Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    06-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peter Goossens moet verdomme in zijn keuken blijven!

     

    "Peter Goossens moet verdomme in zijn keuken blijven!"


    Peter Goossens moet verdomme in zijn keuken blijven!

     Herwig Van Hove, de man die vroeger samen met wijlen Felice het programma '1.000 seconden' presenteerde, haalt hard uit naar koks Peter Goossens, Wout Bru en Stéphane Buyens.

    "Peter Goossens moet stoppen met al die tv-programma's. Hij maakt zijn imago daarmee kapot!", zegt Van Hove in Dag Allemaal. "Dat hij eens verdomme in zijn keuken blijft. Peter is de beste kok van België, wat heeft hij op televisie verloren?"

    Van Hove neemt ook Wout Bru en Stéphane Buyens op de korrel. Die vertelden ex-tennisster Dominique Monami dat ze fout bezig was toen ze haar asperges met een aardappelmesje sneed. Dat zou met een dunschiller moeten, meenden ze. "Nee", zegt Van Hove, "als je asperges schilt zoals Monami voel je beter tot waar die harde schil gaat."

    Educatieve Piet

    Voor Piet Huysentruyt, nochtans niet Van Hoves beste maatje, zijn er wel lovende woorden: "Ik heb de indruk dat hij het niét hoog in zijn bol heeft gekregen. Bovendien is 'S.O.S. Piet' zeer leerrijk. Je kan van hem zeggen wat je wilt, maar hij bewijst de bevolking tenminste een dienst."

    Felice

    Van Hove blikt ook nog even terug op zijn relatie met Felice. "We zijn nooit meer dan cameravrienden geweest. Ik zag hem vijf minuten voor de opnamen en vijf minuten erna. In al die jaren ben ik geen enkele keer bij Dré thuis geweest en hij niet bij mij. We hadden eigenlijk weinig gemeen, leefden in twee verschillende werelden. Toen we '1.000 seconden' maakten, werkten er veel homo's bij de openbare omroep. Er was toen veel jaloezie, want homo's kunnen heel afgunstig zijn."

    bron; vandaag.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'neuzekes' van Roger Van Damme


    De 'neuzekes' van Roger Van Damme

     

    Onder het motto ‘lekker logeren en degusteren in eigen land’ zet Vlaanderen Lekker Land de zomer in met cuberdons, beter gekend als ‘neuzekes’. Zowat 10 000 doosjes met de lekkere, kegelvormige snoepjes worden gratis uitgedeeld in vijf Vlaamse provincies. Vlaanderen Lekker Land, dat dit jaar gefocust is op authenticiteit, wil met deze actie zijn nieuwe arrangementen uit de campagne 'Kom Neuzen in Vlaanderen Lekker Land' in de kijker zetten, 56 in totaal.

    Het startschot wordt gegeven op woensdag 7 juli in de Antwerpse Stadsfeestzaal, waar het grote publiek ook een kookdemo van Roger van Damme kan bijwonen. De 'topchef van het jaar 2010' zal er een dessert met - jawel - 'neuzekes' klaarmaken.

    Ook in Gent, Oostende, Leuven en Hasselt kun je op 7 en 8 juli gratis snoepen van het zoet erkend streekproduct.

    Het programma:
    Woensdag 7 juli
    Vanaf 10u te Antwerpen in de Stadsfeestzaal op de Meir
    Vanaf 10u u te Gent op de Vrijdagsmarkt
    Vanaf 14u te Oostende op de zeedijk aan Casino Kursaal

    Donderdag 8 juli
    Vanaf 9u te Leuven op het Martelarenplein
    Vanaf 10u te Hasselt op de Grote Markt

    David Bitoune
    bron;knackweekend.rnews.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken grietfilet met groentemix en citroensap


    Gebakken grietfilet met groentemix en citroensap

    4 personen;

    4 grietfilets van 200 g, 400 g jonge wortelen,400 g aardappelen,
    2 courgetten,2 sjalotten,2 takjes wilde kervel, het sap van 1 citroen,
    20 g boter,6 eetlepels arachideolie,4 eetlepels bloem,1 citroen,
    2 takjes kervel,peper en zout.

                                       image

    Bereidingswijze :

    1. Was de groenten en maak schoon. Snijd de wortelen, aardappelen, sperzieboontjes en courgetten in grove julienne.
    2. Kook de verschillende groenten een tiental minuten in licht gezouten water. Koel onmiddellijk af onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
    3. Pel de sjalotten, hak fijn en fruit in boter. Voeg de groenten toe, laat even meestoven tot alles gaar is en houd warm.
    4. Kruid de grietfilets met peper en een weinig zout, wentel door de bloem en bak 3 minuten aan elke kant bakken in arachide-olie.
    5. Schik het groentemengsel aan één kant van warme borden, leg de visfilets aan de andere kant en besprenkel met het citroensap.
    6. Garneer met kervel en gekartelde schijfjes citroen. Serveer met gekookte aardappeltjes.

      bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sauzen bij de vis

     
    Sauzen bij de vis

    Visgerechten zijn pas compleet met een smakelijke saus. De combinatie is het best als de saus de smaak van de vis ondersteunt en niet te veel overheerst. De meeste sauzen kunnen met alle soorten vis gecombineerd worden. Geef bij gefrituurde vis een koude saus, bij gebakken vis een koude of warme saus en bij gestoofde of gepocheerde vis een warme saus. De vermelde sauzen zijn afgestemd op 4 personen.


    Basissaus

    Witte vissaus

    Breng ¼ liter melk met ¼ liter water en 1 visbouillontablet al roerend aan de kook. Voeg zoveel Allesbinder toe totdat de saus mooi dik wordt (ca. 5 eetlepels). Voeg een mespunt mosterd, een snufje zout en een snufje peper toe.

    Basissaus variaties

    • Roomsaus
      Vervang 1/8 l water door 1/8 l slagroom.
    • Witte wijnsaus
      Vervang ½ dl water door ½ dl droge witte wijn.
    • Kappertjessaus
      Voeg aan de roomsaus 4 eetlepels kappertjes toe.
    • Mosterdsaus
      Roer 1 flinke theelepel mosterd door de saus.
    • Botersaus
      Klop 75 g koude klontjes boter door de saus.
    • Garnalensaus
      Voeg aan de roomsaus (vlak voor het opdienen) 100 g gepelde Hollandse garnalen toe. Breng de saus op smaak met een paar druppels citroensap.
    • Kerriesaus
      Bak 1 gesnipperd uitje in 25 gram boter glazig en bak 2 theelepels kerriepoeder even mee. Voeg dan pas het vocht en de Allesbinder toe.
    • Knoflooksaus
      Bak 1 gesnipperd uitje en 2 teentjes fijngeperste knoflook in 25 gram boter glazig. Voeg dan pas het vocht en de Allesbinder toe.

    Warme sauzen

    • Mediterrane tomatenjus
      6 gedroogde tomaten op olie + 4 eetlepels van die olie - 50 g boter - 1 dl witte wijn - 1 dl koud water - 2 theelepels mosterd - 2 eetlepels fijngehakte peterselie, bieslook of basilicum.
      Snijd de gedroogde tomaten in reepjes. Smelt de boter met de olie en voeg als het bruin begint te worden de wijn en het water toe. Laat de jus 2 minuten flink koken en roer dan de mosterd, de reepjes gedroogde tomaat en de kruiden erdoor. Lekker bij gebakken vis.
    • Citroensaus
      1/8 l melk - 1/8 l slagroom - 1/8 l water - 1/2 dl citroensap - 1 theelepel suiker - 1 visbouillontablet - ca. 5 eetlepels Allesbinder - mespunt mosterd - zout, peper.
      Breng de melk met de room, het water, het citroensap en 1 vis¬bouillon¬tablet al roe¬rend aan de kook. Voeg zoveel Allesbinder toe dat de saus mooi dik wordt. Voeg de mosterd, een snufje zout en een snufje peper toe. Variatie: vervang het citroensap door grapefruit- of sinaasappelsap.
    • Peterselie-roomsaus
      1 ½ dl melk - ½ dl slagroom - Allesbinder - ½ theelepel mosterd - zout, peper - 3 eetlepels fijngehakte peterselie.
      Breng de melk met de slagroom aan de kook. Voeg al roerend zoveel Allesbinder toe dat de saus een beetje dik wordt (ca. 3 eetlepels). Voeg de mosterd, een snufje zout, een snufje peper en de peterselie toe. Variaties: Voeg een eetlepel mierikswortelpasta toe, dan krijgt u een mierikswortelsaus. Of 4 eetlepels kappertjes voor een kappertjessaus.
    • Witte wijnsaus
      15 g boter - 1 sjalot - 2 dl witte wijn - 1/8 l crème fraîche - mosterd, zout en peper.
      Smelt 15 gram boter in een sauspan en bak hierin al omscheppend een gesnipperd sjalotje zachtjes glazig (ca. 3 minuten). Voeg 2 dl witte wijn aan het sjalotje toe.
      Breng het vocht aan de kook en laat de wijn tot de helft inkoken. Voeg 1/8 l crème fraîche toe en laat de saus op een hoog vuur inkoken tot de gewenste dikte (ca. 5 minuten). Breng de saus op smaak met een beetje mosterd, zout en peper.

    Koude sauzen

    • Pesto-mayonaise
      Meng 6 eetlepels mayonaise, 4 eetlepels yoghurt en 2 eetlepels pesto tot een gladde saus.
    • Grove mosterdsaus
      Roer 1/8 l zure room, 4 eetlepels mayonaise, ½ theelepel honing en 2 eetlepels grove mosterd door elkaar in een kommetje.
    • Frisse tuinkruidensaus met mosterd
      1 uitje - 3 eetlepels gemengde fijngehakte groene kruiden (bv. kervel, bieslook, peterselie, dragon en/of basilicum) - 1 eetlepel Franse mosterd - 1/2 theelepel suiker - 1 eetlepel witte wijnazijn - 6 eetlepels mayonaise - 3 eetlepels Bulgaarse yoghurt - zout, peper.
      Pel en hak de ui fijn. Meng alle ingrediënten (zout en peper naar smaak) en laat het sausje een uurtje trekken. Lekker bij mosselspiezen, gegrilleerde zalm of gegrilleerde vismoten.
    • Saus met gerookte zalm
      1/8 l zure room - 1 theelepel mosterd - ½ theelepel suiker - 1 theelepel citroensap - 4 eetlepels gehakte tuinkruiden (bv. peterselie, dille en/of bieslook) - 50 g zalmsnippers.
      Meng alle ingrediënten door elkaar in een kommetje en voeg naar smaak zout en peper toe. De zure room kan eventueel vervangen worden door een combinatie van mayonaise en magere yoghurt. Variatie: in plaats van de zalm kunnen ook Hollandse garnalen toegevoegd worden.
    • Oosterse gembersaus
      2 bolletjes gember - 1 uitje - 1 teentje knoflook - 4 eetlepels sojasaus - 6 eetlepels tomatenketchup - 4 druppels Tabasco.
      Hak de gember, het uitje en de knoflook fijn. Meng de gember, het uitje, de knoflook, de sojasaus, de ketchup en de Tabasco. Lekker bij visspiezen, gegrilleerde makreel of gegrilleerde gamba's.
    • Koude olijvensaus
      150 g ontpitte olijven - 2 teentjes knoflook - 1 dl mayonaise - 2 eetlepels Bulgaarse yoghurt - 1 theelepel shoarmakruiden - 1 eetlepel fijngehakte peterselie.
      Hak de olijven in stukjes en doe ze in een schaaltje. Knijp de teentjes boven de olijven fijn. Voeg de mayonaise, de yoghurt, de shoarmakruiden en de peterselie. Lekker bij gegrilde gamba's en gegrilde zeewolf.
    • Pittige tomatensalsa
      2 theelepels komijnzaad - 1 teentje knoflook - 1 ui - 4 pomodori tomaten - ½ rode peper - 8 takjes koriander - 1 ½ limoen - 4 eetlepels (maïs)olie - zout, suiker.
      Rooster het komijnzaad al roerende een paar minuten in een droge koekenpan op een matig hoog vuur. Pel de knoflook. Hak de knoflook, de ui, de tomaten, de rode peper en de koriander fijn. Pers de limoen uit. Meng alle ingrediënten (zout en suiker naar smaak). Laat de salsa een paar uur trekken. Lekker bij visspiezen en bijvoorbeeld gegrilde tonijn.
    • Zure room kruiden-saus
      Roer 1/8 l zure room, 1 theelepel mosterd, ½ theelepel suiker en 1 theelepel citroensap door elkaar in een kommetje. Schep er 4 eetlepels fijngehakte tuinkruiden (peterselie, dille, en/of bieslook) door en voeg peper en zout naar smaak toe. Tip: de zure room kan vervangen worden door een combinatie van mayonaise en magere yoghurt.
    • Knoflooksaus met citroen
      5 eetlepels citroensap - 3 teentjes knoflook - 2 theelepels suiker - 1 dl magere yoghurt - 3 eetlepels halvanaise - zout, peper - 2 eetlepels fijngehakte peterselie.
      Meng het citroensap met de fijngeperste teentjes knoflook en de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de yoghurt, de halvanaise, een snufje zout, een snufje peper en de peterselie toe. Lekker bij geroosterde vis.
    • Tomaten-kerriesaus
      1 ui - 1 theelepel milde kerriepoeder - 1 dl tomatenketchup - 2 eetlepels fijngeknipte bieslook - 1 dl magere yoghurt of zure room - 4 eetlepels halvanaise - zout, peper.
      Pel en snipper de ui. Meng de ui met het kerriepoeder, de tomatenketchup, de bieslook, de yoghurt of zure room en de halvanaise. Voeg zout en peper naar smaak toe. Lekker bij geroosterde vis.

      bron; visrecepten.nl

    Categorie:SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De voordelen van zomerse groenten en fruit


    De voordelen van zomerse groenten en fruit

    de voordelen van zomerse groenten en fruit


    de voordelen van zomerse groenten en fruit


    Bij een zomers gerecht denken we meteen aan de Provence. Heerlijk geurende tijm, basilicum, paprika's en dagverse tomaten. Maar wist je dat al deze groenten en fruit naast hun smaak ook nog heel wat positieve eigenschappen voor je lichaam bezitten?

    Op fruitgebied zijn watermeloen, bessen, vijgen en perziken de absolute top tijdens de zomermaanden. In watermeloen zit er naast een ton water ook heel wat vitamine A, B6, C en antioxidanten. Deze stoffen zorgen ervoor dat je bloedvaten minder onder stress komen te staan en je libido wordt opgekrikt. Perziken zitten dan weer boordevol vitamine C, A, vezels, luteïne en zeaxantine. Vooral de laatste twee stoffen zijn weldoend voor de ogen en het netvlies.

    In tomaten zit naast vitamine C en betacaroteen ook lycopeen, wat het product een enorme voedingswaarde geeft. Paprika's en pepers bevatten dan weer vitamine A, C, B6 en voedingsvezels waardoor ze inwerken op een te hoge cholesterol. Zomerpompoenen, zoals courgettes en flespompoenen, zijn een bron aan mangaan en vitamine A, B en C. Deze groenten zijn niet alleen bijzonder vriendelijk voor de lijn, maar bevatten ook heel wat vocht, waardoor de interne vochtbalans bewaard blijft.

    Wie graag wat pittigs eet, kan zijn gerechten afwerken met enkele blaadjes basilicum. Dit kruid is rijk aan vitamine K en werkt daardoor ontstekingsremmend.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    05-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piepkuikentjes met groene groenten en aubergines

     
    Piepkuikentjes met groene groenten en aubergines

    4 personen:
    4 piepkuikentjes, 2 aubergines,
    1 kg gemengde groene groenten (broccoli, erwtjes, bonen,...),
    1 volle eetlepel van een zelfgemaakt specerijenmengsel (bestaande uit 1/5 zwarte peper, 1/5 komijnzaadjes, 1/5 korianderbolletjes, 1/5 knoflookpoeder en 1/5 paprikapoeder), 1 ui, 1 teentje knoflook, 0,5 dl arachideolie,
    0,5 dl olijfolie extra vergine, 1 eetlepel fijngehakt bonenkruid,
    peper,zout, 1 citroen.
     
                                    
    Bereidingswijze;
    Snijd de rug van de kuikentjes open en druk de karkassen zo plat mogelijk.

    Snijd de aubergines overlangs doormidden, wrijf de snijkanten in met olijfolie en grill ze 10 minuten op een zachte gloed van de barbecue. Hol ze uit met een lepeltje, hak het vruchtvlees in stukjes.

    Maak alle groene groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes.

    Doe alle ingrediënten voor het specerijenmengsel in een vijzel en stamp ze fijn. Strijk de piepkuikentjes in met olijfolie en met het kruidenmengsel. Laat even marineren onder een velletje aluminiumfolie.

    Stook de gloed van de barbecue zo warm mogelijk. Leg de opengevouwen piepkuikens op één kant van het rooster en laat ze 25 minuten grillen. Draai ze geregeld om. Kruid ze op het einde met zout.

    Plaats een wokpan op de andere kant van het rooster en verhit er de arachideolie in. Roerbak achtereenvolgens de fijn- gesneden ui, het geperste knoflook en de groene groenten. Voeg het gehakte vruchtvlees van de aubergines toe en kruid met peper en zout. Druppel er wat olijfolie over.

    Vul de auberginehelften met het groentemengsel. Bestrooi ze met bonenkruid, wikkel in folie en leg ze op de zijkant van het rooster

    Serveer op een groot bord een piepkuikentje, een gevulde aubergine en een gedurende 30 seconden geroosterd plakje citroen.

    Tips: In plaats van piepkuikentjes kunt u ook kwartels of kippenborsten gebruiken. De kippenborsten moeten slechts 10 minuten roosteren.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichte zomersalades

    Lichte zomersalades


    © Skynet Lili -

    Start uw "slankheidsplan" deze zomer door aan uw salades energierijke, maar lichte ingrediënten toe te voegen, en deze op te vrolijken met wat koolzaadolie of een tomatenvinaigrette, een nieuwigheid ! Op het menu : kip, rauwe vis, feta, watermeloen, paprika’s... En laat je gerust gaan, want het is licht!


    © Mutti -

    Tomatenazijn, nieuw in de winkel

    Azijn is het ideale middel om de smaak van voedingsmiddelen naar een hoger niveau te brengen. Daarnaast zorgt het gebruik van azijn onder andere ook voor een beter behoud van het glycemiegehalte in ons lichaam.

    Ken je trouwens de tomatenazijn al? Tomatenazijn is de jongste telg in de Mutti-familie. Deze unieke en originele azijn doet de intense en brede smaak van tomaten alle eer aan. Dit is het resultaat van een bijzonder complex productieproces waarbij men in de augustuszon gerijpte tomaten laat inkoken tot een vloeibare tomatenpuree.

    Vervolgens worden de vezels gescheiden van de vloeistof, waardoor men een uiterst helder en zuiver sap bekomt. Dat sap ondergaat een alcoholische gisting en daarna nog een tweede azijnzuurgisting. Aan de productie van de Mutti tomatenazijn komt geen enkele
    chemische stof of bewerkingswijze te pas.

    Een zeldzame smaak
    In de tomatenazijn ontdekt u veen- en houtachtige smaakaccenten en de
    geur doet denken aan gedroogde tomaten. Deze tomatenazijn is de perfecte
    smaakmaker voor gebraden of gegrild vlees, gegrilde of gekookte vis of gekookte
    groenten, en past ook uitstekend bij allerlei gemengde salades.

    Prijs : 3,5 euro voor 500 ml (in de supermarkt).

                       Salade met tomatenazijn en rauwe vis

    4 personen;

    1 krulandijvie,1 rode sla,1 krulsla (Lollo rossa of Lollo bionda),
    Of in plaats van deze 3 slasoorten 2 pakken gemengde sla,
    4 wortelen,16 radijsjes,200 g verse zalm,200 g verse tonijn,
    20 g tomatenazijn,Extra zuivere olijfolie,10 g sojasaus.


                                                                                                                                  © Mutti -
    Bereiding:

    Maak alle groenten schoon en snijd de wortelen in julienne.
    Maak de vis schoon en snijd hem in dobbelsteentjes.
    Meng in een kom de tomatenazijn, de extra zuivere olijfolie en de sojasaus.
    Schik de sla op een schotel, leg er de vis bovenop en werk af met de saus.

    Salade met paprika's en appel

    Deze salade gaat perfect samen met een stukje eend of varkensvlees. De boontjes houden het geheel lekker krokant.

    4 personen;
    3 groene paprika’s,10 boontjes,1 komkommer van 20 cm,
    1 witte ui, vers geperst sinaasappelsap van 1 of 2 sinaasappels,
    2 granny smith appels (ontpit en in stukjes gesneden,)
    1 grote bos munt of basilicum (fijn gesneden),zout en peper.

                                        
    Bereiding:                                    © Larousse : Recettes minceur
     
    Pel de paprika’s met een speciaal mes, verwijder de stengel, de vliesjes en pitjes. Snijd de paprika in reepjes en vervolgens in blokjes.
    Verwijder de steeltjes van de boontjes. Kook de boontjes tot ze ‘al dente’ zijn, doe ze dan meteen in koud water en spoel af. Laat uitdruipen en snijd in fijne stukjes.
    Snijd de komkommer over de lengte in twee, ontpit en snijd de rest in kleine blokjes.

    Doe de paprika’s, de boontjes, de komkommer en de ui in een slakom. Overgiet met het sinaasappelsap, voeg zout en peper toe en laat 30 minuten staan zodat de aroma’s zich kunnen ontwikkelen.
    Voeg de appel toe, roer en bestrooi met de munt of de basilicum. Serveer!

    Salade met warme kip en harissa

    4 personen;
    500 gram rijpe kerstomaten,een beetje olijfolie,
    een half teentje knoflook (fijngeperst),4 porties gebakken kipfilet (nog warm),
    enkele blaadjes sla,20 groene of zwarte olijven (ontpit en in twee gesneden),
    2 rode uien in fijne stukjes gesneden,Zout.

    Voor de harissa vinaigrette:
    6 soeplepels olijfolie extra vierge,1 soeplepel harissa (pikante saus),
    1 soeplepel azijn Xérès of appelcider-azijn.

                                         
                                                     © Larousse : Recettes minceur
    Bereiding:
    Warm de oven voor op 200°C (therm.6-7). Leg de tomaten in een ovenschaal, bestrooi met zout, overgiet met olijfolie en bestrooi met look. Doe in de oven tot de tomaten licht gegrild zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen op kamertemperatuur.

    Maak nu de harissa vinaigrette. Doe al de ingrediënten in een kom en klop op met een vork.
    Snijd de kipfilets in grote stukken terwijl de kip nog warm is. Doe de stukken kip in een kom met de sla, de olijven en de ui. Meng het geheel.
    Verdeel de salade over vier borden en voeg de gegrilde tomaten apart toe.

    Kip is perfect voor een caloriearme salade. Voeg de kip toe wanneer ze juist gebakken is voor een overheerlijk resultaat.

    bron; skynet.be


    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne met tongschar en zalm

     
    Lasagne met tongschar en zalm

    4 personen; 

    400 g tongscharfilet,200 g Atlantische zalmfilet,2 stuks prei, fijngesneden,
    2 uien, fijngesneden,200 g wortelen, in blokjes,15 lasagnevellen,
    200 g gemalen Nazareth-kaas,2 liter court-bouillon,3,5 dl visfumet,
    3,5 dl kreeftensoep,5 dl room,100 g boter,100 g bloem,0,5 l olijfolie,
    een mespuntje cayennepeper,enkele blaadjes marjolein,peper en zout.

                                             image
    Bereidingswijze :

    -1.Stoof de groenten aan in olijfolie en kruid met peper en zout.
    -2.Kook de lasagnevellen beetgaar in licht gezouten water
    (ook de voorgekookte lasagne), koel af in koud water en laat uitlekken.
    -3.Snijd de zalmfilet in dobbelsteentjes en de tongscharfilets in de lengte doormidden. Pocheer de visfilets 3 tot 4 minuten in de court-bouillon.
    -4.Bereid een blonde roux met de boter en de bloem. Breng de visfumet, de kreeftensoep en de room samen aan de kook, giet over de afgekoelde roux en meng. Breng aan de kook en laat twintig minuten al roerend indikken op een zacht vuur tot een gladde, vrij dikke saus. Kruid met cayennepeper, peper en zout.
    -5.Stel in een beboterde ovenschaal de lasagne samen: begin met een laag lasagnevellen, daarop 1/3 van de groenten, dan 1/3 van de vis en 1/3 van de saus. Herhaal deze werkwijze twee keer. Neem de laatste laag saus ruim en bestrooi met de gemalen kaas.
    -6.Plaats de lasagne in een voorverwarmde oven van 200°C en laat 25 minuten bakken tot de kaas mooi is gegratineerd.
    -7.Verdeel de lasagne in porties en serveer op warme borden.

    Nogal wat werk vooraf, ja, maar als het moment om te eten er is, moet je enkel nog de schotel in de oven schuiven, en dan: smullen maar want het is overheerlijk!

    bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overleef het voetbalgeweld: haal je barbecue boven

     
    Overleef het voetbalgeweld: haal je barbecue boven



                                       TIP VAN DE DAG: BARBECUEFEEST
    .

    Ach zo, enkel mannen kunnen barbecueën? Hoogtijd om je vrouwelijke grillkunsten te tonen. Nodig je beste vriendinnen uit en maak er een op-en-top zomers tafereel van. Naast vis of vlees, voorzie je hopen frisse salades, koude wijntjes, sfeervolle kaarsjes, zwoele deuntjes en lekkere dessertjes. Laat de voetballiefhebbers maar watertanden!

    bron; hln.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Confituur met haar van Prinses Diana te koop

     
    Confituur met haar van Prinses Diana te koop

    Koninklijke confituur met haar van de in 1997 overleden Prinses Diana
    is nu te koop op een kunsttentoonstelling in Londen.
    Voor zes euro kan je Lady Di al op je boterham smeren.

     

    De confituur maakt deel uit van een surrealistische expositie met ook werken van Salvador Dali en Rene Magritte. De potten confituur zijn het werk van Sam Bompas die in zijn werk tegelijk kunst en voedsel ziet. Hij kocht naar eigen zeggen haar van Diana op eBay voor slechts 10 dollar.

    Bompas liet extreem kleine stukjes haar in gin weken en vermengde dat met melk en suiker. Met zijn kunstwerk wou Bompas de mensen aanzetten om eens na te denken over wat we eten en over hoe taal onze eetgewoonten kan beïnvloeden. We hebben dus de indruk dat je nood hebt aan een goede portie fantasie bij het eten van de confituur.

    (gb)bron;hln.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    04-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cigarettes russes op eigen wijze


    Cigarettes russes op eigen wijze

     
    © Delacre
    Koekjesfabrikant Delacre opende zopas een boetiek in Brussel en wij mochten een kijkje gaan nemen om te zien hoe de -zeer sympathieke en praatgrage- Canadese maître-biscuitier Nadia al dat lekkers tevoorschijn tovert. Maar ik had nog een missie: enkele leuke recepten ontfutselen aan de banketbakker om samen met de kids uit te proberen. Ik kwam thuis met volgende ideetjes...


     
    © Delacre -

                                         Cigarettes russes met chocolade

    Men neme... cigarettes russes van Delacre! Dit heerlijk knapperige en goudgebakken gerold koekje staat bij de meeste mensen op het favolijstje wat koekjes betreft. Laten we dit dus nemen als basis en naar eigen smaak afwerken. Makkelijk en leuk om met de kinderen te doen!

    De makkelijkste uitvoering, maar daarom niet minder lekker, is er eentje met chocolade. Laat je favoriete chocolade (fondant, melk of wit) smelten au bain-marie of in de microgolf (met een beetje melk) en doe de gesmolten chocolade in een schoteltje. Haal de cigarettes russes erdoor en leg opzij. Je kan ze uiteraard zo al verorberen, maar je kan er ook nog lijntjes over trekken met een andere smaak chocolade (bijvoorbeeld: fondant op de cigarette russe met witte chocoladelijntjes).

    Wist je trouwens dat er ook donkere cigarettes russes bestaan? Die kan je dan weer omgekeerd versieren: met witte chocolade en fondantlijntjes.


    © Delacre -

    Cigarettes russes met noten

     We beginnen altijd met dezelfde basis: Laat je favoriete chocolade (fondant, melk of wit) smelten au bain-marie of in de microgolf (met een beetje melk) en doe de gesmolten chocolade in een schoteltje. Haal de cigarettes russes erdoor en leg even opzij.

    Vul een ander schoteltje met nootjes naar keuze, je kan kiezen voor amandelen, pecannoten of pistachenoten. Haal de cigarettes russes met de chocolade door de nootjes, zodat ze eraan blijven plakken. Smullen maar!

    © Delacre -

    Cigarettes russes met stukjes fruit of rozijnen

    Laat je favoriete chocolade (fondant, melk of wit) smelten au bain-marie of in de microgolf (met een beetje melk) en doe de gesmolten chocolade in een schoteltje. Haal de cigarettes russes erdoor en leg even opzij.

    Vul een schoteltje met rozijntjes en een schoteltje met blauwe bosbessen. Haal de cigarettes russes met de cocolade door het ene of het andere schoteltjes en zorg ervoor dat de rozijntjes en bosbessen eraan blijven hangen. Leg even opzij, zodat ze goed plakken alvorens op te eten.
                                                    
                                                            Nog een

    -Verkruimel speculaas in een schoteltje en haal de cigarettes russes erdoor. Deze combinatie is zeer knapperig en zeer geslaagd!

                                      Indien je geen chocolade meer overhebt,
    laat je er best nog wat smelten. Heb je er nog over, doe er dan wat gepofte rijstkorrels in (bijvoorbeeld Rice Krispies) en zorg ervoor dat ze allemaal ondergedompeld zijn in de chocolade. Haal daarna de sigarettes russes erdoor, zodat de gepofte rijstkorrels met chocolade aan de cigarettes russes blijven plakken.


    bron; skynet.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Vin de Coca-Cola'


    'Vin de Coca-Cola'
     

    Het zal u niet verbazen dat in Frankrijk nog steeds schamper wordt gedaan over wijn uit de Nieuwe Wereld. 'Vin de Coca-Cola' hoorde ik onlangs een kasteelheer uit Bordeaux minachtend roepen. Maar Bourgogne spant de kroon waar het kritiek betreft op wijnen uit Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Niet dat ze de Nieuwe Wereld als directe bedreiging zien, het is eerder een bepaald gevoel van superioriteit dat vooral de oudere generatie wijnboeren parten speelt.

       
      Foto: TLG

      Pieter Nijdam-wijnclub@telegraaf.nl
      bron; telegraaf.nl


      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stress, wat te eten?

      Stress, wat te eten?

      We hebben er allemaal bij tijd en wijlen last van: stress.
      Resultaat is vaak dat we misselijk worden of  onregelmatig eten.
      Wat zijn de beste oplossingen?
                                                                

        Als je misselijk bent kan het helpen om te gaan liggen of iets kouds te drinken. Ben je al zo ver dat je moet overgegeven dat moet je oppassen voor uitdroging. Daarom moet je beetje bij beetje veel slappe thee of water drinken. Kamillethee kalmeert de maag. Je kunt ook maagzuur krijgen door stress. Vermijd in dat geval zure voedingsmiddelen, chocolade en alcohol.

        Minder eiwitten eten heeft vaak een positief effect op stress. Eet de helft van het vlees en de kaas die je gewoonlijk tot je neemt en stop even met het eten van varkensvlees en vleeswaren.

        Als je het kunt verdragen eet dan in de ochtend tot 12.00 uur alleen maar fruit en drink kruidenthee en water.

        Suiker is de grootste boosdoener als het gaat om stress. Want door de inname van suiker stijgt de bloedspiegel veel te snel. Koffie en alcohol hebben ook een averechts effect. Het zijn korte termijn oplossingen. Je hebt er even profijt van doordat je een korte opleving krijgt maar daarna wordt de stress erger.

        Een belangrijk vitamine bij stress is vitamine D. Vitamine D kun je uit de zon halen. Een uurtje ontspannen in de zon werkt is dus ook heel effectief.

        Tot slot het gegeven dat stress ervoor zorgt dat je vocht vasthoudt; wees dus zuinig met zout. Het is sowieso heel slecht om chips, frietjes of soep uit blik e.d. te eten, maar mijdt dit soort voedsel dus extra als je stress hebt. Het verhoogt het natriumgehalte in het lichaam en zorgt voor een vermindering van het kalium gehalte.

        Vitamine B5 noemt men ook wel het stressvitamine. Vitamine B zit vooral in onbewerkt voedsel als zilvervliesrijst, natuurbrood, maar ook in donkere groene groenten.

        bron;telegraaf.be


        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biefstuk van Eyk


        Biefstuk van Eyk (
        pianist Tonny Eyk )

        Soms zit er opeens een mailtje van pianist/levensgenieter Tonny Eyk bij. En dan weet ik weer wat ik allemaal niet weet. Zonder de geringste moeite tovert hij met recepten, met zijn vriendschap met beroemde chefs, met zijn fabelachtige kennis van Frankrijk. Persoonlijk heb ik niet veel met de Tour de France of met fietsen in het algemeen, maar zoals Tonny er over vertelt, dan denk je echt dat je iets hebt gemist. Vanwege de tour, en vanwege zijn nieuwe boek ’Smullen en genieten in Frankrijk’, gaan we even een paar dagen mee op zijn culinaire tour.



         

        Foto: Copyright © Kirchherr, Jo

        4 personen:

        4 biefstukken van elk 120 gr, (en van een goede slager), 25 gr geplette peperkorrels (bijvoorbeeld met de deegroller), 2 theelepels mosterd (Dijon), 1 wijnglas rode port, 2 eetl Armagnac, 1 wijnglas room (leuk die man denkt in wijnglazen), 1 snuif nootmuskaat, klontjes ijskoude boter.

        Zout de biefstuk. Druk er de grof geplette peperkorrels in. Goed aanbraden met boter, hierna de armagnac erbij, pan schuin houden en de vlam er in laten komen. Zet de biefstuk even weg in een warme oven, alleen voor verwarmd. Blus de saus af met de port, laat inkoken. Doe hetzelfde met de room. Inkoken. Voeg een snuif nootmuskaat toe, nog een paar druppels armagnac, en sla er wat klontjes ijskoude boter door.

        bron; telegraaf.nl


        Categorie:VLEESGERECHTEN,
        03-07-2010
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pittige tilapia met kroepoek


         Pittige tilapia met kroepoek

        400 g tilapiafilet, 2 limoenen, 2 theelepels sambal badjak,
        2 tomaten, 15 g verse koriander of, (platte) peterselie,
        2 eetlepels (roerbak)olie, 2-3 eetlepels kokosmelk,
        3 grote plakken gebakken, kroepoek.


        Pittige tilapia met kroepoek 
        Bereiding;

        Pers 1 limoen uit. Snijd de tilapia in kleine blokjes en meng ze in een kom met de sambal en het limoensap. Laat dit 10 minuten staan. Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd de andere limoen in plakjes en snijd de plakjes in kwarten.

        Hak de helft van de koriander fijn. Verhit de olie in een wok en roerbak de tilapia in 2-3 minuten net gaar.
        Schep de kokosmelk erdoor en laat het vocht verdampen. Voeg zout naar smaak toe. Laat de vis iets afkoelen en schep dan de tomaatblokjes en koriander erdoor. Breek de plakken kroepoek in 12-15 grote stukken en schep op elk stuk – in de holle kant – wat van de tilapia. Garneer met kwart plakjes limoen en een toefje koriander.

        Dit hapje is ook leuk als voorgerechtje: leg op elk bord een halve plak kroepoek met de holle kant naar boven. Blancheer 100 g zeekraal door er kokend water over te schenken, laat goed uitlekken en leg op elke plak kroepoek een nestje zeekraal. Schep de tilapia erop en garneer met plakjes limoen en koriander.

        uit: kookboek "Over Vis & Vis"
        bron; visrecepten.nl


        Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gravlax met mosterd- en dillesaus


        Gravlax met mosterd- en dillesaus

         10 pers.

        1,5 kg goede, verse, wilde zalm met het vel eraan, ontgraat
        75 gr zeezout, 75 gr lichtbruine suiker
        3 theelepels wittepeper bollen (gekneusd)
        3 kopjes grof gehakte verse dille (met de steeltjes eraan)
        enkele dillepluimpjes voor de versiering, 150 gr zweedse mosterd,
        150 gr suiker, 1 koffielepel azijn, 1 koffielepel zout,
        gemalen zwarte peper, 4,5 dl arachideolie ,100 gr fijn gehakte verse dille,

                     Gravlax

        Bereidingswijze zalm
        1. Verwijder met een pincent de laatste graatjes die mogelijk in de zalmfilets zijn blijven zitten
        2. Breek de witte peperbolletjes grof (je kan ook een pepermolen op 'heel grof' zetten) en meng met de gehakte dille
        3. Wrijf de 2 zalmfilets langs de vleeszijde stevig in met dit peper/dille mengsel
        4. Voeg het zout en de suiker samen en meng ondereen
        5. Neem een groot blad aluminiumfolie, en strooi een derde van de mix in het midden van het blad
        6. Leg daarop een zalmfilet met de huidzijde naar beneden (en dus de peperzijde naar boven)
        7. Strooi weer een derde van de zout/suiker mix op de zalmfilet
        8. Leg de andere zalmfilet met de huidzijde naar boven hierop
        9. Strooi de rest van het zout/suiker mengsel hierover
        10. Plooi het aluminium stevig dicht en leg voor minstens 48 uur in de koelkast. Draai elke 12 uur om, zodat het vocht zich gelijkmatig kan verspreiden in het pakketje.

        Bereidingswijze saus

        1. Doe de mosterd, azijn, suiker, zout en peper in een kom en meng met een klopper
        2. Druppel er zeer langzaam de olie onder, en klop ondertussen voortdurend met een garde (net zoals mayonaise) zodat je een dikke, glanzende saus verkrijgt.
        3. Meng er de gehakte dille door

        Als de zalm voldoende gemarineerd is, snijdt je hem in fijne plakjes
        onder een hoek van 24 graden
        Versier met plukjes dille

         Tip; De mosterd/dillesaus is ook lekker bij ham of koud gebraad


        Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
        02-07-2010
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minipruimtomaatjes met geroosterde makreel


                            Minipruimtomaatjes met geroosterde makreel


        4 pers;
        2 trossen minipruimtomaatjes, 2 teentjes knoflook,
        4 schoongemaakte verse makrelen (of forellen)
        3 eetlepels olijfolie, 250 g aardappelen, het sap van 1 citroen, 
        enkele takjes shiso (te vervangen door prei- of luzernescheutjes of door takjes verse koriander), zout en peper.
         
                                               Minipruimtomaatjes met geroosterde makreel

        Snijd de tomatentrossen in tweeën. Doe ze mét de kroontjes en het loof in een vuurvaste schaal en pers er het knoflook over uit. Overgiet ze met 2 eetlepels olie en laat ze één uur lang op lage temperatuur garen in een voorverwarmde oven (90°C).

        Spoel de vissen en dep ze droog. Verhit 1 eetlepel olie in een grillpan met antiaanbaklaag en bak de vissen op een hoog vuur. Draai ze geregeld om.

        Kook de geschilde aardappelen beetgaar, snijd ze in plakjes en houd ze warm.

        Haal de halve tomatentrossen voorzichtig uit de ovenschaal. Meng het bakvocht met het citroensap, peper en zout.

        Leg een halve tomatentros op een bord en schik er een vis langs. Besprenkel met de tomatenvinaigrette en versier met de shiso (of de scheutjes of de koriander) . Serveer met de plakjes aardappel.

        bron; flandria.vlam.be


        Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodje gezond


         
        Broodje gezond
        Een aparte versie van een heerlijke klassieker.

        4 PERS:
        120 g rauwe snijbiet, fijngesneden, olijfolie, witte wijnazijn,
        - peper en zout, 40 g cashewnoten, 160 g verse geitenkaas,
        - 120 g salami of droge worst, in fijne sneetjes, 4 waldkorn biobroodjes,

        Broodje gezond

        BEREIDING:

        Kruid de fijngesneden rauwe snijbiet met een scheut olijfolie, een theelepel witte wijnazijn, peper en zout.
        Hak de cashewnoten in stukjes en meng deze onder de snijbietsalade.
        Snij de broodjes open in de lengte. Smeer geitenkaas op de broodjes en leg hierop enkele schijfjes salami. Werk af met de salade.

        Uit: 'Den groenten! Zomer', Frank Fol
        bron; nieuwsblad.be minestrone.be


        Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodje paling



        Broodje gerookte paling

      • 100 gram gerookte palingfilet,
      • stuk komkommer,
      • 3 eetlepels yoghurtmayonaise,
      • 1 eetlepel milde (Zaanse) mosterd,
      • 2 eetlepels fijngehakte peterselie (vers of diepvries ),
      • 2 meergranen pistoletjes,
      • 4 blaadjes lollo rosso of kropsla.

      • Broodje paling

        Bereiding;

        Komkommer in plakjes snijden. In kommetje mayonaise, mosterd en peterselie door elkaar roeren. Pistoletjes opensnijden en snijvlakken bestrijken met mosterdmayonaise. Blaadjes sla over onderkant van pistoletjes verdelen. Hierover plakjes paling en komkommer verdelen. Bovenkant van broodjes erop leggen.

        bron; visrecepten.nl

        Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maak je zelf geslaagde kruidenmengelingen


        Zo maak je zelf geslaagde kruidenmengelingen

        Niets zo lekker als een stukje vis of vlees op de grill.
        De belangrijkste combinaties voor viskruiden, vleeskruiden,
        barbecuekruiden, vleesmarinades en vismarinades op een rijtje.


         zo maak je zelf geslaagde kruidenmengelingen  

        Viskruiden

        500 g zeezout, 50 g dille, 25 g venkel, 25 g peterselie, 25 g paprikapoeder, 12 g cayennepeper, 12 g kerriepoeder. Meng de kruiden samen en maal ze in gedroogde vorm.

        Vleeskruiden

        500 g zeezout, 25 g basilicum, 25 g tijm, 25 g rozemarijn, 25 g oregano, 25 g zwarte peper. Meng de kruiden samen en maal ze in gedroogde vorm.

        Barbecuekruiden

        20 g zeezout, 10 g cayennepeper, 20 g paprikapoeder, 10 g kerriepoeder, 5 g basilicum, 5 g tijm.

        Vleesmarinade

        5 dl grillolie, 2,5 dl basilicumolie, 2,5 dl Italiaanse kruidenolie, 1dl walnotennotenolie, 20 g gedroogde basilicum, 20 g korianderbolletjes, 20 g zwarte peperbollen, 20 g gedroogde rozemarijn, chilipepers, 10 knoflookteentjes, laurierblaadjes, Laat de marinade minstens enkele dagen trekken.

        Vismarinade

        5 dl grillolie, 2,5 look en fijne kruidenolie, 2,5 dl basilicumolie, 20 g venkelzaad, 6 knoflookteentjes, 4 blaadjes laurier, 4 takjes citroentijm, 10 g curry, 10 g oregano. Laat de marinade minstens enkele dagen trekken.

        bron; gva.be


        Categorie:KRUIDEN,MARINADES,


        >

        Blog tegen de regels? Meld het ons!
        Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!