Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
02-07-2008
Processie 1928.
Een beeld uit de processie van 1928 ter hoogte van het Heldenplein.
Een geposeerde opname van het orkest 'Bouncecollege', met o.a. Geo de Kerpel, René Van de Meersch, Cornel Geeraert, Georges Verheyden, Frans Van Damme, Jef Crombé en Leon Van de Meersch. De zangeres (achteraan) is vermoedelijk Yvonne Henneco.
Ja ook 'Zevekoten' is Dendermonde... Schuin tegenover de Korte Dijkstraat op de Mechelsesteenweg een doodlopende weg inrijden richting Schelde, en je bent op 'Zevekoten'.
Auver ne gillen auvertlèst zattek bè de kwaffuir te wachte vèr man oër af te doen en ik zat dr in em boekske te kaike. Dr stont dr een annons in vèr ne kongkoer vèr potrètte te trèkke. k Pèisdegen i mâ zèlve, ik èm dr op zolder uëk nog ievertanst ne kodak ligge, azzek die nâ-j-isj benèjenoël en isj méidoen on die kongkoer
Dië kodak zag er nog réidelaik ouit. Alléi nor den Tékman achter e fillemke. k Em derèkt iën gepakt van achtemviërteg potrètte want ik kan mâ zèlven em bitsje nowô. Ik ouë derèkt e goe gedacht vèr e schuë potrèt, mor ik moest zien dad ons madam ni touis n was vèr dâ te trèkke Man gebierevraa die lig réigelmoëteg mè-j-éir schuë laif in éire zéitel in éiren of vantait isj wad in de zonne en dâ zouë nondedzjuë e schuë potrèt zain vèr méi te doen on dië kongkoer! Zudus ieder kortirke dadons madam ni touisn is moetek zien dâk sjansj èm en dâ man gebiervraa-j-in éiren of in dië zéitel ligt! Vaif doëge èmmek op de loer geléige! Ik moest vanèigest réikeningk ave mè den doëtem van de kongkoer. Wâ grouëde nâ? Ik èm e potrèt kènne binnestiere! Ons madam éi gin vaif menniete van ouis gewéist en man gebiervraa éi giën twië menniete in die zéitel geléige Dâ potrèt ziet er tèn mor azuë-j-ouit nowô Rustik
In 1865 werd aan de Gentsesteenweg een schietbaan opgericht. Deze schietbaan was en is bij de bevolking beter gekend onder de naam 'Het Schijf' ('t Schaif). De schutters van de Burgerwacht hielden daar schietoefeningen. In 1911 werd door het stadsbestuur voorzien in een nieuwe 'stadsschietbaan', meer geschikt voor de toendertijd gebruikte wapens. De schietbanen werden niet alleen door de stedelijke burgerwacht gebruikt, maar ook door de gewapende brandweer, de politie, de rijkswacht en soldaten van het garnizoen. Door ingrijpende veranderingen aan de gebouwen werden ze omgevormd tot drie woningen.
Franz Courtens werd in onze stad geboren in 1854 en zou zich op korte tijd ontwikkelen tot een zeer goed kunstschilder. In 1875 behaalde hij de eerste prijs schilderkunst. In 1907 werd hij door het stadsbestuur van zijn geboortestad ontvangen ter gelegenheid van een grootse huldetenstoonstelling. Bij die gelegenheid werd de Scheldestraat, waar zijn geboortehuis stond, omgedoopt tot de Franz Courtensstraat. Eén zijner zonen, die beeldhouwer was, liet in 1949 aan het stadsbestuur weten dat hij een standbeeld van zijn vader wilde maken, en wel gratis! Het stadsbestuur zou de gietkosten voor zich nemen en een sokkel voorzien. Het beeld werd tussen de dender- en de Scheldebrug geplaatst. In september 1950 werd het feestelijk onthuld, in aanwezigheid van Koningin Elisabeth. In 1969 werd het monument afgebroken doordat het een hindernis vormde voor de aanleg van de Noordlaan. Het beeld verdween in het stadsmagazijn aan de Vlasmarkt. Het beeld zou 15 jaar opgeborgen blijven. In 1983 kwam er de vraag van de Lions Club om het standbeeld terug een plaats te geven in de stad. Voormelde club was zelfs bereid de sokkel te voorzien. Hzet beeld werd in mei 1984 ontuld op een vluchtheuvel tussen het Rond Punt en de Geldroplaan. De heraanleg van het Rond Punt zorgde weer voor problemen. Courtens diende opnieuw te wijken. Het beeld verdween opnieuw in het stadsmagazijn. In 1991 deed een andere serviceclub, namelijk de Marnixring, een voorstel aan het stadsbestuur om het standbeeld van Prudens Van Duyse herop te richten op de oorpsronkelijke standplaats op het Vlasmarkt. Zo kwam er in de Franz Courtensstraat plaats vrij om het monument van Courtens in de buurt van zijn geboortehuis te plaatsen. In 1994 verhuisde eerst Van Duyse naar de Vlasmarkt en kort daarna Franz Courtens. Op zaterdag 27 augustus 1994, precies 140 jaar na zijn geboorte, werd het standbeeld van Baron Franz Courtens opnieuw ingehuldigd.
In het stadhuis hangt van Courtens ondermeer het schilderij 'Dooi te Dendermonde'.
Onder een stralende zon, doch naar het einde van de avond toe met een fris briesje, ging de taptoe zaterdagavond door onder enorme belangstelling. De drie Nederlandse korpsen gaven het beste van zichzelf voor een enthousiast publiek. Op sommige terrassen waagden sommige toeschouwers zich zelfs aan een dansje, wat wellicht bewijst dat er goeie muziek werd gespeeld. Een sfeerbeeld...
Een foto van het Brandweerkorps in de veertiger jaren van vorige eeuw, genomen op de binnenkoer van de kazerne aan de Kerkstraat.
Bij deze groep staan: Albert De Looze, J. Van Damme, Louis Erpels, Jozef Van Nieuwenhove, José De Corte, Karel Van Driessche, Frans Van Den Haute, Claus Gonzalez, Julien Van Lerbergen, Fernand Callens (bevelhebber), Maurice Maes, Henri Calbrecht, Mathieu Barth, Adolf Vergaelen, Jozef Burssens, Arthur Van Den Bossche, P. Van Der Jeught, Adolf Magerman, Valerie Peeters en Henri De Vries.
Niet zo ver buiten de stadskern ligt een prachtig stukje natuur... Twee foto's van de visvijver achter het appartementsblok aan het kruispunt Mechelsteenweg-Leopold II-laan.
Het is vandaag net 50 jaar geleden dat het Ros Beiaard alweer zijn ronde deed in onze stad, hoewel het op dat ogenblik slechts 6 jaar geleden was! De ommegang had plaats ter gelegenheid van de Expo '58 in Brussel. Enkele beelden...
In 1920 werd door het 'Stedelijk Feestcomiteit' besloten dat allerlei feestelijkheden zouden worden georganiseerd, waarvan de opbrengsten ten goede zouden komen aan de oprichting van een gedenkteken voor de gesneuvelden van WO I. De gemeenteraad besliste in oktober 1923 dat een 'gedenkteken der gesneuvelde soldaten en gedoode burgers van de stad' zou worden opgericht aan het Heldenplein. Dit plein kwam er doordat verwoeste woningen werden afgebroken die gesitueerd waren tussen de Zijwvickstraat en de kerk van Sint-Gilis-Binnen. Op 27 juli 1924 werd het monument onthuld in aanwezigheid van kroonpins Leopold I.
De beeldengroep (in brons) werd gemaakt door ene Geo Verbanck, en stelt een moeder voor die, in gezelschap van haar kinderen, bloemen overhandigt aan een militair, waartegen een opgeëiste leunt.
Het arduinen gedeelte van het gedenkteken werd ontworpen door architect Jules Van den Hende uit Gent. Aan de achterzijde staan de namen van 'Strijders in den oorlog van 1914-1918' en 'Burgers doodgeschoten bij de inname der stad', 'Weggevoerde burgers in krijgsgevangenschap gestorven', 'Burgers gedood in dienst van het leger aan het front', 'Doodgemartelde opgeëischten' en 'Gedode burgers'. Daarbij zijn al de namen vermeld.
Na WO II, namelijk op 8 mei 1949 werd een tweede plechtigheid gehouden ter onthulling van een plaat met de namen van de oorlogsslachtoffers 1940-'45.
Opzèi van ons statouis d'r stont e gruët pissain. Omdâ de Gruëte Mèrt attait zouë prauper zain... Wit, blaat of sosjalist, z'èmme d'r ammel in gepist. Want as ge't nog ni wist, d'r wirt wad' afgepist...
D'r wirt gepist in dâ pissain d'r wirt gepist in dâ pissain, d'r wirt gepist in dâ pissain!
Mor naa-j-is dâ pissain d'r véile joëre weg. 't Is vèr die dâ 't nog ni wiste dâ'k dad' ier nâ zeg. D'n iëne pisten ier, d'n andere piste doër. Mor éir broek was nog ni toe of de pollies was doër!
't Is joëre weg dâ schuë pissain 't is joëre weg dâ schuë pissain, 't is joëre weg dâ schuë pissain!
We kregen een klasfoto doorgespeeld van een aantal leerlingen in het Koninklijk Atheneum. Het jaartal is onbekend. De leerlingen zouden van het geboortejaar 1941 of 1942 zijn..., maar wellicht niet allen van Dendermonde. Op de foto helemaal links bovenaan, Werner De Mol. Onderaan in het midden, Marcel Borms. Herkent u andere mensen op deze foto, vernemen wij het zeer graag.
Wij ontvingen onderstaande reactie van Karel Hermans: De foto werd genomen tijdens het schooljaar 1956-57. De leerlingen van IVde moderne B: Marcel BORMS - Roger BRACKE - Robert BUS - Werner DE MOL - André DE SMEDT - Robert D'HONDT - René GOOSSENS (zittend, helemaal links) - Etienne HEIRWEGH - Gilbert HILLEWAERT - Gilbert MOORTGAT - Juul SLEEBUS - Stanislas TASSENT - Jean VAN DAMME (staand, uiterst rechts) - Jerome VAN DE VELDE - Erik VAN HOEZEN - Jean VEYT - Clement VLASSENROOT (middenrij, 2de van rechts).
Op onderstaande foto zien we een aantal dames uit Dendermonde ter gelegenheid van een diplomauitreiking van het Rode Kruis. We menen te herkennen: onderaan centraal (zittend) dokter Duerinck, met links daarvan Diane Ruythooren (echtgenote Leon Bomhals). Herkent u mensen op de foto? Wij vernemen het graag!
In navolging van een artikel dat eerder verscheen op dit blog, in verband met het gebruik van wapens in stoeten laten wij u volgend artikel uit 'Het Laatste Nieuws' geworden! Goed nieuws eigenlijk!
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.