Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    20-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roest op de prei

    Eergisteren stelde ik toenemende roest vast op de prei.


    Alleen bij nader toezien merk je het op.



    Ik heb er dan maar de hagenschaar in gezet.



    Bij de opkuis werd nog een beetje duidelijker dat ik er op tijd bij ben.



    Ik hoop dat wij hier in de polders ook een streepje van de beloofde zon krijgen.
    Tot nu toe was de szonneschijn minimaal.

    De zon droogt de prei wat op en zo kan ik gemakkelijker de rest van de aangetaste bladeren verwijderen.

     


     

    20-10-2012 om 08:11 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    19-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kuipplanten

    Al mijn kuipplanten die in een onderschotel staan, die staan er verzopen bij.



    De pot met geranium staat in het water dat niet meer wordt opgenomen en ook niet verdampt.
    De plant lijkt er niet onder te lijden.



    Een olijfplant heeft al dat water niet nodig, tenzij ze zich reeds heeft aangepast aan ons nat klimaat.



    Waarom krijgt de ‘arondskelk’ links gele bladeren en die in de rechtse pot niet?

    Toch staan ze beiden onder sop.



    Sedert ik telkens het water uitgiet bij de oleander verminderen de gele bladeren.



    De geraniums op de tuintrap  zien er niet fris meer uit maar de pot staat dan ook niet in een onderschotel.


    De binnenklimop die voor de grootbladige klimop staat weet duidelijk van de koude.
    Toch is deze plant winterhard 
    maar van zohaast hij binnen overwintert komt ze vlug weer groen.
    Er wordt voor het weekend droog weer verwacht, hopelijk is het zonnig.
    Dan probeer ik alle kuipplanten naar binnen te brengen.

    19-10-2012 om 05:47 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    18-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paksoi

    De vorige  2 jaren mislukte de paksoi teelt.


    Dit jaar is het een shot in de roos.



    Ik kan effen op oogsten.



    Pas als ik een close up neem van een plant kan je zien dat het vooral om de stengel gaat.

    Hoe dikwijls mij is gevraagd hoe men paksoi klaar moet maken weet ik niet meer.
    Vroeger antwoordde ik steevast dat je die best kon wokken.
    Nu verwijs ik naar het net. Tik gewoon in...hoe maak ik paksoi klaar?
    Je zal al dadelijk ontdekken dat paksoi een zeer veelzijdige groente is.
    De maak moet je dan fijner stellen met de nodige kruiden. 
    Ook hier kan je vele kanten uit. 

    18-10-2012 om 11:26 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    17-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reactie

    Deze morgen gevonden in mijn mailbox.

    Beste
    -Sinds enkele maanden volg ik met zeer veel interesse je blog.
    Dagelijks kijk ik uit naar de updates, die voor een beginnend hovenier als mezelf, een prachtige leidraad zijn.
    -Vandaag las ik met grote spijt dat je ermee wil stoppen.
    Spijtig, maar volkomen begrijpelijk!
    -Via deze weg even een klein bedankje, voor de moeite en het leerzame leesvoer...
    Bedankt

    Regelmatig krijgen wij een bedanking per mail en dat doet deugd. 

    Maar het zit zo dat ik mezelf reeds zover heb gekregen om niet abrupt te stoppen, wat ik eerst van plan was.

    Ik hoop nog steeds op een beetje hulp en later op een volledige overname door een opvolger.

    En het ziet er niet naar uit dat er vlug een kandidaat zal komen.
    Komt die niet dan zal ik er plots toch mee moeten ophouden. 
    Als ik niet heel regelmatig een bijdrage kan leveren, dan hoeft het voor mij niet meer.

    17-10-2012 om 15:58 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    16-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinsites en een oproep

    Op het net stootte ik op een site 

    http://blog.natuurlijkemoestuin.be/author/frank-anrijs/

    De naam Anrijs was mij niet vreemd.

    Velt heeft nog eens een voorzitter gehad met die naam maar die noemde niet Frank maar Piet.

    Die heeft in Vissenaken een tuinbedrijf met de vreemde naam ‘Iggdrasyl’. http://www.yggdra.be/
    Daar wordt gekweekt volgens de methode van de ‘permacultuur’.
    Piet en Frank zijn vader en zoon.  
    Zowel blog als site moet je zeker eens een bezoekje brengen.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    En nu iets heel anders
    Ik ben weldra 75 jaar jong.  Dan zou ik graag stoppen  met het invullen van deze blog.

    Maar mijn webmaster raadt het mij af. 
    ‘Je zal in een zwart gat vallen en het je beklagen!’

    Daar ben ik niet zo zeker van  maar hij kan ook gelijk hebben.

     

    Wij zoeken iemand die wil meehelpen om deze blog in stand te houden op zijn huidig niveau en zelfs beter te maken.

     

    -Onze webmaster heeft een mooie succesvolle tuin maar staat in het onderwijs …dus veel te weinig tijd.

    -‘Tuinblog d’, dus ikzelf wordt een dagje ouder met een meer en meer sputterende gezondheid.

    -Onze voorzitter beschouw ik als de meest onderlegde maar ik zie hem niet zo direct op de PC een blog verzorgen. 

    Het is gewoon niet zijn ding. Heel spijtig is dat hoor!

     

    Wie voelt er zich wel geroepen om één of meerdere bijdragen te leveren per week.

    Voorlopig kan ik nog de nodige ondersteuning geven.

     

    Misschien kan en wil er iemand met mij meedenken om een winterprogramma samen te stellen.
    Dan werk ik het, eventueel met wat hulp, wel uit.

    Iedereen die een onderwerp behandelt wil zien kan zijn suggesties sturen naar
    dalae@pandora.be naar tuinblog d(aniël).

    16-10-2012 om 06:57 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    15-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentezaden bewaren

    Groentezaden bewaren


    De eerste stap is het vastleggen uit welk 'besteljaar' het zakje zaad komt. Schrijf met een viltstift het jaartal op het zakje.

    Heel vaak worden zaden uit de pakjes of zakjes die worden aangeschaft, niet meteen opgebruikt. Dat is logisch. Het is niet alleen handig om regelmatig kleine beetjes te zaaien (bijvoorbeeld van sla of spinazie) om de oogst ter spreiden, maar vaak zit er te veel zaad in zo'n zakje voor gewoon tuingebruik.

    Bij langere bewaring kan de kwaliteit en de kiemkracht sterk teruglopen, maar dat is voor allerlei soorten heel verschillend.
    Bewaar het overgebleven zaad in ieder geval altijd droog en goed afgesloten.
    Als u dat doet, kunt u van de volgende bewaartijden uitgaan:

    1 à 2 jaar kiemkrachtig zijn:

    Uien, dille, kervel, pastinaak

     

    2 à 3 jaar:

    Prei, schorseneren, peterselie, selderij, tomaten, bonen, erwten, wortelen

    3 à 4 jaar:

    Slasoorten, witlof, groenlof, roodlof, postelein, andijvie

    4 à 5 jaar:

    Spinazie, tuinkers, snijbiet, raapstelen, koolrabi, koolraap, radijs, rammenas, veldsla, koolsoorten

    5 à 6 jaar (dat is wel zo ongeveer het maximum):

    Pompoen, meloen, komkommer, augurk en rode bieten (kroten)


    zie ook bij documenten : http://www.velt.be/Jabbeke/pag828

    15-10-2012 om 17:11 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaad winnen voor bonen

    Zelf je plantzaad winnen voor staakbonen valt dit jaar niet echt mee.


    De peulen staan er bijna voortdurend nat bij.



    Ik heb één peul getrokken en die ziet er niet zo best uit.



    Natuurlijk is, wat er binnenin gebeurd belangrijk.  Ik legde de boon binnen om te drogen.



    Het openen  ging niet echt vlot omdat de peul niet indroog was.

    De binnenkant was wak maar niet echt nat.  De boon is ongeschonden. 



    Dan heb ik de nieuwe oogst vergeleken met het zaad dat ik dit jaar kocht.

    De boontjes zijn lichter van kleur en iets groter.
    Aangezien boontjes twee tot drie jaar hun kiemkracht behouden kan ik het aangekochte zaad nog gebruiken.

     

    15-10-2012 om 14:45 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    13-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reactie met een vraag over tabac

    Vandaag vond ik in mijn mailbox een reactie met een vraag erin.
    Titel: tabak drogen
    Beste,
    ik heb tabaksplanten in de tuin staan die ik wil drogen om te gebruiken in het kippenhok (zou insecten verdrijven, zo werd mij gezegd).
    Hoe ga ik best te werk om deze te drogen?
    Dank voor uw antwoord.
    Hartelijke tuingroeten.

     
    o.a. vogelmijten zuigen bloed bij kippen en duiven. 


    Ik stuur altijd per mail, als er een adres is, eerst een antwoord en daarna, soms heel wat later komt het ook op onze blog.

    Omdat het rustig gaat in de tuin  kan ik dit aangepaste en nog even bijgewerkte antwoord heel vlug hier plaatsen. 
    Daarbij is het nog eens slecht weer op de koop toe. 

    Ik praat hier uit eigen beleven in de oude tijd.
    Toen ik elf jaar was werkte ik bij een boer die voor eigen pijp tabak kweekte, zelf droogde en dan liet versnijden in het sigarenfabriekje van het dorp.

     

    Om de tabak te drogen reeg hij blad per blad op een ijzerdraad lichtjes los van elkaar en ging die op in het wagenkot.

    Dit was een ruimte die langs 1 kant open was. 

    Die tabak hing daar vrij (dus niet tegen een muur) op een plaatsje waar hij niemand hinderde.

    Dus hing hij gewoon onder een afdak waar er geen zon aan kon maar waar de wind wel in kon spelen.

    De oude boer controleerde regelmatig of er geen schimmels op kwamen en keerde dan het hele geval in de andere richting. Toen de tabak goed bruin was en soepel droog aanvoelde liet hij hem versnijden.

     

    Dat is de ouderwetse manier die ik jaren na mekaar met succes heb zien toepassen.


    Op het net vond  andere methodes.

    Op de site  http://www.hiermagjeroken.nl/content/maken.asp

    vond ik onderstaande behandelingen: Er is sprake van twee methodes.

    Let wel, het gaat hier om tabak die moet gerookt worden en niet dient om op te hangen  in een kippenhok.

     

    -Allereerst moet het aanwezige bladgroen uit de geoogste bladeren verdwijnen.

    -Plet de bladstelen en middennerf en hang de bladeren ondersteboven, twee aan twee, op.

    -Zorg voor een hoge luchtvochtigheid, want de bladeren mogen niet snel uitdrogen, maar moeten zelf eerst vergelen.

    -Na twee weken moeten de bladeren kurkdroog zijn, ook de nerf!

     

    -Een andere methode is de bladeren tot een hoop te stapelen (nu niet de nerf pletten), en dan af te dekken met een kleed.

    -Iedere dag even luchten en drogen, tot de bladeren vergeeld zijn.

    -De gele bladeren mogen dan langzaam verdrogen tot een bruine kleur.

    -Zorg in ieder geval dat geen schimmel of rotting optreedt, dit maakt de bladeren waardeloos en er kunnen giftige stoffen ontstaan.

    Ik moet er aan toevoegen dat, als de boer in de tijd van die tabak rookte, de vliegen op de vlucht sloegen.
    Zelf had ik als elfjarige jongen moeite om lang in de kamer te blijven.
    Of het ongedierte nu op de loop zal gaan voor gewoon opgehangen tabak!? 
    Het is mogelijk maar je moet het uitproberen. 
    Hopelijk houden de kippen het uit! 


    Onder de titel ‘Hoe zelf tabak drogen’ ga je best eens op Google afbeeldingen en daar vind je o.a.:
      enz.

    13-10-2012 om 08:32 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.venkel oogsten

    We zijn begonnen met de venkeloogst.


    De planten kunnen nog verdikken.
    Ik kan je echter verzekeren dat ze nu zeer mals en op hun lekkerste zijn

    Venkel is een ideale groente bij vis, vooral bij gebakken vis.

    Doe je vis in papillot dan kan je er venkel bijvoegen maar prei mag niet ontbreken en die loopt met de smaak weg.

    In een papillot dan snij je best de groenten heel fijn.  Een klassieke papillot vraagt om prei wortel en selder.

    Je hebt dan ook geen vetstof van doen .  Als voorkeur voor vis gaat mijn smaak naar zalm en kabeljauw.

    Recept voor papillot:

    Je bent geen grote visfan? Wees klaar om je smaak bij te stellen.

    Met deze heerlijke, gezonde papillot van vis vermijd je de onaangename geur van gebakken vis.

    Je behoudt  de oorspronkelijke zachte en sappige structuur.

     De oven doet eigenlijk al het werk en je hebt in een mum van tijd een feestelijk Multi combineerbaar gerecht klaar.

    Het is vooral door weinig vetstof of het ontbreken ervan dat het gerecht  heel licht en lekker is!

     

    Ingrediënten

    Voor 2 personen
    -300 g vis (kabeljauw, zalm, …)

    -1 sjalot

    -2 teentjes look

    -1 wortel

    -1 preistengel

    -enkele kerstomaatjes

    -olijfolie die je kan vervangen (zie tip onderaan).

    -verse basilicum

    -verse tijm

    -peper

    -zout

    Bereidingswijze

    -Pel en versnipper de sjalot.
    -Pel en snij de teentjes look in plakjes.
    -Snij de wortel en prei in dunne reepjes.
    -Snij ook de verse kruiden fijn.
    -Verwarm de oven alvast voor op 180°C.
    -Scheur 2 stukken aluminiumpapier af en maak er alvast bootjes van.
    -Leg in elk een stuk vis.
    -Bedek de vis met de sjalotsnippers en lookschijfjes.
    -Schik er ook de groenten op.
    -Voeg hele kerstomaatjes toe en besprenkel met de verse kruiden, en peper en zout.
    -Overgiet het geheel met een beetje olijfolie.
    -Vouw de papillot zorgvuldig dicht, laat genoeg plaats bovenaan om te stomen.
    -Laat gedurende een 15-tal minuten garen in de oven maar enkel als de groentjes heel fijn gesneden zijn..
    -Haal de plakje look uit de papillot (zij hebben hun smaak afgegeven).

    Serveer de vis en groenten met rijst, pasta, gestoomde aardappelen of zelfs vers brood met boter.

    Wees ervan overtuigd dat deze maaltijd heel licht en lekker is!

    TIPS: In plaats van olijfolie kun je de papillot ook meer op smaak brengen met 10 el groentebouillon en 10 el witte wijn.

    Voeg dan in plaats van de olijfolie die ingrediënten toe.
    Voor een exotische papillot kun je ook wat citroensap en enkele snippers venkel, rozemarijn en koriander toevoegen.

     

    Dit recept heb ik een beetje herschikt maar gehaald bij:   http://www.koken.be/recept/vis_papillot

    Je kan de papillot gemakkelijk naar je eigen smaak zetten. Met een beetje fantasie en viskennis weet je al vlug wat er voor jou allemaal in kan.

      Alvast smakelijk eten.



    12-10-2012 om 15:15 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    11-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grasbeurt

    Gisteren na 4 u in de namiddag stond het gras volledig droog.

    Deze tijd van het jaar is dat eerder zeldzaam.



    Op het voorland en een deel van de vijvertuin  zijn er geen bladeren op het gras.
    Deze delen worden altijd eerst gemaaid.



    Aan de bovenvijver staat een pruimelaar die vanaf nu  zijn blad verliest.


    De wilde wingerd kan binnen een week helemaal kaal staan.  Dit heel mooie liedje duurt maar kort.



    Op het einde van de tuin staat de lindeboom en die verliest nu reeds volop bladeren.

    Achter de berm komt er een groot pak vandaan omdat het daar vol staat met bladverliezende struiken


    Zo krijg je de indruk dat je nu bij iedere grasbeurt niets anders dan bladeren hebt geruimd.

    Een maaibeurt is een volle laag op de composthoop.

    11-10-2012 om 17:55 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eventjes de pees ontspannen

    Op dinsdag volg ik les fotografie met de intentie de woensdag dubbele tijd te werken in de tuin.



    Het weer is echter zo mooi dat ik de boog eventjes ontspan.
    In de zon is het heerlijk vertoeven.



    De herfstasters vragen om zon om te schitteren.



    Dit jaar is het voor de eerste keer dat ik drie vlinders bijeen zie.


    Heerlijk eens zitten niets doen in de zon.



    Terwijl ik aan het schrijven ben is die blauwe hemel reeds aan het vertroebelen.
    Hier is hij nog heerlijk blauw weerkaatst in het helder water tussen het eendenkroos  door.



    Het boerenwormkruid heeft nog een late bloei op zeer laag groen.

    10-10-2012 om 14:28 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten verwijderen

    De oogst van de tomaten was goed maar bundelde zich over augustus en september.



    Er liggen nog enkele kleinere tomaten na te rijpen maar voor de rest zijn de stammen leeg.


    Buiten worden ze verzameld om dan naar de verteerhoop, achter in de tuin, gebracht te worden.




    Ik verwerk nooit tomatenstruiken ik de compost.

    De reden waarom is omdat ik traag composteer en zodoende geen grote warmte kan opwekken.

    Eventuele schimmels worden dan ook niet geneutraliseerd en ik speel op zeker.



    Andere jaren haal ik de grond uit de serre en breng er nieuwe in maar dit jaar niet.

    De serre wordt gewoon afgebroken wegens verval.

    Op sommige plaatsen valt het glas er zo uit wegens rot op de ramen. Ik heb er dertig jaar nut van gehad.

    Ik hoop een andere te hebben geplaatst tegen het voorjaar, een weggevertje.

    09-10-2012 om 07:18 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    08-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.broccoli bescherming

    De warmte over dag is laag geworden zodat de rupsenproductie stil gevallen is.


    Het gaas boven de broccoli mag dus vanaf nu opgeborgen worden.


    De steunbalk om het gaas op te houden kan nu ook worden weggenomen.

     



    Het is vanaf nu minder omzichtig om de broccoli te oogsten.






    Zaterdag was het na vier uur in de namiddag toen ik het gaas kon verwijderen.

    En gaas dat je opbergt is het best proper en een beetje droog.

    Maar na vier uur zit de zon reeds laag en vangt de wasdraad zon en dus warmte van tussen het huis en de atelier.

    Toch is het gaas gedroogd maar dan in schuifjes, als in een beurtrol.

    Toen de zon volledig schuil ging achter het dak van ons huis kon ik het gaas vouwen en opbergen.

     

     

     

    08-10-2012 om 17:25 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    06-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bladerval in de herfst

    Nog een paar herfststormpjes zoals we vorige week te verwerken kregen en de bladeren zullen rap vallen.


    In de bovenvijver staat veel weelderige beplanting. Daar zal de bladerval weinig of geen pak op hebben. 

    Er is wel een deel van de vijver bloot dat de volle lading aan bladeren zal vangen.



    Om  gemakkelijk een net te kunnen spannen over de vijver knip elk jaar in oktober de beplanting weg in de rond de vijver.



    Aan de kant van het tuinhuisje is die beplanting houterig.
    Eens geknipt zal die versnipperd worden. Ze wordt apart gehouden.




    Als alles geknipt en opgeruimd is wordt het net geplaatst en vast gelegd met bakstenen.
    Alles wat geknipt werd wordt klaar gemaakt om verwerkt te worden in de composthoop.

    Wat te lang is wordt in stukken geknipt en wat te hard is wordt versnipperd in de haksel machine.  

    06-10-2012 om 10:31 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herfstkleuren

    Dat het herfst is zullen we geweten hebben.

    Hier aan de kust, in de polders komen we goed weg.

    We kregen voldoende regen en gisteren ook een grote portie zon.


    De kleur van de wilde wingerd met zon overgoten. Het is een weelde voor het oog.



    De herfst aster staat nu in volle bloei en is de enige herfstbloeier die ik momenteel  nog heb in de tuin



    Met de reeds verdroogde kaardebol is de winter nu al een beetje in de tuin



    Gelukkig is en nog de rozenbottel die gisteren goed tot zijn recht kwam op een helblauwe lucht.

    De dagen zijn kort geworden en straks op het einde van de maand komt weer het winteruur.

    Ik moet er dringend werk van maken om de composthoop af te werken.

     

    05-10-2012 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paksoi

    Alles staat nu ook hier totaal verregend.

    Voor ons hier in de polders is dat reeds een tijdje geleden.



    De paksoi is klaar om geoogst te worden.

    Maar hoe maak je nu best de paksoi klaar?


    Je kan kookboeken raadplegen of gewoon op het internet gaan zoeken,  wat ik dan ook deed voor jou.


    Hier een paar sites die ons kunnen dienen:

    -         http://www.goeievraag.nl/vraag/eten-drinken/koken-recepten/paksoi-klaar.39003#antwoorden

    -         http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/paksoi/paksoi.htm

    Van volgende site haalde ik voor jou een voorbeeld recept: 
    -http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/paksoi/gestoofde-paksoi


    Gestoofde paksoi  
                                        

    Ingrediënten

    -1 eetlepel olie

    -1 struik paksoi, in reepjes

    -1 teentje knoflook, geperst

    -1 eetlepel citroensap1 theelepel suiker

    Bereiding

    -Verhit de olie in een pan.
    -Bak de paksoi al omscheppend 3 minuten.
     
    -Voeg de knoflook, het citroensap en de suiker toe.

    -Doe de deksel op de pan en stoof de paksoi in 10 minuten gaar.
    -Breng op smaak met zout.

     

    Het recept 'Gestoofde paksoi' wordt je aangeboden door ‘okoko’ recepten.


     Zo kan het ook     

        

    of noedels met paksoi


                                  


    Het is allemaal het uitproberen waard en smakelijk eten hé!


    03-10-2012 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    02-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onder invloed van het weer

    Het wordt kouder en dat kan je zien aan de planten.


    Bij de courgette gaat het veel trager voor je een volgende vrucht kan oogsten.



    De tomaten zijn zo goed als geplukt zodat ik, van zohaast ik tijd heb, ze weg neem.  Die lijden niet veel onder de koude maar sommige soorten zijn teer aan barsten door die kou.




    De komkommers doen rustig verder maar hebben niet meer die malse smaak als in volle zomer.
    Ze zijn harder en binnenin droger maar nog altijd prima voor in de soep.

    Dit jaar kent mijn komkommerteelt een topseizoen.



    Ik hoop dat de bonen die recht gebleven zijn, voldoende rijpen om mij plantzaad te bezorgen.



    Het roodlof valt dit jaar nogal groen uit en heeft geen last van de koude.

    Ik zal er een groot deel van overwinteren onder koepeltjes.

    Nu pluk is regelmatig  de neervallende bladeren voor de kippen.
    Daardoor raap ik elke dag  smakelijke eieren die niet minderen in hoeveelheid.
    Eens ze geen groen meer krijgen durven de kippen al eens een dagje schrikkelen.

     

    02-10-2012 om 07:11 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    01-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitzonderlijk
    De andere week waren we bij Addi voor de tuinclub.
    Onze kranige gastvrouw vierde haar 90ste verjaardag en we mochten even meevieren.
    Addi, jouw manier van leven is een dikke proficiat waard. 
    Ze is niet alleen nog actief in haar bruin café maar ook in haar tuin.


    Plots kwam ze opdagen met dit uitzonderlijk exemplaar van een ‘rode Charlotte’.


    De aardappel ‘rode Charlotte’ kende ik niet.

     

    De 'Charlotte' was me bekend als een eerder klein wit ras met binnenin een neiging naar geel.
    In Frankrijk wordt die algemeen gebruikt als restaurantpatat.


           
    Google afbeeldingen  maakt het mij mogelijk om ze even naast mekaar te plaatsen.
    Links de ‘rode Charlotte’   en ernaast de 'witte Charlotte' kleiner en regelmatiger van vorm.


    De ‘Charlotte is een vastkokende halfvroege aardappel met een gemiddelde opbrengst, zeer geschikt als...

     
    salade aardappel.


    01-10-2012 om 06:50 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.muizen in het witloof

    Iemand heeft last van muizen in zijn witloofkuil en stuurt mij een mail langs de blog om.

    Titel: witlof
    Reactie:
    Hoe hou ik de muizen uit mijn witlof kuil.
    alvast bedankt

     

    Ik stuurde hem onderstaand antwoord.

     

    Beste het enige ecologische middel tegen muizen onder de grond, waarmee ik ervaring heb, is het plaatsen van knoflookteentjes in de grond.

    Het heeft een afwerend effect en was bij mij wel succesvol.

     

    Iemand vertelde mij ooit dat hij rond de wortelkuil hier en daar op een verdoken manier een muizenval plaatste en vangst had.

     

    Ik denk dat je spitsvondig moet zijn in het ingraven en plaatsen van de vallen. 

    Ook zijn de muizenvallen geëvalueerd en bestaan er nu in vele varianten.

     

    Ik wens je succes en je plaatst best vallen plus look.



    ------------------------------------------------------------------- 

    Ik ging op zoek op het net naar muizenvallen en mijn aandacht werd getrokken door onderstaande URL. Daar nam ik het deel uit dat paste bij de vraag.  http://nl.wikipedia.org/wiki/Muizenval_(apparaat)

     

    Een muizenval is een apparaat dat in staat is muizen te vangen of te doden.

    Dit kan op verschillende manieren, maar de meeste muizenvallen gebruiken aas om de knaagdieren te lokken.

    Het te gebruiken aas hangt af van de te vangen muizensoort.

     

    De veldmuis is goed te vangen met een stukje (hazel)noot of zaad, zoals een maïskorrel en de rosse woelmuis met een stukje wortel.

     

    De bekendste muizenvallen bestaan uit een plankje met daarop een scharnierend bevestigde metalen beugel, die met behulp van een veer is gespannen en wordt tegengehouden door een vergrendeling. Een stukje aas ligt op een scharnierend plateautje, dat bij beweging de vergrendeling opheft. De beugel wordt door de veer teruggeklapt, waarbij de muis tussen plankje en beugel bekneld komt te zitten. Meestal gaat dit zo snel en met zoveel kracht dat de muis zijn nek of rug breekt en meteen dood is.

    Bij een muizenval, waarbij het in de bedoeling ligt de muis levend te vangen, kan bij de muis zoveel stress optreden dat deze in de val doodgaat.
    Dan is er nog de vraag, welke val je best plaatst!
    Dan ga je best een kijken op Google en je tikt 'muizenvallen' in.
    Dan kom je bv. terecht op: http://www.ongediertewinkel.nl/muizen-bestrijden/muizenvallen.html?gclid=CLKHrMWy3LICFUhe3god0FAADg

    En zoek dan maar uit welke je verkiest! 
    Misschien is de ouderwetse plankjesval nog de beste!

     


    Of kies je best een ander model dat je onder de grond plaatst zoals deze bv.

    30-09-2012 om 06:04 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.composteren

    Ik spreek hier voortdurend over mijn composthoop die ik aanleg volgens de trage methode. 
    altijd in de herfst Dit gebeurt wanneer er meest groenafval is. 
    Ik doe er weken over om die aan te leggen.


    In de loop van de meimaand wordt die omgekeerd. 
    Hij verhuist van de middenruimte naar het buitenste vak en is verre van klaar.


    Dat houdt in dat er ook een vlugge methode bestaat die ik als de ideale beschouw. Dan lig je met alle materie op wachthopen en leg je de hoop aan in een paar uren.

     

    Bij de vlugge methode krijg je een opwarming tot +/- 70°C en is van toepassing wat je afgebeeld ziet op de site van de compostmeesters: http://www.compostmeesters.be/Wat%20is%20composteren.html 

    Daar is zeer klaar en duidelijk afgebeeld hoe het allemaal in zijn werk gaat.

    Met deze methode kan je in enkele maanden reeds rijpe compost hebben.

    De hoop een paar keer omdraaien helpt de versnelling van het composteren.

    Bij het aanleggen met deze methode mag er zaadhoudend en zelfs zieke plantenresten opgenomen worden.

    De warmte doodt kiemkracht en ziekte kiemen.

     

    Composteer je zoals ik het doe dan heb je die intense warmte niet.

    Dan werken die micro organismen anders of misschien wel niet.

    De vertering gebeurt dan op een andere manier door de kleine ongewervelde diertjes.

    Hier moet je goed selecteren wat je allemaal in de hoop verwerkt. 

    Dit is de reden waarom ik achter in de tuin een gewone verteerhoop heb liggen.  Hier deponeer ik alle zaadhoudend afval en zieke plantenresten.


    Dit is de gecomposteerde hoop die vorig jaar zelfde tijd als nu werd aangelegd.
    Hij werd in mei één maal omgekeerd en is in de loop van de maand augustus klaar voor gebruik. 


    Ik leg dus de hoop aan in de herfst en keer hem in mei. 
    In september wordt hij gewoonlijk naar de zeefruimte gebracht maar daar staat nu een Courgette.
    Zo moet ik wachten tot deze geen vruchten meer geeft.

    De gemakkelijkste manier om te composteren is gewoon mulchen.


    Hier zie je mulch die sterk verteerd is waar dat er een rij struikbonen stond.
    Je ziet geen ongewenst kruid.
    Wat je wel ziet is dat de vogels (vooral merels) er lelijk in huishouden. 

    Dit wordt ook de horizontale compostering genaamd.
    Mulchen is dan ook meestal een eenzijdige compostering. 
    Er is bv. enkel grasmaaisel bij betrokken.
    Het is reeds veel beter als er bladeren of stro in vermengd zijn. 
    Een goed voorbeeld is als je bij het scheren van hagen de boel opkuist met de grasmaaier.
     

    27-09-2012 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!