer warm bij de kalkoen.

       bron; knackweekend.rnewsbe


      Categorie:BIJGERECHTEN,
      19-11-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Hennessy cognac
       


      Nieuwe Hennessy cognac
       

       
      Paradis Horus

      Paradis Horus © Hennessy

      Paradis Horus is de nieuwste cognac in het Hennessy-gamma, en het is er niet zomaar eentje. Het drankje is gemaakt van meer dan honderd zeldzame eaux-de-vie, allen van 25 tot 130 jaar oud.

      Bij Hennessy wordt Paradis Horus omschreven als ‘een godendrank’, ‘de meest flamboyante van alle cognacs’. De naam verwijst dan ook naar de mythologische zonnegod Horus, om ‘de stralende schoonheid van de cognac, die krachtig en warm als het licht van de zon is’ te benadrukken. Ook de verpakking verwijst hiernaar. De Italiaanse architect Ferriccio Laviani heeft voor de cognac een glanzende, in goud gehulde karaf ontworpen. Ook de zwarte geschenkdoos met goude accenten is van de Italiaan zijn hand.

      Een fles Paradis Horus van Hennessy is verkrijgbaar vanaf €1250.

      Hanne Vandevoorde bron: knackweekend.rnews.be


      Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tot aan de kin in de Beaujolais



      Tot aan de kin in de Beaujolais




      Donderdag om 00.01 uur hebben Japanners bij de introductie van de Beaujolais Nouveau een bad genomen in hun favoriete wijn. Sinds drie jaar heeft een kuurhotel in Hakone de gewoonte Beaujolais toe te voegen aan zijn vulkanische baden in open lucht. "Hij is zeer fruitig", zei Eri Yamagida, bij het proeven van een glas Beaujolais 2009 na het bad.
       
      Grootste exportmarkt
      Japan is veruit de grootste exportmarkt voor de Beaujolais Nouveau. De aankomst van een nieuwe oogst op de derde donderdag van november is er telkens een evenement. Vorig jaar zijn op de eilandengroep zowat 6,7 miljoen flessen gekraakt, 18 procent minder dan in 2007.
       
      Plasticflessen
      Door de stijging van de koers van de yen tegenover de euro zal de oogst 2009 schappelijker te koop zijn, met name 2.000 tot 2.500 yen de fles (15 à 19 euro), tegen 3.000 yen (22,5 euro) vorig jaar. Voor het eerst zal de primeurwijn in plasticflessen te koop zijn, voor ongeveer 800 yen (6 euro) per stuk. (afp/eb)


      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vernieuwde Maes Pils valt in de prijzen op European Beer Star

       


      Vernieuwde Maes Pils valt in de prijzen op
      European Beer Star



      Op de woensdag geëindigde internationale wedstrijd European Beer Star in Nürnberg zijn dertien Belgische bieren gelauwerd. Het merendeel van de Belgische bieren schitterde volgens de logica in de vier categorieën'Belgian Style'. Maes Pils, in april nog vernieuwd, kreeg dan weer brons in de categorie 'European Style Helles/Lager'.
       
      Goud
      De Brugse brouwerij De Halve Maan behaalde drie medailles, waaronder twee gouden: voor de donkere Brugse Zot als beste donkere in de categorie Donkere Belgische Stijl, en voor de Straffe Hendrik die de beste Triple was. De blonde Brugse Zot haalde brons in de categorie Ale. Winnaar hier was de amber Gauloise van Brasserie du Bocq die zijn bruine Gauloise brons zag halen in de categorie Donkere. Het zilver was hier voor de Malheur 12 van de gelijknamige brouwerij in Buggenhout. Zusterbier Malheur 10 haalde brons in de categorie sterk bier van hoge gisting (Strong Ale). Als specialist in het genre won Dubuisson zilver met zijn amber triple Bush. Het goud was voor de Omer Traditional Blond van brouwerij Bockor.
       
      Er was zilver voor de blonde Affligem in de categorie Ale en brons voor de triple in de categorie met dezelfde naam waarin de Mechelse brouwerij Het Anker zilver veroverde met zijn Gouden Carolus Triple.
       
      Het enige Belgische bier dat in een andere categorie dan 'Belgian Style' bij de jury in de smaak viel was de Maes-pils waarvan brouwerij Alken-Maes in april een nieuwe versie lanceerde. De pils kreeg brons in de categorie 'European Style Helles/Lager'.
       
      Aan de zesde editie van de bierwedstrijd namen meer dan 800 bieren uit een dertigtal landen deel, met prijzen in 41 verschillende categorieën. (belga/sps)

      bron; demorgen.be

      Categorie:BIEREN & BIERWEETJES,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westmalle meest bekend en geliefd trappistenbier



      Westmalle meest bekend en geliefd trappistenbier



      Van alle trappistenbieren is Westmalle het meest bekend en tegelijk ook het meest geliefd. Dat blijkt uit de masterproef waarmee Nick Vandevelde afstudeerde als Master in de Handelswetenschappen aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Vandevelde ondervroeg in het kader van zijn studie 215 volwassen Belgen van uiteenlopende leeftijd.
       
      "Naast Westmalle zijn ook Chimay, Orval en Westvleteren behoorlijk bekend. Daarna volgt Rochefort. Achel en La Trappe zijn duidelijk het minst bekend", aldus de onderzoeker. Westmalle viel bij de meeste ondervraagden het best in de smaak. Dat bier werd door 110 ondervraagden aangeduid als het beste trappistenbier. Chimay kreeg 79 stemmen, Orval 69 en de Westvleteren 58.
       
      Uit de bevraging blijkt dat het publiek de trappist vooral waardeert wegens volle en bittere smaak en de lage afdronk. "Wat de volheid van de smaak betreft scoort Westmalle het beste. Orval wordt als de bitterste ervaren en Westvleteren is degene die de meeste punten haalt als het gaat om de lange afdronk van het bier", aldus Vandevelde. (belga/sps)

      bron; demorgen.be

      Categorie:BIEREN & BIERWEETJES,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hollandse cupcakes

       

      Hollandse cupcakes

       
      Wat te doen als je op citytrip bent in New York en daar verzot raakt op de vrolijke, romige eenpersoons gebakjes? Je gaat ze zelf maken en noemt de Hollandse versie Lily’s Cupcakes.

        Bewoners van Amerikaanse en Engelse steden (inclusief modellen als Heidi Klum en Kate Moss) staan letterlijk in de rij voor de hippe, kleurige gebakjes. Verbaasd dat deze trend nog niet was overgeslagen naar ons land, besloten de vriendinnen zelf de eerste echte Amerikaanse cupcakes in Nederland te lanceren.

        Echter, na zelf een aantal malen cupcakes te hebben gebakken in eigen keuken kwamen ze erachter dat ze een partner moeten zoeken die de productie en logistiek kan uitvoeren. Die partner is de Dudok bakkerij in Numansdorp geworden waar nu naast de befaamde appel- en andere taarten, ook de cupcakes van Lily worden gebakken.

        Lily’s Cupcakes zijn er in 7 verschillende smaken met klinkende namen als 'Death by Chocolate' 'Sparkling vanilla'.

        www.lilyscupcakes.nl

        bron; telegraaf.nl


        Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walen koken liever dan Brusselaars en Vlamingen



        Walen koken liever dan Brusselaars en Vlamingen



        Walen genieten meer van koken (56,9 procent) dan Brusselaars (52,3 procent) en Vlamingen (42,7 procent). Vlamingen (68,2 procent) en Brusselaars (63,2 procent) geven ook meer dan Walen (56,2 procent) de voorkeur aan snelle, eenvoudige schotels. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 Belgen door Pyrex, producent van keukengerei in glas.
         
        Moeder of kookboek?
        Tachtig procent van de Belgen verklaart goed te kunnen koken. Jonge vrouwen leerden het van hun moeder, jonge mannen eerder uit kookboeken.
         
        De traditie van het doorgeven van familierecepten leeft nog steeds in Wallonië en Brussel, maar minder in Vlaanderen. Bij koppels is het eerder de vrouw die de culinaire geheimen van het gezin bewaart dan de man.
         
        Minder dan ouders
        Iets minder dan de helft zegt minder tijd te spenderen in de keuken dan zijn ouders. Bij mannen loopt dat percentage op tot 51,1 procent, bij vrouwen blijft het beperkt tot 41,6 procent.
         
        Wie draagt de keukenschort?
        Net geen 80 procent van de vrouwen noemt zichzelf de chef-kok van dienst en 44,7 procent van de mannen beweert hetzelfde. (belga/edp)

        bron; hln.be

        Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
        18-11-2009
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beef à la Lindstrom



        Beef à la Lindstrom



         Beet-packed beef

        Ik zou dit gerecht serveren met gebakken aardappelen, maar Garbo at het met wilde rijst, zoals haar dieetgoeroe Gayelord Hauser het haar aanraadde…

        Ingrediënten:
        500g rundergehakt
        1 ui, of sjalot
        2 el kappertjes
        2 el opgelegde rode biet
        4 eierdooiers
        1 tl Worcestershiresaus
        Verse peterselie
        zout en peper
        olijfolie

        300g prinsessenboontjes
        2 sjalotjes
        3 el balsamico-azijn
        snuifje suiker

        wilde rijst

        Bereiding:

        Meng het gehakt met de fijngesneden sjalot, een beetje peterselie, de kappertjes, en worcestershiresaus. Snij de opgelegde rode biet heel fijn en doe ze bij het gehaktmengsel. Doe er de eierdooiers bij, peper en zout en goed mengen.

        Verdeel het vlees in gelijke porties en vorm met je handen tot hamburgers.

        Stoof een sjalot aan in en voeg de wilde rijst toe. Laat even aanstoven en bevochtig met water. Laat rustig garen.

        Kook de prinsessenbonen al dente. Verwarm olijfolie, stoof sjalot aan en voeg de boontjes toe. Bak even op.
        Voeg snuifje suiker toe en blus af met de balsamico-azijn. Kruid af met peper en zout.

        Bak de hamburgers in olijfolie gedurende 3-8 min. op beide kanten, al naargelang je persoonlijke smaak.

        Schik de rijst met een lepel op een bord, leg de hamburgers erbovenop en werk af met wat boontjes.

        bron; platprefere.canvas.be
        fotou.unncs.com


        Categorie:VLEESGERECHTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde komkommer



        Gemarineerde komkommer



        Ingrediënten:
        2 komkommers
        5el azijn
        4el suiker
        1 tl mosterdzaad
        1 el fijngehakte peterselie

        Bereiding:

        Schil de komkommers. Maak met een vork groeven over de lengte van de komkommer, zodat de randen gekarteld zijn. Zo neemt hij gemakkelijker de marinade op, en het ziet er mooier uit. Snij de komkommer in schijfjes.

        Los de suiker op in de azijn. Voeg mosterdzaad en versgehakte peterselie toe. Giet over de komkommerschijfjes zodat ze onderstaan en laat een uurtje staan.


        bron;platprefere.canvas.be
        foto; paulvermast.nl


        Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Knäckebröd met tartaar en zalmeitjes



        Knäckebröd met tartaar en zalmeitjes




        foto; pierreelitaire.wordpress.com

        Ingrediënten:
        knäckebröd
        potje zalmeitjes
        4 hardgekookte eieren
        Zure room
        fijngehakte verse dille, bieslook en sjalot
        mierikswortel
        peper
        radijsjes in fijne schijfjes voor afwerking

        Bereiding:
        Eieren pellen en pletten met een vork, zure room eronder roeren, verse dille en een beetje mierikswortel toevoegen. Kruid af met peper, bieslook en fijngehakte sjalot. Meng alles goed door elkaar.

        Schep op een sneetje knäckebröd een lepel tartaar en doe er wat zalmeitjes op. Versier met schijfjes radijs en wat verse dille.

        bron; platprefere.canvas.be


        Categorie:ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Linzen- en bulgursoep



        Linzen- en bulgursoep

         Pittige linzensoep: Turks 'comfort food' bij uitstek. In Turkije wordt soep de hele dag gedronken.

        Ingrediënten;

        Voor 6: personen
        250 g gewassen rode linzen
        50 g bulgur
        1 el tomatenpuree (indien mogelijk vermengd met Turkse paprikapuree)
        1 el boter en wat plantaardige olie
        1 el gedroogde munt
        1 el Turkse chilipepervlokjes (‘kırmızı biber’ of ‘red pepper flakes’, iets zoeter en minder pikant dan wat wij kennen) of 1 kl ‘gewone’ chilivlokken
        5 glazen kippenbouillon of water met een bouillonblokje
        1 kl bloem
        6 citroenpartjes

        Bereidingswijze;

        Kook de linzen 15 à 20 minuten in dubbel zoveel ongezouten water, tot ze uiteenvallen. Schuim af en laat ondertussen de boter smelten in een grote pan. Roer de bloem erdoor tot deze lichtbruin kleurt. Voeg munt en pepervlokken toe en bak al roerend enkele minuten mee.

        Doe de tomatenpuree en eventueel paprikapuree erbij en roer een minuut tot alles droog en korrelig is. Voeg koud water en het bouillonblokje of de kippenbouillon toe en de linzen. Breng al roerend aan de kook. Voeg de bulgur toe en laat enkele minuten meekoken. Breng op smaak met peper en zout.

        Serveer met citroenschijfjes, en voor wie van pittig houdt, nog meer rode peper.

         

        Bron; knackweekend.rnews.be


        Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,


        >

        Blog tegen de regels? Meld het ons!
        Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!