4 artisjokken-1 pakje opgerold kruimeldeeg- 2 eieren- 1 zakje geraspte gruyère (70 g)-1/2 citroen- 1/2 L melk- 30 g bloem- 30 g boter- geraspte muskaatnoot- zout en peper
Bijgerecht: sla
. Laat de artisjokken ongeveer 30 minuten koken in kokend water met wat zout en een vleugje citroen tot de blaadjes makkelijk loslaten.
. Intussen bereidt u een bechamelsaus met boter, bloem en melk. Kruid met zout, peper en muskaatnoot. Voeg er ook de geraspte kaas bij. Meng alles goed.
. Leg de schijf kruimeldeeg in een taartvorm. Duw de randen goed aan en snij het overtollige deeg rondom weg.
. Van zodra de artisjokken gaar zijn, verwijdert u de blaadjes en het hooi. Doe 3 bodems in een mixerkom en snij de laatste in schijfjes.
. Voeg de artisjokken puree en de hele eieren bij de bechamelsaus. Giet de helft van deze bereiding op de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Verdeel de schijfjes artisjok en bedek met de rest van de bechamel. Zet in de oven en laat zo'n 30 minuten bakken (voorverwarmde oven op T°6-180°C). .
. Dien warm of lauw op en geef er een slaatje bij.
Van uw markt: 1 kg kalkoenossobuco- 3 wortelen- 2 courgettes- 1 bosje rapen- 3 tomaten- 1 blik kikkererwten- 2 teentjes look- 200 g griesmeel (couscous)- 50 cl gevogeltebouillon- 1 bosje munt- olijfolie- zout en harissa
. Was de groenten en snijd de wortelen in grove schijfjes, de courgettes en de rapen in grove blokjes. Hak de tomaten en de look.
. Bak de stukken kalkoen fijn in een grote stoofpan met olijfolie, voeg alle groenten toe en leng aan met gevogelte bouillon. Kruid met zout en een mespuntje harissa. Laat 30 minuten stoven. Voeg de gewassen en uitgelekte kikkererwten toe en laat nog 5 minuten sudderen.
. Bereid de couscous: giet 2 eetlepels olijfolie in een grote aardewerken schotel, roer er het griesmeel door, leng aan met 40 cl gezouten ziedend water en laat 5 à 10 minuten zwellen in de op 150°C voorverwarmde oven.
Schik het vlees en de groenten op het griesmeel en versier met gehakte munt.
. Snipper de ui en de sjalot. Voeg de olie en het citroensap erbij, de gehakte peterselie, zout en peper.
. Snipper de Spaanse peper en voeg een mespuntje ervan bij de uienbereiding. Meng en proef. Voeg er eventueel nog wat bij. Laat even rusten in de koelkast.
. Schraap en was de mosselen verschillende keren onder een straal koud water. Doe ze in een grote pan en zet het deksel erop. Kook ze op een stevig vuurtje tot de schelpen opengaan.
. Laat ze uitlekken, doe ze open en verwijder telkens een van de twee schelpen. Schik ze in rozetvorm op 4 borden. Versier elke mossel met een weinig uienbereiding.
. Serveer als voorgerecht en geef er knapperig brood bij.
. U kunt de Spaanse peper ook vervangen door pili-pili.
800 g rivierbaarsfilets- 1 blik artisjokbodems- 125 g gepelde grijze garnalen- 2 dl lichte room- 2 sjalotten- 1 dl witte wijn- 1 dl visfumet- 1 citroen- 4 soeplepels olijfolie- enkele plukjes kervel- bloem- zout en peper
. Laat de artisjokbodems uitlekken, snij ze in stukjes en doe ze in de mixerkom met de room.
. Snipper de sjalotten en laat ze op een zacht vuur fruiten in een steelpan met 2 soeplepels olijfolie.
. Van zodra ze glazig zijn, overgiet u ze met de witte wijn en de visfumet. Laat tot de helft indikken op een hoog vuur. Voeg er de artisjokkenroom bij, een vleugje citroensap en de grijze garnalen. Laat alles zachtjes sudderen.
. Intussen rolt u de baarsfilets in de bloem. Geef er tikjes op om de overtollige bloem te verwijderen. Bak de filets in een grote pan met antikleeflaag met 2 soeplepels olijfolie. Kruid met zout en peper.
. Breng de saus op smaak (let op want de garnalen zijn al zout!)
. Giet een bodempje saus over 6 warme borden en schik er de baarsfilets op. Versier met enkele plukjes kervel en een partje citroen.
Goudsbloem doet het niet alleen goed als sierplant in de tuin, ook in de kookpotten en het medicijnkastje heeft ze haar nut al bewezen.
Vandaag wordt goudsbloem vooral gebruikt om allerlei huidproblemen aan te pakken. Ook dames met menstruatie- of overgangsproblemen ondervinden baat bij enkele kopjes goudsbloemthee. Het staat vast dat goudsbloem gezegend is met reinigende, ontsmettende, samentrekkende en schimmelwerende eigenschappen, waardoor uiteenlopende huidproblemen met succes worden aangepakt. Gebruik een crème met goudsbloem voor bijvoorbeeld droge eczeem, tepelkloven, brandwonden, schrale babybilletjes en moeilijk helende wonden zoals doorligwonden. Ook bij kneuzingen en spataders kan een goudsbloemcrème je van dienst zijn. Zo'n crème kan je gewoon in de apotheek kopen of zelf maken. Doe 100 gram geplette en versnipperde bloemblaadjes in 300 gram verse, gesmolten reuzel. Laat even sudderen en neem van het vuur. Plaats het mengsel gedurende een dag in de zon of op een warme plaats. Vervolgens terug voorzichtig verwarmen, filteren, in een potje gieten, afdekken, laten opstijven en in de koelkast bewaren. De crème blijft ongeveer zes maanden goed. Je kan in plaats van crème ook een kompres met het aftreksel van goudsbloem aanbrengen op een wonde. Dat aftreksel, zeg maar goudsbloemthee, mag ook inwendig worden gebruikt. Dit doe je in geval van menstruatiestoornissen en overgangsproblemen. Goudsbloem is ook een galafdrijvend middel dat dus kan worden ingezet bij geelzucht. De thee maak je door een koffielepel gedroogde goudsbloem (bloem en blad) gedurende tien minuten te laten trekken in een kopje kokend water. Zeven en drinken. Achteraf niet meer opwarmen. Zwangere vrouwen vermijden best het gebruik van te veel goudsbloem aangezien het kruid de menstruatie opwekt.
TIPS
Bruine lokken: Brunettes kunnen hun mooie lokken verzorgen door ze te spoelen met een aftreksel van goudsbloem. Laat twee eetlepels trekken in 25 centiliter heet water, filter en gebruik het vocht als haarspoelmiddel na het wassen.
Wintervoeten: Last van wintervoeten? Laat een flinke hoeveelheid bloemblaadjes van goudsbloem trekken in twee liter kokend water en maak hiervan een voetbad.
Mierloze groentetuin: Mieren verdwijnen uit je groentetuin als je tussen de planten die worden geteisterd wat goudsbloem zaait.
800 g tot 1 kg rundbrochettes- 1 dikke ui- 1/2 groene paprika- 1 teentje knoflook- 1 tuiltje basilicum-100 g tomatenpuree- 200 g acaciahoning- 1 soeplepel sterke mosterd- 3 soeplepels Worcestersaus- 3 soeplepels rode wijn- 1/2 blokje rundbouillon- 3 soeplepels olijfolie- zout en peper
. Snipper de ui. Was en ontpit de paprika en snij ze in dunne plakjes. Laat de ui en de paprika fruiten op een zacht vuurtje in een steelpan met de olijfolie.
. Van zodra ze zacht zijn, voegt u er het gesnipperde teentje knoflook bij. Laat nog twee minuten fruiten.
. Voeg er de tomatenpuree bij, die u met 2 dl water verdund hebt, de honing, de Worcestersaus, de mosterd, de rode wijn en het halve verkruimelde bouillonblokje. Laat zacht sudderen gedurende 15 minuten.
. Was de blaadjes basilicum, hak ze fijn en voeg ze bij de saus. Breng op smaak. Laat nog 5 minuten verder stoven.
. Smeer de brochettes met kruidenolie in en rooster ze op de barbecue. Kruid op het einde met zout en peper.
Voor 4 personen:. 2 parelhoentjes met spekreepje- 4 rijpe peren- 1 citroen- 100 g boter- 10 cl room-peper en zout
.Braad de parelhoentjes rondom aan in de helft van de boter.
. Snijd de peren in vieren, schil ze en besprenkel ze met citroensap. Smeer 2.grote stukken aluminiumpapier in met de resterende boter. Leg in het midden van elk vel een parelhoentje en bestrooi met peper en zout. Leg er de stukken peer omheen en, vouw de papillotten dicht.
. Laat 45 minuten braden in de op 175°C voorverwarmde oven. Leg de in stukken gesneden parelhoentjes samen met de peren op een verwarmde schotel. Giet het in de papillotten achtergebleven braadvocht in een steelpan, voeg er de room aan toe en breng het geheel aan de kook. Schenk deze saus over de parelhoentjes.
.800 g varkensgebraad- 2 middelgrote uien- 3 wortels- 2 knoflookteentjes- 1 kruidentuiltje (laurier,peterselie, tijm)- 2 eetlepels azijn. 1/2 fles rode wijn- 2 eetlepels maïszetmeel- 50 g boter- peper en zout
. Braad het vlees rondom goudbruin in de helft van de boter. Haal het vervolgens uit de pan en bak in de resterende boter de schijfjes wortel, de gesnipperde ui en de fijngestampte knoflook. Bestrooi met peper en zout en leng aan met de azijn en de rode wijn. Voeg het kruidentuiltje toe.
. Leg het vlees weer in de pan. Leg het deksel erop en laat 50 tot 60 minuten braden op en matig vuur. Haal het gebraad uit de pan en bind de saus met het zetmeel.
. Dien de sneden gebraad op in een bodempje saus met aardappeltjes of kroketten.
800 g tot 1 kg osso buco van kalkoen - 500 g tomaten- 2 uien- 2 teentjes knoflook- 2 wortelen- 1 citroen- 1 sinaasappel- 25 cl droge witte wijn- 5 soeplepels olijfolie- 1 tuiltje basilicum- 2 soeplepels gehakte peterselie- bloem- zout en peper
Bijgerecht: verse deegwaren en geraspte parmezaan
. Rol de stukken osso buco in de bloem en laat ze op een hoog vuur goudbruin kleuren in een grote pan met 3 soeplepels olie.
. Laat intussen de gehakte uien en de in blokjes gesneden wortelen fruiten in een cocotte met de rest van de olie. Voeg na 5 min. de fijngehakte teentjes look toe en dan de geschilde, ontpitte en grof gesneden tomaten. Voeg er ook twee derden van de fijngehakte basilicum bij. Laat zo'n 5 minuten sudderen.
. Doe de osso buco in de cocotte. Blus de pan met de witte wijn die u over alle andere ingrediënten giet. Kruid met zout en peper, doe het deksel op de pan en laat 1 uur sudderen op een zeer zacht vuurtje.
. Snij de helft van de schil van de citroen en de sinaasappel en snij deze in zeer fijne staafjes. Doe de sliertjes schil in de cocotte plus de rest van de fijngehakte basilicum en peterselie. Breng op smaak en laat nog 10min. verder pruttelen.
. Dien op met verse deegwaren en geraspte parmezaan.
De mooie blauwe, soms ook paarse bloempjes van bernagie of komkommerkruid lijken wel geschapen om geluk en plezier te brengen. Van oudsher wordt het kruid dan ook gebruikt om neerslachtige en verdrietige mensen er weer wat bovenop te helpen. Ook in het hart van heel wat chef-koks heeft het kruid een speciale plaats veroverd. Zowel de bladeren als de bloempjes zijn immers eetbaar en fleuren je gerechten moeiteloos op.
Alleen al van het kijken naar de mooie bloempjes word je vrolijk. Het kruid maakt blij en dit doet het al eeuwen lang. Zowel de bloemen als de bladeren stimuleren de bijnieren en dit kan helpen wanneer je verdrietig bent of last hebt van angstgevoelens. Driemaal per dag 10 milliliter sap als je geteisterd wordt door depressieve gevoelens. Bladeren en bloemen zijn bovendien vochtafdrijvend, koortswerend en bevorderen het zweten. Een lekker hete bernagiethee (5 à 8 bloempjes per kop kokend water) is dus aan te raden bij verkoudheid en griep, zeker als ook de longen te lijden hebben. Bernagie is immers ook een afdoend middel tegen hoest. Valt nog te vermelden dat ook wie door reuma of nierontstekingen geplaagd wordt, toevlucht kan zoeken tot het aftreksel van bernagie.
Naast de bloemen en de bladeren hebben ook de zaden een belangrijke medicinale waarde. Ze bevatten veel gammalinoleenzuur, een stof die ondermeer vrouwen, die enkele dagen voor hun menstruatie last hebben van neerslachtige en humeurige buien kunnen helpen.
Weg kater: Te diep in het glas gekeken? De olie van bernagiezaden biedt alvast de eerste hulp bij zware-katergevallen. De zaadolie is in capsules te verkrijgen.
In bad: Zijn de spieren stram? Doe dan een handvol bernagiekruid in je badwater. '.
In de keuken: Het oog wil ook wat. Daarom werken veel keukenpieten met eetbare bloemen, waarmee ze hun schotels letterlijk en figuurlijk opfleuren. De bernagiebloempjes zijn daarvoor uitermate geschikt.
Het koffie-extract in dit dessert kunt u naar smaak vervangen door cacaopoeder. Aan twee afgestreken theelepeltjes zult u ruim genoeg hebben
Voor 6 personen: Klop 6 eiwitten stijf tot ze in pieken rechtop blijven staan. Voeg er 200 g fijne suiker en 50 g gehakte pistaches aan toe. Schep de eiwitsneeuw in een spuitzak met gladde tuit. Spuit op bakpapier 6 grote schijven (van ongeveer 7 cm) en kleinere roosjes (van zo'n 5 cm). Laat de schuimpjes ongeveer anderhalf uur drogen in de oven (op 140°C met de ovendeur op een kier) en laat ze afkoelen op een rooster. Klop 5 dl room stijf met 2 eetlepels koffie-essence. Leg in 6 kommetjes een grote meringue. Spuit (of schep) er slagroom op. Schik verse aardbeien of frambozen op de slagroom en strooi er wat pistaches en gekonfijte citroenschilletjes over. Dek af met een kleine meringue. Zet koel weg tot u het serveert.
De lekkerste vulling maakt u met; zoete appels ( zoals jonagold of jonagored).
Voor 4 personen: Vermeng.50 g rozijnen(geweekt in cognac), 200 g gekookte rijst, 2 appels in blokjes met wat kaneel, 1 geraspte wortel en 2 gesnipperde uien; 100 ghazelnootpoeder en .1 eetlepel room. Kruid met peper en zout.
Stop, alles in een panklare fazant. Doe m in een ovenschaal. Beleg m met reepjes gerookt spek, leg er een kruidentuiltje en een laurierblad bij. Schenk er 40 cl bouillon bij. Zet 1 uur in de oven op 210°C. Dek na een tijdje af met aluminiumfolie.
Voor een sausje.
Zeef het braadvocht en breng het aan de kook met een paar eetlepels room. Laat inkoken tot sausdikte. Kruid naar smaak bij en werk af met gehakte peterselie.
peper en zout Bijgerecht: natuuraardappelen en wortels
. Strooi peper en zout over de kabeljauwfilets en rol ze in de bloem. Klop er zachtjes tegen om de overtollige bloem te verwijderen. Braad ze op een zacht vuur in een grote pan met olie. Haal ze uit de pan wanneer ze aan beide zijden goudbruin zijn en houd ze warm.
. Fruit de in dunne plakjes gesneden sjalot in dezelfde pan tot ze glazig wordt. Giet er dan de witte wijn over, schraap de braadresten los en laat alles op een hevig vuur tot de helft inkoken. Voeg er dan de room en de gehakte kruiden bij. Breng op smaak en laat alles nog enkele minuten indikken.
. Leg de visfilets in de saus, warm alles nog een minuutje op en dien onmiddellijk op met natuuraardappelen en wortels.
Een 'hemels' kruid, die engelwortel. Met zo'n naam kan je ook niets naders dan goede eigenschappen bezitten. Eerst en vooral is angelica, zoals het plantje ook wordt genoemd, gezegend met een zeer typische en dankbare smaak. Zeker gekonfijt heeft het groen van deze plant zijn kunnen al bewezen. Bovendien zorgen de heilzame stoffen ervoor dat je maag alles probleemloos verteert.
Geniet, maar zoals altijd met mate.
Al van oudsher werden de gekonfijte stengels en wortels van de engelwortel aangeraden bij infecties, voornamelijk dan van de darmen en de maag. Vandaag beschouwt men angelica, dat tot de groep van de bitterkruiden behoort, als een typisch 'maagkruid'. Het stimuleert de spijsvertering, helpt bij buikpijn, krampen en voorkomtwinderigheid. Last van indigestie?
Met een kopje angelicathee (20 gram gedroogde wortel op één liter water) na elke maaltijd moet het weer beter gaan. Dit infuus doet het ook goed als eetlustopwekkend middel. Engelwortel stimuleert niet alleen de spijsvertering, ook de bloedcirculatie vaart er wel bij.
Het verhelpt koude handen en voeten en wordt aangeraden bij bloedarmoede. Voor de rest werkt engelwortel urineafdrijvend, zweetopwekkend en bevordert het kruid de slijmafscheiding. In de volksgeneeskunde gebruikt men het kruid ook bij lichamelijke of psychische zwakte. Let op: engelwortel is mild stimulerend voor de baarmoeder. Hoge doses dus vermijden tijdens de zwagerschap. Ook geen engelwortel gebruiken bij diabetes.
TIPS
Jong van geest en lichaam: wie zich nog lang jong van lichaam wil voelen, moet regelmatig engelwortel eten. Het geheim van Catherina de Medici.
Pijnlijke maandstonden:met engelwortel geraken vrouwen pijnloos de moeilijke dagen van de maand door.
Gekonfijte engelwortel: zo maak je zelf gekonfijte engelwortel. Snij de verse stengel in stukjes, kook ze gaar en laat ze uitlekken. Doe de stukjes in suikersiroop (1/4 kg suiker op 1/4 liter water, 10 minuten koken) en laat ze 24 uur trekken. Giet af. Maak opnieuw suikerstroop en laat de engelwortelstukjes nog eens drie dagen rusten. Verwarm tot juist aan het kookpunt. Haal de stukjes uit de stroop, laat ze uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.
Kaneel is niet alleen doeltreffend voor mensen met diarree en artritis, of mensen die last hebben van allergieën of zweren, maar kan ook heilzaam zijn voor mensen met diabetes van het type 2.
Dat blijkt uit onderzoek van een Maleisische universiteit. De studie duurde drie jaar en bracht aan het licht dat kaneel dezelfde werking heeft als insuline.
Insuline is een door de alvleesklier afgescheiden stof, die het suikergehalte van het bloed verlaagt en waar diabetespatiënten te weinig van hebben.
De universiteit gaat nu verder onderzoeken of de specerij uit de gedroogde binnenbast van de kaneelboom daadwerkelijk kan worden ingezet in de strijd tegen diabetes.
4 langoesten (voorgekookt)- 1 dl witte wijn- 1 soeplepel citroensap-120 g boter- 1 soeplepel Provençaalse kruiden- peper en zout- kervel
. Snijd de langoesten in twee en kruid ze met peper en zout. Zet ze 8 minuten in een oven van 180°C.
. Verwarmde witte wijn en het citroensap en;werk op met de boter: Voeg er de Provençaalse kruiden aan toe. . Serveer de langoesten met deze saus en versier met kervel.
Jammer dat er in vergelijking met het oosten in westerse landen zo weinig noten worden gegeten. Het is namelijk een prima voedingsbron van verteerbaar eiwit, vetten en andere gezonde bestanddelen. Het is opvallend dat noten veel vitaminen en mineralen bevatten. Bovendien zijn ze zeer goed voor ons zenuwstelsel, de hersenen en vooral de stofwisseling. Wil je echt profiteren van de specifieke voedingstoffen die in noten zitten? Eet ze dan ongebrand, en zonder zout. Voor de volledigheid: pinda's zijn geen noten maar peulvruchten, en door het roosteren zijn ze zuurvormend.
4 kg mosselen- 1 zakje mosselgroenten- 2 dl witte wijn- 2 koffielepels kerrie- 1 dl lichte room- 40 g boter- 3 soeplepels gehakte peterselie- peper en zout . Laat de boter smelten in een grote pot en doe er de groenten bij. Laat twee tot drie minuten fruiten, bestrooi met kerrie en meng goed. Kruid met peper en overgiet met de witte wijn. Voeg tenslotte de mosselen erbij. Doe het deksel op de pot en laat nog een kleine tien minuten koken. Nu en dan mengen.
. Zodra de mosselen opengaan, haalt u ze uit de pot. Laat de groenten zoveel mogelijk uitlekken met behulp van een schuimspaan.
. Filter het kookvocht met een koffiefilter die u in een zeef plaatst.
. Doe het kookvocht in een pan. Voeg de room erbij, de groenten
en de peterselie. Breng op smaak en laat een minuut sudderen. Giet de saus over de mosselen en dien ze onmiddellijk op
- 2 pakjes van 4 diepgevroren pladijsrolletjes met garnalen- l Golden- 1/4 knolselder- 1 dl witte wijn- 2 dl visfumet- 1 koffielepel zachte kerrie- 2 tomaten- peper en zout- kervel- 120 g boter
Schik derolletjes in een ovenschotel met de witte wijn en de visfumet. Kruid met peper en zout. Snijd de appel en knolselder in fijne blokjes en schik deze ook in de ovenschotel. Bestrooi het geheel met kerrie en zet 20 minuten in een oven van 180°C
Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes.
Schik de pladijsrolletjes in diepe borden. Werk het braadvocht op met de boter. Voeg hier de tomaten aan toe en breng op smaak. Overgiet er de rolletjes mee en versier met kervel.