Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    01-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechts helft horecazaken geslaagd op voedselinspectie

     
    Slechts helft horecazaken geslaagd op voedselinspectie

     


    Hoewel landbouw- en verwerkingsbedrijven veel inspanningen doen en goed scoren na voedselinspecties, blijft de horeca de zwakste schakel in de voedselketen: slechts 57 procent kreeg een gunstige evaluatie in 2009. Dat is de voornaamste conclusie van het jaarrapport 2009 van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

    In 2009 kregen 12.128 horecazaken een voedselinspecteur over de vloer. Bij een momentopname van de hygiëne en de installaties (ijs- en koelkasten) kreeg slechts ruim de helft een goede beoordeling (57 pct). Maar als het om risicobeheer gaat, scoren restaurants en grootkeukens nog slechter: slechts 31 pct van de horecazaken zijn goed voorbereid op onverwachte situaties, zoals het uitvallen van de stroom.
     
    Ook al is er een lichte verbetering merkbaar ten opzichte van 2008 - toen was slechts 47 pct van de horecazaken in orde bij inspectie - moet de situatie in de sector verbeteren, benadrukte Gilbert Houins, gedelegeerd bestuurder van het FAVV. Door meer controles (in 2009 waren er al 37 pct meer controles dan in 2008), administratieve boetes en voorlichting wil het FAVV de sector sensibiliseren.
     
    Om vooruitgang te boeken, is Houins voor een positieve begeleiding van de sector, maar toch spreekt hij van "een stok achter de deur". Als de resultaten bedroevend blijven, laat Europese regelgeving intussen toe dat het FAVV de resultaten van de inspecties mag publiceren op het net. In Nederland en Denemarken worden restauranthouders al met naam en toenaam gepubliceerd.
    (belga/kve) bron;demorgen.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade niçoise


                                      Salade niçoise
     
    10 pers;
    1,8 kg tonijn, 1 kg prinsessenboontjes,
    100 g
    ansjovisfilet uit blik, 50 g kappertjes, 1 kg aardappel,
    20 g peterselie, 1 kropsla, 150 g uien, 120 g zwarte olijven,
    500 g tomaten, 5 eieren, peper en zout


    Salade Niçoise

    Bereidingswijze;
    1. Breng licht gezouten water aan de kook
    2. Verlaag de hittebron en gaar de tonijn net onder het kookpunt
    3. Laat de tonijn in het kookvocht afkoelen
    4. Laat de tonijn uitlekken en ontvel/ontvet/ontgraat deze als dit nodig is
    5. Verdeel het tonijnvlees in grote stukken
    6. Reinig de prinsessenbonen
    7. Breng een pan met ruim licht gezouten, water aan de kook
    8. Giet de boontjes in dit kokend water en kook beetgaar (+/- 7 minuten)
    9. Giet deze af en verfris ONMIDDELLIJK onder koud stromend water en laat uitlekken
    10. Kook de eieren hard, pel ze en snij in vieren.
    11. Ontvel de tomaten en snij in vieren
    12. Kook de aardappelen gaar in de pel
    13. Pel de aardappelen warm, laat afkoelen en snij in plakjes van 3 mm dikte. Bij grote aardappelen snij je deze plakjes nog eens in de helft
    14. Halveer de ui
    15. Snipper 1 helft fijn en snij de andere helft in ringen
    16. Spoel de kropsla en laat deze uitlekken
    17. Hak de peterselie fijn
    • Voorzie per persoon een diep bord
    • Leg hierin de kropsla blaadjes, de prinsessenboontjes en de gesnipperde ui
    • Verdeel hierover de stukken tonijn
    • Strooi dan de olijven, uienringen, kappertjes en de ansjovisfilets
    • Voeg als laatste de aardappelenplakjes, de partjes tomaat en eieren toe
    • Werk af met gehakte peterselie en vers gemalen peper
    • Serveer er eventueel een vinaigrette bij

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    22-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maak je je vlees heerlijk sappig


    Zo maak je je vlees heerlijk sappig

             
                          zo maak je je vlees heerlijk sappig
     

    Een stukje vlees kan een maaltijd helemaal opfleuren. Maar het vlees kan 
    erg snel uitdrogen en daardoor een smaakloos stuk rubber worden.
    Enkele tips om je vlees extra sappig te houden.

    Wanneer je vlees erg lang moet garen, kan je het best larderen. Daarmee zorg je ervoor dat je vlees van binnenuit wordt gevoed. Larderen betekent zoveel als stukjes spekvet doorheen je vlees rijgen. Je kan een groot stuk vlees ook barderen. Dan bind je een stuk vet rondom je vlees. Dit kan je doen bij vlees dat niet zo lang moet garen, maar let er wel steeds op dat je 15 minuten voor het einde van de bereidtijd het spek aan de buitenkant verwijderd, zodat er nog een mooi korstje op het vlees kan verschijnen.
     
                                                 zo maak je je vlees heerlijk sappig

    Marinades zijn magnifiek voor kleine stukjes vlees. Ze geven de buitenkant een geweldige smaak zonder het hele vlees te doordringen. Bij een marinade kan je kiezen tussen een natte en een droge variant. De natte marinade wordt meestal gemaakt op basis van yoghurt, fruitsap of olie. Yoghurt kan je perfect combineren met tuinkruiden en exotische kruiden, olie doet het geweldig met Italiaanse kruiden, terwijl wijn de smaak van look en uien beter tot zijn recht doet komen. Een basis van fruitsap maakt het vlees sappiger en zoeter, denk aan de verbluffende smaak van ananas op varkensgebraad.

    Droge marinades zijn enkel geschikt voor vlees dat gegrild of gebarbecued wordt. Bij een droge marinade leg je de kruiden direct op het vlees zonder dat je er vocht aan toevoegt.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    21-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ananascarpaccio met rauwe ham en pepers.

                     Ananascarpaccio met rauwe ham en pepers.
                                                      Een fruitig voorgerecht!

    4 Pers:

    - 1 Victoria-ananas (een zoete babyananas uit La Réunion),
    - enkele druppels limoensap,
    - enkele druppels ingedikte balsamicoazijn, (balsamicosiroop),
    - 8 dunne plakken parmaham,4 eetlepels olijfolie,
    - fleur de sel, verse peper(vierseizoenenpeperballetjes),


                                          Ananascarpaccio met rauwe ham en pepers.

    BEREIDING:
    - Snijd de pluim van de ananas, schil de vrucht en verwijder de 'ogen' zorgvuldig. Snijd er vervolgens met een scherp mes of een mandoline zo dun mogelijke plakken van.
    - Bedek vier borden met de ananascarpaccio en sprenkel er enkele druppels limoensap en balsamicoazijn over. Leg de ham er opgevouwen tussen, strooi er een beetje zout op, besprenkel het geheel met olijfolie en strooi er gemengde grofgemalen peper over.
    - Dien meteen op met geroosterde plakken brioche.

    Uit: 'Vurrukkuluk Vers', Valérie Lhomme, Lannoo, 352blz, 24,95 euro
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde tonijn met een fris slaatje


    Gemarineerde tonijn met een fris slaatje

    Een fris en zomers recept voor op de barbecue.
    4 PERS:
    - 1 kl grof zout, roze peperbollen, dilletopjes, 1 el kandijsuiker,
    - 200 g verse tonijn, olijfolie, pijnboompitten,
    - een paar blaadjes mesclun (mengeling van jonge slasoorten),

    Voor de vinaigrette:
    - 1 dl olijfolie, peper en zout,1 kl dilletopjes,
    - 2 el appelazijn,2 el mosterd,

    Gemarineerde tonijn met een fris slaatje 
    BEREIDING:

    - Snijd de tonijn in lange repen van ca. 3 bij 20 cm. Doe zout, roze peper, dilletopjes en suiker in een vijzel en stamp fijn.
    - Strooi het kruidenmengsel over de tonijn en laat hem 12 uur rusten in de koelkast.
    - Spoel de tonijn af, dep hem droog en strijk hem in met wat olijfolie.
    - Gril de vis aan alle zijden op hoog vuur; de tonijn moet binnenin nog rood zijn.
    - Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette.
    - Presenteer enkele sneetjes tonijn (ca. 1/2 cm) op een bedje van sla. Bestrooi met geroosterde pijnboompitten en besprenkel met de vinaigrette.

    WIJNTIP: Wit, Riesling Zeltinger Sonnenuhr Spätlese 2003, Markus Molitor, Mosel, Duitsland.
    Bij Carrefour, 11,99 euro

    Uit: BBQ Tapas van Kurt Dekoninck
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer in je mond


    Zomer in je mond

     

                                        Zomer in je mond 

     Citroen, dat heeft de kleur van de zomer. Bonne maman zit dus al goed qua timing, en de romige yoghurt krijgt in combinatie met de frisse citroensmaak een lekker pittige toets. Bestaat overigens ook in een al even zomerse versie met rabarber.

    bron; nieuwsblad.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsthee in een zakje


    IJsthee in een zakje

     

    IJsthee in een zakje                               IJsthee in een zakje

     

    Wat? Een theezakje dat in koud water kan trekken: de ware thee-revolutie die Twinings hier belooft, maakt ons geweldig nieuwsgierig. Het werkt voortreffelijk, dat is al één zaak: zakje een paar minuutjes in water op kamertemperatuur laten hangen, ijsblokjes erbij en klaar.

    Ben je ook zo iemand die alle limonades en fruitsappen verfoeit wegens veel te zoet en plakkerig, dan zal de groene muntthee ongetwijfeld in de smaak vallen. Ook beschikbaar in smaken citrus en perzik.

    Prijs? 2,95 euro voor een doos van 20 zakjes.
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gentse waterzooi
     Gentse waterzooi

    pers: 4

    4 enkele kipfilets, 4 kippenbouten, 1 ui, 1 bosje wortelen,2 preiwitten,
    2 takjes groene selder, l l kippenbouillon, 1 dl room, 1 eierdooier,
    1 afgestreken eetlepel vloeiende bloem, boter of olie, peterselie,
     kruidentuiltje (tijm, laurier en peterseliestengels), nootmuskaat,
    peper, zout

                                              

    Bereidingswijze;

    -1. Maak de groenten schoon. Snipper de ui fijn.
    -2. Snij de wortelen en de prei in staafjes, de selder in boogjes. Snipper de selderblaadjes fijn. Hak een handjevol peterselieblaadjes.
    -3. Halveer de kipfilets. Haal het vel van de kippenbouten.
    -4. Stoof de groenten kort aan in een nootje boter of een likje olie. Zet ze even aan de kant.
    -5. Breng de kippenbouillon aan de kook. Doe er het kruidentuiltje en de kippenbouten bij. Laat 10 minuten zacht koken onder deksel. Voeg er de stukken kipfilet aan toe. Laat nog 10 minuten sudderen tegen de kook aan.
    -6. Doe er de groenten bij. Laat 5 minuten zacht koken onder deksel, of tot de groenten beetgaar zijn.

    -7. Schep met een schuimspaan de stukken kip en de groenten uit het kookvocht. Neem het kruidentuiltje weg. Laat de kippenbouillon 5 minuten inkoken, of tot er nog ongeveer tweederde overblijft.
    -8. Breek de bloem in een kopje koud water. Bind de saus met het bloempapje. Laat ze 3 minuten doorkoken.
    -9. Klop de eierdooier los met de room. Voeg bij de saus, roer voortdurend en laat tot net tegen de kook komen (niet meer koken!). Kruid naar smaak bij met nootmuskaat, peper en zout.
    -10. Doe de kip en de groenten weer bij de saus. Laat goed doorwarmen.

    -11. Werk af met de gehakte selderblaadjes en de peterselie. Serveer goed heet.
    Serveer met gekookte aardappelen.
    Tip: Kook aardappelen net gaar in gezouten water, snij ze in kwartjes en laat ze een paar minuten opwarmen in de saus.

    bron; libelle.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme dag, koude soep

    Warme dag, koude soep
     
    Wat? Een doos opentrekken, wat komkommer en paprika brunoise snijden, in een diep bord gieten en een beetje bieslook erover: gazpacho is snel klaar en lekker fris, en dus de perfecte zomerse lichte lunch of voorgerecht.

    Warme dag, koude soep

     Tomatensapmerk V8 doet een zomerzijstapje en verkoopt nu ook gazpacho. Alvalle - waarvan de Original erg smakelijk is - komt met twee nieuwe koude soepen op de proppen: tomaat, rode biet en kruiden en ook wortel, sinaasappel en gember.

    Het proberen waard.

    Prijs? V8 gazpacho: 2,29 euro/liter - Alvalle gazpacho: 3,38 euro/liter (voor de nieuwe soorten)
    bron; nieuwsblad.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    20-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cocktail: Mojito

     
    Cocktail: Mojito

    pers: 1
    10-tal verse muntblaadjes, 1 tl rietsuiker, 4,5 cl Bacardi Reserva,
    ¼ limoen, 10 cl limoensap,crushed ice,
    munttakje (decoratie)


      Bereidingswijze;

      Stamp de muntblaadjes samen met de rietsuiker fijn in een Mojito-glas. Doe de rum en het limoensap er bij.  Knijp het limoenpartje uit in het glas en voeg het toe. Het glas opvullen met crushed ice en goed roeren. Werk af met een munttakje.

      bron; libelle.be


      Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie en thee zijn goed voor het hart

       
      Koffie en thee zijn goed voor het hart

       

      Goed nieuws voor wie regelmatig een kop koffie of thee drinkt, met andere woorden voor de meesten van ons. De Sunday Telegraph meldt namelijk dat je op die manier de kans op hartziekten met maar liefst een vijfde verkleint. Al geldt ook hier weer: drink met mate.
       
      Vorsers van het Universitair Medisch Centrum in het Nederlandse Utrecht bekeken dertien jaar lang het koffie- en theegebruik van 37.514 mensen. "We kwamen tot de conclusie dat het drinken van koffie en thee een gunstige uitwerking heeft, zonder dat dit gepaard gaat met een hoger risico op beroertes of eender welke andere aandoening", zegt de onderzoeksleider, professor chronische ziektes Yvonne van der Schouw. Uit de studie blijkt dat thee de beste bescherming biedt tegen hartziektes, maar dat ook matig koffiegebruik goed is.
       
      Eén dagelijks kopje
      Mensen die tussen de drie en zes kopjes thee per dag drinken, zo stelde de ploeg van dr. Van der Schouw vast, lopen 45 procent minder kans op problemen met hart en bloedvaten dan mensen die zich beperken tot één dagelijks kopje. Echte liefhebbers, die meer dan zes koppen thee per dag drinken, verlaagden hun kans op hartproblemen nog altijd met 36 procent.
       
      Mensen die liever koffie drinken, kunnen ook opgelucht ademhalen want als zij twee tot vier koppen per dag nuttigen, daalt hun kans op hartziektes met 20 procent. Eén kanttekening hierbij: die koffiedrinkers zijn vaker verstokte rokers dan theedrinkers en eten ook vaak minder gezond.

      (belga/sps)
      bron; demorgen.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste salade ter wereld op Kreta

       
      Grootste salade ter wereld op Kreta



      Op het Griekse eiland Kreta is de grootste salade ter wereld gemaakt. Grieken en gasten hebben het gevaarte afgelopen nacht verorberd. In de salade werden 6,5 ton tomaten, 3 ton komkommer, twee ton paprika, een ton ajuin, 800 kilogram fetakaas en 500 kilogram olijfolie verwerkte. Dat leverde een slaatje op van 13,8 ton, goed voor 100 vierkante meter, zo meldt de Griekse televisie.
       
      Volgens de havenstad Ierapetra, in het zuidoosten van Kreta, gaat het om een nieuw record. Het vorige, 10,2 ton salade, werd in november 2007 in Israël gerealiseerd. "We produceren de beste groenten ter wereld, en dat willen we tonen", zei burgemeester Manolis Mastorakis aan de lokale radio. De burgemeester hoopt op een vermelding in het Guinness Book of Records. Meer dan 8.000 bezoekers en toeristen namen deel aan het feestmaal.

      (afp/adv) bron; hln.be 

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      19-06-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burger van zeeduivel met mozzarella

       

      Burger van zeeduivel met mozzarella,
      koriander en soja

       

       400 g zeeduivelfilet, 1 mozzarella,
      groente: wortel, bloemkool, venkel, komkommer, paprika
      500 g suikersiroop (250 gr water en 250 g suiker), 200 g azijn
      1 ijsbergsla, 50 g mayonaise, 20 g koriander
      10 g sojasaus, peper en zout

      Voor het broodje; 325 g bloem, 8 g zout, 15 suiker, 25 g boter,
      8 g gist, 200 g melk, 1/2 ei, 10 g sesamzaadjes.

                                           

      Bereidingswijze;

       Kneed alle ingrediënten voor de broodjes. Laat ½ uur rusten, rol op en laat nogmaals rijzen. Bestrijk met gezouten melk en sesamzaadjes. Bak 7 min. in een voorverwarmde oven op 200°C . Laat afkoelen op een rooster met handdoek erover, zo blijven de broodjes zacht.

      Ontvlies de zeeduivel volledig. Snijd in fijne plakjes en bak kort in boter.
      Meng de suikersiroop met azijn en warm op. Snijd de groenten fijn en laat gedurende minstens 1 dag trekken in de marinade.
      Mix de mayonaise samen met de koriander en de soja.
      Was en droog de sla.

      Snijd het broodje doormidden en warm op. Leg de zeeduivel op het broodje, daarop fijne sneetjes mozzarella, sla, groenten en mayonaise.

      Recept: Bart Desmidt
        
       
      bron; vispa.be


      Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vruchtentaart

       

      Vruchtentaart
       
      Cholesterolvriendelijk gerecht

       
      Benecol bracht een boekje uit met 21 recepten en tips die u helpen
      om uw cholesterol beduidend te verlagen.
      Een verhoogde cholesterol is immers een risico voor hartziekten.
      U kunt het boekje bestellen via de website
      www.benecol.be.

      4 personen

      50 g Benecol smeren en bakken, 200 g zelfrijzende bloem,
      1,5 dl halfvolle melk, 30 g suiker, 2 eieren,
      50 g abrikozenjam, 250 g kleingesneden fruit 



      Bereiding:

      1. Verwarm de oven voor op 150°C.
      2. Klop de eieren in een kom tot de massa dik en luchtig is.
      3. Smelt de Benecol smeren en bakken.
      4. Meng de suiker met de zelfrijzende bloem en voeg al kloppend de melk en de gesmolten boter toe.
      5. Giet in een taartvorm van 28 cm doorsnede.
      6. Bak de taart 20 min. op maximaal 150°C.
      7. Smeer de abrikozenjam op de afgekoelde taartbodem en schik het fruit erop.
                    bron; plusmagazine.be

       

      Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis met pesto
       

      zwaardvis met pesto
       Cholesterolvriendelijk gerecht

       Benecol bracht een boekje uit met 21 recepten en tips die u helpen
      om uw cholesterol beduidend te verlagen.
      Een verhoogde cholesterol is immers een risico voor hartziekten.
      U kunt het boekje bestellen via de website
      www.benecol.be.

      zwaardvis met pesto

      Ingrediënten (voor 4 personen):

      3 eetlepels Benecol met olijfolie, 4 zwaardvissteaks (150 g/stuk),
      1 kg kerstomaatjes, 3 bakjes rucola sla (90 g), 3 eetlepels olijfolie,
      1 eetlepel pesto, 4 koffielepels citroensap


      Bereiding:

      1. Maak een dressing van de pesto, het citroensap en de olijfolie.
      2. Knip de rucola met een schaar in grove stukken en halveer de kerstomaatjes.
      3. bak de vis in een pan met de benecol met olijfolie: max. 5 minuutjes!
      4. Verdeel 1 eetlepel dressing op de borden, daarop de rucola en tot slot de vis.
      5. Overgiet met de rest van de dressing.
      6. Garneer met de tomaatjes en dien op. 

        bron; plusmagazine.be
         

      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiwi-banaan smoothie


      Kiwi-banaan smoothie
       
      Cholesterolvriendelijk gerecht

       Benecol bracht een boekje uit met 21 recepten en tips die u helpen om uw cholesterol beduidend te verlagen. Een verhoogde cholesterol is immers
      een risico voor hartziekten. U kunt het boekje bestellen via de website www.benecol.be.

      Kiwi-banaan smoothie

      voor 1 persoon

      1 flesje Benecol Tropical fruit & soja drink, 2 kiwi's,
      1 banaan, 1 koffielepel honing, 4 ijsblokjes 


      Bereriding:

      1. Schil de kiwi's en de banaan en snijd ze in stukjes.
      2. Doe de kiwi's, de banaan, de honing en de Benecol drink in de blender en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
      3. Voeg als laatste de ijsblokjes toe en mix op de hoogste stand.

        bron; plusmagazine.be

      Categorie:SMOOTHIE, FRUITDRINK,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaatje met fruit en kalkoen


      Slaatje met fruit en kalkoen
       Cholesterolvriendelijk gerecht

       Benecol bracht een boekje uit met 21 recepten en tips die u helpen om uw cholesterol beduidend te verlagen.
      Een verhoogde cholesterol is immers een risico voor hartziekten.
      U kunt het boekje bestellen via de website www.benecol.be.

       Slaatje met fruit en kalkoen
      2 personen:

      1 eetlepel Benecol light, 1 krop sla, enkele blaadjes rucola sla, 1 appel, 1 sinaasappel, 1 avocado, 500 g kalkoenfilet, 1 eetlepel honing, 3 eetlepels frambozenazijn, 1,5 dl magere melk, 1 teentje look 



      Bereiding:
      1. Doe de sla en de rucolablaadjes in een kom.
      2. Snijd de avocado, de appel en de sinaasappel in partjes en schik ze over de sla.
      3. Snijd de de kalkoenfilet in stukjes. Verhit de Benecol light in een pan en pers de look daarin uit. Voeg de kalkoenstukjes toe en bak ze bruin.
      4. Giet de lepel honing eroverheen en laat de kalkoen karameliseren.
      5. Blus met frambozenazijn.
      6. Voeg de melk toe en laat nog even sudderen.
      7. Giet het mengsel over de sla en dien meteen op.

      bron; plusmagazine.be


      Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
      18-06-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ansjovis ontzouten

       
      Ansjovis ontzouten


      Ansjovis
      Snel ansjovisfilets ontzouten

      Ansjovisfilets worden meestal gepelkelt in olie of azijn verkocht.
      Om ze zo te verbruiken zijn ze echter veel te zout, en daarom moet je ze toch een minuut of 10 onder stromend water afspoelen.
      10 minuten water laten stromen is echter niet erg economisch.

      Hoe dit op te lossen ?

      Leg ze 5 minuten in melk en spoel ze nadien af. Het teveel aan zout is helemaal verdwenen.


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met venkel


                                       Kip met venkel
      4 pers. 
       
      800 g kippenfilet, peper, zout, cayennepeper
      2 venkelknollen, 8 eetlepels kippenbouillon ,2 citroenen
      2 cl olijfolie (extra vierge), 0,5 theelepel Provençaalse kruiden


                                       Kip met venkel

      Bereiding;


      De venkel schoonmaken en in repen snijden. De kippenfilets in blokjes of reepjes snijden en samen met de venkel gaar pocheren in de kippenbouillon. Laten uitlekken en lichtjes laten afkoelen.
      Kruiden met peper en cayennepeper.

      Het sap van een citroen opkloppen met de olijfolie en de Provençaalse kruiden. Over de kip en de venkel gieten en garneren met citroenschijfjes.
      Tip: het kookvocht van de kip en de venkel kan worden gebruikt als basis voor een pittige soep.


      bron; flandria.vlam.be


      Categorie:WILD & GEVOGELTE
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsalade met tijgergarnaal


      Aardappelsalade met tijgergarnaal en Aziatisch slaatje

      Een exotisch slaatje met aardappelen van bij ons.


      4 PERS:

      - 400 g bloemige aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden
      - 2 teentjes knoflook, 3 g rode chilipeper, zonder pitjes
      - 1 citroenblad, arachideolie,kurkuma en geel kerriepoeder
      - 8 gepelde tijgergarnalen,peper van de molen
      - zeezout, 2 gefrituurde kroepoek, grof gebroken

      Aziatisch slaatje
      - 100 g Aziatische pluksla, 50 g krokant gegaarde peultjes,
         in de lengte gesneden, 40 g fijngesneden reepjes gedroogde papaja
      - 2 Oost-Indische kers (bloem + blad), in reepjes gesneden
      - scheutje koolzaadolie,witte wijnazijn en/of limoensap


                                     Aardappelsalade met tijgergarnaal en Aziatisch slaatje
      BEREIDING:

      - Maak eerst de aardappelsalade: gaar de aardappelen in een kleine hoeveelheid water samen met de lookteentjes, chilipeper, het citroenblad, een vleugje kurkuma en de gele kerrie. Kruid met zout. Giet af. Hou wat jus over. Prak alle ingrediënten met een vork.
      - Kruid de tijgergarnalen met zout en kerrie, en bak ze in een beetje arachideolie. Zorg dat ze binnenin nog sappig blijven. Snij de garnalen in grove stukken en meng ze samen met de olie onder de aardappelsalade.
      - Meng de ingrediënten van het slaatje. Kruid met peper van de molen, een beetje koolzaadolie en witte wijnazijn en/of limoensap.
      - Verdeel de aardappelsalade over de borden (gebruik eventueel een ring) en werk bovenop af met het slaatje en de stukjes kroepoek. Strooi wat kerriepoeder op de borden.

      TIP

      Aardappelstamppot is ook lekker in de zomer. Je kunt hem dan iets frisser maken door er meer groenten aan toe te voegen. Kan zowel warm als koud geserveerd worden. De lekkere, knapperige salade niet vergeten! Oost-Indische kers is pittig, kruidig en ook infectiewerend. Ook lekker bij nagerechten.

      bron; nieuwsblag.be Uit: 'Denk groenten! Zomer', Frank Fol, www.minestrone.be


      Categorie:AARDAPPELGERECHTEN


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!