Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
08-06-2010
Recept Aardappelen rode bieten salade met tonijn
Recept- Aardappelen rode bieten salade met tonijn
Bereiding;
Schil de aardappels snij ze in vieren en kook ze. Giet de aardappels af en laat ze een beetje afkoelen. Open het glazen potje of blikje tonijn en het pakje voorgekookte bietjes en giet het sap van beide eraf. Je kan nu de aardappels in stukjes snijden en er de fijn gesneden bietjes doorheen mengen, op smaak brengen met tomaten azijn, olijfolie, peper en fijn gesneden kappertjes.
Fijn gesneden ijsbergsla met blokjes tomaten, op het bord leggen, het aardappel slaatje, per pers. 2 stukjes tonijn een half gekookt eitje, en alles afwerken met olijfolie en basilicum.
Plaats het gerecht ( kort) in de koelkast. Heerlijk en makkelijk voor als het warm weer is.
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
Noord-Korea creëert wonderdrankje
Noord-Korea creëert wonderdrankje waar je slimmer van wordt
Noord-Korea zou, naar eigen zeggen, een "wonderdrank" hebben gecreëerd waarbij hersencellen vermenigvuldigd worden. Verder zou de drank ook de veroudering van de huid tegengaan.
Het drankje bevat 60 soorten "micro-elementen" van meer dan 30 plantensoorten, aldus het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA. Het "wondermiddel" zou het mentale vermogen verbeteren door het vermenigvuldigen van hersencellen en, het zou de huid beschermen tegen rimpels.
De uitvinding is een "doorbraak" van het overheidsbedrijf Moranbong Carbonated Fruit Juice Joint Venture, dat ook frisdranken met fruitsmaken maakt.
Naar verluidt zou er al interesse getoond zijn door Chinese, Duitse en andere zakenmensen. Wij vermoeden dat het drankje met een korreltje zout nog beter werkt.
(belga/mvl) bron; demorgen.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
07-06-2010
Tomaat: binnen of buiten, gewoonweg buitengewoon!
Tomaat: binnen of buiten, gewoonweg buitengewoon!
Volgens het foodpairing-principe leveren tomaten een wijd gamma aan combinaties op: hazelnoten, baguette, donkere chocolade, zwarte thee, gebakken eendenlever, honing, mosselen, kaviaar, palmlikeur, wijn van de Chardonnay-druif
Tomaten dragen bij tot een goed kaliumgehalte in ons lichaam, wat zeker van belang is voor wie actief de zomer beleeft. Bovendien is een tomaat zeer caloriearm.
Leuk is ook dat binnenlandse tomaten in veel vormen en groottes voorkomen: losse tomaten, trostomaten, pruimtomaten, kerstomaten
Keukentips; Een tomaat koop je best niet te rijp. Bewaren doe je wel op een koele plaats maar liefst niet in de koelkast! Want tomaten zijn gevoelig voor bederf wegens lage temperatuur. Slechts een zeer rijpe tomaat belandt uiteindelijk in het koelvak. Koop tomaten met stevig vruchtvlees, gelijk van kleur op het ganse oppervlak en glanzend van uitzicht, vrij van vergroeiing of beschadiging. Gezondheid; Een tomaat is rijk aan vitamine A, kalium, vezels en caroteen. Vitamine A en caroteen zijn belangrijk voor de huid, ook niet onbelangrijk tijdens de zomermaanden wanneer door de zon de huid als het ware een versneld verouderingsproces ondergaat. Caroteen wordt namelijk in het lichaam gedeeltelijk omgezet in (pro)vitamine A die een positief effect heeft op de ogen en zorgt voor een gezonde huid. Pas op! Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn. Daarom bevelen medici een goed gevarieerd menu aan met veel groenten en fruit. Voornamelijk in rode, oranje en gele groenten en fruit vind je caroteen. Wortelen zijn een bekend voorbeeld.
bron;flandria.vlam.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Geroosterde Tomaten op de barbecue
Geroosterde Tomaten op de barbecue
Nodig 4 a 6 pers;
6 gr.tomaten,5 teentjes knoflook,4 eetl.olijfolie extra vergine,
Recept uit: Big Book of Basics van Cornelia Schinharl & Sebastian Dickhaut ISBN 9044308505
Bereidingswijze:
Verwijder het kroontje van de tomaten en snijd ze horizontaal doormidden. Bestrooi de snijkant met zeezout en zwarte peper. Pel de knoflookteentjes en stamp ze fijn in een vijzel samen met de olijven. Verwarm de olijfolie, voeg het fijngestampte knoflook met olijven toe en laat 1 tot 2 minuten zachtjes fruiten tot het knoflook net bruin begint te worden. Neem de pan van het vuur en giet de knoflookolie in een kommetje.
Strijk het rooster in met wat olie. Leg er de halve tomaten op met het snijvlak naar beneden. Laat ze 3 tot 5 minuten roosteren tot ze bruin beginnen te worden. Halfweg de roostertijd een kwartslag draaien voor een mooi ruitjespatroon. Draai de tomaten ondersteboven en strijk de geroosterde zijde in met de knoflookolie met olijven en strooi de kappertjes over. Laat ze nogmaals 3 tot 5 minuten roosteren tot de ronde onderkant bruin is. De gemalen kaas over de warme tomaten op het einde.
Schik wat blaadjes rucola salade op een schaal en leg er de tomaten op en bestrooi ze met fijne tijm.
Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
Carpaccio van tomaat en courgettes (vegetarisch)
Carpaccio van tomaat en courgettes (vegetarisch)
Bereiding; Snijd één tomaat en een halve courgette in dunne plakjes. Snipper 1 sjalot fijn. Meng de fijngesnipperde sjalot met 1 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel notenolie, 1 koffielepel balsamico-azijn, 1 geperst knoflookteentje, 1 eetlepel pijnappelpitten,peper en zout. Schik de plakjes groenten op een bord, overgiet ze met de dressing en laat 5 minuten trekken in de koelkast.
bron; starttoeat.be
Categorie:VEGETARISCH,
06-06-2010
Koude langoustines à la nage
Koude langoustines à la nage
Nodig 4 pers; 16 verse langoustines,1 sjalot,20 cl droge witte wijn, 20 cl lichte room,4 primeurwortelen,100 g verse erwtjes of diepvries, 1 bosje lente-ui,1 citroen,peper en zout
Bereiding; 1 Maak de langoustines schoon: breek de koppen van de langoustines. Snijd met een schaar de onderzijde van de staart open. Breek het pantser van het staartvlees. Snijd het darmkanaal uit het vlees. Houd de staarten bij in de koelkast. 2 Maal de koppen en de pantsers van de langoustines even grof in de keukenrobot. Bak de koppen en pantsers op hoog vuur in wat olijfolie gedurende 3 minuten. 3 Giet er de witte wijn bij en laat voor de helft inkoken. 4 Voeg de room toe en laat op een zacht vuurtje gedurende 15 minuten pruttelen. Peper en zout. Zeef de saus en laat afkoelen in de koekkast.
5 Stoom de langoustinestaarten gedurende 3 minuten. Besprenkel de staarten met goed wat citroensap, peper en zout. Dek af en houd bij in de koelkast. 6 Snijd de geschilde worteltjes in schijfjes of stukken. Stoom gedurende 15 minuten. Laat afkoelen. 7 Kook de erwten in hard kokend gezouten water. Laat 5 minuten koken zonder deksel. Giet af en spoel met koud water. 8 Maak de lente-ui schoon. Snijd er het wit met 3 cl van het groen af. Kook gedurende een minuut in hard kokend water en spoel met koud water.
9 Verdeel de room over 4 diepe borden. Leg er de wortelen en de erwten in. Leg de lagoustinestaarten in de borden. Werk af met de lente-ui en wat vers fijngesneden groen van de ui. Serveer ijskoud.
De gepelde en ontpitte tomaten in vieren snijden.De schoongemaakte paprika's in reepjes snijden, de gepelde uien grof hakken en de knoflook fijnhakken.
De olie verhitten in een diepe braadpan en daarin de kip aan alle kanten mooi laten kleuren.De uien en de knoflook glazig laten fruiten en toevoegen. De tomaten en de paprika's bij de kip voegen, kruiden met tijm,laulier,peper en zout en overgieten met de bouillon.Het deksel op de pan leggen en ongeveer 30 minuten laten sudderen op een laag pitje.Bestrooi kip en groenten 5 minuten voor einde kooktijd met piment dEspelette.
De gaarkookte rijst op smaak brengen met saffraan en paprikapoeder.
Categorie:RIJSTGERECHTEN
18-05-2010
Mignongebraad met brie en courgetten
Mignongebraad met brie en courgetten
nodig 4 pers; 1 kg mignongebraad,150 g brie,1 dl wijn (wit/droog), 2 dl room,2 courgette in schijfjes,75 g boter (bakboter), peper, zout
Bereiding;
Overlangs insnijdingen maken in het vlees en die opvullen met wat brie en plakjes courgette. Opbinden met keukengaren en laten kleuren in de hete boter. Kruiden met peper en zout.Nog ongeveer 50 minuten laten bakken tot het vlees gaar is. Uit de pan nemen en warm houden.
De braadjus deglaceren met de witte wijn en de room en laten indikken op hoog vuur.Tot slot de rest van de brie erdoor roeren tot een mooi gebonden saus.
Wat saus op warme borden scheppen en daarop een paar plakjes vlees schikken en serveren met de rest van de in boter gebakken courgettenschijfjes en puree of aardappelgratin.
bron; skynet.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
17-05-2010
Toast met gewokte asperges, peultjes, shii-take en Spaanse peper
Toast met gewokte asperges, peultjes, shii-take en Spaanse peper
Nodig 4 pers:
1 bussel groene en witte asperges,1 kleine rode Spaanse peper, 200 g verse shii-take,150 g verse peultjes,4 dikke sneden boerenbrood, Worcestershiresaus,zwarte peper en zout,1 potje sesampasta, een flinke scheut room,1 fijngehakt teentje knoflook, 2 eetlepels geroosterd sesamzaad,
Bereidingswijze;
Schil de asperges en snijd ze grof. Verwijder de zaadjes uit de Spaanse peper en snijd in fijne reepjes. Snijd de shii-take en de peultjes in repen. Rooster de sneden boerenbrood in een broodrooster of in een met boter ingewreven pan en roerbak de groenten gedurende enkele minuten, tot ze beetgaar zijn. Kruid met wat Worcestershiresaus en peper en zout.
Leng de sesampasta met de room aan tot een dikke saus en roer er het fijngehakt teentje knoflook onder. Kruid met peper en zout. Schik de toast op de borden en verdeel er de gewokte groenten over. Lepel er de sesamsaus over en rond en versier met geroosterd sesamzaad.
Tip; Roerbak de hardste groenten eerst en vervolg met de zachtere soorten. Dus eerst de asperges en daarna de peultjes.
Aspergesalade met balsamico nodig 4 pers; 1,5 kg witte asperges, zout, suiker, peper, 2 eieren,saladekruiden (bv. Knorr), een scheutje aceto balsamico,1 kl mosterd, olijfolie.
Bereidingswijze;
Was en schil de asperges. Snij de stengels in stukken en kook ze 15 à 20 minuten in water met wat zout en suiker. Laat uitdruipen en gedeeltelijk afkoelen.
Kook twee eieren gedurende 8 minuten. Verfris en pel ze, snij ze klein.
Bereid de dressing: meng een zakje saladekruiden, een lepel suiker, een snuifje zout, peper, aceto balsamico (wit of rood) en een klein lepeltje mosterd met een flinke scheut goede olijfolie.
Roer er de versneden eieren door en ook de asperges. Dien op.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
Elke dag een beetje kaas eten is goed voor je immuunsysteem.
Boterham met kaas verbetert je immuunsysteem
Elke dag een beetje kaas eten is goed voor je immuunsysteem.
Elke dag een beetje kaas eten is goed voor je immuunsysteem.
Naarmate we ouder worden, brokkelt ons immuunsysteem geleidelijk aan af. Ons lichaam slaagt er dan steeds minder in om tumorcellen af te breken, en kan zich steeds minder verweren tegen infecties.
Onderzoekers van de Universiteit van Turku in Finland wilden nagaan of dat immuunsysteem geboost kon worden via eenvoudige ingrepen. Ze vroegen de inwoners van een rusthuis, allemaal met een leeftijd tussen 72 en 103 jaar, om vier weken lang kaas bij hun ontbijt te eten. De ene helft kreeg Gouda met probiotica te eten, en de andere helft kreeg een placebo.
Via bloedtests werd vervolgens nagegaan welk effect de kaas met probiotica had op het immuunsysteem. Daaruit bleek dat het immuunsysteem van de personen die de kaas hadden gegeten een duidelijke boost had gekregen.
Naarmate we ouder worden, brokkelt ons immuunsysteem geleidelijk aan af. Ons lichaam slaagt er dan steeds minder in om tumorcellen af te breken, en kan zich steeds minder verweren tegen infecties.
Onderzoekers van de Universiteit van Turku in Finland wilden nagaan of dat immuunsysteem geboost kon worden via eenvoudige ingrepen. Ze vroegen de inwoners van een rusthuis, allemaal met een leeftijd tussen 72 en 103 jaar, om vier weken lang kaas bij hun ontbijt te eten. De ene helft kreeg Gouda met probiotica te eten, en de andere helft kreeg een placebo.
Via bloedtests werd vervolgens nagegaan welk effect de kaas met probiotica had op het immuunsysteem. Daaruit bleek dat het immuunsysteem van de personen die de kaas hadden gegeten een duidelijke boost had gekregen.
Liselotte Ampe Bron:gezondheidsnet.rnews.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
16-05-2010
Na 120 jaar paling nu ook gerookte panga
Na 120 jaar paling nu ook gerookte panga
''We blijven gewoon paling roken, maar de groei is eruit.''
URK - Hij is het er niet mee eens, maar voor Sebastiaan Kraan is het een voldongen feit: de paling heeft een negatief imago bij de consument. Voor het eerst in de geschiedenis moet Gebroeders Kraan, ambachtelijke palingrokers sinds 1890, naast paling een ander product op de markt brengen. Het familiebedrijf in Urk rookt voortaan naast paling pangasius, de vis die uit Vietnam wordt ingevoerd en die de laatste jaren snel populair is geworden in Nederland.
''We blijven gewoon paling roken, maar de groei is eruit'', zegt Sebastiaan Kraan. Pangasius, veelal kortweg panga genoemd, wordt tot dusver niet op grote schaal gerookt. Het nieuwe product wordt deze maand gelanceerd op een grote visbeurs in Brussel en is daar zelfs genomineerd voor de Prix d'Elite. Inmiddels is het in Nederland te koop in de supermarkt.
Sebastiaan Kraan zegt niet bang te zijn dat na de paling ook de panga een negatief imago zal krijgen en eveneens geweerd gaat worden uit de schappen van winkels. De panga van de gebroeders Kraan is gecertificeerd, ofwel voorzien van een stempel dat aangeeft dat het gaat om duurzame visserij.
(ANP)bron;parool.nl
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Pastasalade met gerookte zalm
Pastasalade met gerookte zalm
nodig 4 pers;
200 g gerookte zalm, 150 g eierpasta, 4 eieren, 5 el (walnoot)olie, ½ dl melk, 2 lente-uitjes, sap van halve citroen, 1 el geraspte mierikswortel, 3 el bieslook (fijngeknipt), 75 g gepelde walnoten (grof gehakt), 75 g waterkers of veldsla, zout en peper
Bereiding;
Kook de pasta in een pan met ruim kokend water en wat zout in 10-12 minuten beetgaar. Klop de eieren los met melk en zout en peper naar smaak. Verwarm 1 eetlepel (walnoot)olie in een steelpan en schenk het eimengsel erbij. Verwarm het ei al roerende tot het begint te stollen en rul wordt.
Snijd de zalm in brede repen en de lente-ui in kleine ringetjes. Klop in een slakom het citroensap met 4 eetlepels (walnoot)olie, mierikswortel, bieslook en zout en peper naar smaak tot een dressing. Giet de pasta af en schep de pasta direct met het roerei en de helft van de zalm en walnoten door de dressing.
Verdeel de waterkers of veldsla over vier borden en schep de pastasalade erop. Verdeel de lente-uitjes en de rest van de zalm en walnoten erover. Lekker met vers geroosterd brood.
Tip; kan ook met gerookte Forel of gerookte Paling.
visrecepten.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
Hotspot: eten uit de moestuin van Villa Augustus
Hotspot: eten uit de moestuin van Villa Augustus
Eten uit de moestuin onder het genot van live klassieke muziek, het kan dit weekend bij Villa Augustus in Dordrecht. Dit hotel annex restaurant is al een tijd geopend, maar voor wie er nog niet geweest is, is het een tripje naar Dordrecht zeker waard.
Foto: Villa Augustus
De oude watertorensteekt al van ver boven de skyline van Dordrecht uit. Erg mooi gelegen aan het water, vlakbij de oude elektriciteitscentrale, is Villa Augustus dé hotspot van het moment. In de mooi opgeknapte toren kan men logeren in een van de stijlvol ingerichte kamers.
Moestuin Voor wie één dagje Dordrecht volstaat, is het leuk om alleen in het restaurant iets te eten of drinken. Omdat alle groenten worden verbouwdinde moestuintjes rondom het restaurant, wisselt de menukaart wekelijks, afhankelijk van het aanbod.
Zelfgemaakte jam die u in het Marktcafé kunt kopen
Cadeauwinkel Alle groenten uit de tuinen en de eigengemaakte jam en olijfolie zijn in de winkel bij het Markt Café te koop. Ook de cadeauwinkel, met originele presentjes en boeken voor kinderen en volwassenen, past helemaal bij de vriendelijke uitstralingvan het geheel.
Klassieke muziek Zondag 23 mei speelt van 16.00 tot 17.30 speelt het Daniel Kwartet. Kaarten per concert zijn 15,-. Voor een uitgebreide zomeragenda, kunt u hier terecht.
Een kistje Franse wijn heeft tijdens een veiling in Genève deze week een recordprijs van 109.250 Zwitserse frank (77.469 euro) opgeleverd. Dat hebben verantwoordelijken van het veilinghuis Christie's donderdag bekendgemaakt.
Een anonieme Aziatische koper kocht het kistje met zes flessen Hermitage La Chapelle 1961, dat de verwachtingen ruimschoots overschreed.
(belga/mvdb) bron; demorgen.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
14-05-2010
Fusilli met groente-kaassaus
Vegetarische pasta; Fusilli met groente-kaassaus
nodig 4 pers;
300 g fusilli pasta,2 el olijfolie,400 g grofgesneden wokgroenten, 2 tenen knoflook, gesnipperd,1 el Italiaanse kruiden, 250 g vegetarische balletjes,500g passata di pomodoro, 150 g gemalen kaas
Bereiden;
1 Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2 Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de wokgroente 8 min. Voeg de laatste minuut de knoflook toe. Voeg de Italiaanse kruiden, de vegetarische balletjes en de passata toe en breng de saus al roerend aan de kook. Warm de saus 3 min. door en breng op smaak met peper en zout. Roer de helft van de kaas erdoor.
3 Verdeel de pasta over 4 borden. Schep de groente-kaassaus erop en serveer met de rest van de kaas.
bron; ah.nl
Categorie:VEGETARISCH,
Gnocchi met courgette en gehaktballetjes
Tonijn met gepofte aardappel nodig 4 pers;
4 grote aardappelen,
60 g kruidenboter,
1 el olie,
1 zak Mexicaanse wokgroenten (diepvries),
1 pot tacosaus mild (230 g),
2 blikjes tonijn moot in water (a 195 g)
Bereiden;
1 Verwarm de oven voor op 250 °C. Kook de aardappelen in de schil 15 min. Kruis de aardappelen bovenop in, leg op elke aardappel 1 el kruidenboter en verpak ze per stuk in aluminiumfolie. Leg ze in de ovenschaal en schuif in de oven. Pof de aardappelen in 30 min. gaar.
2 Verhit de olie in een wok en roerbak de Mexicaanse wokgroenten volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de tacosaus toe en breng het tot tegen de kook aan. Laat de tonijn uitlekken en schep deze door de groente, verwarm zachtjes door.
3 Serveer de tonijn in groentesaus met de gepofte aardappelen.
Bereiding; Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droge pan op een matig vuur. Scheur de muntblaadjes in dunne reepjes.Snij de kiwi en de appels met de schil in stukjes. Meng fruit, pitten en munt voorzichtig door elkaar.Overgiet met het wit druivensap en verdeel het vruchtenslaatje over glazen schaaltjes.
bron; skynet.be
Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
13-05-2010
Waarom eten we konijn met pruimen?
Waarom eten we konijn met pruimen?
Nieuw boek - De Ouden Belgen in de Keuken - auteur Marc Declercq
In zijn nieuwe boek De Ouden Belgen in de Keuken doet auteur Marc Declercq 25 traditionele Belgische gerechten als potjesvlees, tarte al djote of stoofkarbonaden op een boeiende manier uit de doeken. Hij geeft de originele bereidingen, presenteert de geschiedenis ervan en lekkere adressen uit de streek van herkomst. Deze vaak eeuwenoude recepten maken deel uit van ons culinaire erfgoed. Sommige zijn nauwelijks veranderd, andere evolueerden. Om te bewijzen dat de gerechten nog steeds actueel zijn, creëerde Kwinten De Paepe, chef van het Leuvense restaurant Trente, 25 nieuwe versies van de traditionals.
Uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts, 32,50 euro. ISBN 9789089311207.
Oosters wok gerecht; Babi ketjap met gewokte groenten
Oosters wok gerecht; Babi ketjap met gewokte groenten
Nodig voor 4 pers;
500 g hamlappen, in reepjes,1 pakje mix voor Babi Ketjap,
2 el olie,2 uien, grof gesnipperd,300 g mienestjes,
250 g wortel, in plakjes,500 g Chinese kool, grof gesneden 1 teentje knoflook, gesnipperd.
Bereiden;
1 Dep de hamlappen droog en schep om met de marinademix en 1 el olie en marineer ze 10 min. Verhit een wok of braadpan zonder boter of olie en bak het vlees rondom bruin. Voeg de helft van de ui toe en roerbak 3 min. Voeg, volgens de aanwijzingen op de verpakking, de mix voor Babi Ketjap toe en stoof het gerecht verder gaar. 2 Kook de mienestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit de rest van de olie in een (tweede) wok en roerbak hierin de rest van de ui, wortelplakjes, de kool en de knoflook 5 min. 3 Serveer de babi ketjap met de gebakken groenten en de mie.