VLD Plus gaat niet alleen voor het winnend koppel, maar speelt het winnend trio
. Dat prijkt bovenaan de persmededeling van VLD bij de aanvang van het Pinksterweekeind. Van dat winnend trio vinden we op de lijst bovenaan Heidi Vandenbroeke, bij de laatste verkiezingen in 2004 voor het Vlaams Gewest nog kandidaat op de VLD-lijst en bij de federale verkiezingen in 2003 op de NVA-lijst. Tweede op de lijst komt Guy Van den Eynde, die in kanton Harelbeke-Waregem de liberale lijsttrekker blijft voor de verkiezingen op 8 oktober van de Provincieraad. Derde op de lijst wordt nu voorbehouden voor José Vandewiele, die een splijtspalk moet worden voor de CD&V-aanhang binnen Unizo. Het is nog niet duidelijk wat de plaats nu is van Yves François, die nog met veel overtuiging als nieuw Waregems VLD-kopstuk werd naar voor geschoven bij de federale verkiezingen in 2003.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Volgens lijsttrekker Heidi Vandenbroeke staat de Waregemse liberale familie nu klaar om een einde te maken aan het monopolie-beleid, waar ze hier al te lang mee gekampt hebben. Dat de voorzitter van Waregem Winkelstad de politieke drempel nam, ziet ze als een duidelijk signaal naar de Waregemse kiezer toe. Het geeft aan dat er nood is aan een nieuwe wind, aan het nemen van initiatieven, aan het uittekenen van een duidelijk beleid. Waregem verdient beter en daarom gaan wij de kiesstrijd tegemoet met een winnend trio.
Als we de huidige gemeenteraad bekijken is de VLD met 7 gemeenteraadsleden (+ nog Freddy François van Open Stad op de fractielijst voor politieke betoelaging) inderdaad de grootste uitdager voor de huidige CD&V-meerderheid van 18 raadsleden. Het is ook de eerste keer dat VLD in Waregem als afzonderlijke lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. In het verleden werd telkens in een kartel gestapt, vanaf 1976 in Eendracht (toen nog met burgemeester Dejaeghere van Sint-Eloois-Vijve, Leon Constandt, VU en onafhankelijke kandidaten) en in 2000 met het grote paarse kartel Open Stad met de socialisten. Het uiteenvallen van Open Stad brengt mee dat we in de huidige gemeenteraad versnippering kennen met 2 SPa, 1 NVA, 1 Spirit en officieel nog 1 Open Stad. Daarbuiten telt de Waregemse raad nog 1 Groen- en 2 Neutraal-raadsleden, deze laatste in 2000 nog verkozen onder VB.
De huidige partij-verhoudingen bij de Waregemse oppositie geven door het uiteenvallen van Open Stad echter wel een vertekend beeld aan. Het is bijvoorbeeld duidelijk dat Waregem zowel bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2000 als bij de federale in 2003 en gewestelijke verkiezingen in 2004 meer SPa-kiezers telde dan VLD-kiezers. De situatie van de legislatuur 1995-2000 met 7 socialisten en 5 liberalen geven een beter beeld van de machtsverhoudingen tussen beide. Als we hier de lijn doortrekken vrezen we dat het winnend trio veeleer nadelig kan uitdraaien voor een aantal van de huidige VLD-raadsleden en voor de lijsttrekker-kandidaat-burgemeester bij CD&V.
Uiteindelijk doel van de ganse oppositie blijft het breken van de CD&V-meerderheid, wat een nieuwe situatie kan scheppen. Wat Open Stad met een gezamenlijke lijst onder stemmenkanon Erik Derycke niet lukte, zou nu wel kunnen lukken met een verkiezingsstrijd met afzonderlijke lijsten. We kunnen nu voor 8 oktober al minstens 6 lijsten verwachten met CD&V, VLD plus, SPa-SPirit, Groen, Neutraal en Vlaams Belang. Dat gaat ongetwijfeld stemmen kosten aan de CD&V-meerderheid en ons mogelijks nog in een momenteel nog ondenkbare situatie brengen, waarbij CD&V moet toezien dat de huidige oppositie het bestuur over Waregem overneemt. Voorwaarde is dan wel dat de kandidaten van de lijst Neutraal hun stemmenaantal van VB-2000 kunnen behouden. Het zou dus nog wel spannend kunnen worden, waarbij heel wat mogelijkheden openblijven.
|