Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    03-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pittige tilapia met kroepoek


     Pittige tilapia met kroepoek

    400 g tilapiafilet, 2 limoenen, 2 theelepels sambal badjak,
    2 tomaten, 15 g verse koriander of, (platte) peterselie,
    2 eetlepels (roerbak)olie, 2-3 eetlepels kokosmelk,
    3 grote plakken gebakken, kroepoek.


    Pittige tilapia met kroepoek 
    Bereiding;

    Pers 1 limoen uit. Snijd de tilapia in kleine blokjes en meng ze in een kom met de sambal en het limoensap. Laat dit 10 minuten staan. Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd de andere limoen in plakjes en snijd de plakjes in kwarten.

    Hak de helft van de koriander fijn. Verhit de olie in een wok en roerbak de tilapia in 2-3 minuten net gaar.
    Schep de kokosmelk erdoor en laat het vocht verdampen. Voeg zout naar smaak toe. Laat de vis iets afkoelen en schep dan de tomaatblokjes en koriander erdoor. Breek de plakken kroepoek in 12-15 grote stukken en schep op elk stuk – in de holle kant – wat van de tilapia. Garneer met kwart plakjes limoen en een toefje koriander.

    Dit hapje is ook leuk als voorgerechtje: leg op elk bord een halve plak kroepoek met de holle kant naar boven. Blancheer 100 g zeekraal door er kokend water over te schenken, laat goed uitlekken en leg op elke plak kroepoek een nestje zeekraal. Schep de tilapia erop en garneer met plakjes limoen en koriander.

    uit: kookboek "Over Vis & Vis"
    bron; visrecepten.nl


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gravlax met mosterd- en dillesaus


    Gravlax met mosterd- en dillesaus

     10 pers.

    1,5 kg goede, verse, wilde zalm met het vel eraan, ontgraat
    75 gr zeezout, 75 gr lichtbruine suiker
    3 theelepels wittepeper bollen (gekneusd)
    3 kopjes grof gehakte verse dille (met de steeltjes eraan)
    enkele dillepluimpjes voor de versiering, 150 gr zweedse mosterd,
    150 gr suiker, 1 koffielepel azijn, 1 koffielepel zout,
    gemalen zwarte peper, 4,5 dl arachideolie ,100 gr fijn gehakte verse dille,

                 Gravlax

    Bereidingswijze zalm
    1. Verwijder met een pincent de laatste graatjes die mogelijk in de zalmfilets zijn blijven zitten
    2. Breek de witte peperbolletjes grof (je kan ook een pepermolen op 'heel grof' zetten) en meng met de gehakte dille
    3. Wrijf de 2 zalmfilets langs de vleeszijde stevig in met dit peper/dille mengsel
    4. Voeg het zout en de suiker samen en meng ondereen
    5. Neem een groot blad aluminiumfolie, en strooi een derde van de mix in het midden van het blad
    6. Leg daarop een zalmfilet met de huidzijde naar beneden (en dus de peperzijde naar boven)
    7. Strooi weer een derde van de zout/suiker mix op de zalmfilet
    8. Leg de andere zalmfilet met de huidzijde naar boven hierop
    9. Strooi de rest van het zout/suiker mengsel hierover
    10. Plooi het aluminium stevig dicht en leg voor minstens 48 uur in de koelkast. Draai elke 12 uur om, zodat het vocht zich gelijkmatig kan verspreiden in het pakketje.

    Bereidingswijze saus

    1. Doe de mosterd, azijn, suiker, zout en peper in een kom en meng met een klopper
    2. Druppel er zeer langzaam de olie onder, en klop ondertussen voortdurend met een garde (net zoals mayonaise) zodat je een dikke, glanzende saus verkrijgt.
    3. Meng er de gehakte dille door

    Als de zalm voldoende gemarineerd is, snijdt je hem in fijne plakjes
    onder een hoek van 24 graden
    Versier met plukjes dille

     Tip; De mosterd/dillesaus is ook lekker bij ham of koud gebraad


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    02-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minipruimtomaatjes met geroosterde makreel


                        Minipruimtomaatjes met geroosterde makreel


    4 pers;
    2 trossen minipruimtomaatjes, 2 teentjes knoflook,
    4 schoongemaakte verse makrelen (of forellen)
    3 eetlepels olijfolie, 250 g aardappelen, het sap van 1 citroen, 
    enkele takjes shiso (te vervangen door prei- of luzernescheutjes of door takjes verse koriander), zout en peper.
     
                                           Minipruimtomaatjes met geroosterde makreel

    Snijd de tomatentrossen in tweeën. Doe ze mét de kroontjes en het loof in een vuurvaste schaal en pers er het knoflook over uit. Overgiet ze met 2 eetlepels olie en laat ze één uur lang op lage temperatuur garen in een voorverwarmde oven (90°C).

    Spoel de vissen en dep ze droog. Verhit 1 eetlepel olie in een grillpan met antiaanbaklaag en bak de vissen op een hoog vuur. Draai ze geregeld om.

    Kook de geschilde aardappelen beetgaar, snijd ze in plakjes en houd ze warm.

    Haal de halve tomatentrossen voorzichtig uit de ovenschaal. Meng het bakvocht met het citroensap, peper en zout.

    Leg een halve tomatentros op een bord en schik er een vis langs. Besprenkel met de tomatenvinaigrette en versier met de shiso (of de scheutjes of de koriander) . Serveer met de plakjes aardappel.

    bron; flandria.vlam.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodje gezond


     
    Broodje gezond
    Een aparte versie van een heerlijke klassieker.

    4 PERS:
    120 g rauwe snijbiet, fijngesneden, olijfolie, witte wijnazijn,
    - peper en zout, 40 g cashewnoten, 160 g verse geitenkaas,
    - 120 g salami of droge worst, in fijne sneetjes, 4 waldkorn biobroodjes,

    Broodje gezond

    BEREIDING:

    Kruid de fijngesneden rauwe snijbiet met een scheut olijfolie, een theelepel witte wijnazijn, peper en zout.
    Hak de cashewnoten in stukjes en meng deze onder de snijbietsalade.
    Snij de broodjes open in de lengte. Smeer geitenkaas op de broodjes en leg hierop enkele schijfjes salami. Werk af met de salade.

    Uit: 'Den groenten! Zomer', Frank Fol
    bron; nieuwsblad.be minestrone.be


    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodje paling



    Broodje gerookte paling

  • 100 gram gerookte palingfilet,
  • stuk komkommer,
  • 3 eetlepels yoghurtmayonaise,
  • 1 eetlepel milde (Zaanse) mosterd,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie (vers of diepvries ),
  • 2 meergranen pistoletjes,
  • 4 blaadjes lollo rosso of kropsla.

  • Broodje paling

    Bereiding;

    Komkommer in plakjes snijden. In kommetje mayonaise, mosterd en peterselie door elkaar roeren. Pistoletjes opensnijden en snijvlakken bestrijken met mosterdmayonaise. Blaadjes sla over onderkant van pistoletjes verdelen. Hierover plakjes paling en komkommer verdelen. Bovenkant van broodjes erop leggen.

    bron; visrecepten.nl

    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maak je zelf geslaagde kruidenmengelingen


    Zo maak je zelf geslaagde kruidenmengelingen

    Niets zo lekker als een stukje vis of vlees op de grill.
    De belangrijkste combinaties voor viskruiden, vleeskruiden,
    barbecuekruiden, vleesmarinades en vismarinades op een rijtje.


     zo maak je zelf geslaagde kruidenmengelingen  

    Viskruiden

    500 g zeezout, 50 g dille, 25 g venkel, 25 g peterselie, 25 g paprikapoeder, 12 g cayennepeper, 12 g kerriepoeder. Meng de kruiden samen en maal ze in gedroogde vorm.

    Vleeskruiden

    500 g zeezout, 25 g basilicum, 25 g tijm, 25 g rozemarijn, 25 g oregano, 25 g zwarte peper. Meng de kruiden samen en maal ze in gedroogde vorm.

    Barbecuekruiden

    20 g zeezout, 10 g cayennepeper, 20 g paprikapoeder, 10 g kerriepoeder, 5 g basilicum, 5 g tijm.

    Vleesmarinade

    5 dl grillolie, 2,5 dl basilicumolie, 2,5 dl Italiaanse kruidenolie, 1dl walnotennotenolie, 20 g gedroogde basilicum, 20 g korianderbolletjes, 20 g zwarte peperbollen, 20 g gedroogde rozemarijn, chilipepers, 10 knoflookteentjes, laurierblaadjes, Laat de marinade minstens enkele dagen trekken.

    Vismarinade

    5 dl grillolie, 2,5 look en fijne kruidenolie, 2,5 dl basilicumolie, 20 g venkelzaad, 6 knoflookteentjes, 4 blaadjes laurier, 4 takjes citroentijm, 10 g curry, 10 g oregano. Laat de marinade minstens enkele dagen trekken.

    bron; gva.be


    Categorie:KRUIDEN,MARINADES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'˜Chips' van wijting

     
    ‘Chips’ van wijting "ideaal zomers recept"

    4 pers;
    300 g wijtingfilet, 30 g bloem, 250 g mascarpone,
    100 g bouillabaisse, 1 dooier, 1 gelatineblaadje,
    2 rode pimenten,10 g kappers,
    kruiden: saffraan, paprika, look, kummel, kerrie
    1 sjalot, 25 g parmezaan, 50 g fijngesneden verse kruiden.


                                             image
    Bereidingswijze :

    Snijd de wijtingfilet in fijne plakjes. Wentel in de bloem en klop plat. Frituur op 150° C tot ze volledig uitgebakken zijn. Kruid met peper en zout.
    Klop de mascarpone met de dooier half op.
    Los de gelatine op in de bouillabaisse. Meng met de mascarpone en kruid af. Laat opstijven in de koelkast.
    Meng er de kappers, sjalot, parmezaan en verse kruiden onder.
    Schik de chips op de crème in een potje. Werk af met bieslook.

    Tip; Je kan de kappertjes vervangen door peterselie of gewoon weglaten.
           Als voorgerecht of aperitiefhapje moet dit zomers recept aanslaan.

    bron;visinfo.be


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    01-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechts helft horecazaken geslaagd op voedselinspectie

     
    Slechts helft horecazaken geslaagd op voedselinspectie

     


    Hoewel landbouw- en verwerkingsbedrijven veel inspanningen doen en goed scoren na voedselinspecties, blijft de horeca de zwakste schakel in de voedselketen: slechts 57 procent kreeg een gunstige evaluatie in 2009. Dat is de voornaamste conclusie van het jaarrapport 2009 van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

    In 2009 kregen 12.128 horecazaken een voedselinspecteur over de vloer. Bij een momentopname van de hygiëne en de installaties (ijs- en koelkasten) kreeg slechts ruim de helft een goede beoordeling (57 pct). Maar als het om risicobeheer gaat, scoren restaurants en grootkeukens nog slechter: slechts 31 pct van de horecazaken zijn goed voorbereid op onverwachte situaties, zoals het uitvallen van de stroom.
     
    Ook al is er een lichte verbetering merkbaar ten opzichte van 2008 - toen was slechts 47 pct van de horecazaken in orde bij inspectie - moet de situatie in de sector verbeteren, benadrukte Gilbert Houins, gedelegeerd bestuurder van het FAVV. Door meer controles (in 2009 waren er al 37 pct meer controles dan in 2008), administratieve boetes en voorlichting wil het FAVV de sector sensibiliseren.
     
    Om vooruitgang te boeken, is Houins voor een positieve begeleiding van de sector, maar toch spreekt hij van "een stok achter de deur". Als de resultaten bedroevend blijven, laat Europese regelgeving intussen toe dat het FAVV de resultaten van de inspecties mag publiceren op het net. In Nederland en Denemarken worden restauranthouders al met naam en toenaam gepubliceerd.
    (belga/kve) bron;demorgen.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade niçoise


                                      Salade niçoise
     
    10 pers;
    1,8 kg tonijn, 1 kg prinsessenboontjes,
    100 g
    ansjovisfilet uit blik, 50 g kappertjes, 1 kg aardappel,
    20 g peterselie, 1 kropsla, 150 g uien, 120 g zwarte olijven,
    500 g tomaten, 5 eieren, peper en zout


    Salade Niçoise

    Bereidingswijze;
    1. Breng licht gezouten water aan de kook
    2. Verlaag de hittebron en gaar de tonijn net onder het kookpunt
    3. Laat de tonijn in het kookvocht afkoelen
    4. Laat de tonijn uitlekken en ontvel/ontvet/ontgraat deze als dit nodig is
    5. Verdeel het tonijnvlees in grote stukken
    6. Reinig de prinsessenbonen
    7. Breng een pan met ruim licht gezouten, water aan de kook
    8. Giet de boontjes in dit kokend water en kook beetgaar (+/- 7 minuten)
    9. Giet deze af en verfris ONMIDDELLIJK onder koud stromend water en laat uitlekken
    10. Kook de eieren hard, pel ze en snij in vieren.
    11. Ontvel de tomaten en snij in vieren
    12. Kook de aardappelen gaar in de pel
    13. Pel de aardappelen warm, laat afkoelen en snij in plakjes van 3 mm dikte. Bij grote aardappelen snij je deze plakjes nog eens in de helft
    14. Halveer de ui
    15. Snipper 1 helft fijn en snij de andere helft in ringen
    16. Spoel de kropsla en laat deze uitlekken
    17. Hak de peterselie fijn
    • Voorzie per persoon een diep bord
    • Leg hierin de kropsla blaadjes, de prinsessenboontjes en de gesnipperde ui
    • Verdeel hierover de stukken tonijn
    • Strooi dan de olijven, uienringen, kappertjes en de ansjovisfilets
    • Voeg als laatste de aardappelenplakjes, de partjes tomaat en eieren toe
    • Werk af met gehakte peterselie en vers gemalen peper
    • Serveer er eventueel een vinaigrette bij

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    22-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maak je je vlees heerlijk sappig


    Zo maak je je vlees heerlijk sappig

             
                          zo maak je je vlees heerlijk sappig
     

    Een stukje vlees kan een maaltijd helemaal opfleuren. Maar het vlees kan 
    erg snel uitdrogen en daardoor een smaakloos stuk rubber worden.
    Enkele tips om je vlees extra sappig te houden.

    Wanneer je vlees erg lang moet garen, kan je het best larderen. Daarmee zorg je ervoor dat je vlees van binnenuit wordt gevoed. Larderen betekent zoveel als stukjes spekvet doorheen je vlees rijgen. Je kan een groot stuk vlees ook barderen. Dan bind je een stuk vet rondom je vlees. Dit kan je doen bij vlees dat niet zo lang moet garen, maar let er wel steeds op dat je 15 minuten voor het einde van de bereidtijd het spek aan de buitenkant verwijderd, zodat er nog een mooi korstje op het vlees kan verschijnen.
     
                                                 zo maak je je vlees heerlijk sappig

    Marinades zijn magnifiek voor kleine stukjes vlees. Ze geven de buitenkant een geweldige smaak zonder het hele vlees te doordringen. Bij een marinade kan je kiezen tussen een natte en een droge variant. De natte marinade wordt meestal gemaakt op basis van yoghurt, fruitsap of olie. Yoghurt kan je perfect combineren met tuinkruiden en exotische kruiden, olie doet het geweldig met Italiaanse kruiden, terwijl wijn de smaak van look en uien beter tot zijn recht doet komen. Een basis van fruitsap maakt het vlees sappiger en zoeter, denk aan de verbluffende smaak van ananas op varkensgebraad.

    Droge marinades zijn enkel geschikt voor vlees dat gegrild of gebarbecued wordt. Bij een droge marinade leg je de kruiden direct op het vlees zonder dat je er vocht aan toevoegt.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    21-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ananascarpaccio met rauwe ham en pepers.

                     Ananascarpaccio met rauwe ham en pepers.
                                                      Een fruitig voorgerecht!

    4 Pers:

    - 1 Victoria-ananas (een zoete babyananas uit La Réunion),
    - enkele druppels limoensap,
    - enkele druppels ingedikte balsamicoazijn, (balsamicosiroop),
    - 8 dunne plakken parmaham,4 eetlepels olijfolie,
    - fleur de sel, verse peper(vierseizoenenpeperballetjes),


                                          Ananascarpaccio met rauwe ham en pepers.

    BEREIDING:
    - Snijd de pluim van de ananas, schil de vrucht en verwijder de 'ogen' zorgvuldig. Snijd er vervolgens met een scherp mes of een mandoline zo dun mogelijke plakken van.
    - Bedek vier borden met de ananascarpaccio en sprenkel er enkele druppels limoensap en balsamicoazijn over. Leg de ham er opgevouwen tussen, strooi er een beetje zout op, besprenkel het geheel met olijfolie en strooi er gemengde grofgemalen peper over.
    - Dien meteen op met geroosterde plakken brioche.

    Uit: 'Vurrukkuluk Vers', Valérie Lhomme, Lannoo, 352blz, 24,95 euro
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde tonijn met een fris slaatje


    Gemarineerde tonijn met een fris slaatje

    Een fris en zomers recept voor op de barbecue.
    4 PERS:
    - 1 kl grof zout, roze peperbollen, dilletopjes, 1 el kandijsuiker,
    - 200 g verse tonijn, olijfolie, pijnboompitten,
    - een paar blaadjes mesclun (mengeling van jonge slasoorten),

    Voor de vinaigrette:
    - 1 dl olijfolie, peper en zout,1 kl dilletopjes,
    - 2 el appelazijn,2 el mosterd,

    Gemarineerde tonijn met een fris slaatje 
    BEREIDING:

    - Snijd de tonijn in lange repen van ca. 3 bij 20 cm. Doe zout, roze peper, dilletopjes en suiker in een vijzel en stamp fijn.
    - Strooi het kruidenmengsel over de tonijn en laat hem 12 uur rusten in de koelkast.
    - Spoel de tonijn af, dep hem droog en strijk hem in met wat olijfolie.
    - Gril de vis aan alle zijden op hoog vuur; de tonijn moet binnenin nog rood zijn.
    - Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette.
    - Presenteer enkele sneetjes tonijn (ca. 1/2 cm) op een bedje van sla. Bestrooi met geroosterde pijnboompitten en besprenkel met de vinaigrette.

    WIJNTIP: Wit, Riesling Zeltinger Sonnenuhr Spätlese 2003, Markus Molitor, Mosel, Duitsland.
    Bij Carrefour, 11,99 euro

    Uit: BBQ Tapas van Kurt Dekoninck
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer in je mond


    Zomer in je mond

     

                                        Zomer in je mond 

     Citroen, dat heeft de kleur van de zomer. Bonne maman zit dus al goed qua timing, en de romige yoghurt krijgt in combinatie met de frisse citroensmaak een lekker pittige toets. Bestaat overigens ook in een al even zomerse versie met rabarber.

    bron; nieuwsblad.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsthee in een zakje


    IJsthee in een zakje

     

    IJsthee in een zakje                               IJsthee in een zakje

     

    Wat? Een theezakje dat in koud water kan trekken: de ware thee-revolutie die Twinings hier belooft, maakt ons geweldig nieuwsgierig. Het werkt voortreffelijk, dat is al één zaak: zakje een paar minuutjes in water op kamertemperatuur laten hangen, ijsblokjes erbij en klaar.

    Ben je ook zo iemand die alle limonades en fruitsappen verfoeit wegens veel te zoet en plakkerig, dan zal de groene muntthee ongetwijfeld in de smaak vallen. Ook beschikbaar in smaken citrus en perzik.

    Prijs? 2,95 euro voor een doos van 20 zakjes.
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gentse waterzooi
     Gentse waterzooi

    pers: 4

    4 enkele kipfilets, 4 kippenbouten, 1 ui, 1 bosje wortelen,2 preiwitten,
    2 takjes groene selder, l l kippenbouillon, 1 dl room, 1 eierdooier,
    1 afgestreken eetlepel vloeiende bloem, boter of olie, peterselie,
     kruidentuiltje (tijm, laurier en peterseliestengels), nootmuskaat,
    peper, zout

                                              

    Bereidingswijze;

    -1. Maak de groenten schoon. Snipper de ui fijn.
    -2. Snij de wortelen en de prei in staafjes, de selder in boogjes. Snipper de selderblaadjes fijn. Hak een handjevol peterselieblaadjes.
    -3. Halveer de kipfilets. Haal het vel van de kippenbouten.
    -4. Stoof de groenten kort aan in een nootje boter of een likje olie. Zet ze even aan de kant.
    -5. Breng de kippenbouillon aan de kook. Doe er het kruidentuiltje en de kippenbouten bij. Laat 10 minuten zacht koken onder deksel. Voeg er de stukken kipfilet aan toe. Laat nog 10 minuten sudderen tegen de kook aan.
    -6. Doe er de groenten bij. Laat 5 minuten zacht koken onder deksel, of tot de groenten beetgaar zijn.

    -7. Schep met een schuimspaan de stukken kip en de groenten uit het kookvocht. Neem het kruidentuiltje weg. Laat de kippenbouillon 5 minuten inkoken, of tot er nog ongeveer tweederde overblijft.
    -8. Breek de bloem in een kopje koud water. Bind de saus met het bloempapje. Laat ze 3 minuten doorkoken.
    -9. Klop de eierdooier los met de room. Voeg bij de saus, roer voortdurend en laat tot net tegen de kook komen (niet meer koken!). Kruid naar smaak bij met nootmuskaat, peper en zout.
    -10. Doe de kip en de groenten weer bij de saus. Laat goed doorwarmen.

    -11. Werk af met de gehakte selderblaadjes en de peterselie. Serveer goed heet.
    Serveer met gekookte aardappelen.
    Tip: Kook aardappelen net gaar in gezouten water, snij ze in kwartjes en laat ze een paar minuten opwarmen in de saus.

    bron; libelle.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme dag, koude soep

    Warme dag, koude soep
     
    Wat? Een doos opentrekken, wat komkommer en paprika brunoise snijden, in een diep bord gieten en een beetje bieslook erover: gazpacho is snel klaar en lekker fris, en dus de perfecte zomerse lichte lunch of voorgerecht.

    Warme dag, koude soep

     Tomatensapmerk V8 doet een zomerzijstapje en verkoopt nu ook gazpacho. Alvalle - waarvan de Original erg smakelijk is - komt met twee nieuwe koude soepen op de proppen: tomaat, rode biet en kruiden en ook wortel, sinaasappel en gember.

    Het proberen waard.

    Prijs? V8 gazpacho: 2,29 euro/liter - Alvalle gazpacho: 3,38 euro/liter (voor de nieuwe soorten)
    bron; nieuwsblad.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    20-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cocktail: Mojito

     
    Cocktail: Mojito

    pers: 1
    10-tal verse muntblaadjes, 1 tl rietsuiker, 4,5 cl Bacardi Reserva,
    ¼ limoen, 10 cl limoensap,crushed ice,
    munttakje (decoratie)


      Bereidingswijze;

      Stamp de muntblaadjes samen met de rietsuiker fijn in een Mojito-glas. Doe de rum en het limoensap er bij.  Knijp het limoenpartje uit in het glas en voeg het toe. Het glas opvullen met crushed ice en goed roeren. Werk af met een munttakje.

      bron; libelle.be


      Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie en thee zijn goed voor het hart

       
      Koffie en thee zijn goed voor het hart

       

      Goed nieuws voor wie regelmatig een kop koffie of thee drinkt, met andere woorden voor de meesten van ons. De Sunday Telegraph meldt namelijk dat je op die manier de kans op hartziekten met maar liefst een vijfde verkleint. Al geldt ook hier weer: drink met mate.
       
      Vorsers van het Universitair Medisch Centrum in het Nederlandse Utrecht bekeken dertien jaar lang het koffie- en theegebruik van 37.514 mensen. "We kwamen tot de conclusie dat het drinken van koffie en thee een gunstige uitwerking heeft, zonder dat dit gepaard gaat met een hoger risico op beroertes of eender welke andere aandoening", zegt de onderzoeksleider, professor chronische ziektes Yvonne van der Schouw. Uit de studie blijkt dat thee de beste bescherming biedt tegen hartziektes, maar dat ook matig koffiegebruik goed is.
       
      Eén dagelijks kopje
      Mensen die tussen de drie en zes kopjes thee per dag drinken, zo stelde de ploeg van dr. Van der Schouw vast, lopen 45 procent minder kans op problemen met hart en bloedvaten dan mensen die zich beperken tot één dagelijks kopje. Echte liefhebbers, die meer dan zes koppen thee per dag drinken, verlaagden hun kans op hartproblemen nog altijd met 36 procent.
       
      Mensen die liever koffie drinken, kunnen ook opgelucht ademhalen want als zij twee tot vier koppen per dag nuttigen, daalt hun kans op hartziektes met 20 procent. Eén kanttekening hierbij: die koffiedrinkers zijn vaker verstokte rokers dan theedrinkers en eten ook vaak minder gezond.

      (belga/sps)
      bron; demorgen.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste salade ter wereld op Kreta

       
      Grootste salade ter wereld op Kreta



      Op het Griekse eiland Kreta is de grootste salade ter wereld gemaakt. Grieken en gasten hebben het gevaarte afgelopen nacht verorberd. In de salade werden 6,5 ton tomaten, 3 ton komkommer, twee ton paprika, een ton ajuin, 800 kilogram fetakaas en 500 kilogram olijfolie verwerkte. Dat leverde een slaatje op van 13,8 ton, goed voor 100 vierkante meter, zo meldt de Griekse televisie.
       
      Volgens de havenstad Ierapetra, in het zuidoosten van Kreta, gaat het om een nieuw record. Het vorige, 10,2 ton salade, werd in november 2007 in Israël gerealiseerd. "We produceren de beste groenten ter wereld, en dat willen we tonen", zei burgemeester Manolis Mastorakis aan de lokale radio. De burgemeester hoopt op een vermelding in het Guinness Book of Records. Meer dan 8.000 bezoekers en toeristen namen deel aan het feestmaal.

      (afp/adv) bron; hln.be 

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      19-06-2010
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burger van zeeduivel met mozzarella

       

      Burger van zeeduivel met mozzarella,
      koriander en soja

       

       400 g zeeduivelfilet, 1 mozzarella,
      groente: wortel, bloemkool, venkel, komkommer, paprika
      500 g suikersiroop (250 gr water en 250 g suiker), 200 g azijn
      1 ijsbergsla, 50 g mayonaise, 20 g koriander
      10 g sojasaus, peper en zout

      Voor het broodje; 325 g bloem, 8 g zout, 15 suiker, 25 g boter,
      8 g gist, 200 g melk, 1/2 ei, 10 g sesamzaadjes.

                                           

      Bereidingswijze;

       Kneed alle ingrediënten voor de broodjes. Laat ½ uur rusten, rol op en laat nogmaals rijzen. Bestrijk met gezouten melk en sesamzaadjes. Bak 7 min. in een voorverwarmde oven op 200°C . Laat afkoelen op een rooster met handdoek erover, zo blijven de broodjes zacht.

      Ontvlies de zeeduivel volledig. Snijd in fijne plakjes en bak kort in boter.
      Meng de suikersiroop met azijn en warm op. Snijd de groenten fijn en laat gedurende minstens 1 dag trekken in de marinade.
      Mix de mayonaise samen met de koriander en de soja.
      Was en droog de sla.

      Snijd het broodje doormidden en warm op. Leg de zeeduivel op het broodje, daarop fijne sneetjes mozzarella, sla, groenten en mayonaise.

      Recept: Bart Desmidt
        
       
      bron; vispa.be


      Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!