Deze blog toont U maar één pagina. De andere worden in een archief geplaatst. Door onderaan de pagina op één der pijlen te klikken kom je verder. Je kan ook een onderwerp in onderstaande inhoud aanklikken. Oudere publicaties worden nog regelmatig bijgewerkt.
Van alles wat... ... over de enige échte Ros Beiaardstad! Het wel en wee van Dendermonde, veel fotomateriaal en af een toe een vleugje humor in ons dialect!
Bent u in het bezit van fotomateriaal van alles wat met Dendermonde (geen deelgemeenten) te maken heeft, en wenst u dit op het blog te zien verschijnen? Aarzel niet en geef ons een seintje op jpmc@skynet.be.
Wij danken u bij voorbaat!
En... mocht u dit blog goedvinden, kan u in de linkerkolom een waardering geven (beoordeel dit blog).
Het 5de leerjaar van het Koninklijk Atheneum op schoolreis in Wallonië onder begeleiding van
(v.l.n.r.) A. MERCKX - L. VAN ROELEN - E. DE SMET - F. VAN SANDE
*Van Mw. Nadine De Smet kregen wij volgende reactie: De foto is genomen tijdens een daguitstap, bezoek aan het papierfabriek in Genval. Op de eerste rij o.a. Louiske De Mayer, Van Nieuwenhoven, Norbert Boerewaart, René De Man (van KAVD faam), verder o.a. Eddy De Smedt, Freddie Haentjens, Theo Verstraeten, Meersman, Norbert Van Den Dungen (eveneens van KAVD faam), Norbert De Kinder, Robert (?) Keuten, Albert De Bock, (?) Wesemael, Ludwig Waterschoot, enz... *Reactie van Mw. Rita Goossens: Bovenste rij, uiterst links > François Goossens. Een bijkomende reactie van een Dendermondenaar laat ons weten dat ook nog op de foto staan: Tuurke De Rijbel, Cois Uyttersprot, Erik De Wolf, Jean-Paul Morel (van café rechtegenover den Aria), Thierry Lermytte (zoon van den gendarm), Luc Everaert, Michel Buys, Van de Wiele, Jozef De Donder (van het café 't Schipken in de Brusselsestraat), Frans De Jonghe, Yves Broeckx, Stassin, de Witte Peleman (Gilbert). En nog een reactie van dhr. Eddy Temmerman: Staan ook nog op de foto : Eddy Temmerman,Luc Van Meervenne,Eric De Clippel,Eddy Cleemput,Jean-Paul Mannaert,Rony Ringoot,Rudy Van den Brande,Piet Beckers,William Van Sinay,Etienne Goossens,Luc Van Hille,Guido Bracke,Luc Van Geirt,Eric De Wolf,Adriaan De Waele,Ferdy Van Gasse,Willy Morel,Moreels,Robert Cornelis,De Kerf.
Turnleraar G. Claessens, verkleed in clown, ter gelegenheid van de jaarlijkse Vlaamse kermis (circus, crochet, tombola ) met de familie Rens uit Baasrode. Pierre (onderaan), Clementine en Albert treden geregeld op in het circus.
De foto werd genomen op de binnenplaats van de RMMS, plaats die door de leraars wel eens "Het hofje van olijven" werd/wordt genoemd.
Weldra zullen de gebouwen van het (toenmalig) Rijksinstituut voor Technisch Onderwijs (RITO) ook tot de historiek behoren. De foto's werden genomen in 1972. Velen die daar de lessen volgden zullen zich deze beelden alvast herinneren...
De historiek van het gerecht in onze stad is zeer nauw verbonden met de geschiedenis van de stad. Het bezit van eigen rechters was namelijk een belangrijke uiting van de stedelijke autonomie. Dendermonde kreeg van haar Heren, de latere graven van Vlaanderen, allerlei voorrechten die in keuren werden opgenomen. Deze regelden vooral publiekrechterlijke materies zoals de instellingen van de stad, de rechterlijke organisatie, het strafrecht en het strafprocesrecht. Privaatrecht kan minder aan bod.
Vanaf de 16e eeuw was er de groeiende invloed van het gezag en dit had tot gevolg dat de vorsten meer en meer materies in hun verordeningen en ordonnanties gingen regelen. Talrijk zijn de besluiten die via de Raad van Vlaanderen naar Dendermonde gezonden werden om het lokaal recht aan te vullen of te wijzigen. De stad bezat ook het recht om zelf ordonnanties en keuren uit te vaardigen. De zogenaamde stedelijke verordeningen werden door de stadsraad opgesteld en kenbaar gemaakt aan de bevolking vanop de pui van het stadhuis en daarna uitgehangen. In het begin van de 16e eeuw werden ook elementen en beginselen van Romeins recht en Canoniek recht ingevoerd.
Vanaf 1628 kwam het zogenaamde costumiere recht in voege, wat tot Napoleon zou gelden als wetboek voor onze streek.
De slag van Fleurus (1794) bracht België onder het Frans Bestuur en bij een decreet van 1795 werd dan ook het Franse gerechtelijke systeem ingevoerd. Een gevolg hiervan is o.a. de verdeling van het land in arrondissementen met een rechtbank in iedere hoofdplaats. In Dendermonde werd een Volksrechtbank opgericht. Na de staatsgreep van Napoleon werd de Rechtbank van Eerste Aanleg opgericht
Bij besluit van de voorlopige regering van 1830 werd de Rechtbank heringericht.
Het Franse gerechtlijk systeem werd gehandhaafd tot 1814. Ingevolge de wet van 14 augustus 1815 werd het overgenomen door het Nederlandse Bewind. De Belgische Omwenteling van 1830 liet het systeem onaangeroerd.
Dit is zowat de voorgeschiedenis van onze rechtbank.
Dendermonde en handbal... Vanaf 1954 wordt ook in Dendermonde gehandbald. Het was Denis Ledegen die de eerste stenen van het handbalbastion in onze stad legde. Hij raakte in de ban van de sport en besloot in 54 een eigen club op te richten. Ros Beiaard Dendermonde zag het levenslicht. De ploeg was toen eigenlijk niet meer dan een verzameling toogvrienden van Denis en de resultaten van de ploeg waren navenant: niet om over naar huis te schrijven. Maar men amuseerde zich wel, en dat was het belangrijkste. Of toch niet. Want Ledegen was ambitieus. Hij wilde een echte ploeg tussen de lijnen brengen. Denis vond steun bij atletiekclub KAV Dendermonde. Hij liet zijn handbalploeg fusioneren met de atleten en kon enkele van hen overtuigen om de handbalafdeling van de nieuwe sportclub te vervoegen. Mannen die konden lopen, springen en werpen: ideaal om te beginnen handballen. En dat bleek, want kerels als Erik Van Aerschot hadden de sport al snel onder de knie. En wat meer is: ze raakten net zo gebeten door het handbalvirus als Denis zelf. Eindelijk was de ploeg klaar om het tijdperk van het zaalhandbal binnen te treden. Al was er van spelen in een zaal nog lang geen sprake... (naar tekst website: www.handbalclubdendermonde.be > op de website alle info omtrent de club)
1958 KAVD Handbalclub Naar Goes (Foto 01)
Tijdens de overtocht met het veer Kruiningen-Perkpolder poseren vlnr: Dany De Smedt, Freddy Raemdonck, Jef Baetens, Pouilliart, Yvan Verleyen, Louis Lambrecht (Tony Delmondo), X, Dennis Ledegen, Roland De Corte (?), De Decker, X
Vooraan (vlnr): Pros Baeten, Harry Eeckhoudt, Jef Baetens, Freddy Van Den Dungen, Roland De Corte, Werner De Mol, Roger Cloof, Willy Leybaert
2de rij: Willy Temmerman, Eeckhoudt, Armand De Blende, Jean-Pierre Van Vlemmeren, Gustaaf Mannaert, Willy Van Den Dungen, Pierre Beeckman, Penninger, X
Boven: Yvan Verleyen, X, Jef Leybaert, Herman Coppens (?), François Pieters, Gilbert Heirwegh
In de reeks van Suske en Wiske verscheen rond 1974 een verhaal met als titel 'Het Ros Bazhaar'. De auteur van dit verhaal, Paul Geerts, heeft zich hier georïenteerd op een sage uit de streek van Dendermonde, nl. die van De vier Heemskinderen! Het verhaal van Suske en Wiske benadert enkele keren de sage in de afbeeldingen. Zo zien we ondermeer het ros de molensteen verbrijzelen.
Ook het standbeeld dat zich aan het Rond Punt bevindt op het einde van de Brusselsestraat komt voor in het verhaal.
14 oktober 1992, vandaag dus net 16 jaar geleden, had een gemeenschappelijke bijeenkomst van het ABVV en het ACV plaats in Bond Moyson. Waaromtrent deze bijeenkomst werd gehouden is ons voorlopig onduidelijk.
We herkennen vlnr. Eddy Van Den Broeck, Ferdy De Wolf, Jozef de Bonte en (?)
Een zicht op de zaal tijdens de bijeenkomst. Aan belangstelling was er geen gebrek!
"De Distelieren" is de naam van een toneelvereniging die in het verleden actief was in onze stad. We tonen een foto van hun lokaal aan de Brusselsestraat. De foto werd ook ooit uitgegeven als postkaart door het Huis L. Penninckx (zie afbeelding onderaan).
1924-25 - 3de leerjaar van de Rijksmiddelbare Jongensschool
Albert BAEYENS Fernand BAL - Gilbert COOREMAN Jozef COOREMAN Paul CORNELIS Aimé DE BOECK Theodule DE JONGHE Petrus DE KOKER Gilbert DELCART René DE PETTER Frans DE SMEDT Frans DE VOS Pierre DE VUYST Victor DRIEGHE Marcel DUPONT - Willy GOOSSENS Georges HERMANS - Hector HEYVAERT Clement HOFMAN Robert JANSSENS François MINNER - Laurent PEETERS Emiel RIJDANT - Gustaaf ROELS Leon SCHOLLIERS Jos VAN BELLINGEN Marcel VAN BEVEREN Victor VAN BOVEN Gilbert VAN DAELE - Albert VANDERHOYDONCK - Rodmer VANDERMAESEN Willy VAN DER STRAETEN Honoré VAN RANST Alfred VAN SEVEREN Jules VELDEMAN Adolf VERTONGEN Emmanuel WATERSCHOOT
Op 14-jarige leeftijd bespeelde Jozef Verhofstadt reeds het drumstel in het orkest van Louis Bernaert. Dit orkest maakte furore eind de veertiger en begin de vijftiger jaren van vorige eeuw. Ze traden op tot ver buiten onze stadsgrenzen.
Een foto van de NSB (Nationale Strijdersbond) afdeling Dendermonde, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan (1919-1959).
We herkennen o.m. op de onderste rij > Willem Everaert, Prudent de Corte 2e rij > Jozef Claessens 3e rij > Pierre Peersman 5e rij > Rudolf Wachtelaar voorlaatste rij > Marcel Bulteel achterste rij > Valerie Peeters en Isidoor Van Vlemmeren.
Wil je contact nemen met de blog voor het sturen van een foto, het geven van informatie of het vragen om inlichtingen, stuur uw email via het voorziene vak hieronder. U kan ons helpen bij de identificatie van personen. Herken je iemand dan vernemen we dit graag met een email.