Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
11-01-2006
beginners:1
Als leidraad gebruik ik het Velt-boekje 'ecologisch tuinieren voor beginners' met 71 pagina's. Hier vind je het allernoodzakelijkste. Het grote boek over 'Ecologisch tuinieren' telt 78O p maar daarin vind je dan ook alles, ja A L L E S wat belangrijk is voor de ecologisch groeten teelt. Enkele principes: -Weet welke soort grond je hebt: zand, klei, leem of gemengd! -kies groenten in functie van grond, klimaat en jaargetijde -Beginnen met planten die in principe overal groeien.
Ze dankt haar naam aan het palmachtig uiterlijk. Dit gewas groeit in het wild in het Middelands zeegebied. Het blad is zachter dan dit van boerenkool maar op gelijke wijze geteeld. Is echter niet zo wintervast als boerenkool. Het klaar maken is voor beide identiek (bron: P.Bimmel-tuinkrant)
Was je druk bezig in oktober? Dacht je er niet aan om de oude nestkastjes te reinigen en in orde te maken? Het is nu hoog tijd om die nalatigheid goed te maken. Je zal geen winterschuilers hebben gehad maar je kan nog klanten krijgen om te broeden.
Spinazie is afkomstig van midden Azië. In de 12de eeuw via Spanje over Europa verspreid. Je kan van zeer vroeg tot zeer laat zaaien. De winterrassen worden gezaaid van eind augustus tot eind september en geoogst rond eind maart tot eind september. Onder koud glas zaai je van half oktober tot eind december. Oogsten kan dan van begin januari tot begin april. (bron velt)
Op zondag in de winter, durf ik nog al eens dromen van verre reizen met bloedmooie landschappen en vreemde kleurenpracht. Maar dan herinner ik mij dat we zopas hebben geboekt voor een vierdaags bezoek aan 'Normandische Tuinen' in mei. Onder begeleiding van een gids. Dat kan zelfs bij gietende regen zijn charme hebben.
Dit is een overjaarse wintergroente. Zo kan je de hele winter verse selder snijden of plukken. Wordt bij ons nog al eens 'Franse selder ' genaamd. De zaai situeert zich tussen begin april en eind juli en de oogst tussen eind juli en begin april volgend jaar; al naargelang de zaai. (foto google)
Wordt ook witte wortel genaamd. Is een beetje een vergeten oude groentesoort. Wordt in Engeland nog behoorlijk wat gekweekt. Smaakt tussen wortel en aardappel. Wordt klaar gemaakt zoals wortelen of zoals gebakken aardappelen. Kan het best geteeld worden zonder verse mest, zoals wortelen. De late zaai is begin juni en de oogst, half december tot half maart. Je komt wel beter uit als je kan zaaien tussen half maart en half april. Dan kan je oogsten van half september tot eind maart.
Evenals witloof heeft de schorseneer veel tijd nodig vooraleer die kan geoogst worden. Voor het telen heb je vooral losse grond nodig. (google afbeelding)
Is een groente met een dubbele leven: zaai in mei, oogsten half oktober tot eind november. Het groen wordt afgesneden, een eindje boven de wortel en als dierenvoer gebruikt. De wortels wordt voor een deel ingetafeld, de restwordt koel en droog bewaard tot hij op een later tijdstip wordt ingetafeld. Dit gebeurt van half oktober tot eind december. De eetbare gebleekte krop kan men oogsten van half november tot eind maart, alnaargelang je intafelt in volle grond,onder glas, telkens met dekgrond of zonder dekgrond.
Wie denkt, zoals ikzelf, dat spitskool een typisch zomerkooltje is, zit er ook naast. Alnaargelang het ras dat je gebruikt, gezaaid op het juiste tijdstip, kan je ze zowel als zeer vroeg, zomergroente en wintergroente telen. Voor deze laatste neem je bv het ras 'prospera'. Je zaait in de tweede helft van augustus. Het planten gebeurd van half september tot begin oktober. Zo kan je in maart oogsten. (bron: Velt publicatie; Ecologisch tuinieren)
Wat voor de spitskool geldt, gaat ook op voor broccoli die evengoed als wintergroente kan gezaaid worden. Ook hier moet je het juiste ras en het juiste zaaitijdstip kiezen. vb van een ras: 'purple sprouting rudolph' Zaaitijdstip zoals voor bijna alle wintergroenten: augustus. Planten in september. Het best volg je nog de aanwijzing op de verpakking.
Gedurende de winter, in de koude bak, kan je gewone kropsla perfect kweken. Ik plant rond half januari en houd ze vorstvrij door af te dekken telkens er een vorstnacht is. Een dikke 'bache' en enkele isomopanelen klaren dat . Zelf heb ik een soort deken gemaakt van vierdubbele plastiek 'silofolie' mat middenin een laag nopjesfolie. Het oogsten begint rond half maart.
De wintergroenten die ik reeds in beeld bracht zijn diegene die ik zelf kweek t.t.z.: spruiten, winterbloemkolen, groenlof en roodlof, veldsla, boerenkool, warmoes, snijbiet, winterprei, winterkool (rode en groene) en winterwortelen.
Omdat de winterwortelen rond eind mei worden gezaaid, kweek ik die onder tuingaas. Zo zijn ze voor 100% beschermt tegen de aanvallen van de wortelvlieg. Om eventueel te wieden moet je een droge winderige dag treffen. We weten door ondervinding dat het wortelvliegje thuis blijft bij winderige toestanden. Eens de wortelen volgroeid zijn, rooi ik die. Gewoonlijk is dat in de tweede helft van november. Ik bewaar ze, zonder loof, in een bak, gevuld met scherp zand. Op de foto bemerk je op de voorgrond de wortelen onder het gaas.
-rode kolen zijn een wintergrpente die je best 'verdrijft' ergens op een beschutte plaats zodat ze kunnen afgedekt worden bij heel strenge vorst (komt hier nog zelden voor). -groene kool kan je gewoon ter plaatse laten, die kan tegen een duw. Op de foto zie je beide begin oktober, nog ter plaatse. Op de voorgrond bemerk je, dat het aanbrengen van de winterbedekking, reeds is begonnen.
Wij bladeren zoveel mogelijk...in eigen foto's die vergroten als je er op klinkt. Dit wil niet zeggen dat we niet kunnen aanvullen met kiekjes die we toegestuurd krijgen van Velt-leden. We halener ook van het net. Meestal maken we gebruik van 'google afbeeldingen' Die foto's kan je soms eens vergroten door er op te klikken maar veelal niet. We zullen alle bijgehaalde foto's voorzien van eigen-zinnig commentaar. Met de nadruk op zinnig proberen we toch
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !