Vijf jaar geleden settelde Van Oostende zich in Londen. Haar liefde voor stijlvolle, goeie restaurants kreeg ze met de paplepel mee van haar vader, Luc Van Oostende, uitbater van Café Théâtre. Drie jaar geleden trok ze haar stoute schoenen aan en besloot ze om een zusje voor Café Théâtre op te richten in Londen.

Cafe Luc opende zijn deuren in juni 2010 en bouwde in enkele maanden al een veelbelovende reputatie uit. Van Oostende koos voor een uitvalsbasis in de trendy wijk Marylebone, een klein dorp vlakbij Oxford Street.

Wij vroegen Julie naar haar drie favoriete gerechten. Ze koos voor drie kaasrecepten - Julie blijkt van kleins af aan een echte kaasliefhebber en gaat voortdurend op zoek naar nieuwe kazen.

,,London telt heel wat foodmarkets en delicatessenwinkels. De buurt waar ik werk en woon, Marylebone, is een echte foodiebuurt. Op zondag ga ik naar 'La Fromagerie' en 'The Farmers Market' om boodschappen te doen, perfect na een brunch bij Cafe Luc."

1. Cougères

Dit gerecht serveer je bij het aperitief. Dit recept voor Cougères is een oud familierecept dat Julie van haar grootmoeder kreeg. Ze raakte jaren geleden verknocht aan het gerecht bij een wijndegustatie in Chablis.
 
voor zes personen.

- 250 g gruyère,30 g geraspte parmesan,100 g boter
- 150 g bloem,25 cl water,4 eieren,peper en muskaatnoot

          Cougères

Werkwijze

Breng het water aan de kook. Snij het blok gruyère in heel fijne stukjes van ongeveer 1 cm bij 5 mm. Zodra het water kookt, voeg je de bloem toe. Roer krachtig door het mengsel.

Blijf roeren tot je een stevig mengsel hebt en haal de pan van de kookplaat. Laat het mengsel al roerend drogen zodat het niet aan de pan blijft kleven.

Daarna voeg je de eieren een per een toe.  Blijf roeren zodat de eieren goed worden gemengd. Voeg de kleine blokjes gruyère toe aan het deeg.

Neem een bakplaat met bakpapier en maak van het mengsel kleine hoopjes van 1,5 cm bij 2 cm. Strooi er de geraspte parmesaan op voor een krokant effect. Zet de bakplaat 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden. Serveer de hapjes lauw met een fris glaasje Chablis.

Tip: opteer veeleer voor een blok kaas dan voor geraspte kaas.

2. Vacherin Mont d’Or uit de oven

Dit recept serveer je het best met Ratte du Toucquet en kleine stukjes stokbrood. voor twee personen.

Ingrediënten

- 1 Vacherin Mont D’Or,1 dl witte wijn,2 teentjes knoflook

                                     Vacherin Mont d’Or uit de oven

Werkwijze

Laat de Vacherin in zijn houten bakje en pak het bakje in met aluminiumfolie zodat er niets kan uitlopen. Prik gaatjes in de folie met een vork. Stop er twee gepelde knoflookteentjes in. Giet er de witte wijn in. Schuif het bakje 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

3. Cheesecake

voor zes personen.

Ingrediënten voor het deeg

- 100 g verkruimelde zandkoekjes,65 g gesmolten boter
- 2 eetlepels witte suiker

Ingrediënten voor het kaasmengsel

- 95 g witte suiker,7 eetlepels bloem,320 g Philadelphiakaas
- 2 eieren, gesplitst,7 koffielepels vanille-extract
- 65 ml volle room,65 ml zure room,een snuifje zout

   Cheesecake


Werkwijze;
Voor het deeg

Beboter een ronde cakevorm. Verkruimel de zandkoekjes en meng de kruimels met de boter en suiker. Schep het mengsel in de cakevorm en druk het aan met een spatel, zodat het mengsel gelijkmatig wordt verdeeld. Zet het geheel een uur in de koelkast. 

Voor het kaasmengsel

Meng de bloem en suiker. Voeg daarna de Philadelphia, het eigeel, het vanille-extract toe en meng het geheel met een elektrische mixer. Blijf mixen en giet er de room rustig bij
zodat er zich geen luchtbelletjes vormen.

Ondertussen klop je het eiwit met een snuifje zout. Voeg het eiwit voorzichtig bij het mengsel. Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over de bakvorm. Zet het gedurende een uur en vijftien minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden tot het een gouden kleurtje heeft. Schakel de oven uit en laat de cheesecake rusten in de oven gedurende een uur. Laat hem daarna nog een uurtje bekomen in de koelkast. 

Cafe Luc
50 Marylebone High Street
UK - London W1U 5HN
www.cafeluc.com
+44 207 258 9878

Tamara De Mey bron; nieuwsblad.be