Manon, de fotografe van dienst. Jammer dat ze daardoor niet op de gezamenlijke foto’s kan staan. In elk geval heeft zij haar werk uitstekend gedaan en bezorgde ze ons later foto’s waarbij we met plezier terugkijken op die dagen in de Ardennen.
Aike, de oudste dochter die erg goed is in initiatief nemen om er dan anderen warm voor te krijgen. Nu, veel moest ze niet aandringen: iedereen wou eens een weekend samen uit proberen.
Sangeeth, de jongste dochter
Deepak, de jongste zoon
Karel en Toby … onafscheidelijk
Carlo met puppy Schico in zijn armen
moeder en dochter op wandel
familiefoto tijdens het wandelen
aperitieven op een zonnig terras … we schrijven 1 november 2014
Poes Luna ... en natuurlijk hielden Toby en Schico zich gedeisd: wie zou er niet vallen voor de charme van dit beestje
12-11-2014
Terug naar huis
Maandagmorgen om 10 uur komt moet het chalet ontruimd zijn. Dus afspraak om half negen voor een laatste ontbijt, bagage inpakken en dan naar huis. Alsof een grondige voorbereiding de werkzaamheden gepland heeft, verloopt alles snel en gemakkelijk. Het is mooi om zien hoe iedereen zijn steentje bijdraagt aan de opruim.
Even voor tienen is alle bagage in de auto’s gewerkt en zitten de honden op hun plaats. Dan komt de eigenaar het weekend afronden.
Omdat Aike voor de middag nog aan het werk moet, blijft de vrijdagploeg ook voor het afsluiten zorgen. Zoenen, knuffels en we zwaaien uit.
Terwijl de wagen me meeneemt richting Leuven, heb ik het moeilijk om naar de realiteit van straks kantklossen over te schakelen. Het is zo heerlijk geweest. Die overschakeling zal wel een paar dagen duren: het is nagenieten en heimwee in één.
Hopelijk komt er nog zo’n samenzijn.
11-11-2014
Wat een heerlijke morgen
De volgende ochtend zijn Karel en ik wakker, wanneer de rest van het huis nog in volle rust is. Gelukkig slapen we beneden en de anderen een verdieping hoger. Om niemand wakker te maken, besluiten we een wandeling te maken: zo kan Toby eventueel een plasje en wat meer doen en wij kunnen ons volzuigen met de heerlijke boslucht uit de Ardennen. Het is bijna niet te geloven dat het al november is. Het is vrij warm … en een overvloed van kleuren vergezelt ons. Maar in die overvloed verdwalen we een beetje. Denkelijk zijn we bij de splitsing de verkeerde weg ingeslagen. Dan maar terug op het gevolgde pad om bij de splitsing de ander kant te kiezen. En ja hoor, dit keer geraken we tot aan de chalet. Dat kwartiertje langer wandelen, kan ons alleen nog maar wat meer gezondheid opleveren.
Wanneer we terug binnen zijn, horen we dat de anderen wel wakker zijn (daar zorgde Schico voor, een puppy van vijf maanden die bijna zijn hoofd op tafel kan leggen zonder op zijn tenen/nagels te staan), maar ze verkiezen denkelijk om nog wat na te dromen. De afspraak was om 10 uur iedereen present bij het ontbijt. We beginnen voorzichtig aan het opruimen van de living. Veel houdt dat niet in: enkele glazen, een lege fles wijn en een gezelschapsspel dat naar de daarvoor bestemde hoek moet. Ik geniet ervan: alsof die volwassen kinderen nog eens klein worden en ik voor hen mag zorg dragen. Carlo komt als eerste opdagen om Schico even buiten te laten. Een voor een zakken de kinderen naar de living af. Ineens wordt het druk: Carlo zorgt voor omelet bij het ontbijt, de anderen verzorgen de tafel … en ik trek me even terug met de krant van gisteren: als moeder door de kinderen verwend worden, gewoon zalig.
Hoe verloopt zo’n dag? Eten, wandelen, eten, wandelen, sauna … en vooral genieten van samen te zijn. Ik krijg er niet genoeg van. Ook Karel geniet ervan. Je moet het maar kunnen: op een vrij laat moment in het leven van de kinderen binnen komen om dan aanvaard te worden als iemand die niet alleen je moeder ‘gelukkig’ maakt maar daarenboven ook als een soort ‘vader’ ervaren wordt. De relaties van stief/vader-moeder zijn wellicht de moeilijkste om te realiseren.
Er is veel graag zien aanwezig in het weekend. Iedereen gaat heel respectvol met de andere om. Er is een zachtheid en blijheid aanwezig, alsof een groot cadeau uit het Leuvense werd meegebracht.
En op een tafeltje brandt een kaarsje voor Arne, de zoon, de broer die ons vanuit veel pijn weer samenbracht.
10-11-2014
Genieten van het samen zijn
Alles in dit chalet bevalt ons: geen overdreven luxe, kamers die ruim genoeg zijn om behaaglijk aan te voelen, een living die uitnodigt om bijeen te zijn … en een keuken die voldoende comfort biedt voor de koks. Nu, van die koks wordt niet veel verwacht. Aike bracht een gourmet-stel mee: op de stenen plaat kan je vlees braden en eronder kan je kaas laten smelten . De eerste avond wordt er gebraden, de tweede avond organiseren we een kaassmelterij: allemaal niet veel werk maar wel lekker lang aan tafel.
Eerst is er natuurlijk, na de wandeling en de scrabble, de sauna. Karel laat zich niet verleiden, maar ik ga met Aike en Carlo de sauna in. Gelukkig is het niet te warm want het is lang geleden dat ik me nog eens aan die geneugten overgaf. Het gezellige aan sauna is dat je, terwijl het zweet over je lichaam stroomt, je knus kan keuvelen over om het even wat. De warmte dwingt je om te ontspannen. Tussendoor, even onder een verfrissende douche (geen ijswater, dat is voor de fanatiekelingen) wat bekomen van de warmte en terug de sauna in. Uiteindelijk kom je er als herboren uit.
Na zo’n verfrissende sauna smaakt het aperitief dubbel zo goed. En natuurlijk, weer bubbels. Sinds we de cava ontdekten, is dat ons huisaperitief geworden. Bubbels hebben iets feestelijk.
En we drinken op elkaar … en op Arne. Hij is aanwezig met een foto en een kaarsje ervoor. Aan tafel praten we over Arne. Dat gebeurt niet zo vaak. Geen zware dingen, kleine herinneringen. Hij blijft bij ons afwezig-aanwezig: de geliefde zoon, de geliefde broer, de (niet gekende en toch aanwezige) schoonbroer. Arne brengt ons samen. Gemis en graag zien in één.
De avond verloopt gezellig. Aike heeft een voorraad spelletjes meegebracht … maar Karel en ik haken af: we gaan heel vroeg naar bed. En Toby geeft geen problemen. Hij slaapt in zijn bench naast onze slaapkamer.
09-11-2014
We komen samen
Zowat een jaar terug vroegen de kinderen eens een weekend samen door te brengen. Ja, waarom niet? Wel wou ik mijn materieel aandeel in het weekend beperken tot het betalen van de rekening. De jongere generatie, meer vertrouwd met het zoeken op internet naar overnachtingsmogelijkheden, regelde een chalet. Telefoons gingen heen en weer … en uiteindelijk bleek het weekend van 1 november voor iedereen geschikt en was er een behuizing gevonden aan zeer schappelijke prijs, met sauna en jacuzzi … en huisdieren toegelaten mits een paar euro’s extra.
We konden vanaf vrijdagavond daar verblijven tot maandagochtend. Aike en Carlo hadden nog werk te doen op vrijdagavond. Wij zouden met hen meerijden … maar dat thuisblijven was geen ramp. Zo kon ik nog naar de opening van de tentoonstelling van Eddy Wijngaert, een vroegere collega in de academie. Sangeeth, Deepak, Manon en poes Luna vertrokken wel op vrijdagavond. Zij zouden het kampement voorbereiden.
Ik keek uit naar het weekend … maar er was ook enige aarzeling. Met de kinderen samen zijn leek me een leuk vooruitzicht … maar wat met de huisdieren? Toby is helemaal geen liefhebber van poezen en bij een confrontatie geeft hij daar direct uiting van. Ik heb moeite hem aan de lijn te houden wanneer hij een poes ruikt. Gans zijn lijf spant zich, klaar om dat schepsel aan te vliegen als het mocht opduiken.? Schico, ook een jachthond, deelt de mening van Toby: poezen zijn uit den boze en dienen van de wereld te verdwijnen, wat denken die wezens wel. En nu samen met Luna, een donker lief poesje, onder één dak? Dat was om problemen vragen.
Zo rijden we zaterdagmorgen, samen met Aike en Carlo en de twee honden het avontuur tegemoet. Het is helder en warm weer. De weerberichten voorspellen dit weer voor de rest van het weekend.
We bellen met de vraag Luna zeker uit het bereik van de honden te houden. Geen probleem, die zit rustig te genieten in de slaapkamer van haar baasjes.
Het is een heerlijke begroeting wanneer we aankomen: we keken allen uit naar deze dagen van samen zijn. Ik ben benieuwd naar de reactie van onze jagers: hoe zullen ze reageren op de geur van Luna, want die hangt toch in huis.
En de jagers reageren niet. Ze installeren zich terwijl wij de cava heffen. Het is zo warm dat we buiten op het terras kunnen eten. Gelukkig is er een afwasmachine die het grootste deel van de vaat doet. Dan moeten de honden en wijzelf dringend op wandel: genieten van de natuur, het mooie weer … en elkaar. Daarna blijft het warm genoeg om nog een spel scrabble te spelen op het terras. Raad eens wie wint? Ondergetekende met maar twee punten winst. De kinderen willen me altijd verslaan … en nu was het hen bijna gelukt. Dat vraagt natuurlijk om revanche.
06-11-2014
Mails
Enkele dagen terug ontdekt dat de mails die we verzenden niet bij de adressen toekomen, maar bij ons wel als verzonden worden aangeduid. We weten niet vanaf wanneer dit probleem zich heeft aangediend. De uitnodigingen voor de kunstroute van IGCS zijn gelukkig wel toegekomen, maar vanaf dan lijkt het fout te lopen. En dan sta je dan in een samenleving waarin de meeste communicatie via het net verloopt.
Eerst en vooral is het opzoeken of mails met belangrijke informatie hun bestemming bereikt hebben. Zo niet, moet moeder Post nog eens aangesproken worden. Het is ook op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem. Gelukkig houdt Karel zich daar mee bezig. Voor hem is het echter geen pretje: uren achter de computer om uiteindelijk geen oplossing te vinden. Oh ja, hij belt naar de verschillende helpdesks, wordt vriendelijk te woord gestaan, maar uiteindelijk blijkt het probleem niet bij hen te liggen.
Voor mij een gelegenheid om, in solidariteit met Karel, eens een grondig opruiming te houden in mijn mails. Ik archiveer mijn mails vrij nauwkeurig … maar niet alle informatie moet jaren behouden blijven. De informatie van de voorbije kunstroutes of –markten mag gerust verdwijnen. Afspraken met teken- en schilderklas van de voorbije jaren hebben geen enkele betekenis meer. Mails die met hart en ziel geschreven zijn bewaar ik uiteraard.
Ik hoop dat er vlug een oplossing komt. De buitenwereld niet kunnen bereiken is als roepen in de woestijn: geen mens die luistert (leest). Onze moeders gingen op de koffie bij de buren, zo konden ze het eens zeggen. Wij doen het via internet en drinken ons kopje achter de pc.
05-11-2014
De familiedag
Op 1 november komen we met zijn allen samen voor een familiedag. Het is een traditie die sinds enkele jaren in ons gezin in ere wordt gehouden. We gaan na de middag dan naar het graf van Arne. Zijn afwezigheid brengt ons bijeen. Ieder is er verzonken in de eigen wereld. Het is een wereld van graag zien en gemis. Daarna gaan we bowlen. Het is alsof we uit de pijn om de afwezigheid van Arne willen overstappen naar het leven en het ervaren van verwarmend samen zijn. Daarvoor hebben we elkaar nodig en dat is goed.
Dit jaar hebben we er iets meer van gemaakt dan een familiedag. We zijn samen op weekend vertrokken ergens in de Ardennen. We gingen elk individueel naar Arne en namen zijn foto mee naar ons samenzijn: zo was hij ook bij ons.
31-10-2014
Als het nu eens vierkant draait?
Dit was een werkstukje waar ik bijna mijn tanden op stuk beet. Toch is het me gelukt het geheel tot een goed einde te brengen. Alleen moet ik nu wachten tot na de herfstvakantie om het af te werken: het afzetten is weer een andere invalshoek, daar kan ik best wel wat steun voor gebruiken.
30-10-2014
Zuinigheid
Omdat de proeflapjes toch niet voor de etalage voorbestemd zijn, laat ik een trekje in mij aanbod komen dat altijd wel latent aanwezig is: zuinigheid. Onze generatie is zo opgevoed, omdat dit na de oorlog nodig was: zuinig zijn. Niets mocht verspild worden, want stel dat het nog eens een oorlog wordt. Mensen van mijn generatie lijken dat met de moedermelk meegekregen te hebben: niets weggooien, zorgen dat ook de restjes opgebruikt worden.
In het werkje op de foto zie je regelmatig verdikkingen: daar heb ik draden aan elkaar gezet, zowel bij de donkere als de lichtblauwe draden. Ik koos voor het verwerken van overschotjes i.p.v. mij met een lange nieuwe draad te bedienen. Zo leer ik draden aaneen zetten. Normaal knip je dan op het einde die draadeinden dicht bij het werkstuk af, zodat het nauwelijks opvalt. Omdat het toch om een werkstukje ging heb ik het maar zo gelaten. De puntjes moeten niet altijd op de i gezet worden ... of was ik zo blij dat de cirkel rond was?
29-10-2014
... wordt er nog geklost?
Elke dag met Toby wandelen … is er dan nog tijd voor kloswerk?
De klossen laat ik niet los, elke dag neem ik ze ter hand. In de les maken we proeflapjes om de verschillende slagen aan te leren. De leerkracht wil dat we ook kennis maken met de klassieke kant: wie dat graag doet kan er zich dan verder in specialiseren. Bij die klassieke stukjes hoeven we maar een derde van de cirkel af te werken, zodanig dat we de techniek leren. Ik maak de cirkel gewoon helemaal rond, ik doe het zo graag. Trouwens, door er thuis aan te werken moet ik mezelf helpen. Als ik me vastgeklost heb kan ik geen beroep doen op de juf maar moet ik alles terugklossen tot ik de plaats bereik waar het mis gegaan is. Zo leer ik het wel grondig kennen.
Ik maak nog veel fouten die ik pas laat ontdek maar omdat ze bij de verdere afwerking niet hinderen laat ik het maar zo. Deze kantwerkjes zijn toch voor de archiefdoos bestemd. ’t Voornaamste is het leerproces en mijn plezier daarin.
28-10-2014
Als kat en hond ... maar dan echt
Ja, dank je wel, het gaat prima met Toby. Een gezellige hond, vooral als hij aan de voeten van Karel ligt. De nachten brengt hij in alle rust door en ’s morgens begroet hij ons met veel enthousiasme.
We proberen een dagritme op te bouwen. ’s Morgens blijft hij in alle gemoedelijkheid op zijn dekentje liggen, ook als we ontbijten. Dat moest hij wel even aangeleerd worden, maar nu heeft hij geen nood meer om rond de tafel te cirkelen als wij eten: hij weet dat hij toch niets krijgt en naar zijn plaats verwezen wordt. Tussen negen en tien uur ga ik er een goed uur mee wandelen. Ik voel me met de dag gezonder worden: elke dag heerlijke dorpslucht inademen en een aantal kilometer stappen. Dat allemaal gratis, je moet alleen toelaten dat de hond je even laat luchten.
Het wandelen gaat prima. Als een stofzuiger snuffelt Toby de grond af naar allerlei lekkere geuren: oude hondendrollen, rottende melk in een weggegooide melkfles of allerlei organische schatten die wachten tot ze helemaal verrot zijn. Toby doet dan uitgebreid waaraan hij behoefte heeft en ik hou het opruimzakje in aanslag. We verstaan elkaar.
Als een echte heer loopt hij voorbij de huizen waar andere honden zitten, zonder veel commentaar te leveren. Er komt hoogstens wat geblaf, maar verder kunnen die anderen hem niet uit zijn evenwicht brengen. Tot hij een kat ruikt. Dan is het hek van de dam en heb ik alle moeite om mijn evenwicht niet te verliezen. Dan komt de jachthond in hem boven. Als die kat te dicht in zijn buurt komt moet ik hem erg kort houden en hem dwingen aan die temptatie voorbij te gaan. Eerst blijft hij stokstijf staan, één en al gespannen aandacht. Dan wil hij er op los vliegen. Moest hij vrij lopen hij zou waarschijnlijk die prooi verscheuren. Telkens is het een opluchting dat wij zonder kleerscheuren de situatie hebben overwonnen.
In de namiddag is het de beurt aan Karel om met Toby op stap te gaan. En Toby herkent het ritueel. Karel heeft zijn jas nog niet aangetrokken of Toby staat al klaar. Hij laat zich gewillig de leiband aan binden. De beide heren genieten van samen op stap te gaan. Nadien komen ze dan ook moe thuis om te genieten van een rustige vooravond. Toby bij voorkeur aan de voeten van zijn baasje.
Onze buren hebben ook katten, die regelmatig bij ons in de tuin komen wandelen, want er is daar ook een hond en tot nog toe is er van echte vriendschap tussen die dieren geen sprake. Sinds Toby vanachter het raam die poezen op zijn manier begroet heeft, komen ze niet meer langs. Wellicht hebben ze een andere uitgangsbuurt gevonden.
Ondertussen genieten we uitgebreid van onze nieuwe huisgenoot en de heerlijke buitenlucht.