Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
07-07-2010
Mozzarella-pastasalade met spekjes
Mozzarella-pastasalade met spekjes
4 personen; 300 g penne (pasta),200g mozzarella,5 trostomaten, 1 avocado,1 el olijfolie,a 250 g magere spekreepjes, 1 tl tijm 15 g.
Bereiden;
1. Kook de penne in ruim water met wat zout volgens de aan-wijzingen op de verpakking. Snijd de mozzarella en de tomaten in plakjes. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd de avocado in partjes.
2. Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekreepjes in 3 min. uit. Neem de pan van het vuur, roer de tijm door de spekreepjes en breng op smaak met peper.
3. Giet de pasta af in een vergiet en spoel onder stromend water koud. Laat goed uitlekken. Verdeel de pasta met de mozzarella, de tomaten en de avocado over 4 borden. Strooi er de spekreepjes over en serveer.
Tip;
Verdeel eerst 75g rucola over de borden en dan pas de mozzarella, de tomaten en de avocado. Giet over de gevulde borden nog enkele druppels goede olijfolie, citroensap en knoflookpoeder.
bron; ah.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
15-06-2010
Pastaschotel met broccoli en bloemkool
Pasta - Pastaschotel met broccoli en bloemkool
Pasta en broccoli is een lekkere combinatie maar, doe er bloemkool, ansjovis, tomaten en olijven bij en je voelt je meteen in Italië. Zet de schotel op tafel en proef hoe eenvoudig lekker eten kan zijn.
2 pers; 1/2 kleine broccoli, in roosjes verdeeld, 1/4 kleine bloemkool, in roosjes verdeeld, groentebouillon, 160 g pasta-farfalle, 1 el tomatenpassata, 1 el groene olijven zonder pit, in 2 gesneden, 10 ansjovisfiletjes (op olie), olijfolie, 1 teentje knoflook, fijngesnipperd, 1 kleine ui, fijngesnipperd, 1 stukje (ca. 2 cm) verse chilipeper, ontpit en fijngesnipperd, 2 el parmezaanse kaas, geraspt, 1 el paneermeel.
Bereiding: Kook de broccoli en bloemkool beetgaar in groentebouillon (de groenten moeten onderstaan). Giet af en bewaar het vocht, spoel af met fris water. Zet apart. Meng de kaas met het paneermeel. Bak de ui, knoflook en chilipeper enkel minuten aan in een scheutje olijfolie. Doe er de ansjovis bij en laat deze smelten. Voeg de passata toe samen met 2 el groentenkookvocht en roer de saus even om, doe er als ze te dik is nog wat groentenkookvocht bij.
Doe de groenten en de olijven bij de saus en laat op een laag vuurtje even doorwarmen. Kook de pasta beetgaar (tijd zie verpakking) met een scheutje olie. Giet af, spoel even om onder stromend warm water en laat uitlekken.
Doe de pasta bij de saus, roer goed om en doe alles in een ovenschaal. Bestrooi met gemalen kaas en zet ca. 10 a 15 min. onder de grill.
bron; detafelvantine.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
09-06-2010
Spaghetti met rucolasalade
Spaghetti met rucolasalade
300 g spaghetti,300 g rundergehakt, 2 uien, fijngesnipperd, 1 pot of verse pastasaus kruiden, 150g rucola slamelange , 1 courgette, in reepjes snijden,75 ml sladressing, 1el balsamico.
Bereiden;
1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar, giet af en vang het kookvocht op. Verhit een braadpan zonder boter of olie en bak het gehakt in ca. 4 min. rul en bruin. Voeg de helft van de ui toe en bak 3 min. mee. Voeg de pastasaus en 150 ml kookvocht van de spaghetti toe. Stoof 5 min. met de deksel op de pan.
2. Meng de rucola slamelange met de courgette en de rest van de ui. Schep op het laatst de sladressing erdoor. 3. Verdeel de spaghetti over 4 diepe borden. Schep er de gehaktsaus over. Serveer met de rucolasalade en enkele druppels balsamico.
bron; ah.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
16-05-2010
Pastasalade met gerookte zalm
Pastasalade met gerookte zalm
nodig 4 pers;
200 g gerookte zalm, 150 g eierpasta, 4 eieren, 5 el (walnoot)olie, ½ dl melk, 2 lente-uitjes, sap van halve citroen, 1 el geraspte mierikswortel, 3 el bieslook (fijngeknipt), 75 g gepelde walnoten (grof gehakt), 75 g waterkers of veldsla, zout en peper
Bereiding;
Kook de pasta in een pan met ruim kokend water en wat zout in 10-12 minuten beetgaar. Klop de eieren los met melk en zout en peper naar smaak. Verwarm 1 eetlepel (walnoot)olie in een steelpan en schenk het eimengsel erbij. Verwarm het ei al roerende tot het begint te stollen en rul wordt.
Snijd de zalm in brede repen en de lente-ui in kleine ringetjes. Klop in een slakom het citroensap met 4 eetlepels (walnoot)olie, mierikswortel, bieslook en zout en peper naar smaak tot een dressing. Giet de pasta af en schep de pasta direct met het roerei en de helft van de zalm en walnoten door de dressing.
Verdeel de waterkers of veldsla over vier borden en schep de pastasalade erop. Verdeel de lente-uitjes en de rest van de zalm en walnoten erover. Lekker met vers geroosterd brood.
Tip; kan ook met gerookte Forel of gerookte Paling.
visrecepten.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
13-05-2010
Paprika's met macaroni op Italiaanse wijze
Paprika's met macaroni op Italiaanse wijze
Benodigdheden voor 4 pers: 3 paprika's, 400 gram macaroni, 35 ml Italiaanse olie, 4 vleestomaten, 250 gram geraspte oude kaas, basilicum, oregano, peterselie,
Maak de paprika's schoon, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd ze in stukjes. Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Verhit een wok of pan of wok droog op het vuur.
Voeg zodra de pan heet is de olie toe. Roerbak de paprika 2-3 minuten. Ontvel eventueel de tomaten, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan de paprika's. Roerbak tot ze beetgaar zijn.
Serveer het paprikamengsel over de gekookte pasta en bestrooi deze royaal met de geraspte kaas. Knip de verse basilicum, oregano of peterselie en strooi volgens smaak er overheen.
bron;colourfultaste.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
12-05-2010
Pasta met vis, garnalen en broccoli
Pasta met vis, garnalen en broccoli
Ingrediënten voor 4 pers;
300 g pasta schelpjes (biologisch), 1 boillonblokje, 600 g broccoli, in kleine roosjes en stelen in blokjes,2 el olie,2 uien, fijngesnipperd, 250 g tilapiafilet of (diepvries), ontdooid en in stukjes,1 zakje mix voor pasta carbonara, 500 ml melk,100 g jumbogarnalen.
Bereiden; 1 Kook de pastaschelpjes in ruim kokend water(met een boillonblokje) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de broccoli de laatste 5 min. mee. Verhit de olie in een wok of andere pan en fruit de uisnippers goudbruin. Schep de stukjes tilapia erbij.
2 Bereid de mix voor pasta carbonara met de melk volgens de aanwijzingen op de verpakking en schenk het mengsel bij de vis met uien in de pan. Breng het al roerend aan de kook en kook de saus 2-3 min. door. 3 Giet de pastaschelpjes en broccoli af en schep deze met de jumbogarnalen bij de vissaus in de pan. Warm nog even door en breng op smaak met peper. Serveer het gerecht in 4 borden.
bron; ah.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
03-05-2010
Pasta; Basic Spaghetti
Pasta - Basic Spaghetti
Ik at hem in Parma op het terras van een kleine osteria terwijl de zwaluwen luid kwetterend scheervluchten door de straat maakten.
Snel iets lekkers eten? dit een prima gerecht. Basic qua saus, en ongelooflijk lekker.
Ingrediënten (2 pers):
4 tomaten, zonder vel en pitjes in groote stukjes gesneden 2 el olijfolie 1/4 rood pepertje, fijngesnipperd (of 1 el paprikapoeder) 1 el tomatenpuree 4 ansjovisfiletjes fijngesneden of ansjopasta. 1 teentje knoflook, fijngesneden 6 blaadjes basilicum, fijngesnipperd 200 g spaghetti zout & versgemalen peper geraspte parmezaanse kaas (naar eigen smaak aanpassen)
Bereiding: Doe de stukken tomaat samen met de tomatenpuree, pepertje en knoflook in een pan en laat op een zacht vuurtje sudderen tot de tomaten uit elkaar vallen.Voeg als er teveel vocht verdampt, een scheutje water toe voegen. Laat de ansjovis smelten in de saus, doe er de basilicum bij en kruid met peper en zout. Laat de saus goed warmen.
Kook de spaghetti beetgaar (tijd zie verpakking) in een grote pan met water met een scheutje olie. Giet af, spoel even om onder stromend warm water en laat goed uitlekken.
Verdeel de spaghetti over diepe borden en schep er de warme saus over. Serveer en bestrooi met de gemalen kaas of geef er een schaaltje apart bij.
Tip; 1 of 2 boillonblokjes aan het water toevoegen geeft veel smaak aan de spaghetti.
bron; detafelvantine.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
15-04-2010
Pasta; Penne all'amatriciana (Penne met spek en tomaten)
Pasta; Penne allamatriciana (Penne met spek en tomaten)
Ingrediënten voor 4 pers;
500 g penne 8 tomaten 2 el tomatenpuree 150 g spek, in fijne reepjes 1 teentje knoflook 1 Spaans pepertje 1 el olie 50 ml groentebouillon
Bereidingswijze;
Breng 2 liter gezouten water aan de kook met 1 eetlepel olie en 2 blokjes groentenbouillon erbij. Kook de pasta al dente. Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snij in blokjes. Was het Spaanse pepertje en snij het in de lengte open. Verwijder de zaden en de witte zaadlijst. Snij in fijne ringetjes.
Hak de knoflook fijn en fruit in de olie. Voeg het spek toe en vervolgens de tomaten, de tomatenpuree en het Spaanse pepertje. Laat enkele minuten bakken. Voeg de bouillon toe en kruid met peper, zout en de. Laat 5 à 10 minuten sudderen. Meng de saus door de pasta en dien op.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
05-04-2010
Pastasalade met artisjokken, olijven en mozzarella
Pastasalade met artisjokken, olijven en mozzarella
Ingrediënten voor vier pers.;
350 g penne 80 g gedroogde tomaten in olie 200 g buffelmozzarella 100 g zwarte olijven 4 artisjokharten (uit blik) 1 grote rode ui 5 à 10 basilicumblaadjes, fijngesneden 2 à 3 el knoflookolie 5 el witte balsamicoazijn
Bereidingswijze;
Kook de pasta al dente in gezouten water. Laat uitlekken en laat vervolgens schrikken onder koud water. Hou opzij in een vergiet.
Snij de gedroogde tomaten klein (hou 1 eetlepel van de olie opzij voor de saus). Snij ook de artisjokharten en de mozzarella in stukjes. Pel de ui, snij in tweeën en vervolgens in fijne ringen. Blancheer snel even in gezouten water. Laat schrikken onder koud water en laat uitlekken.
Meng alle ingrediënten. Voeg de knoflookolie, de olie van de gedroogde tomaten en de azijn toe. Kruid met peper en zout. Verdeel over diepe borden. Serveer met verse ciabatta.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
12-03-2010
Macaroni met bloemkool, krenten en parmezaan
Macaroni met bloemkool, krenten en parmezaan
Ingrediënten; Voor 4 personen: 1 kleine bloemkool 400 g macaroni 50 g krenten 80 g parmezaan 2 à 3 el olie 1 kl kerrie 4 el pijnboompitten
Bereidingswijze;
Was de bloemkool. Kook gaar in gezouten water. Kook de pasta al dente. Meng de parmezaan met de kerrie. Roer de mengeling door de in roosjes gesneden bloemkool. Meng de pasta met de krenten en de bloemkool.
Verdeel over warme borden en besprenkel met olie. Bestrooi met de vooraf zonder vetstof geroosterde pijnboompitten.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
22-02-2010
Pizza Margarita -Fiorentina
Pizza; Margarita - Fiorentina
Gebruik als basis voor deze pizzas een simpele pizza Margarita. Maar de bodem zelf maken, of kant en klaar uit het koelvak kan uiteraard ook. Bestrijk de bodem in dat geval eerst met een tomatensaus voor de mozzarella en spinazie op de bodem wordt geschikt.
per persoon
1 sjalot 100 g spinazie 1 bol mozzarella 1 pizza Margarita 1 ei zout, peper 25 g geraspte Gruyère
Verwarm de oven voor op 220°C. Pel en snipper de sjalot, was en droog de spinazie. Snijd de mozzarella in dunne plakken. Verhit wat olie in een wok en fruit hierin de sjalotsnippers zacht voeg de spinazie toe en roerbak tot de groente geslonken is. Kruid met zout en peper.
Verdeel gefruite ui en spinazie over de pizza en schik hierop de plakjes mozzarella in een cirkel zodat in het midden een cirkel van zon 8 cm overblijft. Bestrooi met zout en peper en bedruppel licht met wat olijfolie. Schuif de pizza voor ongeveer 8 minuten in de oven.
Neem de pizza uit de oven, breek het ei in een kopje en laat het in de opengelaten cirkel op de pizza glijde. Bestrooimet de geraspte kaas en plaats de pizza terug in de ovenvoor nogmaals een kleine 8 minuten of tot het ei gestold is en de pizza mooi bruin
bron; kokenuitdekrant.nl
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
21-02-2010
Gebakken pasta met spinazie en ricotta
Gebakken pasta met spinazie en ricotta
Ingrediënten;
- 500 g rigatoni - 750 g spinazie - 750 g verse ricotta - 3 dl zure room - 4 ei - 100 g Parmezaanse kaas - 2 eetlepel dille (fijngehakt) - peper (zwarte peper) - zeezout
Bereiding;
Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de pasta beetgaar in een grote pan lichtgezouten kokend water. Giet af. Doe de pasta in een goed ingevet bakblik van 4 liter inhoud. Blancheer de spinazie in een pan kokend water, giet af en knijp er overtollig vocht uit.
Hak de spinazie grof en doe hem in een schaal. Voeg ricotta, zure room, lichtjes losgeklopte eieren, parmezaan, dille, peper en zout toe en meng alles door elkaar. Schep het mengsel over de pasta.
Bak 25-30 minuten of tot het een goudbruin korstje heeft. Laat 5 minuten rusten voordat je er parten van snijdt. Geef er een eenvoudige tomatensalade bij.
bron; skynet.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
17-02-2010
Recept; Papardelle Maria
Recept; Papardelle Maria
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 350 g papardelle - 100 g gemalen parmezaan - 150 g mooie gekookte ham - 200 g gemengde paddenstoelen (parijse - shiitakes - wilde champignons) - 1 klontje boter - Olijfolie - 1 blik of verse gehakte tomaten - 1 dl room - peper en zout - facultatief: een truffel
Tip; om de pasta te koken kun je 1a2 groentenboillonblokjes en een scheutje olijfolie toevoegen voor een fijnere smaak. Bereiding
1 Bak de schoongemaakte paddenstoelen gedurende 3 minuten op in wat boter en/of olijfolie. Gebruik hiervoor een wok. 2 Voeg de in stukjes gesneden ham toe. Laat nog 3 minuten verder bakken. 3 Voeg de gehakte tomaten toe. Meng en laat 10 minuten sudderen op zacht vuur. Peper uitvoerig met zwarte peper uit de molen en voeg eventueel ook nog wat zout toe. 4 Giet de room bij de saus en laat nog een paar minuten verder pruttelen. 5 Kook de papardelle klaar volgens de regels van de kunst: zonder deksel op de pot in gezouten kokend water. Laat koken tot de papardelle beetgaar, al dente, zijn. Gebruik de kooktijd die op het pakje staat aangegeven als richtlijn. 6 Schep de papardelle bij de saus en meng grondig. 7 Verdeel de pasta over de borden. Strooi wat vers geraspte parmezaan uit over de pasta. Voeg dan eventueel wat geschaafde truffel toe en serveer.
bron; skynet.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
16-02-2010
Taglierini met courgette en ricotta
Taglierini met courgette en ricotta
Ingrediënten
Voor 4 personen: 300 g taglierini 2 courgettes 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 takje rozemarijn 25 g boter 100 ml witte wijn 200 g ricotta
Bereidingswijze
Kook de pasta al dente in gezouten water. Was de courgettes. Halveer ze in de lengte. Snij in lange, fijne plakken met een dunschiller. Bak de courgetteplakken, de knoflook en de rozemarijn in de boter. Overgiet met de wijn. Breng op smaak met peper en zout.
Laat de pasta uitlekken (hou 3 à 4 eetlepels kookvocht opzij). Meng met de saus. Verdeel over warme borden. Laat de ricotta smelten in het kookvocht van de pasta. Breng op smaak. Giet over de taglierini.
bron; knackweekendrnews.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
08-02-2010
Spaghetti met courgette, garnalen en knoflook
Spaghetti met courgette, garnalen en knoflook
Ingrediënten
Voor 4: 400 g spaghetti 1 courgette 3 teentjes knoflook, fijngehakt 2 onbehandelde limoenen 12 grote garnalen, gepeld 1 takje salie 50 g boter 1 el olie 1 kl roze peperbessen
Bereidingswijze
Kook de pasta al dente in gezouten water. Was de courgette. Snij in de lengte in lange, fijne plakken met een dunschiller. Was de limoenen. Verwijder de schil en hak fijn. Pers de limoenen uit. Verbrijzel de roze peperbessen in een vijzel.
Fruit de knoflook in de olie samen met de limoenschil. Hou opzij. Doe 20 g boter in dezelfde pan. Bak de courgette met het limoensap. Meng er de rest van de boter, de salie en vervolgens de garnalen door. Laat 3 minuten warmen.
Laat de pasta uitlekken. Meng met de roze peperbessen en de courgette-garnalenbereiding. Verdeel over warme borden en bestrooi met knoflook.
Voor de Pesto: Rooster de pijnboompitjes. Doe de pijnboompitten in de blinder, met de basilicum blaadjes en doe er een scheutje olijfolie bij. Voeg er een beetje pecorino bij en kruid met peper en zout.
Kook ondertussen de tagliatelle al dente. Bak de Sint-Jacobsvruchten heel kort ca.2min. langs beide zijden in olijfolie. Giet de pasta af en voeg er de pesto bij. Roer alles goed door.Snij 6 Sint-Jacobsvruchten in reepjes en vermeng met de pasta.
Serveer de pasta op een bord, leg de overige 4 Sint-Jacobsvruchten op de pasta.Strooi er Parmezaan over volgens smaak.
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
27-01-2010
Spaghetti met garnalen
Spaghetti met garnalen
Ingrediënten
- 400 g gamba's - 0 olijfolie om te bakken - 2 teentje knoflook - 4 eetlepel peterselie (fijngehakt) - 1 Spaans pepertje (piment) - 5 eetlepel wijn (wit/droog) - 300 g tomaten in blik - 350 g spaghetti - 0 zeezout - 0 peper (zwarte peper)
Bereiding
Pel de garnalen en maak ze schoon. Verhit de olie in een grote braadpan, voeg de geperste knoflook, de grofgehakte peterselie en de fijngehakte Spaanse peper al roerend toe. Bak de garnalen 1 minuut mee. Voeg de wijn en de fijngehakte tomaten toe en laat alles 2 tot 3 minuten pruttelen.
Kook ondertussen de pasta in een grote pan met kokend water met wat zout. Laat de pasta uitlekken, roer die door de saus en breng het geheel op smaak met peper en zout. Serveer dit gerecht onmiddellijk.
bron; skynet.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
18-01-2010
Tagliatelle met gamba's
Ingrediënten
Voor 4 350 à 400 g tagliatelle 400 g gambastaarten 300 g tongfilet 150 ml groentebouillon sap van 1 citroen 1 teentje knoflook 2 el olijfolie koriander
Bereidingswijze
Snij de tongfilet in stukken. Besprenkel met citroensap. Kook de pasta al dente in gezouten water. Pel de gambas maar laat het uiteinde eraan. Bak ze in de olie.
Verwarm de groentebouillon met de fijngehakte knoflook. Voeg de tongfilet toe. Laat enkele minuten garen.
Voeg de uitgelekte pasta toe. Kruid met peper en zout. Verdeel over borden en schik er de gambas op, met de staart naar boven. Versier met koriander.
bron: knackweekend.rnews.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
06-01-2010
Penne met garnalen en erwten
Penne met garnalen en erwten
Ingrediënten;
Voor 4 personen: 300 g grote garnalen, gepeld 15 g boter 1 el olie 1 teentje knoflook, fijngehakt 300 g penne 100 à 150 g erwten 200 ml vloeibare room zetmeel 1 à 2 takjes dille
Bereidingswijze;
Kook de pasta al dente in gezouten water. Verhit de boter en de olie in een braadpan. Bak de garnalen even aan op een hoog vuur. Haal uit de pan en hou opzij.
Doe vervolgens de erwten en de knoflook in de pan. Bak ze 3 à 4 minuten op een zacht vuur. Giet de room erbij en breng aan de kook. Kruid met peper en zout. Bind met zetmeel.
Meng de helft van de dille erdoor, en vervolgens ook de garnalen en de uitgelekte pasta. Kruid bij. Serveer de pasta in kommen en versier met dille.
bron; knackweekend.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
15-12-2009
Pikante pasta
Pikante pasta
Ingrediënten
Voor 4 personen:
450 g spaghetti 3 el erbe piccanti uit Toscane (gedroogde peperoncinopepertjes, knoflook, zout, peterselie en kervel) 10 grote looktenen, gepeld 1,5 dl olijfolie 2 bosjes bladpeterselie 150 g pijnboompitten grofgemalen peper parmezaankaas of pecorino 200 g gerookte zalm, in sneetjes
Bereidingswijze
Giet een gulle scheut olijfolie in een diepe pan. Warm op en bak er de pijnboompitten in. Voeg de pikante kruiden en de uitgeperste look toe en laat zacht stoven gedurende enkele minuten. Hak de bladpeterselie fijn en voeg ook toe om een peterseliepesto te krijgen.
Kook de spaghetti beetgaar, giet af en meng snel door de pesto. Verdeel over grote borden.
Snij de zalm in stukjes en verdeel over de spaghetti. Rasp grove schilfers parmezaan of pecorino over de spaghetti. Kruid met grofgemalen zwarte peper.