Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
17-04-2010
Aspergesalade met sesamdressing
Aspergesalade met Avocado en sesamdressing
Ingrediënten voor 2 pers;
200 g groene of witte asperges
1 struikje witlof
2 eetlepels olijfolie
50 g Serranoham of rauwe ham
1 avocado
2 eetlepels citroensap
ca. 40 g veldsla
2 eetlepels sesamolie
1 eetlepel Japanse sojasaus
zout
peper
1 theelepel sesamzaad
Bereidingswijze ca. 15 min;
Was de asperges en schil het onderste gedeelte (circa 5 cm)van de asperges. Snijd het houtige uiteinde eraf. Halveer de asperges in de lengte. Was en halveer het witlof in de lengte. Snij het witlof in de lengte in dunne repen. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de asperges en witlof op een laag vuur circa 2 a 3 minuten. Bestrooi met zout en peper. Schep de groenten op een bord en laat ze afkoelen. Halveer de plakken ham in de lengte. Schil de avocado, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in lange plakken. Besprenkel de avocado met 1 eetlepel citroensap. Verdeel de gewassen en gedroogde veldsla over twee borden. Leg op de sla een bergje gebakken groenten, avocado en ham. Klop een dressing van de sesamolie, sojasaus en 1 eetlepel citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Besprenkel de salades met de dressing en bestrooi ze met het sesamzaad. Lekker met warm Italiaans brood.
bron; groentenenfruit.nl
Categorie:BIJGERECHTEN,
16-04-2010
Kabeljauw met citroen, ui, kerstomaatjes en schelperwten
Kabeljauw met citroen, ui, kerstomaatjes en schelperwten
Ingrediënten voor 4 personen;
800 g kabeljauwfilets 3 à 4 uien (of sjalotten) 2 à 3 citroenen 2 bakjes kerstomaatjes 500 g schelperwten (peultjes of sluimerwten) Versgemalen peper en zeezout olijfolie van goede kwaliteit
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180°C. Doe wat olijfolie in een grote ovenschotel en leg de visfilets er, naast elkaar, in. Kruiden volgens smaak met peper van de molen en zeezout.
Pel de uien en snij in fijne ringen. Schil de citroen, snij in schijfjes en verwijder de pitten. Leg de ui- en citroenschijfjes op en rond de kabeljauw.
Blancheer de schelperwten en giet het water af.
Snij de kerstomaatjes in tweeën en leg bij de vis. Giet er nog olijfolie over en bak ongeveer 15 minuten in de oven (de tijd is afhankelijk van de dikte van de vis).
Serveer met aardappelpuree, eventueel verrijkt met peterselie of bieslook en schelperwten.
De olijfolie verwarmen en er de fijngesneden uien in fruiten.
De aubergines in blokjes, de courgetten in dikke plakken en de paprika's in reepjes snijden.De groenten bij de uien voegen en even laten stoven. Kruiden met peper, basilicum en geperste knoflook.De tomaten pellen, in vieren snijden en ze bij de andere groenten voegen.
Alles ongeveer 15 minuten laten stoven. Opdienen met vlees en rijst of bruin brood.
bron;skynet.be
Categorie:VEGETARISCH,
15-04-2010
Kerstomaatjes met Ganalenmousse
Kerstomaatjes met Garnalenmousse
Benodigdheden: voor 4 personen
12 kerstomaatjes 75gram magere kwark 100 a 150 gram garnalen een beetje dille enkele blaadjes basilicum peper
Bereidingswijze: Mix de peper met de kwark en de garnalen . Voeg fijngesneden dille toe. Vul er kerstomaatjes mee. Versier met enkele garnaaltjes en een blaadje basilicum.
De aardappelen schillen en gaarkoken in licht gezouten water. Afgieten en laten afkoelen. De aardappelen in stukjes snijden. De knoflook fijnhakken. De tomaten pellen en de zaadjes verwijderen. De ansjovisfilets fijn prakken. De knoflook fruiten in hete olie en de aardappelen bakken gedurende 10 minuten onder af en toe omscheppen. De tomaten, ansjovisfilets en oregano toevoegen en nog 2 minuten laten meestoven. Op smaak brengen met peper van de molen en serveren op een bedje van gemengde sla.
Tip; Eventueel kan aan het kookwater van de aardappelen een blokje groentebouillon toegevoegd voor de smaak.
Snij de harde stengels van de spinazie. Blancheer de spinazie. Laat goed uitlekken en afkoelen. Snij de pijpui fijn en fruit in de olijfolie. Bestrooi met peper. Beleg de toastjes met een blaadje spinazie en hierop een schepje ui. Eindig met een blokje feta. Tip: u kan ook warmoesbladeren gebruiken in plaats van spinazie; de toastjes kan u vervangen door deegbakjes of sneetjes gegrild stokbrood.
bron; skynet.be
Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
Gegrilde zeewolf met zuiders groentestoofpotje
Gegrilde zeewolf met zuiders groentestoofpotje
Benodigdheden voor 4 pers;
4 zeewolffilets van 200g 200 g truffelpasta of gewone pasta 2 dl olijfolie van 1ste persing bloem 1 eetlepel gehakte peterselie 4 takjes rozemarijn peper en zout
Voor het groentestoofpotje: 1 rode en 1 groene peper 250 g champignons ½ venkel 1 courgette 1 teentje look 2 gepelde en ontpitte tomaten 2 dl tomatenpassata
Bereidingswijze : (10 + 20 minuten)
Voor het groentestoofpotje: snijd de groenten fijn en stoof ze aan in olijfolie, voeg na 2 minuten de gepelde tomaten en een geplet teentje look toe en laat gaar stoven op zacht vuur. Bind de saus met de tomatenpassata en kruid met peper en zout.
Kook de pasta beetgaar in gezouten water en warm terug op in olijfolie.
Kruid de zeewolffilets met peper en zout, haal ze door de bloem en daarna door de olie. Gril ze kort aan beide kanten (3 a 4 minuten per kant). Warm 4 eetlepels olijfolie op.
Schik de groentjes onder de zeewolf op een bord en de pasta er naast overgiet de vis met 1 lepel warme olijfolie en leg er een klein takje rozemarijn bestrooi met gehakte peterselie.
Tip : Dit gerecht is ook lekker met zeebarbeel of rog. Tomatenpassata is gewone tomatensaus. Het zit in glazen flessen en/of dozen en je vindt het in de supermarkt bij de pastaprodukten.
bron; visinfo.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
Smaakvolle kipgerechten
Smaakvolle kipgerechten
Het geheim van een goede kip zit m niet alleen in de kweekmethode en de voeding, maar ook in het kippenras zelf. Een traag groeiend ras levert de beste kwaliteit op. Het vlees is steviger, donkerder van kleur en heeft vooral veel meer smaak. Dit kan men heel duidelijk proeven als men een stukje koude kip eet. De lange nasmaak en de puurheid van smaak zijn opmerkelijk. hieronder enkele kiprecepten (zie verder onder wild en gevogelte.)
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
Hartige taart met kip en schorseneren
Hartige taart met kip en schorseneren
Ingrediënten voor 8 pers:
1 hoevekip van ca. 1,5 kg een klontje boter 8 ongepelde tenen knoflook 2 dl droge witte wijn 2 dl gevogeltebouillon 500 g schorseneren azijn melk 1 el bloem 3 takjes peterselie enkele sprietjes bieslook 500 g bladerdeeg 1 ei (optie) peper en zout
Bereidingswijze;
Snij de kip in stukjes. Kruid met peper en zout en bak goudbruin in boter. Voeg de knoflook toe, dek af en stoof op een laag vuur. Voeg nog wat boter toe en blus de pan met 1 dl witte wijn. Laat inkoken. Voeg de rest van de wijn toe en laat weer inkoken. Pas nog tweemaal hetzelfde procédé toe met de bouillon (bewaar een scheutje voor de schorseneren).
Schil de schorseneren en was ze grondig in water met azijn. Snij in stukken van 7 à 8 cm. Kook de schorseneren in water met melk. Laat uitlekken en bak kort in boter. Kruid met peper en zout en blus de pan met bouillon. Voeg de gestoofde kip toe. Hak de peterselie en het bieslook fijn. Meng met de kip.
Bekleed een bakvorm met twee derde van het deeg, verdeel er de vulling over en dek af met de rest van het deeg. Bestrijk eventueel met ei en bak 40 min. op 180°C.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
Gekaramelliseerde kippenvleugels
Gekaramelliseerde kippenvleugels
Ingrediënten voor 4 pers;
16 kippenvleugels 4 el olijfolie 4 teentjes knoflook een stukje gember van 2 cm sap van 2 citroenen 2 el sojasaus 2 el extra vergine olijfolie 4 el acaciahoning 2 tl zout 8 x handvol gemengde salade
Bereidingswijze;
Verwarm de oven voor op 170°C. Verdeel de kippenvleugels in tweeën. Leg ze in een enkele laag in een vuurvaste schotel. Druppel er de olijfolie over en wentel de vleugels om en om in de olie. Bak de kippenvleugels 25 min.
Schil de knoflook en verwijder de groene kiem. Schil de gember. Mix de knoflook en gember fijn met het citroensap, de sojasaus, extra vergine olijfolie, honing en het zout.
Haal de kippenvleugels uit de oven en bak ze 8 à 10 min. in een pan met de saus tot de vleugels gekaramelliseerd zijn. Geef er de gemengde salade bij.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:WILD & GEVOGELTE
Suprêmes van kip met rozijnen en amandelen
Suprêmes van kip met rozijnen en amandelen
Ingrediënten voor 4 pers;
50 g rozijnen 50 g gedopte amandelen 50 g gember 2 takjes koriander een straaltje extra vergine olijfolie 4 hoevekipsuprêmes 5 g ras el hanout (Marokkaanse specerijenmengeling) 40 g boter Zout
Voor de uitjes: 12 lente-uien een straaltje extra vergine olijfolie 1 dl gevogeltebouillon
Bereidingswijze;
Laat de rozijnen 30 min. weken in lauw water. Giet nadien af en hou apart. Rooster de amandelen in een droge pan. Schil en snij de gember fijn. Haal de korianderblaadjes van de stelen en hou apart.
Maak de lente-uien schoon. Verhit olijfolie in een pan en fruit er de lente-uien in. Bevochtig met de gevogeltebouillon, dek af en laat de bouillon op een laag vuur inkoken met de helft. Hou apart.
Verhit olijfolie in een andere pan. Bak de kipsuprêmes goudbruin op het vel. Kruid met zout, voeg de rozijnen, amandelen, gember, ras el hanoutmengeling en boter toe. Laat nog 8 min. bakken en bedruip de kip regelmatig met boter. Schik op 4 borden met de uitjes en werk af met de koriander.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:WILD & GEVOGELTE
Pasta; Penne all'amatriciana (Penne met spek en tomaten)
Pasta; Penne allamatriciana (Penne met spek en tomaten)
Ingrediënten voor 4 pers;
500 g penne 8 tomaten 2 el tomatenpuree 150 g spek, in fijne reepjes 1 teentje knoflook 1 Spaans pepertje 1 el olie 50 ml groentebouillon
Bereidingswijze;
Breng 2 liter gezouten water aan de kook met 1 eetlepel olie en 2 blokjes groentenbouillon erbij. Kook de pasta al dente. Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snij in blokjes. Was het Spaanse pepertje en snij het in de lengte open. Verwijder de zaden en de witte zaadlijst. Snij in fijne ringetjes.
Hak de knoflook fijn en fruit in de olie. Voeg het spek toe en vervolgens de tomaten, de tomatenpuree en het Spaanse pepertje. Laat enkele minuten bakken. Voeg de bouillon toe en kruid met peper, zout en de. Laat 5 à 10 minuten sudderen. Meng de saus door de pasta en dien op.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
14-04-2010
Nahe, onbekend maar niet onbemind
Nahe, onbekend maar niet onbemind A region to visit!
Kan je het lange Paas week-end beter besteden dan aan de verkenning van een nieuwe wijnstreek? Waarschijnlijk niet! We trokken naar de Nahe, een nog onbekende parel tussen de Duitse wijngebieden.
De Nahe is een zijrivier van de Rijn, ten zuiden van en min of meer parallel met de Moezel. De wijnbouw speelt zich niet enkel af aan de rivier de Nahe, maar ook in de zijdalen van de Glan, de Alsenz, de Guldenbach, de Ellerbach en de Gräfenbach.
Het wijnbouw gebied is ondanks zijn beperkte omvang bijzonder veelzijdig. Het kent veel verschillende bodemtypes en geniet van een bijzonder klimaat. Het wijnaanbod is er ook uitermate gevarieerd. Deze enorme smaak- en geurdiversiteit wordt door Sir Michael Broadbent (master of wine) omschreven als de typische Nahe fruitsalade. Kwa stijl situeren ze zich letterlijk en figuurlijk tussen deze van de buurgebieden Moezel, Rheinhessen en Pfalz. Ze bieden subtiele smaaksensaties: frisse fruitigheid, fijne zuren, mineralen en rijke aromas.
bron;b-wine.skynetblogs.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
13-04-2010
Paella getest
Paella getest
Hoe smaakt de Spaanse klassieker in onze eethuizen? Culinaire experts op ronde in Vlaanderen en Brussel.
Valencia: Uit Valencia
De Valenciaanse familie Miralles vestigde zich meer dan dertig jaar geleden in Antwerpen. Vandaag leidt de tweede generatie, met name José, de Valencia. De keuken is uitgerust met extra vuren zodat de chef een dozijn paellapannen tegelijk kan gebruiken.
José Miralles ontvangt hartelijk en in accentloos Antwerps. Op de kaart staan twee soorten traditionele paella (18 euro p.p.) die naargelang van het aanbod aan seizoenproducten met suggesties worden uitgebreid. Zo is paella met verse artisjokken een aanrader.
Paella kan vooraf telefonisch besteld worden om de wachttijd te verkorten. De fijne Bombarijst wordt gecombineerd met verschillende soorten groene en witte bonen en gegaard in een lekkere visbouillon. Garnituur zijn onder meer iets te ver gegaarde gambas, grote droge mosselen, langoustines, knapperige inktvispootjes en opmerkelijk sappige stukjes konijn en kip.
De schotel wordt zeer warm geserveerd, wat bijdraagt tot de smaak. Liefhebbers van socarrat kunnen dat vooraf melden. In onze pan was er een lichte, maar onvoldoende aanzet tot hartige korstzetting. Oude Leeuwenrui 26 2000ANTWERPEN Tel. : 03/234.09.23 Fax. : 03/233.00.71
La Cueva de Castilla: Sappig en vol smaak
Volgens insiders is La Cueva de Castilla, gelegen op de hoek van het gemeenteplein van Schaarbeek, het beste Spaanse restaurant van België. De keuken en het decor zijn traditioneel Spaans en de gerechten worden met de grootste zorg bereid. Voor een paella met kip en zeevruchten betaal je 20 euro per persoon. Het wachten wordt beloond met een eersteklaspaella, die wij, voor de eerste keer en met plezier, opaten tot de laatste korrel rijst.
Bij navraag bleek dat kok Javier Arroz Bomba (Garrido Leon, categorie Extra) gebruikt. Eerst worden inktvisjes, ui, paprika en kip in olijfolie gefruit, dan wordt de warmte in de pan geblust met witte wijn en komt de rijst erbij om alles onder te gieten met zelfgetrokken bouillon van gevogelte en schaal- en schelpdieren. De zeevruchten worden afzonderlijk kort gegaard. Het kookvocht uit de schelpen gaat bij de rijst, maar de zeevruchten zelf worden pas op het laatst toegevoegd, zodat ze niet verkookt maar sappig en optimaal van kwaliteit zijn. Als Javier het vuur uitzet, dekt hij de pan af en laat de paella nog vijf minuten rusten. De rijst zit dan vol smaak en is moelleux, met lichte weerstand tussen de tanden en plakt niet.
In het centrum van Houthalen vinden we La Tapa de Oro, een restaurant met ruime toog waar het op de vrijdagavond van ons bezoek eerst geanimeerd en later storend luidruchtig toeging. Gelukkig trad de gastvrouw na een tijdje op om te dimmen.
In afwachting van de paella, die veertig minuten bereidingstijd vergt, snoepten we van prima gestoomde venusschelpen (8,50 euro) en krokant gefrituurde chipirones (kleine inktvisjes, 7 euro). Dezelfde zorg voor het betere product blijkt ook uit de rijkelijke garnituren.
De chef bereidt paella niet in de traditionele pan maar in een ovalen aarden schotel (20 euro). Het resultaat is een smakelijke paella waarvan de rijst iets te plakkerig gekookt is. Maar hij pleziert dankzij de degelijke schaal- en schelpdieren en door zijn rijk geschakeerde smakenpalet. Pastorijstraat 6A 3530HOUTHALEN Tel. : 011/81.85.89 Fax. : 011/81.85.89
Mocht de rijst met iets meer zorg bereid zijn, dan zou de paella nog aanzienlijk aan authenticiteit en kracht winnen. De schotel voor twee was zo ruim bemeten dat drie gasten er makkelijk hun buikje mee hadden kunnen rond eten.
Las Mañas: Onder de verwachting
Miguel Espantoso dirigeert het aanhoudende komen en gaan van voornamelijk Spaanse en lokale gasten met stijl en gevoel voor Antwerpse zwans. Las Mañas, aan de ingang van de Waaslandtunnel, is een culinair monument in de Scheldestad. Couleur locale en ambiance zijn verzekerd. De Nederlandse journalist/tv-presentator Mart Smeets schreef er een innemend stukje over dat - terecht - de website opent.
We kennen het restaurant van smaakvolle bereidingen die met zorg en zin voor authenticiteit op tafel verschijnen. Onze paella (14 euro p.p.) was jammer genoeg niet representatief voor die kwaliteiten. De rijst miste de typische beet. Miguel was zo eerlijk toe te geven dat er Portugese parboiled rijst wordt gebruikt omdat die makkelijker te verwerken is.
Ook ontbrak het geurige saffraanaroma. Lekkere paella charmeert door een complexe versmelting van smaken met als motor een fijne bouillon. De gebruikte ingrediënten misten de intensiteit om echt te boeien. De gevraagde socarrat was er niet wegens het type pan dat gebruikt werd. Een magere troost is dat de andere gerechten op de ruime kaart wel gegarandeerd enthousiasme opwekken.
Tim Huygens opent alleen s avonds zijn tapasbar en restaurant Casa Ibérico. Als wijninvoerder houdt hij op dezelfde locatie ook een wijnwinkel open. Die twee zaken kan hij blijkbaar makkelijk combineren want de paella die we proeven is van uitzonderlijke kwaliteit (22 euro p.p.). Huygens heeft zich verdiept in de materie en levert een rijkelijke en genuanceerde schotel af waarbij vooral het respect voor de gebruikte ingrediënten opvalt.
Garnituren zijn, naast fijngesneden pittige chorizoworst, onder meer gambas en verse langoustines die met behoud van hun sappige textuur apart bereid werden. Bombarijst, op de perfecte temperatuur gegaard, krijgt smaak en structuur door het gebruik van rijke schaaldierenbouillon én kippenfond. Saffraan is voldoende aanwezig om het gerecht een aromatisch cachet te geven.
Door de strikte selectie van ingrediënten en de precieze gaarmethode kan deze paella zich qua smaak en presentatie meten met de betere versies in Valencia. Nog wat aandacht voor de socarrat, en we hoeven niet meer naar ginds te vliegen!
Café, pension en restaurant Galicia heet de zaak van Pepe Pena nog altijd. De toog wordt nog gefrequenteerd door Spaanse inwijkelingen die elkaar opzoeken om een kaartje te leggen.
Het restaurantgedeelte lokt bijna uitsluitend Belgen die door de Galicische uitbater in het Frans ontvangen worden. Hij maakt paella op het moment zelf en heeft daarvoor veertig minuten bereidingstijd nodig. Vaste klanten bellen vooraf wanneer ze er aankomen zodat ze onmiddellijk aan tafel kunnen gaan. De Bombarijst zelf is van superieure kwaliteit. Pepe Pena gebruikt het Spaanse merk SOS, dat iets duurder is dan andere maar dat goed zijn vastekorrelstructuur bewaart. Zijn paella kent geen aanzet tot socarrat.
Garnituur voor twee personen omvat paprikas, (te ver) gegaarde gambas en langoustines, stukgekookte venus- en, tapijtschelpen, taaie inktvis, droge mosselen en kippenboutjes van wisselende kwaliteit (13 euro p.p.). Met minder maar beter bereide producten zou deze paella aanzienlijk aan kwaliteit kunnen winnen.
Uitstekende streekkeuken.Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Eerlijke produkten.Vriendelijke bediening. Meer moet dat niet zijn. Galicia Paardenmarkt 123 2000ANTWERPEN Tel. : 03/231.98.15 Fax. : 03/231.98.15
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
Zeewolf en spinazie in korst met een oosters tintje
Zeewolf en spinazie in korst met een oosters tintje
Andere vissoorten die in dit gerecht gebruikt kunnen worden: wijting, pollak, koolvis, pladijs...
Benodigdheden voor 4 personen;
600 g zeewolffilet 4 bladerdeegvellen van 14 cm op 10 cm 16 spinazieblaadjes maan- en sesamzaadjes 1 eigeel dille olijfolie peper en zout
voor de saus: 1 dl visfumet 20 g roux (mengsel bloem en boter) 3 eetlepels room 1 mespunt curry-poeder 1 sjalot ¼ appel ½ banaan
Bereidingswijze :(15 + 30 minuten)
Snijd de zeewolffilets overlangs in dunne plakken en bak kort langs beide zijden in olijfolie. Kruid met peper en zout.
Verdeel de helft van de zeewolfplakjes over de bladerdeegvellen. Leg daarover de spinazieblaadjes en daarop weer een plakje zeewolf. Rol het bladerdeeg op en strijk in met eigeel. Breng een kleine decoratie aan met de overschotjes van de bladerdeeg en bestrooi met zaadjes.
Bak de bladerdeegrollen 20 minuten in de oven op 180°C.
Voor de saus: breng de visfumet aan de kook en bind met de roux tot een lichte veloutésaus. Voeg de room en de curry-poeder toe. Snijd een fijne brunoise (blokjes) van de sjalot, appel en banaan en voeg deze bij de saus vlak voor het opdienen.
Snijd met een scherp mesje een stuk korst van de gevulde rol zodat de zeewolf met de spinazie zichtbaar wordt. Schik de rol op het bord, lepel de saus er rond en garneer met een takje dille of kruiden uit eigen tuin.
bron; visinfo.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
12-04-2010
Saladeboeket met gemarineerde tofu en witloof
Saladeboeket met gemarineerde tofu en witloof
Ingrediënten voor 4 personen:
400 g tofu ½ krop lollo bionda ½ krop lollo rossa ½ krop eikenbladsla 2 trostomaten 1 komkommer 1 stronkje witloof olijfolie extra vergine gehakte peterselie peper zout.
Bereiding;
Snijd de tofu in plakjes. Overgiet ze met olijfolie, kruid goed met peper en zout en laat ze een nacht trekken. Haal de bladeren van de drie slasoorten uit elkaar (snijd zo nodig eerst de wortelkluit weg). Spoel ze in ijskoud water en sla of draai ze droog. Snijd de trostomaten in partjes. Snijd de uiteinden van de komkommer en verdeel hem in 4 gelijke cilinders. Hol elke cilinder uit. Snijd de bittere kern uit het witloofstronkje en haal de blaadjes van elkaar.
Leg voor elke portie blaadjes lollo bionda en lollo rossa op elkaar, rol ze op en steek ze rechtop in de komkommercilindertjes. Zo verkrijgt u een decoratief 'boeket'. Versier het boeket eventueel verder met een aspergepunt en scheutjes. Laat de tofu uitlekken. Schik plakjes tofu en een 'boeket' op elk bord. Versier het verder met blaadjes eikenbladsla, partjes trostomaat en blaadjes witloof. Besprenkel royaal met olijfolie van de marinade en bestrooi met gehakte peterselie.
Tip voor de versiering: gekookte aspergepunten, en/of een handvol scheutjes (luzerne, prei, kool.)
bron; flandria.vlam.be
Categorie:VEGETARISCH,
Asperges met langoustine en ossenstaart
Asperges met langoustine en ossenstaart
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1/2 kg asperges - 2 aubergines - 2 sjalotten - een teentje look - 100 g lamsoor - 1 ossenstaart - 8 langoustines - 2 wortelen - 1 ui - 1 takje tijm en 2 blaadjes laurier - 2 l kalfsfond - 1/4 bussel platte peterselie
Bereiding;
1 Schil de asperges en kook ze beetgaar in gezouten water. Houd enkele licht gekookte asperges opzij om tot slierten te snijden (met de mandoline of keukenschaaf) voor de afwerking. 2 Snijd de ossenstaart in stukken en kleur aan in de oven 3 Voeg ui en wortel toe en laat mee garen. Doe nadien alles in de kookpot, bevochtig met de kalfsfond en laat verder garen op een zacht vuurtje en dit gedurende anderhalf tot twee uur. 4 Pel de ossenstaart af, snijd het vlees in stukjes en meng het nadien warm met 1 gestoofde sjalot en de fijngesneden platte peterselie. Druk alles goed in een vorm af doos en laat opstijven. Snijd nadien in blokjes en laat deze kleuren in boter. 5 Passeer de jus (ingekookte kalfsfond) en breng op smaak. 6 Schil de aubergines en snijd in blokjes, stoof aan in olijfolie, samen met de versnipperde sjalot en de look. Cutter nadien tot een gladde massa. 7 Reinig de lamsoor en stoof aan in boter. 8 Pel de langoustines, verwijder het darmkanaal en fruit in hete olie. 9 Bordschikking. Dresseer enkele asperges en blokjes ossenstaart op het bord. Leg er de gestoofde lamsoor bij. Schik 2 langoustines op het bord. Spuit enkele toefjes auberginepuree op het bord. Werk af met de jus en enkele aspergeslierten.
bron; skynet.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
Op restaurant in een erotisch decor
Op restaurant in een erotisch decor
Seks verkoopt, dat is genoegzaam bekend. En tegenwoordig maakt ook het culinaire wereldje daar handig gebruik van. Sommige restaurants gaan dan ook erg ver om klanten te lokken. Halfnaakte diensters, een naakte vrouw als bord of een menukaart met enkel gerechten in de vorm van geslachtsorganen : er is voor elk wat wils. Opmerkelijke restaurants met een erotisch inslagje. Smakelijk !
Nyotaimori is een eeuwenoud gebruik in Japan, voorbehouden aan de mannelijke elite. Het concept? Sushi degusteren met het lichaam van een naakte geisha als bord. Een controversiële traditie, maar sommige restaurants draaien er hun hand niet voor om. In Europa en in de USA hebben traiteurs ondertussen hun pijlen gericht op evenementen of privéfeestjes om de body sushi te promoten. Maar handtastelijkheden mogen de deelnemers uit hun hoofd zetten: respect voor de dames is een vanzelfsprekende zaak, en bovendien mag je niet met hen praten. Het enige wat zon model moet doen is dan ook uren blijven stilliggen en een perfect verzorgd lichaam etaleren.
In Dilbeek, vlakbij Brussel, is Casa Erotica een buitenbeentje in het restaurantlandschap. De mannelijke obers zijn uitgedost als Chippendales, hun vrouwelijke tegenhangers als bunny girls. En uiteraard dragen die een minimum aan textiel. Vanaf de tafels heb je een uitstekend zicht op het podium met danspaal waarop vaak striptease-acts doorgaan. Dit adresje kan je enkel op zaterdag bezoeken, maar het concept is toch een daverend succes bij vriendengroepen, zowel mannen als vrouwen. Voor vrouwen zijn er speciale ladies nights: voor 45 euro krijg je eten en een onvergetelijk spektakel voorgeschoteld. Kies je voor de luxeversie, dan krijg je de dranken erbij, plus het vervoer per limo vanaf je woonplaats. Lingerierestaurants in Portugal
Drie Lingerie Restaurants zijn er in Portugal, en in dat land zijn ze de enige in hun soort. Net als in Brussel zijn de obers en diensters er vrijwel naakt. Bovendien kan je er op de kaart kiezen uit specialiteiten met tot de verbeelding sprekende namen als Hot & Sexy Erotic Soup, Oh My Love of African Orgasm. De initiatiefnemers organiseren ook ontgroeningsfeesten en zelfs partys om je echtscheiding de nodige luister bij te zetten. Of wat dacht je van een erotisch dessert, geserveerd op een dienster? Opgelet: eten is toegestaan, aanraken niet.
Op het eerste gezicht is er niets choquerends op te merken aan dit Hospitalis Restaurant in het centrum van Riga. Toch hebben de gerechten er namen die klinken als pijnlijke operaties én worden ze opgediend in inox borden met chirurgische instrumenten. Je eet er in een ziekenhuisdecor of in een heuse nep-operatiezaal. Maar de meeste klanten komen er eten omdat de diensters zijn uitgedost als sexy verpleegsters. Op aanvraag krijg je zelfs een dwangbuis aangemeten en voeren ze je met een lepeltje.
Ze vinden hun oorsprong in de Mangacultuur, de Maid Cafés die een hit zijn in Tokyo en omgeving (maar ook in Californië en Canada). In die etablissementen loopt het dan ook vol met meisjes gekleed in een kort rokje en een huishoudschort soms ook met een plumeau. Fotos nemen, de dames proberen te verleiden of ze aanraken mag niet. Men laat echter niets aan het toeval over om de bezoekers te entertainen: mannen die de walgelijke brouwseltjes die hen worden voorgeschoteld niet willen drinken, zullen daarvoor gestraft worden. Indien gevraagd voeren de diensters in alle vormen en maten je met een lepeltje.
Allo Magazi, een restaurant in Thessaloniki, Griekenland. Wie zn verjaardag op een onvergetelijke manier wil vieren, kan dat hier met een striptease of go go dance. Maar er is meer: de schotels die er worden geserveerd hebben de vorm van vrouwelijke of mannelijke geslachtsorganen. Het decor bestaat uit erotische kunstwerken. Wie dat wil, kan zich door de chef van het restaurant laten vastbinden. Alsof dat nog niet genoeg is, staan er ook seksspeeltjes uitgestald die te koop zijn.
Veel Chinese zakenmannen zijn bereid om 200 euro neer te tellen om zich iets mannelijker te voelen dankzij de specialiteiten van dit restaurant. Of het eten van dierenpenissen dat effect heeft, durven we te betwijfelen. Alle mogelijke bereidingswijzen kunnen gevraagd worden : gegrild, gefrituurd, gekookt of gebraden! Voor wie nog honger heeft nadat het lid van een yak de revue is gepasseerd op een bord, smakelijk !
bron;skynet.be
Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
11-04-2010
Dit zijn de smakelijkste blondjes van de abdijen
Dit zijn de smakelijkste blondjes van de abdijen
De blonde abdijbieren zijn zeer in trek. Elke grote brouwerij doet mee, maar ook de kleine vechten om de gunst van de bierliefhebber. Onze drie proevers bekroonden er zo eentje: het bij ons niet zo bekende Abbaye de Forest. Ook andere Waalse bieren scoren goed. De befaamde huizen horen in onze blinde proeverij niet bij de prijswinnaars.
Abbaye de Forest - 8,5/10 BROUWERIJ: De Silly, Silly. ALCOHOLGEHALTE: 6,5% KLEUR: Blond. SMAAK: Onverwachte en wat bizarre geuren. Doet afwisselend denken aan likeuren als Suze en Elixir dAnvers. Nogal zwaar geparfumeerd, met ook vanille en zoete banaan. Die ervaringen komen terug in de hoofdsmaak, na een vrij egaal bittere start. Droog mondgevoel. De afdronk is zeer bitter. Daarin melden zich even limoenen en mandarijntjes. Gecompliceerd bier waaraan duidelijk is gewerkt. Te bitter om waardering te krijgen van een groot publiek, maar bierliefhebbers kunnen er gek van worden. BESLUIT: Ideaal zomerbier.
Maredsous - 8/10 BROUWERIJ: Duvel-Moortgat, Breendonk. ALCOHOLGEHALTE: 6% KLEUR: Blond, met nerveus schuim. SMAAK: Interessante geuren. Die van hop is duidelijk. Verder ook kruidige toetsen, zoals die van zurkel. Plus dan nog de zestes van limoenschil. Het kruidige aspect herhaalt zich in de lichtbittere tot bittere hoofdsmaak. Vloeit uit naar een nog opvallender bitterheid. Zeer droge finale. De nasmaak is fruitig, met zelfs een vleugje aardbeien. BESLUIT: Een curieus, niet alledaags, aangenaam bier.
Florival - 7,5/10 BROUWERIJ: gebrouwen voor Delhaize, brouwer niet bekend. ALCOHOLGEHALTE: 7% KLEUR: Blond. SMAAK: Eerst nogal gesloten, geurloos. Dan toch zoete toetsen en peren, wat op een jong bier wijst. De hoofdsmaak is zoetig, volmondig, tamelijk dik. Ook in de smaak duiken de peren op. Niet zo uitgesproken bitterheid. In de afdronk wordt die nog wat afgezwakt, maar daarin komen ook mandarijntjes voor. Geen moeilijk drinkbier waaraan ook kenners plezier beleven. BESLUIT: Mooie balans, goed gestructureerd.
Postel - 7,5/10 BROUWERIJ: Affligem, Opwijk. ALCOHOLGEHALTE: 7% KLEUR: Blond. SMAAK: Aan de peren is niet te ontkomen, zowel in de geur als in de smaak. Je ruikt ook alcohol, in de eerste plaats met diezelfde peren, zoals van Poire William of van een Duitse obstler. Ook koriander doet mee. Na een zoetige aanzet evolueert het bier snel naar vrij bitter. Veel verse hop gebruikt? De ervaringen van de geuren komen terug. Je krijgt de indruk van veel alcohol. In de afdronk blijft de bitterheid hangen en er blijft iets zachts op de tong achter. BESLUIT: Een warm bier en toch niet dik.
St. Feuillien - 7,5/10 BROUWERIJ: St. Feuillien, Le?Roeulx. ALCOHOLGEHALTE: 7,5 % KLEUR: Blond. SMAAK: Een aromabom. Aardig wat te ruiken: pure munt, appelen, citroen, een zurige mengeling, maar ook nog als tegengewicht zoete gekonfijte vruchten. Heel speciale ervaring in de mond. Dit bier smaakt naar munt, kruiden en fruit, zoals limoen. Steeds een lichtzoete achtergrond, maar in de mond blijft er een matige bitterheid over. Intussen in de afdronk toetsjes van lavendel en rozemarijn. BESLUIT: Aan dit bier is hard gewerkt.
St. Paul Triple - 7,5/10 BROUWERIJ: Sterkens, Meer. ALCOHOLGEHALTE: 7,6 % KLEUR: Blond. SMAAK: Eerst ruik je niet veel en dat komt wat onaangenaam over. Nadien toch wel verse hop en een beetje vanille. De hoofdsmaak is volmondig en zoetig, licht geparfumeerd. Dan volgen zoete sensaties van vanille en kersen. Nu wordt het interessant: de nasmaak is niet bitter, integendeel, want je proeft koekjes, zoals madeleintjes. Ten slotte nog accenten van gestoofde appeltjes en calvados. BESLUIT: Een zeer warm bier.
Ter Dolen - 7,5/10 BROUWERIJ: De Dool, Houthalen-Helchteren. ALCOHOLGEHALTE: 6% KLEUR: Goudblond, iets donkerder dan de andere. SMAAK: Aardig om ruiken: aromas van vers gebakken biscuit, een vleugje gember, ook wat gekonfijt fruit. De hoofdsmaak is zoetig, met veel karamel, ook honing. Nadien volgen fruitige indrukken. Volmondig, dik ?bier. Een gevulde afdronk. Er blijft wat bitters hangen. In de nasmaak komen de karamel en de honing terug. BESLUIT: Een snoepertje.
Steenbrugge - 7/10 BROUWERIJ: Palm, Steenhuffel. ALCOHOLGEHALTE: 6,5% KLEUR: Blond. SMAAK: Ruikt aanvankelijk niet erg lekker, maar opent zich geleidelijk en dan vallen de geuren nog best mee: kruiden, kruidnagel, limoentjes. Op het etiket staat dat ook gruut is gebruikt. In de aanzet wat zoetig. De hoofdsmaak is licht bitter en die zet zich door. Er komt niet veel nieuws opzetten. Een kruidige bitterheid blijft hangen. BESLUIT: Een aangename langdurende bitterheid.
Tongerlo - 7/10 BROUWERIJ: Haacht, Haacht. ALCOHOLGEHALTE: 6% KLEUR: Blond. SMAAK: Ruikt naar Provençaalse kruiden, onder meer rozemarijn. Ook citroenmelisse kruipt in de neus, samen met iets fruitigs. De hoofdsmaak volgt de geur: ook kruidig, licht zoetig, maar tegelijk ook iets zurigs. Dat komt fris over. Nogal gecompliceerd. Zo zit er in de smaak ook wat van verse vijgen en druivensap. De afdronk is wat bitter en nog altijd kruidig. Op je tong blijft een vleugje karamel over. Een beetje vermoeiend voor de smaakpapillen, toch soepel. BESLUIT: Een beredeneerde samenstelling, zeker niet industrieel.
St. Martin - 7/10 BROUWERIJ: Brunehaut, Brunehaut. ALCOHOLGEHALTE: 7% KLEUR: Blond. SMAAK: Dit bier ruikt naar de betere pils, al overheerst de geur van kauwgom. Toch ook wat fruit in de neus. Ook de smaak doet aan pils denken en dat verrast voor een abdijbier. De hoofdsmaak blijft bij gecorseerd bitter. Die vloeit zo goed als niet uit, blijft gewoon verder gaan. Toch komen er in de afdronk nog wat limoentjes opzetten. Een dorstlesser, want er blijft geen plakkerig gevoel over. BESLUIT: Drinkt gemakkelijk, maar let op je tellen. Er kan een klopje volgen.
Ename - 6,5/10 BROUWERIJ: Roman, Oudenaarde. ALCOHOLGEHALTE: 6,5% KLEUR: Blond, superhelder. SMAAK: Buitengeuren kruipen je neus in, alsof je door een weiland loopt: gedroogd gras, hooi. Maar toch ook verse hop en wat limoen. Na een zurige aanzet volgt een spel van bitter en zoet waarbij ieder om beurten de bovenhand haalt. Bij het zoet hoort wat fruit. Uiteindelijk wint de bitterheid het en die blijft lang hangen. In de afdronk nog iets van vijgen. Alles bij elkaar mooi afgerond. BESLUIT: Ingetogen bier, zonder scherpe kantjes.
Kapittel Watou - 6,5/10 BROUWERIJ: Van Eecke, Watou. ALCOHOLGEHALTE: 6,5% KLEUR: Blond. SMAAK: Heel wat te ruiken: vooral fruit (perziken, limoenen), ook iets peperigs. Het fruit komt overduidelijk terug in de hoofdsmaak, maar zit nu veeleer in exotische sferen, met onder meer ananas. Peperkoek levert dan weer een zoetige bijdrage. Dan komt een zachte bitterheid aanzetten. Uiteindelijk nog een bittere afdronk. In de nasmaak zit dan weer marsepein. Balanceert van zoet naar fruitig. BESLUIT: Een prettige balans.
Leffe - 6,5/10 BROUWERIJ: Inbev, Leuven. ALCOHOLGEHALTE: 6,6% KLEUR: Blond. SMAAK: Mooi vast schuim. Vreemd, die geur van ledervet. Maar er is meer: vooral iets zoets van marsepein, dat aan amaretto doet denken. Dat zoete domineert de volmondige smaak, met ook hier een toets van marsepein. Tegelijk kruipen er wat fruitsoorten tussen. In de afdronk zit een beetje sinaasappelbitter. De nasmaak betekent niet veel. BESLUIT: Je moet van zoet houden.
Ramée - 6,5/10 BROUWERIJ: Du Bocq, Purnode, voor nv Bibco, Ternat. ALCOHOLGEHALTE: 7,5% KLEUR: Blond. SMAAK: Even wennen, want het lijkt wel alsof je rond een boerderij wandelt, met vooral de geuren van een beregende wei en van vers gras. Toch ook een vleugje koriander. De hoofdsmaak is volmondig zoetig (karamel) en kruidig (koriander, kardemom). Praktisch geen nasmaak, alleen wat zoet dat niet zo natuurlijk overkomt. BESLUIT: Dit bier wordt gedragen door de alcohol.
bron; destandaard.be
Categorie:BIEREN & BIERWEETJES,
10-04-2010
Restaurant; Graanmarkt 13: Pure gastronomie
Restaurant; Graanmarkt 13: Pure gastronomie
Niets aan de roomwitte gevel van het majestueuze burgerpaleisje doet vermoeden dat zich in de kelder een nieuw, intiem klasserestaurant bevindt. En toch zijn s middags en s avonds de meeste tafels bezet.
Boven aan de trap is er een boetiek met kleding en accessoires van toonaangevende designers; op de bovenste verdieping is een kunstgalerie ondergebracht. Onder aan de trap kun je lunchen en dineren of even uitrusten bij een glaasje, met of zonder een clubsandwich of een potje kaviaar.
De inrichting is getekend BaseDesign en oogt, zoals de naam suggereert, sober en stijlvol. Kale muren in gebroken wit en betonnen vloeren worden gecombineerd met zwart meubilair, zicht op een uitgelichte keuken en tafels gedekt met smetteloos wit linnen.
Vanaf het eerste uur stroomden chique klanten toe uit de villawijken van Schilde, Brasschaat en Sint-Martens-Latem. Het gegoede volk kent de chef uit de tijd dat hij chef-aan-huis was. Zij komen naar Graanmarkt 13 voor het lekkere eten, en het discrete huiskamersfeertje. Chef Seppe Nobels laat dagelijks proeven dat het mogelijk is om modern en superlekker te eten zonder moleculair gegoochel. Goede producten op de juiste manier bereiden: daar draait het bij hem om.
Carpaccio van gegaarde kalfskop met gepoft varkensoor en een schil van de eerste asperge uit Tremelo, gemarineerde en op lage temperatuur gegaarde makreel met tzatziki en soepje van prei en paling vormden de originele en lekkere welkomsthapjes. Er waren twee verschillende voorgerechten: gebakken ganzenlever met twee structuren van verse erwt, schuim van gember en poeder van peperkoek (20 euro) en tartaar van tonijn en kalf uit Corrèze met croutons, kwartelei en één Belgische friet (22 euro).
Beide voorgerechten waren fijn maar klein, en daardoor gepeperd van prijs. Er waren ook twee verschillende hoofdgerechten: een mooi stuk zeebaars gewikkeld in smeltend zachte lardo di Colonnata met beignet van petit-grisslakken, jonge spinazie en jus van schorseneer en lentetruffel (26 euro) en duif uit Auvergne met krokant gegaarde boutjes, Mechels witloof, aardpeer, bloedworst en jus met port (24 euro). Beide hoofdgerechten wisten te verrukken.
Het glas werd gevuld met een Domaine de lOlivette 2007 (28 euro). Deze evenwichtige Vin de pays des Côteaux de la Cabrerisse, was schitterend op dronk en wist neus en mond te strelen! Sorbet van yoghurt met crème van basilicum en sponscake van pistache (12 euro) vormden een lekkere en frisse afsluiter van een schitterende maaltijd.