Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Image Hosted by ImageShack.us
Foto
http://www.linkpiramide.nl
Inhoud blog
  • Wegens afwezigheid
  • Schelvis gebakken, met knoflook
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus
  • Kalfsgebraad in citroenmarinade
  • Risotto met saffraan
  • Tongreepjes met kruidenmayonaise
  • Scampibeignets
  • Lamsschoudergebraad met aubergines en appelen
  • Normandische tongrolletjes
  • Tweede rib met pepers
  • Rundergebraad in bladerdeeg
  • Varkensgebraad met spek en uien
  • Mosselgratin met spinazie
  • Schnitzels met stukjes groenten
  • Gestoomde wijting met schorseneren en peterseliecoulis
  • Zalmpannetje met curry en prei
  • Kip met mangochutney
  • Inktvis met kappertjes en groene asperges
  • Pittige duifjes
  • IJs met compote van rode vruchten.
  • Varkensgebraad met abrikozen
  • Zalm met sesamzaadjes
  • Zuiderse zesrib
  • Crumble met fruit.
  • Aardappel omelet
  • Chocolade taart
  • Engels lamsmedaillon van de chef
  • Wortelcake
  • Rozijnentoastjes
  • Pannenkoekjes met bieslook
  • Notenkoekjes
  • Madeirakoek
  • Maleise soep
  • Lekkerbekkenbeignets
  • Kip met broccoli en spekjes va n Sofie
  • Hutsepot
  • Gebraden varkensvlees in cocotte
  • Crème au chocolat
  • Champignonsoep met bieslook
  • Brownies met dadels, vijgen en krenten
  • Bloemkoolschotel
  • Gehakt met krakend jasje
  • Asperges, gouden tips
  • Eenpanspotje van courgettes en tomaten
  • Geroosterde chateaubriand
  • Gegratineerde tongfilets
  • Gegrilde varkens spare-rib
  • Citroenhartjes
  • Advocaat
  • Zeewolf met Hollandaise saus
  • Zoete clafoutis met pruimen
  • Appelgebak
  • Bessen- aardbeientaartje
  • Basboussa of ook vanille-griesmeelcake genoemd
  • Lentesalade met sint-jakobsvruchten
  • Konijn met worteltjes
  • Parelhoen op een bedje van witloof met oosterse saus
  • Visspiesjes
  • Nems met gekonfijte eend
  • Kalfsgebraad met mostard
  • Amarettohart
  • Vruchten yoghurt
  • Pita met gegrilde halloumi
  • Zoetzuur
  • Marshmallow
  • Asperges met ei en tuinkruidendressing
  • Ravioli met spinazie en ricotta
  • Hollandaise met sinaasappel
  • Klassieke all-American burger
  • Risottokoek (met sla en gember)
  • Ovenschoteltje met spruitjes
  • Warme winterdrank
  • Peren met kaas.
  • Pesto-zalmburger
  • Warme boontjessalade met ei
  • Waterzooi van kip
  • Mijn stoofschotel van pastinaak gaat er altijd in
  • Pasta basta!
  • Oesters met tomaat en bacon
  • Notensoep
  • Gentse waterzooi (maaltijdsoep)
  • Kip Marengo.
  • Fruity Fool
  • Aspergeweetjes
  • Krabcake met komkommer
  • Kreeftenragoût
  • Kruidenhoning zelf maken?
  • Meiraapjes met kervelrisotto
  • Macaroni-timbaal
  • Kip in zoetzure saus
  • Knolseldersoep
  • Dumplings met kaneel
  • Vanille-griesmeelcake. (Basboussa)
  • Cocotte-ei
  • Bouillabaisse
  • Rundergebraad met paddestoelen.
  • Chesapeake Bay oesters
  • Caraïbische gravlax
  • Brioches
  • Clam chuwder
  • Bietjesstamppot
  • Gambaspies met hete tomaatsaus
  • Asperges, gouden tips
  • 3 X asperges
  • Supersnel met kaas
  • Kreeftensaus
  • Kaneel
  • Visspiesjes met ananas
  • Kabeljauw
  • Kalfspiccata
  • Baconrolletjes met mozzarella en verse basilicum
  • Curry van peulvruchten en lentegroen.
  • Aperges
  • Tortilla met tijm en courgette
  • Blini's met zalm
  • Appeltaart op Bretoense wijze
  • Appeltaartjes met kaas (Brugse)
  • Steaks op z'n Amerikaans
  • Chimay kaaskroketten
  • Gestoofde (hand) peertjes met wijn en slagroom
  • Appel-cranberry pie
  • Abrikozen in kardemomsiroop
  • Heerlijke kipsalade
  • Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
  • Aardappeltjes in zoutkorst
  • Gerookte kipburger
  • Wortelvelouté
  • Yoghurtshake
  • Zelf tomaten drogen.
  • Zalm met noedels
  • Zachte kaas-hamtoast
  • Zalm met prei
  • Aardappelomelet met paprika
  • Lichte tiramisu
  • Bietenburger
  • Geroosterde gamba's
  • Gevulde abrikoosjes
  • Millefeuille met yoghurt en mango
  • Hoe maak je mangosaus
  • Fish & chips
  • Gestoofd kalfsvlees met groenten
  • Tongfilets met limoensaus.
  • Thaise salade van rundvlees en mango.
  • Kalmthoutse slasoep
  • Kaascake met aardbeien
  • Mirabellen met limoenyoghurt
  • Gevogelte in een aardappel nest je
  • Boterappels uit de oven
  • Kaasterrine met mandarijntjes
  • Hoe maak je gyroskruiden
  • Cacao-ijstaart met noten
  • Kabeljauw met oregano
  • Gemarineerde vis met aardappelen
  • Kalkoenburger in bacon
  • Kippen levertjespaté met wijngelei
  • Romige aardappelsoep
  • Hartwafeltjes
  • Mousse van gerookte forel
  • Salade van selder en appel
  • Koffie of espresso wat is het verschil.
  • Limburgs stoofvlees
  • Lamskoteletjes in een kruidenjasje
  • Eierkoek
  • Gefrituurde wijtingbeignets
  • Gelakte eend met hartige flensjes
  • Garnalencocktail
  • Kokostaart met rum
  • Eiertaart met kaneel
  • Italiaanse spiesjes
  • Caraïbische varkensburgers
  • Aardappelchips
  • Hertenribstuk met honing en citroentijm
  • Pangasiusfilet uit de oven met kaas, ui en knoflook
  • Lamsbout met sjalot en tijm
  • Kippenbouten met kruidensaus
  • Kruidige rijstballetjes
  • Krenten- & notenbrood
  • Kipfilet met chiliboter
  • Kaneelpudding
  • Kalfslapjes met tuinbonen
  • Groenterolletjes
  • Jonge worteltjes onder een kaaskorstje
  • Knapperig kippetje
  • Flensjes met kaneelsuiker.
  • Bladerdeegjes met kaas en peren
  • Exotisch stoofpotje
  • Aardappel-spekpannetje
  • Fruitkoek
  • Berlijnse bollen
  • Kreeft in bladerdeeg
  • Pasta met boontjes en kaas
  • Flan van tong met roze peperbessen.
  • Grijze garnaaltjes met kaasmousse
  • Exotische taartjes
  • Confituur van aardbeien 1
  • Coq-au-vin (haantje in wijnsaus)
  • Gepaneerde kip
  • Kaastaart met noten
  • Kokostaart met rum
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • gedachten
  • omaatje
  • gerardstuin
  • buxus
  • kantklossen
  • claudette61
  • klas5a
  • Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kees1943_nisse
    blog.seniorennet.be/kees194
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    steven
    blog.seniorennet.be/steven
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    genieter
    blog.seniorennet.be/geniete
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Mijn favorieten
  • Amorfati
  • Lana
  • wilde kruiden
  • christiane64
  • johny en christiane
  • madammeke
  • radio_opsinjoor
  • leuven
  • pepe1
    Mijn favorieten
  • amaryllis
  • 100jaar
  • Keuken
    recepten, tips, kruiden, fruit en artikels.

    22-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaasstaafjes met selderiezout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

     

    4 blaadjes brickdeeg- 12 sneetjes belegen goudakaas- 2 eierdooiers- selderiezout

     

    . Snijd het brickdeeg in rechthoekjes van 6 cm op 10 cm.

     

    . Snijd de kaas in rechthoekjes van 4 cm op 5 cm.

     

    . Smeer de blaadjes brickdeeg in met de eierdooiers en schik er de kaas op.

     

    Rol het brickdeeg op tot staafjes. Doe de staafjes in de frituurpan en bak ze op 180°C.

     

    . Bestrooi de staafjes met een vleugje selderiezout en serveer bij het aperitief. U kunt de kaas ook vooraf met selderiezout kruiden.

    22-02-2006 om 20:32 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    21-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goudbloem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Goudsbloem doet het niet alleen goed als sierplant in de tuin, ook in de kookpotten en het medicijnkastje heeft ze haar nut al bewezen.

    Vandaag wordt goudsbloem vooral gebruikt om allerlei huidproblemen aan te pakken. Ook dames met menstruatie- of overgangsproblemen ondervinden baat bij enkele kopjes goudsbloemthee. Het staat vast dat goudsbloem gezegend is met reinigende, ontsmettende, samentrekkende en schimmelwerende eigenschappen, waardoor uiteenlopende huidproblemen met succes worden aangepakt. Gebruik een crème met goudsbloem voor bijvoorbeeld droge eczeem, tepelkloven, brandwonden, schrale babybilletjes en moeilijk helende wonden zoals doorligwonden. Ook bij kneuzingen en spataders kan een goudsbloemcrème je van dienst zijn. Zo'n crème kan je gewoon in de apotheek kopen of zelf maken. Doe 100 gram geplette en versnipperde bloemblaadjes in 300 gram verse, gesmolten reuzel. Laat even sudderen en neem van het vuur. Plaats het mengsel gedurende een dag in de zon of op een warme plaats. Vervolgens terug voorzichtig verwarmen, filteren, in een potje gieten, afdekken, laten opstijven en in de koelkast bewaren. De crème blijft ongeveer zes maanden goed. Je kan in plaats van crème ook een kompres met het aftreksel van goudsbloem aanbrengen op een wonde. Dat aftreksel, zeg maar goudsbloemthee, mag ook inwendig worden gebruikt. Dit doe je in geval van menstruatiestoornissen en overgangsproblemen. Goudsbloem is ook een galafdrijvend middel dat dus kan worden ingezet bij geelzucht. De thee maak je door een koffielepel gedroogde goudsbloem (bloem en blad) gedurende tien minuten te laten trekken in een kopje kokend water. Zeven en drinken. Achteraf niet meer opwarmen. Zwangere vrouwen vermijden best het gebruik van te veel goudsbloem aangezien het kruid de menstruatie opwekt.

     

    TIPS

    Bruine lokken: Brunettes kunnen hun mooie lokken verzorgen door ze te spoelen met een aftreksel van goudsbloem. Laat twee eetlepels trekken in 25 centiliter heet water, filter en gebruik het vocht als haarspoelmiddel na het wassen.

    Wintervoeten: Last van wintervoeten? Laat een flinke hoeveelheid bloemblaadjes van goudsbloem trekken in twee liter kokend water en maak hiervan een voetbad.

    Mierloze groentetuin: Mieren verdwijnen uit je groentetuin als je tussen de planten die worden geteisterd wat goudsbloem zaait.

     

    21-02-2006 om 20:04 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundbrochettes, barbecuesaus met mosterd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

    800 g tot 1 kg rundbrochettes- 1 dikke ui- 1/2 groene paprika- 1 teentje knoflook- 1 tuiltje basilicum-  100 g tomatenpuree- 200 g acaciahoning- 1 soeplepel sterke mosterd- 3 soeplepels Worcestersaus- 3 soeplepels rode wijn- 1/2 blokje rundbouillon- 3 soeplepels olijfolie- zout en peper


    . Snipper de ui. Was en ontpit de paprika en snij ze in dunne plakjes. Laat de ui en de paprika fruiten op een zacht vuurtje in een steelpan met de olijfolie.

    . Van zodra ze zacht zijn, voegt u er het gesnipperde teentje knoflook bij. Laat nog twee minuten fruiten.

    . Voeg er de tomatenpuree bij, die u met 2 dl water verdund hebt, de honing, de Worcestersaus, de mosterd, de rode wijn en het halve verkruimelde bouillonblokje. Laat zacht sudderen gedurende 15 minuten.

    . Was de blaadjes basilicum, hak ze fijn en voeg ze bij de saus. Breng op smaak. Laat nog 5 minuten verder stoven.

    . Smeer de brochettes met kruidenolie in en rooster ze op de barbecue. Kruid op het einde met zout en peper.

    . De saus kunt u koud of warm opdienen.

     

    21-02-2006 om 20:01 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    20-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parelhoen met peren in papillot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:.
    2 parelhoentjes met spekreepje- 4 rijpe peren- 1 citroen- 100 g boter- 10 cl room- peper en zout

    .Braad de parelhoentjes rondom aan in de helft van de boter.

    . Snijd de peren in vieren, schil ze en besprenkel ze met citroensap. Smeer 2.grote stukken aluminiumpapier in met de resterende boter. Leg in het midden van elk vel een parelhoentje en bestrooi met peper en zout. Leg er de stukken peer omheen en, vouw de papillotten dicht.

    . Laat 45 minuten braden in de op 175°C voorverwarmde oven. Leg de in stukken gesneden parelhoentjes samen met de peren op een verwarmde schotel. Giet het in de papillotten achtergebleven braadvocht in een steelpan, voeg er de room aan toe en breng het geheel aan de kook. Schenk deze saus over de parelhoentjes.

    20-02-2006 om 16:57 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensgebraad "vigneronne"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen: 

    .800 g varkensgebraad- 2 middelgrote uien- 3 wortels- 2 knoflookteentjes- 1 kruidentuiltje (laurier,peterselie, tijm)- 2 eetlepels azijn. 1/2 fles rode wijn- 2 eetlepels maïszetmeel- 50 g boter- peper en zout

     

    . Braad het vlees rondom goudbruin in de helft van de boter. Haal het vervolgens uit de pan en bak in de resterende boter de schijfjes wortel, de gesnipperde ui en de fijngestampte knoflook. Bestrooi met peper en zout en leng aan met de azijn en de rode wijn. Voeg het kruidentuiltje toe.

    . Leg het vlees weer in de pan. Leg het deksel erop en laat 50 tot 60 minuten braden op en matig vuur. Haal het gebraad uit de pan en bind de saus met het zetmeel.

    . Dien de sneden gebraad op in een bodempje saus met aardappeltjes of kroketten.

    20-02-2006 om 16:54 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    19-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Osso buco aromatico
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

    800 g tot 1 kg osso buco van kalkoen - 500 g tomaten- 2 uien- 2 teentjes knoflook- 2 wortelen- 1 citroen- 1 sinaasappel-  25 cl droge witte wijn- 5 soeplepels olijfolie- 1 tuiltje basilicum- 2 soeplepels gehakte peterselie- bloem- zout en peper

    Bijgerecht: verse deegwaren en geraspte parmezaan

    . Rol de stukken osso buco in de bloem en laat ze op een hoog vuur goudbruin kleuren in een grote pan met 3 soeplepels olie.

    . Laat intussen de gehakte uien en de in blokjes gesneden wortelen fruiten in een cocotte met de rest van de olie. Voeg na 5 min. de fijngehakte teentjes look toe en dan de geschilde, ontpitte en grof gesneden tomaten. Voeg er ook twee derden van de fijngehakte basilicum bij. Laat zo'n 5 minuten sudderen.

    . Doe de osso buco in de cocotte. Blus de pan met de witte wijn die u over alle andere ingrediënten giet. Kruid met zout en peper, doe het deksel op de pan en laat 1 uur sudderen op een zeer zacht vuurtje.

    . Snij de helft van de schil van de citroen en de sinaasappel en snij deze in zeer fijne staafjes. Doe de sliertjes schil in de cocotte plus de rest van de fijngehakte basilicum en peterselie. Breng op smaak en laat nog 10min. verder pruttelen.

    . Dien op met verse deegwaren en geraspte parmezaan.

    19-02-2006 om 19:42 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (8 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bernagie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De mooie blauwe, soms ook paarse bloempjes van bernagie of komkommerkruid lijken wel geschapen om geluk en plezier te brengen. Van oudsher wordt het kruid dan ook gebruikt om neerslachtige en verdrietige mensen er weer wat bovenop te helpen. Ook in het hart van heel wat chef-koks heeft het kruid een speciale plaats veroverd. Zowel de bladeren als de bloempjes zijn immers eetbaar en fleuren je gerechten moeiteloos op.

    Alleen al van het kijken naar de mooie bloempjes word je vrolijk. Het kruid maakt blij en dit doet het al eeuwen lang. Zowel de bloemen als de bladeren stimuleren de bijnieren en dit kan helpen wanneer je verdrietig bent of last hebt van angstgevoelens. Driemaal per dag 10 milliliter sap als je geteisterd wordt door depressieve gevoelens. Bladeren en bloemen zijn bovendien vochtafdrijvend, koortswerend en bevorderen het zweten. Een lekker hete bernagiethee (5 à 8 bloempjes per kop kokend water) is dus aan te raden bij verkoudheid en griep, zeker als ook de longen te lijden hebben. Bernagie is immers ook een afdoend middel tegen hoest. Valt nog te vermelden dat ook wie door reuma of nierontstekingen geplaagd wordt, toevlucht kan zoeken tot het aftreksel van bernagie.

    Naast de bloemen en de bladeren hebben ook de zaden een belangrijke medicinale waarde. Ze bevatten veel gammalinoleenzuur, een stof die ondermeer vrouwen, die enkele dagen voor hun menstruatie last hebben van neerslachtige en humeurige buien kunnen helpen.

     

    Weg kater: Te diep in het glas gekeken? De olie van bernagiezaden biedt alvast de eerste hulp bij ‘zware-katergevallen’. De zaadolie is in capsules te verkrijgen.

    In bad: Zijn de spieren stram? Doe dan een handvol bernagiekruid in je badwater. '.

    In de keuken: Het oog wil ook wat. Daarom werken veel keukenpieten met eetbare bloemen, waarmee ze hun schotels letterlijk en figuurlijk opfleuren. De bernagiebloempjes zijn daarvoor uitermate geschikt.

    19-02-2006 om 19:38 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    18-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meringue-coupes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het koffie-extract in dit dessert kunt u naar smaak vervangen door cacaopoeder. Aan twee afgestreken theelepeltjes zult u ruim genoeg hebben

     

    Voor 6 personen: Klop 6 eiwitten stijf tot ze in pieken rechtop blijven staan. Voeg er 200 g fijne suiker en 50 g gehakte pistaches aan toe. Schep de eiwitsneeuw in een spuitzak met gladde tuit. Spuit op bakpapier 6 grote schijven (van ongeveer 7 cm) en kleinere roosjes (van zo'n 5 cm). Laat de schuimpjes ongeveer anderhalf uur drogen in de oven (op 140°C met de ovendeur op een kier) en laat ze afkoelen op een rooster.
    Klop 5 dl room stijf met  2 eetlepels koffie-essence. Leg in 6 kommetjes een grote meringue. Spuit (of schep) er slagroom op. Schik verse aardbeien of frambozen op de slagroom en strooi er wat pistaches en gekonfijte citroenschilletjes over. Dek af met een kleine meringue.
    Zet koel weg tot u het serveert.

    18-02-2006 om 17:33 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fazant met appeltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De lekkerste vulling maakt u met; zoete appels ( zoals jonagold of jonagored).


    Voor 4 personen: Vermeng.50 g rozijnen(geweekt in cognac), 200 g gekookte rijst, 2 appels in blokjes met wat kaneel, 1 geraspte wortel en 2 gesnipperde uien; 100 g  hazelnootpoeder en .1 eetlepel room. Kruid met peper en zout.

    Stop, alles in een panklare fazant. Doe ‘m in een ovenschaal. Beleg ‘m met reepjes gerookt spek, leg er een kruidentuiltje en een laurierblad bij. Schenk er 40 cl bouillon bij. Zet 1 uur in de oven op 210°C. Dek na een tijdje af met aluminiumfolie.

    Voor een sausje.

    Zeef het braadvocht en breng het aan de kook met een paar eetlepels room. Laat inkoken tot sausdikte. Kruid naar smaak bij en werk af met gehakte peterselie.

    18-02-2006 om 17:31 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauwfilets met verse kruiden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VOOR 4 PERSONEN

    800 g kabeljauwfilets- 1 dl witte wijn- 2 dl room- 1 sjalot- 1 soeplepel gehakte peterselie- 1 soeplepel gehakte bieslook- 1 soeplepel gehakte dragon- 1 soeplepel gehakte kervel- 3 soeplepels olie- bloem-

    peper en zout
    Bijgerecht: natuuraardappelen en wortels

    . Strooi peper en zout over de kabeljauwfilets en rol ze in de bloem. Klop er zachtjes tegen om de overtollige bloem te verwijderen. Braad ze op een zacht vuur in een grote pan met olie. Haal ze uit de pan wanneer ze aan beide zijden goudbruin zijn en houd ze warm.

    . Fruit de in dunne plakjes gesneden sjalot in dezelfde pan tot ze glazig wordt. Giet er dan de witte wijn over, schraap de braadresten los en laat alles op een hevig vuur tot de helft inkoken. Voeg er dan de room en de gehakte kruiden bij. Breng op smaak en laat alles nog enkele minuten indikken.

    . Leg de visfilets in de saus, warm alles nog een minuutje op en dien onmiddellijk op met natuuraardappelen en wortels.

    18-02-2006 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    15-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engelwortel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een 'hemels' kruid, die engelwortel. Met zo'n naam kan je ook niets naders dan goede eigenschappen bezitten. Eerst en vooral is angelica, zoals het plantje ook wordt genoemd, gezegend met een zeer typische en dankbare smaak. Zeker gekonfijt heeft het groen van deze plant zijn kunnen al bewezen. Bovendien zorgen de heilzame stoffen ervoor dat je maag alles probleemloos verteert.

    Geniet, maar zoals altijd met mate.

    Al van oudsher werden de gekonfijte stengels en wortels van de engelwortel aangeraden bij infecties, voornamelijk dan van de darmen en de maag. Vandaag beschouwt men angelica, dat tot de groep van de bitterkruiden behoort, als een typisch 'maagkruid'. Het stimuleert de spijsvertering, helpt bij buikpijn, krampen en voorkomt  winderigheid. Last van indigestie?

    Met een kopje angelicathee (20 gram gedroogde wortel op één liter water)  na elke maaltijd moet het weer beter gaan. Dit infuus doet het ook goed als eetlustopwekkend middel. Engelwortel stimuleert niet alleen de spijsvertering, ook de bloedcirculatie vaart er wel bij.

    Het verhelpt koude handen en voeten en wordt aangeraden bij bloedarmoede. Voor de rest werkt engelwortel urineafdrijvend, zweetopwekkend en bevordert het kruid de slijmafscheiding. In de volksgeneeskunde gebruikt men het kruid ook bij lichamelijke of psychische zwakte. Let op: engelwortel is mild stimulerend voor de baarmoeder. Hoge doses dus vermijden tijdens de zwagerschap. Ook geen engelwortel gebruiken bij diabetes.

     

    TIPS

    Jong van geest en lichaam: wie zich nog lang jong van lichaam wil voelen, moet regelmatig engelwortel eten. Het geheim van Catherina de Medici.

    Pijnlijke maandstonden:  met engelwortel geraken vrouwen pijnloos de moeilijke dagen van de maand door.

    Gekonfijte engelwortel: zo maak je zelf gekonfijte engelwortel. Snij de verse stengel in stukjes, kook ze gaar en laat ze uitlekken. Doe de stukjes in suikersiroop (1/4 kg suiker op 1/4 liter water, 10 minuten koken) en laat ze 24 uur trekken. Giet af. Maak opnieuw suikerstroop en laat de engelwortelstukjes nog eens drie dagen rusten. Verwarm tot juist aan het kookpunt. Haal de stukjes uit de stroop, laat ze uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.

    Droog bewaren.

    15-02-2006 om 20:02 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaneel heilzaam voor diabetes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kaneel is niet alleen doeltreffend voor mensen met diarree en artritis, of mensen die last hebben van allergieën of zweren, maar kan ook heilzaam zijn voor mensen met diabetes van het type 2.

    Dat blijkt uit onderzoek van een Maleisische universiteit. De studie duurde drie jaar en bracht aan het licht dat kaneel dezelfde werking heeft als insuline.

    Insuline is een door de alvleesklier afgescheiden stof, die het suikergehalte van het bloed verlaagt en waar diabetespatiënten te weinig van hebben.

    De universiteit gaat nu verder onderzoeken of de specerij uit de gedroogde binnenbast van de kaneelboom daadwerkelijk kan worden ingezet in de strijd tegen diabetes.

    15-02-2006 om 19:55 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    » Reageer (0)
    14-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langoest met Provençaalse kruiden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    4 langoesten (voorgekookt)- 1 dl witte wijn- 1 soeplepel citroensap-120 g boter- 1 soeplepel Provençaalse kruiden- peper en zout- kervel

     

    . Snijd de langoesten in twee en kruid ze met peper en zout. Zet ze 8 minuten in een oven van 180°C.

    . Verwarmde witte wijn en het citroensap en;werk op met de boter: Voeg er de Provençaalse kruiden aan toe.
    . Serveer de langoesten met deze saus en versier met kervel.

     

    14-02-2006 om 20:24 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noten goed alternatief voor vlees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jammer dat er in vergelijking met het oosten in westerse landen zo weinig noten worden gegeten. Het is namelijk een prima voedingsbron van verteerbaar eiwit, vetten en andere gezonde bestanddelen. Het is opvallend dat noten veel vitaminen en mineralen bevatten. Bovendien zijn ze zeer goed voor ons zenuwstelsel, de hersenen en vooral de stofwisseling. Wil je echt profiteren van de specifieke voedingstoffen die in noten zitten? Eet ze dan ongebrand, en zonder zout.
    Voor de volledigheid: pinda's zijn geen noten maar peulvruchten, en door het roosteren zijn ze zuurvormend.

    14-02-2006 om 20:22 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    » Reageer (1)
    13-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen met kerrie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen

    4 kg mosselen- 1 zakje mosselgroenten- 2 dl witte wijn- 2 koffielepels kerrie- 1 dl lichte room- 40 g boter- 3 soeplepels gehakte peterselie- peper en zout
    . Laat de boter smelten in een grote pot en doe er de groenten bij. Laat twee tot drie minuten fruiten, bestrooi met kerrie en meng goed. Kruid met peper en overgiet met de witte wijn. Voeg tenslotte de mosselen erbij. Doe het deksel op de pot en laat nog een kleine tien minuten koken. Nu en dan mengen.

    . Zodra de mosselen opengaan, haalt u ze uit de pot. Laat de groenten zoveel mogelijk uitlekken met behulp van een schuimspaan.

    . Filter het kookvocht met een koffiefilter die u in een zeef plaatst.

    . Doe het kookvocht in een pan. Voeg de room erbij, de groenten

    en de peterselie. Breng op smaak en laat een minuut sudderen. Giet de saus over de mosselen en dien ze onmiddellijk op

    . Geef er frietjes bij.

    13-02-2006 om 20:42 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    11-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pladijsrolletjes met garnalen en kerrie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

    - 2 pakjes van 4 diepgevroren pladijsrolletjes met garnalen- l Golden- 1/4 knolselder- 1 dl witte wijn- 2 dl visfumet- 1 koffielepel zachte kerrie- 2 tomaten- peper en zout- kervel- 120 g boter

     
    Schik de  rolletjes in een ovenschotel met de witte wijn en de visfumet. Kruid met peper en zout.
    Snijd de appel en knolselder in fijne blokjes en schik deze ook in de ovenschotel.      
    Bestrooi het geheel met kerrie en zet 20 minuten in een oven van 180°C

    Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes.

    Schik de pladijsrolletjes in diepe borden. Werk het braadvocht op met de boter. Voeg hier de tomaten aan toe en breng op smaak. Overgiet er de rolletjes mee en versier met kervel.

     

    11-02-2006 om 20:16 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (1)
    10-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roereieren met bieslook en gerookte zalm
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voorgerecht

     

    Voor 4 personen

     

    8 eieren- 2 dl room- 2 soeplepels fijngehakte bieslook- 4 sneetjes gerookte zalm- peper en zout

     

    Breek de eieren in een pan en meng ze met de room. Kruid met peper en zout en roer tot ze

    gaar zijn - niet te snel maar ook niet te traag! Zodra de eieren gaar zijn, mengt u de fijngehakte bieslook eronder.

     

    Dien op in een diep bord en strooi er de versneden plakjes zalm over.

    10-02-2006 om 19:50 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schoon wafelijzer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Hoe maak ik de binnenkant van mijn wafelijzer schoon? Mijn moeder deed dat vroeger met een soort papje.

     

    Wees altijd heet voorzichtig met het schoonmaken van wafelijzers. Als je er ooit een schuursponsje voor gebruikt is de binnenkant van wafelijzer waarschijnlijk zo erg beschadigd dat je nooit meer goeie wafels zal kunnen bakken. Een manier die mijn moeder gebruikte: bak, nadat je wafels hebt gemaakt, een nepwafel van bloem, water en wat olie. Dit deegje neemt alle aanbaksels mee en je wafelijzer kan je, nadat je het met keukenpapier hebt drooggemaakt, opbergen. De volgende keer als je wafels wilt bakken, begin je ook weer met zo'n mengseltje.

       Je zal zien dat de eerste echte wafel prima lukt. Een andere manier is: bewaar een stukje croissantdeeg of bladerdeeg, en  gebruik als eerste baksel en als laatste baksel. Deze deegsoorten hebben namelijk de juiste  hoeveelheid vet in zich om het wafelijzer klaar te maken,voor gebruik. Eet smakelijk.

    10-02-2006 om 19:47 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tongfilets met noordzeegarnalen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

    8 tongfilets- 300 g Noordzeegarnalen- 3 tomaten- 20 blaadjes spinazie- 3 soeplepels water- 1 soeplepel witte-wijnazijn- citroensap- een scheutje witte wijn 120 g boter- takjes dille- peper en zout


    Legde tongfilets met de velkant naar u toe. Pureer 150 g garnalen en vul de filets op met de garnaalpuree. Rol de tongfilets op.

    Snij de spinazie in julienne. Ontvel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes.

    Verwarm het ,water met de azijn en wat citroensap en werk op met de boter tot u een gebonden saus bekomt

    Stoom de tongrolletjes gedurende 10 minuten of bak ze in de oven (met een beetje witte wijn). Leg de spinazie in een diep bord met daarrond de tomatenblokjes. Wanneer de tong gaar is, schikt u deze op de spinazie.

    Voeg nu de overige garnalen bij de saus en oversaus het geheel.

    Versier met de takjes dille.

    10-02-2006 om 19:39 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodpudding

    Benodigdheden:

    400 g brood- 6 dl melk- 150 g donkerbruine suiker- peperkoek volgens smaak- 75 g rozijnen of gekonfijt fruit-3 eieren-een weinig rumextract (of cognac)- kaneelpoeder volgens smaak- 3 lepels bloem

    Recept:

    Snij de korsten van het brood en snij het in teerlingen.
    Laat de melk koken met de suiker en een snufje zout.
    Voeg er het broodkruim en de peperkoek aan toe, en plet alles fijn met een vork of stamper.
    Doe er de rozijnen bij, de eierdooiers, de rhum en de bloem.
    Klop de eiwitten tot sneeuw en hef ze onder het mengsel.
    Doe alles in een ingevette vorm. Laat gedurende 1 uur bakken in een oven van 175 °C. Neem uit de oven en laat 15 minuten afkoelen in de vorm.
    Ontvorm en laat volledig afkoelen.

    10-02-2006 om 17:51 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)




    Foto

    Foto

    Even een bezoekje brengen aan
  • christiane64
  • Virginia65

  • Gastenboek
  • Wens je een fijn Weekend vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst
  • Veel beterschap gewenst
  • Wens je een fijne namiddag lieve vrienden xxxx
  • Fijne vrijdag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mam
    blog.seniorennet.be/mam
    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Foto

    Foto



    Foto


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto






     






    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    hilly
    blog.seniorennet.be/hilly

    Archief per jaar
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kartuizer
    blog.seniorennet.be/kartuiz
    Mijn favorieten
  • gelukkig
  • pierre1951
  • deprehistorie
  • jan_keij
  • retrocameras
  • waasland_gemeenten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    eddy_506_easy
    blog.seniorennet.be/eddy_50
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    blognieuws
    blog.seniorennet.be/blognie
       


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!