Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
20-03-2009
Kentering...
Dit toneel- en operettegezelschap vond zijn wortels in de aloude Rederijkerskamer 'Rosiers', die sedert 1928 optrad in de zaal Casino (later 'Roxy'). 'Rosiers' waagde zich als toneelkring ook al eens aan een 'zangspel'. Vanaf 1942 zette 'Kentering' deze traditie verder. Eigenlijk ontstond het gezelschap uit een fusie van de toneelgroepen 'De Beiaardfamilie' en 'Kunst en Vreugde'. William De Decker was de initiatiefnemer. Kentering was volks en wilde toneel en muziek combineren. De eerste voorstelling had plaats in oktober 1942 en tal van stedelingen maakten deel uit van de 'cast'. Door de jaren heen zien we gekende namen 'de revue passeren', zoals Eduard Goossens, Maria Jacobs, Marcel Drieghe, Gustaaf Van Den Abeele, Georgie Bomhals, Alfred De Lentdecker, Raymonda Matthijs, Gaby Van Steerteghem, Robert Van Nieuwenhuyse, Marie-Thérèse Van Acker, Celina De Dijn, Antoinette Olifiers, Josephine Vercauteren, Georges Dierickx, Albert Van Der Jeught, Adolf Ghijssels, Florent Michiels, René Van Geirt, August Mestdag, Marie-José Blomme, Wim De Lathouwer, Werner De Mol, e.a. Het gezelschap zou tot 1960 actief blijven. De hoogoplopende kosten voor de uitvoeringen was de voornaamste oorzaak van het opdoeken van de vereniging. De kopstukken besloten 'Kentering' op te doeken en opnieuw de Rederijkerskamer 'Rosiers' tot leven te wekken. De tijd van de operettes was voorbij...
De acteurs en muzikanten in 1943 bij de uitvoering van 'Hare Hoogheid wil niet trouwen'.
1952 - Opvoering 'Gaslicht'. We herkennen onder meer Alfred De Lentdecker (staande tweede van links) en Wim De Lathouwer (uiterst rechts).
Een foto genomen midden de jaren '50. We herkennen oner meer Georges Dierickx, Celina De Dijn, Werner De Mol, Petrus De Bruyn, Wim De Lathouwer, Alfred De Lentdecker (Schot) en Albert Van Der Jeught (uiterst rechts als dame).
Wim BERNAUW Hugues BOGAERTS Philip BOONE Dirk BUYDTS Roger DE BOCK Albert DE DONDER Guy DE RIDDER Armand EECKHOUDT Rudy GEERAERT Patrick KERREMANS Erik LAMBRECHT Marc OSSELAER - Patrick PAREWIJCK Erwin SNEL Martin STAELENS Rudy TACKAERT Maurice VAN HAVER Dirk VAN HECKE Luc VAN MALDEREN Lionel VAN ROSSEM Gerrit VERLAECKT
Lerares D. BOMHALS-RUYTHOOREN
Schooljaar 1963-64 - 5de leerjaar C van het K.A.
Rudy BIJL Rudi CONINCKX - Leslie COOSEMANS Corneel CORNELIS - Alfons DE BOCK Karel DE BOECK - Luc DE BRUYNE - Guido DE LEEUW Leonard FRAIPONT - Hugo GEUSSENS - Ronald GOOSSENS - Roger HUYGENS Marc MARISSEN - Benonie MICHIELS Henri OPALFVENS - Ludo PISSENS Frank RUMES Carlos SIAU - Hubert TRIEMPONT Johny VAN DEN ABBEELE - Leo VAN DIJCK - Pierre VAN GARSSE Eddy VAN GEEL Henri VAN HANDENHOVE - Clement VAN HOVE Erik VAN WIELE - Daniel VERMEIR Dirk VERTONGEN André WATERSCHOOT
Leraar E. DE SMET
Schooljaar 1963-64 - 6de leerjaar B van het K.A.
(foto Guy Kerremans)
Opzij aan de linkerkant (van voor naar achter): Luc DE POTTER Christian DAELEMANS Paul DE BOCK Freddy SIMON
Aan de rechterkant tegen het venster (van voor naar achter): Jean-Pierre VERMEULEN Marc Verwilghen André Deck Paul HERSSENS Roger DE SMEDT Luc Waterschoot
Middenrij voorste banken (v.l.n.r.): Marc DE COCKER Dirk VERHEYDEN Maurice DE POTTER René DE SMEDT
2de rij banken: Guy KERREMANS X Patrick HERSSENS Luc LERMYTTE
3de rij banken: Armand GOOSSENS Luc VAN HECKE X Michel DE MEYER
achterste banken: Christian DE SMEDT Rudy VANDEN BRANDE André PUTTEMAN François VAN ROSSEM
Zitten ook in de klas: Hugo PIETERS F. VAN DEN ABBEELE
Wat krijgen we nu? De Dendermonde in actie? Wordt het menens? Moeten de stadsbestuurders het ontgelden? Doe ik al dan niet mee? Een prangende vraag voor de bewoners van de stad die inderdaad makkelijk ja knikken en zich steeds neerleggen bij (soms overhaaste) beslissingen van de politici. Brengt oppositie vanuit de bewonerskant meer aarde aan de dijk dan de oppositie die wordt gevoerd door de oppositiepartijen? Dat kan men alleen ondervinden door effectief de problemen degelijk te gaan aankaarten Maar wie gaat dat doen? De brave burger van de stad zie ik dat niet onmiddellijk presteren. Geen woorden maar daden is wat ik vroeger hoorde op de voetbalwedstrijden die door K.A.V.D. werden afgewerkt in het (buitenstedelijk gelegen) stadion, maar de ambitie om enige strijd te gaan voeren tegen het stadsbestuur, dat is andere koek!
Ik ga uit van het standpunt dat de culturele raad de meest voor de hand liggende mogelijkheid is om dergelijke voorstellen (waterpartij) te gaan promoten en vanuit de werking meer kracht bij te zetten. De middenstandsraad is, denk ik, eveneens goed geplaatst om bij dergelijke ideeën op de kar te springen en advies uit te brengen. Maar zoals het reeds werd aangehaald is de politieke druk hoogstwaarschijnlijk te groot en denkt men er zelfs niet aan om maar één woord te lossen, laat staan op papier te zetten. Dat de bepaalde schepen en de burgemeester zich onthielden van een antwoord op de vraag omtrent het idee van de waterpartij is niet verwonderlijk. Waarom zouden ze een antwoord geven op een vraag (van een bewoner) dewelke in hun programma niet past? Trouwens nu zijn er belangrijker dossiers af te handelen. We zullen best dit voorstel klasseren tot in 2011. Op dat moment wordt het al iets warmer want in 2012 staan er opnieuw gemeenteraadsverkiezingen op het programma. De Vojnne zal dan wel een antwoord krijgen op zijn vraag. Misschien krijgt hij op dat moment wel de belofte dat er een waterpartij zal komen!!!
Polle Kritiek.
Een reactie van Sander:
Stadsvernieuwing We hebben er duidelijke tekenen van gezien tijdens de regeerperiode van het vorig stadsbestuur. Thans blijkt er op dat vlak minder beweging te zijn, Hoewel men op de website van de stad een betrekking vacant stelt voor een algemeen directeur voor het autonoom gemeentebedrijf. Dit bedrijf beheert het uitgebreid sportpatrimonium en biedt op termijn ook perspectieven als beheersmaatschappij voor nieuwe infrastructuur. Het autonoom gemeentebedrijf (AGB) moet uitgebouwd worden tot hét instrument inzake grondbeleid en stadsvernieuwing! En daar knelt misschien al een schoentje waarom noch de burgemeester, noch de schepen van stadsvernieuwing willen reageren.
Hopelijk is de nieuwe directeur een stedeling en voorstander van een waterpartij op de Oude Vest. Wie weet?
Sander.
Zie 'reageer' voor de reactie van Louis Scholliers.
Het Dendermonds carnavalgezelschap naar Herenthout in 1961...
We herkennen van Dendermondse kant Theo Pieters, Adolf Baetens, Alfred De Lentdecker, Guillaume Pets, Henri Theunis, Omer Van Lembergen, Wim De Lathouwer, Petrus De Bruyn en Raoul Schoof.
Maart 1967 Sluitingsvergadering Kaderschool der ABVV-Jongeren
De cursisten van de Kaderschool der Jongeren, die in 1965 werd opgestart, krijgen in de bovenzaal van het Volkshuis les van Georges Gogne over syndicale problemen.
Vlnr: Gustaaf Verleyen, Kamiel Benoit Van Lembergen, Viviane Eeckhaudt, Emiel Lutens, Eddy Van den Broeck, Freddy Van Steen, Jef Hermans
Schooljaar 1962-63 - IIde familiale afdeling van het Koninklijk Lyceum
(foto Viviane Moortgat)
Lisette CLAUS Lisette COOREMAN Rita CORNELIS Denise DE BRUYN Simonne DE MAN Sonja JACOBS Julia MICHIELS Viviane MOORTGAT Chantal PAVE Denise QUISQUATER Josée SABBE Leona TEMMERMAN
Lerares onbekend
Schooljaar 1962-63 - IVde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
(foto Jenny De Vriese)
Latijn-Grieks:
M.- Rose DEPREZ Godelieve LAUREYS
Moderne:
Maria BLOCK - Jacqueline DE ROUCK - Jenny DE VRIESE - Patricia FERGUSON Sonia FISCHER Simonne HEIRMAN Margreet KORTENOEVER - Jenny LAUWAERT Jeanine PHILIPS - M.-J. VAN DEN ABBEELE - Anny VAN DEN BROECK Ledi VAN EXTERGEM - M.-J. VAN HANDENHOVE - Mia VAN HOEZEN Anny VAN KERCKHOVEN - Rita VAN STICHEL - Lutgarde VERTONGEN Judy VERVAECKE Frieda WAEGEMANS
In de (re)ACTIE van Ingrid zit wel degelijk iets in! Ik geef haar volledig gelijk. Wij stedelingen zijn ergens te laks om ons te verzetten tegen bepaalde beslissingen van het stadsbestuur en voeren te weinig actie. De deelgemeenten zijn inderdaad actiever op dat vlak. Denk maar aan het actiecomité tegen de gevangenis in de Boonwijk, het verzet tegen de renovatie van het Kerkplein in Oudegem, e.a.
Haar opmerking omtrent de inspraak van de bewoners is gerechtvaardigd. Het is weer bij campagnebeloften gebleven. Ook betreffende de feestzaal en de stedelijke cultuurraad moet ik haar bijtreden. Er wordt niet voor niets in de (stedelijke) geschiedenis geschreven dat de Dendermondenaar een goedgeaard karakter heeft, maar trop is teveel! Wij moeten ons meer laten horen! Misschien moet de media meer betrokken worden in het voeren van actie. Mijn ondervinding leert me dat persartikels vaak de aandacht en de interesse van de politici aanwakkeren naast petities en acties! En heren stadsbestuurders, inspraak van de inwoners kan het besturen vaak vergemakkelijken, of zijn jullie een andere mening toegedaan? Luisteren naar de verzuchtingen van de inwoners, ongeacht hun rang of politieke kleur was nochtans een mooie belofte!
Piet W.
Bijkomende reactie van Charel B.
Een schepen en de burgemeester die de vraag van een burger niet beantwoorden! Misschien past het idee van de waterpartij niet in hun plannen wat de stadsvernieuwing betreft. Nochtans zou de palmboom dan een passende plaats kunnen krijgen op de Oude Vest. Bij het lezen van het idee van Ingrid van de Vander moest ik onmiddellijk terugdenken aan de vijftiger jaren! Ik zag de plage op t Vestje zo voor mij Ik herinner me uit gesprekken met mijn vader dat men meer dan vijftig jaar geleden voorstander was om de waterloop dicht te gooien! Nu wil de Dendermondenaar terug water op die plaats Waarschijnlijk denken de politiekers ge moet weten wat ge wilt hé zeg! Ik twijfel echter of in het ganse schepencollege iemand zetelt die, buiten enkele regenplassen, ooit water zag op de Oude Vest? Mocht er dan echt geen mogelijkheid bestaan om een waterpartij te realiseren is er ook nog het alternatief (ook gelezen op dit blog) van de rij winkels die in het midden kan gerealiseerd worden. Het zou alvast héél wat beter ogen dan de lompe brede laan van vandaag Of brengen die parkeerboetes te veel geld op?
Het stedelijk carnavalsgezelschap bezocht geregeld de collega's in Herenthout, waar zij graaggeziene gasten waren... Enkele beelden uit 1962.
Op de eerste rij vlnr. Aimé De Vreese, Theo Pieters en Casimir Lutens.
Op de tweede rij tussen het gezelschap van Herenthout herkennen we Annie Mannaert (- links - echtgenote Casimir Lutens) en Germaine Verhas (rechts).
Voornoemde dames bij één van de gastheren.
Vlnr. Petrus De Bruyn, Casimir Lutens, Aimé De Vreese en Louis Willems.
Een gezellige bedoening in Herenthout. Links te herkennen: Leonie Levis, Annie Mannaert. Achteraan: Casimir Lutens. Rechts: de toenmalige echtgenote van Wim De Lathouwer (rechtstaand met wit kleed).
3de rij: Jacqueline QUISQUATER (mod.) - Ingrid VILLE (mod.) - Alberte VAN DAMME (Lat.) - Maria DE SMET (mod.) Danny VAN HECKE (mod.) Arlette STASSIJNS (mod.)
4de rij: X Gisela GOOSSENS (mod.)
Zitten ook in de klas: Viviane DE PAEP (mod.) Sonia FLIPS (mod.)
Lerares onbekend
Schooljaar 1962-63 - Vde middelbaar B van het Koninklijk Lyceum
Latijn:
Ingrid DE HAUWERE - Erna DIERICKX Jacqueline PAVE Viviane VERWILGHEN
Moderne:
Greta DAMAN Angèle DE BACKER Nelly DE MOL Leona DE PROFT Lorraine DE VOS Martine DE WITTE Rita GOOSSENS Hilda JANSEGHERS Anita SPINOY Nicole VAN BELLE Annie VAN BIESEN Vera VAN DEN BERGHE Christ. VAN DEN EYNDE Christ. VAN DRIESSCHE M.-J. VAN HOEYMISSEN Veerle VAN REGENMOORTER Ingrid VERCRUYSSE Hilde WILLEMS
Lerares onbekend
Schooljaar 1962-63 - Vde middelbaar C van het Koninklijk Lyceum
Inderdaad, de reacties blijven een beetje uit zoals de Vojnne zegt. Wellicht zullen wij, zoals vaker, ijdele hoop koesteren, maar het blijft toch een interessante discussie. Een beetje spijtig dat weinigen zich geroepen voelen om mee te doen! Reden? De ijdele hoop misschien?
Laat het ons zo stellen, dat er voor de politici belangrijkere dossiers op tafel liggen waar meer prestige van afhangt en die voornamer zijn om stemmen te ronselen voor de toekomst! Men mag niet vergeten dat twee schepenen er nu volop tegenaan gaan voor de Vlaamse verkiezingen, en daar kruipt ook heel wat tijd in! Maar de vraag blijft of zij evenveel invloed hebben in Brussel als de vorige burgemeester?
Neem nu bijvoorbeeld het jarenlang ontbreken van een feestzaal Welk belang hebben de stadsbestuurders daarbij? Een jachthaven trekt waarschijnlijk belangrijke (invloedrijke?) mensen aan van buiten de stad, met alle respect voor de bestaande watersportvereniging (thans met standplaats aan de Schelde te Grembergen).
De prinsenwagen tijdens de cavalcade van 1958. Duidelijk een verwijzing naar de Expo! We zien op de wagen Emiel Willems, Casimir Lutens, Theo Pieters en Wim De Lathouwer.
Op de tribune, vlnr. (voorste rij) Casimir Lutens, Wim De Lathouwer, Emiel Willems, Theo Pieters, nar Petrus De Bruyn, Annie Mannaert, Jeannine en Emile Lutens. Achteraan (met hoed) Pros Daman.
Het lijkt er op dat Egidius ook tot de schare Dendermondenaars behoort die zich té vlug bij alles neerleggen. De ijdele hoop is daarvan het treffende bewijs. De bewoners zijn volgens mij op dat vlak veel te meegaand. Maar al te vlug houden zij er de mening op na dat het toch niks zal worden, er wordt bijna nooit strijd geleverd. De laatste jaren is er omzeggens geen sprake van verzet tegen of actie voor bepaalde projecten. Zo bijvoorbeeld doofde indertijd het aanvankelijke protest tegen de demping van de Dender aan de Kasteelstraat rap uit. Omtrent de slechte staat van fiets- en voetpaden in de stadskern wordt omzeggens niets ondernomen door de bewoners. Ik ben de mening toegedaan dat de deelgemeenten op dat vlak actiever zijn! Het ontbreekt aan moed bij de bewoners om in actie te treden. Nochtans lijkt de gelegenheid hiertoe perfect mogelijk! Denk maar aan de gedane beloften van de verschillende politieke partijen tijdens de afgelopen campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in verband met méér medezeggenschap voor de burger, de bewoners zouden meer bij het bestuur worden betrokken Als we de Vojnne horen zeggen dat noch een schepen, noch de burgervader een antwoord geven op zijn vraag omtrent het idee van de waterpartij op het Vestje, is er van (eventuele) inspraak héél weinig te merken.
De feestzaal De stedelijke cultuurraad telt tal van verenigingen die waarschijnlijk meer dan eens in de problemen zitten wat betreft accommodatie voor hun organisaties. Waarom wordt vanuit de cultuurraad niets ondernomen? Te veel politieke druk tegenover het bestuur? Geen reactie vanuit het bestuur omdat de verenigingen waartoe zij behoren geen problemen ondervinden? Wat als de minister van sport ooit beslist dat in de sporthallen naast sporten geen andere organisaties meer mogen plaatsvinden? Dag seniorennamiddag en andere evenementen?
Dendermondenaren, verenigt u, bevlag uw huizen en kom in actie!!!
Eerste activiteit: wij eisen een waterpartij op de Oude Vest!
Tweede actie: Red K.A.V.D.!
Derde actie: Wij willen een feestzaal in de stad!
Vierde actie: Geen VIPS op de tribune op de Grote Markt op 30 mei 2010, maar Dendermondenaars!!!
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.