Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    29-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De aardappel is geen dikmaker


    De aardappel is geen dikmaker

    Aardappelen zijn een bron van zetmeel (complexe koolhydraten) en veel mensen denken dat zetmeel, en dus ook de aardappel, dik maakt. Eén gram zetmeel levert nochtans maar 4 kcal terwijl 1 gram vet je 9 kcal oplevert. Een gekookte aardappel bevat geen grammetje vet en verdient de naam van dikmaker dus niet.
    Sommige aardappelbereidingen kunnen daarentegen wel extra calorieën aanbrengen wanneer je ze regelmatig op het menu zet. Frieten, kroketten en chips slorpen een flinke portie vet op als gevolg van het frituren. Wanneer je je portie aardappelen keer op keer laat zwemmen in de saus of aan puree telkens een extra schep boter of margarine toevoegt, schiet de calorieënwijzer ook gemakkelijk de hoogte in.
    Voedingsspecialisten raden aan dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten. Ter variatie kunnen aardappelen worden vervangen door rijst, deegwaren of couscous. Weet wel dat een portie deegwaren of rijst bijna tweemaal zoveel calorieën bevat als een portie gekookte aardappelen. Tweehonderd gram gekookte aardappelen levert ongeveer 150 kcal, 200 gram rijst of deegwaren 250 kcal en een bescheiden pakje frieten zonder mayonaise 700 kcal.
    De aardappel heeft ten slotte nog andere troeven. Hij staat bekend als een bron van voedingsvezels, kalium en van de vitaminen B en C. Ook hier heeft de aardappel trouwens een beentje voor op rijst en deegwaren die geen vitamine C bevatten.

    Variatie troef

    De aardappel is zeker geen saaie knol. Wereldwijd zijn er in totaal meer dan 250 verschillende aardappelrassen. Net zoals we verschillende soorten groenten eten, kunnen we dus ook verschillende soorten aardappelen uitproberen. Aardappelen kunnen bovendien op tal van manieren worden bereid: gekookt of gestoomd, met of zonder schil, in een aardappelsalade, als puree met melk of bouillon, in een stamppot met (veel) groenten, gepoft in de oven om ze vervolgens met diverse ingrediënten te vullen enz.

    Enkele bereidingstips


    • Aardappelen die in de schil worden gekookt of gestoomd verliezen minder vitaminen, mineralen en smaak. Je proeft het verschil met gekookte geschilde aardappelen. Aardappelen die in de schil worden bereid moeten vooraf grondig worden schoongeborsteld onder stromend water om restjes aarde weg te halen.
      Nieuwe aardappelen zijn het lekkerst in de schil. De schil is eetbaar op voorwaarde dat ze grondig gewassen is.
      In de schil gekookte aardappelen pellen gemakkelijker als ze eerst onder koud stromend water worden opgeschrikt.
      Voor de bereiding in de microgolfoven van aardappelen in de schil moet de schil vooraf worden doorprikt met een vork of de punt van een mesje. Dit om te vermijden dat de aardappelen in de microgolfoven ploffen.
      De bereiding van geschilde aardappelen: schil, was en snij de aardappelen net voor het koken in gelijke stukken, kook ze vervolgens gaar in een kleine hoeveelheid water.
      Laat aardappelen nooit in water liggen; was ze kort voor het koken.
      Breng het water aan de kook en voeg pas dan de aardappelen toe. Zo beperk je het uitlogen van vitaminen en mineralen in het kookvocht.
      Aardappelen worden sneller gaar in de snelkoker of in de microgolfoven (afgedekt in een schaal in een bodempje water).
      Gebruik geen kookvocht van aardappelen in verdere bereidingen omdat het geringe hoeveelheden solanine kan bevatten.
      De smaak van aardappelen kan worden verhoogd door ze in bouillon of samen met een laurierblad te koken.

      In vergelijking met gekookte aardappelen leveren gebakken of gefrituurde bereidingen meer calorieën in de vorm van vet en kunnen zij zo gemakkelijker de personenweegschaal doen aantikken. Daarom wordt aangeraden om dergelijke aardappelbereidingen te beperken tot maximaal één maal per week.

      Nice-bron;gezondheid.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappelen,gezondheid,
    23-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenworst met witloofstoemp


    Boerenworst met witloofstoemp

    Voor 4 personen:

     4 boerenworsten, 500 g aardappelen, 500 g witloof, 200 g bacon, 
    boter, olijfolie, zwarte peper uit de molen,1 teentje knoflook.

                                             

    Bereidingswijze;

    1. Kook de aardappelen gaar in gezouten water en een teentje knoflook.
    Giet af. Plet ze met een klontje boter.
    2. Snij de bacon in reepjes. Bak ze knapperig in een likje olie en laat opdrogen op keukenpapier
    3. Snijd het witloof heel fijn. Meng bacon en witloof met de puree. Kruid met zwarte peper uit de molen.
    4. Bak de boerenworsten in boter of olie en serveer ze samen met de puree.

    Foto: Frank Croes
    bron; libelle.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappelen,witlof,bacon,worst,knoflook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Knoflookstoemp


    Knoflookstoemp
    Voor 4 personen:

     400 g aardappelpuree (basisrecept)
     250 ml room, 4 teentjes knoflook 2 sjalotjes, 
     olijfolie, peper, zout.

                                       

    Bereidingswijze;

    1. Pel de knoflook en plet hem met het lemmet van een mes (verwijder de kiem in het midden, die geeft een bittere smaak).
    2. Pel de sjalotjes en snij ze fijn. Stoof ze met de knoflook in een beetje olie. Kruid met peper en zout.
    3. Overgiet met de room en laat 5 minuten zachtjes koken, zodat de smaak van de knoflook goed vrijkomt.
    4. Verwarm de puree in de microgolfoven of au bain-marie en roer er het mengsel door.
    Heerlijk bij vlees of vis!

    bron; libelle.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    30-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken aardappels met spekjes en ui



    Gebakken aardappels met spekjes en ui

    Voor 4 personen;

     

    Gebakken aardappels met spekjes en ui













    Bereidingswijze;
    Doe de Solo in een grote pan op een hoog vuur. Wacht tot de Solo bruin is en het schuim weg begint te trekken.
    Schep de aardappeltjes, de ui en de spekjes in de pan en bak ze in 15-20 minuten rondom bruin.
    Schep het geheel geregeld om.

    Schep de aardappeltjes met spekjes en ui uit de pan, doe ze in een schaal en bestrooi ze met wat zout.

    bron; solo.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappels,spek,ui,boter,
    26-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoemp
     
     

    Lekker! Belgische recept Stoemp

    Jawel, stoemp is puree en een stoemper is een pureestamper.
    Je hoeft het woord maar uit te spreken en iedereen weet wat het betekent.

                                                                                                              © Sven Laurent -


    Stoemp staat op de lijst van de voedzame schotels. Nu ik erover nadenk, waarschijnlijk is de naam ‘voedzame schotel’ wel voor stoemp uitgevonden. Stoemp is hét populaire gerecht bij uitstek, met goedkope ingrediënten weliswaar, maar stilaan heeft het zijn kwaliteiten bewezen. Misschien is de opleving van dit gerecht te danken aan de algemene tendens om terug te grijpen naar aloude tradities en gebruiken. De stoemp staat op talloze menukaarten, hoewel het oorspronkelijk niet bedoeld was om dit gerecht buitenshuis te eten.

    De basis is onze beste vriend de aardappel.
    In de meeste gevallen is een bintje de beste keuze. De groente die in de puree wordt verwerkt, varieert volgens het humeur van de kok of de kokkin. Wortel, kool en prei zijn alle drie geschikt, maar dan afzonderlijk, nooit samen. In een stoemp vind je gewoonlijk maar één groente terug. U kunt de stoemp wel meer smaak geven met stukjes spek.

    Een goede stoemp wordt opgediend met pensen, gehaktballetjes of worst en een lekker glas bier.

    bron; skynet.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappelen,groenten,spek,puree,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luikse salade
      

    Lekker! Belgische recept Luikse salade

    Het recept van de Luikse salade is in elke familie verschillend. Ieder beweert het bij het rechte eind te hebben en de waarheid te spreken. Er blijkt zelfs een salade van de linker- en een van rechteroever te zijn. De oevers van de Maas welteverstaan.

                                                                                                                    © Sven Laurent -


    – Hoewel er variaties bestaan met uitjes en krulsla, bestaat de basis uit sperzieboontjes, aardappelen en azijn
    – Voor de perfecte Luikse salade kiest u voor de corne de gattes-aardappelen, waarvan u er enkele kookt in de schil. Deze soort is de koningin onder de plantaardappelen
    – Intussen de boontjes beetgaar koken in gezouten water en opletten dat ze hun groene kleur bewaren, daarvoor moet u ze laten schrikken in water met ijsblokjes
    – De volgende stap is alvast proeven en watertanden. Vergeet niet uw mond dicht te doen en te slikken
    – Vervolgens wat spek en sjalot bakken, maar niet te veel kleuren. Blussen met azijn en voor de helft laten inkoken
    – De aardappelen en de boontjes opwarmen en het spek toevoegen
    – Goed mengen en opdienen, al dan niet met wat krulsla naargelang van de oever waarop u zich bevindt
    – Afgekoelde azijn en spek smaken hemels
    – Voorzie nog een stukje spek en wat worst en knoop een servet rond uw hals, want na één hap is er geen houden meer aan !

    bron; skynet.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:sperciebonen,aardappellen,azijn,spek,sjalot,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofstamppot



      Witloofstamppot

    Voor 4 personen:

    250 g aardappelen (Bintjes), 1 ui versnipperd, 150 g spekblokjes,
    2 eidooiers, 400 g witloof in stukjes gesneden, sap van 1/4 citroen,
    50 g boter, 2 dl gevogeltefond, 1 dl room, zeezout, peper,
    muskaatnoot. 

       

                                   Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

    Bereidingswijze;

    Kook de aardappelen in zout water en giet ze af. Gaar het witloof. Besprenkel het daarom met het citroensap en stoof ze met boter en 1 dl gevogeltefond, peper en zout. Bak de uisnippers en de spekblokjes even aan in boter, voeg het witloof, de aardappelen, de eieren, de geklaarde boter, peper, zout en muskaatnoot toe.

    Ter vervanging van de spekblokjes;
    Vrij neutrale vlees en vissoorten , zoals kip, varkensvlees, kabeljauw of gerookte paling, zijn een erg goede combinatie.

    bron;knackweekend.rnews.be
     

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappelen,witlof,ui,spek,citroen,room,gevogeltefond,
    21-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lauwe aardappelsalade met gezouten spek



                 Lauwe aardappelsalade met gezouten spek, 
                 rivierkreeftjes en pittige citroenvinaigrette

    Voor 4 personen:
    600 g krieltjes, 4 sneetjes gezouten spek, 100 g gezouten spekreepjes,
    150 g rivierkreeftenvlees, 4 handvollen raketsla, een kneepje citroensap.

    Voor de vinaigrette:
    2 tl grove mosterd, geraspte schil en sap van ½ citroen,
    1 teen knoflook, geperst, 6 el extra vergine olijfolie,
    versgemalen zwarte peper en zeezout.

                        

    Bereidingswijze;

    Schil de krieltjes en snij ze in plakjes van ½ cm dik. Kook ze gaar in gezouten water. Bak intussen de sneetjes spek krokant en laat uitlekken op keukenpapier. Maak de vinaigrette door alle ingrediënten te mengen tot een gladde emulsie. Bak ook de spekreepjes goudbruin.

    Giet de aardappelen af en wentel meteen in de vinaigrette. Meng met de spekreepjes, langoustines en raketsla. Verdeel over 4 borden en werk af met een kneepje citroensap, een draai van de pepermolen en het krokante spek.

    Tip: vervang de raketsla door waterkers en de rivierkreeftjes door grijze garnalen.

    bron;knackweekend.rnews.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappelen,spek,rivierkreeftjes,raketsla,citroen,mosterd,look,olijfolie,
    03-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsla met chipolata en nazareth


    Aardappelsla met chipolata en nazarethkaas

    Voor 4 personen :

    1 kg vast kokende aardappelen, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 150 g fijne groene tuinboontjes, 2 tomaten, 1 zoetzure augurk, 4 gebakken chipolataworstjes, 8 eetlepels goede olijfolie, 1 koffielepel mosterd, een paar druppels witte alcoholazijn, peper en zout, 150 g nazarethkaas.   


    aardappelsla met chipolata en nazareth

    Bereiding:

    1 Kook de aardappelen gaar in de schil. Giet af en laat even afkoelen. Schil de warme aardappelen met een mesje. Snijd de knollen in schijfjes. Giet 4 eetlepels olijfolie over de warme aardappelschijfjes. Voeg de fijngehakte peterselie toe en meng voorzichtig. Laat afkoelen.

    2 Maak de tuinboontjes schoon. Laat ze 7 minuten zonder deksel garen in hard kokend gezouten water. Giet af en spoel de boontjes met koud water tot ze volledig afgekoeld zijn. Snijd de boontjes in stukjes van 3 cm.

    3 Was de tomaten en snijd elke tomaat in 8 stukjes.

    4 Meng tomaten en boontjes voorzichtig onder de koude aardappelen. Verdeel de salade over de borden.

    5 Snijd de augurk in blokjes van 1/2 cm. Strooi over de salade.

    6 Meng de mosterd, olijfolie, alcoholazijn, peper en zout met een garde tot vinaigrette. Verdeel de vinaigrette met een lepel over de borden.

    7 Snijd de koude gebakken chipolataworstjes in schijfjes van een cm. Strooi uit over de sla.

    8 Snijd de jonge kaas in blokjes van 1/2 cm. Verdeel over de salade.

    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:Aardappelsla,chipolata,peterselie,tuinboontjes,tomaat,augurk,olie,mosterd,azijn,kaas,
    18-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsalade met tijgergarnaal


    Aardappelsalade met tijgergarnaal en Aziatisch slaatje

    Een exotisch slaatje met aardappelen van bij ons.


    4 PERS:

    - 400 g bloemige aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden
    - 2 teentjes knoflook, 3 g rode chilipeper, zonder pitjes
    - 1 citroenblad, arachideolie,kurkuma en geel kerriepoeder
    - 8 gepelde tijgergarnalen,peper van de molen
    - zeezout, 2 gefrituurde kroepoek, grof gebroken

    Aziatisch slaatje
    - 100 g Aziatische pluksla, 50 g krokant gegaarde peultjes,
       in de lengte gesneden, 40 g fijngesneden reepjes gedroogde papaja
    - 2 Oost-Indische kers (bloem + blad), in reepjes gesneden
    - scheutje koolzaadolie,witte wijnazijn en/of limoensap


                                   Aardappelsalade met tijgergarnaal en Aziatisch slaatje
    BEREIDING:

    - Maak eerst de aardappelsalade: gaar de aardappelen in een kleine hoeveelheid water samen met de lookteentjes, chilipeper, het citroenblad, een vleugje kurkuma en de gele kerrie. Kruid met zout. Giet af. Hou wat jus over. Prak alle ingrediënten met een vork.
    - Kruid de tijgergarnalen met zout en kerrie, en bak ze in een beetje arachideolie. Zorg dat ze binnenin nog sappig blijven. Snij de garnalen in grove stukken en meng ze samen met de olie onder de aardappelsalade.
    - Meng de ingrediënten van het slaatje. Kruid met peper van de molen, een beetje koolzaadolie en witte wijnazijn en/of limoensap.
    - Verdeel de aardappelsalade over de borden (gebruik eventueel een ring) en werk bovenop af met het slaatje en de stukjes kroepoek. Strooi wat kerriepoeder op de borden.

    TIP

    Aardappelstamppot is ook lekker in de zomer. Je kunt hem dan iets frisser maken door er meer groenten aan toe te voegen. Kan zowel warm als koud geserveerd worden. De lekkere, knapperige salade niet vergeten! Oost-Indische kers is pittig, kruidig en ook infectiewerend. Ook lekker bij nagerechten.

    bron; nieuwsblag.be Uit: 'Denk groenten! Zomer', Frank Fol, www.minestrone.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    12-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsalade is zowel koud als lauw erg lekker.

     

     Aardappelsalade is zowel koud als lauw erg lekker

    4 pers;
    1 kg vastkokende aardappelen, geschild, gekookt en in blokjes gesneden,
    1 fijngesnipperde ui, 1 fijngeperst teentje knoflook, sap van 1 citroen,
    2 dl olijfolie, 2 el uitgelekte kappertjes, fijngesneden kervel, peper.


    Aardappelsalade

    Bereidingswijze;

    Meng de aardappelen met de olijfolie, citroensap, kappertjes, ui,
    look en de kervel.

    Giet de olijfolie erbij en op smaak brengen met peper.

    Tip; kan je zowel bij koude als bij warme gerechten serveeren.


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    15-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken aardappelen op z'n Italiaans

     

    Gebakken aardappelen op z'n Italiaans


                                                       

    Ingrediënten 4 pers;

    - 8aardappel (Charlotte)
    - 1teentjeknoflook
    - 4 tomaten
    - 20g ansjovisfilets (in olie)
    - 4cl olijfolie (extra vierge)
    - 0 peper
    - 0 zout
    - 1mespuntjeoregano (gedroogd)

    Bereiding;

    De aardappelen schillen en gaarkoken in licht gezouten water. Afgieten en laten afkoelen. De aardappelen in stukjes snijden. De knoflook fijnhakken. De tomaten pellen en de zaadjes verwijderen. De ansjovisfilets fijn prakken. De knoflook fruiten in hete olie en de aardappelen bakken gedurende 10 minuten onder af en toe omscheppen. De tomaten, ansjovisfilets en oregano toevoegen en nog 2 minuten laten meestoven. Op smaak brengen met peper van de molen en serveren op een bedje van gemengde sla.

    Tip; Eventueel kan aan het kookwater van de aardappelen
    een blokje groentebouillon toegevoegd voor de smaak.

    bron; skynet.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    26-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geplette bintjes met karnemelk, oude kaas en bruine boter



    Geplette bintjes met karnemelk, oude kaas en bruine boter






    Ingrediënten voor 4 personen;

    1,8 kg bintjes
    250 g boter
    ongeveer 7 dl warme karnemelk
    8 hardgekookte eieren
    oude brokkelkaas naar keuze en smaak
    selderijzout

    Bereidingswijze;

    Kook de aardappelen gaar. Giet ze af en maak er puree van. Smelt de boter in een pan en laat ze zeer bruin, bijna zwart worden. Meng onder de puree. Roer de puree naar eigen smaak verder op met de warme karnemelk (smeuïg of lopend).

    Verdeel de puree op borden. Snijd de hardgekookte eieren en de kaas in stukken en leg op de puree. Kruid met selderijzout en meng onder elkaar, zodat de kaas begint te smelten. Serveer goed warm.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde bintjes



    Gevulde bintjes






    Ingrediënten voor 4 personen;

    12 middelgrote bintjes
    melk
    boter
    peper en zout
    nootmuskaat

    Aardappel 1:
    3 stuks lente-ui
    50 g gerookte zalm
    3 el walnoten

    Aardappel 2:
    50 g blauwschimmelkaas
    75 g gerookte eendenborst (in plakken)
    1 kleine sjalot
    1 tak munt

    Aardappel 3:
    1 kleine rode Spaanse peper
    75 g gerookte kipfilet
    8 takken bieslook
    3 el gepelde pindanoten
    3 el sojasaus

    Bereidingswijze;

    Kook de ongeschilde aardappelen gaar in lichtgezouten water. Doe dit op een niet te hoog vuur. Snijd nadien hoedjes van de aardappelen, hol ze uit met een lepel en maak er puree van met melk, boter, peper, zout en nootmuskaat. Houd warm.

    Maak de vullingen klaar. Voor de eerste aardappel: snijd de lente-ui fijn en de zalm in repen. Hak de walnoten grof.

    Voor de tweede aardappel: snijd de kaas in blokjes, trek de eendenborst in stukken, snijd de sjalot en de munt fijn.

    Voor de derde aardappel: snijd de peper fijn, trek de kipfilet in stukken, snijd de bieslook fijn. Rooster de pindanoten in een droge pan, blus met sojasaus.

    Meng om de aardappelen te vullen telkensde puree met de vullingen.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    02-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekarameliseerde krielaardappelen



    Gekarameliseerde krielaardappelen



                                              

    Ingrediënten;

    - 750 g aardappelen (Parisienne-aardappelen)
    - 6  wortel
    - 4 stengel groene selderij
    - 30 g boter (bakboter)
    - 1 dl groentebouillon
    - 0  zout
    - 0  peper
    - 1 mespuntje gemberpoeder
    - 50 g suiker
    - 50 g boter (bakboter)
    - 0.5 dl wijn (wit/droog)
    - 2 eetlepel pijnboompitten

    Bereiding;

    De krielaardappelen beetgaar koken in licht gezouten water.Ondertussen de wortelen en de selderij in staafjes van 3 centimeter snijden. Aanfruiten in boter, overgieten met groentebouillon, kruiden met peper en gemberpoeder en gedurende 8 minuten stoven. Verder op smaak brengen met een beetje zout.

    De suiker goudbruin laten smelten in een pan met antikleeflaag. De boter en de witte wijn toevoegen en hierin de ondertussen lichtjes afgekoelde aardappelen een vijftal minuten bakken onder af en toe roeren.

    De pijnappelpitten roosteren in een ander pannetje.De groenten bij de aardappelen voegen en even doorwarmen. Bestrooien met pijnappelpitten.Serveren met b.v.varkensmignonnette.
    bron; skynet.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    23-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parmentier van kip op Thaise wijze



    Parmentier van kip op Thaise wijze





    Ingrediënten;

    Voor 4 personen:

    500 g grofgehakt kippenvlees
    2 rode uien, in plakjes gesneden
    1 bundeltje verse koriander
    12 blaadjes Thaise basilicum
    1 citroenblad
    2 teentjes knoflook
    1 heet chilipepertje
    1 el limoensap
    2 el vissaus
    arachideolie
    Aardappelpuree:
    6 grote aardappels
    20 g boter
    1 dl melk
    1 dl room
    peper en zout
    paneermeel (facultatief)

    Bereidingswijze

    Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook ze 20 minuten in gezouten water. Giet het kookvocht af en laat ze dampen. Pureer de aardappelen, voeg room, melk, peper en zout toe. Meng de puree met gehakte korianderstengels. Bewaar de korianderblaadjes. Versnipper het citroenblad (niet de nerf).

    Verwarm wat olie in wok of pan, voeg citroenblad en fijngehakte knoflook toe en even later het grofgehakte kippenvlees. Laat kort bakken op groot vuur en voeg limoensap toe. Kruid met peper en zout en haal de pan van het vuur. Voeg de uiringen, de versneden Thaise basilicum en vissaus toe en meng alles.

    Smeer een ovenschaal in met boter, breng een laag puree aan, vervolgens een laag kip en opnieuw een laag puree. Bestrooi met wat paneermeel en zet de parmentier 30 minuten in een oven van 180°C. Haal uit de oven en versier net voor het opdienen met blaadjes koriander.

    * De Thaise ingrediënten zijn te koop in de Aziatische winkel.


    bron; knackweekendrnews.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    21-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappeltjes in de oven met zeezout en kruiden

     

    Aardappeltjes in de oven met zeezout en kruiden


    aardappeltjes in de oven met zeezout en kruiden


    Ingrediënten :

    Deze garnituur past bij zowat alle gerechten en is zeer lekker bij gebakken kreeft!

    voor 4 personen

    12 kleine rode aardappeltjes van gelijke grootte
    1 kg grof zeezout
    1 eetlepel zwarte peperbolletjes
    2 laurierblaadjes
    4 takjes gedroogde tijm

    Bereiding :

    1 Plet de kruiden fijn in een vijzel en meng ze onder het zeezout.

    2 Was de aardappeltjes en dep ze droog.

    3 Strooi het zeezout in een ovenschaal.

    4 Schik de aardappeltjes in het zeezout en zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180°C. Gaar de aardappeltjes in ongeveer 20 à 30 minuten. Controleer de gaarheid door met een mesje in een aardappel te prikken.

    Tip: je kan alles klaarzetten, maar dit gerecht moet je een beetje inplannen zodat de aardappeltjes gaar zijn wanneer het gerecht waarbij je dit serveert, klaar is.

    Dit recept komt uit Ambiance
    bron; gva.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    23-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen in veldkleed met grijze garnalen



    Aardappelen in veldkleed met grijze garnalen




     

    Ingrediënten
    ;
    - 6  aardappel (Bintje)
    - 240 g Noordzeegarnaal (gepeld)
    - 4  sjalotje
    - 4 dl room
    - 80 g boter (bakboter)
    - 2 eetlepel citroensap
    - 1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
    - 0 snufje nootmuskaat
    - 0  peper
    - 0  zout

    Bereiding;

    De ongeschilde aardappelen zeer goed wassen, doorprikken en 25 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven leggen. Ze moeten binnenin gaar zijn en aan de buitenkant licht gekorst.De aardappel uit de oven halen en in de lengte middendoor snijden. Met een lepel de aardappel uithollen en de pulp in een pannetje doen. De uitgeholde aardappelen warm houden.Een klont boter bij de pulp voegen en met een vork tot puree pletten. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

    In een sauspannetje de sjalotten stoven in de rest van de boter tot ze glazig zijn (niet laten kleuren). Ondertussen de aardappelbootjes vullen met de puree.De garnalen bij de sjalotten voegen, de room bijgieten en heel even laten indikken. Een beetje citroen bijvoegen en kruiden met peper en zout.

    De gevulde aardappelbootjes op voorverwarmde borden schikken en overgieten met de saus. Bestrooien met bieslook en eventueel het bord versieren met een tuiltje groene kruiden.

    bron; skynet.be

    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    30-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puree..... Groene kool stamppot .



    "Puree ....................Groene kool stamppot"   


    Veel stamppoten smaken niet omdat de we de verkeerde aardappels gebruiken. In mijn ogen dan. Voor een goede puree heb je stevige aardappels nodig, geen bloemige. Die nemen al teveel vocht op tijdens het koken.Ik weet het, er zijn nu lezers die diep zuchten. Puree? Is die nu gek geworden? Maar je zult maar een kind van deze tijd zijn. Dan haal je een pakje, en slaat er wat warme melk door. En dan zullen ze nooit echte puree proeven..
     


     

    Foto: Jongen, Frans

    Kook de aardappels gaar. Stamp met een pureestamper, zo’n grove, tot je vrijwel geen grote stukken meer ziet. Doe er de boter bij, stamp nog even door. Maak de melk warm, en giet die er beetje bij beetje bij, terwijl je nu met een grote vork blijft roeren en fijner maken. Klontjes wegdrukken, even snel oprakelen en weer een scheutje. Opeens zie je een luchtige, zachte puree. Nu witte peper er door, en wat zeezout. Dat is een basis die er al heel aardig mee door kan.
     


    Groene kool stamppot

    Groene kool is een van onze fijnste groentes. Zacht van smaak, dromerig haast.  Het loont te moeite om bij verschillende groentewinkels of op markten te kijken naar de verschillende varianten.  Hoewel, wij eten kool vaak door dat roerbakken iets te rauw. Laat maar even goed gaar worden, is lekkerder en beter. Voor deze stamppot hebben we de puree van bovenstaand recept.
     

       
      Foto: TLG

      Snipper het uitje en zet het aan in de boter of de olie. Ik vind boter lekkerder. Schep hier de groene kool doorheen. Doe en de mosterd bij (mag wel wat meer, maar twee theel is minimun), die eer een scheut water bij, zout en peper en laat een goed kwartier smoren. Af en toe omschudden. Bak de casselerrib in boter om en om. Pas op, want dit heerlijke vlees kan vrij snel gaar zijn. Haal uit de pan, vuur hoog en maak met een scheut water een jus. Doe er een scheut kikoman bij. Stamp de groene kool en de komijnekaas door de aardappelpuree. Ja, en verder gewoon lekker. 


      bron; telegraaf.nl


      Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
      25-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkoolaardappelen




      Bloemkoolaardappelen


        

      Ingrediënten

      - 60 g roomboter
      - 8  aardappel (Bintje)
      - 1  bloemkool
      - 6 sneetje spek (gezouten)
      - 40 g bloem (tarwebloem)
      - 5 dl melk (halfvol)
      - 1 dl room
      - 150 g gemalen kaas
      - 0  peper
      - 0  zout
      - 0 snufje nootmuskaat

      Bereiding

       Een roux maken met gesmolten boter en bloem. De melk toevoegen en al roerend aan de kook brengen. Op smaak brengen met peper en zout. Van het vuur nemen, er de room doorroeren, samen met de helft van de gemalen kaas.De geschilde aardappelen, het gewassen lof van de bloemkolen en de sneetjes spek samen gaarkoken.
      De gekookte aardappelen en het lof mixen. Het spek fijnsnijden en samen met enkele vlokjes boter bij de aardappelen voegen. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Alles goed mengen.

      Een schotel beboteren en het aardappelmengsel hierin brengen. De schotel moet voldoende groot zijn zodat met dit mengsel slechts de helft van de schotel gevuld is.De bloemkool verdelen in roosjes en koken in gezouten water.De bloemkoolroosjes op het aardappelmengsel leggen, overgieten met de kaassaus en bestrooien met de rest van de gemalen kaas.
      Gratineren in de oven en zeer warm serveren.

      bron; skynet.be


      Categorie:AARDAPPELGERECHTEN


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!