Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Image Hosted by ImageShack.us
Foto
http://www.linkpiramide.nl
Inhoud blog
  • Wegens afwezigheid
  • Schelvis gebakken, met knoflook
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus
  • Kalfsgebraad in citroenmarinade
  • Risotto met saffraan
  • Tongreepjes met kruidenmayonaise
  • Scampibeignets
  • Lamsschoudergebraad met aubergines en appelen
  • Normandische tongrolletjes
  • Tweede rib met pepers
  • Rundergebraad in bladerdeeg
  • Varkensgebraad met spek en uien
  • Mosselgratin met spinazie
  • Schnitzels met stukjes groenten
  • Gestoomde wijting met schorseneren en peterseliecoulis
  • Zalmpannetje met curry en prei
  • Kip met mangochutney
  • Inktvis met kappertjes en groene asperges
  • Pittige duifjes
  • IJs met compote van rode vruchten.
  • Varkensgebraad met abrikozen
  • Zalm met sesamzaadjes
  • Zuiderse zesrib
  • Crumble met fruit.
  • Aardappel omelet
  • Chocolade taart
  • Engels lamsmedaillon van de chef
  • Wortelcake
  • Rozijnentoastjes
  • Pannenkoekjes met bieslook
  • Notenkoekjes
  • Madeirakoek
  • Maleise soep
  • Lekkerbekkenbeignets
  • Kip met broccoli en spekjes va n Sofie
  • Hutsepot
  • Gebraden varkensvlees in cocotte
  • Crème au chocolat
  • Champignonsoep met bieslook
  • Brownies met dadels, vijgen en krenten
  • Bloemkoolschotel
  • Gehakt met krakend jasje
  • Asperges, gouden tips
  • Eenpanspotje van courgettes en tomaten
  • Geroosterde chateaubriand
  • Gegratineerde tongfilets
  • Gegrilde varkens spare-rib
  • Citroenhartjes
  • Advocaat
  • Zeewolf met Hollandaise saus
  • Zoete clafoutis met pruimen
  • Appelgebak
  • Bessen- aardbeientaartje
  • Basboussa of ook vanille-griesmeelcake genoemd
  • Lentesalade met sint-jakobsvruchten
  • Konijn met worteltjes
  • Parelhoen op een bedje van witloof met oosterse saus
  • Visspiesjes
  • Nems met gekonfijte eend
  • Kalfsgebraad met mostard
  • Amarettohart
  • Vruchten yoghurt
  • Pita met gegrilde halloumi
  • Zoetzuur
  • Marshmallow
  • Asperges met ei en tuinkruidendressing
  • Ravioli met spinazie en ricotta
  • Hollandaise met sinaasappel
  • Klassieke all-American burger
  • Risottokoek (met sla en gember)
  • Ovenschoteltje met spruitjes
  • Warme winterdrank
  • Peren met kaas.
  • Pesto-zalmburger
  • Warme boontjessalade met ei
  • Waterzooi van kip
  • Mijn stoofschotel van pastinaak gaat er altijd in
  • Pasta basta!
  • Oesters met tomaat en bacon
  • Notensoep
  • Gentse waterzooi (maaltijdsoep)
  • Kip Marengo.
  • Fruity Fool
  • Aspergeweetjes
  • Krabcake met komkommer
  • Kreeftenragoût
  • Kruidenhoning zelf maken?
  • Meiraapjes met kervelrisotto
  • Macaroni-timbaal
  • Kip in zoetzure saus
  • Knolseldersoep
  • Dumplings met kaneel
  • Vanille-griesmeelcake. (Basboussa)
  • Cocotte-ei
  • Bouillabaisse
  • Rundergebraad met paddestoelen.
  • Chesapeake Bay oesters
  • Caraïbische gravlax
  • Brioches
  • Clam chuwder
  • Bietjesstamppot
  • Gambaspies met hete tomaatsaus
  • Asperges, gouden tips
  • 3 X asperges
  • Supersnel met kaas
  • Kreeftensaus
  • Kaneel
  • Visspiesjes met ananas
  • Kabeljauw
  • Kalfspiccata
  • Baconrolletjes met mozzarella en verse basilicum
  • Curry van peulvruchten en lentegroen.
  • Aperges
  • Tortilla met tijm en courgette
  • Blini's met zalm
  • Appeltaart op Bretoense wijze
  • Appeltaartjes met kaas (Brugse)
  • Steaks op z'n Amerikaans
  • Chimay kaaskroketten
  • Gestoofde (hand) peertjes met wijn en slagroom
  • Appel-cranberry pie
  • Abrikozen in kardemomsiroop
  • Heerlijke kipsalade
  • Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
  • Aardappeltjes in zoutkorst
  • Gerookte kipburger
  • Wortelvelouté
  • Yoghurtshake
  • Zelf tomaten drogen.
  • Zalm met noedels
  • Zachte kaas-hamtoast
  • Zalm met prei
  • Aardappelomelet met paprika
  • Lichte tiramisu
  • Bietenburger
  • Geroosterde gamba's
  • Gevulde abrikoosjes
  • Millefeuille met yoghurt en mango
  • Hoe maak je mangosaus
  • Fish & chips
  • Gestoofd kalfsvlees met groenten
  • Tongfilets met limoensaus.
  • Thaise salade van rundvlees en mango.
  • Kalmthoutse slasoep
  • Kaascake met aardbeien
  • Mirabellen met limoenyoghurt
  • Gevogelte in een aardappel nest je
  • Boterappels uit de oven
  • Kaasterrine met mandarijntjes
  • Hoe maak je gyroskruiden
  • Cacao-ijstaart met noten
  • Kabeljauw met oregano
  • Gemarineerde vis met aardappelen
  • Kalkoenburger in bacon
  • Kippen levertjespaté met wijngelei
  • Romige aardappelsoep
  • Hartwafeltjes
  • Mousse van gerookte forel
  • Salade van selder en appel
  • Koffie of espresso wat is het verschil.
  • Limburgs stoofvlees
  • Lamskoteletjes in een kruidenjasje
  • Eierkoek
  • Gefrituurde wijtingbeignets
  • Gelakte eend met hartige flensjes
  • Garnalencocktail
  • Kokostaart met rum
  • Eiertaart met kaneel
  • Italiaanse spiesjes
  • Caraïbische varkensburgers
  • Aardappelchips
  • Hertenribstuk met honing en citroentijm
  • Pangasiusfilet uit de oven met kaas, ui en knoflook
  • Lamsbout met sjalot en tijm
  • Kippenbouten met kruidensaus
  • Kruidige rijstballetjes
  • Krenten- & notenbrood
  • Kipfilet met chiliboter
  • Kaneelpudding
  • Kalfslapjes met tuinbonen
  • Groenterolletjes
  • Jonge worteltjes onder een kaaskorstje
  • Knapperig kippetje
  • Flensjes met kaneelsuiker.
  • Bladerdeegjes met kaas en peren
  • Exotisch stoofpotje
  • Aardappel-spekpannetje
  • Fruitkoek
  • Berlijnse bollen
  • Kreeft in bladerdeeg
  • Pasta met boontjes en kaas
  • Flan van tong met roze peperbessen.
  • Grijze garnaaltjes met kaasmousse
  • Exotische taartjes
  • Confituur van aardbeien 1
  • Coq-au-vin (haantje in wijnsaus)
  • Gepaneerde kip
  • Kaastaart met noten
  • Kokostaart met rum
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • gedachten
  • omaatje
  • gerardstuin
  • buxus
  • kantklossen
  • claudette61
  • klas5a
  • Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ake
    blog.seniorennet.be/ake
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ofthemonkeylions
    blog.seniorennet.be/ofthemo
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    fotovreugde
    blog.seniorennet.be/fotovre
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Mijn favorieten
  • Amorfati
  • Lana
  • wilde kruiden
  • christiane64
  • johny en christiane
  • madammeke
  • radio_opsinjoor
  • leuven
  • pepe1
    Mijn favorieten
  • amaryllis
  • 100jaar
  • Keuken
    recepten, tips, kruiden, fruit en artikels.

    15-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haverkorrels

    Haver groeit in de vrije natuur en is een grasachtige.

    Duizenden jaren geleden werd haver door de primitieve mens al als voedsel gebruikt.

    Sommige volkeren eten nog steeds veel haver, maar Nederlanders gebruiken het alleen nog in de vorm van muesli.

    Toch zijn haverprodukten lekker en bovendien heel gezond.

    Havermeel is niet overal te koop, maar reformwinkels hebben haverkorrels in het assortiment.

    Vers gemalen haverkorrels smaken het beste.

    15-10-2005 om 14:59 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geneeskrachtige Plant: Oregano

    Oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd.

    Het kruid wordt veel in warme en gematigde streken geplant en ruikt lekker.

     De oude Grieken en Romeinen beschouwden wilde marjolein als een geneeskrachtige plant.

    Ook in volksverhalen speelt het kruid een rol.

    Men dacht dat wilde marjolein mens en dier kon beschermen tegen ziekten.

    Gedroogde oregano wordt veel gebruikt in pizza's, tomaten en courgettegerechten. Het kruid moet worden meegekookt met het eten, zodat het aroma zich goed kan ontwikkelen.

    Oregano bevordert de spijsvertering en wekt de eetlust op.

    15-10-2005 om 14:58 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eetlust-opwekkend kruid

    Vooral in het westelijk deel van het Middellandse-Zeegebied wordt tijm verbouwd.

    Men gebruikt zowel verse als gedroogde tijm.

    Dit kruid moet een grijsgroene kleur, een bittere smaak en een intense geur hebben.

    Tijm is bijzonder geliefd in Spanje, Griekenland en op de Balkan.

    Maar ook in andere Europese landen wordt steeds meer tijm gebruikt.

    Het kruid kan uitstekend alleen worden toegepast.

    Het past echter ook goed bij peterselie, knofloQk, uien en laurier.

    Tijm werkt desinfecterend, wordt vaak gegeven bij ontstekingen in het maag-darmkanaal en wekt de eetlust op.

    15-10-2005 om 14:56 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vulling van een rijstevlaai

    Bij koffie of thee smaakt een lekkere rijstevlaai altijd.

    Maar een rijstevlaai is wel machtig, serveert u dus gerust kleine punten.

    Wilt u uw 'gewone' rijstevlaai een extra accent geven, voeg dan aan het standaardrecept een half zakje vanillesuiker toe.

    Of vervang alle suiker door vanillesuiker.

    Voor een frissere smaak kunt u de rasp van de schil van een halve citroen met de melk mee verwarmen.

    Als u een 'nattere' vlaai wilt kunt u paprijst gebruiken.

    Volle melk of boerenmelk geven een romiger smaak dan halfvolle melk.

    Ten slotte: een extra fijne rijstevlaai is versierd met toefjes slagroom en chocoladekrullen.

     

    15-10-2005 om 14:54 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette

    De courgette is een komkommerachtige en wordt vooral in Zuideuropese landen gekweekt.

    Vanaf juli tot september groeien ze ook in Nederland.

    De vrucht is 10 tot 25 cm lang en wordt jong geoogst.

    De kleur kan zeer verschillend zijn: heldergroen, geel of wit.

    Het vruchtvlees is wit-geel van kleur en bevat kleine, eetbare pitjes.

    Heel lekker is de zogenaamde courgette-fleur: jonge, vingerlange vruchten.

    Courgettes smaken vrij neutraal maar met een typisch eigen aroma en zijn zeer geschikt voor salades.

    15-10-2005 om 14:53 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chilipepers

    Chilipepers worden ook wel Spaanse pepers of kortweg pepers genoemd.

    Ze zijn familie van de paprika, maar smaken veel scherper.

    Chilipepers zijn er in allerlei soorten en maten.

    Ze variëren in grootte van 1 tot 12 cm.

    Ook de kleuren zijn zeer verschillend: geel, oranje, wit, bruin, rood en groen.

    De oorsprong ligt in Zuid-Amerika.

    Het scherpst zijn de onrijpe pepers, ook wel Cayennepeper genoemd.

    Vooral de pitjes en de zaadlijsten zijn zeer scherp.

    Daarom worden die meestal verwijderd.

    Verse pepers moeten glanzen en stevig aanvoelen.

    Vooral in Mexicaanse gerechten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van chilipepers.

    15-10-2005 om 14:52 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzondere peulvruchten

    Peulvruchten zijn de rijp geoogste en gedroogde zaden van peulgewassen.

    De bekendste zijn erwten, bruine en witte bonen en kapucijners, maar er zijn ook bijzondere soorten zoals: rode nierbonen, linzen en kikkererwten.

    Rode nierbonen zijn niervormig en roodbruin van kleur.

    Na het koken hebben ze een zoete smaak.

    In het 'Wilde Westen' waren deze bonen zeer populair.

    Linzen worden veel gebruikt in de Indiase, Marokkaanse en Turkse keuken.

    Ze hebben een platte, discusachtige vorm en kunnen variëren in grootte en kleur.

    Kikkererwten lijken door hun onregelmatige vorm en lichtgeelbruine kleur op hazelnoten.

    Vooral in de Zuid-Europese en Aziatische keuken worden kikkererwten verwerkt in soepen en stoofschotels.

    15-10-2005 om 14:50 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brioche

    Brioche is een bijzonder bakproduct uit Frankrijk dat gemaakt wordt van gistdeeg.

    Het wordt ook wel apostel-, profeten- of zienerkoek genoemd.

    Niemand weet de verklaring van deze termen.

    De bereiding van het deeg vraagt grote vakkennis.

    Het deeg is zeer boterrijk.

    Grote brioches bestaan uit drie op elkaar gestapelde deegbollen van verschillende grootte die gebakken worden. Daarom wordt het ook wel 'torengebak' genoemd.

    15-10-2005 om 14:49 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bladerdeeg

    Het zelf bereiden van bladerdeeg vraagt veel geduld.

    Toch is het niet echt moeilijk.

    De basisbestanddelen zijn bloem, water en vet.

    De fijne structuur van het deeg ontstaat doordat twee deegsoorten, een boterdeeg en een bloem water mengsel, samen verwerkt worden.

    De boter zorgt ervoor dat het deeg 'bladert'.

    Voor iedereen die geen zin of tijd heeft om zelf bladerdeeg te maken, is er ook diepvriesbladerdeeg van goede kwaliteit te koop.

    15-10-2005 om 14:48 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelen

    Amandelen groeien het beste op de droge gronden in Spanje, Portugal en Italië.

    Maar ook de Verenigde Staten is een grote amandelleverancier.

    De amandel is familie van de perzik.

    Het zijn allebei steenvruchten.

    Het grote verschil tussen beide vruchten is dat om de pit van de perzik veel meer vruchtvlees zit dan bij de amandel.

    Als de amandelvrucht rijp is, springt het vruchtvlees open.

    Na het oogsten wordt de harde steenschaal die om de pit zit, verwijderd.

    Voor amandelspijs en marsepein wordt ook de bruine zaadhuid verwijderd.

    Er zijn tientallen soorten amandelen.

    De beste is de Spaanse tafelamandel.

    15-10-2005 om 14:47 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pudding 4 keer verschillend
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    80 cl volle melk        

    8 eierdooiers

    200 g fijne suiker

    1 stokje vanille

    60 g praliné chocolade

    2 eetlepels cacaopoeder

    2 eetlepels oranjebloesemwater

     

     

    Verwarm de oven voor op 160°C. Zet er een grote, ondiepe schaal gevuld met heet water in de oven.

    1. vanillepudding

    Breng 20 cl melk aan de kook met het uitgeschraapte merg van het vanillestokje. Klop 2 eierdooiers wit schuimig met 60 g suiker. Giet er de kokendhete vanillemelk bij. Roer voortdurend. Verdeel over vuurvaste kommetjes.
     

    2. karamelpudding:

    Laat 80 g suiker smelten in 1 eetlepel water. Laat op een zacht vuur staan, tot de suiker lichtjes karameliseert. Laat 5 minuten afkoelen. Breng 20 cl melk aan de kook. Schenk de melk bij de karamel en roer tot deze volledig opgelost is. Klop 2 dooiers witschuimig; Schenk de hete karamelmelk bij de dooiers, roer voortdurend. Verdeel over vuurvaste kommetjes.


    3.praliné pudding
    :

    Breek de chocolade in stukjes. Laat ze smelten in 20 cl hete melk. Klop 2 dooiers witschuimig met het cacaopoeder. Schenk de hete chocolademelk bij de eieren. Roer voortdurend. Verdeel over vuurvaste kommetjes.


    4.
    oranjebloesempudding:

    Breng 20 cl melk aan de kook met het oranjebloesemwater. Klop

    2 dooiers witschuimig met 60 g suiker. Schenk er de kokendhete melk bij, roer voortdurend. Verdeel over vuurvaste kommetjes.

    Zet de kommetjes 20 minuten in het warmwaterbad in de oven. Laat ze afkoelen op kamertemperatuur. Bewaar ze vervolgens in de koelkast.

    15-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    10-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine pimpernel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gezonde geest in, een gezond lichaam, dat is wat deze kleine pimpernel voor jou in petto heeft.

    Pimpernel heeft inderdaad van oudsher de reputatie een typisch kruid te zijn voor de geest en het verstand.

    En wie wil er nu niet gelukkig én slim zijn?

     Dit kruid biedt je een brede waaier aan medicinale eigenschappen en is ook gewoon heel lekker.

    Kleine pimpernel is zo één van die ouderwetse kruiden waar onze voobouders regelmatig beroep op deden om allerlei kwaaltjes te genezen.

    Het kruid bevat als actieve stoffen onder meer saponine, looistoffen en flavon.

    We weten dat het kruid vroeger regelmatig werd ingezet om bloedingen te stoppen.

    Het is dan ook een licht wondhelend middel en geneest eveneens inwendige wonden en bloedingen.

    Maak hiervoor een medicinale thee van kleine-pimpernelwortels door één theelepel van de versnipperde wortel tien minuten te laten koken in 20 cl water.

    Zoet met wat honing. Drink dit gezeefde afkooksel ook in geval van diarree, het verzacht de klachten.

    Verder drijft kleine pimpernel vocht af en is het aangewezen bij blaas- en nierproblemen.

    Het helpt tegen gasvorming en werkt stimulerend voor de eetlust.

    Maag en darmen varen er dus goed bij.

    Pimpernel wordt in de homeopathie wel eens gebruikt in een tinctuur tegen heesheid en keèlpijn.

    Niet alleen het lichaam maar ook (en wel vooral) de geest ondervindt een positieve invloed van kleine pimpernel.

    Vroeger gebruikten de studenten pimpernel om zware studieperioden zonder kleerscheuren door te komen.

    En als het niet baat... het schaadt zeker niet.

     

    Tip:

    Goed gemutst Heb je bezoek? Voeg wat pimpernelblaadjes bij de sla of in de wijn en heel het gezelschap is goed gemutst.

    10-10-2005 om 20:43 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde tomaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen
    4 vleestomaten.

    2 sjalotjes.

    150 g gaar soepvlees (van kalfs- of runderschenkel) .

    1/2 bosje gladde peterselie .

    1 ei .

    2 eetlepels paneermeel.

    2 eetlepels boter.

    peper uit de molen en zout

     

    1. Verwarm de oven voor op 200. C. Spoel de tomaten. Snij er een kapje af en haal er met een lepeltje zoveel mogelijk vruchtvlees uit zonder de schil te beschadigen. Plet het vruchtvlees met een vork.

    2. Maal of hak het soepvlees fijn. Snipper de gepelde sjalotjes en fruit ze glazig in de helft van de boter. Vermeng het soepvlees met de sjalotjes, de tomaten­puree, de gehakte peterselie, het ei en het paneer­meel. Kruid naar smaak met peper en zout.

    3. Verdeel over de tomaten. Leg op elke portie een nootje boter en zet het kapje er weer op. Zet 15 tot 20 minuten inde hete oven.

     

    Moderne variant met gehakt. Gebruik panklaar, gekruid gehakt (bijvoorbeeld kalfs-varkens). Vermeng het met fijngesneden, gestoofde ui. Breng het op smaak met gemengde tuinkruiden (peterselie, kervel, tijm of rozemarijn). Verdeel het over de tomaten en besprenkel ze lichtjes met (olijf)olie voor u ze in de oven zet.

     

    10-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème Brûlée
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:
    1
    groot ei
    3 eierdooiers
    150 g fijne suiker
    2 dl volle melk

    .3 dl room
    de schil van 1 onbehandelde sinaasappel
    1 theelepel vanille-extract

     

    Verwarm de oven voor op 150°C.
    Zet een schaal met kokendheet water op de bakplaat.
    Klop het ei en de eierdooiers los met de helft van de suiker.
    Breng de melk en de room aan de kook met de sinaasappelschil.
    Giet het mengsel door een zeef bij de eieren, en roer daarbij voortdurend zodat de eieren niet stollen.
    Doe er het vanilIe-extract bij.
    Verdeel de crème over kleine, vuurvaste vormpjes  
    Zet de vormpjes in het warmwaterbad.
    Dek af met aluminiumfolie en laat 50 minuten bakken.
    Laat de crème volledig (liefst een nacht) afkoelen.
     Strooi er de rest van
    de suiker over.
    Zet de ramequins 6 à 8 min.onder de hete ovengrill, tot de suiker gekarameliseerd is.
    Laat weer afkoelen zodat de suiker knapperig wordt.

    10-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Compote van gestoomde vruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als u een zoetekauw bent en u wilt het toch nog een beetje lijnvriende­lijk houden, kunt u beter zoetstof in plaats van suiker gebruiken.

    VOOR 4 PORTIES:
    Vermeng de fijnge­raspte schil en het sap van 1 onbe­handelde sinaasappel met 4 zoete geschilde appels (bijvoorbeeld jona­gold) en 1 rijpe geschilde mango.
    Schep goed om, dek vervolgens af en laat 15 minuten marineren.
    Schep het fruit over in een stoom mandje. .

    Stoom 5 minuten.
    Doe het gestoom­de fruit weer bij het sinaasappelsap en breng verder op smaak met

    1/2 koffielepel vanille-extract en ­eventueel - wat fijne suiker of zoet­stof.
    Werk af met 2 eetlepels aman­delschilfers.
    Serveer lichtjes gekoeld.
    TIP:
    Wilt u de appels en de mango's in fijne partjes snijden, hou dan de stoomtijd een ietsje korter

    10-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelkeukengeheimen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Blauwe plekken op een aardappel zijn ‘stootplekken’.
    Ze zijn niet schadelijk, wel vervelend omdat ze bij het koken zwart worden.
    Dus: bij voorkeur wegsnijden!

     

    Groene plekken(ontstaan door het licht) bevatten solanine en
    dat is in hoge doseringen wel schadelijk. Dus: wegsnijden!

     

    Rimpelige aardappelen? Laat ze een kwartiertje weken in ijskoud water.

     

    Snel-klaar-aardappelen? Voeg een nootje boter bij het water, dat verhoogt het kookpunt.

     

    Zoutloze aardappelen? Doe een blaadje laurier en/of een takje tijm in het kookwater voor extra

    10-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    07-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vlier is een van die oude volksgeneeskundige middeltjes die de tijd zonder problemen getrotseerd hebben. Ook vandaag nog tref je het nog aan in de apotheek. Last van een verkoudheid, griep of een vervelende hoest? De vlierthee en vliersiroop staat al klaar. Zowel de bloemen als bessen dragen hun steentje bij, zowel in de medicijnkast als in de keuken.

    De struik is op zich niet echt zo'n schoonheid, maar vlier blijkt wel de gepaste remedie bij tal van vervelende kwaaltjes. Eerst en vooral zijn er de witgele bloemschermen die je best oogst in het begin van de zomer. Al in de 18e eeuw werd vlierbloesemwater gebruikt door de vrouwen om zich een sproetloze en bleke huid te garanderen. Maar bovenal werd vlierbloesem al snel erkend als een effectief slijmverdunnend middel. Van vlierbloesemthee ga je transpireren, zodat deze drank een echte aanrader is bij griep of een verkoudheid met koorts. Op deze manier worden de afvalstoffen sneller uit het lichaam verdreven. Ook geschikt bij reuma en jicht. Maak een infusie door 50 gram vers of gedroogd kruid ongeveer tien minuten in heet water te laten trekken.

    Last van hooikoorts? Drink dan preventief dit aftreksel om de luchtwegen beter te wapenen tegen de pollen. De actieve stoffen in de bloesems gaan ook plaatselijke ontstekingen tegen. Het afgekoelde aftreksel gebruik je als oogbad bij pijnlijke ogen. In de vorm van een crème worden de bloesems gebruikt bij irritatie van de huid. Van de vlierbessen kun je eventueel in combinatie met tijm een slijmverdunnende hoestsiroop maken. Wring de bessen uit in een neteldoek. Voeg per liter bessensap 750 gram suiker toe en laat gedurende een uur koken op een klein vuurtje. Giet in een fles en sluit warm af. De rijpe bessen bevatten veel vitamine A en C en dat is uiteraard mooi meegenomen.

    Naast zweetverwekkend zijn de bessen ook mild laxerend.

    Let op: gebruik enkel de rijpe zwarte bessen. De onrijpe rode exemplaren bevatten immers nog een gifstof. Verwerk de bessen enkel gekookt.

    Tips

     

    Mooie huid: drink vlierbloesemthee en je huid zal stralen van gezondheid.

    Vliegvrij: Vroeger plantte men een vlierstruik bij varkensstallen om zo de vliegen af te schrikken. De gevleugelde beestjes zijn immers niet zo tuk op de geur van deze plant. Zelf kun je ook enkele verse twijgen voor ramen en deuren hangen als 'vliegwerend' middel.

    07-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (11 Stemmen)
    » Reageer (0)
    05-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jamwieltjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    125 g zachte boter
    60 g bloemsuiker
    125 g bloem
    60 g maïszetmeel
    6 eetlepels frambozenjam
    Verder:
    bakpapier bloem om uit te rollen

     

    Verwarm de oven voor op 180° C. Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa. Strooi er bij beetjes de bloem en het maïszetmeel bij en bewerk tot een vast deeg: Verpak het in plasticfolie en zet het minstens 1 uur in de koelkast. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 20 x 15 cm. Strijk er jam op uit. Rol stevig op. Snij met een scherp mes in plakjes van 1 cm. Leg ze op bakpapier. Bak 12 tot 15 minuten. Laat ze even afkoelen op het bakpapier. Leg ze dan voorzichtig op een rooster en laat ze verder afkoelen.

     

    Bewaartip

     

    In een goed gesloten koekjestrommel blijven deze wieltjes ongeveer vier a vijf dagen vers.

     

    05-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    » Reageer (0)
    04-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten - Tips 2

    Berliner bollen maken

     

    Maak een glad, soepel deeg van 400 g bloem, een klein ei, 80 g boter, 25 g suiker, 11/2 dl lauwe melk, een snufje zout en 30 g verse gist

    Laat dit 20 min. op een warme plaats rijzen en kneed het gerezen deeg.

    Verdeel het deeg in 20 stukjes, maak er bolletjes van en laat ze 20 min. rijzen.

    Bak de bolletjes gedurende +/- 6 min. rondom goudbruin in frituurvet van 180  C.

    Rol ze na het bakken meteen door kaneelsuiker. Laten afkoelen. Daarna doormidden snijden en vullen met banketbakkersroom, slagroom of jam.

     

    Brooddeeg maken

     

    Voor 300 g brooddeeg heeft u :t 190 g tarwebloem, 5 g verse gist, een snufje zout, +/-1 dl lauwe melk of lauw water en 10 g zachte roomboter of margarine nodig.

    Brokkel de gist in een beslagkom en roer dit met de melk of het water glad.

    De bloem zeven en met het zout en de boter aan het gistmengsel toevoegen.

    Tot een deeg kneden, een half uur laten rijzen en uw zelfbereide brooddeeg is klaar.

     

    Bladerdeegbakjes maken

     

    U kunt zelf heerlijke bladerdeegbakjes maken die u daarna vult met zoete of hartige lekkernijen.

    Deze bladerdeegbakjes maakt u eenvoudig en snel!

    Gebruik voor ieder te bakken bladerdeegbakje een plakje bladerdeeg.

    Druk de plakjes voorzichtig in de bakvormpjes.

    Haal het overtollig deeg weg en prik met een vork het bladerdeeg meerdere malen goed in.

    Laat de beklede vormpjes een half uur staan en verwarm de oven voor op 200° C.

    Schep vulling naar keuze in de bakjes en zet de vormpjes op een bakplaat.

    De gevulde vormpjes +/-15 20 min. in het midden van de oven bakken.

    Eet smakelijk!

     

    Boerenjongens maken

     

    Boerenjongens is een sterke drank met een alcoholpercentage van rond de 20 procent.

    Het recept is op basis van brandewijn waaraan rozijnen zijn toegevoegd.

    U maakt boerenjongens door een pond grote rozijnen te wellen in een mengsel van 2,5 dl water, een half pond suiker en een stukje pijpkaneel dat gedurende 10 minuten tegen de kook aan wordt gehouden.

    Giet daarna alles over in een stopfles en doe hier 0,5 I brandewijn bij.

    Het is belangrijk dat u de fles daarna goed sluit. De drank eerst minstens

    6 weken laten staan op een koele, donkere plaats voordat u het in kleine wijnglaasjes opdient.

     

    Chocoladepudding maken

     

    Een chocoladepudding kan op veel manieren gemaakt worden.

    Chocolade is nu eenmaal een fantastische smaakmaker!

    Hier volgt een eenvoudig recept voor een heerlijk nagerecht.

    Verwarm 7 dl melk, en voeg hier al roerend een papje van 0,5 dl melk, 40 g cacao, 75 g suiker en 55 g maïzena aan toe.

    Even zachtjes door laten koken.

    Giet dan de massa in een met koud water omgespoelde vorm.

    Laat de massa een halve dag in de koelkast staan, keer het om en serveer uw zelf gemaakte chocoladepudding met slagroom.

    Tip: u geeft een bijzonder accent aan deze pudding als u er stukjes rijpe peer of perzik bij serveert

    Dillesaus maken

     

    Dillesaus smaakt zowel warm als koud goed bij gestoofde witvis en zalm en bij komkommersla, aardappelsla en tomaat.

    Dille mag niet meegekookt worden.

    Van verse dille alleen de blaadjes en de zachte uiteinden van de steeltjes gebruiken, fijngesneden of -gehakt op een houten plank.

    U kunt dille uit een potje of uit de diepvries gewoon strooien.

    Een koude dillesaus maakt u door 1/8liter zure room of crème fraîche te vermengen met wat vers gemalen peper en zout, 1 theelepel suiker, 1 eetlepel wijnazijn, een vleugje uienpoeder en een paar eetlepels gehakte dille.

    Voor warme dille saus laat u eerst de room langzaam warm worden. Dan voegt u peper, zout, een paar korrels bouillonpoeder en als laatste de dille toe.

    Over het gerecht gieten en direct serveren.

     

    Frambozenazijn maken

     

    Frambozenazijn is een wat zoete azijn met een fruitige geur, die vooral in combinatie met notenolie een bijzondere basis vormt voor uw salades.

    Doe 200 g frambozen in een fles met een wijde hals.

    Breng in een pan een halve liter gewone azijn met 60 g witte kandij aan de kook.

    Neem de pan van het vuur en laat het mengsel een half uurtje afkoelen.

    Schenk de azijn in de fles, sluit deze goed af en laat haar zes weken in een donkere, koele ruimte staan. Vergeet niet de fles af en toe te schudden. Na zes weken giet u de azijn door een fijne zeef in een fles met een nauwere hals. Uw eigen frambozenazijn is klaar voor gebruik!

     

    Gekonfijte sinaasappelschil maken

     

    Voor een potje gekonfijte sinaasappelschil heeft u de schil van 3 sinaasappels, suiker en een pan met dikke bodem nodig.

    Snij de schil in reepjes van een 1/2 cm breed en 5 cm lang en zet deze een uurtje in koud water.

    Breng een laagje water in de pan aan de kook, doe de reepjes erin en laat ze 10 minuten koken.

    Laat de reepjes in een vergiet uitlekken en afkoelen. Leg ze op een laagje suiker en strooi er een laagje suiker over.

    Laat ze 24 uur staan.

    Herhaal dit alles nog twee keer.

    Nadat de reepjes voor de derde keer in de pan zijn gekookt, kookt u het suikernat in tot een dikke stroop. Laat de reepjes hier nog twee dagen in staan.

    Weer laten uitlekken, bestrooien met poedersuiker en laten drogen.

     

    Glazuur maken

     

    Glazuur heeft als basis poedersuiker, maar deze kan vermengd worden met óf water voor waterglazuur (transparante glazuur) óf eiwit voor eiwitglazuur (ondoorzichtige glazuur).

    De verhouding is 1/2 eetlepel water of 1/2 à 1 eiwit dat u vermengt met 150 g poedersuiker, afhankelijk van de dikte die u wenst.

    Het glazuur wordt met een in warm water natgemaakt mes over het gebak uitgestreken.

    Voor mooi glazuur zeeft u de poedersuiker in een kommetje en voegt u al roerende het water of het van tevoren losgeklopte eiwit beetje bij beetje toe tot de gewenste dikte.

    Tip:
    Wilt u een smaakje en kleurtje?

    Voegt u dan een beetje poederkoffie of cacao toe, of een paar druppels vruchten siroop of likeur.

     

    04-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (36 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten - Tips 1

    Zelf advocaat maken               

    Kook gedurende een paar minuten een vanillestokje in 4 dl water en laat dit afkoelen. Klop vervolgens in een grote kom 12 eidooiers met 200 g suiker schuimig.

    Terwijl u klopt moet u geleidelijk het afgekoelde water (zonder vanillestokje) en 6 dl brandewijn toevoegen.

    Klop het mengsel au-bain-marie verder, tot het mengsel warmer wordt en begint te binden.

    De advocaat snel laten afkoelen en koel en donker bewaren.

    De kelder is ideaal!


    Zelf kaascrème maken

    Deze kaascrème is een snelle, eenvoudig te maken verrassing voor op toastjes of stukjes geroosterd  casinobrood.

    U roert 150 g roomboter zacht en voegt 200 g geraspte, pittige kaas toe.

    Vervolgens roert u hier beetje bij beetje 1 à 1 1/2 dl melk door totdat de kaascrème luchtig is.

    Als u een speciaal smaakje aan de crème wilt geven, kunt u peterselie, selderijzout, mosterd, nootmuskaat, tabasco of knoflook toevoegen.

     

    Zelf limonadesiroop van vlierbloesem maken

     

    In het voorjaar geeft de vlier geelwitte bloesem die in grote schijfvormige trossen aan de boom zitten. Pluk voorzichtig 20 bloesemschermen en leg ze in een grote vuurvaste schaal.

    Voeg vervolgens 3 pond suiker, 1 pond witte basterdsuiker, 50 g wijnsteenzuur (verkrijgbaar bij de drogist) en een in plakjes gesneden citroen toe.

    Giet hier 1 liter kokend water over.

    Dek de schaal af en laat het mengsel een paar dagen staan.

    Roer het af en toe goed door.

    Giet dan de schaal leeg door een fijne zeef en doe de vlierbloesemsiroop in schone flessen.

    Sluit de flessen af en bewaar deze in de koelkast.

    Heerlijk!


    Zelf marsepein maken

    Om zelf marsepein te maken, heeft u een keukenmachine nodig.

    U maalt 250 gram ontvliesde amandelen fijn, voegt dan 500 gram poedersuiker (in gedeeltes) toe en laat de machine enige tijd draaien.

    U doet 2 eiwitten bij het mengsel en laat de machine weer draaien tot het eiwit goed is opgenomen. Voor een geurige marsepein voegt u tegelijk met de eiwitten 1 theelepel oranjebloesemwater toe (verkrijgbaar in goed gesorteerde drogisterijen).

    De marsepein in plasticfolie rollen en in de koelkast bewaren.

    Marsepein krijgt pas na verloop van tijd (een paar weken) zijn bijzondere smaak.

     

    04-10-2005 om 00:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (21 Stemmen)
    » Reageer (0)




    Foto

    Foto

    Even een bezoekje brengen aan
  • christiane64
  • Virginia65

  • Gastenboek
  • Wens je een fijn Weekend vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst
  • Veel beterschap gewenst
  • Wens je een fijne namiddag lieve vrienden xxxx
  • Fijne vrijdag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    leopold33
    blog.seniorennet.be/leopold
    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Foto

    Foto



    Foto


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto






     






    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    oudecrossmotoren2
    blog.seniorennet.be/oudecro

    Archief per jaar
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    julien
    blog.seniorennet.be/julien
    Mijn favorieten
  • gelukkig
  • pierre1951
  • deprehistorie
  • jan_keij
  • retrocameras
  • waasland_gemeenten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sabrina
    blog.seniorennet.be/sabrina
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    onwaarschijnlijkvlaanderen
    blog.seniorennet.be/onwaars
       


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!