Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
13-01-2009
Vogelclub...
Periode 1970-75 Bestuur vogelclub RITO
Onder impuls van R. Waumans wordt de vogeltjesclub De Goudvink gesticht. Het bestuur bestaat uit voorzitter R. Waumans, secretaris R. Fonck en penningmeester Hals.
De club organiseert voordrachten en bezoeken, bouwt een vogelkooi, bezit een bibliotheek en beheert het vogelreservaat langs de Schelde in Grembergen.
Te herkennen:
staand: H. DHaese (2de van L), directeur A. Van Den Bossche (4de van L), G. De Backer (2de van R), R. Waumans (uiterst R)
geknield: William Van Gasse (2de rij, uiterst L)
In een reactie laat Dany De Donder ons weten: -eerste links geknield Dirk Vanderpooten -1ste geknield achteraan voor de directeur Dirk Heirwegh daarnaast Reginald De Block.
Er was de voorbije week héél wat te doen omtrent het ruimen van de voetpaden en het ijsvrij houden ervan. Via de media werden de bewoners op de hoogte gebracht van hun verplichtingen hieromtrent...
Op de website van de stad vonden wij het volgende:
Samen zorgen voor een veilige stoep bij het winterweer
Als ieder voor zijn eigen deur veegt
Naar aanleiding van de vorstperiode herinnert het stadsbestuur aan de verplichtingen van de bewoners om de stoep voor hun woning sneeuw- en ijsvrij te houden. In het politiereglement van de stad Dendermonde staat hierover het volgende:
Art. 1.3.4.2.
Bij gladheid of sneeuwval is de hoofdbewoner, hoofdgebruiker, de bewoner van de benedenverdieping en,
bij ontstentenis van deze, de eigenaar van ieder gebouw of stuk grond verplicht :
a) sneeuw of ijs weg te ruimen van de voetpaden en stoepen die grenzen aan zijn gebouw of het perceel
grond dat hij bewoont, gebruikt of waarvan hij eigenaar is, alsook dezelfde gedeelten te bestrooien met
strooizout, zand, zaagsel of fijne as
b) te zorgen dat de sneeuw of het ijs, bij het wegruimen, wordt gebracht op de uiterste rand van het voetpad
of de stoep, derwijze dat er voor de voetgangers voldoende ruimte overblijft en er tevens voldoende openingen
aanwezig zijn voor het afvloeien van het dooiwater. Tevens dienen de brandkranen en riooldeksels
vrij te blijven. Bij een te smal voetpad of stoep zal de sneeuw of ijs op de weg opgehoopt worden,
zo dicht mogelijk bij de boordsteen van het voetpad of de stoep maar op die wijze dat de greppels en riooldeksels
vrij blijven.
Inbreuken op deze bepaling worden gesanctioneerd met een administratieve geldboete van
120 EUR.
Toch vonden wij afgelopen zaterdag (10 januari) verschillende plaatsen waar de voetpaden er héél glad bijlagen... Wie wordt hier verantwoordelijk gesteld wanneer er iets misgaat?
Oude Vest ter hoogte van de vroegere schoolgebouwen van het RITO-meisjes.
Laten we zeggen dat jazz in Dendermonde toch wel zijn bekendheid kreeg door de passie die de gebroeders Heuvinck (Bert, Mon, Piet, Jan) hadden voor dit muziekgenre. Toen zij in 1962 de JEGGPAP New-Orleans Jazzband vormden, samen met o.m. Emiel Leybaert, Alajos Van Peteghem, werd de basis gelegd.
Jeggpap in de zestiger jaren met vlnr. Bert Heuvinck, Mon Heuvinck, Emiel Leybaert, zangeres José, Jan Heuvinck, Luc Van Hoeteghem en Alajos Van Peteghem in de bunker.
Vlnr. Mevr. Galle, de echtgenote van Luc Van Hoeteghem (eerste banjospeler bij Jeggpap), de echtgenote van Dirk Burssens en Mej. Ingelaere.
Vlnr. Bert Heuvinck, Jan Heuvinck en Alajos Van Peteghem tijdens een concert in Zaal Koningshof.
Kroegentocht-publiek voor 'Den Belleman' aan de Franz Courtensstraat.
The Lazy City Brassband tijdens een Honky-Tonk Jazzfestival, met vlnr. Grand-Marshall Armand Quisquater, Peter Verhas, Karel X, Henk De Loose, Marcel Vermeir, Jempi Verhofstadt (rugwaarts) en Cesar Van Driessche...
* * * * * * *
De bunker van de Honky Tonk Jazz Club in Dendermonde is sinds 1965 een begrip in de Europese jazzscène. Het hart van de club klopt op het feestelijke ritme van de New Orleans oude-stijl jazz, maar er wordt daarnaast graag ruimte gecreëerd voor rhythm 'n' blues, swing of zelfs exotischere jazz. Elke twee weken is er - doorgaans op zaterdagavond - een uniek concert.
* * * * * * *
Wenst u meer bijzonderheden hieromtrent, ga dan eens langs in het Jazzcentrum Vlaanderen, gevestigd aan de Leopold-II laan, of neem alvast een kijkje op de website www.jazzcentrumvlaanderen.be
28 november 1954 - Leerlingentoneel Gelukkige dagen in het Koninklijk Atheneum
V.l.n.r. de actrices Louisette SMEKENS Vera CLAESSENS Suzanne COOL
V.l.n.r. Vera CLAESSENS Jean VERHEYEN regisseur O. VAN DEN BERGHE - Louisette SMEKENS Gustaaf VAN DEN BOSSCHE Robert VASTENAVONDT - Suzanne COOL
Schooljaar 1959-60 Voetbalmatch leraars van de RTS op K.A.V.D.
De voetbalploeg speelt tijdens dit schooljaar o.a. in het tornooi Openbare Diensten van het Dendermondse, waarin ook de Belastingen, Bank van de Société Générale, R.T.T., K.A. en Rijkswacht aantreden.
Zittend (v.l.n.r.): W. Defreyne, A. De Blieck, K. Van Cauteren, M. Roels, A. Kiverijn
Staand : P. Verlinden, F. De Boe, W. Soetewey, R. De Meyer, J. Lauwers, P. Maes
Pros Verlinden kijkt geconcentreerd toe...
Roger De Meyer, Paul Maes en F. De Boe trekken naar de kleedkamer.
Voor de schaatsers kon de pret gisteren (10 januari) nog niet op. De laatste weerberichten laten ons vermoeden dat de ijspret echter niet meer van lange duur zal zijn. We namen enkele beelden...
Schaatsen op de Dender, voorbij het Sas.
Dr. Malbrain lijkt er zich helemaal niets van aan te trekken...
Eén van de ontmoetingen met de Aalsterse Draeckenieren die plaatshad op het stadhuis (half de jaren negentig) in verband met de rivaliteit tussen onze stad en het Ajuinendorp Aalst... Tijdens deze ontmoetingen ging het steeds zeer ludiek aan toe. Spitsvondige humor was nooit ver te zoeken...
We herkennen op de foto: vlnr. Jempi Verhofstadt, Marc Van Gijseghem, toenmalig schepen Patrick Meulebroek, Frans Wauters (+), Piet Moereels (+) en Odilon Mortier.
2 april 1981 - Groepsfoto administratief, vak- en dienstpersoneel t.g.v. 25-jarig bestaan van het RITO
Zittend (v.l.n.r.): Urbain Callebaut, Alfons Waterschoot, Rosa Dauwe, Annelies Ooms (op haar schoot Sarah De Meester), Erna Verleyen, Augusta De Potter
2de rij: Celine Vanderstraeten, Marina Coppy, Francine Meskens, Simonne DHondt, Diane Stallaert, Simonne Dauwe, Armand De Nijs, Linda Coppy, Angèle DHaese, Annie De Potter, Clemence Everaert
Achterste rij: Gustaaf De Vos, Eric Waterschoot, Johny Van Den Bossche, Freddy Portier, Benoni De Schrijver, Jonny Chinitor, Roger De Clerck, Willy De Cock
In de oudste tijden kende men de mosterd niet als een bereiding zoals wij die vandaag kennen. De zaadjes werden fijngestampt in een mortier en werden nadien als een soort van peper over de spijzen gestrooid.
In feite is mosterd ontstaan door een gelukkig toeval ten tijde van de Romeinen. Toen plette men ook mosterdzaadjes fijn die in een urne werden bewaard, om ze later als een soort kruiden te gebruiken. Tijdens een gigantisch feest, zoals die wel meer door de Romeinen werden georganiseerd, viel een dame flauw. Een bediende haastte zich naar de keuken om azijn te halen en zo de dame weer bij bewustzijn te krijgen. In zijn haast graaide hij de urne met mosterdzaadjes mee en goot er azijn in. Toen de dame weer bij bewustzijn was werd de urne opnieuw in de keuken geplaatst. Geruime tijd later, toen de kok de geplette mosterdzaadjes nodig had, bemerkte hij dat deze verdwenen waren In de urne bevond zich een soort pasta. Men besloot die pasta over de spijzen te spreiden De kok werd gelauwerd om zijn originele en buitengewoon lekkere bereiding
De oudste bereiding van mosterd vinden we terug in het boek de re rustica van Columella, in de eerste eeuw na Christus.
Dendermondenaars kregen ooit de spotnaam mosterdpotten of mosterdeters toebedeeld. Niet te verwonderen en zeker in verband te brengen met het feit dat ook nog andere verhalen worden verteld over de Dendermondenaren door afgunstige inwoners uit naburige steden.
Wat de Dendermondse mosterd betreft; daar mogen we terecht fier over zijn, want die was van uitstekende kwaliteit. Uit stedelijke verordeningen blijkt dat deze aan bepaalde eisen moest voldoen. In de verordeningen van de Veinsteriers (handelaars in kruidenierswaren) van 1432 wordt vermeld:
Item dat elck wie hij zij int ambacht, vrij sijnde goede mostaert maecken sal van gaven goeden saede ende van goeden asijne, ende gheen oker daer in doende, maer altoos, daerboven den mostaert mach elck beteren. Wien arghere maeckte dat waer op ene boete.
Tussen 1550 en 1960 is er sprake van Dendermondse mosterdmakers. Na WOI kreeg de Dendermondse mosterd zelfs een nieuw elan. Eugène Vertongen, zoon van brouwer René Vertongen, startte de brouwerij van zijn vader na de Eerste Wereldoorlog niet meer op en vatte er de productie van mosterd aan in de Molenstraat. Spoedig draaide deze zaak op volle toeren en verhuisde later naar de Dijkstraat.
Onze stad kende ook Jantje Melis als mosterdleurder. Hij trok rond met een houten tonnetje, beslagen met koperen banden om eenieder te voorzien van het pikante goedje. Midden de vijftiger jaren werd de zaak van Eugene Vertongen overgenomen door de gebroeders Yvan en Guy Legat (neven van Eugène Vertongen). De installatie werd overgebracht naar de Sint-Jorisgilde en de mosterd werd van dan af gemaakt onder de naam Givana.
Mei 1998 - Drugsconvenant van de scholen met de stad Dendermonde
Op de foto na de ondertekening van het drugsconvenant. Concreet betekent dit dat de scholen duidelijk afspreken hoe ze zullen handelen in het geval dat er zich een drugsprobleem voordoet.
Zittend (v.l.n.r.): preventieambtenaar van de stad C. BELAERT - burgemeester N. DE BATSELIER stadssecretaris R. Vertriest
Staand 1ste rij: directeur van het deeltijds onderwijs ROELS - schepen van sociale zaken M. ANSEEUW
Staand 2de rij: directeur van het VTI MaegermaN - directeur van het H.-Maagdcollege Handelsschool W. Deygers
directeur van het H. Maagdcollege Humaniora L. Van Acker - directeur van St.-Vincentius Handel A. Nevens directeur van St.-Vincentius J. Van Langenhove - directeur van Middenschool Atheneum M. DE SMEDT directeur van het K.A. H. WEYNS directeur van Middenschool Zwijveke J. VERLEYEN
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.