xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Het VRT-televisieprogramma Man Bijt Hond is op zoek naar plaatsen in Vlaanderen waar beroemde buitenlanders ooit verbleven hebben. Gaande van Charlie Chaplin tot Napoleon, van Maurice Chevalier tot Bob Dylan, van Madonna tot Albert Einstein en van Lodewijk XV tot Winston Churchill. Internationale bekendheden dus, van eender welke eeuw, die gedurende korte of lange tijd in een kasteel, huis, bij mensen thuis, etc., gelogeerd of gewoond hebben.
Mocht ons dorp, gemeente of stad ooit zo iemand onderdak verleend hebben, dan mag u dit steeds via mail of telefoon aan de redactie van Man Bijt Hond laten weten. Zelfs als u de exacte locatie niet kent, of maar een vaag vermoeden heeft, of als het slechts om één nacht gaat: alle tips zijn welkom! mailto:joris.joosten@woestijnvis.be , T 02-30 33 574. We weten nog van wielerkampioen Phil Anderson en misschien logeerden vader Bush en Gorbatsjov hier kortelings bij de 70e verjaardag van Boer Declerck van Beaulieu.
Met uw medewerking kunnen we bij deze gelegenheid misschien het veelbekeken Man bijt hond naar Waregem halen. Van Winston Churchill weten we dat hij hier op doorreis tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het nippertje aan de dood ontsnapte. Churchill volgde als minister van Munitions zijn troepen en kwam op 29 oktober 1908 in de Ooigemstraat te Desselgem terecht in een artilleriebombardement en ontsnapte op het nippertje aan een bominslag. Het feit staat vermeld in een uitgebreide biografie van de Engelse staatsman (MG Churchill, A live, Pimlico, ed 2000, Random House). Etienne Ducatteeuw schreef daarover in 2001 de bijdrage Churchill in Desselgem in het jaarboek van de geschiedkundige kring De Gaverstreke.
Churchill aan dood ontsnapt in Desselgem
Desselgem kreeg het die herfstdagen 1918 zwaar te verduren. Eerst werd het dorp zwaar onder vuur genomen door Engelse of geallieerde artillerie. De inname van Desselgem gebeurde met straatgevechten en de Duitsers bleven nadien vanuit Waregem het dorp nog dagenlang bestoken met artillerievuur. Daarbij kon Chruchill ternauwernood aan de dood ontsnappen. Het zou een abrupt einde geweest zijn voor de latere staatsman aan het begin van zijn legendarische politieke loopbaan.
Het verhaal komt van Winston Churchill zelf in een brief aan generaal-majoor Tudor, die de leiding had over de 9de Schotse divisie met toenmalig hoofdkwartier in Harelbeke. Het was hier dat Churchill de nacht had doorgebracht en van hieruit een brug zocht over de Leie om zijn tocht verder te zetten richting Brugge. Toen ze het dorp Desselgem binnenreden, op zoek naar een brug over de Leie, zag Churchill tot zijn verbazing hoe een dorpeling zich plots neerwierp achter de muur van een huis.
Er was iets vreemd aan zijn gedrag. Maar aangezien ik overtuigd was dat we bijna 10.000 yards (9,144 km) van het front waren, trok ik er geen conclusies uit., aldus Churchill in de brief. Wat Churchill niet wist, was dat het dorp in feite minder dan 2000 yards (1,828 km) verwijderd was van de dichtstbijzijnde Duitse stellingen en dat Desselgem op het punt stond zwaar gebombardeerd te worden.
Nauwelijks had de Desselgemnaar zich op de grond geworpen of een granaat sloeg in op 50 yards (45,72 m) van de wagen. Churchill dacht toen dat er een vliegtuigbom was ingeslagen. Maar twee of drie seconden later deed zich dan een hele reeks ontploffingen voor rond hun auto. Nog altijd in de waan dat het om een luchtaanval ging, wou hij zich in veiligheid brengen. Maar gelukkig liep de wagen toch nog wat verder, want op de plaats waar ik wilde stoppen om inlichtingen te vragen sloeg ogenblikken later nog een projectiel in
We mogen aannemen dat de Tweede Wereldoorlog anders zou verlopen hebben als Churchill op 29 oktober 1918 in Desselgem aan zijn einde zou gekomen zijn
joris.joosten@woestijnvis.be
www.manbijthond.be/
|