Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Image Hosted by ImageShack.us
Foto
http://www.linkpiramide.nl
Inhoud blog
  • Wegens afwezigheid
  • Schelvis gebakken, met knoflook
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus
  • Kalfsgebraad in citroenmarinade
  • Risotto met saffraan
  • Tongreepjes met kruidenmayonaise
  • Scampibeignets
  • Lamsschoudergebraad met aubergines en appelen
  • Normandische tongrolletjes
  • Tweede rib met pepers
  • Rundergebraad in bladerdeeg
  • Varkensgebraad met spek en uien
  • Mosselgratin met spinazie
  • Schnitzels met stukjes groenten
  • Gestoomde wijting met schorseneren en peterseliecoulis
  • Zalmpannetje met curry en prei
  • Kip met mangochutney
  • Inktvis met kappertjes en groene asperges
  • Pittige duifjes
  • IJs met compote van rode vruchten.
  • Varkensgebraad met abrikozen
  • Zalm met sesamzaadjes
  • Zuiderse zesrib
  • Crumble met fruit.
  • Aardappel omelet
  • Chocolade taart
  • Engels lamsmedaillon van de chef
  • Wortelcake
  • Rozijnentoastjes
  • Pannenkoekjes met bieslook
  • Notenkoekjes
  • Madeirakoek
  • Maleise soep
  • Lekkerbekkenbeignets
  • Kip met broccoli en spekjes va n Sofie
  • Hutsepot
  • Gebraden varkensvlees in cocotte
  • Crème au chocolat
  • Champignonsoep met bieslook
  • Brownies met dadels, vijgen en krenten
  • Bloemkoolschotel
  • Gehakt met krakend jasje
  • Asperges, gouden tips
  • Eenpanspotje van courgettes en tomaten
  • Geroosterde chateaubriand
  • Gegratineerde tongfilets
  • Gegrilde varkens spare-rib
  • Citroenhartjes
  • Advocaat
  • Zeewolf met Hollandaise saus
  • Zoete clafoutis met pruimen
  • Appelgebak
  • Bessen- aardbeientaartje
  • Basboussa of ook vanille-griesmeelcake genoemd
  • Lentesalade met sint-jakobsvruchten
  • Konijn met worteltjes
  • Parelhoen op een bedje van witloof met oosterse saus
  • Visspiesjes
  • Nems met gekonfijte eend
  • Kalfsgebraad met mostard
  • Amarettohart
  • Vruchten yoghurt
  • Pita met gegrilde halloumi
  • Zoetzuur
  • Marshmallow
  • Asperges met ei en tuinkruidendressing
  • Ravioli met spinazie en ricotta
  • Hollandaise met sinaasappel
  • Klassieke all-American burger
  • Risottokoek (met sla en gember)
  • Ovenschoteltje met spruitjes
  • Warme winterdrank
  • Peren met kaas.
  • Pesto-zalmburger
  • Warme boontjessalade met ei
  • Waterzooi van kip
  • Mijn stoofschotel van pastinaak gaat er altijd in
  • Pasta basta!
  • Oesters met tomaat en bacon
  • Notensoep
  • Gentse waterzooi (maaltijdsoep)
  • Kip Marengo.
  • Fruity Fool
  • Aspergeweetjes
  • Krabcake met komkommer
  • Kreeftenragoût
  • Kruidenhoning zelf maken?
  • Meiraapjes met kervelrisotto
  • Macaroni-timbaal
  • Kip in zoetzure saus
  • Knolseldersoep
  • Dumplings met kaneel
  • Vanille-griesmeelcake. (Basboussa)
  • Cocotte-ei
  • Bouillabaisse
  • Rundergebraad met paddestoelen.
  • Chesapeake Bay oesters
  • Caraïbische gravlax
  • Brioches
  • Clam chuwder
  • Bietjesstamppot
  • Gambaspies met hete tomaatsaus
  • Asperges, gouden tips
  • 3 X asperges
  • Supersnel met kaas
  • Kreeftensaus
  • Kaneel
  • Visspiesjes met ananas
  • Kabeljauw
  • Kalfspiccata
  • Baconrolletjes met mozzarella en verse basilicum
  • Curry van peulvruchten en lentegroen.
  • Aperges
  • Tortilla met tijm en courgette
  • Blini's met zalm
  • Appeltaart op Bretoense wijze
  • Appeltaartjes met kaas (Brugse)
  • Steaks op z'n Amerikaans
  • Chimay kaaskroketten
  • Gestoofde (hand) peertjes met wijn en slagroom
  • Appel-cranberry pie
  • Abrikozen in kardemomsiroop
  • Heerlijke kipsalade
  • Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
  • Aardappeltjes in zoutkorst
  • Gerookte kipburger
  • Wortelvelouté
  • Yoghurtshake
  • Zelf tomaten drogen.
  • Zalm met noedels
  • Zachte kaas-hamtoast
  • Zalm met prei
  • Aardappelomelet met paprika
  • Lichte tiramisu
  • Bietenburger
  • Geroosterde gamba's
  • Gevulde abrikoosjes
  • Millefeuille met yoghurt en mango
  • Hoe maak je mangosaus
  • Fish & chips
  • Gestoofd kalfsvlees met groenten
  • Tongfilets met limoensaus.
  • Thaise salade van rundvlees en mango.
  • Kalmthoutse slasoep
  • Kaascake met aardbeien
  • Mirabellen met limoenyoghurt
  • Gevogelte in een aardappel nest je
  • Boterappels uit de oven
  • Kaasterrine met mandarijntjes
  • Hoe maak je gyroskruiden
  • Cacao-ijstaart met noten
  • Kabeljauw met oregano
  • Gemarineerde vis met aardappelen
  • Kalkoenburger in bacon
  • Kippen levertjespaté met wijngelei
  • Romige aardappelsoep
  • Hartwafeltjes
  • Mousse van gerookte forel
  • Salade van selder en appel
  • Koffie of espresso wat is het verschil.
  • Limburgs stoofvlees
  • Lamskoteletjes in een kruidenjasje
  • Eierkoek
  • Gefrituurde wijtingbeignets
  • Gelakte eend met hartige flensjes
  • Garnalencocktail
  • Kokostaart met rum
  • Eiertaart met kaneel
  • Italiaanse spiesjes
  • Caraïbische varkensburgers
  • Aardappelchips
  • Hertenribstuk met honing en citroentijm
  • Pangasiusfilet uit de oven met kaas, ui en knoflook
  • Lamsbout met sjalot en tijm
  • Kippenbouten met kruidensaus
  • Kruidige rijstballetjes
  • Krenten- & notenbrood
  • Kipfilet met chiliboter
  • Kaneelpudding
  • Kalfslapjes met tuinbonen
  • Groenterolletjes
  • Jonge worteltjes onder een kaaskorstje
  • Knapperig kippetje
  • Flensjes met kaneelsuiker.
  • Bladerdeegjes met kaas en peren
  • Exotisch stoofpotje
  • Aardappel-spekpannetje
  • Fruitkoek
  • Berlijnse bollen
  • Kreeft in bladerdeeg
  • Pasta met boontjes en kaas
  • Flan van tong met roze peperbessen.
  • Grijze garnaaltjes met kaasmousse
  • Exotische taartjes
  • Confituur van aardbeien 1
  • Coq-au-vin (haantje in wijnsaus)
  • Gepaneerde kip
  • Kaastaart met noten
  • Kokostaart met rum
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • gedachten
  • omaatje
  • gerardstuin
  • buxus
  • kantklossen
  • claudette61
  • klas5a
  • Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    vanvlouis
    blog.seniorennet.be/vanvlou
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ribbedebiekampeerauto2
    blog.seniorennet.be/ribbede
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tony2005
    blog.seniorennet.be/tony200
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Mijn favorieten
  • Amorfati
  • Lana
  • wilde kruiden
  • christiane64
  • johny en christiane
  • madammeke
  • radio_opsinjoor
  • leuven
  • pepe1
    Mijn favorieten
  • amaryllis
  • 100jaar
  • Keuken
    recepten, tips, kruiden, fruit en artikels.

    08-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoflooksaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heerlijk  bij o.a. kleine gehaktballetjes

     

    5 eetlepels mayonaise * 5 eetlepels licht gezoete geklopte slagroom * 3 knoflookteentjes * wat gedroogde peterselie voor een groen  accent erin te brengen

     

    Meng alles door elkaar en klaar! Als je het langer laat staan ( het blijft ongeveer drie weken goed in een goed afgesloten potje in de koelkast) wordt de knoflooksmaak steeds sterker. Als je het dezelfde avond of vlak van te voren wil maken is het verstandig om er wat meer knoflook in te doen, maar dat is natuurlijk persoonlijk!

    08-03-2006 om 15:33 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    05-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mai Thaï
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Delicatesse uit Thailand

     

    Bacardi-rum- bruine rum- blauwe curaçao- limoen- rietsuikersiroop- lycheelikeur


    Meng. 2 dl van elke rum; 2dl blauwe curaçao,2 dl limoensap, 2 dl rietsuikersiroop en 2 dl lycheelikeur. Giet dit over ijsblokjes en versier,met een dun stukje limoenschil en een orchidee.

     

    05-03-2006 om 18:02 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hard Rock Hurricane
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Delicatesse uit de USA

     

    Voor 4 personen:


    witte rum- gin
    -amaretto- ananassap- sinaasappelsap- grenadinesiroop

     

    Meng 3 dl rum, 3 dl gin, 3 dl amaretto, 3 dl ananassap, 3 dl sinaasappelsap en een

    scheutje grenadine. Opdienen met ijsblokjes.

    05-03-2006 om 18:01 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    04-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spies van zalm met spek, zongedroogde tomaat & een mosterdsausje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

     

     16 champignons van 4 cm doorsnede- vloeibare margarine- 1/2 citroen- 1 dl droge witte wijn- zout & peper- 5 blaadjes verse rozemarijn- 600 g verse zalmfilet- 12 dunne reepjes gerookt spek zonder zwoerd noch kraakbeen-  12 halve zongedroogde tomaten op olie- 2 dl room- 1/2 eetlepel graantjesmosterd- 6 pijpjes bieslook- 250 g basmatirijst- 3 takjes tijm- wat zomerse salade

    1 Snij de stelen van de champignons en doe de koppen in een steelpannetje met een eetlepel vloeibare margarine, het sap uit 1/2 citroen en 1 dl droge wijn. Breng ze op smaak met zout, vers gemalen peper en enkele blaadjes rozemarijn.
    2 Breng ze aan de kook en dek af. Laat de champignons 1 minuut koken en laat ze afkoelen in hun sap
    3 Verwijder eventueel resterende,graatjes en snij de zalmfilet in blokjes van 3 tot 4 cm (hou de rest voor een andere bereiding).
    4 Wikkel 12 stukjes zalm afzonderlijk in een reepje gerookt spek. Maak 4 spiesjes: begin met een champignon, dan een stukje zalm in spek, een stukje in 2 gevouwen zongedroogde tomaat, terug een champignon, een stukje zalm, tomaat, champignon, zalm, tomaat en eindig met een champignon.
    5 Zeef de champignonsappen en kook ze met room tot een lichtgebonden saus. Roer er de graantjesmosterd door en breng op smaak met peper en zout. Snij de bieslook in zeer fijne snippers en voeg ze bij de saus. Hou ze warm.
    6 Kook de basmatirijst gaar in gezouten water waaraan de tijm en wat vloeibare margarine is toegevoegd. Lek uit.
    7 Strijk de spiesjes, om en om, in met vloeibare margarine en laat ze gaar roosteren op de barbecue. Kruid ze enkel met vers gemalen peper na het roosteren
    8 Als ze gaar zijn, dien ze op met de saus,basmatririjst en eventueel een zomers slaatje.

    04-03-2006 om 19:58 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentencocktail
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

     

    Tomatensap- wortelsap- het sap van een sinaasappel- het sap van een citroen- komkommer voor de versiering

     

    Meng 1/2 l tomatensap, 1/2 l wortelsap, het sinaasappelsap en het citroensap,

    Versier met selder en schijfjes komkommer.

    02-03-2006 om 20:52 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plantencocktail
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Delicatesse uit de Antillen.
    Voor 4 personen:

    Abrikozensap- mangosap- sinaasappelsap- ananassap- grenadinesiroop- witte rum- 1/2 koffielepel kaneelpoeder- 1/2 koffielepelgeraspte limoenschil- 4 mespuntjes muskaatnootpoeder- amandelextract

    Exotisch fruit voor de versiering.

     

    Meng 2 dl van elk vruchtensap, 2 dl grenadine en 2 dl rum.

    Voeg daarbij kaneel, de schil, de muskaatnoot en 6 druppels amandelextract.

    Versier de rand van het glas met grenadine en suiker. Giet over ijsblokjes en versier met schijfjes exotisch fruit.

     

    02-03-2006 om 20:50 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    01-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten - Tips 6

    Peper- en zoutvervangers
    Als u geen zout (of zoutvervanger) of peper wilt gebruiken, kunt u toch met kruiden
    en specerijen een pittig resultaat bereiken!

    Geknipte bieslook smaakt goed in soep, over tomatensla en bij gestoofde vis.

    Dille maakt komkommer­sla, gebakken aardappels en de meeste koolsoorten apart en kruidig van smaak. Gehakt, kip en rijst winnen aan pittigheid met kerrie.

    Meegekookte lavas (maggiekruid) past bij groene en witte kool en aardappels.

    Nootmuskaat wordt vaak gebruikt bij bloemkool, maar ook over rund­vlees, kip, witlof en in kaassauzen. Een kruidnagel kunt u toevoegen aan bouillon of kooknat van groenten.

    Ten slotte zijn knoflook, peterselie en paprikapoeder pittige smaakgevers die in de meeste gerechten gecombineerd worden met andere kruiden.

     

    Recept voor tutti-frutti

     

    Tutti-frutti (Italiaans voor: allemaal fruit) is een mengsel van gedroogde (en daarna geweekte) vruchten, zoals appels, pruimen en abrikozen en soms peren en perziken.

    U kunt zakjes kopen waarin al een vruchtenassortiment zit.

    Maar u kunt ook zelf de samenstelling bepalen, want de meeste vruchten zijn apart verkrijgbaar.

    Voor een schaaltje tutti-frutti heeft u 300 gram gedroogde vruchten nodig.

    U weekt ze een dag en een nacht in water (ze moeten net onder staan) met wat suikeren een

    citroenschil.

    Het geheel aan de kook brengen en op een laag vuur en 30 minuten laten pruttelen. Uit laten lekken, het vocht opvangen en dit binden met aardappelzetmeel of maïzena. Het gebonden vocht als het nog warm is over de vruchten uitgieten.

     

    Snelle chiPdiP

     

    Voor snelle chipdips kunt u het beste beginnen met kant- en-klare basisingrediënten zoals mayonaise of

    kwark.

    Vervolgens kiest u een smaakmaker die u afstemt op de smaak van de chips.

    Dat kan mosterd, tomaten­ puree of een eetlepel sterke drank zijn.

    Daarna voegt u naar smaak peper, zout en kruiden toe.

    Als u er iets meer tijd voor uittrekt, kunt u fijnge­knipte peterselie, wat gehakte augurk of andere zuurwaren, of een gesnipperd uitje toevoegen.

     

    Snelle warme chocoladesaus

     

    Als u vanille-ijs in huis heeft, smaakt deze warme chocoladesaus er heerlijk bij.

    U maakt het snel en gemakkelijk.

    Schaaf 200 g pure chocolade in de mengkom van de keukenmachine.

    Breng in een pannetje 9 eetlepels slagroom met 2 eetlepels roomboter aan de kook terwijl u blijft roeren. Zet de keukenmachine aan en voeg het warme slagroombotermengsel toe aan de geschaafde chocolade. Als de chocolade is opgenomen door het warme mengsel is uw saus klaar.

     

    Suikerbrood

     

    Voor een heerlijk eigengemaakt suikerbrood maakt u allereerst een gistdeeg voor witbrood.

    Dit kunt u volgens recept of met behulp van een pak kant en klare broodmix doen.

    Nadat het deeg voor de eerste keer gerezen is, moet u er 200 g grove greinsuiker, vermengd met twee theelepels kaneel doorheen kneden.

    Daarna bereidt u het deeg verder op de voor het maken van broden gebruikelijke wijze.


    Taarten 'bakken' in de koelkast

     

    Met dit 'bakken' wordt het laten opstijven van ingre­diënten bedoeld, zonder dat een warmtebron nodig is geweest voor het resultaat

    Hieronder volgt een eenvoudig recept voor een taartje (6 personen) dat u kunt maken voor bij de koffie.

    U doet 225 g zachte boter en 225 g poedersuiker in de keukenmachine en laat dit 12 minuten draaien.

    De laatste minuten voegt u een voor een 2 eieren toe.

    Doop lange vingers in zeer sterke koffie en bedek hiermee een springvorm.

    Doe de helft van de botercrème erover.

    Leg nog een laag in de koffie gedoopte lange vingers in de springvorm en bedek deze met de rest van de crème.

    De taart minstens 24 uur in de koelkast plaatsen.

     

    Tips voor slagroom spuiten

     

    Wilt u mooie witte, stevige garneerslagroom?

     Zorg dan dat"de slagroom zeer koud is (en ook de gardes en de kom!) voordat u de room gaat slaan. Tijdens het slaan mag de.omgevingstemperatuur niet te hoog zijn.

    Voor garneerslagroom kunt u beter poedersuiker dan kristalsuiker gebruiken.

    Daarna zet u de slagroom weer even in de koelkast.

    Vervolgens vult u de slagroomspuit of -spuitzak en verwerkt de slagroom direct.

    Als u de slagroomgarnering langere tijd op tafel wil laten staan, is het raadzaam een slagroomversteviger te gebruiken.

    Verstevigers zijn in iedere supermarkt te koop.

     

    Tiramisu

     

    De letterlijke vertaling voor het overheerlijke nagerecht tiramisu luidt: 'trek me op'.

    In tiramisu worden espressokoffie, cacao en koffielikeur gebruikt: ingrediënten die je 'oppeppen' na de maaltijd, vandaar de naam.

    Maar een andere veelgehoorde vertaling is 'omhels mij' of 'hou mij vast'.

    Dat ook deze romantische benaming niet overdreven is, weet u als u eenmaal tiramisu heeft geproefd!

    Tip voor een perfect resultaat: de eieren lang slaan (tot 30 minuten), en het gerecht minstens 5 uur voor het serveren laten rusten.

    En omdat u rauwe eieren gebruikt: in de koelkast plaatsen.

     

    Tomatenchutney

     

    Chutney is de algemene benaming voor zoetzure mengsels van vruchten en kruiden.

    Het smaakt heerlijk bij rijstgerechten en vlees.

    Chutneys bestaan in allerlei varianten.

    Hieronder het recept voor een tomatenchutney:

    Verwarm 1 dl azijn met 125 g bruine suiker.

    Als de suiker is opgelost, 1 kg ontvelde en in stukken gesneden tomaten, 50 g fijngehakte uitjes, een halve zeer fijn gesneden Spaanse peper, 70 g gewelde, grote rozijnen, een mespuntje zout, een halve tl mosterdpoeder en een halve tl gemberpoeder toevoegen.

    Dit zachtjes laten koken (onder af en toe roeren) tot de massa iets dikker wordt.

    Dan direct overdoen in glazen potjes en deze goed afsluiten.

    Koel en donker bewaren.

     

    Verrassende pizza-variaties!

     

    Als u zelf pizzadeeg heeft gemaakt, bent u mis­schien gewend het deeg daarna op de gebruike­lijke manier uit te rollen tot één grote vierkante lap voor op de bakplaat in de oven.

    Maar u kunt voor de verandering het deeg ook eens verdelen in vierkantjes of stroken, elk met een andere vulling.

    Wat dacht u bijvoorbeeld van vis, vlees, kaas of groenten?

    En ook éénpersoons-pizza's zijn makkelijk te maken en lekker.

    Met bijvoorbeeld een ontbijtbordje steekt u cirkels uit het deeg.

    Vergeet niet een opstaand randje te kneden als tl ze vult.

    En houd er rekening mee dat kleinere pizza's wat minder tijd in de oven nodig hebben.

     

     

    Variant op een hartige taart

     

    Hartige taarten - meestal quiches genoemd -, danken hun speciale smaak doorgaans niet aan de groente(s), room en eieren die er in gaan, maar aan de vlees- en kaassoorten die als ingrediënt

    toegevoegd worden.

    Als u dus wilt variëren met de smaak, kunt u beginnen met bijvoorbeeld de gebruikelijke spek- of hamblokjes te vervangen door cervelaatworst.

    Dat is ook heerlijk van smaak.

    En wat betreft de kaas, neemt u eens emmentaler in plaats van de bekende oude of belegen kaas. Emmentaler geeft een heel milde, minder zoute en zelfs wat zoete smaak aan uw quiche.

    Apart!

     

    Welke vorm voor welk gebak?


    Er zijn veel verschillende bakvormen verkrijgbaar. Maar

    welke vormen gebruikt u nu voor welk gebak? Gebak dat u wilt storten (zoals cake of taarten die u op een rooster omkeert), vraagt om een dichte, hoge vorm zoals een cakevorm of een tulbandvorm. Gebak met een stevige korst dat u niet stort of dat u wilt garneren of bestrijken, kunt u beter bakken in een springvorm. De bodem van de vorm geeft genoeg houvast bij het bewerken en het verplaatsen.

    Laag gebak met een minder stevige korst en een vulling bakt u in een zogenaamde vlaaivorm. Het gebak snijdt u vanuit de vorm aan. Gebak dat snel aan de vorm blijft kleven, bakt u in een zogenaamde boterkoekvorm. Bij deze bakvorm kunt u na het bakken een speciale schuif onder de koek doorhalen.

     

    Warme yoghurt

     

    In Nederland wordt per persoon per jaar zo'n 20 liter yoghurt gegeten.

    Een klein deel hiervan wordt verwerkt in gebak of andere gerechten.

    Zo is de yoghurttaart een geliefde lekkernij en is de Griekse tzatzikisaus alom bekend.

    Soms wordt yoghurt wel eens verwerkt in warme gerechten, meestal om een saus af te maken.

    In de Indiase keuken wordt yoghurt bijvoorbeeld gebruikt om een hete curry wat milder te maken.

     Een melkzure vloeistof, zoals yoghurt, die wordt verwarmd of met een warme vloeistof in aanraking komt, heeft de neiging te gaan schiften.

     Daarom moet de yoghurt langzaam, al roerend, toegevoegd worden aan een niet meer kokende saus.

    De wat vettere yoghurt schift minder snel.

    De saus zal er niet zo glad uitzien, maar de zachtzure smaak maakt alles goed.

     

     

     

    Wat is een Pirog?

     

    Een pirog is een Russisch pasteigerecht dat hoort bij een feestelijk buffet.

    De pirog bestaat uit een rondom dichtgevouwen, zoet of pikant gevulde deegflap van blader-, gist- of eierdeeg.

    De pirog smaakt in principe op elk moment van de dag, maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van de vulling die gebruikt wordt.

    De vulling bestaat meestal uit kwark, vlees of vis.

    In dit pakje vindt u een Poolse vleespirog, gevuld met een mengsel van kleine stukjes varkensschnitzel en champignons.

    Echt Russisch is een kaviaarvulling.

    Bier smaakt goed bij de hartige pirogs.

     

    Wat is laurier?

     

    De laurier is een wintergroene struik met leerachtige, langwerpige bladeren.

    De gedroogde bladeren worden als kruid gebruikt.

    Laurierblad wordt langdurig mee­getrokken of meegestoofd.

    Het geeft een apart aroma aan bouillon, runder-, kippen- en vissoep, vleesstoof­potten, gekookte wortels en aardappels.

    Laurier komt uit de landen rond de Middellandse Zee maar is in ons land al sinds de zeventiende eeuw een geliefd kruid.

    De struik is vaak als sierplant aan te treffen bij landhuizen, geknipt in de vorm van een piramide, kegel of bol, of een dier.

     

    01-03-2006 om 20:25 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lavendula officinale
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De lavendel is afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Het is een groenblijvende houtachtige struik tot 1 meter hoog met prachtige violet kleurige bloemen. lavendel word nu overal ter wereld gecultiveerd en komt o.a. uit Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, Australië, Tasmanië en Griekenland. Lavendel is een zeer veelzijdige plant. Lavendel is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht. Zijn ontsmettende wreking, bacteriedodende en pijnstillende eigenschappen maken deze plant waardevol bij de behandeling van aller soorten verwondingen. Lavendel heeft een brede werking en is te gebruiken bij oa: abcessen  acne, allergieën, blauwe plekken, brandwonden, dermatitis, eczeem, hoofdroos, insecten beten, luizen, zonnebrand, zweren, zwemmerseczeem, psoriasis, puistjes, ringworm, scabiës, steenpuisten, wonden, zonnebrand, zweren, zwemmerseczeem, spierpijn, reuma, verstuikingen, verrekkingen, astma, bronchitis, keelinfectie, kinkhoest, slijmvliesontstekingen, buikkramp, dysmenorrye, witte vloed, griep, verkoudheid winterhanden en vermoeide voeten.

    Psychisch:

    Lavendel heeft een genezende werking en een zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Zowel een aftreksel, de tinctuur en de etherische olie van lavendel worden gebruikt voor hun zowel lichamelijk als psychisch ontspannende effect. Het is dan ook een goed middel bij angst en zenuwachtigheid en de fysieke componenten daarvan, zoals nerveuze hoofdpijn, hartkloppingen en slapeloosheid. Door de balancerende eigenschappen van de olie montert hij op, onderdrukt hij depressieve gevoelens en herstelt de innerlijke harmonie. Inderdaad is er naast de rustgevende, ook sprake van tonische eigenschappen, en herstelt het kruid de vitaliteit, vooral indien de adynamie het gevolg is van nerveuze uitputting. Het ontspannende effect van lavendel vindt ook toepassing bij spijsverteringsproblemen, bijvoorbeeld bij krampen en kolieken die het gevolg zijn van spanning en angst. Ook bij een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid en indigestie kan lavendel worden toegepast, en het kan bovendien de eetlust bevorderen. Bij al deze gebruiken geldt dat de werking het meest uitgesproken is als stress of angst aan de basis van de problemen liggen. Als infusie, geïnhaleerde olie of smeersel is lavendel ook bruikbaar in de behandeling van verkoudheid, hoest, astma, bronchitis, longontsteking, griep, keelontsteking en slijmvliesontstekingen. De thee kan ook worden gedronken bij maag- en darminfecties die braken of diarree veroorzaken.
    De transpiratiebevorderende en koortsverlagende eigenschappen komen het best tot hun recht indien als infusie (kruidenthee) gedronken.
    Bij uitwendig gebruik is lavendel een effectief ontsmettingsmiddel bij snij- en schaafwonden en zweren. Wanneer de olie in onverdunde vorm bij brandwonden wordt aangebracht, stimuleert het de genezing van weefsels en reduceert het de vorming van littekens. Bovendien komen de pijnstillende eigenschappen hier ook goed van pas. In verdunde vorm is het een goede remedie tegen eczeem, acne en ontstoken spataders. Omdat Lavendel een licht menstruatiebevorderend middel is, dat de maandelijkse bloedingen kan oproepen of stimuleren, moet lavendelolie gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap worden vermeden (dit geldt dus niet voor het gedroogde kruid als aftreksel of als strooikruid).
    Verder is lavendel veilig voor alle leeftijdsgroepen, maar mensen met hooikoorts of astma kunnen er natuurlijk allergisch voor zijn.

    Tot zover de Lavendula

    01-03-2006 om 20:13 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    27-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi's in pikant rijstpotje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

    600 g kleine zoetwater- reuzengarnalen- 1 kop erwtjes- 1 kop tomatenblokjes- 1 kop lange korrel rijst- 1 ui- 1teentje knoflook- 2 eetl. Arachideolie- 1 blokje kippenbouillon- chilisaus- 1 eetl. paprikapoeder- 1 mespunt pilipili- peper en zout.

     

    Voorbereiding:

    Kook de rijst samen met de erwtjes gaar (20min.) in 2 koppen lichtgezouten water waarin u het kippenbouillonblokje hebt opgelost.

    Bereiding:

    - Verhit de olie in een wok of in een brede pan. Doe er de gesnipperde ui en het geperste knoflookteentje in en laat even bakken.

    - Voeg de scampi’s toe en laat al roerend 4 min. Bakken. Kruid met peper en zout.

    - Voeg de rijst met de erwtjes toe en doe er de tomatenblokjes bij. Kruid met paprikapoeder en pilipili. Verwarm, terwijl u blijft roeren.

    - Breng op smaak met 4 (of meer) eetl. Chilisaus.

    27-02-2006 om 17:41 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artisjoktaart.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

     

    4 artisjokken-1 pakje opgerold kruimeldeeg- 2 eieren- 1 zakje geraspte gruyère (70 g)-1/2 citroen- 1/2 L melk- 30 g bloem- 30 g boter- geraspte muskaatnoot- zout en peper

    Bijgerecht: sla


    . Laat de artisjokken ongeveer 30 minuten koken in kokend water met wat zout en een vleugje citroen tot de blaadjes makkelijk loslaten.

    . Intussen bereidt u een bechamelsaus met boter, bloem en melk. Kruid met zout, peper en muskaatnoot. Voeg er ook de geraspte kaas bij. Meng alles goed.

    . Leg de schijf kruimeldeeg in een taartvorm. Duw de randen goed aan en snij het overtollige deeg rondom weg.

    . Van zodra de artisjokken gaar zijn, verwijdert u de blaadjes en het hooi. Doe 3 bodems in een mixerkom en snij de laatste in schijfjes.

    . Voeg de artisjokken puree en de hele eieren bij de bechamelsaus. Giet de helft van deze bereiding op de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Verdeel de schijfjes artisjok en bedek met de rest van de bechamel. Zet in de oven en laat zo'n 30 minuten bakken (voorverwarmde oven op T°6-180°C). .

    . Dien warm of lauw op en geef er een slaatje bij.

    27-02-2006 om 17:30 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    24-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalkoenossobuco met couscous
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van uw markt:
    1 kg kalkoenossobuco- 3 wortelen- 2 courgettes- 1 bosje rapen- 3 tomaten- 1 blik kikkererwten- 2 teentjes look- 200 g griesmeel (couscous)- 50 cl gevogeltebouillon- 1 bosje munt- olijfolie- zout en harissa

     

    . Was de groenten en snijd de wortelen in grove schijfjes, de courgettes en de rapen in grove blokjes. Hak de tomaten en de look.

    . Bak de stukken kalkoen fijn in een grote stoofpan met olijfolie, voeg alle groenten toe en leng aan met gevogelte bouillon. Kruid met zout en een mespuntje harissa. Laat 30 minuten stoven. Voeg de gewassen en uitgelekte kikkererwten toe en laat nog 5 minuten sudderen.

    . Bereid de couscous: giet 2 eetlepels olijfolie in een grote aardewerken schotel, roer er het griesmeel door, leng aan met 40 cl gezouten ziedend water en laat 5 à 10 minuten zwellen in de op 150°C voorverwarmde oven.

    Schik het vlees en de groenten op het griesmeel en versier met gehakte munt.

    24-02-2006 om 17:32 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen met Spaanse peper
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

    4 dozijn mosselen- 1 dikke ui- 1 sjalot- 1 citroen- 2 soeplepels olijfolie- 1 Spaanse peper (of pili-pili)- 2 soeplepels gehakte peterselie- zout en peper


    . Snipper de ui en de sjalot. Voeg de olie en het citroensap erbij, de gehakte peterselie, zout en peper.

    . Snipper de Spaanse peper en voeg een mespuntje ervan bij de uienbereiding. Meng en proef. Voeg er eventueel nog wat bij. Laat even rusten in de koelkast.

    . Schraap en was de mosselen verschillende keren onder een straal koud water. Doe ze in een grote pan en zet het deksel erop. Kook ze op een stevig vuurtje tot de schelpen opengaan.

    . Laat ze uitlekken, doe ze open en verwijder telkens een van de twee schelpen. Schik ze in rozetvorm op 4 borden. Versier elke mossel met een weinig uienbereiding.

    . Serveer als voorgerecht en geef er knapperig brood bij.

    . U kunt de Spaanse peper ook vervangen door pili-pili.

    24-02-2006 om 17:30 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    22-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baarsfilets met artisjokken en griize garnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

     

    800 g rivierbaarsfilets- 1 blik artisjokbodems- 125 g gepelde grijze garnalen- 2 dl lichte room- 2 sjalotten- 1 dl witte wijn- 1 dl visfumet- 1 citroen- 4 soeplepels olijfolie- enkele plukjes kervel- bloem- zout en peper

     

    . Laat de artisjokbodems uitlekken, snij ze in stukjes en doe  ze in de mixerkom met de room.

    . Snipper de sjalotten en laat ze op een zacht vuur fruiten in een steelpan met 2 soeplepels olijfolie.

    . Van zodra ze glazig zijn, overgiet u ze met de witte wijn en de visfumet. Laat tot de helft indikken op een hoog vuur. Voeg er de artisjokkenroom bij, een vleugje citroensap en de grijze garnalen. Laat alles zachtjes sudderen.

    . Intussen rolt u de baarsfilets in de bloem. Geef er tikjes op om de overtollige bloem te verwijderen. Bak de filets in een grote pan met antikleeflaag met 2 soeplepels olijfolie. Kruid met zout en peper.

    . Breng de saus op smaak (let op want de garnalen zijn al zout!)

    . Giet een bodempje saus over 6 warme borden en schik er de baarsfilets op. Versier met enkele plukjes kervel en een partje citroen.

    22-02-2006 om 20:33 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaasstaafjes met selderiezout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

     

    4 blaadjes brickdeeg- 12 sneetjes belegen goudakaas- 2 eierdooiers- selderiezout

     

    . Snijd het brickdeeg in rechthoekjes van 6 cm op 10 cm.

     

    . Snijd de kaas in rechthoekjes van 4 cm op 5 cm.

     

    . Smeer de blaadjes brickdeeg in met de eierdooiers en schik er de kaas op.

     

    Rol het brickdeeg op tot staafjes. Doe de staafjes in de frituurpan en bak ze op 180°C.

     

    . Bestrooi de staafjes met een vleugje selderiezout en serveer bij het aperitief. U kunt de kaas ook vooraf met selderiezout kruiden.

    22-02-2006 om 20:32 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    21-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goudbloem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Goudsbloem doet het niet alleen goed als sierplant in de tuin, ook in de kookpotten en het medicijnkastje heeft ze haar nut al bewezen.

    Vandaag wordt goudsbloem vooral gebruikt om allerlei huidproblemen aan te pakken. Ook dames met menstruatie- of overgangsproblemen ondervinden baat bij enkele kopjes goudsbloemthee. Het staat vast dat goudsbloem gezegend is met reinigende, ontsmettende, samentrekkende en schimmelwerende eigenschappen, waardoor uiteenlopende huidproblemen met succes worden aangepakt. Gebruik een crème met goudsbloem voor bijvoorbeeld droge eczeem, tepelkloven, brandwonden, schrale babybilletjes en moeilijk helende wonden zoals doorligwonden. Ook bij kneuzingen en spataders kan een goudsbloemcrème je van dienst zijn. Zo'n crème kan je gewoon in de apotheek kopen of zelf maken. Doe 100 gram geplette en versnipperde bloemblaadjes in 300 gram verse, gesmolten reuzel. Laat even sudderen en neem van het vuur. Plaats het mengsel gedurende een dag in de zon of op een warme plaats. Vervolgens terug voorzichtig verwarmen, filteren, in een potje gieten, afdekken, laten opstijven en in de koelkast bewaren. De crème blijft ongeveer zes maanden goed. Je kan in plaats van crème ook een kompres met het aftreksel van goudsbloem aanbrengen op een wonde. Dat aftreksel, zeg maar goudsbloemthee, mag ook inwendig worden gebruikt. Dit doe je in geval van menstruatiestoornissen en overgangsproblemen. Goudsbloem is ook een galafdrijvend middel dat dus kan worden ingezet bij geelzucht. De thee maak je door een koffielepel gedroogde goudsbloem (bloem en blad) gedurende tien minuten te laten trekken in een kopje kokend water. Zeven en drinken. Achteraf niet meer opwarmen. Zwangere vrouwen vermijden best het gebruik van te veel goudsbloem aangezien het kruid de menstruatie opwekt.

     

    TIPS

    Bruine lokken: Brunettes kunnen hun mooie lokken verzorgen door ze te spoelen met een aftreksel van goudsbloem. Laat twee eetlepels trekken in 25 centiliter heet water, filter en gebruik het vocht als haarspoelmiddel na het wassen.

    Wintervoeten: Last van wintervoeten? Laat een flinke hoeveelheid bloemblaadjes van goudsbloem trekken in twee liter kokend water en maak hiervan een voetbad.

    Mierloze groentetuin: Mieren verdwijnen uit je groentetuin als je tussen de planten die worden geteisterd wat goudsbloem zaait.

     

    21-02-2006 om 20:04 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundbrochettes, barbecuesaus met mosterd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

    800 g tot 1 kg rundbrochettes- 1 dikke ui- 1/2 groene paprika- 1 teentje knoflook- 1 tuiltje basilicum-  100 g tomatenpuree- 200 g acaciahoning- 1 soeplepel sterke mosterd- 3 soeplepels Worcestersaus- 3 soeplepels rode wijn- 1/2 blokje rundbouillon- 3 soeplepels olijfolie- zout en peper


    . Snipper de ui. Was en ontpit de paprika en snij ze in dunne plakjes. Laat de ui en de paprika fruiten op een zacht vuurtje in een steelpan met de olijfolie.

    . Van zodra ze zacht zijn, voegt u er het gesnipperde teentje knoflook bij. Laat nog twee minuten fruiten.

    . Voeg er de tomatenpuree bij, die u met 2 dl water verdund hebt, de honing, de Worcestersaus, de mosterd, de rode wijn en het halve verkruimelde bouillonblokje. Laat zacht sudderen gedurende 15 minuten.

    . Was de blaadjes basilicum, hak ze fijn en voeg ze bij de saus. Breng op smaak. Laat nog 5 minuten verder stoven.

    . Smeer de brochettes met kruidenolie in en rooster ze op de barbecue. Kruid op het einde met zout en peper.

    . De saus kunt u koud of warm opdienen.

     

    21-02-2006 om 20:01 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    20-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parelhoen met peren in papillot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:.
    2 parelhoentjes met spekreepje- 4 rijpe peren- 1 citroen- 100 g boter- 10 cl room- peper en zout

    .Braad de parelhoentjes rondom aan in de helft van de boter.

    . Snijd de peren in vieren, schil ze en besprenkel ze met citroensap. Smeer 2.grote stukken aluminiumpapier in met de resterende boter. Leg in het midden van elk vel een parelhoentje en bestrooi met peper en zout. Leg er de stukken peer omheen en, vouw de papillotten dicht.

    . Laat 45 minuten braden in de op 175°C voorverwarmde oven. Leg de in stukken gesneden parelhoentjes samen met de peren op een verwarmde schotel. Giet het in de papillotten achtergebleven braadvocht in een steelpan, voeg er de room aan toe en breng het geheel aan de kook. Schenk deze saus over de parelhoentjes.

    20-02-2006 om 16:57 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensgebraad "vigneronne"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen: 

    .800 g varkensgebraad- 2 middelgrote uien- 3 wortels- 2 knoflookteentjes- 1 kruidentuiltje (laurier,peterselie, tijm)- 2 eetlepels azijn. 1/2 fles rode wijn- 2 eetlepels maïszetmeel- 50 g boter- peper en zout

     

    . Braad het vlees rondom goudbruin in de helft van de boter. Haal het vervolgens uit de pan en bak in de resterende boter de schijfjes wortel, de gesnipperde ui en de fijngestampte knoflook. Bestrooi met peper en zout en leng aan met de azijn en de rode wijn. Voeg het kruidentuiltje toe.

    . Leg het vlees weer in de pan. Leg het deksel erop en laat 50 tot 60 minuten braden op en matig vuur. Haal het gebraad uit de pan en bind de saus met het zetmeel.

    . Dien de sneden gebraad op in een bodempje saus met aardappeltjes of kroketten.

    20-02-2006 om 16:54 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    19-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Osso buco aromatico
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

    800 g tot 1 kg osso buco van kalkoen - 500 g tomaten- 2 uien- 2 teentjes knoflook- 2 wortelen- 1 citroen- 1 sinaasappel-  25 cl droge witte wijn- 5 soeplepels olijfolie- 1 tuiltje basilicum- 2 soeplepels gehakte peterselie- bloem- zout en peper

    Bijgerecht: verse deegwaren en geraspte parmezaan

    . Rol de stukken osso buco in de bloem en laat ze op een hoog vuur goudbruin kleuren in een grote pan met 3 soeplepels olie.

    . Laat intussen de gehakte uien en de in blokjes gesneden wortelen fruiten in een cocotte met de rest van de olie. Voeg na 5 min. de fijngehakte teentjes look toe en dan de geschilde, ontpitte en grof gesneden tomaten. Voeg er ook twee derden van de fijngehakte basilicum bij. Laat zo'n 5 minuten sudderen.

    . Doe de osso buco in de cocotte. Blus de pan met de witte wijn die u over alle andere ingrediënten giet. Kruid met zout en peper, doe het deksel op de pan en laat 1 uur sudderen op een zeer zacht vuurtje.

    . Snij de helft van de schil van de citroen en de sinaasappel en snij deze in zeer fijne staafjes. Doe de sliertjes schil in de cocotte plus de rest van de fijngehakte basilicum en peterselie. Breng op smaak en laat nog 10min. verder pruttelen.

    . Dien op met verse deegwaren en geraspte parmezaan.

    19-02-2006 om 19:42 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (8 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bernagie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De mooie blauwe, soms ook paarse bloempjes van bernagie of komkommerkruid lijken wel geschapen om geluk en plezier te brengen. Van oudsher wordt het kruid dan ook gebruikt om neerslachtige en verdrietige mensen er weer wat bovenop te helpen. Ook in het hart van heel wat chef-koks heeft het kruid een speciale plaats veroverd. Zowel de bladeren als de bloempjes zijn immers eetbaar en fleuren je gerechten moeiteloos op.

    Alleen al van het kijken naar de mooie bloempjes word je vrolijk. Het kruid maakt blij en dit doet het al eeuwen lang. Zowel de bloemen als de bladeren stimuleren de bijnieren en dit kan helpen wanneer je verdrietig bent of last hebt van angstgevoelens. Driemaal per dag 10 milliliter sap als je geteisterd wordt door depressieve gevoelens. Bladeren en bloemen zijn bovendien vochtafdrijvend, koortswerend en bevorderen het zweten. Een lekker hete bernagiethee (5 à 8 bloempjes per kop kokend water) is dus aan te raden bij verkoudheid en griep, zeker als ook de longen te lijden hebben. Bernagie is immers ook een afdoend middel tegen hoest. Valt nog te vermelden dat ook wie door reuma of nierontstekingen geplaagd wordt, toevlucht kan zoeken tot het aftreksel van bernagie.

    Naast de bloemen en de bladeren hebben ook de zaden een belangrijke medicinale waarde. Ze bevatten veel gammalinoleenzuur, een stof die ondermeer vrouwen, die enkele dagen voor hun menstruatie last hebben van neerslachtige en humeurige buien kunnen helpen.

     

    Weg kater: Te diep in het glas gekeken? De olie van bernagiezaden biedt alvast de eerste hulp bij ‘zware-katergevallen’. De zaadolie is in capsules te verkrijgen.

    In bad: Zijn de spieren stram? Doe dan een handvol bernagiekruid in je badwater. '.

    In de keuken: Het oog wil ook wat. Daarom werken veel keukenpieten met eetbare bloemen, waarmee ze hun schotels letterlijk en figuurlijk opfleuren. De bernagiebloempjes zijn daarvoor uitermate geschikt.

    19-02-2006 om 19:38 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)




    Foto

    Foto

    Even een bezoekje brengen aan
  • christiane64
  • Virginia65

  • Gastenboek
  • Wens je een fijn Weekend vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst
  • Veel beterschap gewenst
  • Wens je een fijne namiddag lieve vrienden xxxx
  • Fijne vrijdag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    noah
    blog.seniorennet.be/noah
    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Foto

    Foto



    Foto


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto






     






    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    michka_en_cheeta
    blog.seniorennet.be/michka_

    Archief per jaar
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    eliano
    blog.seniorennet.be/eliano
    Mijn favorieten
  • gelukkig
  • pierre1951
  • deprehistorie
  • jan_keij
  • retrocameras
  • waasland_gemeenten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    discus
    blog.seniorennet.be/discus
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    frummel
    blog.seniorennet.be/frummel
       


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!